PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
28-02-2025
LemonDe - 5.5%
De titel is een speling van 'Lemon’ (zoetzure citroenlimonade) enen het wereldse ‘Le Monde’. Dit met een methode die stamt uit de tijd van de Vikings waarbij er werd gebrouwen zonder het wort te koken (raw ale). Met het proces van ‘Settle Souring’ wordt de volledige vergisting en verzuring van de wort door de gisten, lactobacillen en andere natuurlijke organismen (die zich op de schillen van de tarwemout bevinden) omgezet. Deze primaire fermentatie gebeurt door middel van de zelf opgekweekte ‘Desselgemse Airborn’ gist. De storting werd voorzien van gerst- pils- en tarwemout en als hopsoort Cascade. Op het einde nog wat bottelsuiker die vooral de zuurstof aanwakkert. Om het karakter nog meer te onderstrepen werd een dryhopping van Cascade gedaan.
Proefkotje: Stro/hooikleurig met mooie witte schuimkraag en stevig sprankelende carbonatatie. Het brouwproces heeft een degelijke invloed op geur en smaak bij dit bier. Het lekker gevoel van carbonzuur start al meteen in het citrusaroma. Dit sterk fruitig (limoen) melkzurig gegeven biedt zich meteen aan bij het fris aanvoelend luchtig mondgevoel en beperkt de aanwezigheid van de moutbitterheid. Het tintelt fris aanvoelend en aangenaam verder in het zacht gekruid zurig (limoenachtig) smaakpallet verder naar een zacht organisch citruszurig gevoel bij een tamelijk lang aanhoudende afdronk. Leuke dorstlesser.
In de afdeling foodpairing vind je hier en daar bier met aardappelen maar voor de Menense frituur ‘Ons Dorp’ creëerde Brecht Verborgh op vraag van de nieuwe uitbaters Kurt Decoene en Angela Wang een receptuur met kookvaste aardappelen die als gesneden frietjes worden toegevoegd tijdens het maishen. Het basisrecept van deze lekkere tripel komt van een aangepaste versie van ‘All Good Things Are 3’ (Ex-Brouwerij De Feniks waar Kurt als mede-uitbater en brouwer Brecht werkten). Het werd gebrouwen met pils- en tarwemout en haver en met als hop kozen ze voor Saaz. De toegevoegde kruiding was koriander, sinaas- en citroenzeste waardoor het creatieve van beide heren een persoonlijk twist is ontstaan.
PROEFKOTJE: Helder goudblond met romige witte schuimkraag en matige carbonatie. Een aroma waarin de mout de aanwezigheid van hop sterk beïnvloed en zich dan ook laat gelden in het mondgevoel waarbij de kruidige moutbitterheid en de fruitige aanwezigheid van de hop samen met een zeer licht zurig gevoel vermengd met het kruidige, pepergevoelige koriander je met een milde alcoholwarmte brengt naar een stevige bittere afdronk. Leuk als zetelbier of als dégustief na en lekkere maaltijd.
Geproefd enbesproken met lesen van BPC 't Plakkertje Roeselare op Valentijnsdag. Wat niet mag is meestal het lekkerst en dat kunnen vele koppeltjes wel beamen. Met het oog op deze Valentijn genieten we misschien van deze bierlijke verboden vrucht. Dit tamelijk zwaar donker bier werd uitgevonden door Pierre Celis, den witten, uit Hoegaarden. Na een hevige brand kwam Brouwerij Celis in handen van biergigant AB InBev die de productie naar Jupille-sur-Meuse overhevelde. Na hevig protest en vooral door een bewuste foutieve inbreng van brouwmeester Wim Van Hoof was men genoodzaakt alles terug naar de Stoopkensstraat in Hoegaarden te brengen. Het bier wordt nog steeds gebrouwen naar het authentieke recept van Pierre Celis met als naast gebrande gerst- en tarwemout, plaatselijke DAS-gist en vooral zijn handelsmerkhet ingrediënt ‘koriander’ samen met gedroogde sinaasappelzeste
Er is nog een mooi ludieke anekdote. Op het etiket staat een afbeelding van Adam en Eva in de tuin van Eden, uit een schilderij van Rubens. Wie goed kijkt ziet dat Eva een vijgenblad draagt en Adam een hoppeblad. Waar werd er hoppe geteeld? In de streek van Aalst, Asse of misschien wel in Poperinge. dus daar lag mogelijks het Aardsparadijs.
