Foto

Balena is een Everson 33, een 10 m lange zeilboot, met vaste zomerligplaats in Wolphaartsdijk (NL). In voor- en najaar beleven we vooral leuke zeiltochten op het Veerse Meer en de Oosterschelde. De Belgische en Nederlandse Kust en de Westerschelde staan eveneens regelmatig op het programma.

In de vakanties gaan we verder : Denemarken (in 2009 en 2010), tot Edinburgh (Schotland in 2011), naar Jersey en Guersney, tot St Malo en St. Cast (in 2012), de Engelse Oostkust, Londen, Chatham en dan zuidelijk tot Weymouth (in 2013), Bornholm en zuid-Zweden (2014) en de Duitse Hansesteden en Rügen in 2015. Vakantie 2016 was 2,5 week Veerse Meer wegens motorproblemen, en nadien nog tot de Engelse Oostkust en Wells-next-the Sea ! 2017 werd het Kopenhagen, met heenreis via de Eider en het Kielerkanal.

2018 staat onze neus opnieuw richting de Oostzee... om samen met vrienden retour te komen naar Zeeland.

Zoeken in blog

Zeiljacht Balena
Zeilavonturen dichtbij en verder weg met onze Everson 33
30-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We will style the Nation

Vrijdag 28 juni : Chatham

Een overwegend grijze maar warme dag… na ontbijt en douche, halen we de fietsen boven en leggen de bijboot op het voordek om vanavond vast te binden.

Eerst betalen bij de havenmeester voor 3 nachtjes Chatham Marina, morgen gaan we dus naar Londen… We hebben al een plaats geboekt in St. Katrins Dock voor zaterdag.

Maar vandaag dus nog eerst met de fiets naar Rochester, bekend als stad waar Charles Dickens lang woonde. Even zoeken voor de fietsroute N°1 en gewoon worden aan het links rijden, hoewel dat altijd moeilijk blijft. Via de Dockyards en Chatham Bus Station, zijn we snel in het stadje Rochester. Eerst naar de toeristische dienst voor een kaartje en de vraag : wat moeten we hier bezoeken ? We maken een toer in de Guide Hall, het oude “Gildenhuis”  dat soms nog dienst doet als “gemeentehuis” en waar nog gehuwd kan worden. De uitleg staat zelfs in het Nederlands.

Verder bezoeken we de tweede oudste kathedraal van de UK, Romaanse periode, met eigenlijk 2 kerken, en een klooster met een mooie rozentuin. Vlak daarbij het Rochester Castle, met omwallingen, en een mooi zicht op de rivier de Medway… Het motregent zo wat een hele dag, maar eigenlijk is het niet zo erg, het is zacht wat temperatuur betreft.

Rond 16 u rijden we nog even het stadje Chatham binnen : hier is het echt tamelijk pover… in de autovrije winkelstraat High Street, vele kleine winkeltjes met veel prullaria,… het grootwarenhuis Debenham publiceert de slogan : we will style the nation: als ik dat zo zie, zullen ze hier nog HEEL veel werk hebben, iedereen loopt er tamelijk marginaal bij… We fietsen verder, en rijden via het Historic Dockyards Museum terug naar de supermarkt bij de haven, kopen vers avondeten, en zijn tegen 18 u op de boot terug…

Fietsen demonteren, de bijboot is ondertussen wat platter geworden en we binden hem vast op het voordek, zodat we die niet moeten slepen morgen op de Thames. Mediterraans diner aan boord, en nog wat voorbereidingen treffen voor onze tocht morgen tot Londen. 


Categorie:Zeilseizoen 2013
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nautisch verleden

Donderdag 27 juni : Chatham

Na douche en ontbijt : op het programma een bezoek aan het Historic Dockyard van Chatham, een museumsite op de plaats van de oude scheepswerven van Chatham : hier werden vele zeilschepen en later stoomschepen en submarines gebouwd, ondermeer de HMS Victory, het zeilschip waarmee Lord Nelson zegevierde. Een klein model van de Victory bevindt zich hier, maar een replica op maat hebben we 8 jaar geleden bezocht op die andere grote museumsite in Portsmouth.

Als eerste bezoeken we de, sinds dit jaar, nieuwe “experience” Hearts of Oak, een “belevings”-tentoonstelling over het belang van het hout (vnl. eik) dat nodig was voor de bouw van de honderden zeilschepen in de 17de en 18de eeuw. In dit “digitaal theater” worden we meegenomen in de tijd, in het verhaal van een grootvader en kleinzoon, op bezoek in de scheepswerf in de 18de eeuw. Hoe de meeste matrozen, later mariniers, vaak eerst als hulpjes in de scheepswerf een job hadden als houtbewerker. Een zeer mooie voorstelling.

Op de site kan je 3 schepen bezoeken, het Victoriaans zeilschip Gannet, het oorlogsschip Cavalier en de onderzeeër Ocelot. Alle drie schepen die op deze werf ooit gebouwd zijn geweest.

Een andere verzameling, die zeker de moeite is, was de RNLI Historic Lifeboat Collection, in één van de vele oude loodsen van de werf. Eén van de grootste collecties reddingsboten van de Britse RNLI met een 20-tal schepen, zowel oude zeilreddingsboten als roeisloepen en modernere versies.

