Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
 • Aparte groentes (17)
 • Appelvrouw&Lie (76)
 • De tuin (76)
 • Dorpsleven (34)
 • Gereedschap (4)
 • Groenterecepten (27)
 • In Nederland (11)
 • Inmaakrecepten (17)
 • Jamrecepten (24)
 • Koken algemeen (9)
 • Kruidenrecepten (5)
 • Met Alcohol (14)
 • Oogst (6)
 • Pompoenen (21)
 • Recettes Lorraine (2)
 • Soeprecepten (4)
 • Foto
  Foto
  Inhoud blog
 • Ratafía Catalan
 • Indische loopeenden
 • Vervolg Keyhole Garden
 • Woning met uitzicht te huur
 • Keyhole Garden deel 1
 • Keyhole Garden deel 2
 • Dahlia jam
 • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
 • Ratafia dragon
 • Vrienden op de fiets
  Zoeken in blog

  Foto
  Gastenboek
 • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
 • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
 • L'attività esoterica nel mondo
 • Il posizionamento seo
 • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

  Gastenboek

  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Foto
  Foto
  Foto
  04-09-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geryclede Kas
  Buiten is het herfst,het stormt,  mijn mooie walnoot mept als een boze boomman met zijn takken op de grond, de pruimen vliegen je om de oren.
  In de kas is het lekker behaaglijk, lekker met een kopje thee op het muurtje zitten. Eindelijk een beetje rust na alle drukte van de zomer, het ene feest na de andere, veel kleintjes te logeren, en tussendoor de tuin proberen bij te houden.
  De kas heeft het geweldig gedaan, ik geef toe hij lekt een beetje op een plek waar Lie er echt niets meer aan kan doen, maar we hebben van een nood een deugd gemaakt, en daar de waterminnende planten onder gezet.
  In het voorjaar was ik erg bang dat de aarde die ik had gekregen vervuild was. Mijn buurman had het van een berg afgeschept die weer was ontstaan door het uitdiepen van de bronstroompjes hier in de omgeving. Mijn alarmbellen waren gaan rinkelen toen ik dat hoorde, een beetje laat dat wel, de aarde zat al in de kas.

  Uit het boekje biologisch tuinieren in de kas van de Fam. Abraham had ik een test gehaald en gedaan. je doet die test met tomatenzaad, dat zaai je in twee bakjes, bij één bakje doe je er een eetlepel houtskool bij. Als de plantje twee stevige blaadjes hebben geef je geen water meer; als het bakje zonder houtskool er slechter uit gaat zien dan die met houtskool is de aarde waarschijnlijk vervuild.
  Zo gezegd en gedaan...gelukkig: bij mij was er geen vuiltje aan de lucht!
  Eindelijk mochten de plantjes de potjes uit en de grond in!

  De tomaten hebben het geweldig gedaan, en ook over de paprika`s en de basilicum niets dan lof. Dekomkommers gingen zelfs te goed, en ik heb er heel wat weggegeven! Pas gisteren kwam ik op het idee er wat van in te maken.

  Bij ons op het dorpsfeest was een architect die van autoruiten en oude balken serre`s maakte, en zo probeerde aandacht te trekken voor zijn bedrijf.Over recycling gesproken! Helaas is het hele bouwwerk de volgende dag weer afgebroken.  Categorie:De tuin
  04-09-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  17-08-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastasaus popre serre
  Pfff! Na flink party-en in Nederland ( ons Kleintje is getrouwd, misschien zullen we nu een andere naam voor haar moeten bedenken..) ben ik weer terug in eigen tuin. Met de kleintjes van Kleintje, dus niet echt de tijd om veel te werken in de tuin, maar wel om te oogsten, en dan vooral tomaten.

