Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
  • Aparte groentes (17)
  • Appelvrouw&Lie (76)
  • De tuin (76)
  • Dorpsleven (34)
  • Gereedschap (4)
  • Groenterecepten (27)
  • In Nederland (11)
  • Inmaakrecepten (17)
  • Jamrecepten (24)
  • Koken algemeen (9)
  • Kruidenrecepten (5)
  • Met Alcohol (14)
  • Oogst (6)
  • Pompoenen (21)
  • Recettes Lorraine (2)
  • Soeprecepten (4)
  • Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Ratafía Catalan
  • Indische loopeenden
  • Vervolg Keyhole Garden
  • Woning met uitzicht te huur
  • Keyhole Garden deel 1
  • Keyhole Garden deel 2
  • Dahlia jam
  • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
  • Ratafia dragon
  • Vrienden op de fiets
    Zoeken in blog

    Foto
    Gastenboek
  • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
  • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
  • L'attività esoterica nel mondo
  • Il posizionamento seo
  • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    18-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Camembert
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De "operatie" van Lie is geslaagd.
    In Frankrijk doen ze niet lastig met een beetje narcose en pijnbestrijding erna, ik heb Lie een paar x aan de telefoon gehad vandaag, en hij ligt heerlijk te "zeilen".
    Morgen mag hij als het goed is met me mee, om dinsdag nog een keer op controle te komen.
    Tijd om ook eens wat positiefs over het Franse ziekenhuis te zeggen is het wel, ondanks alle misverstanden en onbegrip hebben ze hem goed en gedegen geholpen, beetje weinig uitleg erbij, dat wel.
    Maar goed, het positieve:
    Waar in Nederland krijg je in het ziekenhuis twee x per dag warm eten, 4 of 5 gangen?
    Standaard is er soep voor iedere maaltijd. daar kun je voor kiezen of niet, staat niet op je briefje.
    Dan komt er een groot plateau met warm eten, twee groentes erbij, altijd kaas toe, en vaak twee toetjes waarvan één fruit.
    En wat voor `n gerechten: Boeuf Bourguignon, omelet gruyere, quiche Lorraine, rondelle de dinde au herbes, ratatouille, tarte aux pommes, allemaal recepten uit de franse keuken die over de hele wereld worden gegeten in bistro`s en dure restaurants.
    Lie heeft er heerlijk van gesmikkeld en geen honger gehad.
    Wat ik wel gek vind is dat hij op een afdeling lag waar geen microbe in of uit mocht, plastic sokjes en schoentjes aan, jasje aan, handen wassen met alcohol voor je zijn kamer in én uit ging.
    En de rauwmelkse camembert en blauwe schimmelkaas mocht zo naar binnen.
    Rare jongens toch die fransen....




    Categorie:Appelvrouw&Lie
    18-09-2009, 19:29 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    17-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Finalement!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Morgen wordt de hand van Lie geopereerd!
    Vanmiddag kwam, na lang wachten en veel heen en weer praten met de zusjes met hun mooie gekleurde kraagjes, de chirurg kijken naar de hand van Lie.
    "Ah, de gestressde Hollander" zei hij met een vrolijk lachje.

    Eerder in de middag hadden Lie en ik al blijk van enig onbegrip op het afdelingsbeleid gegeven door te klagen over infusen die niet doorliepen, of dat juist de flesjes leeg waren...en waarom eerst 4 flesjes vloeistof op het verband gegoten en nu maar één...
    Haarfijn werd ons door een nieuwe zuster( die meteen de competitie hardste stem van de dag won) uitgelegd dat wij ons daar vooral niet druk over moesten maken, zij zouden daarvoor zorgdragen, en het enige wat Lie moest doen was zich rustig houden, en vooral niet meer kijken naar het infuus, dat gaf hem alleen maar stress. Zit (lig) en hou je mond dicht, maar dan beleefd gezegd.

    Met het ontbijt was de dag al slecht begonnen, terwijl je nog helemaal niet wakker wilt worden word je ontbijt je kamer ingerammeld.
    Toen Lie zich eindelijk  rechtop had gewurmd..( probeer dat meer eens te doen met een hand in een soort bokshandschoen verband, en de andere aan een kort draadje, verbonden met het infuus) bleek zijn ontbijt anderhalve meter verderop te staan, én bestaande uit een kop lauwe franse koffie met een hard ongesneden broodje...Een mes kan hij ook nog niet vastpakken.

