Balenais eenEverson 33, een 10 m lange zeilboot, met vaste
zomerligplaats in Wolphaartsdijk (NL). In voor- en najaar beleven we vooral
leuke zeiltochten op het Veerse Meer en de Oosterschelde. DeBelgische en Nederlandse Kust
en de Westerscheldestaan
eveneens regelmatig op het programma.
In de vakanties gaan we verder : Denemarken (in 2009 en
2010), tot Edinburgh (Schotland in 2011), naar Jersey en Guersney, tot St Malo
en St. Cast (in 2012), de Engelse Oostkust, Londen, Chatham en dan zuidelijk
tot Weymouth (in 2013), Bornholm en zuid-Zweden (2014) en de Duitse Hansesteden en Rügen in 2015. Vakantie 2016 was 2,5 week Veerse Meer wegens motorproblemen, en nadien nog tot de Engelse Oostkust en Wells-next-the Sea ! 2017 werd het Kopenhagen, met heenreis via de Eider en het Kielerkanal.
2018 staat onze neus opnieuw richting de Oostzee... om samen met vrienden retour te komen naar Zeeland.
Zoeken in blog
Zeiljacht Balena
Zeilavonturen dichtbij en verder weg met onze Everson 33
26-12-2010
Zondag 26 december 2010
Balena ligt onder een sneeuwbedje van 20 cm !!! Wat een gezicht. We maken een gangboord vrij om aan boord te klauteren... het is natuurlijk goed glad.
We varen de Balena vanuit Wolphaartsdijk naar de winterstalling in Arnemuiden. Daar blijven we in het water de winter doorbrengen. Hopelijk kunnen we één van de volgende weekenden nog mooi najaarstochtje maken. Vandaag echter grijs als we vertrokken, en op motor tot Oranjeplaat. Als we daar aangemeerd zijn, komt het zonneke toch nog even piepen... Frans en Gilda komen ons oppikken en brengen ons naar de auto in Wolphaartsdijk.
Zaterdag 2 oktober hebben we met Saltwater² en Naiade Ngataki in St. Annaland afgesproken. Rustig windje, grijs weer, maar droog tot we bijna ons doel bereiken... Dan begint het te regenen maar we zitten beschut in de kuip van de Saltwater. Zondag prachtig zonnig weer en heel wat meer wind, en die komt uit het zuiden, dus lekkere temperatuur ook nog. Met de reef in het grootzeil is het zalig zeilen tot de Zandkreeksluis. Nog even fokje bij op het Veerse Meer en zo hebben we het herfstseizoen mooi ingeleid. 's Avonds nog een stop in Wemeldinge, bij Bobby's.
Vrijdag - Na even zoeken, vinden we voor Kurt een mooie tweedhands vouwfiets (Dahon) bij de fietsenmaker in Goes, die gaan we ophalen, en hij probeert het fietske ineens uit tot het Goese Sas... Lekker zonnig op het terras van het Looze Visserke om het weekend in te gaan. Nog niet veel te merken van de Goese Sas Trophy die hier morgen plaatsheeft... Zaterdag : veel wind, en regelmatig pittige buien en windvlagen. We vertrekken niet met de boot, wel met de auto tot Brouwershaven, even naar de zeilmaker voor uitleg over ontvangen offerte... en dan verder via Grevelingen, Scharendijke, Renesse, even het strand op, en via de deltawerken aan de Roompot tot Kamperland. En dan terug de Zeelandbrug over om in Zierikzee te gaan eten. En in de retour, nog even de lokale oer-Hollandse sfeer in het bruine café Oranjeboom opsnuiven.
Vrijdagavond rond 18u30 gooien we los, even gezeild en het is al donker als we aanmeren in Wemeldinge. Zaterdag : we zijn als opstappers gevraagd bij de Saltwater² om het Clubkampioenschap mee te zeilen : heel mooie zeildag en -parcours, en hoewel eerst over de finish, als vierde in het eindklassement... Zondag retour tot Wolphaartsdijk, we houden het net droog...
