Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • Martha Guilty Pleasure - 8%
  • Martha Brown Eyes - 12%
  • Martha Sexy Blond
  • Tante Nonneke - 0.5% (blik)
  • Tipsy Gold - 7.5%
  • Angele Van Ballaer - 6.5%
  • Onze Louis
  • Midnight Driver - 1%
  • Guiness Draught 0,0%
  • Patatje - 6.5%
  • Zuurpiet (Moerrasspiria) - 7%
  • LemonDe - 5.5%
  • Patat - 9,5%
  • Verboden Vrucht - 8.5%
  • Valentijn donker - 8.2%
  • Gigant (Beach Tripel) - 7,7%
  • Schoppenboer Maxima - 14.9%
  • Hete Klinke - 6.9%
  • Meestereske - 9,5%
  • Dark Master - 12%
  • Adriaan Brouwer - 9%
  • Ename tripel - 8,5%
  • Sint Bernardus Pater 6 -
  • Lupulus Neipa - 7%
  • Jupiler 0,0%
  • Blanche de Neiges - 4,8%
  • Sint Bernardus Christmas ale - 10%
  • Petrus Infinitum - 8%
  • Lupulus Blanche
  • Rodenbach Saint Georges 2024
  • Gruut - 5,5%
  • De Poes Bruin (8,5%)
  • Stella Artois - 5,2 %
  • Tarot Noir
  • Bruxelless - 6,5%
  • C(h)razy IPA - 5,%
  • Flavas (De Feniks) - 5,7% -
  • quadrum - 11,3%
  • Kasteel Donker - 11%
  • Lievegems Trio - 6,3%
  • Force Majeure 0,4%
  • PMPRNI - 8%
  • Anarkriek - 8,5%
  • Flavas Boury - 6%
  • Super 8 Rouge - 0.0%
  • Kasteel Cuvee - 11%
  • Alpaca Painties - 7,5%
  • WUK Oaket 6 - 8,6%
  • Triporteur Cherry Moon 10 - 8,5%
  • WUK Oltegoare ipa - 6,5%
  • Pauwel Kwak Rouge - 8%
  • Lupulus Hopera - 6%
  • Mok Coconut - 12%
  • Bourgogne des Flandres - 5%
  • Chouffe Lite - 4%
  • filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
  • Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
  • RSRV - 10% - Jessenhofke
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander
  • Cimay Groen
  • Ringmaster
  • Maitre Brut
  • Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
  • Royal Blood 10,5 %
  • Ferre Rosé 4,5%
  • Cou Cou Kriek Royal
  • Cou Cou Pilsener
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
  • Horny Hornet
  • Dul Meesterke Red Wine BA
  • Lichtenhainer
  • Vulpuloid
  • Bavo
  • Maes 0.0 %
  • Ferre IPA
  • Brewmanche 't Hofbrouwerijke
  • Beau Monde
  • GeWoon
  • Pater Lieven blond
  • Kasteel Nitro Blond
  • Maarkedalse TRipel
  • Martha (Sexyblond)
  • Geen Franjes, maar Kastanjes
  • Kasteel Nitro Noir
  • White Dragon
  • Viven Nada IPA
  • Jazz Black Cognac Magic
  • Cross Continent Road Trip

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    18-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hapkin - 8,5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hapkin komt oorspronkelijk van de Westvlaamse brouwerij Louwaege in Kortemark. Het werd in 2002 overgenomen door Alken-Maes die de brouwerij sloot en Hapkin liet verder brouwen bij Union te Jumet tot ze 2007 (als dochteronderneming van Heineken) het uit de ketels te Alken lieten vloeien. De naam verwijst naar Graaf Boudewijn VII van Vlaanderen die de bijnaam Hapkin' (met de bijl) kreeg.
    Dit stevig bier wordt gebrouwen met speciaal uitgezochte hopsoorten zoals De Duitse Monroe en Spalter Select die de bloemige smaak veroorzaakt en  Tsjechische Saaz die met wat kamille het kruidige benadrukt. Nast deze hopextracten komt er ook nog gerstemout en glucosestroop in. Het krachtige karakter komt wel van het 4 maal hoppen tijdens het brouwproces.