The Victorian Ropery is de touwslagerij die nog steeds actief is. Hier reserveer je voor de rondleiding, en word je geïnformeerd over het materiaal en de techniek van het touwslagen. Op de traditionele manier maakt de gids met de oude houten materialen een touw van zo’n 30 m. Het gebouw van de Ropery is zo’n 400 m lang, de lengte die nodig was om de lange ankertouwen te maken. 

De hele site is heel mooi gerenoveerd en opgebouwd, veel ruimte, er is ook een tuin die je kan bezoeken, en er zijn nog enkele andere tijdelijke of permanente expositieruimtes… eigenlijk te veel om in één dag te doen. Maar je inkomticket blijft een heel jaar geldig, dus je zou eigenlijk ook 2 of 3 halve dagen kunnen spenderen op deze site.

Wij sluiten mee rond 18 u, en wandelen via de supermarkt naar de haven… het was een zonnige dag, maar als we bijna “thuis” komen, begint het te druppelen, net op tijd binnen… En nu, rond 22 u begint het goed te regenen…


Categorie:Zeilseizoen 2013
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwemmend konijn ??
Woensdag 26 juni : Paglesham – Chatham : 46 M

Vannacht zijn we enkele keren wakker geworden, van de gierende stroom die langs de bootromp scheerde, Kurt hoorde ook zeewier langsschuiven. Het was verder superrustig, niemand gezien of gehoord. We staan vroeg op, en vertrekken meteen om 06u45. Bijna geen wind, toch even op zeil bij vertrek om mogelijk wier van de schroef te spoelen.

We hebben uitgerekend dat we bij dit vroege vertrek, een volledige tij mee zuidelijk hebben, ttz, de eb nog vanuit de Roarch en de Crouch tot aan de Whitacker Boei en Spit, daar is het dan laagwater, even opletten aan de ondieptes, maar er zijn geen golven, dus dat moet lukken.

In het eerste deel van de rivier zien we opnieuw vele zeehonden, ze kunnen zich veel beter bewegen op de modderige oevers dan wij gisteren. Dan ziet Kurt voor de boot iets zwemmend de rivier oversteken : het is zeker geen zeehond, wat het heeft lange oortjes… we denken allebei aan een konijn (??) maar kan dat zwemmen, bovendien te klein voor wat we zien. Als het beestje aan de andere oever is, zien we een bamby-tje wegrennen, zo lief, en we hebben er een unieke foto van !

Vanaf de Whitacker-boei verleggen we koers naar het zuidwesten. We kunnen nu even zeilen, er staat wat meer wind, en aandewinds gaat het lekker. Het is niet koud, af en toe wat zon, wel bewolkt soms, maar een droge dag. Na een uur, toch terug de motor op want er is te weinig vooruitgang op zeil.

Als we dichter bij de aanloop van de rivieren Thames en Medway komen, moeten we enkele coasters in het oog houden. Moeilijker dan Vlissingen is het zeker niet, integendeel, 2 boten lopen de Thames aan, en dat kunnen we gemakkelijk volgen. Nu varen wij de Medway op, een brede toegang, een heel ander type van rivier dan de Orwell, enkele containerterminals aan de ingang bij Sheerness. Maar verder ook mooie oevers, en na enkele bochten krijgen we de havens van Chatham en Hoo in het vizier. We roepen de Chatham Marina op, en vragen om te versassen. Samen met een motorjacht mogen we meteen de sluis is, waar we ook een box toegewezen krijgen. Om 14.15 u liggen we vast: we zijn dus ruim voor hoogwater binnen, een snelle tocht.

We ruimen op, en gaan een verfrissende douche nemen. En dan ontspannen in de kuip met wat lezen en een dutje. Nog een kleine wandeling na ons avondeten aan boord, morgen meer actie.


Categorie:Zeilseizoen 2013
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Landelijk !

Dinsdag 25 juni : Burnham-on-Crouch – Paglesham : 6 M

Mooi en zonnig weer, en het zou de volgende dagen alleen maar warmer worden : de barometer is akkoord, die gaat in stijgende lijn.

In de voormiddag gaan we betalen bij de havenmeester, die in een piepklein kotje aan de steiger van de jachthaven zit. En Kurt blaast de bijboot op, een hele klus want de hele achterkajuit moet daarvoor leeggehaald worden.

We wandelen via de River Walk tot het stadje, een mooi aangelegd pad. Aan de oever vele woonboten, waarvan er velen niet uit zien, je vraagt je af of het schroot is maar sommigen zijn wel degelijk bewoond. Burnham-on-Crouch wordt het Cowes van de Oostkust genoemd, maar daar is op een dinsdag in juni niet veel van te merken: het is zeer rustig. Bij de lokale chandler vinden we eindelijk een nieuwe katoenen wiek voor onze olielamp, het is een nogal ouderwets winkeltje vandaar dat ze zo’n ouderwets kleinood nog in voorraad hebben. In de andere winkels zegden ze allemaal: oh, dat verkopen wij nu niet meer hoor, alles in LED vandaag de dag…

Lunchstop bij de Star Inn, lekker op het terras.