    Maar de komst van Dr Nadim maakte alles goed. Wat een aardige, geintresseerde en zelfs lieve man. Hij nam uitgebreid de tijd voor Lie, luisterde naar zijn klachten en bekeek de vinger nauwgezet. "Eindelijk is de zwelling weg," zei hij "we gaan morgen de vinger openmaken en kijken of we de oorzaak van je probleem kunnen vinden. Met een beetje geluk kan je met het weekend naar huis".

    Je zag inderdaad de stress van Lie afglijden. Hij was zo blij dat hij zich meteen voornam de dokter ooit een stuk koeda te brengen..de Nederlandse kaas die deze chirurg zo lekker vind.

    Morgen allemaal duimen voor de vinger van Lie!


    Categorie:Appelvrouw&Lie
    17-09-2009, 22:07 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    16-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woeste hulpsinterklaas in het St.Nicolaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Lie is heel erg boos geworden in het ziekenhuis.
    Vanmorgen, terwijl hij er helemaal vanuit ging dat hij geopereerd zou worden, en zelfs zijn ontbijt niet op had gegeten, kreeg hij het te horen: Géén operatie.
    De dokter zou zo komen, ieder groen kraagje wat langs kwam zei het:"de dokter komt zo"!
    Er kwam wel een zusje een tetanus-prik geven want er waren geen tetanus-anti-lichaampjes meer in zijn bloed.
    En maar geen dokter; na een tijdje wel de tekst: de dokter, nee hoor die komt vandaag niet meer.
    Lie schijnt van zijn bed opgesprongen te zijn, voor zover dat gaat met een hand volledig ingepakt en de andere met twee draadjes vast aan een rijdende stang met flesjes en heeft flink staan schelden. ( In het Nederlands, dat, zoals hij zelf zegt, zo veel prettiger wegscheld)
    Ik stelde me hem zo voor als een soort (hulp)sinterklaas, met staf in de hand, wapperende haren en baard, zijn ziekenhuishemd tot op de blote knieën, als een wrakende bisschop door de afdeling.
    In werkelijkheid is hij gewoon op zijn kamer gebleven, maar hij was boos genoeg, in 10 minuten was de dokter daar om alles uit te leggen: "Nee nog niet opereren, want de hand kan erg infectiegevoelig zijn, en héél misschien, met veel geluk,  zou het over kunnen gaan zonder opereren, zou dat niet mooi zijn monsieur deDroggerdblrk"
    Lie is nu weer kalm en hoopt wat slaap te krijgen vannacht, morgenochtend mag het verband er weer 5 minuten af, en kan hij kijken of het al wat beter gaat.Als de dokter slim is komt hij ook even kijken...


    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:peesschede ontsteking, ziekenhuis verdun
    16-09-2009, 22:43 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    15-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog geen champagne voor Lie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In welk ziekenhuis je ook ligt, je bent-zoals mijn moeder zou zeggen-altijd aan de heidenen overgeleverd. Zelfs in het C H Sint Nicolas te Verdun.
    Begrijp me goed, het ligt niet aan de zusjes in hun blousjes met gekleurde kragen ( groen voor verpleegster, blauw voor verzorgende, roze voor de interieurverzorgsters) maar meer aan de heren medici (witte kraag) die arrogant over je beslissen.
    Gisterochtend: We gaan opereren! Uren wachten, geen eten, onzekerheid. Om tegen 5 uur (van de zusjes) te horen: niet opereren en 48 uur afwachten.
    Vanmorgen: O, dat moet worden geopereerd meneer! Weer wachten, en zelfde verhaal, uiteindelijk weer antibiotica door infuus en berenklauw verband.En het zijn de zusjes ( Heidenroosjes zegt Lie) die het slechte nieuws moeten brengen.
    Dat doen ze op hun eigen manier, flink hard pratend in korte zinnen, want je weet maar nooit of die Hollanders alles begrijpen....
    Lie heeft besloten morgenvroeg zijn ontbijt niet op te eten, je kan nooit weten of ze je in ene komen halen, en met een maag vol onder narcose....


    Categorie:Appelvrouw&Lie
    15-09-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    14-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lie in het hospitaal
    De hand van Lie is niet beter geworden, alleen slechter. Vanmorgen zijn we naar het ziekenhuis gegaan, Het St. Nicolaas in Verdun.
    Daar is hij opgenomen op de afdeling chirurgie, maar wordt de eerste dagen niet geopereerd! Aan het infuus, met nog sterkere,grotere hoeveelheid antibiotica.
    In eerste instantie zou hij wel geopereerd worden, en had hij al een vragenlijst ingevuld van de anesthesist wiens aanlokkelijke naam Dr. Champagne is, maar uiteindelijk is er dus voor het infuus gekozen...met een cocktail van medicijnen, dat wel.
    Hij ligt op een kleine gescheiden afdeling, waar je iedere keer dat je er binnen komt nieuwe blauwplastic voetjes aan moet doen, en een roze jasschort om. Omdat alles, zelfs de verpleegsterspost, buiten deze aparte afdeling ligt had ik al snel genoeg van deze verkleedpartijen, je mag niet dezelfde jas aan als je terugkomt, zo had ik al snel 4 jassen in de was vanmiddag.Wat een verspilling..
    Laten we duimen voor Lie dat het snel beter gaat!

    Uitzicht vanuit Lie`s kamer op de maas.




    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:Ziekenhuis, peesschedeontsteking,
    14-09-2009, 22:39 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (4)
    12-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peesschede ontsteking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Lie is ziek.
    Donderdag is hij vervroegd thuisgekomen van klus 150 km hiervandaan.Met 39 graden koorts, spierwit en met trillende benen en stem kwam hij uit de bus gekropen.Die ochtend was hij wakker geworden met een onbestendig gevoel in zijn lijf, en met een klein gelig plekje op zijn vinger; een wondje dat begon te ontsteken. Op het dak - waar ze de pannen van afhaalden die dag- werd hij steeds beroerder en hij besloot terug te rijden naar Kleindorp.
    Onderweg werd zijn hand en onderarm steeds dikker, kreeg hij pijn, en werd hij zo beroerd dat hij gestopt is bij een ziekenhuis met 1e hulp-post.Daar constateerde men een onsteking...ze gaven anti-bioticum voor 14 dagen en het advies zijn hand te koelen met ijs.
    Naar een tetanusvaccin werd niet gevraagd, en ook liet men hem zo verder rijden....nog 100km te gaan.

    Gisteren hier toch maar even naar de huisarts gegaan.
    Deze constateerde een peesschede-ontsteking en besloot er nog een anti-bioticum bij te geven voor 12 dagen...enkele pijnstillers erbij, een ontstekingsremmertje & verschillende vloeistoffen om de hand mee te ontsmetten.
    Van zoveel pillen zou een ziek nijlpaard nog in een dag beter worden, maar niet mijn Lie, die nog steeds koortsig is, pijn heeft en zich naar en ongelukkig voelt.
    Het moet morgen beter gaan, en in ieder geval niet roder worden, anders moeten we onmiddellijk naar het ziekenhuis huis, zo vertelde ons de Franse geneeskundige, en passant schreef hij alvast een briefje aan de 1e hulppost "voor het geval dat".
    Klantvriendelijk zijn de artsen hier wel, ze werken nog laat, je kan tot 7 `s avonds terecht, en omdat het al sluitingstijd van de apotheek was belde hij nog even om ze te zeggen open te blijven voor ons. Nu maar duimen dat zijn pillen ook werken.



    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:peesschede ontsteking
    12-09-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    11-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartige cake met paprika`s
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ons dorpsfeest is weer voorbij...de hele dag heb ik pompoenen gesneden en voorlichting gegeven, erg leuk!
    Ook met de jaarlijkse wedstrijd tuintjeinkistje heb ik weer meegedaan, zie foto.
    Aan het einde van de dag wordt alle groente die over is verdeeld, en zo kwam ik thuis met 5 verschillende pompoensoorten om uit te proberen en een zak vol paprika`s.


    Hartige cake met paprika:
    Snij een groene, een rode en een gele paprika in dunne reepjes ( nadat je ze gewassen hebt).
    Doe in een beslagkom 150 gram gezeefd bloem, klop er drie eieren doorheen, en 150 ml volle yoghurt & 100 ml olie.
    Voeg ook 100 gram fijngewreven zachte geitenkaas of  geraspte gruyere toe.
    Los een zakje droge gist op in 10 cl lauwe melk en doe ook in de kom.
    Bak 200 gram spekjes zachtjes uit, Giet het vet eraf, en bak de paprikareepjes nog een minuutje mee.
    Voeg er zout en peper toe aan het beslag, en het spekmengsel, lepel  in een cakeschaal en bak 60 minuten op lage stand 160.
    Probeer met een satéprikker of de cake droog.  Gaat prima als bijgerecht!.




    Categorie:Groenterecepten
    Tags:paprika, hartige cake,parika groen,geel,rood
    11-09-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    09-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goji bes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Enkele jaren geleden kreeg ik van een vriendin die werkt in de botanische tuin ( Costerustuin ) van Hilversum een klein stekje van een chinees struikje. Chinese Boksdoorn heet het plantje. Dit om eens te proberen hoe makkelijk het is om heesters te stekken door ze simpel te laten wortelen in een potje aarde.
    Het stekje wortelde voorspoedig, en werd door mij in de voortuin gezet aan de rand van het gras en enkele struikjes. De slechtste plek in de tuin, en het struikje is dan ook meerdere malen afgemaaid, omvergelopen en vertrapt.
    Toch kwam het ieder voorjaar weer dapper op, het gewasje werd alleen niet erg hoog, daar kreeg het de kans niet voor.
    Tot vorig voorjaar toen mijn zus (altijd op de hoogdte van de laatste trends in gezonde pillen etc) mij vroeg om een stekje van de goji-bes mee te nemen naar haar vakantieplekje.
    Gegoogled ( is dat al een "van Dale" werkwoord trouwens?) en gevonden, het bleek mijn eigen trouwe boksdoornstruikje!
    Sindsdien heb ik het plantje vertroeteld, en het begint nu wat te worden, voor het eerst zie ik er zelfs bloemen aan.Zie foto.

    Mijn vraag natuurlijk, als dit plantje zo blijft groeien, én er komen bessen aan, ís het dan wel de enige echte goji-berry?
    Ik las op een site dat er ook giftige exemplaren bestaan....
    Kan ik deze eten zonder mezelf te vergiftigen?
    Meer info over de goji-bes:  http://goji-bes.nl/


    Categorie:De tuin
    Tags:goji bes, stekken,struiken,boksdoorn
    09-09-2009, 14:42 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    05-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komkommer Zoetzuur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Avond van te voren reeds voorbereiden: Snij 6 komkommers- ik gebruik de soort uit de kas die ongeveer 25 cm lang is- in de lengte in vieren, lepel het zaad eruit en snij de stukken vingerdik. Bestrooi met zout en zet weg voor de nacht.

    Spoel de komkommers de volgende dag af en laat uitlekken.
    Kook 1 liter inmaakazijn met 250 gram suiker op.
    De hoeveelheid suiker is naar ieders wens aan te passen, zoetzuur/zuurzoet; je kunt even proeven als de suiker opgelost is, te zoet: azijn erbij, te zuur: suiker,honing etc.
    Meng ondertussen in een kommetje een theelepel dille zaad, 1 theelepel venkelzaad, een kleine theelepel komijnzaad, twee theelepels mosterdzaad, en een theelepel korianderzaad. Zet ook klaar voor iedere pot: één jeneverbes, één pimentkorrel, een stukje chillie ( gedroogde hete peper) en enkele stukken laurierblad. Ik had met deze hoeveelheid komkommers 5 jampotten. Je kunt ook de inmaakkruiden van Silvo kopen.
    Leg ook eventueel enkele takjes vers dilleblad of venkelblad klaar.

    Als de azijn kookt voeg dan de stukjes komkommer toe, breng weer aan de kook en laat twee minuutjes koken. Haal de stukjes uit het vocht en laat het vocht nog wat verder inkoken.
    De komkommer doe je in de schoongemaakte potjes; ik gebruik gewone maat jampot.
    Bij het afvullen kan je enkele malen met het potje op het aanrechtblad tikken, de potjes worden zo beter gevuld.
    Doe in iedere pot ongeveer éénderde theelepel van de gemengde zaden, plus een jeneverbes,pimentkorrel,stukje chillie en laurierblad.
    Doe er eventueel ook verse dille of venkelblad bij.

    Giet de (tot ongeveer twee/derde van de eerdere hoeveelheid) ingekookte vloeistof op de groente, tot bovenaan de rand.
    Ergens op internet las ik dat een inmaakster huishoudfolie tussen de deksel en de pot deed zodat de komkommer niet zwart werd, dit heb ik ook gedaan, en ik heb de potjes op de kop laten afkoelen.
    Minstens een maand bewaren om de kruidensmaak te laten doortrekken.


    Categorie:Inmaakrecepten
    05-09-2009, 11:13 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    04-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geryclede Kas
    Buiten is het herfst,het stormt,  mijn mooie walnoot mept als een boze boomman met zijn takken op de grond, de pruimen vliegen je om de oren.
    In de kas is het lekker behaaglijk, lekker met een kopje thee op het muurtje zitten. Eindelijk een beetje rust na alle drukte van de zomer, het ene feest na de andere, veel kleintjes te logeren, en tussendoor de tuin proberen bij te houden.
    De kas heeft het geweldig gedaan, ik geef toe hij lekt een beetje op een plek waar Lie er echt niets meer aan kan doen, maar we hebben van een nood een deugd gemaakt, en daar de waterminnende planten onder gezet.
    In het voorjaar was ik erg bang dat de aarde die ik had gekregen vervuild was. Mijn buurman had het van een berg afgeschept die weer was ontstaan door het uitdiepen van de bronstroompjes hier in de omgeving. Mijn alarmbellen waren gaan rinkelen toen ik dat hoorde, een beetje laat dat wel, de aarde zat al in de kas.

    Uit het boekje biologisch tuinieren in de kas van de Fam. Abraham had ik een test gehaald en gedaan. je doet die test met tomatenzaad, dat zaai je in twee bakjes, bij één bakje doe je er een eetlepel houtskool bij. Als de plantje twee stevige blaadjes hebben geef je geen water meer; als het bakje zonder houtskool er slechter uit gaat zien dan die met houtskool is de aarde waarschijnlijk vervuild.
    Zo gezegd en gedaan...gelukkig: bij mij was er geen vuiltje aan de lucht!
    Eindelijk mochten de plantjes de potjes uit en de grond in!

    De tomaten hebben het geweldig gedaan, en ook over de paprika`s en de basilicum niets dan lof. Dekomkommers gingen zelfs te goed, en ik heb er heel wat weggegeven! Pas gisteren kwam ik op het idee er wat van in te maken.

    Bij ons op het dorpsfeest was een architect die van autoruiten en oude balken serre`s maakte, en zo probeerde aandacht te trekken voor zijn bedrijf.Over recycling gesproken! Helaas is het hele bouwwerk de volgende dag weer afgebroken.



    Categorie:De tuin
    04-09-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    17-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastasaus popre serre
    Pfff! Na flink party-en in Nederland ( ons Kleintje is getrouwd, misschien zullen we nu een andere naam voor haar moeten bedenken..) ben ik weer terug in eigen tuin. Met de kleintjes van Kleintje, dus niet echt de tijd om veel te werken in de tuin, maar wel om te oogsten, en dan vooral tomaten.

    Wat een heerlijkheid toch zo`n kas, hij heeft het werk ( om hem te plaatsen, alles van weggooi-materiaal) dubbel en dwars opgeleverd!
    Coeur de Beuf, Zuckertraube, Ananas, Linguria, Oranje kers, Marmande en nog enkele waar ik de naam niet van weet, tomaten van overal vandaan, en alle planten hebben nu 1,2, of wel 10 rijpe tomaten per dag.
    Ook de 3 soorten basilicum die ik er overal tussen gezet heb groeit goed, zo ook de hangende rozemarijn, de munt en het laurierplantje.
    Tijd voor een pastasaus!
    Fruit in een wok twee grote gesnipperde uien zachtjes in wat olijfolie, pers als de uien doorzichtig worden er drie tenen knoflook over.
    Snijd een kilo ontvelde tomaten in stukjes en doe die er een minuutje na de knoflook bij.
    Doe er een of twee takjes rozemarijn bij, en en flinke hand fijngesneden basilicumbladeren.
    Af en toe doe ik er ook enige takjes tijm, peterselie, een takje oregano en/of een enkel laurierblaadje bij.
    Laat zachtjes inkoken tot de helft van het eerdere volume onder af en toe roeren.
    Proef en voeg zout, peper en eventueel suiker toe.
    Eet meteen met pasta of bewaar tot de winter in een bakje in de vriezer.



    Categorie:Groenterecepten
    17-08-2009, 15:28 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    07-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nette boerenkool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is wel netjes om even de foto van de boerenkool te laten zien...
    Hoewel zeer teleurgesteld door de werking van allerlei biologische zelfbrouwmiddelen tegen witte vlieg ( zie witte vlieg 1 t/m Afganistan) ben ik toch blij verrast te zien dat de boerenkool als zijn naamgenoot groeit, beter dan in jaren. Er is iets in mij dat zegt dat dat door de bladbemesting komt die ik onbedoeld meegegeven heb met de verschillende stinkprutjes, in ieder geval zou ik dat graag geloven. Heb ik toch niet voor niets geplukt, geroerd en gespoten. Stralender, groener en gezonder dan in jaren, boerenkool. Op naar de winter.!


    Categorie:De tuin
    07-08-2009, 22:49 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    06-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afganistan in de moestuin en witte vlieg
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het leven van een bio-moestuiniertster gaat dus niet over rozen en wel over oorlog.
    Hoe natuurlijk je ook probeert bezig te zijn, het is anti-natuur wat je doet.
    Giftige brouwsels maken van andere planten tegen insecten en schimmels, vallen & booby-traps leggen voor slakken en andere lastige vraatbeestjes , afschrikwekkende middelen ophangen tegen vogels, die je op een ander moment weer probeert te lokken om de rupsen op te eten.
    Dan hebben we het nog niet over het uittrekken van planten die ook graag in jouw moestuin groeien.
    Mijn koolplanten zien er op dit moment uit alsof ze meedoen aan een NAVO-operatie in Afganistan, bespoten met kotsgeur om de witte vlieg weg te houden, omringd met slaplanten om de koolvlieg te vermijden, en dan nog in verdere camouflage met takjes korianderplant en tomatendieven boven op de planten om dezelfde koolvlieg te misleiden met hun sterke geur.
    De kotsgeur heeft wel wat witte vlieg verdreven, maar in verhouding tot het werk wat ik er voor moest verzetten minimaal ( zie de berichten witte vlieg 1 t/m 7) en zelf heb ik een nacht gekokhalsd in bed omdat de geur ook na fiks boenen met groene zeep onder de douche niet te harden was....



    Categorie:De tuin
    06-08-2009, 12:45 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    05-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trompe de Albenga uit de oven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De eerste pompoensoorten kunnen alweer gegeten worden! De trompe de albenga, je kunt hem ook eten als hij ouder is, en geel kleurt. maar jong het lekkerst, zoals zoveel in het leven en een prachtige plant in de moestuin.

    Snij de trompe de albenga in schijven van ongeveer een halve centimeter en bak deze aan twee kanten zachtjes in de koekenpan in wat olijfolie tot de pompoen zacht is.Bestrooi met zout en peper. Leg de pompoen in een platte en wijde ovenschaal.
    Snij een tomaat of drie in plakken en leg deze op de pompoen. bestrooi met wat  peper.
    Rasp twee ons belegen Goudse kaas en bestrooi de tomaat ermee. Zet 20 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden, of tot de kaas lekker gesmolten is en lichtbruin kleurt.
    Ook megalekker met blauwe kaas!


    Categorie:Pompoenen
    05-08-2009, 22:51 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    26-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.witte vlieg 7
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Trouwe lezers vragen zich af wat er met het kruidenextract is gebeurd wat ik klaar had staan om de witte vlieg op de kolen mee te bestrijden. Wel het antwoord is: Niets!
    Tot nu toe heb ik me wel een keer of 6 voorgenomen het mengsel in de avond te over de kolen te sprayen, maar het regent bijna iedere dag, en dan heeft het volgens mij geen nut. Nu is het een paar dagen droog vanaf morgenavond, dus morgen of dinsdag moet het lukken. het mengsel ruikt verschrikkelijk vies ( niet naar mest zoals brandnetel of heermoesgier, maar naar kots) en als ik een witte vlieg was, en dit over me heen gespoten kreeg zou nik als de donder maken dat ik wegkwam, dat  geeft enige hoop.

    Tot nu toe heb ik veel geoogst van de planten die eerder waren aangetast, de bloemkolen en de spitskolen zijn ingevroren.De bloemkolen hebben eigenlijk maar weinig last gehad van de vliegjes, de oogst was mooi, maar waarschijnlijk komt dat omdat je niet het blad oogst( wat aangetast is) maar de bloem?
    De boerenkooltjes die ik bespoten heb met vlier en koriandergier hebben nog steeds witte vlieg, maar zien er wel groter en gezonder uit dan de planten die ik vorig jaar had ( wel dezelfde soort boerenkool, hetzelfde zaad), misschien werkt de gier ook als bladbemesting?
    De onderste bladeren zijn wel degelijk vet aangetast door de witte vlieg en zeker verloren voor consumptie.
    De spruiten en romanescu-bloemkool zien er niet erg mooi uit, vooral voor de bloemkool heb ik weinig hoop op een mooie plant.
    Verder heb ik nog wel wat witte vlieg op de early purple sprouting broccoli, en heb ik net koolrabi geplant waar ik de vlieg ook wel op verwacht.
    Morgen hopenlijk spuiten dus!



    Categorie:De tuin
    Tags:witte vlieg, wiite vlieg op kool, witte vlieg in kas, brandnetelgier, kruidengier
    26-07-2009, 22:16 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    17-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bietjes uit de oven
    Terug uit Nederland, een heerlijke tijd gehad, met bezoekjes, honkbal en baden in zee.
    Bij aankomst in NOF was ik wel geschrokken zoals alles in een weekje gegroeid was, plotseling had ik 8! bloemkolen groot en rijp, om van de spitskolen, frambozen, bessen en peultjes maar niet te spreken...
    over de bietjes doe ik dat nu even wel:
    Bietjes uit de oven:
    Neem een biet per persoon, en spreid per biet een dubbelgevouwen stuk alu-folie uit. Schil de bietjes, en snijd ze in ongeveer 6 stukken, is de biet erg groot dan in 8 of meer stukken. Leg ieder bietje op het folie, knijp er wat knoflook overheen, en bestrooi met zout en peper.

     Maak er kommetjes van zodat er geen vloeistof uit kan lopen,(zie foto hieronder) en bedruip ieder bietje met een eetlepel balsamico-azijn en een eetlepel olijfolie.
    Je kunt ook alle ingrediënten in een kom doen, goed mengen en er dan pakketjes van maken, dan weet je zeker dat alle stukjes biet bedekt zijn met olie etc.

    Maak de pakketjes goed dicht, en bak een klein halfuurtje op 225 graden. Kijk na 20 minuten of de bieten al zacht zijn, dit kan nogal verschillen per biet en bietsoort ( bv: zomerbiet is veel sneller klaar als winterbiet).Serveer iedereen een bord met een pakketje erop.

    Zelf zaai ik bietjes di chioggia, zie foto`s, zaad gekocht bij zaadhandel Wout Spaan in Kortenhoef, zaadmerk: Franchi.
    Echt een heerlijke biet, groeit erg groot in de zomer, maar blijft heel zacht en zoet, en ziet er nog heel mooi uit als je er plakken van snijd.



    Categorie:Groenterecepten
    17-07-2009, 22:22 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    02-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelvrouw op vakantie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen de appelvrouw is even op vakantie, tot volgende week!


    Categorie:Appelvrouw&Lie
    02-07-2009, 13:47 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    30-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.St. Jans kruid olie
    Benodigdheden:
    1 klein weckflesje van 50 ml met wijde hals
    Verse bloemen van St. Janskruid
    1 flesje koudgeperste zonnebloem of olijfolie
    1 fijnmazige zeef
    1 goed afsluitbaar flesje van 30 ml.

    Vul de weckfles halfvol met bloemen en druk de bloemen lichtjes aan.
    Giet daarna de weckfles tot de rand toe vol met olie, er mag geen bloem boven de olie uitkomen.
    Zet de pot nu twee tot 6 weken in de zon, waarvan de eerste 3 tot 5 dagen alleen maar afgesloten met een doekje. De bloemen gaan nu gisten in de olie, roer zonodig als de bloemen boven komen drijven. Sluit daarna de pot goed af en laat de olie bv op de vensterbak trekken in de zon.
    Het zonlicht zal de olie na een paar weken rood kleuren. Daarna de olie zeven enb in een donker flesje gieten. Koel en donker bewaard is deze olie een jaar houdbaar.