    Proefkotje: Licht wazig blond met stevige, rotsige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Bloemig gist- en mout aroma waarin het fruitige (perzik) en licht gekruid hopgevoel de alcohol aanwezigheid overheerst maar zich vooral aanmeld bij het tamelijk scherp gekruid mondgevoel die wat zoetjes overkomt en zich laat leiden naar gistbittere met een hoppig getinte afdronk waarin ook hier het alcoholvolume aandacht opeist. Loopt lekker sweety binnen dus hopgepast.

    Alken-Maes, Blarenberglaan 3C, Mechelen - 0470 12 34 56 - info@alken-maes.com


    Reageer (0)

    17-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Choucke - 6,6%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd en genoten voor BierBrief 640. Een fris en lekker biertje uit de Zennevallei. Choucke die betekend liefje, schatje... werd gebrouwen door Jo Van Aert in brouwerij Belgoo. Het is de vervanger en aangepaste versie van de 'Magus' die uit het gamma is verdwenen. Er worden naast de hopsoorten Golding en Cascade nu enkel gerst- en tarwemout gebruikt. Naast de sinaasappelzeste komt er ook wat Curaçoa bij te pas en om het drankje aantrekkelijker te maken werd hun eigen geweekte, iets meer fruitige verse gist, opgeslagen, in UGent, gebruikt.

    Proefkotje: Wazig blond met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie.  Een mild fruitig (pèche en banaan) moutaroma met in de achtergrond wat hoptinteling is de voorbode van een heerlijk en fris aanvoelend bier met een een zacht, licht zoet, fruitig en iets kruidig mondgevoel en een matige hopervaring je brengt naar een droge, licht gekruide en zacht bittere afdronk waarmee je onmiddellijk verlangt naar een volgende slok. Een zeer gewaardeerde doordrinker maar tevens als degustatie kan worden aanzien.

    Belgoo, Georges Wittouckstraat 61, St-Pieters-Leeuw - 0475 69 24 60 - info@belgoobeer.com


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tervuro 6,5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen van de Izegemse brouwer Jef Pirens brouwer na bezoek van Sabine Cabanier aan The Mash. Het recept was ooit (1910) eigendom van de Tervuurse brouwer F; Corneel van brouwerij 't Zwart Peerd en sedert 2014 gebrouwen door  Marc Struyf van brouwerij Den Triest (Kapelle-op-den-Bos) en nu heruitgevonden als herinneringsbier  voor de overleden Gambrinus-iconen Ronan Vandermotten en Christje Deprez.

    Proefkotje: Wazig donker goudblond met een tamelijk witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het aroma krijgt een zoet aanvoelende karamelmoutigheid met in de achtergrond een fruitige maar fijne hopervaring.
    Het mondgevoel is meer een astrogent gevoelige bittere karamelmout gegeven dat je zeer snel brengt naar een droge, mild bittere afdronk. Een zeer frisse en goede doordrinker.

    Gambrinusclub van België - Smiskensstraat 26 Thurnhout - Sabine: verboven. cabanier@skynet.be - 0496 21 96 68

    Brouwerij Den Triest, Triestraat 24, Kapelle-op-den-Bos - 047 74 38 05 - info@dentriest.be



    Reageer (0)

    13-04-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zatte Bie - 9%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zatte Bie, een der eerste brouwsels uit het gamma van de familie Tjoen en in den beginne verkocht in simpele plastieken zakjes bij toenmalige buur D'Hellekapelle te Loker. Deze roodbruine losbol werd op kleine schaal gebrouwen met natuurlijk ingrediënten van eigen bodem en besprenkeld met enkele goed gekozen kruiden. Een tijdje geleden volledig gerestyled om te worden aangeboden in de gezellige bar van de gerenoveerde boerderij 'Hof ter Linden' te Wakken waar de nieuwe brouwerij werd ondergebracht. Onder de noemer 'gelukkig doet zat zijn geen zeer' kan je er 'op t gemakske' van genieten. 