PROEFKOTJE: Licht wazig amberkleurig met forse witte schuimkraag en matige carbonatatie. In het aroma bevindt zich een mooi evenwicht met de tarwemout en de toegevoegde kruiden. Deze komen terug in de zoet aanvoelende moutbitterheid subtiel met de nodige koriander ingewerkt. Deze milde caramelahtige mout brengt je met een milde alcoholwarmte naar een droge, licht bittere moutsmaak in de nasmaak waarin hier toch de sinaasappel zich laat meeglijden.
Geproefd en besproken met de leden van BPC 't Plakkertje Roeselare op Valentijndag. Het verhaal begon met Urbain Camps, Fred Van Deursen en Meino De Jong, drie vrienden uit een dansclub in Geel en die van hun partners op Valentijn een brouwcursus kregen. Een jaar later was het recept van hun eerste bier klaar. Om zijn kennis zekerheid te geven experimenteerde Urbain Camps met zijn vrienden in zijn garage met een zeer kleine brouwinstalatie. Het bier werd door alle drie goed bevonden en om het aan vrienden en familie te kunnen delen werd biermoatje en brouwer Ivan Geudens uit Mol ingeschakeld. Deze brouwde zo’n 150 liter in de ketels van zijn microbrouwfirma ’t Drankorgel ook ‘Vals Paterke’ genoemd. Om aan de vraag van de horeca en vooral, metValentijn in zicht, te kunnen voldoen lieten ze hun Valentijn-donker op grotere capaciteit brouwen bij De Graal te Mater. Deze versie van Valentijn kreeg de medewerking van1 zwarte en 1 blonde mout. Als hopsoorten werd Chinook en Cascade gebruikt met als kruiding koriander, zoethout en sinaasappelzeste en enkel koffiebonen.
PROEFKOTJE: Helder roodbruin van kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. In een het aroma een lichte zachte gebrande moutbitterheid die het gebruik van de koriander vooral naar boven brengt. Deze wordt in het mondgevoel bijgewerkt met een vleugje stevige koffiesmaak en met een milde alcoholwarmte zich laat meevoeren nar droge donker-moutbittere afdronk met een fruitige sinaasappelzeste zich laat kennen.
Onder de noemer ‘shore thing’ werd deze kusttripel gebrouwen door brouwerij Kanaal One uit Kokzijde in opdracht van Miranda Provoost, zaakvoerster Gigant Adinkerke. Gebrouwen met ingrediënten als de graansoorten gerst tarwe, haver en spelt. Als gisting werd gekozen voor een saisongist en de hopsoorten waren Citra en Centennnial met daarbij een speciale kruiding van zeekraal en zeewier uit het GallischeNarbonensis (Middellandse zee) wat een uniek smaakplet veroorzaakt.
Proefkotje: Wazig amber met mooie witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Een aroma een zchtbittre mouthheid wordt omarmd door een fruitige (banaan) en citrusgevoelig gegeven. In het mondgevoel zijn beiden ook aanwezig met tussen een een zoutige gewaarworden van de zeekraal en -wier die je na een mooie dorstlessende vloeibaarheid in een licht gezouten, moutbittere afdronk doet belanden.