  Wat een heerlijkheid toch zo`n kas, hij heeft het werk ( om hem te plaatsen, alles van weggooi-materiaal) dubbel en dwars opgeleverd!
  Coeur de Beuf, Zuckertraube, Ananas, Linguria, Oranje kers, Marmande en nog enkele waar ik de naam niet van weet, tomaten van overal vandaan, en alle planten hebben nu 1,2, of wel 10 rijpe tomaten per dag.
  Ook de 3 soorten basilicum die ik er overal tussen gezet heb groeit goed, zo ook de hangende rozemarijn, de munt en het laurierplantje.
  Tijd voor een pastasaus!
  Fruit in een wok twee grote gesnipperde uien zachtjes in wat olijfolie, pers als de uien doorzichtig worden er drie tenen knoflook over.
  Snijd een kilo ontvelde tomaten in stukjes en doe die er een minuutje na de knoflook bij.
  Doe er een of twee takjes rozemarijn bij, en en flinke hand fijngesneden basilicumbladeren.
  Af en toe doe ik er ook enige takjes tijm, peterselie, een takje oregano en/of een enkel laurierblaadje bij.
  Laat zachtjes inkoken tot de helft van het eerdere volume onder af en toe roeren.
  Proef en voeg zout, peper en eventueel suiker toe.
  Eet meteen met pasta of bewaar tot de winter in een bakje in de vriezer.  Categorie:Groenterecepten
  17-08-2009, 15:28 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  07-08-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nette boerenkool
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is wel netjes om even de foto van de boerenkool te laten zien...
  Hoewel zeer teleurgesteld door de werking van allerlei biologische zelfbrouwmiddelen tegen witte vlieg ( zie witte vlieg 1 t/m Afganistan) ben ik toch blij verrast te zien dat de boerenkool als zijn naamgenoot groeit, beter dan in jaren. Er is iets in mij dat zegt dat dat door de bladbemesting komt die ik onbedoeld meegegeven heb met de verschillende stinkprutjes, in ieder geval zou ik dat graag geloven. Heb ik toch niet voor niets geplukt, geroerd en gespoten. Stralender, groener en gezonder dan in jaren, boerenkool. Op naar de winter.!


  Categorie:De tuin
  07-08-2009, 22:49 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  06-08-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afganistan in de moestuin en witte vlieg
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Het leven van een bio-moestuiniertster gaat dus niet over rozen en wel over oorlog.
  Hoe natuurlijk je ook probeert bezig te zijn, het is anti-natuur wat je doet.
  Giftige brouwsels maken van andere planten tegen insecten en schimmels, vallen & booby-traps leggen voor slakken en andere lastige vraatbeestjes , afschrikwekkende middelen ophangen tegen vogels, die je op een ander moment weer probeert te lokken om de rupsen op te eten.
  Dan hebben we het nog niet over het uittrekken van planten die ook graag in jouw moestuin groeien.
  Mijn koolplanten zien er op dit moment uit alsof ze meedoen aan een NAVO-operatie in Afganistan, bespoten met kotsgeur om de witte vlieg weg te houden, omringd met slaplanten om de koolvlieg te vermijden, en dan nog in verdere camouflage met takjes korianderplant en tomatendieven boven op de planten om dezelfde koolvlieg te misleiden met hun sterke geur.
  De kotsgeur heeft wel wat witte vlieg verdreven, maar in verhouding tot het werk wat ik er voor moest verzetten minimaal ( zie de berichten witte vlieg 1 t/m 7) en zelf heb ik een nacht gekokhalsd in bed omdat de geur ook na fiks boenen met groene zeep onder de douche niet te harden was....  Categorie:De tuin
  06-08-2009, 12:45 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  05-08-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trompe de Albenga uit de oven
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De eerste pompoensoorten kunnen alweer gegeten worden! De trompe de albenga, je kunt hem ook eten als hij ouder is, en geel kleurt. maar jong het lekkerst, zoals zoveel in het leven en een prachtige plant in de moestuin.

  Snij de trompe de albenga in schijven van ongeveer een halve centimeter en bak deze aan twee kanten zachtjes in de koekenpan in wat olijfolie tot de pompoen zacht is.Bestrooi met zout en peper. Leg de pompoen in een platte en wijde ovenschaal.
  Snij een tomaat of drie in plakken en leg deze op de pompoen. bestrooi met wat  peper.
  Rasp twee ons belegen Goudse kaas en bestrooi de tomaat ermee. Zet 20 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden, of tot de kaas lekker gesmolten is en lichtbruin kleurt.
  Ook megalekker met blauwe kaas!


  Categorie:Pompoenen
  05-08-2009, 22:51 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  26-07-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.witte vlieg 7
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Trouwe lezers vragen zich af wat er met het kruidenextract is gebeurd wat ik klaar had staan om de witte vlieg op de kolen mee te bestrijden. Wel het antwoord is: Niets!
  Tot nu toe heb ik me wel een keer of 6 voorgenomen het mengsel in de avond te over de kolen te sprayen, maar het regent bijna iedere dag, en dan heeft het volgens mij geen nut. Nu is het een paar dagen droog vanaf morgenavond, dus morgen of dinsdag moet het lukken. het mengsel ruikt verschrikkelijk vies ( niet naar mest zoals brandnetel of heermoesgier, maar naar kots) en als ik een witte vlieg was, en dit over me heen gespoten kreeg zou nik als de donder maken dat ik wegkwam, dat  geeft enige hoop.

  Tot nu toe heb ik veel geoogst van de planten die eerder waren aangetast, de bloemkolen en de spitskolen zijn ingevroren.De bloemkolen hebben eigenlijk maar weinig last gehad van de vliegjes, de oogst was mooi, maar waarschijnlijk komt dat omdat je niet het blad oogst( wat aangetast is) maar de bloem?
  De boerenkooltjes die ik bespoten heb met vlier en koriandergier hebben nog steeds witte vlieg, maar zien er wel groter en gezonder uit dan de planten die ik vorig jaar had ( wel dezelfde soort boerenkool, hetzelfde zaad), misschien werkt de gier ook als bladbemesting?
  De onderste bladeren zijn wel degelijk vet aangetast door de witte vlieg en zeker verloren voor consumptie.
  De spruiten en romanescu-bloemkool zien er niet erg mooi uit, vooral voor de bloemkool heb ik weinig hoop op een mooie plant.
  Verder heb ik nog wel wat witte vlieg op de early purple sprouting broccoli, en heb ik net koolrabi geplant waar ik de vlieg ook wel op verwacht.
  Morgen hopenlijk spuiten dus!  Categorie:De tuin
  Tags:witte vlieg, wiite vlieg op kool, witte vlieg in kas, brandnetelgier, kruidengier
  26-07-2009, 22:16 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  17-07-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bietjes uit de oven
  Terug uit Nederland, een heerlijke tijd gehad, met bezoekjes, honkbal en baden in zee.
  Bij aankomst in NOF was ik wel geschrokken zoals alles in een weekje gegroeid was, plotseling had ik 8! bloemkolen groot en rijp, om van de spitskolen, frambozen, bessen en peultjes maar niet te spreken...
  over de bietjes doe ik dat nu even wel:
  Bietjes uit de oven:
  Neem een biet per persoon, en spreid per biet een dubbelgevouwen stuk alu-folie uit. Schil de bietjes, en snijd ze in ongeveer 6 stukken, is de biet erg groot dan in 8 of meer stukken. Leg ieder bietje op het folie, knijp er wat knoflook overheen, en bestrooi met zout en peper.

   Maak er kommetjes van zodat er geen vloeistof uit kan lopen,(zie foto hieronder) en bedruip ieder bietje met een eetlepel balsamico-azijn en een eetlepel olijfolie.
  Je kunt ook alle ingrediënten in een kom doen, goed mengen en er dan pakketjes van maken, dan weet je zeker dat alle stukjes biet bedekt zijn met olie etc.

  Maak de pakketjes goed dicht, en bak een klein halfuurtje op 225 graden. Kijk na 20 minuten of de bieten al zacht zijn, dit kan nogal verschillen per biet en bietsoort ( bv: zomerbiet is veel sneller klaar als winterbiet).Serveer iedereen een bord met een pakketje erop.

  Zelf zaai ik bietjes di chioggia, zie foto`s, zaad gekocht bij zaadhandel Wout Spaan in Kortenhoef, zaadmerk: Franchi.
  Echt een heerlijke biet, groeit erg groot in de zomer, maar blijft heel zacht en zoet, en ziet er nog heel mooi uit als je er plakken van snijd.  Categorie:Groenterecepten
  17-07-2009, 22:22 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  02-07-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelvrouw op vakantie
  Klik op de afbeelding om de link te volgen de appelvrouw is even op vakantie, tot volgende week!


  Categorie:Appelvrouw&Lie
  02-07-2009, 13:47 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  30-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.St. Jans kruid olie
  Benodigdheden:
  1 klein weckflesje van 50 ml met wijde hals
  Verse bloemen van St. Janskruid
  1 flesje koudgeperste zonnebloem of olijfolie
  1 fijnmazige zeef
  1 goed afsluitbaar flesje van 30 ml.

  Vul de weckfles halfvol met bloemen en druk de bloemen lichtjes aan.
  Giet daarna de weckfles tot de rand toe vol met olie, er mag geen bloem boven de olie uitkomen.
  Zet de pot nu twee tot 6 weken in de zon, waarvan de eerste 3 tot 5 dagen alleen maar afgesloten met een doekje. De bloemen gaan nu gisten in de olie, roer zonodig als de bloemen boven komen drijven. Sluit daarna de pot goed af en laat de olie bv op de vensterbak trekken in de zon.
  Het zonlicht zal de olie na een paar weken rood kleuren. Daarna de olie zeven enb in een donker flesje gieten. Koel en donker bewaard is deze olie een jaar houdbaar.

  Deze St.Janskruidolie is wondhelend en pijnstillen. Hij werkt met name goed tegen zenuwpijnen, littekenpijn en spier -en gewrichtspijn. Verder bij winterhanden en -voeten, kloofjes en dergelijke.

  met dank aan Renée Koenders, docent Fytotherapie aan de Academie voor Natuurgeneeskunde Hilversum (ANH)

  Categorie:Kruidenrecepten
  30-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  29-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte vlieg 6
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Eergisteren op de kleine koolplantjes de het korianderextract, gemengd met twee eetlepels groene zeep op de kleine plantjes gespoten, dwz, op de achterkant van de bladeren.
  De planten die ik rabarberblad en korianderblad onder de plant had gegeven hebben misschien iets minder last, maar de meeste planten waren echt bestoven aan de onderkant van de motjes met larf-ei...alleen het spuiten helpt al iets, een deel van de motjes bleef leveloos op de grond achter, de rest vloog in wolken om me heen. De eitje werden eraf gespoten.
  Er rest me nu nog het algemeen kruidenmengsel om te proberen van de week.
  Het is nu volgens het recept bijna klaar, en ziet en ruikt anders dan de extracten en gieren die ik tot nu toe gemaakt heb, die zijn vaak donker en ruiken naar mest, dit extract heet een lichte kleur, en een zware kotsgeur.
  Als de motten en andere plaagdieren het ook zo vies vinden ben ik spekkoper.
  rest me nog te vermelden dat witte vlieg vaak voorkomt in de kas. het is gek, daar heb ik er geheel geen last van. Wel heb ik veel afrikaantjes geplant in de kas, basilicum, en er staat wat munt in potten. Dat alles op aanraden van Biologisch tuinieren onder glas van de familie Abraham.
  Een oud maar zeer praktisch boekje.
  Foto: in de tuin, de nieuwe rambler-roos Bobby James  Categorie:Appelvrouw&Lie
  29-06-2009, 16:17 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  28-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelf goudsbloem tinctuur maken
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Benodigdheden:
  20 gram verse of gedroogde goudsbloemen, geplukt met droog en zonnig weer.
  1 klein weckflesje van 50 ml met wijde hals
  1 flesje alcohol voor uitwendig gebruik ( spiritus ketonatus) uit drogist/apotheek
  1 goed afsluitbaar flesje van 30 ml.

  Vul het weckflesje zo vol mogelijk met de oranje blaadjes van de goudsbloemen en druk de bloemen lichtjes aan.
  Vul daarna tot de rand bij met de alcohol en sluit het flesje goed af.
  Zet het flesje op een donkere koele plaats en schud het iedere dag even om.
  Na minimaal een week trekken heb je een lichte goudsbloem tinctuur. Om het sterker te maken pers je de alcohol goed uit de bloemen, bv door een zeef, vul je het flesje opnieuw met goudsbloemblaadjes, giet de tinctuur erbij, en vul eventueel nog verder bij met nieuwe alcohol.
  Dit meerdere keren herhalen tot het lekker sterk is. Doe het dan in het kleine flesje.
  Zelf gebruik ik het in een pipetflesje, gemakkelijk en het helpt goed tegen jeuk van aoûtats-beten! Ik behandel de beet meteen met deze tinctuur eigenlijk meteen nadat ik de beet ontdekt heb; smeer er dan 3 x per dag wat goudsbloemalcohol op en de beet geneest 3 x zo snel als normaal.
  Dit geld ook voor muggenbulten.

  Deze tinctuur is ontsmettend, maar zorgt er ook voor dat de huidcellen sneller regenereren, zodat allerlei wonden sneller genezen ( zorg er wel voor dat al het vuil uit de wond is.)
  Verder bij lichte brandwonden en zonnebrand.
  Als je tinctuur voor inwendig gebruik wilt maken, bv bij aften, moet je speciale inwendig gebruik alcohol nemen, bv wodka of eau de vie.
  Met dank aan Renée Koenders, docent fytotherapie aan de academie voor Natuurgeneeskunde Hilversum  Categorie:Kruidenrecepten
  Tags:calendula tinctuur, goudsbloem tinctuur, aouta, calendula officinalis
  28-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  26-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.witte vlieg 5
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog eenmaal dan, Die verd...witte vlieg, onschuldig beestje, dat niet eens een vlieg is maar een motje.
  De grote koolplanten lijken er niet zoveel last van te hebben, maar vooral de kleine plantjes in mijn achterste stuk moestuin, de boerenkool en de romanescubloemkool zitten werkelijk onder.
  Als je op de foto klinkt om hem te vergroten kan je goed zien hoe het motje als een kloek tussen haar eitjes zit..
  Wat kan ik nog doen?
  Van het hele lijstje heb ik nog niet het algemene kruidenextract gebruikt, dat is bijna klaar, begint al goed te stinken.
  Ook het zelfbedachte korianderprutje, ja, dat ga ik doen, ik doe er nog een of twee eetlepes groene zeep bij, en ga dat een op de kleine plantjes doen!
  korianderprutje:
  Neem twee handen vol korianderblad uit eigen tuin, doe in een half volle emmer water. laat twee dagen staan en kook even op.
  Als het afgekoeld is zeven,  mengen met twee eetlepels groene zeep, en met de handspuit op de achterkant van de bladeren spuiten.
  Kruidenhekserij van de eerste orde!

  Categorie:De tuin
  26-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  25-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.witte vlieg 4
  Grote teleurstelling vanmorgen, nog steeds witte vlieg op de bloemkoolplanten, sterker nog, het lijken er meer dan gisteren. De schrik slaat me om het hart bij de gedachte dat het mijn eigen schuld is...misschien heeft het ijswater van gisteren de lekkere  (vieze) beschermlaag van ten 1e spruzit, en ten 2e vlierbladextract weggespoten, en ligt de koolblad weer open en bloot te roepen naar de beestjes "eet mij, drink mij..."
  Ik laat het maar even zo denk ik, en wacht tot het algemene kruidenextract klaar is.
  Vandaag is het grote maaidag, en verder weer frambozen plukken, jam maken en misschien wel ijs.


  Categorie:De tuin
  Tags:witte vlieg, kool, kas, gier
  25-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  24-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.witte vlieg 3
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanmiddag was ik het helemaal zat. Overal kleine witte motjes, in ieder geval onder elke koolplant, maar bv ook op de papavers.
  Mijn algemeen kruidenextract is nog niet klaar.Ik moet nog minimaal een week roeren. En het stinkt!!
  Nu maar hopen dat die kleine witte fladderaars dat ook vinden. Vanmiddag dus heb ik de tuinslang met daaraan de handspuit genomen, en geprobeerd ze van de koolbladeren af te spuiten...Een modderbende werd het, en ik drijfnat, maar de motjes zaten er even later net zo hard.

  Ik probeer het nu met een hand korianderblad onder de plant, wie weet vinden ze dat erg stinken,( ik wel) in ieder geval helpt een gekneusd rabarberblad niet erg...koriander heb ik in de tuin, omdat ik het bij wortels zaai tegen de wortelvlieg. Dat werkt wel.

  Gelukkig zijn er ook planten zonder zorgen, zat zelfs, bijgevoegd een foto van de framboos, net begonnen met vrucht te dragen, en al twee kilo geoogst.En geen witte vliegmotjes.


  Categorie:De tuin
  Tags:witte vlieg, witte vlieg op kool, witte vlieg in kas, kruidenextract, ijswater, brandnetelgier
  24-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  23-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moerasparelmoervlinder op Piramideorchidee
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Bij ons in de "achtertuin"


  Categorie:Dorpsleven
  23-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  22-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte vlieg 2
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Tsja ( zie vorig bericht)

  Het lijkt niet veel te helpen.De planten hebben lelijke bruingroene vlekjes van dit sapje gekregen...maar dat is misschien snel weg met een regenbuitje.Ondertussen ben ik bezig met een algemeen kruidenextract te maken dat ik ergens op internet vond, en dat ik ook maak omdat ik alle ingredienten in tuin en huis heb, en je maar nooit weet welke van deze bladeren zouden kunnen helpen.
  het zou ook kunnen helpen bij luis.


  Neem van de volgende planten een handvol blad: 

  zwarte bessen
  vlierboom
  dragon
  afrikaan ( mag ook bloem en wortel zijn.)
  Knip een handvol spar of dennentakjes.


  die dit samen met 100 gram suiker in een emmer met 5 liter water.
  iedere dag roeren
  Na twee weken gebruiken. De suiker is om alcohol te laten ontstaan, daar houden de beestjes niet van, en de dennennaalden vanwege de olie die ze bevatten, die zullen het hopelijk goed aan het blad laten plakken
  Categorie:De tuin
  Tags:witte vlieg, wiite vlieg op kool, witte vlieg in kas, brandnetelgier, kruidengier
  22-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  21-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte vlieg
  Het leven van een tuinierster gaat niet over rozen...
  Genieten, natuurlijk doe je dat de hele tijd dat je in de tuin bent, maar er zijn toch enige plaagbeestjes die je het moeilijk maken, vooral als je biologisch wilt tuinieren. Zo vind er op dit moment in mijn tuin een invasie plaats van kleine witte motjes, witte vlieg genaamd (...)
  Deze nestelen zich op de achterkant van het blad van koolplanten, leggen daar eitjes, en de larven die daaruit komen drinken zich heerlijk vol met koolsap. Ze groeien letterlijk als kool, hebben dan sex met hun broertjes en zusjes, en dan begint het weer van voor af aan.
  Gelukkig ( dacht ik) heb ik nog een middel staan dat je in de biologische teelt kan gebruiken, Spruzit. Dit aangemaakt, 1 ml op een liter water en een klein weekje geleden op de koolplanten gespoten, dat wil zeggen, voornamelijk aan de achterkant van de bladeren.
  Het heeft werkelijk niets geholpen, en vandaag dus het internet afgezocht op huis tuin en keukenmiddelen voor de bio-vrouw.
  Maar liefst 74 duizend hits voor "witte vlieg" en 19,5 duizend voor "witte vlieg bestrijden". ik ben niet de enige met een witte vloed..

  Een klein lijstje van tips:
  Gele kleverige platen ophangen
  gekneusde rabarberbladeren onder de planten
  planten regelmatig schudden ( heb ik gedaan, dan komt er een wolk vliegjes los, die even later weer lekker gaan zitten)
  overbemesting vermijden ( is het nu een beetje laat voor...)
  afrikaantjes onder de planten zetten
  ijswater over de planten sproeien
  verdunde wei over de planten sproeien
  brandnetelgier over de planten sproeien
  tabaksplanten bij de kool zetten
  vlierbladerenextract over de planten sproeien.
  Omdat het laatste in een dag te maken en te gebruiken was en ik een grote vlier in de tuin heb ben ik daar mee begonnen.
  500 gram vlierbladeren in 5 liter water 30 minuten koken, af laten koelen en in de avond( dan blijft het wat langer "nat") op de planten sproeien.
  Gedaan; morgen hoor je het resultaat.  Categorie:De tuin
  Tags:witte vlieg, vlierextract,witte vlieg op kool, wiite vlieg in kas
  21-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  20-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemen van de dag

  Paarse morgenster, ook bekend als haverwortel. Ouderwetse groente, moderne bloem.

  Uitgebloeide morgenster

  Calendula officinalis, voor tinctuur tegen insectebeten.

  Witte klaproos

  Witte cosmea  Categorie:De tuin
  20-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  16-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aarbei sla veel asperges en ui
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Ik moet mezelf nu dwingen iets binnen te doen ( bv op dit blog schrijven)...Juni is zo`n geweldige maand voor de moestuinier!
  De hele dag ben ik in de tuin te vinden, aardbeien oogsten, tuinbonen en frambozen ( bijnabijna rijp...)opbinden, slakken knippen ( sorry Marian Thieme), paden wieden, de tomaten in de kas tikken, tomaten binnen en buiten dieven, potjes zetten bij de uitlopers van de aardbei, flageolets zaaien, kolen nakijken op slak en witte vlieg en luis, kevertjes van de asperge afvangen, iedere dag sla oogsten, én rucola, én aardbeien, én kruiden, én de eerste aardappels, jonge sjalot en ui en natuurlijk alles bekijken, en even later weer bekijken of het al gegroeid is!!


  Categorie:Oogst
  16-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  03-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zandbakboot
  Lie heeft voor de drie kleine mannetjes een nieuw speeltje in de tuin gemaakt, een zandbakboot.
  Het idee kwam uit een boek, "een tuin voor de hele familie", en de boot is geweldig gelukt! Kijk de foto`s maar eens..., of kom zelf eens spelen!


  Categorie:Appelvrouw&Lie
  03-06-2009, 21:31 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  Foto
  Kijk ook eens op deze blogs...
 • Paradijs in GF!
 • Paradis (franstalig)
 • Moestuinforum
 • Agnes` kruidentuin
 • St.Laurent sur Othain
 • Hernia diafragmatica
 • Diana`s mooie moestuin
  Archief per jaar
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!