    Proefkotje: Donker bruine, bijna zwarte kleur met een romige beige schuimkraag en weinig carbonatatie. Het karamelmoutig aroma met donkerfruit (vijgen) wat zoete honing en steranijs in  aanbieding. In een vol zoet aanvoelende moutbitterheid waarin met een fruitige en leuke kruidigheid verborgen zit glijdt het onder invloed van een aangename alcoholwarmte naar een droge zoet-bittere afdronk die je wel een tijdje blijft nagenieten. Doordrinkbaar strong zetelbier om van te genieten.

    Brouwerij De Bie, Vijvestraat 47, Wakken (Dentergem) -0478 46 21 84 - info@brouwerijdebie.be

    Reageer (0)

    12-04-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Bie Velo 8%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze traditionele tripel werd onlangs herbrouwd om de vele bier- en koersfans de smaak van de overwinning opnieuw te laten voelen. In 2015 kwam er een samenwerking met de Westvlaamse brouwerij De Bie en de wielerploeg Etixx-QuickStep van Patrick Lefevere met o.a Tom Boonen in hun rangen. Velo, de ultieme Flandrien in het bierpeloton wordt brouwen met hop en gerst van eigen kweek en met kruidige toevoeging van steranijs, salie en een beetje koriander. Ondanks zijn stevige alcoholwarmte is het toch een lekkere doordrinker

    Proefkotje: Helder, iets donker goud van kleur met een romige flinke witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. In een bloemig moutaroma bespeur je een sterke aanwezigheid van de toegevoegde kruiden met vooral het steranijs in het aanbod. Een vol, alcoholwarm mondgevoel waarin ook hier de bitterheid omzwaggeld word door de aanwezige kruiden die je ook terug vind een frisse, licht bittere harmonische afdronk met een zacht zurig keelgevoel die je doet verlangen naar een volgende slok.

    Brouwerij De Bie, Vijvestraat 47, Wakken - 0478 46 21 84 - info@brouwerijdebie.be

    Reageer (0)

    06-04-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Plots een andere inkijk tijdens tasting van PBC 't Plakkertje Roeselare. Stijn Couvreur haalde plotseling enkele oude gloriën van de Roeselaarse brouwerij uit zijn bierkelder, kwestie van vergelijking en vraag naar de  smaakevolutie met hedendaagse afleveringen. Ondanks de zeer goede bewaarplaats waren er toch enkele eigenaardige smaakverschillen. Beiden hadden nog steeds een beetje die sprankelende carbonatatie. In het aroma hebben ze alle twee ook nog het befaamde 'nat paardendeken'. De smaakevolutie verliep echter totaal verschillend. Beiden hadden dan wel een waterachtig gevoel verkregen (een beetje verdwijning van de alcoholwarmte en de wijnsmaak) maar hielden er een mild geroosterde moutbitterheid  en een zachte metallisatie aan over. Bij deze van 1989 kwam er een zachte portosmaak voorbij terwijl bij deze van 1991 meer naar de sherry neigde. Het was een unieke ervaring om gezamenlijk en onder kenners de eventuele smaakverandering bij die oldies te ervaren.

    Mededeling: Rodenbach dankt zijn zacht-zure smaak aan de gemengde gisting en de rijping op eikenhouten foeders, destijds ingeschakeld om  om het bier een langere tijd te verzuren en te bewaren  Het zure bier werd dan later toegevoegd aan een jonger exemplaar waar een enorme smaakboost te weeg bracht en vooral het Vlaams oud (rood)bruin op de kaart plaatste.