De naam Schuppenboer (piekezot) verwijst naar het kaartspel doch de naam Maxima heeft geen enkel verband met de gelijknamige Nederlandse Koningin maar naar het hoge alcoholgehalte. Brouwer Gustje Hermans probeert aan al zijn bieren een eigen kronkel te geven en vooral steeds de limieten van de brouwzaal op te zoeken. Het begon allemaal met een op vat gerijpte versie. Het brouwsel Schoppenboer Maxima, is als zesde variant van Schoppenboer Tripel die op Calvados en of Whiskyvaten een 4-tal maanden werden gerijpt. De gewone variant Schoppenboer Maxima kwam in het gamma zonder op vaten gerijpt te zijn. Het moederbier ‘Schoppenboer’ werd gebrouwen met pilsmout, de hopsoorten Saaz en Cascade, een beetje koriander, 3522 Belgian Ardennen gist en tamelijk veel suiker.Door het opdrijven van het alcoholgehalte blijft er veel restsuiker zitten.
Proefkotje:Licht wazig goudkleurig met niet al te veel maar romige witte schuimkraag en een middelmatige, fijne pareling. In het aroma een overtuigende heersing van de calvadosrijping met zoete, houterige en fruitige (rijpe appel) tinten. In het mondgevoel al meteen een vurige alcoholwarmte die samen met een zoete (kandij) maar milde moutbitterheid het groene appelgevoel en banaan samen met een beetje vanille en mild gekruid (muskaatnoot) zich een weg baant naar een droge licht bittere, alcoholgevoelige n zacht fruitige afdronk die je nog een hele tijd laat nagenieten.
Een gewillig blondje van hoge goesting. Een charmante verleiding maar vooral een ode aan de onweerstaanbare aantrekkingskracht van de vrouw met een gewillige persoonlijkheid die perfect de Belgische biertraditie betreedt.
Vroeger gebrouwen bij de Brugse microbrouwerij Fort Lapin maar intussen in opdracht van Alexander Parmentier en zijn vrienden van ‘t Klootzakske verhuisd naar de ‘Belgian Contract Brewery’ (ex-Eutropius) te Menen. Daar kregen ze de medewerking vanr brouwmeester Bram Neudt (Bram Brass).
Een fijne beleving veroorzaakt door het gebruik van pilsmout, rogge, munich, pelt en maisvlokken. Een toevoeging van kristalsuiker en als hopsoort werd gekozen voor een stevige portie 'Target' en 'Cascade' met wat sinaasappelzeste als smaakmaker.
PROEFKOTJE: Hooiblond met romige witte schuimkraag en hevige carbonatatie. In het aroma regeert vooral het fruitige (pompelmoes) van de toegevoerde hopsoorten. Deze zijn ook zeer sterk aanwezig in de fruitige hopbitterheid in het mondgevoel. Deze frisse citrugevoelige hopsmaak brengt je geleidelijk naar een droge, aangenaam hopbittere maar tamelijk aanhoudende afdronk. Heerlijk abieritief.
Voor de perfecte culinaire combinatie serveert u de Hete Klinke bij lichte salades, zachte kazen of een selectie van zeevruchten, waarbij de subtiele smaken van het bier de gerechten naar een hoger niveau tillen.
Voor het eerst gebrouwen in 2017 bij de toenmalige brouwerij te Stasegem. Voor de afdeling Lendelede wordt de dominanteDominatrix op het etiket afgebeeld.Het wordt een vrouwvriendelijk mannenbier genoemd. Gebrouwen met pilsmout, tarwe en havervlokken, Poperingse hoppallets Golding en Cascade en rietsuiker. Deze volmondige en zeer verfrissende tripel is een der pronkstukken uit de kelders van brouwer Dirk De Meester te Lendelede.
Proefkotje: Licht wazig goudgeel van kleurmet romige, stabiele witte schuimkraag en mooi parele,de carbonatatie. Het aroma heeft een goede verstandhouding tussen de mout en de hop. Waarin iets fruitigheid aan het bloeien is.Een vrij zoet en fruitig mondgevoel waarbij een de gistbitterheid om aandacht vraagt. De volmondige smaak waarbij het kruidig gevoel (koriander?)zich laat beïnvloeden door een zachte, fruitige (banaan) moutbitterheid waarin een beetje hop schuilt. Alles leidt je smaakvol naar een droge zoetig gekruide droge afdronk die je doet verlangen naar een volgende slok.