3 tot 6 september - Weekendje naar het Palingfestival/Antwerpen
Zeer leuke trip via Hansweert, tot Antwerpen Linkeroever. Zaterdag vertrek om 8u30, en rond 13 u leggen we aan in de Liberty op Linkeroever. 's Avonds naar de terreinen van de Zeescouts voor een lekkere portie paling in 't groen. Zondag luilekkerdag, bezoek van enkele bekenden, we maken een mooi toertje langs de kaaien tot Hoboken en terug, en terug binnen in de kom. Maandag waait het meer, en we beleven een zeer mooie zeiltocht tot Hansweert, en ook op de Oosterschelde kunnen we nog op zeil tot de Zandkreeksluis. We varen in het pikdonker onze haven binnen, een mooie nazomertocht rijker...
Voor diegene die het blog niet "life" gevolgd heeft, en het verslagje van onze vakantie alsnog wil lezen, hierbij een word-document, dat is gemakkelijker leesbaar...
Zondag 1 augustus - Tja, en uiteindelijk is er echt een laatste dag, en dat is dus vandaag... Je kijkt zo lang uit naar 6 weken vakantie en de bijhorende zeil- en vaartrajecten, en dan ineens is dat voorbij !
We vertrekken in Colijnsplaat pas rond 16 uur, en zeilen nog rustig op genua alleen (anders gaat het te snel), en na de Zandkreeksluis is het nog 2 mijl tot ons haventje in Wolphaartsdijk. Was en dringendste zaken mee in de auto voor de retour, en nog een hapje eten. Rond 22 u worden we afgezet in Schoten : wat lijkt ons huis groot na 6 weken intens leven op de boot !
Zaterdag 31 juli Neen, we
gaan nog nie naar huis ! We blijven in Colijnsplaat liggen, zo kunnen we wat poetsen
en oprommelen Conclusie : weer veel te veel kleren bij (door het mooie weer
bijna geen lange broeken gedragen) ! Voorraad droge voeding en drinken hebben
we beter ingeschat dan vorig jaar. Het is bewolkt, soms enkele minuutjes motregen, maar daar blijft het
bij. s Avonds komen Christel en Stéphane van Saltwater op bezoek, we
babbelen bij over 6 weken avonturen in DK en worden ingelicht over 6 weken
afwezigheid in België en Zeeland.
Vrijdag 30 juli Wakker
voor de wekker, al om 6u30 ik sta op, en Kurt ook val gauw. Koffie, ontbijt,
en wat oprommelen, en om 8 uur gooien we los. Het belooft een mooie dag te
worden, het is al mooi zonnig, en de golven van gisteren zijn omgezet in een
deining op zee
We varen de leuke haven van Scheveningen buiten, en zetten
koers op zeil, richting de Maasmond (Rotterdam) Mooi stroom mee, maar na een
goed uur valt de wind weg, Kurt probeert met het nieuwe visparavaantje makreel
te vangen, geen succes ! Aan de maasmond is het zoals gewoonlijk even goed
opletten en uitluisteren, en eens daar voorbij, gaat de autopilot op, 225 °
stuurt die zonder te mopperen, en wij kunnen lezen, uitkijken, sudoka oplossen
en vissen
Rond 16 uur al varen we de sluis van de Roompot binnen, en
dat betekent : bijna thuis, oftewel, vakantie bijna ten einde We varen nog
door tot Colijnsplaat, en zullen hier morgen nog blijven liggen (beetje
oprommelen, poetsen, ), want eens we in Wolphaartsdijk zijn, komt dat er toch
niet meer van. We betalen het liggeld bij de havenmeester, gaan een glaasje
drinken op het terras van de jachtclub, en hoewel we zouden eten aan boord,
laten we ons toch verleiden door de heerlijke geur van de Zeeuwse mosselen die er
geserveerd worden Ze smaken delicious !
Donderdag 29 juli - Om 4 uur word ik wakker, het is aan het gieten en het waait stevig, ik ga een klepperende val vast maken. Om 6 uur staat Kurt nog even op, het is grijs, grijs, grijs ! Zouden we dan toch nog ene dag verwaaid moeten liggen ? Tijdens het ontbijt overleggen we wat we gaan doen : de weersvoorspellingen geven droog en bewolkt met opklaringen... de regen is voor het oosten van het land. Dus we vertrekken : het is maar een kort traject tot Scheveningen, en met de stroom mee, zal het wel snel gaan...
Om 11 uur gooien we los, we zetten een reef in het grootzeil en reven ook de genua voor een stuk. Tussen de havenhoofden van de grote kom is het botsen tegen de grote golven om Ijmuiden buiten te varen. Eens buiten, ervaren we een serieuze deining met golven van rond de meter, en het is goed uitkijken om deze mooi over te sturen. Met halve wind en de springstroom van meer dan 2 knopen, zeilen we met een snelheid van meer dan 8 knopen over de grond. Zo gaat dat dus inderdaad vlug vooruit. Om 15 uur varen we Schevingen binnen, meren af, en wandelen even rond in de haven. 's Avonds gaan we eten in het visrestaurent De Weduwe van Toorn.
Woensdag 28 juli - Vandaag begint onze retour echt... we gaan het vakantie-eiland Texel verlaten. Nog even goedendag aan Parmyra en crew, en even na 12 uur laten we ons op de Texel-stroom naar buiten trekken, de Noordzee op. We hebben nu het volle tij mee, en eens Den Helder gepasseerd, kunnen we op zeil. We hebben deze morgen de genua opnieuw gezet, en met de de heersende NW-wind, zeilen we halve wind en dat gaat vlug. Het is bewolkt, en soms zonnig, regenen doet het niet, maar wellicht wel overland. Kurt werpt nog eens zijn nieuw visparavaantje overboord maar het lukt niet om makrelen te vangen, wellicht varen we te snel... Rond 19u30 varen we de haven van Ijmuiden binnen. Hier is nog genoeg plaats voor passanten, en we vinden dan ook vlug een lege box. Eten aan boord, en vlug bedje in...
Dinsdag 27 juli We
worden door onze buren gewekt om 7 uur: hoewel we hier in een box liggen,
willen de 4 Duitsers met huurjacht ons verwittigen dat ze vertrekken ! Kurt
staat op en wuift (lacht) hen uit Na douche en ontbijt, gaan we fietsen huren We zijn de
haven nog niet uit, of we komen Carl en Lars (Oxygen) tegen, en spreken af om
vanavond even langs te komen.
Met de huurfietskes eerst richting veerhaven 't Horntje, een koffiestop in Den Hoorn, verder door duin en bos tot het strand bij Paal 17, voor een lunchstop (dit is niet het naaktstrand), en dan verder tot de stadjes De Koog (zeer toeristisch, één straat met allemaal toeristenshop en eet- en drankgelegenheden) en dan verder naar Den Burg (leuker stadje en mooiere winkeltjes)... We hebben uiteindelijk 40 km op de handheld gps kunnen aflezen.
Zoals afgesproken gaan we bij Veerle en Carl langs, alwaar gezellige ontvangst en aperitief, en nadien verderzetting op de Balena.
Maandag 26 juli Vanuit
Harlingen gaan we vandaag de Waddenzee op naar Oudeschild, de jachthaven op het
eiland Texel In de voormiddag nog even tijd, Kurt gaat om diesel, en ik kan
eindelijk nog eens naar een goede supermarkt (grote Albert Heijn bij de
Zuiderhaven) We willen samen met Parmyra Ward, Anneleen en Andy de brug
nemen van 10u45, maar wegens het hoge springtij, is dekeersluis gesloten tot 12 u, dus nog even
platte rust, en al goed, want op dat moment begint het te gieten Om 12 uur is
het droog, en varen we met een heel konvooi Harlingen buiten.
Het eerste stuk op het Wad is zeer smal en ondiep, we hijsen
de zeilen, en kunnen deze koers scherp houden Er staat wel een pittige
golfslag, en de voorspelde 4 en 5 bft, worden al gauw 5 en 6, en enkele vlagen
7 Met de grootschoot in de hand en zo enkele vlagen opvangend, lukt het
aardig, maar we moeten toch een reef in het grootzeil zetten En in het
vervelendste stuk waar we moeten opkruisen zijn er verschillende vissers waar we
moeten voor uitwijken. Dankzij de grote stroomsnelheden die in de Waddenzee
huis houden, gaat het natuurlijk wel vlug : om 16 uur arriveren we in
Oudeschild. We krijgen van de havenmeester een box toegewezen, maar die is
ondertussen bezet door een andere zeiler, die luid en duidelijk laat horen dat
HIJ eerst is, en dat hier in Texel nooit boxen worden aangewezen door
havenmeesters ! Tja, we kruipen dan maar in de laatste vrije box Samen met de bemanning van de Parmyra kunnen we nu lekker in
het zonneke in onze kuip aperitieven, zo zag het er deze voormiddag niet naar
uit.
Zondag 25 juli
Eindelijk zitten we rond kwart voor tien aan het ontbijt, maar we zijn wel al
van 7 uur wakker De platbodems naast ons gaan naar Ameland, en willen om 7u30
losgooien, we maken de weg vrij voor hen, natuurlijk zijn er nog
verschillende andere boten die de brug van 7u45 willen doorvaren, en wij meren
nadien terug aan tegen de kade : terug met de plank die we in Borkum ook
gebruikten. Kurt gaat naar de bakker en de havenmeester en regelt dat we van
deze haven straks naar de Zuiderhaven kunnen varen. Daar kunnen we in een box
liggen, en moet je niet de hele dag kijken wat het tij met je boot doet langs
deze hoge kade. En daar dus ontbijt, met de pistolekes die niet vers zijn !
We blijven een dag in Harlingen, het is mooi weer, hoewel
men regen voorspeld heeft. In de namiddag wandelen we naar het strandje aan de
Waddenzee Langs de vloedlijn slenteren betekent hier vuile voetjes die tot 30
cm wegzakken in een zachte modderige brij. Het is een beetje wennen en je moet
er niet te veel bij nadenken, maar het zal wel goed zijn voor de voetjes denken
we maar. Nadien een dutje op het strand en dan begint zich een wolkendek te
vormen. We wandelen naar het stadje, en gaan vis eten bij rest. Tjotter, waar
we al enkele keren gegeten hebben ! Een aanrader.
Zaterdag 24 juli
Wakker met de wekker, douche, en vertrek om 8 uur. Ontbijt tijdens het eerste
traject op het Lauwersmeer. Vandaag willen we dus het noordelijke stuk van de
Staande Mast Route doen, en dat betekent motoren En omdat dit stuk toegelaten
is voor boten tot een diepgang van 1,95 m zetten we de dieptemeter op 2,5 m,
anders piept hij de hele dag ! Maar tijdens het ontbijt al, en dus nog geen 30
minuten onderweg, staat het metertje constant op 2, 1,9, en soms 1,8 m Onze kiel
is officieel 1,8 m en dan denken we dat we goed geladen zijn, dus nog dieper
liggen. Om kort te zijn, we zetten het diepte-alarm dan maar op 2 m, maar als
we die dan horen, moet je wel vlug ingrijpen (maar veel kan je toch niet doen,
en je schraapt wellicht gewoon over wat modder). Het is dus zeker op het
Lauwersmeer goed kijken naar de boeien, en nadien naar de bakens (de
takken/prikken links en rechts die het diepste vaarwater aanduiden). We zijn bij het eerste sluisje Dokkumer Nieuwe Zijlen om 9u30,
en dat zou moeten voldoen om vandaag tot in Harlingen te geraken. Je moet
verschillende bruggen passeren, en die zijn vaak door 1 brugwachter bediend,
dus af en toe wachttijden. Bovendien is het in Friesland de gewoonte dat ze
niet werken tussen 12 en 13 uur, en tussen 16.15 en 17.15 uur Dus daar moet je
dan ook weer wachten.
Maar het is wel een heel mooi traject, zeker het stuk tot
Leeuwarden Eerst Lauwersmeer dus, dan Dokkumer Grootdiep tot het zeer mooie
stadje Dokkum (3 bruggen, bruggeld te betalen aan de brugwachter die een klomp
aan een hengel hangt, en waar je dan liefst je gepast geld in legt pinnen kan
hier niet), via het Dokkumer Ee tot Leeuwarden. Weer een 7-tal bruggen door,
ondertussen heeft het konvooi schepen zich vermenigvuldigd, en zijn we zeker al
met 15 boten En die Belg als eerste ! We hebben hier veel bekijks, in een
klein dorpje staat een man te kijken die roept : Kik a bealg ! Precies of we
Hottentotten zijn !
Vanaf Leeuwarden is de tijdsdruk weg, ttz de bruggen die we
nu nog moeten doen, werken tot 20 u Rond 19 uur varen we de zeesluis van
Harlingen uit, en zijn we dus terug op het getijdewater van de Waddenzee. Nog 2
bruggetjes, we willen graag naar de Zuiderhaven omdat hier vrienden liggen met
een boot, maar de brugwachter is principieel : jachten kleiner dan 13 meter
horen thuis in de Noorderhaven, dus moeten we naar daar We meren aan naast
twee platbodems, het ligt natuurlijk goed vol hier, en gaan betalen bij de
havenmeester. Nadien stappen we naar de Zuiderhaven, en gaan even langs bij
Ward. Misschien kunnen we wel regelen om morgen naar huis te verhuizen. We zien
wel.
Vrijdag 23 juli - Na de weerberichten gisteren nog even bekeken te hebben, en deze morgen beluisterd op het vertrouwde kanaal 23/83, besluiten we om niet naar Delfszijl, maar toch naar Lauwersoog te varen vandaag... Dat is dan toch nog de Noordzee op, om dan tussen de eilanden Schiermonnikenoog en Ameland, een smalle geul en zeer ondiepe geul aan te lopen tot de Robbegatsluis om Lauwersoog op het Lauwersmeer te bereiken. We dachten dat we met een voorspelde variabele wind 1-3, niet veel zouden kunnen doen, maar dankzij de juiste vertrektijd, kunnen we ons wat permitteren : we hebben de eerste 2 uren meer dan 3 kn stroom mee... dus dan gaat het sowieso goed vooruit. Bovendien is het een NW-wind, en we zeilen aanvankelijk 4,5 tot 5 kn op log, later wat minder omdat de wind vermindert. Als we in de smalste geul komen, moeten we ruimer varen, en dus goed opletten op de betonning... langs links en rechts zien we op korte afstand lawaaierige brekers, hier "breken" de golven dus werkelijk door het diepteverschil... en net op dat moment natuurlijk, zijn ze er : een kleine RIB met 3 mannen aan boord, cirkelen even rond onze boot, we zwaaien vriendelijk goeiendag, en ze draaien nog een rondje, en komen langszij, "of ze even aan boord mogen komen?"... En aan de Koninklijke Marechaussée en de Douane kan je moeilijk zeggen dat het even niet past... Twee mannen stappen dus op, volledige reddingspakken met rubberen laarzen, met rugzak, handboeien en pistolen om de taille... Ik blijf maar geconcentreerd sturen, ze stellen zich vriendelijk voor, handjeschudden met Kurt (niet met mij, want ik moet nu even goed kijken - opletten voor de ruime wind en de giek, de boeien en de vaargeul, én de diepte goed in het oog houden). Ze vragen de identiteitskaarten, en de papieren van de boot; gelukkig steekt dit allemaal mooi samen in een kaft, zodat dat vlug afgehandeld kan worden. En hop, dan komt de rib terug langszij, en dan vraagt Kurt om nog een foto te mogen maken, haha ! We zijn dus officieel terug in Nederland ingeklaard... De mannen zijn nog geen 10 minuten weg, of onze grootschoot en de giek erbij uiteraard, slaan naar de bakboordkant, er is een harpsluiting kapot gebroken, en we kunnen vlug een andere sluiting gebruiken om dit te verhelpen. Gelukkig stond er niet te veel wind... van dan is het verder op de motor... We worden iets na 18 geschut in de Robbegatsluis, daar gaat het heel vlug, en zo varen we een halfuurtje later de marine van kauwersoog binnen, waar we vlug een vrije box vinden. Daar gaan we 's avonds eten in Het Booze Wijf, het restaurant vlakbij het andere sympathieke haventje, maar te ondiep voor ons, hier liggen enkel platbodems en motorbootjes...
Donderdag 22 juli - Vandaag blijven we in Borkum. Vroeg in de morgen is het behoorlijk beginnen waaien, en we waren allebei om 5 uur wakker... De boot werd constant op de camionbanden gedrukt en alles maar kraken en piepen (ik dacht dat die plank gewoon middendoor zou gaan), dus niet meer geslapen. Als Kurt gaat douchen, zegt de havenmeester hem dat we ons mogen verleggen in een box die pas vrijgekomen is, en daar zijn we hem dankbaar voor... We verplaatsen ons dus van deze lage wal (ondertussen had een aluminium jacht ons bijna geramd) naar de nieuwe plaats, en daar is het veel rustiger liggen. Hoewel het deze morgen zeer zwaar bewolkt was, trekt het helemaal open, en het is nog altijd warm. We maken hier gebruik van om de boot nog eens goed te poetsen langs buiten, want hij hangt vol zoutplekken... nog wat eten, oprommelen en uiteindelijk is het pas 16 uur als we naar Borkum-stad rijden met de bus (fietsen waren in dit haventje niet te huur), en de stad ligt op ca. 7 km. Het is er gezellig druk, enorm veel fietsers, er is daar bijna op elke hoek een fietsenverhuurbedrijfje. Borkum is ook een oud kuurcentrum zoals Norderney, maar dit is volkser, terwijl Norderney wat "bezadigder" en rustiger is... De boulevard is zeer mooi aangelegd, het bewaakte strand is zeer breed, en staat vol kleurige strandkorven... als je langs de vloedlijn wandelt, kom je uit bij de "zeehondenplaat", een stuk droogvallend strand (met laagwater dus), waar zo'n 200 zeehonden komen zonnen en uitrusten. Je mag er niet vlakbij komen, op een eindje ervandaan, staan enkele "groene jongens" de toeristen te woord, en ze hebben ook verrekijkers ter beschikking. We drinken een glas op een mooi terras, vragen de ober naar een goed visrestaurant, en hij tipt ons Byls Fishuus, maar dat is wel even wandelen, want buiten het centrum... wij er naartoe natuurlijk, en bleek dat het sluit om 18 u... maar de bushalte is vlakbij, en we rijden dan maar naar de haven terug en maken de geplande pasta voor morgen, vandaag klaar...
Woensdag 21 juli - Een "kort" traject vandaag op de planning, slechts 37 mijl, indien bezeild, en dus bekijken we de stroomatlas goed om zo veel mogelijk te profiteren van het meegaand tij... en dat betekent in concreto, op een mooi uur vertrekken, rond 10 uur... Doel is Borkum, hier zijn we nog niet geweest, dus dat is altijd weer een verrassing. We hebben een ZO-Z wind, 3 - 4 bft, en later volgens het knmi 5... maar we kunnen zeilen, een stuk met de halfwinder erbij, nadien met de high aspect... Hoewel gezegd en geschreven wordt dat Borkum het enige Duitse waddeneiland is dat veilig aan te lopen is bij nacht en ontij (veel wind), is het voor de eerste keer toch goed oppassen geblazen, zeker omdat we met een stroom mee van meer dan 3,5 knopen vanuit het grote vaarwater, de geul naar de havens moeten insturen, en dat is vlak achter een lange strekdam... daar valt dan wel plots de stroom en de golfslag weg... We varen de Burkana haven binnen, dat is een oude marinehaven, en dit is niet echt een klassieke marina... we zien een lege box, maar de havenmeester doet teken dat deze bezet is, en we moeten aan één van de grote betonnen drijvende steigers aanmeren, met grote camionbanden als fenders (net zoals de ferry's)... en aan lagerwal ook nog ! We maken dus een constructie met al onze fenders, en Kurt haalt zijn nieuwe accuboormachine boven om nog gaatjes te boren in een plank die we al in de bakskist hadden voor zo'n situatie... Die plank komt dus te hangen tegen onze fenders, en rust dus tegen de camionbanden... Achter ons meren nog 2 charterboten onder NL vlag af, maar deze zijn bemand door West-Vlaamse zeescouts. Verder ligt hier ook nog een Belgisch jacht, Spirit 28, die we reeds op het Noordzeekanaal gezien hadden. We wandelen 's avonds nog even op het terrein rond de haven, allemaal oude kazernegebouwen, die opnieuw bewoond zijn, maar geen supermarkt of bakker, enkel een restaurantje...
Maandag 19 juli - In zo'n haven als Brunsbüttel is iedereen rond 8 uur wakker, je buurman kan vertrekken, en dan wil je zelf ook liefst klaar zijn... We zijn dus ook standby om 8 uur, en nog nooit ben ik zo vroeg naar de supermarkt geweest. Vlakbij is er hier een Aldi, en we hebben fruit, groenten en water nodig, dus dat is gemakkelijk. We vertrekken om 10 uur, en we kunnen meteen de sluis is, het gaat vlug hier. Vroeger afvaren was niet nodig, want we zitten hier dus terug op de Elbe, en net zoals op de Schelde, veel stroom (mee of tegen), en na de sluis, zitten we 2 uur na de kentering, dus volle stroom mee richting Cuxhaven : een stuk kunnen we opkruisen, stuk op motor, op momenten varen we 5 knopen, en hebben we 10 over de grond, dus verdubbeling enkel door de stroom... En zo gaat het vlug natuurlijk, we leggen de 18 mijl in een goede 2 uur af. Het is bovendien zeer rustig, ttz weinig grootschepenverkeer, zijn die misschien ook met vakantie ?
In Cuxhaven vinden we gemakkelijk een box; van deze haven wordt vaak verteld dat ze bomvol is tijdens de vakantie, maar dat hangt samen met het "slechte" weer, ttz het is een echte "slechtweerhaven", waar men wacht tot beter weer om richting NL en B te vertrekken... maar nu dus, met het nog steeds prachtige weer, zijn er enkel passanten voor een nacht...
Het is bloedheet als we toekomen... en het briesje dat er dan al misschien is, wordt ook nog tegengehouden door een mastodontcontainerschip dat voor de plezierhaven afgemeerd ligt. We zetten de zonnetent over de kuip anders is het buiten niet uit te houden. We eten eerst aan boord, en na een kort dutje, wandelen we naar de stad. Even langs bakkerke, tankstation, en scheepskaartenwinkel. En dan een terraske langs de oude dijk. 's Avonds gaan we in de jachtclub van haven eten, maar dan koelt het behoorlijk af, zodat we zelfs niet buiten kunnen blijven zitten.