    Brouwerij Rodenbach, Spanjestraat 133/135, Roeselare - 051 27 27 00 - info@swinkelsfamilybrewers.com





    Reageer (0)

    03-04-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd en beschreven op tasting BPC 't Plakkertje Roeselare. Dit bier werd gebrouwen in 2021 bij de Noord-Franse brouwerij 'Pays des Flamand' te Blaringem, net over 'de schreeve' waar nog een aantal ouderen en een paar jongeren 'kan nie goe de Vlams spreken'. Om de Internationale hype van de foeder-bieren ook in hun gamma te krijgen hebben ze hun bieren in verscheidenen wijnvaten laten rijpen. Deze Wilde Leeuw mocht een 12-tal maanden  in éénmalig gebruikte Sauternes wijnvaten verblijven in de kelders van de brouwerij  dit met toevoeging van Brettanomyces waardoor het de benaming 'Sour'  of 'Triple Brett Aged' kreeg.  Heet brouwesel werd dan ook niet gefilterd of gepasteuriseerd.

    Proefkotje: Tamelijk helder blond van kleur met fijne witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie.  In het moutig aroma komt naast de lekkere alcoholwarmte vooral een zacht melkzuur de hoofdrol vervullen waarin ook een fruitige abrikoos zich aanmeld. In de vrij complexe smaak zit tevens de zachte wijnsmaak verweven met de frisse tannine als gevolg van het verblijf in de wijnvaten. Naar het einde toe komt de zoete witte wijnsmaak het gevoel en de aangename zuurte verder opdraven en blijft deze heerlijke afdronk wel een tijdje hangen.

    Brasserie du Pays Flamand, Rue André Pockyn 425 Blaringem - +33(0) 28 41 74 81 - +33(0) 61 18 20 14 - contact@brasseriedupaysflamand.com


    Reageer (0)

    29-03-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een der laatste veroveringen (met dank aan Belinda Eelbode) geproefd en beschreven bij BPC 't Plakkertje Roeselare. Dit uiterst complex en verfijnt fruitbier dat in 2016 nog werd bestempeld als 'Het beste fruitbier ter wereld' werd recent van de biermarkt gehaald wegens te weinig opbrengst. Het bier werd reeds  in 201 ontwikkeld samen met de wereldvermaarde 3-sterrenchef Vik Geunes van 't Zilte in Het /as Antwerpen. Dit exclusief bier is ontstaan uit een 100% jong foederbier dat zijn 2-jarige smaakaanpassing zocht in de Roeselaarse foederzalen. Nadien onderging het nog een zestal maanden gistende maceratie van krieken, frambozen en veenbessen dit gecombineerd met een vleugje tannine en karamelmout. Het resultaat s een Rodenbach met uitzonderlijke zuiverheid, het unieke huwelijk van delicatesse en de kracht van een frisse bourgogne. Volgens vele bierliefhebbers een uniek stukje Vlaamse geschiedenis dat in de anonimiteit zal verdwijnen.

    Proefkotje:  Oranjerode kleur met lichtroze plakkende schuimkraag en een parelende carbonatatie. Een fris, zurig aroma, fruitig (frambozen, kers) met vooral onderliggende toetsen der zuurheid veroorzaakt door het lange verblijf in de eikenhouten vaten en het je fluweelzacht begeleid naar een zoet-zure, fruitige smaak die mooi uitgebalanceerd eindigt op een droge, zurige afdronk waarbij het lekker gevoel van de balcamico-azijn nog een tijdje blijft door zinderen.