De Meester, Nelcastraat 10, Lendelede - 0468 14 36 80
De eerste Master’s kwamen reeds uit de vroegere brouwketels te Stasegem. Later werden ze ook op vat gerijpt en in zijn nieuwe brouwzaal in Lendelede groeiden de Masters stelselmatig. Intussen hebben de Master bieren een meesterlijke metamorfose en ondergaan en in diverse vaten gerijpt. Deze ‘Dark Master’ is een authentieke ‘Imperial Stout’ verleid door het diep technisch vernuft uit het brein van brouwer Dirk Demeester. Een eerbetoon aan deze unieke bierstijl op een buitengewone manier. Het wordt gekenmerkt door een krachtig moutkarakter waarin de geroosterde tonen van espresso en donkere chocolade de leiding nemen in de smaakervaring. De toevoeging van donker fruitaroma's, samen met een subtiel vleugje rokerigheid van turf, voegt een extra dimensie toe aan het geheel, waardoor het een onderscheidende en rijke smaakbeleving aanbied
Proefkotje:Helder, bijna zwarte kleur met romige maar snel verminderende beige schuimkraag en mooie carbonatatie. In het aroma bemerkt je meteen het rookachtig gegeven van de gebrande mout waarin gedroogd fruit en zwarte chocolade in verwerkt is. Bij de eerste slok bemerk je al de fijne naar koffie smakende iets zoete en een zeer milde alcoholwarmte waarin het gevoel van gedroogd fruit niet ver weg is. Het brengy je naadloos naar een droge, gezoet koffiegevoelige afdronk waarbij het gevoel van wijn,koffie en chocolade blijft hangen.
Dit ‘Erkend Belgisch Abdijbier’ gebrouwen bij de familiebrouwerij Roman te Oudenaarde heeft een verwijzing naar het in 1990 ‘lekensponsor-akkoord’ waarbij de verkoop een deel royalty’s afdraagt om de ruïne van de Enaamse Sint-Salvator Benedictijnenabdij te onderhouden. Het is een 100% biologisch bier. In de brouwketel werd een zoete mout gebruikt en nog wat bijgezoet met honing. Een Belgische gist en een beetje milde, karaktervolle hop maakt het geheel bloemig met een fruitig gevoel zoals een degutatiebier behoort te zijn.
Proefkotje: Licht wazig goudgeel van kleur met een romige witte schuimkraag en een milde carbonatatie. Met zijn licht bitter moutaroma waarin wat gist en een beetje kruidigheid indruk heeft. Een zacht , zoetig mondgevoel met een kruidige moutbittere volle smaak en waarin toch een heerlijke alcoholwarmte sluipt die zijn weg vervolgd naar een bitter gekruide lang aanvoelende afdronk met hier toch een beetje hop in aanbieding.
Dit ‘Erkend Belgisch Abdijbier’ gebrouwen bij de familiebrouwerij Roman te Oudenaarde heeft een verwijzing naar het in 1990 ‘lekensponsor-akkoord’ waarbij de verkoop een deel royalty’s afdraagt om de ruïne van de Enaamse Benedictijnen Sint-Salvator abdij te onderhouden. In de brouwketel werd een zoete mout gebruikt en nog wat bijgezoet met honing. Een Belgische gist en een beetje milde, karaktervolle hop maakt het geheel bloemig met een fruitig gevoel.
Proefkotje: Licht wazig goudgeel van kleur met een romige witte schuimkraag en een milde carbonatatie. Met zijn licht bitter moutaroma waarin wat gist en een beetje kruidigheid indruk heeft. Een zacht , zoetig mondgevoel met een kruidige moutbittere volle smaak en waarin toch een heerlijke alcoholwarmte sluipt die zijn weg vervolgd naar een bitter gekruide lang aanvoelende afdronk met hier toch een beetje hop in aanbieding .