Terug op de boot, spoelen we even al het oude zout weg, en rond 16u30 vertrekken we, stroom mee en op de fok… Er is bijna geen wind, maar de stroom alleen trekt ons met 3 kn stroomafwaarts. Het is vandaag dan ook springtij. Na 2 mijl, gaan we de rivierarm in, die de rivier de Roarch is… een klein stroompje, waarover Kurt gelezen heeft in De Magie van de Kreken (Maurice Griffith)… een oud boek maar nog steeds erg geapprecieerd hier aan de Oostkust. We willen dus 4 mijl verder tot Paglesham, waarvan beweerd wordt dat het zeer authentiek is, en veel rustiger dan de Orwell. Hier moeten we motoren want het tij zit volop tegen. Binnen een 4-tal uren is het pas laagwater. Op de modderige oevers zien we vele zeehonden, dikke en grote, en ook moeders met jongskes, heel grappig om te zien is een moeder die haar jong aan het leren “glijden” is op de modder, hopelijk zijn onze foto’s met de telelens gelukt !

Bij Paglesham gearriveerd zoeken we een mooring (een meerboei, om te nacht te kunnen doorbrengen)… na een beetje gefrutsel, het lukt nooit direct bij de eerste keer natuurlijk, liggen we aan de overkant van de “landingsplaats” (de hard zoals de Engelsen zeggen). Kurt monteert het kleine elektrische motortje en de batterij op de bijboot, en we kunnen naar het dorp, waar een beroemde en oude Inn gelegen is, The Plough and Sail” (weer volgens Griffith). In en uitstappen in de rubberboot is weer een kunst, alles OK, en we varen naar de wal. We stappen de werf af en na een kwartiertje zijn we bij de pub… we hoopten dat die nog bestond, maar blijkt dat ze meer dan levend is, meer nog, er zit veel volk, en we hebben nog net een tafeltje voor twee. We hebben hier lekker gegeten ! Nu alleen nog terug op de boot geraken. 

Ondertussen zijn enkele uren gepasseerd, en het is laagwater : onze bijboot ligt droog in de modder, en we moeten hem dus verslepen naar enkele meters lager. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, ik stroop mijn jeanspijpen naar boven, en we doen allebei onze waterschoentjes aan. Als ik in de modder stap, zak ik 40 cm diep, dus tot aan m’n knieën weg… eens ik  m’n ene been naar boven heb getrokken, ben ik m’n rechterschoen al kwijt, en zeggen dat ik die schoentjes droog bijna niet kan aantrekken. We proberen verder te stappen, maar er liggen natuurlijk in de modder schelpjes en zo, en we moeten dus wat voorzichtig doen. Soit, traag en vuil gaat het dus tot de waterlijn… we proberen daar onze benen wat te spoelen maar die modder is zo vuil en plakkerig, dat gaat nog niet zo snel. Dan terug met het bootje, dat ondertussen natuurlijk ook onder de modder zit, een behoorlijk vuile boel dus. Als we aan boord zijn, eerst enkele emmers water aan dek trekken om schoenen, broek, motorke te spoelen… dan binnen met zoetwater nog eens wassen en de schelpwondjes wat ontsmetten. Maar het was de moeite. Ook is de boot ondertussen gedraaid aan de mooring, we liggen nu zalig stil op de Roarch… Een rood gloeiende maan op de achtergrond.


Categorie:Zeilseizoen 2013
» Reageer (0)
24-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De volgende rivier op !

Maandag 24 juni : Tollesbury – Burnham-on-Crouch : 28 M

Grijs, droog, nog voldoende wind… wekker om 7 u om de weerberichten te horen op de VHF, we hebben geen internet in Tollesbury.

Wat hier wel is in de haven : een overdekt zwembad, en daar ga ik van profiteren terwijl Kurt brood gaat halen in het dorp. Lekker verwarmd zwembad, en ik ben hier helemaal alleen. Nadien via de club meteen de douche in. We maken nog een klein wandelingske samen, en rond de middag maken we alles klaar voor vertrek.

We kunnen nu (bijna springperiode) een uurtje voor hoogwater vertrekken, om 12u45 gooien we inderdaad los, en nu staat er voldoende water om buiten te kunnen. Wind is noordwest, dat is goed, het eerste stuk, ca. 10 mijl, is wel ruim en voordewinds (de gekende kwakkelkoers) maar Kurt boomt de fok uit zodat het wat stabieler zeilen is. Dit stuk hebben we nog tij mee; aan de Wallet Spit en de Swin Spit zitten we op een zeer ondiep deel dat we moeten oversteken, slechts 1,5 mijl, maar ja, je moet er wel over, ofwel een stuk van ca. 7 mijl rondvaren. We zijn hier echter op tijd, ca. 2 uur na hoogwater, en dat is OK. Dan zuidelijker koers, en nadien zuidwestelijk, de rivier Crouch tegemoet, dus halve en aan de windse koersen… Het is grijs, soms donkergrijze wolken, maar het blijft droog, en het is niet koud. Wel hebben we vanaf de Spitway de stroom tegen, en dat is hier bij momenten wel 3 knopen ! dus hoewel we mooi 6,5 tot 7 kn zeilen, hebben we soms maar een vooruitgang van 3,5 kn… maar het is rustig hier, we zien op het traject vandaag enkele zeilboten, en 2 motorboten. Het zeilseizoen is ook nog niet echt begonnen dus.