    Brouwerij Rodenbach, Spanjestraat 133/135 Roeselare -051 27 27 00 - info@swinkelsfamilybrewers.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lindemans Cassis 3,5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit fruitige werkje werd gehaald bij Dranken Jo (Roeselare), geproefd en beschreven tijdens de tasting van BPC 't Plakkertje Roeselare. Brouwerij Lindemans had al teken van leven in de 16° eeuw maar de familie Lindemans trap pas in 1868 in   de herberg 'Hof ter Kwadewegen' en maakte het tot het grootste landelijk familiebedrijf van ons land dit vooral met bieren van spontane gisting. Het fruitbier van gemengde gisting  wort gebrouwen sinds 1986 te Vlezenbeek, in de nabijheid van de Zennevallei. Deze Lindmans Cassis is een fruitbier op basis van maceratie van authentieke één-jarige lambiek van gerst uit eigen kweek, ongemoute tarwe en wilde gist.  Een filtraat van zorgvuldig gekozen zwarte bessen laat een frisse  zoetzuren indruk na.  Na de spontane gisting volgt een lang rijpingsproces in eikenhouten foeders. Bij de toevoeging van het zwarte bessensap ontstaat een secundaire gisting en een 'Ale' van uitzonderlijke smaak en compliciteit en met een donkerpaarse kleurschakering die spontaan aan rode wijn doet denken.

    Proefkotje:  Rode wijnkleur met zeer  lichte roodkleurige schuimkraag en prikkelde carbonatatie. Een fruitige (braambessen, kers) met Brett omgeven moutaroma waarin een kruidig en zoetaanvoelende, met balsamico-azijn doorweven, mondgevoel waarin de bessen hun groot aandeel opeisen. Het eindigt zeer lekker frisse afdronk waarin het zachte zoet-zurige een tijd blijft hangen.

    Brouwerij Lindemans, Lenneksebaan 1479 Vlezenbeek - 02 569 03 90 - info@lindemans.be


    Reageer (0)

    28-03-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jan Van Ryck Tripel - 8%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegekregen in bierpakket van 'Beer to Taste' (Belinda Eelbode).  Deze zeer gekruide tripel werd vernoemd naar het beroemde schilderij 'De aanbidding van het lam (Gods)' (1432) door de gebroeders Hubert en Jan Van Eyck net als brouwdeskundige Peter Croonenberghs afkomstig uit het Nederlandse Maaseik. Peter's bedrijfje, De Brombeer Compagnie, bracht, na enkele geslaagde experimenten (20 liter), het bier in 2012 op grotere schaal uit via de ketels van brouwerij De Graal uit Brakel. Dit ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het standbeeld van de gebroeders op de markt van Maaseik. Hij gebruikte hiervoor de 17 (intussen opgelopen tot 28) kruiden die te zien zijn in de tuin op het  schilderij. In 2020 werd het, met het Gentse Jan Van Eyck jaar, volledig gerestyled.

    Proefkotje:Wazig oud-goudkleurig met stevige witte schuimkraag en mooie carbonatatie. Een zoet, bloemig tarwemout aroma waarin vooral het veel gebruikte kruidenmengsel een heersende rol speelt. Ook in het lekker fris mondgevoel is het kruidenvoedsel zeer aanwezig maar toch komt een lichte hopsmaak in de achtergrond, naast wat moutbitterheid, zich lekker aanbieden. Het eindigt met een lang aanhoudend, citrusgevoelige, moutbittere afdronk waarbij in het kruidengevoel  nu pas een zachte alcoholwarmte ontwaakt. 
    Niet echt de traditionele smaak van een tripel maar een lekker en uniek stukje werk dat iedere bierliefhebber kan en zal bekoren.

    De Brombeer Compagnie, Rekelberg 10, Brakel - 0472 25 51 76 - info@brombeercompagnie. eu

    Reageer (0)

    23-03-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog een der laatste veroveringen bij verdwenen Bierhalle Deconinck. Dit sterk winterbier gebrouwen uit het moederbier 'Tsjeeses' dat een zestal maanden gerijpt is op eikenhouten portovaten. Er werd gebruik gemaakt van pils- tarwe en caramout met invoeging van de hopsoorten Brewers Gold, Marynka en Bramling Cross. Bij de smaakaanpassing hoort Sinaasappelzeste, massus banda en munt bij. Het etiket is gekozen uit het originele  een zatte Jesus figuur met kerstmuts, scheelkijkende ogen en stomende neusgaten. Bij de  afleveringen voor de usaanse markt werden de ogen vervangen door een zonnebril en geen stomende neusgaten.