‘St.Bernardus Pater 6’ is gebrouwen naar het originele recept die de monniken van West-Vleteren in 1945 overnamen van de Izegemse paters en aanpasten naar eigen vermogen. Na amper één jaar brouwen werd, wegens overmacht, de recepturen overgeheveld naar de bekende brouwerij St. Bernard te Watou. Daar kregen de bieren de namen ‘Trappist Westvleteren, Sint Sixtus en Sixtus. Toen het contract in 1992 ten einde liep en men in de St.Sixtus-abdij opnieuw hun bieren onder de hoede nam moest het recept worden aangepast aan de regels van Benedictus.Het originele recept bleef in Watou onder de noemer ‘St Bernardus’. Toen was de ‘Pater 6’ een der meest verkopende bieren uit hun gamma. Intussen is 'den 12' het paradepaardje geworden. De naam van het bier is een referentie geworden. Volgens onderzoek is het gezegde ‘we goan een paterke drienken’ van dit bier afkomstig. Dit bier werd gebrouwen met gist van eigen kweek, gekiemde gerstemout en toevoeging van de door de familie Derycke naast de brouwerij verwekte eigen hopsoorten Hallertau Magnum (bitterheid) en Kent Golding (aroma) waarna het ongeveer een maand moest lageren.
Proefkotje: Wazig donkerbruin met mousserendlicht beige schuimkraag en een sterke carbonatatie. In een zacht bitter moutaroma met toetsje aanwezige hoppigheid speur je een zoete fruitigheid (rozijnen…) en de aanwezigheid van karamel. Deze gegevens komen ook voor in het mondgevoel vermengd met wat licht bittere chocolade en die samen met een zwemende alcoholwarmte eindigt in eengevoelige droge afdronk waarbij de bitterheid nog wat blijft nazinderen. Heerlijk zetelbier.
In hun d'Ardense brouwzaal hebbn de broers Julien en Tim Goubron de hoperfenis van vader Julien meegekregen. In 2021 werd voor het eerst gestart met deze, toen relatief nieuwe bierstijl. De werdt enkel in blik aangeboden. NEIPA verwijst naar de in de Noord-Usaanse stad New-England uitvonden biersoort. Onder de noemer 'just fabulus' werd er gebrouwen met gerst- en havermout. Het is een heerlijke blend van 3 unieke hopsoorten ((Tri2304CR) die het hopgevoel zeer beinvloeden . Naast water en suiker krijgt de gisting een bewerking met A38 juice die alles onder controle houd. Het werd nier gefiltert noch gepasteuriseert.
Proefkotje: Wazig goudkleurig met mooie romige witte schuimkraag en zachte carbonatatie. het aroma is een mooi evenwicht tussen de fruitige hop (mango, pompelmoes en omgeven met een citrusgegeven (sinaasappelzeste) die je verder in een zelfde gevoel laat meegenieten van de bloemige Amerikaanse hopcultuur tot een tamlijk droge citrusgevoelige en hopvolle afdronk die je steeds doet verlangen naar een volgende slok. Een heerlijk zomerbier.
Met 40% marktaandeel is Jupiler een der meest verkochte bieren in ons land. De pils is ontstaan in 1853 met de oprichting van brouwerij Piedboeuf te Jupille-sur-Meuse. De eerste pils kwam er in 1950 onder de naam ‘Jupiler Urtyp’ en kreeg in de loop der jaren veel verschillende gedaanten.
De naam Jupiler is bij vele sport en andere competities stevig aanwezig en met de hype der alcoholvrije bieren en de hoop om beschonken supporters te vermijden werd een alcoholvrij bier ontworpen. Hij werd als een originele Jupiler-pils gebrouwen met gerstemout, mais, suiker, een beetje hop en natuurlijke smaakstoffen. In tegenstelling tot vele andere alcoholvrije bieren, wordt Jupiler 0,0% eerst volledig gegist en dan gede-alcoholiseert om zo de originele pils smaak te behouden.
Proefkotje: Helder strogeel met kleine witte (ringetje) schuimkrag en mooie carbonatatie. Een zacht gist- en moutaroma. De smaak, gericht op hydratatie krijgt een beperkte moutbitterheidwaarin toch een matige zeepsmaak de ronde doet. Naar het einde toe komt de moutbitterheid meer opdagen en zit een fruitige appelzeste verscholen in de afdronk. Toch benadert het de pilssmaak van het originele.