Rond 19 u is de wind op, en bovendien moeten we het laatste stukje pal in de wind varen, dus nog een halfuurtje de motor op. We varen de Burnham Marina Harbour binnen en leggen ons vast op E28… De zon komt even piepen, en we kunnen nog buiten een apertiefje nemen en aansluiten eten ! 


Categorie:Zeilseizoen 2013
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mudberthing

Zondag 23 juni : Tollesbury

Een rustige zondag, veel wind nog altijd, gales op Thames en Humber, en we blijven liggen hier.

Opnieuw gaan we een wandeling maken langs de kreken, nu is het hoogwater, en een heel ander gezicht natuurlijk : de boten die gisteren allemaal vastgeplakt zaten in de modder, drijven nu allemaal, en het ziet er allemaal veel normaler en properder uit. De lokale kleinzeilerij is erg actief nu. Men sleept kleine zeilbootjes naar de rivier, en één voor één razen ze de haven uit, ze gaan supersnel, en zo’n 2 uur na hoogwater zijn ze allemaal terug binnen. We wandelen langs de sea wall en dan terug via the village... De pub daar, weer een King’s Head, serveert geen eten, en zodoende wandelen we terug naar de haven.

In de yacht club is ondertussen de traditionele Sunday Roast geserveerd… dat smaakt ook ons : een buffet van geroosterde kalkoen, roastbeef, en varkensrol, met warme groentjes en aardappeltjes.

In de namiddag wordt het wisselvallig, soms veel regen, en dus amuseren we ons aan boord met lezen en foto’s kijken… het is niet voor niets zondag.


Categorie:Zeilseizoen 2013
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adrenaline-dag !

Zaterdag 22 juni : Bradwell – Tollesbury : 5 M

Net frisser dan normaal in de kajuit als opstaan, even wat bijverwarmen tijdens het ontbijt. Het is behoorlijk aan het blazen… 5/6 bft ZW.

Ons doel voor vandaag is Tollesbury, al lang op het lijstje van “to visit”: volgens ons fotoboek “Where land meets sea” is het idyllisch gelegen in kreken en salt marshes…  maar het is via een droogvallende kreek van ca. 1,5 mijl aan te lopen, dus enkel bij hoogwater mogelijk voor kieljachten zoals wij met 1,85 m…

Als we klaarstaan om te vertrekken, horen we via de VHF 16, een mayday (een noodoproep dus) van iemand die in het water gevallen is vanaf het jacht Mystère : de persoon heeft geen reddingsvest aan en aangezien de zeilboot bij de ondieptes in de kreek van Bradwell is, kan die er niet meer bij. We gooien meteen los, misschien kunnen we iemand helpen of bijstaan… Adrenaline dus op hoge toeren. Maar we zien niets, of niemand, alleen de reddingsboot die van West Mersea voorbij komt razen, men doet teken naar ons dat alles ondertussen in orde komt. Het is verder in de kreek te doen.

Wij zeilen Bradwell op fok buiten, het is voordewinds voor 3 mijlen slechts, maar het gaat heel snel. Eigenlijk teveel wind. Aan de Nass-boei moeten we een bijna haakse bocht nemen, en moeten we verder op motor wegens te smal en te ondiep om op te kruisen. Het is trouwens van boei naar boei uitkijken, en bovendien de diepte nauwlettend in het oog houden, we kunnen hier niks permitteren en nochtans staan er wel wat golven. We hopen dat dat sebiet betert als we “beschut” zijn… Maar eigenlijk is daar alles zo plat als iets, dus van beschutting is er geen sprake. Na de boeien is er een vaarwater tussen moorings, en dan zouden we “whities” (boomstaken die stuur- en bakboord aanduiden) moeten zien, doch niets daarvan. We roepen de havenmeester van Tollesburry op en hij stelt ons gerust : gewoon het midden van het vaarwater houden. Tja, we zien nu onze diepte zakken tot 2,5 m… we zitten hier immers op de droogvallende gronden bij laagwater (tot 2,1 m zandbanken dus)… En dan zien we eindelijk de haveningang, ttz de drempel waarover we binnen moeten varen komt vrij. De havenmeester zwaait en wijst ons de box waarin we kunnen aanmeren, en helpt ons hiermee.

Een korte maar pittige tocht. We ruimen even op, en gaan maar eerst even naar het havenkantoor en de yacht club voor een broodje. Daar komen we gauw aan de klap met een koppel die vanuit West Mersea (op slechts 4 mijl) bijna gelijk met ons binnenvaarde. Ze namen deel aan een clubtocht maar blijkt dat ze de enigen zijn die tot hier gekomen zijn met hun kleine zeilboot van 22 voet vanwege teveel wind… De andere clubleden druppelen nadien binnen, maar ze zijn dus met de auto gekomen. Ze hebben wel de drank bij en gaan dus met z’n allen aperitieven op de aanwezige boot.

We gaan wandelen in de salt marches, een landschap van zoutmoerassen en kreken, zeer speciaal. Het water is aan het afgaan, en zelfs in deze kreken liggen zeiljachtjes en motorbootjes in de modder te zakken… deze boten zijn enkel te bereiken via een doolhof van plankenweggetjes die zo’n halve meter of meer boven de veengrond getimmerd zijn, een beetje zoals op sommige plaatsen in de Hoge Venen. Er ligt ook een oud rood lichtschip, zeer fotogeniek te wezen. Rond de haven zijn enkele kleine zeilclubs, en er is ook de Mud Club of Tollesbury, die allerlei activiteiten plant met of in modder, en daar is er hier genoeg vanSmile…

Na diner aan boord, gaan we nog wat drinken in de yacht club, waar live music (akoestische gitaar) voorzien is.


