PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
11-07-2014
De Poes
Toegezonden door de Tieltse brouwer Stijn David. Gebrouwen onder toezicht en bij Deca Breweries Woesten met 4 verschillende mouten en 2 Belgische hopsoorten. Bedoeling is een lekker verfrissend en vrouwvriendelijk bier die door iedere bierliefhebber kan worden gesmaakt. Maar pas op!! Het is en blijft 8% alc. Vol. Het bier kreeg alvast een benoeming als Houtlands- en Westvlaams streekprodukt.
PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met een mooie witte schuimkraag. Een zoetig aroma met een zachte carbonatie en zoet moutbitter mondgevoel die zich doorzet in het hele smaakproces. In de afdronk is er ook een leuke alcoholwarmet. Een gewoon pintje om lekker te bierbrabbelen aan den toog. Goede doordrinker.
Met dank aan Danny Verbeke (bier- en eetkaffee 'Kroegske' Vijfwegenstraat 35, Emelgem). Naar receptuur van Theodor Cornet (Brij. De Hoorn) voor de 'Graaf van Maldeghem'. Gebrouwen met pilsmout en de hopsoorten Target en Saaz waarna op rust gestuurd op eikenhouten vaten in de kelders van het naburige kasteel Diepensteyn.
PROEFKOTJE: Sterk blond bier (8,5%) met mooie witte schuimkraag. Fruitig hoparoma, lichte moutgeur en verwijzing naar het verblijf in de houten foeders. Zacht mondgevoel met stevige carbonatie. De smaak voelt zoetig aan met een leuke hopbitterheid die zich verder doorzet in de warme afdronk. Zeer prachtig abieritief- en terrasbiertje voor de zomerse dagen. Prachtige begeleider bij bbq.
Met in gedachten de Norbertijnse legende van de Feniks samen met uitbater Danny Verbeke van bier- en eetcafé Kroegske (Vijfwegenstraat 35) te Emelgem geproefd van het commerciële genre. Deze zomerse witte werd gebrouwen in Alken voor de Nederlandse biergigant Heineken.
PROEFKOTJE: Licht gele wazige kleur met romige witte schuimkraag en een zachte carbonatie. Licht citrusaroma (sinaasappelzeste) en een licht kruidige koriander toets. Dit alles is ook terug te vinden in de smaak met een lichtzurige hopbitterheid. De zwakke afdronk heeft dan weer een iets zoetere bitterheid. Leuke doordrinker.
Meegebracht uit Delhaize Izegem. Volgens goed ingelichte bron is dit zusje van de 'Rodenbach Caractère Rouge' een zeer verfrissend bier op basis van jonge 'Rodenbach Classic' in combinatie met veenbessen, frambozen en zure krieken.
PROEFKOTJE: Helder robijnrood bier (4%) met een mooie klevende rose schuimkraag. Het intens fruitig moutaroma kreeg ook wat foedergeur mee. Het zoet-zure beheerst het mondgevoel waarin ook hier het eikenhouten effect een rolletje speelt. Een droge afdronk, mooi in balans tussen zuurheid en lichte bitterheid. Heerlijk terrasbier die zeker bij de liefhebbers van 'foodpairing' een plaatsje zal vinden.
Het origineel recept van deze lekkere 'saison' werd voor het eerst geschreven in 2011. In 2014 werd dit speltbrouwsel aangepast met gebruik van Cascade hop (Amarello te schaars). Hij werd tevens gebruikt als basisbier voor de befaamde 'Turnhoutse Patriot maar vooral aan ontbrekende factor bij de gamma van hun 'grote straat' Een Dame en ook het ruitensymbool ontbraken er nog.
PROEFKOTJE: Wazig goudblond biertje (6,5%) met een mooie witte schuimkraag. Het heeft een fruitig hoparoma waarin groene appel en sinaasappelzeste mooi uitstralen. Het mondgevoel is zalig met een heerlijk frisse carbonatie. In de complexe smaak alvast een mooie dosis fruitige hopbitterheid maar ook plaats voor mout en gistinvloed. Een droge hopbitterheid maakt er een uitstekende dorstlesser en terrasbier van.
Gedronken en genoten in het café 'Local' te Anzegem Het paradepaardje van de Anzegemse huurbrouwers 'Brouwers Verzet'. Het is een perfect mengbier waarbij een bruin bier dat meer dan zes maanden werd gerijpt in eikenhoutenvaten werd gevoed met een jong bruin bier. Volgens goede bronnen werd deze gebrouwen in de ketels van De Ranke (Dottignies) maar liggen de bewuste vaten in de schaduw van de bezoekers van café Local in Anzegem. (Café Local is trouwens een van de weinige proeflokalen die ook bier van bevriende brouwers op hun kaart staan heeft.
PROEFKOTJE: Een donkerrood bier (6%) met kleine, fijne schuimkraag. Het heeft een fruitig (kersen) aroma met invloed van de eikenhouten rustplaats. Deze gevoelens gaan verder in de melkzurige smaak met een frisse mouttoon en waarbij het tonnenverblijf nog steeds aanvoelt. Het eindigt dan ook met een zurige afdronk die verwijst naar een subtiele en unieke doordrinker.
Bier geproefd met dank aan Kevin Vermote van café Bourgondisch Kruis (Wafelstraat 1) te Deerlijk-Belgiek. Camaraderie (Broederschap) kwam er door samenwerking met Belgische Brouwerij De Brabandere en hun Amerikaanse collega's van BJ's Restaurant & Brewhause. Het biertje (8%) is een blend van onze Nationale Tripel Style gevoed met typische Amerikaanse aromahoppen (Cascade, Amarillo) en Petrus Aged Pale.
PROEFKOTJE: Goud gele kleur met een vastklevende en mooie witte schuimkraag. In het complexe aroma overheerst het fruitige en bloemige Amerikaanse aromahop (pompelmoes, perzik...) met tussenin iets kruidigheid. Een vol mondgevoel met een zachte carbonatie waarin zich een beetje zurigheid schuilhoud. Bij de smaak herkent je vooral gist- en een koele hopbitterheid met een kruidige invloed die eindigt met een zachte hopbitterheid en frele zurigheid wat het een uitstekend terras- en degustatiebier maakt.
Van dit biertje ( gebrouwen in de ketels van 't Gaverhopke Stasegem) genoten in café 't Hoekske (Polenplein) te Ardooie. Het zusje van Qantelaar kreeg ook het concept mee van een bier met veel smaak en aroma. Voor de 'Redenaar' gebruikte brewer Jef Pirens een combinatie van 6 moutsoorten en 3 hopsoorten. Het hart en ziel van den brouwer is te merken in dit lekker biertje.
PROEFKOTJE: Licht amberkleurig met mooie, vaste witte schuimkraag. Er heerst een fruitig moutaroma (sinaasappelzeste). Een gezonde carbonatie en wat alcoholwarmte in het vol mondgevoel. Ik de smaak heerst een zacht gekruide moutbitterheid met toch wat hopprikkels. De afdronk is tamelijk bitter zodat het zowel als degustatiebier of als doordrinker kan worden aangeboden.
Brouwfirma d' Oude Maalderij, Zwevezelestraat 4, Koolskamp (Ardooie) - gsm: 0486/693 034 - info: doudemaalderij@hotmail.com - ook op Facebook
Onder het motto 'Malheur in het spel, geluk in de liefde' werd dit bier speciaal voor Valentijn uitgebracht in exclusiviteit voor Delhaize. Het basisbier Malheur 10 kreeg ook de medewerking van de 'Methode Champignoise' (drievoudig dus) werd nog een portie van 3 verschillende soorten, apart toegevoegd, aan het brouwproces zodat de hopbitterheid mooi aanwezig is. Een geraffineerd, bruisend degustatiebier (11%) wordt aangeboden in een sierlijke verpakking dat, zoals trouwens ook de smaak, zeker veel liefde uitstraalt.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie stevige schuimkraag. Zacht mondgevoel met een flinke carbonatie en een gezellige alcoholwarmte. De smaak heeft een fruitige hopbitterheid (perzik, sinaasappelzeste) die zich verder zit in een wat zoetere afdronk waarin opok wat kruidigheid in de keel plaatsvindt.
Geproefd in Kroegske te Emelgem (Izegem). De blonde kruidige zus van de befaamde Bryggja, gebrouwen in de ketels van De Graal in Brakel. Een smaakvol abieritief (6,5%) door het gebruik van een drietal heel speciale (ongebruikelijke) kruiden die indruk maken op de spijsvertering. Er werd geen bitterhoppen gebruikt.
PROEFKOTJE: Stevige en vaste witte schuimkraag met een mooie carbonatie. Een fruitig, citrusachtig moutaroma die ook in de speciaal kruidige zachte smaak te vinden is. Een fruitig, bitterzoet en kruidige afdronk wat er een uitstekend terrasbier van maakt.
Liefmans Goudenband, bier van gemengde gisting, ooit 'IJzerenband' naar de ijzeren ringen rond de foeders. Een de meest unieke bruintjes ter wereld. Gemaakt in open kuipen waarna enkele maanden rust is voorgeschreven. Daarna wordt het gemengd met jong bier (Oostvlaams Oud bruin) zodat een zeer fris en dorstlessend bewaarbier wordt gevormd. Liefmans Goudenband is een provisiebier (bière de garde) waardoor de smaakevolutie beter kan worden.Liefmans maakt momenteel deel uit van de Duvel/Moortgat Groep.
PROEFKOTJE: Zeer complex wijn- en moutigaroma waarin vooral de eikenhouten geur van de foeders voorkomt. In de zoetige smaak heerst vooral rood fruit en kandijsuiker met toch een aangename zuurtegraad.Een droge houterige afdronk met een lichte bitterheid en alcoholwarmte. Prachtig degustatiebier. Om overal van te genieten.
De aankomst van de vernieuwde 'Chouffe du Soleil' maakt nu al een goede beurt in Belgische horeca. Na aandringen van enkele chouffisten (Fr. Soenens, Vacas, Wacho...) heeft men bij Duvel/Moortgat beslist dat dit fris zomer- en terrasbier zijn plaats verdiend op onze Nationale bierkaarten en in de huiskamers. Op vraag van ceo Michel Moortgat werd echter teruggegrepen naar het aloude recept van Chris Bauweraerts (zie zijn boek 'Chouffe Story'). Een zomers biertje om fier op te zijn.
PROEFKOTJE: Goudkleurig met lang klevende schuimkraag en een zeer mooie carbonatie. Een complex aroma met toetsen van hop, mout en gist. Het mondgevoel herbergt een fruitig (pompelmoes) hopgevoel die mooi in balans is met kruidigheid. Een frisse zachte hopbitterheid in de afdronk. Echt zomerbier, om van te genieten.
Brasserie d'Achouffe,Rue du Village 32, B-6666 Wibrin (Achouffe) - Tel: 061/ 288 147 - mail: info@achouffe.be
Dit lekker ding werd mij aangeboden via uitvindster Sofie Vanrafelghem door Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck uit Vichte (Bosstraat). 'Het Evagelie volgens Sofie' wordt opnieuw een voltreffer met de 4de batch van 'EVA' een bier voor en door vrouwen maar heeft ook de meeste mannen een goed gevoel heeft. Na twee keer Brij. Alvinne (Moen) is het nu ook de 2de keer voor de bekende Brouwerij 't Gaverhopke uit Stasegem. Bierstreefster Sofie Vanrafelghem en brouwwonder Gudrun Vandoorne hebben ook nu enkele straffe biervrouwen uitgekozen voor de bereiding van hun 'EVA'. Volgens de meeste bierkenners is deze versie iets bitterder uitgevallen dan de vorige en dus wordt is idee waar Sofie naar streeft zeer leefbaar geworden.
PROEFKOTJE: Goudkleurig met stevige witte schuimkraag. Een evenwichtig mondgevoel met een zachte carbonatie. Een bloemig citrusaroma waarin toch wat gist- en moutgebruik te bespeuren is. In de smaak heerst vooral een droge, aangename hopbitterheid die zich vast bijt tot ver in de lange afdronk. Heerlijk zomers terrasbier (en niet alleen voor vrouwen hoor!).
Gerard Blond werd door brouwmeester Wouter Vermeersch voor 'Heule Rondt' bij Brouwerij Eutropius (Heule) gebrouwen ter gelegenheid van 'Heule, dorp van de Ronde' en alleen verkrijgbaar bij Dranken Pauwels
Gerard Debaets geboren in Heule op 14 april 1899 en overleden in North Haledon USA. Hij was profwielrenner met tal van overwinningen in de usa-zesdaagse maar bekend als eerste winnaar van 'De Ronde van Vlaanderen' (1924 en ook nog in 1927). Hij won evenens het Belgisch Kampioenschap in 1925. Zelfde jaar ook Parijs-Brussel en in 1926 Brussel-Parijs.
PROEFKOTJE: Mooie witte schuimkraag, Het fruitige van de hop is goed merkbaar in het aroma met daarin kruidige toets. Iets citrusachtig mondgevoel met mooie carbonatie. De smaak heeft een zachte zoete hopbitterheid met ook hier wat kruidigheid die zich vooral in de droge zachte hopbittere afdronk herbergt.
Dit zwaar donker lentebier (10,5%) aangeboden in Brasserie Het Anker in Mechelen. Het wordt ieder jaar rond de paasperiode gebrouwen met meerdere hopsoorten en toevoeging van 3 kruiden. Een stevig terras- en degustatiebier die zelfs de veeleisende bierproever zal bekoren door zijn rijke smaak van het leven.
PROEFKOTJE: Dit mahoniekleurig bier met lichtbruine, vastklevende, beige schuimkraage heeft een fruitig en kruidig moutaroma. Het romig en zoet aanvoelend mondgevoel met een zachte carbonatie. In de fruitig kruidige smaak heerst vooral het zoethout met een stevige alcoholwarmte en indruk van caramelmout. Alles zeer goed in balans. Een lange warme, zoet-kruidige afdronk waarin nog steeds zoethout aanwezig blijft. Om van te genieten in de heerlijke lenteavonden.
In het teken van 'Vrouwen & Bie' een heerlijke fruitlambic meegebracht van Bierhalle Deconinck. Ook al geproefd in Kroegske Emelgem. Deze frisse abieritief werd gebrouwen in 1999 (300 hl/jaar) door Sidy Hanssens en haar echtgenoot John (de 4° generatie).
PROEFKOTJE: licht aardbeienaroma waarin de lambic duidelijk merkbaar is. Een droge melkzuursmaak met een specifiek houten foedergevoel met weinig bitterheid en geen carbonatie. Ook de lange droge afdronk is heerlijk fris zurig en geschikt als genieten tijden de komende warme zomerdagen.
Duvel-Moortgat brengt naast haar Vedett Pilsener en Witbier nu ook met stijl een IPA. Deze meergehopte (6%) is reeds verkrijgbaar in de meeste belangrijke bierzaken. Samen met Danny Verbeeck, uitbater van biercafé Kroegske in Emelgem onderwierpen we deze Extra Ordinary aan een smaaktest. Op het etiket staat echter wel vermeld: IPA, but not really from India and not really a Pale Ale.
PROEFKOTJE: Zacht fruitig (sinaasappel) hoparoma. In de licht zoet-zure smaak toch wat moutgevoel maar grotendeels een (iets te) zachte hoppigheid. De korte, fruitige afdronk is wel iets bitterig. Voor de fermente Vedett drinker alvast een mooie opstap naar het het stevige streek- en ander cultbier door meesterbrouwer Hedwig Neven wordt uitgevonden. Zeer mooie doordrinker en uitstekend terrasbiertje voor de komende zomerperiode.
Meegebracht uit het gamma commerciële bieren bij Bierhalle Deconinck Vichte en speciaal aan een proeftest onderworpen om alle proefnotities te kunnen optekenen. Volgens de marketing werd dit bier gebrouwen volgens de oude regels van de kunst. Volgens marktonderzoek en onder het motto 'een hemels bier voor kenners' wordt dit een stevige concurent voor de Leffe Royal maar ik betwijfel het. Wordt volledig in Leuven gebrouwen en bij grote vraag wel eens in Jupille gebotteld.
PROEFKOTJE: Deze koperkleurige heeft een korte schuimverschijning en een fruitig, licht metaalachtig moutaroma waarin toetsen van gist eveneens aanwezig zijn. Het zachte, waterachtig mondgevoel herbergt een zacht carbonatie. Het zoet fruitige in de smaak verdwijnt zeer vlug en maakt plaats voor een licht mondgevoel met toch een vorm van bitterheid. Ook de licht bittere afdronk vloeit heel rap uit. Is wel een tamelijke doordrinker bij drukke werkdagen.
AB InBev, Brouwerijplein 1, Leuven - Tel: 016/27 61 11 of Industrielaan 21, 1070 Brussel (070/222 919) - info.belgium@inbev-com
Met de eerste wielerwedstrijden voor de boeg is het zeer opportuum om het frisse 'Kwaramont' biertje van brouwerij De Brabandere op de smaakpapillen loste laten. Met dank aan Bernard Vandamme (Brij. Eutropius) die de persvoorstelling voor BierBrief (en HOPnieuws) meemaakte.'Kwaremont' is het bier voor kopmannen, die bergen verzetten met de koppigheid van een kind. 'Kwaremont' is het bier van de ambitie, van de passie en zeker van de koers- en bierliefhebber.
PROEFKOTJE: Helder amberkleurig (6,6%) bier met een mooie glanzende witte schuimkraag. Een zoetig en fruitig pilsmoutaroma. Het heeft een licht romig, pilsachtig mondgevoel met zeer goed onderbouwde carbonatie. De smaak is iets kruidig en een smakelijke moutbitterheid. In de afdronk komt ook een lichte hopbitterheid naar boven. Een zeer goede doordrinker en kan vele koersverhalen aan den toog weerstaan.
In het verleden reeds eens geproefd maar op de degustatie in Bierhalle Deconinck in Vichte een vernieuwde versie aageboden gekregen van de lieftallige Gulden Spoor vertegenwoordigster Isabelle 'Belle' Depuydt en ook ik waren verwonderd over het mooie niveau van deze aangename doordrinker. Een typisch Vlaamse bier met amper 5% alc.vol krijgt door het gebruik van whiskymout een verrassende afdronk. Op het etiket prijkt een Kortrijks tintje met het standbeeld van de Gullegemse vlasser.
PROEFKOTJE:helder rood/bruine kleur met een wandklevende, romige, beige schuimlaag. Zacht mondgevoel met een stevige carbonatie. Het karamelmoutig aroma herbergt iets kruidigs en ook een een wolkje chocolade bitterheid die zich ook in de smaak gewoon verder ontwikkeld. De inbreng van de whiskymout zorgt voor een licht zurig gevoel. Zeer mooi degustatiebier en afsluiter na een winterse maaltijd.