    Proefkotje: Amberkleurig met vaste, mousserende witte schuimkraag en mooi parelende carbonatatie. Een zoetig caramelmout-aroma waarin een toetsje sinaas komt kijken maar vooral de alcoholwarmte zijn rol opeist.
    Ook in het zoete mondgevoel komt de sinaasappelzeste zijn opwacht maken in de steeds zoeter wordende moutbitterheid (soms een beetje plakkerig) en naast een kleine aankondiging van wat tannine wordt de alcoholwarme in de smaak en afdronk steeds sterker.

    De Struise Brouwers, Kasteelstraat 50, Oost-Vleteren - 0494 23 15 75 - struisesales@gmail.com


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen van biermoatje Clara na haar Ierse reis. Deze smaakvolle, hopvolle pils werd speciaal gebrouwen voor St Patrick Day en uitgevloeid uit een experiment van de Dublinese  proefbrouwerij van 'Guinness Open Gate Brewery' onder leiding van Peter Simpson die besliste om iets meer hop toe te voegen dan gewoonlijk.  Er werd gebruik gemaakt van plaatselijke gerst en een aromahopsoort uit bijna 260 jaar eigen kweek. De naam verwijst daarom ook naar het meer dan 100 jaar oude gebouw aan de St. James's Gate waar begin jaren 1900 een opslagplaats was voor de hopteelt.

    Proefkotje: Helder amberkleurig met traag verdwijnende witte schuimkraag en tamelijk bruisende carbonatatie. Bloemig, zoetgevooisd en fruitig (abrikoos) aroma onder een lichte invloed van de ingevoerde hop. Het hoppig  mondgevoel voelt met zijn hopvolle fruitige toets (mango en sinaasappelgelei) een frisse begeleiding in een vloeiend geheel dat eindigt met een bijna droge moutbitterheid in de snel verdwijnende afdronk.

    St. James's Gate Brewery, James St 53, Dublin 8 (Ierland) - +353 1 471 2455

    Reageer (0)

    11-03-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gedegusteerd tijdens bezoek aan The Mash in Emelgem, het uniek proeflokaal van D'Oude Maalderij. Brouwer Jef Pirens crieeerde zijn eerste tripel in 2018 met als leuze: Wat je drinkt is geen chemie, maar fantasie'. De naam is het Westvlams voor 'Product' en volgens den brouwer zou het amper anders gaan smaken na meer dan 3 jaar. Zuiver gebrouwen naar de roots van onze Nationale bierbelevenis.

    Proefkotje:  Wazig donker goudblond met mooie romige schuimkraag en een prikkelende carbonatatie. Een fris en lekker parelend moutaroma. Fruitig (banaan, perzik) en zacht kruidig met een mooie alcoholwarmte. In het mondgevoel heerst de prikkelende zachte bitterheid van het gerstenmout en draagt ook de gezonde alcoholwarmte met zich mee. In de matig gekruide tamelijk lange afdronk voel je tussen de aangename bitterheid een toetsje honing wat je meteen doet verlangen in een volgende slok. Een der betere tripels uit een hele lange rij.

    Brouwerij D'Oude Maalderij/The Mash, Ardooisestraat 130 Emelgem (Izegem) - 0486 69 30 34 - doudemaalderij@hotmail.com


    Reageer (0)

    08-03-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Abbaye des Rocs 9%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ook eentje uit de verdwenen stal Bierhalle Deconinck Vichte. Dit sterk mystrieus moutbier gebrouwen door Nathalie Eloir zonder toegevoegde suiker, met een authentieke dubbel gisting en toevoeging van 7 moutsoorten uit Belgie, Duitsland en Tsjechië. Het bier word wereldwijd geroemd om zijn uitstekende smaak en krijgt veel bijval in de restaurant en andere kookkeukens.
    Proefkotje:Op het robijnrode bier verschijn een mooi romige ivoorkleurige schuimkraag en heeft een sprankelende carbonatatie.Een stevig gemout aroma met een fruitige (abricoos, vijgen) en een tikje sinaasappelzeste heeft je onmiddellijk een goed gevoel vooral als er chocolade en karamel bij komt kijken. Dit alles komt terug aansluiten bij de fruitig moutbittere smaak die zich verenigd met een subtiele gistbitterheid en eindigt op een tamelijk droge moutbittere afdronk die zich nog een tijdje blijft handhaven.

    Brouwerij Abbaye des Rocs, Brunehaultsteenweg 14 Audregnies  - 0476 419 103  05 75 59 99 - abbayedesrocs@me.com 

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De laatste verovering bij het gestopte Bierhalle Deconinck. De brouwerij uit de Nederlandse brouwerij is wereldvermaard om hun smaakvolle en zeer gehopte bieren door hun magisch brouwproces. Deze blikken roofvogel werd gebrouwen met 'Maris Otter Pale- en caramout en een stevige toevoeging van de hopsoorten Simcoe, Chinook, Mosaic en Glacier die  de liefhebbers van een fruitige IPA zeer tevreden zal maken.

    Proefkotje: Wazig blondje met romige witte schuimkraag en een borrelende carbonatatie. In een zacht gemout aroma brengt vooral de overvloedig gebruikte hoppen het fruitige met zich mee. Ook in het mondgevoel word de zachte mout overheerst door de naar pompelmoes smakende hopbellen. Met zeer smakelijk en frisse indruk kom je aan een droge, hopbittere, langdurende afdronk. Een abieritief om van te houden.

    Uiltje Brewery, Bingerweg 25, Haarlem (Nl) - 023 844 63 95 - info@uiltjebrewery.co

    Reageer (0)

    07-03-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carlsberg 0% -
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het bier werd gezamenlijk geproefd en beschreven tijdens tasting van 't Plakkertje Roeselare. Carlsberg Pils is pas verkrijgbaar vanaf 1904 en voor ons land gebrouwen bij Kroonenburg Frankrijk. Het befaamde Deense merk kon niet wegblijven van de alcoholvrij hype. Het bier heeft zijn goede smaak te danken aan een uniek brouwproces  met het gebruik van het origine bier waaruit zeer traag de alcohol werd uitgefilterd zonder de authentiek smaak aan te tasten.

    Proefkotje: Hooigeel van kleur met vlug verdwijnende schuimkraag en een fijne carbonatatie.  In het licht moutbitter aroma komt dit zelfde gevoel van zachte moutbitterheid de volledige smaak, iets te waterachtig, beheersen. Een beetje soort appelsapsmaak die vervolgd in een even weinig zeggende afdronk waarin alleen de moutigheid stand houd.

    Carlsberg Importers, Industrielaan 16 Ternat - 02 583 50 00



    Reageer (0)

    01-02-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rodenbach FruitAge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eentje gekregen van de plaatselijk gids Belinda Eelbode (BeertoTaste). Dit zurig fruitbier gekweekt onder de leiding van de Nederlandse familie Swinkels is een echte dorstlesser van amper 3,9 %. Het is zacht-zurig door de gemengde gisting en het lange verblijf in de eikenhouten foeders. Een Vlaams roodbruin ingeënt met zure kriekensap is, met toevoeging van ijsblokjes en een schijfje limoen, de perfecte abieritief.

    Proefkotje: Helder roodbruin met licht beige schuimkraag en milde carbonatatie. In het aroma is vooral de geur door het verblijf  in de eikenhouten foeders en het toevoegen van het zure kriekensap in aanbieding. In het mondgevoel treed een citrusachtige moutbitterheid met de aanwezigheid van de fruitig kersensmaak op en laat zich meeglijden tot een vlug verdwijnende  zoet-zure afdronk die toch het volle karakter van de Rodenbach uitstraalt.