Categorie:Zeilseizoen 2013
» Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Socializen in Bardwell

Vrijdag 21 juni – Bradwell

Ontbijt in de kuip, op de langste dag van het jaar (of zoals de Fransen blijken te zeggen, de kortste nacht van het jaar)… op ons programma vandaag, een wandeling naar St. Peters Chapel, het op één na oudste kerkje van Groot-Brittannië, gebouwd in 654, op de resten van een Romeins fort.

We vertrekken met de regenjasjes in de rugzak, want het zou veel regenen vandaag… echter, en gelukkig, geen druppel gezien. We wandelen langs de seawall heen, voorbij één van de oudste kerncentrales in het land, dat nu ontmanteld wordt : er schijnt nu meer volk te werken dan toen de centrale actief was. De dijk is begroeid met grassen en bloemen, en alles staat geel van de pollen, Kurt is aan het vechten tegen zijn hooikoorts, geen preventief pilletje genomen… onze broeken zien gewoon geel. Na een tijdje kunnen we gelukkig op het schelpenstrand wandelen. 

Het kapelletje wordt mooi onderhouden en ’s zomers zijn er regelmatig diensten en concertjes. Via Bradwell Village belanden we in de King’s Head, voor een fris glas, want het is best warm nu. Keuken is gesloten, en er kan zelfs geen broodje meer af. Nog even binnen in de local shop, die wordt uitgebaat door vrijwilligers omdat een “echte” winkel er niet meer rendabel was.

’s Avonds worden we eerst verwacht bij David en Theresa thuis, ze willen ons enkele oude Engelse zeilboeken laten uitkiezen ; en de langgezochte Magic of the Swatchways van Maurice Griffith (die we al wel in het NL van Inge en Erik konden lenen) kunnen we ook in het Engels lezen nu ! En dan diner in The Green Man, de pub die op vrijdagavond behoorlijk vol loopt.   

Life is good in Bradwell…


Categorie:Zeilseizoen 2013
» Reageer (0)
21-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Donderdag 20 juni –  Woolverstone – Bradwell : 32 M

Bij het ontbijt, weer twijfel … plan om noord te gaan, hadden we al naast ons neergelegd, en zodoende moeten we ons ’s morgens niet haasten. Maar nu blijkt het veel rustiger te zijn dan voorspeld, en had Lowestoft toch mogelijk geweest zijn.

We maken ons rustig klaar, bestemming Bradwell gekozen, omdat die haven “lang” aan te lopen is, ca. HW -/+ 4 u. Het is vanavond pas om 22.30 u hoogwater, dus we vertrekken om 13 u, en hebben geen haast. De rivier Orwell met het tij afgaand, op het fokje tot Felixtowne. Aan de zeemonding ziet het er heel grijs uit, enkele druppels vallen, maar eigenlijk geen naam “regen” waardig. Wel trekken hele fog patches de regio binnen. We zijn nu op vol zeil, met ruime en halve wind, want het is nogal variabel, en sturen eigenlijk enkel op de elektronische kaart. Gelukkig is dit een rustig gebied, bovendien kunnen we in het ondiepe gedeelte varen, ca. 5 tot 10 m, omdat de zee zeer slight  is, en al goed. Kurt gooit zijn vislijntje uit, tevergeefs; wel komen enkele zeehonden hun kopje boven steken. Na een tijdje toch de motor aan, want de wind valt volledig weg. We kunnen gemakkelijk ons avondeten klaarmaken.

We lopen dus, nog steeds in een dichte mist, Bradwell aan. Sommige boeien zien we slechts op een afstand van 90 m !! Er staat voldoende water in de kreek, en zo meren we tegen 20 u aan in de gereserveerde box.

Bradwell heeft een zeer leuke pub, op zeer korte afstand van de haven, en daar gaan we natuurlijk naartoe. We hebben er 6 jaar geleden David ontmoet, en we sms’en even naar hem : “Are you in for a pint in The Green man Smile ?” – 2 seconden later antwoord : “yes !” – en 2 minuten later was hij er, verrast natuurlijk omdat we niet eerder gebeld of gemaild hadden. Ook zijn vrouw Theresa is later nog gekomen, een leuk weerzien natuurlijk.


Categorie:Zeilseizoen 2013
» Reageer (0)
19-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verder de Orwell op

Woensdag 19 juni – Levington  - Woolverstone : met een omweg, toch 6 M Laughing

Grijs bij het ontwaken, maar later klaart het open… in B en NL zo het vandaag heel warm zijn, naar  het schijnt.

In de chandlery van de haven kopen we de kaarten van de Wash, een soort waddengebied ten noordwesten van Lowestoft, we weten het nog niet zeker, maar moest het lukken met weer en getij, willen we al voorbereid zijn met de juiste kaarten.