De brouwerij Huyghe werd in 1906 opgericht door Leon Huyghe in de Oost-Vlaamse stad van Melle. De prioriteit van deze brouwerij is altijd geweest het aanbieden van kwaliteit bieren. Ze hebben groot aanbod assortimenten die uitblinken door een goede balans en een breed scala aan smaken geweest. Sinds 1990 werd dit witbier (vandaar de noemer 'Sneeuwwitje), gebrouwen in de grote brouwzaal te Melle. 'Blanches des Neiges' werd ook gebruikt als etikbier voor hun 'Floris Blanche'. Het wordt beschouwd als een aanvulling van de vele donkere winterbieren en is uiterst geschikt voor foodpairing, vooral tijdens de eindejaarsfeesten. Het wordt gebrouwenmet 60% gerstemout en 40% tarwemout met als voornaamste kruiden het gebruikelijke koriander en curaçao.
Proefkotje: Wazig stroblond met een kleine, witte schuimkraag en levendige carbonatie. Een zeer kruidig (koriander) tarwemoutaroma. Reeds in het tamelijk licht mondgevoel verminderd de bitterheid en komt er een citrusachtig gegeven door het gebruik van curaçao zich vermengen en voert je met een zoeter smaak naar een droge milde, goed gekruide moutbitterheid in de afdronk waarbij het fruitige naar een appelsmaakje is gedreven.
Zoals iedere gerespecteerde brouwerij heeft ook brouwerij St. Bernard enkele seizoensggebonde recepten in hun gamma. Naar aanleiding van de eindejaarsfeesten kwam een donker kerst- en winterbier uit de brouwzaal in Watou te voorschijn. Deze stevige quadrupel is er een vol karakter en heerlijke donkere smaak gebrouwen met gerstemout, eigen gekweekte hopsoorten HallertauMagnum en Kent Golding en hun eigen secifieke gist uit 1946.
Proefkotje: Helder donkerbruin van kleur met een romige beige schuimkraag en pittige carbonatatie. Een kruidig gekaramiseerde moutigheid omsliert het aroma waarin een zachte alcoholwarmet zich reds laat opmerken. Een mooie uitgebalanceere smaak waarin een aangename alcoholwarmte de zoete bitterheid een zacht gekruide smaak zich heerlijk laat meevloeien tot een droge kruidige en zoetgevooisde chocolade moutbitterheid met gedroogd fruit doorderenkte lange aanhoudende afdronk.
Bij iedere herdenking brouwen ze Bavikhove een uniek bier. Voor de 130° jaardag werd dan ook een speciale blend ontworpen. 'Petrus Infinitum' is een ode aan de kennis en vaardigheid bij het eerste speciaalbier (Petrus) dat onder leiding van pa Ignace De Brabandere werd gebrouwen. Dit feestbier werd een gedurfde blend tussen een goed gehopte tripel en een fris foederbier geproduceerd door een spontane gisting en hergist. Wat het bier bijzonder maakt, is deze unieke gisting waarbij een deel van het bier rijpt gedurende twee jaar op eikenhouten vaten. Tijdens dit proces verdampt een deel van het bier in de richting van de hemel, een symbolische manier om het bier naar Petrus te sturen vanaf hier op aarde, wederom in ruil voor de sleutels van de hemel. Bijzonderheid is dat tijdens het gistingproces beroep werd gedaan op het Izegems mannenkoor 'De Kerels' om met hun vibraties en juiste tonen de wilde gisten te doen schrikken en in het juiste ritme te brengen.
Proefkotje: Goudblond met romige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Een fruitig evenwicht tussen gertst, mout en wat hop en de tannines van het lange verblijf in de foederzaal brengt je met een citrusgevoelige smaak naar een droge, gekruide en gistbittere afdronk.
De Dardense brouwerij werd in 2004 door de zwagers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts opgericht als ‘Les Trois Fourgets’ met het geld door de verkoop van hun Brouwerij ‘La Chouffe’ aan biergigant Duvel-Moortgat. Zoals iedere respectabele brouwerij van iedere biersoort wel een brouwsel heeft hebben Julien en Tim Gobron een fris tarwebier uit hun brouwketels laten vloeien. Gebrouwen met tarwe- en gerstemout met toevoeging van het gebruikelijke koriander en sinaasappelzeste. Een bitterheid van 25 EBU. Aan jullie te oordelen of dit een traditioneel Belgisch witbier is.
Proefkotje: Licht wazig hooiblond met fijne witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. n het aroma is vooral de tarwemout eer aanwezig waarin een mild gekruide, fruitige (sinaasappelzeste) een citrusachtige gistbitterheid meedraagt. Dit alles is ook aanwezig in het goed aanganaam mondgevoel waarin nu ook de gebruikelijke koriander en at hopsmaak zich nestelt en overgaat naar een droge, met hop besprenkelde afdronk waarna de fruitige sinaasappelzeste nog wat blijft nagenieten.
Verleden jaar werden de bierliefhebbers verrast met een 10-jarige Evolved Grand-Cru. Om hun belofte ieder jaar een iconisch bier te produceren komt er dit jaar een stunt uit het verleden. Toen de voormalige brouwmeester Rudi Ghequire bij Rodenbach begon werd, de nog weinig verkopende, ‘Geuze Saint Georges van de kaart gehaald. Nu zoveel jaren later, bij het afscheid van zijn loopbaan realiseerde hij met het huidige team de verrijzenis ervan. Het ambachtelijke proces omvatte het mengen van traditionele ingrediënten van tarwebier, saison en lambiek. Een Belgisch witbier van gemengde gisting met spontane rijping. Dit bier werd gefermenteerd met de eigen speciale Rodenbach-gistcultuur, wat resulteert in een onderscheidend smaakprofiel. Na de fermentatie heeft het twee jaar gerijpt in de zorgvuldig geselecteerde foeder “93”.Om de feeling met brouwerij Rodenbach te benadrukken werd er nog een beetje classic Rodenbach toegevoegd.
PROEFKOTJE: Licht koper/perzikkleurig met snel minderende vuil-witte schuimkraag en lage carbonatatie. Het beroemde wijnachtig aroma van het Rodenbach gamma heerst in he aroma. Bij het eerste mondgevoel komt het fruitige (groene appel, rozijnen…) samen met een zalige azijn- en melkzurig gevoel u heerlijk beïnvloeden. De elegante vergistingsmaak neemt je foedersgewijs mee naar een tamelijk droge, zacht zurige iets droge afdronk die je laat genieten tot de fles leeg is.
Op vraag om regelmatig een kruidig bier in te brengen hebben we gekozen voor een bier met toevoeging van een middeleeuws kruidenmengsel genaamd gruit of gruut. In de tijd dat de bieren nog spraken werd er nog geen hop gebruikt, dit kwam pasna de 10de eeuw met de ontdekking van de hop als smaak- en conserveermiddel.
Toch zijn er nog enkele zeldzame brouwers die hun bier met gruut en dus zonder hop maken. Een van deze brouwerijen is Gruut uit Gent. Brouwster Annick De Splenter, roots bij Riva en Liefmans heeft na vele struikelblokken een plaatsje gevonden als stadsbrouwerij in het centrum van Gent. Als eerbetoon aan de geschiedenis van de brouwkunst.
Bij Gruut brouwen Annick en zoon Thomas met moderne technologie maar op de oude wijze met varianten van verschillende moutsoorten en met een zelfontworpen kruidenmengsel.
Proefkotje: Licht wazig goudgeel van kleur met een niet al te grote mousserende schuimkraag maar pittige carbonatatie. Een matig zoetig moutaroma met een klein gistgevoel waarin bij de gruut-kruiden vooral peterselie, en kardemon om aandacht vragen. De toegevoegde kruiden laten een zeer grote indruk bij het mondgevoel en houd zijn kruidigheid totdroge afdronk waarbij de gistbitterheid zich laat opmerken. Het pepergevoel blijft wel nog een hele tijd in de keel hangen.