    Brouwerij Rodenbach, Spanjestraat 133 Roeselare - 051 27 27 00 - info@Swinkelsfamilybrewers.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hop Marijke
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze 'Hot Marijke'  gevonden in mijn kelder en nog steeds niet over de smaakgrens. Ik was verbaast dat de hopsmaak nog steeds overeind stond. Mede door de brouwershype maar vooral omdat de brouwers liefhebbers zijn van fruitige en hoppige bieren moest dit type zeker in het gamma komen. De naam is een verwijzing naar 'Hot Marijke', de beroemde lichtzedige Vlaamse sexwerkster.

    Gebrouwen bij buur Contreras Gavere met naast gerstenmout een dubbelhop van de hopsoorten Mosaic en Cascade.
    Proefkotje: Goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een bloemig en licht gekruide hopbitterheid siert het aroma die zich dan ook meester maakt in een heerlijk mondgevoel en de smaak een zachte citrus momentje inlast. Dit eindigt dan met een frisse, droge mild gekruide, iets zoete hopbittere afdronk die nog een tijdje blijft door zinderen.

    De OostEke Brouwers, Legen Heirweg 59, Gavere - 09/382 94 24 - brewer@oostekebrouwers.be

    Reageer (0)

    31-12-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijze Willem 2021 - 7,5%
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegestuurd in het feestdagenpakket van 'Beer to Taste' door mijn biermoatje Belinda Eelbode. Deze pittige blondine werd gebrouwen in samenspraak met Brouwerij De Meester (Lendelede) met een link naar het Willemfonds Roeselare. Deze brouweditie werd echter aangeboden bij 'De Warmste Week' door de  Vlaamse Socio-Culturele vereniging Willemfonds ten voordele Van 'TEJO' een organisatie die theoretische hulpverlening aan jongeren tussen 10 en 20 jaar biedt. Dit pittig ding heeft allicht een stevige plaats in de wereld van de blonde bieren en is zeer geschikt als gezelschap- en zetelbier.

    Proefkotje: Een goudblonde kleur met mooi romige witte schuimkraan en levendige  carbonatatie. In het aroma komt vooral de tarwemout vermengd met een kruidig citrusachtig gevoel zich aanmelden. Een subtiel, fruitig (sinaasappelzeste) kleurt het mondgevoel waarin het kruidige van de koriander en een klein gevoel van hop de aangename smaak laat meevoeren naar een  droge, moutgevoelige afdronk  waarin de zoetgevooisde blauwe bessen een toffe indruk nalaat.

    'Beer to Taste', Belinda Eelbode, Onledegoedstraat 37 Roeselare - 0476 293 461 - info@beertotaste.be

    De Meester, Nelcastraat 10 Lendelede - 0468 14 36 80 - info@brouwerij-demeester.be


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grimbergen Blond 0.0
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een blikje gekregen bij bestelling Delhaize Izegem. Dit blond, alcoholvrij abdijbier werd gebrouwen voor Alken-Maes (Heineken) bij Kronenburg (Carlsberg) door de steeds meer opkomende vraag. Een verwenning van het moederbier Grimbergen Blond met subtiele toetsen van fruit en kruiden, maar zonder alcohol. Een perfect evenwicht tussen rijke en verfrissende smaak. Ideaal voor alle gelegenheden.

    Proefkotje: Helder hooiblonde kleur met mooie romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. In het aroma herken je vooral tarwemout met een  toets van fruitigheid (groene appel) waarschijnlijk door de hop veroorzaakt. Een fris moutbitter mondgevoel waarin alvast het kruidige (kruidnagel?) en citrus-achtige zijn weg baant naar een pittig gekruide, lang aanhoudende afdronk met ook hier wat hop in de achtergrond.

    Alken-Maes, Blarenberg 3C, Mechelen - 015 30 90 11 - info@alken-maes.com


    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs