PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
24-04-2014
Liefmans Goudenband 2013
Liefmans Goudenband, bier van gemengde gisting, ooit 'IJzerenband' naar de ijzeren ringen rond de foeders. Een de meest unieke bruintjes ter wereld. Gemaakt in open kuipen waarna enkele maanden rust is voorgeschreven. Daarna wordt het gemengd met jong bier (Oostvlaams Oud bruin) zodat een zeer fris en dorstlessend bewaarbier wordt gevormd. Liefmans Goudenband is een provisiebier (bière de garde) waardoor de smaakevolutie beter kan worden.Liefmans maakt momenteel deel uit van de Duvel/Moortgat Groep.
PROEFKOTJE: Zeer complex wijn- en moutigaroma waarin vooral de eikenhouten geur van de foeders voorkomt. In de zoetige smaak heerst vooral rood fruit en kandijsuiker met toch een aangename zuurtegraad.Een droge houterige afdronk met een lichte bitterheid en alcoholwarmte. Prachtig degustatiebier. Om overal van te genieten.
De aankomst van de vernieuwde 'Chouffe du Soleil' maakt nu al een goede beurt in Belgische horeca. Na aandringen van enkele chouffisten (Fr. Soenens, Vacas, Wacho...) heeft men bij Duvel/Moortgat beslist dat dit fris zomer- en terrasbier zijn plaats verdiend op onze Nationale bierkaarten en in de huiskamers. Op vraag van ceo Michel Moortgat werd echter teruggegrepen naar het aloude recept van Chris Bauweraerts (zie zijn boek 'Chouffe Story'). Een zomers biertje om fier op te zijn.
PROEFKOTJE: Goudkleurig met lang klevende schuimkraag en een zeer mooie carbonatie. Een complex aroma met toetsen van hop, mout en gist. Het mondgevoel herbergt een fruitig (pompelmoes) hopgevoel die mooi in balans is met kruidigheid. Een frisse zachte hopbitterheid in de afdronk. Echt zomerbier, om van te genieten.
Brasserie d'Achouffe,Rue du Village 32, B-6666 Wibrin (Achouffe) - Tel: 061/ 288 147 - mail: info@achouffe.be
Dit lekker ding werd mij aangeboden via uitvindster Sofie Vanrafelghem door Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck uit Vichte (Bosstraat). 'Het Evagelie volgens Sofie' wordt opnieuw een voltreffer met de 4de batch van 'EVA' een bier voor en door vrouwen maar heeft ook de meeste mannen een goed gevoel heeft. Na twee keer Brij. Alvinne (Moen) is het nu ook de 2de keer voor de bekende Brouwerij 't Gaverhopke uit Stasegem. Bierstreefster Sofie Vanrafelghem en brouwwonder Gudrun Vandoorne hebben ook nu enkele straffe biervrouwen uitgekozen voor de bereiding van hun 'EVA'. Volgens de meeste bierkenners is deze versie iets bitterder uitgevallen dan de vorige en dus wordt is idee waar Sofie naar streeft zeer leefbaar geworden.
PROEFKOTJE: Goudkleurig met stevige witte schuimkraag. Een evenwichtig mondgevoel met een zachte carbonatie. Een bloemig citrusaroma waarin toch wat gist- en moutgebruik te bespeuren is. In de smaak heerst vooral een droge, aangename hopbitterheid die zich vast bijt tot ver in de lange afdronk. Heerlijk zomers terrasbier (en niet alleen voor vrouwen hoor!).
Gerard Blond werd door brouwmeester Wouter Vermeersch voor 'Heule Rondt' bij Brouwerij Eutropius (Heule) gebrouwen ter gelegenheid van 'Heule, dorp van de Ronde' en alleen verkrijgbaar bij Dranken Pauwels
Gerard Debaets geboren in Heule op 14 april 1899 en overleden in North Haledon USA. Hij was profwielrenner met tal van overwinningen in de usa-zesdaagse maar bekend als eerste winnaar van 'De Ronde van Vlaanderen' (1924 en ook nog in 1927). Hij won evenens het Belgisch Kampioenschap in 1925. Zelfde jaar ook Parijs-Brussel en in 1926 Brussel-Parijs.
PROEFKOTJE: Mooie witte schuimkraag, Het fruitige van de hop is goed merkbaar in het aroma met daarin kruidige toets. Iets citrusachtig mondgevoel met mooie carbonatie. De smaak heeft een zachte zoete hopbitterheid met ook hier wat kruidigheid die zich vooral in de droge zachte hopbittere afdronk herbergt.
Dit zwaar donker lentebier (10,5%) aangeboden in Brasserie Het Anker in Mechelen. Het wordt ieder jaar rond de paasperiode gebrouwen met meerdere hopsoorten en toevoeging van 3 kruiden. Een stevig terras- en degustatiebier die zelfs de veeleisende bierproever zal bekoren door zijn rijke smaak van het leven.
PROEFKOTJE: Dit mahoniekleurig bier met lichtbruine, vastklevende, beige schuimkraage heeft een fruitig en kruidig moutaroma. Het romig en zoet aanvoelend mondgevoel met een zachte carbonatie. In de fruitig kruidige smaak heerst vooral het zoethout met een stevige alcoholwarmte en indruk van caramelmout. Alles zeer goed in balans. Een lange warme, zoet-kruidige afdronk waarin nog steeds zoethout aanwezig blijft. Om van te genieten in de heerlijke lenteavonden.
In het teken van 'Vrouwen & Bie' een heerlijke fruitlambic meegebracht van Bierhalle Deconinck. Ook al geproefd in Kroegske Emelgem. Deze frisse abieritief werd gebrouwen in 1999 (300 hl/jaar) door Sidy Hanssens en haar echtgenoot John (de 4° generatie).
PROEFKOTJE: licht aardbeienaroma waarin de lambic duidelijk merkbaar is. Een droge melkzuursmaak met een specifiek houten foedergevoel met weinig bitterheid en geen carbonatie. Ook de lange droge afdronk is heerlijk fris zurig en geschikt als genieten tijden de komende warme zomerdagen.
Duvel-Moortgat brengt naast haar Vedett Pilsener en Witbier nu ook met stijl een IPA. Deze meergehopte (6%) is reeds verkrijgbaar in de meeste belangrijke bierzaken. Samen met Danny Verbeeck, uitbater van biercafé Kroegske in Emelgem onderwierpen we deze Extra Ordinary aan een smaaktest. Op het etiket staat echter wel vermeld: IPA, but not really from India and not really a Pale Ale.
PROEFKOTJE: Zacht fruitig (sinaasappel) hoparoma. In de licht zoet-zure smaak toch wat moutgevoel maar grotendeels een (iets te) zachte hoppigheid. De korte, fruitige afdronk is wel iets bitterig. Voor de fermente Vedett drinker alvast een mooie opstap naar het het stevige streek- en ander cultbier door meesterbrouwer Hedwig Neven wordt uitgevonden. Zeer mooie doordrinker en uitstekend terrasbiertje voor de komende zomerperiode.
Meegebracht uit het gamma commerciële bieren bij Bierhalle Deconinck Vichte en speciaal aan een proeftest onderworpen om alle proefnotities te kunnen optekenen. Volgens de marketing werd dit bier gebrouwen volgens de oude regels van de kunst. Volgens marktonderzoek en onder het motto 'een hemels bier voor kenners' wordt dit een stevige concurent voor de Leffe Royal maar ik betwijfel het. Wordt volledig in Leuven gebrouwen en bij grote vraag wel eens in Jupille gebotteld.
PROEFKOTJE: Deze koperkleurige heeft een korte schuimverschijning en een fruitig, licht metaalachtig moutaroma waarin toetsen van gist eveneens aanwezig zijn. Het zachte, waterachtig mondgevoel herbergt een zacht carbonatie. Het zoet fruitige in de smaak verdwijnt zeer vlug en maakt plaats voor een licht mondgevoel met toch een vorm van bitterheid. Ook de licht bittere afdronk vloeit heel rap uit. Is wel een tamelijke doordrinker bij drukke werkdagen.
AB InBev, Brouwerijplein 1, Leuven - Tel: 016/27 61 11 of Industrielaan 21, 1070 Brussel (070/222 919) - info.belgium@inbev-com
Met de eerste wielerwedstrijden voor de boeg is het zeer opportuum om het frisse 'Kwaramont' biertje van brouwerij De Brabandere op de smaakpapillen loste laten. Met dank aan Bernard Vandamme (Brij. Eutropius) die de persvoorstelling voor BierBrief (en HOPnieuws) meemaakte.'Kwaremont' is het bier voor kopmannen, die bergen verzetten met de koppigheid van een kind. 'Kwaremont' is het bier van de ambitie, van de passie en zeker van de koers- en bierliefhebber.
PROEFKOTJE: Helder amberkleurig (6,6%) bier met een mooie glanzende witte schuimkraag. Een zoetig en fruitig pilsmoutaroma. Het heeft een licht romig, pilsachtig mondgevoel met zeer goed onderbouwde carbonatie. De smaak is iets kruidig en een smakelijke moutbitterheid. In de afdronk komt ook een lichte hopbitterheid naar boven. Een zeer goede doordrinker en kan vele koersverhalen aan den toog weerstaan.
In het verleden reeds eens geproefd maar op de degustatie in Bierhalle Deconinck in Vichte een vernieuwde versie aageboden gekregen van de lieftallige Gulden Spoor vertegenwoordigster Isabelle 'Belle' Depuydt en ook ik waren verwonderd over het mooie niveau van deze aangename doordrinker. Een typisch Vlaamse bier met amper 5% alc.vol krijgt door het gebruik van whiskymout een verrassende afdronk. Op het etiket prijkt een Kortrijks tintje met het standbeeld van de Gullegemse vlasser.
PROEFKOTJE:helder rood/bruine kleur met een wandklevende, romige, beige schuimlaag. Zacht mondgevoel met een stevige carbonatie. Het karamelmoutig aroma herbergt iets kruidigs en ook een een wolkje chocolade bitterheid die zich ook in de smaak gewoon verder ontwikkeld. De inbreng van de whiskymout zorgt voor een licht zurig gevoel. Zeer mooi degustatiebier en afsluiter na een winterse maaltijd.
In november 2013 waren we getuige van een samenwerking met Wouter Vermeersch, brouwmeester bij Eutropius Heule en de Nederlandse brouwerijen De Eem (Amersfoort) waarbij recepturist-brouwer Ruud van Moost en de jonge brouwgasten Nando Servais en Timothy Waremante van de Nederlandse 'De Pampus' Amsterdam. De toevoeging (in +9 beurten) van de hopsoorten Chinook, Bramling Cross, Columbus, Galaxy en Centenial bracht de EBU teller op 70. HHet bier is momenteel verkrijgbaar op de proefzolder van Brouwerij Eutropius in Heule en nog enkele bij Bierhalle Deconinck (Bosstraat 37) Vichte.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie vaste schuimkraag. Een fruitig aroma (ananas, mango en wat sinaasappelzeste) met hoppige aanwezigheid. Een stevige volmondigheid, romig en met de juiste hoeveelheid carbonatie. De smaak herbergt een zeer aangename maar toch stevige hopbitterheid. Ook de droge hopbittere afdronk heeft het bier een mooie afsluiter. Prachtig degustatie- en terrasbier.
Dit suikervrij bier (alle moutsuikers zijn uitgegist) aangekocht bij Bierhalle Deconinck in Vichte en ook op de kaart in Bourgondisch Kruis te Deerlijk (Belgiek) wordt gebrouwen door Bouwerij De Graal in Brakel. Deze speciale hopbittere tripel met zowel een late als dry-hopping is zeer geschikt voor diabetici.
PROEFKOTJE: Een complex citrus aroma met gevoel van sinaasappelzeste en perzik. Het brengt een evenwichtig mondgevoel met een stevige carbonatie. In de smaak is het kruidig koriander in een mouterig gevoel met iets peperigs de voorbode van een kruidige en zachte hopbitterheid in de afdronk.
Dit speciaal biertje aangeboden door Danny van Kroegske te Emelgem wordt gebrouwen bij de bekende brouwerij Anders uit Halen voor de familie Vansimpsen op basis (de zaadjes) van de, als streekprodukt erkende Haspenhouse waterkers. Deze brengt een kruidige gewaarwording door het gebruik van 'cresonette zaadjes' tijden het kookproces die met zijn speciale bitterheid een meerwaarde heeft aan het mooie mondgevoel.
PROEFKOTJE: Een uitgesproken kruidig mout en hoparoma. In de smaak plaats voor romige fruitigheid (abricoos) met toch wat citrusgevoel. een zachte carbonatie leid naar een zachte bitterheid met toch iets zoetigs in de keel. Mooi dessert of abieritefbier.
Brouwerij Anders, Stadsbeemd 1025, Halen - Tel: 013 460 360 - info@bieranders. be - www.bieranders.be - La Cress bvba, Kraaiboomstraat 37, Tongeren - gsm: 0473/58 89 13 - info@lacess.be -www.lacress.be
Dit donkerblond bier van amper 4,3% meegebracht uit het grote aanbod bij Bierhalle Deconinck te Vichte. 'Caulier Extra', met zijn trendy verpakking, is een nieuw gegeven in de 'Sugar Free' gamma van Caulier Developement. Er werd gebruik gemaakt van een de krachtigste hopsoorten. De 'Simcoe' is een Amerikaanse hop dat zowal aroma als bitterheid (EBU 25) veroorzaakt. Met zijn 30 kcal/100 ml is het dan ook een zeer gezond biertje.
PROEFKOTJE: Fruitig, hoppig citrusaroma (pompelmoeszeste) met een licht parelend, natuurlijke carbonatie. In de frisse smaak komt een mooie hopbitterheid naar boven die zich tot in de droge afdronk verder doorzet. Zeer gezonde doordrinker en ook als terrasbiertje lekker.
Ontdekt tussen de vele aanbiedingen in Kroegske Emelgem. Jaren geleden maakte Du Bocq stichter/brouwer Martin Belot de verwijzing naar de authentieke brouwwijze van de Galloo-Romeinen waarvan de sites in de Bocqvallei nog steeds te bezichtigen zijn. Dit goudblondje (9,7%) is uitschieter in het grote gamma 'Galoise' bieren van de Waalse brouwerij.
PROEFKOTJE: Prachtige witte, wandklevende schuimlaag. Een fruitig aroma die de aanwezigheid van koriander en sinaasappelzeste vermoed. Het mondgevoel verraad een zachte alcoholwarmte maar vooral een stevige carbonatie. De smaak heeft naast het licht kruidige een frisse zoetheid (watermeloen) en de zoete, kruidige moutbittere afdronk bevestigd een overheerlijk degustatiebier.
Brasserie Du Bocq, Rue de la brasserie 4, Purnode - Tel: 082 61 07 80 - info: brasserie@bocq.be - www.bocq.be - Vertegenwoordiger John Barrez - 0475 964 364
Tijdens een onaangekondigde proefsessie in Kroegske te Emelgem geproefd. Stouterik, een van de prachtige bieren van brouwers Yvan De Baets en Bernard Leboucq. Vroeger gebrouwen bij Brouwerij De Ranke en momenteel in eigen ketels van Brasserie de la Senne te Brussel. Het is een donkere stout (4,5%) gebrouwen op Ierse wijze.
PROEFKOTJE: Zeer donkere kleur met een uitgesproken koffiearoma waarin een aangename hoppig smaakmaker zich verbergt.Een romige mondgevoel met zachte carbonatie. Ook in de licht bittere smaak is het koffiegevoel aanwezig. De afdronk is zeer evenwichtig lmet een lichte hop en mout bitterheid.
Brasserie de la Senne, Gentsesteenweg 565, St Jans Molenbeek - 02/465 07 51 - info@brasseriedelasenne.be - www.brasseriedelasenne.be
Dit kabouterbierwijntje (9%) geproefd ten huize van mijn biermaatje William Roelens en dit met dank aan Chris Bauweraerts en zijn Duvelse bode Kevin Clement. Uitvinder Duvel-brouwmeester Hedwig Neven verklaart het lekkertje als begeleiding voor een gezellige of feestelijke babbel maar kan ook als abieritief worden genomen. Er zijn amper 12000 flessen gebrouwen.
Chateau d'Ychouffe kwam er na een samensmelting van 60% La Chouffe met 40% Saterneswijnmost van het Chateau du Mes in het Franse Loupiac.
PROEFKOTJE: Fruitig aroma met een vleugje koriander maar ook met invloed van de zoete Saterneswijn. Deze zet zich verder in de frisse zacht fruitige licht gekruide smaak met nauwelijks carbonatie. (wat de bedoeling is). Zacht wijnachtig gevoel in de hemelse afdronk.
Brasserie Achouffe, Rue du village 32, B-6666 Wibrin - Tel: 061/ 28 81 47 - www.achouffe.be - www.beergiftsbelgium.be/nl
Dit suikerarm bier (dus geschikt voor diabetici) kocht ik bij het Izegems Kaashuisje van Gwendoline Dierickx Vissers (Bosmolens); Invoerder is de bekende Bierpromotor Yve Mostrey van 't Koelschip Oostende. Gebrouwen bij de Proefbrouwerij te Lochristi voor de firma Stepaja eveneens uit Lochristi met Municher gerstenmout, Carapils- en chocolademout en met Belgische Goldinghop. Stepa word aangemaakt met stevioglycoside.
PROEFKOTJE: Donkerbruin bier met niet al te hevige beige schuimkraag. Een aroma van zeer zoete geroosterde caramelmout. Ook in de smaak is de chocoladeachtige smaak met toets van donker fruit overheersend. Dit gaat zelfs mee in de moutbittere zoete afdronk.
Deze zeer aangename quadrupel (10%) geproefd in het gezellige proeflokaal bij Brouwerij Maenhout. Het werd voor het eerst gebrouwen in februari 2013 als eerbetoon aan pater Ferdinand Verbiest, afkomstig van Pittem, de thuishaven van brouwerduo Thijs Maenhout en Birgit De Rammelaere.
PROEFKOTJE: helder, amberkleurig biertje met mooie romige schuimkraag; Een zeer evenwichtig mondgevoel met zachte alcoholwarmte. In de smaak komt vooral de geroosterde caramelmout tot uiting. Deze loopt door tot de zachtbittere afdronk. Zeer aangenaam feestbiertje die ook als foodparing hoge waarde heeft.
Deze IPA geproefd ten huize van Biergoeroe William Roelens. Gebrouwen bij de Proefbrouwerij te Lochristi in opdracht van Delhaize en behorende tot het concept 'Single Hop'; Deze XTrem hop Citra (7,1%) werd gebrouwen met een pils- en Munichmout en natuurlijk met de hopsoort Citra, die met haar hoog alfazuur een intense geur en smaak bereikt.
PROEFKOTJE: zacht, bloemig citrusaroma met toets van pompelmoes. Het mondgevoel is zeer evenwichtig hoppig met een zachte carbonatie waarin je ook de smaak van pompelmoes weer vind. De perfecte hopbitterheid voel je ook in de droge afdronk. Zeer geslaagd degustatiebier.