Het gaat al weer een stuk beter met Lie. Vannacht goed geslapen, zijn hand nog wel flink in het verband. de pijnstillers werken, en zo (denken we) ook de twee nieuwe soorten anti-biotica die hij heeft gehad van de dokter. Hoevel anti-biotica kan een mens verdragen was de vraag; het antwoord schijnt te zijn ;"heel veel"! Morgen een afspraak bij de chirurg in Verdun. Tijd voor een recept, een van de favorieten van Lie, als extraatje bij de pasta of bij rijst.
Groene tomatensambal.
Ingrediënten: 1 kilo groene tomaat, fijngesneden 1 rode paprika, ontpit en in reepjes 3 rode pepers, ontpit en in reepjes 1 ui, fijngesneden 5 kruidnagels enkele stukjes foelie 3 tenen knoflook, geperst 1,5 dl kruiden- of andere lekkere azijn 1 groenten of kruidenbouillontablet 4 eetlepels honing kwart theelepel nootmuskaat 1 theelepel gemberpoeder.
Een extra toevoeging:
De eerste keer dat ik dit recept maakte had ik een potje mislukte rode tomatenjam staan, die vloeibaar was gebleven. Deze had ik toegevoegd om er meer een jamsubstantie van te maken. Elke keer als ik nu deze sambal maak zoek ik er iets bij om de smaak nog wat intensiever te maken, dit keer wordt het een potje groene tomatenjam, vorige keren had ik een potje witte bessenjam of een potje chutney van vorig jaar, je kunt ook gewoon wat extra suiker en rode tomaat toevoegen en inkoken. Blijven proeven.
Doe eerst de tomaten in een pan met de azijn en kook ze 20 minuten op laag vuur, af en toe omroeren.
In een wok wat olie, fruit er de ui in, en dan achtereenvolgens, de knoflook, de pepers, de paprika, en doe dan de rest van de ingrediënten erbij, ook de groene tomaten en de jam en kook flink in tot een saus ter dikte van bv chutney.
Ik doe deze saus in kleine potjes die ik steriliseer in een pan (goed afsluiten, in grote pan met oude doeken om de potten zodat het niet stuk rammelt, aan de kook brengen, ongeveer 5 minuten op 100 graden. Alsnog na het openen in de koelkast en niet te lang bewaren. Je kan het ook bij paté eten, maar wij eten het voornamelijk bij de "vegetarische" pasta.