    Deze St.Janskruidolie is wondhelend en pijnstillen. Hij werkt met name goed tegen zenuwpijnen, littekenpijn en spier -en gewrichtspijn. Verder bij winterhanden en -voeten, kloofjes en dergelijke.

    met dank aan Renée Koenders, docent Fytotherapie aan de Academie voor Natuurgeneeskunde Hilversum (ANH)





    Categorie:Kruidenrecepten
    30-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    29-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte vlieg 6
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eergisteren op de kleine koolplantjes de het korianderextract, gemengd met twee eetlepels groene zeep op de kleine plantjes gespoten, dwz, op de achterkant van de bladeren.
    De planten die ik rabarberblad en korianderblad onder de plant had gegeven hebben misschien iets minder last, maar de meeste planten waren echt bestoven aan de onderkant van de motjes met larf-ei...alleen het spuiten helpt al iets, een deel van de motjes bleef leveloos op de grond achter, de rest vloog in wolken om me heen. De eitje werden eraf gespoten.
    Er rest me nu nog het algemeen kruidenmengsel om te proberen van de week.
    Het is nu volgens het recept bijna klaar, en ziet en ruikt anders dan de extracten en gieren die ik tot nu toe gemaakt heb, die zijn vaak donker en ruiken naar mest, dit extract heet een lichte kleur, en een zware kotsgeur.
    Als de motten en andere plaagdieren het ook zo vies vinden ben ik spekkoper.
    rest me nog te vermelden dat witte vlieg vaak voorkomt in de kas. het is gek, daar heb ik er geheel geen last van. Wel heb ik veel afrikaantjes geplant in de kas, basilicum, en er staat wat munt in potten. Dat alles op aanraden van Biologisch tuinieren onder glas van de familie Abraham.
    Een oud maar zeer praktisch boekje.
    Foto: in de tuin, de nieuwe rambler-roos Bobby James



    Categorie:Appelvrouw&Lie
    29-06-2009, 16:17 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    28-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelf goudsbloem tinctuur maken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Benodigdheden:
    20 gram verse of gedroogde goudsbloemen, geplukt met droog en zonnig weer.
    1 klein weckflesje van 50 ml met wijde hals
    1 flesje alcohol voor uitwendig gebruik ( spiritus ketonatus) uit drogist/apotheek
    1 goed afsluitbaar flesje van 30 ml.

    Vul het weckflesje zo vol mogelijk met de oranje blaadjes van de goudsbloemen en druk de bloemen lichtjes aan.
    Vul daarna tot de rand bij met de alcohol en sluit het flesje goed af.
    Zet het flesje op een donkere koele plaats en schud het iedere dag even om.
    Na minimaal een week trekken heb je een lichte goudsbloem tinctuur. Om het sterker te maken pers je de alcohol goed uit de bloemen, bv door een zeef, vul je het flesje opnieuw met goudsbloemblaadjes, giet de tinctuur erbij, en vul eventueel nog verder bij met nieuwe alcohol.
    Dit meerdere keren herhalen tot het lekker sterk is. Doe het dan in het kleine flesje.
    Zelf gebruik ik het in een pipetflesje, gemakkelijk en het helpt goed tegen jeuk van aoûtats-beten! Ik behandel de beet meteen met deze tinctuur eigenlijk meteen nadat ik de beet ontdekt heb; smeer er dan 3 x per dag wat goudsbloemalcohol op en de beet geneest 3 x zo snel als normaal.
    Dit geld ook voor muggenbulten.

    Deze tinctuur is ontsmettend, maar zorgt er ook voor dat de huidcellen sneller regenereren, zodat allerlei wonden sneller genezen ( zorg er wel voor dat al het vuil uit de wond is.)
    Verder bij lichte brandwonden en zonnebrand.
    Als je tinctuur voor inwendig gebruik wilt maken, bv bij aften, moet je speciale inwendig gebruik alcohol nemen, bv wodka of eau de vie.
    Met dank aan Renée Koenders, docent fytotherapie aan de academie voor Natuurgeneeskunde Hilversum



    Categorie:Kruidenrecepten
    Tags:calendula tinctuur, goudsbloem tinctuur, aouta, calendula officinalis
    28-06-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    Foto
    Kijk ook eens op deze blogs...
  • Paradijs in GF!
  • Paradis (franstalig)
  • Moestuinforum
  • Agnes` kruidentuin
  • St.Laurent sur Othain
  • Hernia diafragmatica
  • Diana`s mooie moestuin
    Archief per jaar
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!