We vertrekken met bijna windstil, en varen de Orwell-rivier verder op. Op motor, want het is afgaand water, … het is een mooie en rustige rivier, 1 of 2 keer per dag zien we een coaster die tot Ipswich vaart. Verder honderden bootjes achter hun mooring wiegend met tij of wind mee. We varen voorbij Pin Mill en Woolverstone tot aan de Orwell Bridge, en draaien 180 °, nu tij en wind mee, fokje open, en met een snelheid van 0,5 kn door het water en 2 kn over de grond, “scheuren” we naar de marina van Woolverstone. Hier moet je dus op stromend water aanleggen, en dat gaan we zonder brokken proberen te doen. Op de kopsteiger zien we een ruime plaats, en dat lukt zonder problemen. We gaan meteen betalen bij de havenmeester,  en ze zegt dat we in een box moeten gaan liggen, dus we mogen meteen ons maneuver nog eens opnieuw ten beste geven. No problem, we liggen nu naast een Nederlandse boot, diegene wiens plaats we gisteren in de Suffolk Yacht Harbour innamen. Het is een schipper uit Hellevoetsluis, en hij wacht op nog 2 andere bevriende zeilschepen.

We lagen nog nooit in deze marina, en van hieruit is het een must om tot Pin Mill te wandelen, naar de beroemde zeilerskroeg The Butt & Oyster. Langs een mooi kustpad tussen velden en bossen kom je in 20 /30 minuutjes bij de oude werven van Pin Mill. Hier hebben we 6 jaar geleden met Christel en Stéphane, en met de vorige boot Bussola, ook geweest, maar toen hebben we de “natte” landing beleefd, met de bijboot van de Saltwater… ook speciaal natuurlijk. Veel volk op het terras, en het is ondertussen zo heet dat we verkiezen om binnen een hapje te eten.

Als we terug op de boot komen, is het al wat afgekoeld, we kunnen nog wel buiten zitten, beetje plannen voor de volgende dagen, maar niet te ver, want het weer is eigenlijk zo onstabiel, en verandert met elke keer dat we de gribfiles binnenpakken, of de weerberichten bekijken… dus van dag tot dag…   


Categorie:Zeilseizoen 2013
» Reageer (1)
18-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakantie

Dinsdag 18 juni – Levington

Om 6 u wakker van 2 meeuwen die op het raam van onze slaapkooi aan het vechten en krijsen zijn: Kurt smijt het venster open, ik dacht dat een van die meeuwen naar binnen zou schieten, zo vrank was die !

English breakfast op de Balena, onder een stralende en warme zon !! we liggen voor de ingang van de haven en zien op de rivier al de zeilbootje voorbij glijden. Ook zo’n mooie oude Thames Barge met zijn bruine zeilen. We rommelen wat op, en verhalen de boot naar de plek vanwaar een Hollandse boot net vertrokken is. We liggen naast een Engelsman en die trakteert met… thee en zijn maat met een andere boot presenteert er zelfgebakken scones bij. Ze komen van Lowestoft, en vertrekken naar Ipswich straks. En wij … blijven liggen vandaag.

Na douche en bezoek bij de havenmeester, gaan we lunchen in de yachtclub, gevestigd in het lichtschip.

En verder genieten van een dagje vakantie…


Categorie:Zeilseizoen 2013
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruisende start

Maandag 17 juni – Breskens – Harwich : 104 M

Wekker staat net voor 5 uur, zodat we nog het nieuws en weerbericht kunnen horen. Het is nog rustig in Breskens… we maken brood voor onderweg en drinken zoals gewoonlijk voor een lange tocht, geen koffie maar thee, en maken een thermos met kokend water klaar.

Om 6 uur gaan de trossen los. We hebben een reef in het grootzeil want het zou 4/5 wellicht tot 6 bft waaien, NO-wind is goed voor onze bestemming Lowestoft. Vanaf Breskens vertrekken we genoodzaakt tegen de stroom, maar onze snelheid door het water is al gauw 6,5 tot 7 knopen. Aan de kop van Walcheren veel minder wind, de reef gaat er uit, maar dat is slechts voor even, want eens vrij van het land, terug veel wind. Het is zonnig weer, uit voorzorg hebben we toch maar onze thermische onderkledij aangetrokken, en maar goed ook. Ook muts en handschoenen komen tevoorschijn.

We zeilen voortreffelijk, wel wat schuin natuurlijk, maar comfortabel. De stuurautomaat kan de koers tot het waypoint aan de Traffic Lane goed houden. De wind blijft wel aanwakkeren, toch al 6 bft, en de zee wordt ook wat ruwer, dus de tweede reef erin. In het verkeersscheidingsstelsel is het eigenlijk rustig, enkele boten glijden rustig voorbij, wij achter hen door. Als we bijna het stelsel achter ons hebben, rond 14 u, waarschuwt de Britse weerdienst via de marifoon, voor “gale warning, 8 bft, soon” in de regio Thames (waar we ons dus bevinden) … oei, dat hebben we gehoord… De wind is ondertussen ook gekrompen, dus nu NNO en ons doel is dus steeds scherper (en met deze wind ook schever) bezeild. Wat gaan we doen ? Terug heeft geen zin, we zijn ongeveer halverwege; naar Lowestoft, nog ca. 45 M, wordt misschien te scherp; en als er werkelijk 8 komt, is Harwich wel een veilige grote haven om binnen te varen. We beslissen dus om de koers te verleggen (dan is het ook terug halve wind, en iets minder schuin), maar we moeten wel voorbij het Gabbard-windmolenpark en terug zuidelijk (en tegen de stroom Harwich aan lopen)… en dat duurt langer dan voorzien. Om 23.30 lopen we, uiteraard in het donker, de haven van Felixtowne/Harwich binnen. De havendienst van Harwich volgt alles goed op, we varen nog door tot het haventje van de Suffolk Yacht Harbour in Levington. Daar is het reuze uitkijken om de 4 onverlichte staken te vinden die het geultje aanduiden: het is net nu laagwater dus veel extra zullen we niet hebben. Gelukkig hebben we de “gale” niet op ons dak gehad, wellicht was het in het zuidelijkere deel van de Thames-regio. Hier op de Orwell-rivier is het nu rustig, een stuk beschut natuurlijk, en om 00.15 u leggen we vast aan het eerste ponton dat vrij is (dat is wel de dieselpomp), maar dat kan ons nu even niks schelen. We zijn allebei stikkapot, alleen brood en ham gegeten overdag, wegens niet te veel zin, en enkele koeken… wat thee en water. Een pintje kan nog net, en dan … diepe slaap.



Categorie:Zeilseizoen 2013
» Reageer (0)
16-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yep, vertrokken
Zondag 16 juni
Zo, na ontbijt en douche en afscheid aan bekenden op de steiger, gooien we los om 11 u, het is zonnig, maar frisjes (waar hebben we dat nog al eens geschreven) - en toch korte broeken aan ! 
Met de ZW-wind is het opkruisen op het eerste stuk van het Veerse Meer, vanaf Arnemuiden bezeild tot aan de sluis in Veere. Op het Kanaal van Walcheren pikken we in Middelburg in op de "Blauwe Golf", een pilootproject om op drie tijdstippen per dag, het kanaal in konvooi te passeren - telkens worden de bruggen op elkaar afgestemd. Aansluitend mogen 8 zeiljachten de grote sluis van Vlissingen binnenvaren. Daar doen we "mooi" sluismaneuver, en we eindigen ongedeerd, maar wel tegenovergesteld dan normaal aan de sluismuur. Soit, het is 13 jaar geleden dat we dat nog eens deden, ... en overkomt iedereen wel eens.
De Westerschelde ligt er tamelijk rustig bij, het heeft geen zin meer om een zeil te hijsen want Breskens ligt in de wind, en het is maar 3 mijltjes te gaan. Om 16u30 meren we aan op steiger S.
Even betalen, en een rustig avondje aan boord : straks nog even de kaarten voor de UK bekijken, en vroeg het bed in ! 


Categorie:Zeilseizoen 2013
» Reageer (0)
15-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Traditionele verwaaidag
Zaterdag 15 juni
Om 7 uur nog geen zuchtje wind, een half uur later waait het tot 5/6 bft, ZW... en dat zal volgens de knmi nog aanwakkeren in de loop van de dag. Even wat regen en nadien een stralend zonneke, ons besluit staat vast : dit is onze (ondertussen traditionele) verwaaizaterdag. We hebben trouwens nog een en ander te doen : reddingsvlot en lifelines monteren aan dek, de grabbag vullen, olie nakijken, de achterkooi en inhoud zeevast zetten, enz... en nog inkopen wnt vanavond gaan we BBQ-en, tzal wel met een fleecevest zijn maar als het droog is, zal dat wel lukken.

Categorie:Zeilseizoen 2013
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We vertrekken...
Vrijdag 14 juni - Wolphaartsdijk -... Wolphaartsdijk - 0,2 M
Een hele onderneming Razz - we verkassen van onze vaste box naar... de passantensteiger van de WSVW, de haven naast ons dus. Gewoon om toch al in een andere haven te liggen. Een mooie zonnige avond waarbij we zelfs buiten kunnen eten. In de latere avond:  bezoek van enkele crews, in de kuip is net plaats voor 9 man, dat weten we dan ook weeral. 
Het Veerse Meer is spiegelglad als we rond middernacht gaan slapen... stilte voor de WIND ?

Categorie:Zeilseizoen 2013
» Reageer (0)
13-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna weg !
AFTELLEN !!!! 
Alles bijna klaar - verse voeding -> in de ijskast
Kledij -> aan boord
Drinken -> aan boord

Morgen laatste dag voor allebei... straks de gribfiles en de weerkaarten best nog eens bekijken vooraleer definitief een richting te kiezen... Wink

Categorie:Zeilseizoen 2013
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bevoorraden !
Zaterdag 8 en zondag 9 juni
Een weekend van bevoorraden en wedstrijd : Kurt vaart met de Idefix de Schelderegatta van Hansweert tot Antwerpen mee. Er is behoorlijk wat wind, dus het is een snelle tocht tot 't Stad... 
Ik ben dus "vrij" en kan op m'n tempo inkopen doen ('droge" voeding en drinken), en alles aan boord hijsen... dat gaat nog het snelst, want dan is het kunst om alles een "zeewaardige" dus niet beweegbare plaats te geven. Tot zover alles OK , maar de plannen om vanavond nog terug naar huis te gaan, worden overboord gegooid als ik verneem dat een bende in WSVW gaat BBQ-en : dus snel nog even naar de Spar voor enkele stukjes vlees en groentjes... 
Zondag zeilt Kurt, na een korte nacht, terug richting W'dijk...

Categorie:Zeilseizoen 2013
» Reageer (0)
03-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindelijk een "lente"-weekend
Vrijdag 31 mei tot zondag 2 juni
Eindelijk wordt een droog weekend voorspeld. Tijd om naar De Heen te gaan. Vrijdagavond met Alcyone- en Jest-bemanning briefing bij ons aan boord. Saltwater gaat ook mee, we brengen hen op de hoogte van ons vertrekuur. Kapp Linné is nog ergens aan het feesten, die zullen we morgen wel ergens zien opdagen...

Zaterdag 1 juni : droog maar bewolkt, en frisjes. We vertrekken om 10 u, kunnen meteen de sluis invaren. Op de Oosterschelde worden de zeilen gehesen, en is het eerste stukje scherp aan de wind, tij mee, tot aan de Keeten, waar het mooi tot halve wind gaat. Wel wat bumpy, en we hebben wel wat buiswater, lekker zout gezicht ! Jest hebben we uit het vizier, maar met de Alcyone kunnen we goed samen blijven. Bij de Krammer meren we even aan, niet evident aan de hoge wal, maar het lukt. Dan vaart ook de Saltwater binnen, goede timing. Via de marifoon horen we bovendien dat de Jest ook de professionele sluis mag binnenvaren, dus toch nog na ons. De jachtensluisjes gaan echter vlugger terug open, en op het Volkerak zetten we de kof nog even tot we de Vliet binnenvaren. Hier valt de rust !
Iedereen krijgt van Marc, de tijdelijke havenmeester, een box toegewezen, en zo zijn we om 16 u. allemaal klaar voor de koffie !!
en natuurlijk aansluitend... aperitief, BBQ, en lekkers. Ines en Luc komen dus niet met de boot, maar zijn toch van de partij.
Hier heb je geen groot clubhuis met restaurant en vertier nodig. Tussen het riet kan het ook.

Zondag 2 juni : E I N D E L I J K de langverwachte zonnige ochtend, en dag ! Appel om 7 uur, douche en koffie om 7u30. Om 8 uur de natuurwandeling - we zijn met 7, en Annick gidst ons door het domein... we zien de highlandrunderen en ook een grote kudde kleine zwarte paarden, die hebben we vorig jaar niet gespot, zeer mooi ! Aansluitend ontbijten we met spek en ei, en rond de middag komt er terug beweging in de haven... We vertrekken rond 12u30, onder een stralend zonneke, maar er is toch genoeg wind. Opkruisen tot de Krammersluis, en meteen aansluiten om binnen te varen. Zo hebben we dat het liefst. Op de Oosterschelde hebben we nu het lange stuk tot de Zeelandbrug mooi bezeild, aandewinds, met Alcyone, net voor ons, net achter ons, net naast ons... Saltwater en Jest zijn iets eerder vertrokken en zijn ons voor... Totdat we ineens de Jest vlak achter ons zien naderen : ze hebben veel tijd verspeeld aan de grote sluis, en zo komen we toch met 3 terug samen bij de Zandkreeksluis. Nog even een tandje bijsteken bij de aanloop, en zijn we weer snel versast. Op de motor verder tot Wolphaartsdijk. En we voelen dus nog steeds een trilling/beven als we op motor varen... Zeer vreemd. 
We hopen dat het niets met de keerkoppeling te maken heeft, want dat zou spijtig zijn, nu 2 weken voor onze vakantie. Kurt belt even met onze "motorconsultant", den DJ, en die oppert ook om eens naar de schroef te gaan kijken... Tja, niet zo aantrekkelijk met een watertemperatuur van 13/14 ° maar Kurt trekt toch zijn shorty aan, en springt het water in : jaja hoor, er hangt een hele prop plastic visnet rond één van de schroefbladen. Met de schaar is die er vlug af, en zo zijn we dus klaar voor ons grote vertrek !


Categorie:Zeilseizoen 2013
» Reageer (0)


Gastenboek
  • Wanneer zijn jullie weer in Zeeland?
  • Goede vaart
  • Halfweg
  • mooie trip
  • Bijna 'thuis'

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek


    Inhoud blog
  • Terminus
  • Bezoek op de Oosterschelde
  • Brommen, brommen, brommen
  • Rain !

    Agenda

    Wat plannen we binnenkort ?


    Categorieën
  • Geschiedenis (4)
  • Zeilseizoen 2010 (57)
  • Zeilseizoen 2011 (63)
  • Zeilseizoen 2012 (62)
  • Zeilseizoen 2013 (80)
  • Zeilseizoen 2014 (114)
  • Zeilseizoen 2016 (38)
  • Zeilseizoen 2017 (44)
  • Zeilseizoen 2018 (47)

  • Archief per maand
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 11--0001

    Blog als favoriet !

    Categorieën
  • Geschiedenis (4)
  • Zeilseizoen 2010 (57)
  • Zeilseizoen 2011 (63)
  • Zeilseizoen 2012 (62)
  • Zeilseizoen 2013 (80)
  • Zeilseizoen 2014 (114)
  • Zeilseizoen 2016 (38)
  • Zeilseizoen 2017 (44)
  • Zeilseizoen 2018 (47)


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs