geschiedenis van stationswijk van Waregem Met de Statievrienden willen we de geschiedenis van de Statiewijk in Waregem in kaart brengen. We doen hierbij een oproep om ons hierbij te helpen. Uw informatie, foto's en anekdoten zijn welkom...
Dit keer vragen we in onze fotozoektocht in het Gouden Blad niet naar de vindplaats van het voorwerp op de foto. Dit oude wapenschild van Waregem bevindt zich langs de Vijfseweg. We vragen nu naar de Waregemse ambachtsman, die het onderwerp van onze foto vervaardigde.
Antwoorden stuurt u naar statievrienden@gmail.com of per brief aan Marc Feys, Boulezlaan 33 te 8790 Waregem.
Deze namiddag gingen 12 kandidaat-winnaars "in de pet" en Bekende Waregemnaar Lucien Vandeputte haalde er 1 gelukkige winnaar van onze zelfbereide fles Waregemnaerke uit:
DIRK CATTEEUW uit de Brabantstraat in Waregem.
U kon de gedenksteen van Michele Chimienti vinden in de ter Elststraat. De breedte van de gedenkplaat bedraagt 397 mm.
Er werd vooraf door de jury een "tolerantiemarge" ingebouwd van 1 mm.
Het addertje in de vraag: de breedte van de gedenkplaat en niet van de gedenksteen... 500 mm was dus niet correct.
Deze 12 namen gingen "in de pet" :
Monique Festjens - Kevin Catteeuw - Patrick Beirlaen - Dieter Catteeuw - Christelle Vandeghinste - Dirk Catteeuw - Dirk Balcaen - Nicole Van Assche - Marc Vervaeke - Francky Verhaeghe - Jean Marie De Lange - Simonne Coucke.
Wij danken de deelnemers.
De Statievrienden organiseren ook deze maand een fotowedstrijd onder het logo van het 'Dwarsliggerje' (zie Gouden Blad 9 aug. 2017 blz. 2).
Onderwerp is een foto van een plaats op de Waregemse Stationswijk. Dit keer toont de foto de gedenkplaat van een gesneuvelde soldaat uit de Eerste Wereldoorlog. De locatie vindt u op korte wandelafstand van het station in Waregem.
Vraag is : Wat is de breedte van de gedenkplaat uitgedrukt in mm?
</br>
U kunt nog deelnemen door het antwoord door te sturen per mail aan statievrienden@gmail.com of schriftelijk aan Marc Feys, Boulezlaan 33 te Waregem. Let wel op : we bedoelen de juiste afmeting van de 'gedenkplaat'.
De bereide fles Waregemnaerke wordt toegekend aan wie de juiste (tot mm) afmeting opgeeft of uitgeloot uit de juiste antwoorden. Tegen de beslissing van de jury is geen verhaal mogelijk.
Een boeiende treingids is zeker de Atlas pittoresque des chemins de fer de la Belgique van Alphonse Wauters, uitgegeven in 1840 door Vandermaelen. Etablissement Géographique de Ph. Vandermaelen publiceerde, op vraag van het Ministerie van Openbare Werken, meerdere atlassen van de rijksspoorwegen. Het werk van historicus Alphonse Wauters (1817-1898), is samengesteld uit 15 kaarten versierd met honderden pentekeningen van bezienswaardigheden langs de verschillende spoorlijnen. De atlas bevat ook een historische en statistische handleiding op de spoorwegen, evenals de beschrijving van alle plaatsen die ze doorreizen in termen van de fysieke en politieke geschiedenis, aardrijkskunde, industrie, statistiek, ... De verzameling toeristische illustraties langs de verschillende spoorlijnen zijn ook bekend als Cartes Pittoresques des chemins de fer de Belgiques.
Na een historisch en statistisch overzicht over de spoorwegen, behandelt Wauters in zijn atlas per sectie de in 1840 bestaande spoorlijnen in het land. Ook de lijn Gent-Kortrijk komt aan bod, verdeeld in twee secties : van Gent naar Deinze en van Deinze naar Kortrijk. Elke sectie krijgt een kaart van de spoorlijn met telkens afbeeldingen van bezienswaardigheden. Voor Waregem zien we de kerk van Waregem en in een latere versie ook een beeld van Waregem met drie molens en de kerk van Sint-Eloois-Vijve.
In de informatieve beschrijving van de sectie Kortrijk-Deinze komt vooral Kortrijk aan bod, maar ook vermelding van de tussenliggende gemeenten. De regio Waregem wordt gezien als sterk ontwikkelde landschap, waarin de zonen van het vlas met hun bekwame handen oogsten en hoogwaardig textiel vervaardigen.
Na Petegem doorloopt de ijzerweg een weinig gevarieerd landschap, maar in alle richtingen doorbroken door heggen, bosjes, paden. Weldra verschijnt de klokkentoren van Zulte, daarna deze van Waregem, dorp met aanzien. Vanaf daar tot Kortrijk vertoont het landschap overal sporen van de wereldveroveraars. Overal medailles, vazen, teruggevonden na 15 eeuwen, die getuigen van het verblijf van de legioenen in het land van de Menapiers. Maar de reiziger die deze rijke regio doorreist is weldra afgeleid uit deze herinneringen. Immense vlasvelden, hennep, tarwe, inspireren hem tot andere gedachten. Hij is niet langer in het land, waar Caesar zich met het vuur een weg moest wringen door ongerepte bossen. Het ligt in het centrum van de Europese beschaving, in een landschap waar geen grond verloren gaat, waar niemand rust, in de contreien waar zijn zonen van het vlas oogsten om met bekwame handen te weven, verandert onder ijverige Vlaamse vingers in kant, in tafellinnen, in damast stoffen.
Uit Le guide indispensable du voyageur
De Waregemse gids Patrick Meuris vond onlangs een unieke omschrijving van onze jonge stad in galop in de Belgische treingids anno 1842. De lectuur van Le guide indispensable du voyageur sur les chemins de fer de la Belgique levert in elk geval een merkwaardig stukje toeristische informatie op. Of deze gids daardoor indispensable is voor de reizigers, zoals auteur Joseph Duplessy beweert, daar beslist de lezer maar beter zelf over, na lectuur van de zowat tien lijnen tekst die op p. 185 aan Waereghem werden besteed.
In de beginjaren van de IJzerweg in ons land verschenen enkele toeristische treingidsen. Naast uitgebreide informatie over het ontstaan en de prille ontwikkeling van het spoorwegnet en het uurrooster van de treinverbindingen in de verschillende stations, vinden we daarin ook toeristische wetenswaardigheden over de gemeenten en steden langs het spoorwegnet. De treingidsen waren een nuttige leidraad om van uw treinrit een echte reisbeleving te maken. Eén van die reisgidsen was Le guide indispensable du voyageur sur les cheimins de fer de la Belgique, die al zijn eerste uitgave kende in 1840 en jaarlijks werd vernieuwd.
We pikken in op de omschrijving van de gemeenten die langs de lijn 75 (Gent-Kortrijk) liggen, bij de gemeente Machelen (district Gent) en toen 2.600 inwoners tellende. Daarna wordt Olsene vernoemd, gemeente uit hetzelfde district, met 2.100 inwoners en Zulte met zijn 2.000 inwoners. Enkele seconden later verlaten we Oost-Vlaanderen waar we de Slijpbeek overschrijden, die in Sint-Eloois-Vijve, een gemeente uit het district Kortrijk met 1.200 inwoners, in de Leie uitmondt.
Even opmerken dat de auteur van de guide indispensable hier de waarheid geweld aandoet. Hij verwart onze onmisbare Gaverbeek met de Slijpbeek, een zijarm van de Gaverbeek die net als de Pluimbeek, de Keibeek en de Kasselrijbeek vanuit zuidelijke richting (Vichte, Deerlijk) in de Gaverbeek terechtkomen. Vanuit de richting Zulte loopt de spoorlijn 75 eerst over de Dompelbeek, ter hoogte van de Slekkeput. Zo leerde de vroegere gemeentesecretaris Jef Vanthuyne het ons in zijn Waregem in oude prentkaarten. Pas tweehonderd meter verder, ter hoogte van het Goed ter Bauwede, in de volksmond t Waterhof of Hoeve Verhelst, boort de Gaverbeek (the one and only) zich onder de spoorweg door, richting monding in Sint-Eloois-Vijve.
Encore quelques minutes et nous voici à Waereghem, station. Parcouru depuis Gand, 29 km. Waereghem, dont le nom vient de Warren, trouble, brouillerie, et Ghem, station, demeure, est une importante et fort ancienne commune du district de Courtray. Son territoire est baigné par la Slyppe, que nous avons traversée tout à lheure, population 6.600 habit. Il sy fait un commerce considérable en toiles. Marché le samedi, foires les 22 juin et 17 octobre.
De auteur volhardt dus in de boosheid. Hij trapt op onze Waregemse ziel door andermaal de Gaverbeek geweld aan te doen. Waar hij zijn informatie haalde mag Joost weten. Zeker niet aan de Gaverbeek. Hij vermeldt verder nog de vondst in 1778 van un vase de terre cuite met meer dan tweehonderd Romeinse munten. Verder vernoemt hij ook de gemeenten Desselghem (1.900 inw.) en Beveren (1.600 inw.) vooraleer in Haerlebecke (39 km) te arriveren. (HGW)
De Statievrienden blijven actief. Onze bijdragen ivm met spoorwegen en statiewijk voor het jaarboek van de Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke zitten in eindredactie. Dit jaar zijn we ook aangesloten bij de Waregemse Cultuurraad en stappen we naar de scholen met een project rond de historie van de stationswijk.
Deze week komen we ook naar buiten met een fotozoektocht in het gratis informatieblad Gouden Blad. De speurneuzen kunnen de oplossing doormailen naar ons mailadres statievrienden@gmail.com en onder de juiste antwoorden wordt een bereide fles Waregemnaerke verloot. Het is de bedoeling om regelmatig dergelijke fotozoektocht te publiceren. Let wel voor de eerste uitgave krijgen de deelnemers maar 1 week de tijd om hun oplossing te laten kennen! Dinsdagavond moeten de oplossingen binnen zijn!
Statievrienden erkend door de Waregemse Cultuurraad
We ontvingen van de Waregemse Cultuurraad de bevestiging van de erkenning van de Statievrienden als lid van de Waregemse Cultuurraad.
De Cultuurraad schrijft ons : dat de erkenningscommisie van de Cultuurraad, in haar bijeenkomst van 22 mei 2017, de aanvraag tot erkenning van De Statievrienden heeft aanvaard. Dit gebeurde bij toepassing van het decreet tot regeling van de erkenning van Gemeentelijke Raden van Cultuur.
Vanaf heden worden we uitgenodigd tot de Algemene Vergadering van de Cultuurraad.
get. Carlos Dierickx, voorzitter van de Erkenningscommissie.
Vanavond was er een vraag van Mario Verhellen in de gemeenteraad over het investeringsprogramma 2016-2020 van NMBS. Schepen van mobiliteit Kristof Chanterie antwoordde dat er voordien wel degelijk overleg was geweest met vertegenwoordigers van NMBS over de renovatie van station, de te lage perrons, de toegankelijkheid van het station en het betalend parkeren. Zowel over de renovatie van het station als de aanpassing van de perrons is er een akkoord, maar dat kreeg nog geen bevestiging door de investeringscel van de regering.
Het ontbreken van het akkoord door die investeringscel blijkt ook de reden waarom over deze plannen niets meer werd vermeld tijdens de recente roadshow . Nu werden alleen plannen vermeld die al volledige goedkeuring kregen van die recent opgerichte investeringscel. Twee jaar geleden zaten die Waregemse vooruitzichten wel in de roadshow. Om druk te zetten contacteerde het stadsbestuur al de volksvertegenwoordigers Koen Degroote van NVA en Roel Desyn van CD&V en elke bijkomende steun is welkom om de finale goedkeuring te bekomen. Zij kunnen de renovatie en reizigersvriendelijker maken van het station een duwtje in de rug geven.
Uit de gemeenteraad van april kunnen we wel meer dossiers citeren, die betrekking kunnen hebben met het werkterrein van de Statievrienden. Agendapunt bijvoorbeeld handelde over de verkoop van gronden in de Transvaalstraat. Op deze gronden was vorige eeuw nog het goederenstation van het station van Sint-Eloois-Vijve gevestigd op de spoorlijn Anzegem-Ingelmunster. De gemeente kon de gronden van NMBS overnemen voor inrichting van het vroegere containerpark. Zes jaar na de sluiting van het containerpark is de Sociale Huisvestingsmaatschappij Helpt Elkander nu bereid om deze site aan te kopen voor de realisatie van een sociaal huisvestingsproject. Het gaat om twee percelen van respectievelijk 50, 85 en 61,11 are. Totale aankoopprijs bedraagt 1.598.220 Euro. In totaal komen daar 25 tot 28 woningen. Eerste steenlegging is voorzien binnen het jaar. De stad gaat eerst nog de gronden bouwrijp maken.
Agendapunt 12 handelde over de inlijving in de kleine wegenis van de stationsomgeving. De overeenkomst van kleine wegenis De overeenkomst van kleine wegenis tussen de stad Waregem en de NMBS dateert van 21/10/1991. In de aangepaste overeenkomst wordt de zone voor het station met de werken in de Noorderlaan opnieuw ingericht, en wordt een nieuw parkeerregime ingevoerd (gedeelte van de parking achter het station wordt betalend en afgesloten door de NMBS). Gezien deze wijzigingen is het wenselijk om de wederzijdse afspraken terug op papier te zetten en in een nieuwe overeenkomst te brengen. Een nieuw plan wordt bij de overeenkomst gevoegd. Het spoorwegdomein omvat de toegangswegen, brom-fietsenstallingen, de voetpaden, de wegenis en de groenzones op het grondgebied Waregem, als zijnde ingedeeld in de kleine wegenis. Het spoorwegdomein is weergegeven op het plan nr 13.0750.027.560/01 in rode tint. Deze percelen zullen steeds beschouwd blijven als behorende tot het openbaar domein van de NMBS. In de overeenkomst staat eveneens vermeld welke taken de stad op zich neemt omtrent het beheer, onderhoud en vernieuwing van het spoorwegdomein (kleine wegenis). De overeenkomst dient beschouwd te worden als zijnde van openbaar nut. Zowel Inge Vandevelde (Groen - onthouding) als Bernard Loosveldt (N-VA, fractie stemde tegen) hadden bezwaren. Laatstgenoemde stelde dat de stad meer op zijn strepen moet staan. Inge Vandevelde gaat voor het voorstel dat de stad een deel van de leegstaande parking overneemt en inricht met parkeermeters. Voorzitter Kurt Vanryckeghem wijst op de druk vanwege Infrabel. Mobiliteitsschepen Kristof Chanterie wijst erop dat de nieuwe overeenkomst gunstiger is voor stad, daar de NMBS nu meer betaalt omdat zelf moet ingestaan voor het onderhoud van het deel binnen het betalend parkeren.
In de Armand De Rorestraat wordt parkeerverbod ingevoerd. De parkeerdruk is er hoog sinds het invoeren van betalend parkeren op de stationsparking en de stijging van het aantal activiteiten in de moskee in de Roger Vansteenbruggestraat. De doorstroming voor hulpdiensten en zwaar vervoer komt in gedrang als men langs beide kanten van de straat parkeert. Op de verkeerscel van 20 februari 23017 is er daarom voorgesteld om een parkeerverbod in te voeren langs één zijde van de straat vanaf de Roger Vansteenbruggestraat qtot voor huisnummer 2. Eerder werd al parkeerverbod ingevoerd in Fabriekstraat en langs Noorderlaan, maar hier zijn de nodige verkeersborden nog niet aangebracht.
In opvolging op ons verslag over de Roadshow van NMBS in Brugge over de plannen tot 2020 Hebben we met de Statievrienden volgende motie gestuurd naar het stadsbestuur van Waregem :
Verleden week stelde de NMBS zijn investeringen voor in de West-Vlaamse stations.
Het komende kalenderjaar gebeurt er niets in het Waregemse station. Het enige
pluspunt is 2 ritwinst tussen Waregem en Gent waardoor de aansluiting van de IC-trein naar Antwerpen mogelijk wordt met de IC-trein naar Brussel.
Van andere investeringen is er geen spoor, ook niet voor de lang verwachte en beloofde verhoogde perrons, nochtans een absolute voorwaarde voor een veiliger treinverkeer voor de 2500 treinreizigers die in het station van Waregem dagelijks op- en afstappen.
Niettegenstaande Waregem het belangrijkste reizigersstation op de lijn is, wordt het stiefmoederlijk behandeld. De naburige stations van Harelbeke en Deinze hebben al jaren verhoogde perrons. Waregem is het minst reisvriendelijke station van Vlaanderen.
Politici waar wachten jullie nog op ?
We mochten een oproep plaatsen in het Biesteneirke naar getuigenissen over de spoorlijn Ingelmunster-Anzegem in het algemeen en de halteplaats of statie Biest in het bijzonder. Hartelijk dank daarvoor. Op de bedding van die spoorweg werd het huidige fietspad aangelegd van het Gaverke naar De Biest en de industriezone Vijverdam. De halteplaats Biest was er al in 1913 en de spoorlijn was toen bekend onder het kennummer 84. Later zou dit de spoorlijn 66a worden. Er was ook een zijspoor als los- en laadplaats voor Pauwels en Natuursteen Vandenbroucke-Detollenaere. Wie weet meer? Alle info blijft welkom!.
NMBS stelde gisteren tijdens een roadshow in Brugge haar plannen in West-Vlaanderen en daarop waren alle burgemeesters en andere verkozenen uitgenodigd. Concreet wordt in West-Vlaanderen vanaf december het aanbod versterkt, de aansluitingen geoptimaliseerd en waar mogelijk de reistijd verlaagd. Er zijn ook investeringen in stations en stopplaatsen die het reizigerscomfort moeten verbeteren, maar niet in Waregem. Zowel het nieuwe vervoersplan als het investeringsplan zijn onder voorbehoud van de goedkeuring van de regering.
Voor Waregem vonden we enkel terug dat de reistijd Waregem-Gent verkort wordt met 2 minuten, van 20 naar 18 minuten. Voor de rest vinden we in de planning tot 2020 geen enkele vermelding van voorzieningen in Waregem. Onze teleurstelling is groot dat in de planning van dienstverlening aan reizigers met beperkte mobiliteit in de provincie enkel Waregem ontbreekt. Hopelijk gaat het hier om een vergissing of vergetelheid, anders is dit na al de tussenkomsten op dit vlak een kaakslag aan de Waregemse gemeenschap en moet hiertegen politiek worden gereageerd!
Slapen onze politici? Met de Statievrienden hebben we wel al gerepliceerd op het voorgestelde programma! Daaruit blijkt dat het niet om een vergetelheid gaat, maar de Waregemse pendelaars inderdaad niet ten volle worden erkend. Harelbeke kreeg 7 jaar geleden wel verhoogde perrons en het is het kleinste station op de lijn. In Waregem gebeuren regelmatig ongelukken bij het op- en afstappen. Verleden week is Lode Detollenaere (auditeur bij het rekenhof) bij het afstappen in Waregem nog gevallen en had hij een nieuwe knie nodig.
In zijn antwoord stelt Mr Dierickx dat het station Waregem niet geschikt is voor minder mobiele reizigers (heeft lage perrons, geen liften etc.). De afstand tot Kortrijk is trouwens erg beperkt en daar moet ook slechts 3u vooraf worden gereserveerd. Er moeten eerst infrastructuuraanpassingen gebeuren in het station Waregem vooraleer dit station ook toegankelijk is voor minder mobiele reizigers. Op aandringen van Winoc antwoordde Mr. Dierickx nog dat zowel de renovatie van het stationsgebouw als de perronvernieuwing wel zijn opgenomen in het investeringsplan van NMBS, maar de NMBS moet nog wachten op de beslissing van de investeringscel van de regering.
Gemeenteraad
In maart 2013 keurde de Waregemse gemeenteraad al een motie goed waarin alle gemeenteraadsleden akkoord waren om bij de verantwoordelijke overheden en partijen, zijnde de NMBS en de federale verantwoordelijken m.b.t. overheidsbedrijven en mobiliteit, aan te dringen om het huidige station van Waregem te renoveren/vernieuwen tot een modern, comfortabel, klantvriendelijk en voor iedereen toegankelijk stationsgebouw. In plaats van het stationsgebouw te renoveren en toegankelijk te maken voor iedereen werd de parking betalend. Als statement naar de pendelaar en de stad Waregem kan dat tellen!
Na de motie in 2013 volgden een aantal concrete beloften en in 2014 werd al een maquette getoond van het aangekondigd gerenoveerde stationsgebouw. Als datum van realisatie werd toen 2016, misschien 2017 vooropgesteld. Uit het antwoord op een vraag van Mario Verhellen in de gemeenteraad van 6 december 2016 vernamen we nog dat schepen van mobiliteit Kristof Chanterie aanwezig was bij een vorige roadshow twee jaar geleden. Daar werd wel nog de aanpassing van het station van Waregem aangekondigd. De plannen waren klaar voor een investering voor een bedrag van 1 miljoen euro. Nu is er zelfs geen vooruitzicht tot 2020! Er zou toch dringend een signaal moeten gegeven worden door de gemeenteraad aan de verantwoordelijke ministers.
Roadshow
Om nieuwe reizigers te kunnen aantrekken en de tevredenheid van de huidige reizigers te verhogen, zet NMBS in op twee essentiële pijlers. Zo wordt het treinaanbod verhoogd en geoptimaliseerd en wordt ook de reistijd verminderd. De huidige dienstregeling dateert van december 2014. In de periode 12/2017-2020 breidt het nieuwe vervoersplan het aanbod met 5,1 procent uit, waarvan al vier procent eind dit jaar. Afgelopen december volgde al een voorafname op die uitbreiding, met 72 treinen, verdeeld tussen de week en het weekend.
De reistijd wordt voor de honderd belangrijkste oorsprong-bestemming koppels met gemiddeld drie procent verlaagd. Het nieuwe vervoersplan heeft ook aandacht voor de intermodaliteit van het aanbod, zodat er een vlotte link is met de andere (openbare) vervoersmiddelen.
Uitbreiding aanbod in West-Vlaanderen
De IC-trein van De Panne via Gent rijdt vanaf december op weekdagen niet langer naar Landen, maar naar Antwerpen. Daardoor krijgen onder meer De Panne en Lichtervelde een rechtstreekse verbinding met Gent-Dampoort, Lokeren, Sint-Niklaas en Antwerpen-Centraal. Wie naar Wetteren, Aalst of Brussels Airport-Zaventem wil, kan dat via een snelle overstap in Gent-Sint-Pieters.
Zowel Brugge als Knokke krijgen tijdens het weekend een rechtstreekse verbinding met Brussels Airport-Zaventem. Dat komt doordat de trein die momenteel tussen Brussels Airport-Zaventem en Gent-Sint-Pieters rijdt, wordt verlengd tot Brugge en Knokke.
Vanuit Kortrijk en Roeselare reis je met de IC 23 (Brussels Airport-Zaventem Oostende) vanaf december acht minuten sneller naar Brugge en tien minuten sneller naar Oostende. Dat komt omdat de IC 23 minder lang stilstaat in Lichtervelde en er dus ook minder tijd verliest.
Zowel in Brugge, Oostende en Roeselare wordt de komende jaren verder gewerkt aan de renovatie van het stationsgebouw. In Blankenberge werkt NMBS verder aan de inrichting van het nieuwe stationsgebouw, dat in 2018 wordt opgeleverd. De renovatiewerken moeten de toegankelijkheid en het comfort voor de reizigers in de stations verhogen. Zo zijn de voorbije jaren zowel in Brugge als in Roeselare de perrons vernieuwd en zijn er liften en roltrappen geïnstalleerd. Dat zorgt ervoor dat elk perron voor iedere reiziger toegankelijk is. In het station van Oostende zijn deze werken nog aan de gang. Volgend jaar wordt het project er afgewerkt.
In alle 36 stations en stopplaatsen in West-Vlaanderen zijn op dit moment in totaal 4.876 parkeerplaatsen en 15.539 fietsenstallingen. Tegen 2020 wordt dat opgetrokken tot 5.873 parkeerplaatsen en 16.289 fietsenstallingen. In Blankenberge en Ieper zijn in 2016 al extra parkeerplaatsen gecreëerd voor autos en fietsen. In Roeselare gebeurde dat al in 2014. Aan het station van Kortrijk is NMBS deze week gestart met de voorbereidende werken voor de bouw van een ondergrondse parking met plaats voor 1.200 wagens.
Aan het station van Oostende is het nieuwe parkeergebouw vanaf volgende week vrijdag 31 maart toegankelijk. Aan deze parking is drie jaar gewerkt. Er is plaats voor 680 wagens. Nog in Oostende wordt tegen 2018 een fietsenstalling met 1.400 plaatsen gebouwd.
Bedrijvencentrum âDu Parcâ aan Waregems station
De spoorweg en het station waren vorige eeuw een aantrekkingspool voor talrijke bedrijven en daardoor een belangrijke schakel die bijdroeg tot de welvaart van Waregem. Vanuit dit oogpunt is de komst van het nieuwe bedrijvencentrum Du Parc, gelegen langs de Noorderlaan, tegenover het station van Waregem echte opsteker.
Het gebouw en de benaming kent ook een legendarische geschiedenis. Het nieuwe bedrijvencentrum biedt een complete oplossing voor een start-up, eenmansbedrijf, vrije beroeper of een kmo die op zoek zijn naar het gebruik van één of meerdere kantoorruimtes en/of vergaderzalen. Bij Du Parc kan de huurder optimaal genieten van alle aanwezige faciliteiten zoals een volledig uitgeruste bureelruimte, ruime vergaderzalen met smartboard, parking, En het gaat om een all-in-formule waarbij de kosten meteen exact gepland kunnen worden.
Het gebouw en de benaming verwijzen naar het legendarische Hotel Du Parc. Het huidige gebouw dateert van 1911 en werd opgetrokken in retro-stijl met bruin-rode baksteen, onder zadeldak met mechanische pannen, samen met een daarnaast gelegen magazijn (thans nummer 74). De insprong links gaat terug op een dwars geplaatst 19de-eeuws huis. Historische elementen zijn onder meer de sierankers, de zijtopgevels en de afgeschuinde hoektravee uitgewerkt als torentje. Het gebouw heeft licht getoogde openingen met vernieuwd schrijnwerk. Volgens een oude foto bevindt de oorspronkelijke ingang zich in de derde travee. Wit beschilderde banden voor opschrift, volgens een foto van rond 1900 met onder meer uiterst rechts de vermelding "STALLING & ÉCURIE".
Begin 20e eeuw moest de oorspronkelijke herberg Du Parc, die aan het einde van het toenmalig stationsplein dwars en loodrecht op de lijn van de spoorweg en het stationsgebouw stond, wijken om het Stationsplein uit te breiden en doorgang te verlenen naar het goederenstation en naar de ingang langs de huidige Olmstraat. De toenmalige herbergier was aardappelkoopman Emile Pauwels. Naast Hotel du Parc was er plaats voorzien om paarden te stallen.
Het belangrijkste pluspunt van het BC Du Parc is zijn centrale ligging, rechtover het station en langs de Ringlaan (R35). Het BC beschikt bovendien over ruime parkeerfaciliteiten, toegankelijk via de Olmstraat en de parking van Aldi. Info: www.bedrijvencentrum-du-parc.be, info@du-parc.be, 056 62 61 50, facebook: duparcwaregem
Morgen wordt de gewezen stationschef Omer Clement voor hulde ontvangen op het stadhuis n.a.v. zijn eeuwfeest.
Vorig jaar hebben we hem al met de statievrienden kunnen huldigen tijdens ons driedaags evenement in juni.
Gisterenavond mochten we in SOBA (Stedelijk Ontmoetingscentrum van de Bilkhage en Aanpalende) een aangename reunie meemaken met alle medewerkers van onze bijzondere driedaagse 'De trein zal driemaal fluiten' vorig jaar in Werkplus. We konden zorgen voor hapjes en drankjes en het was ook een ideale gelegenheid om samen de powerpoint van Herman te bekijken met een paar honderd foto's van de statiewijk. Rik gaf inkijk in onze activiteiten voor dit jaar. Hierbij de inhoud van zijn toespraak :
'Dank dat jullie wilden ingaan op onze uitnodiging om hier in het gezellige treincoupé van de Bilkhage te komen postvatten. Dankzij het bestuur van de Bilkhage mogen we deze knappe infrastructuur van het SOBA vanavond gebruiken om jullie een nieuwjaarsglas aan te bieden.
De bedoeling van deze informele bijeenkomst bestaat erin om jullie mee te delen op welk spoor we zitten met de Statievrienden.
We kunnen jullie meteen geruststellen: we zitten samen met jullie op het juiste spoor. Onze opzoekingen lopen als een trein. In het jaarboek van De Gaverstreke, waarin we dankzij de Heemkring telkens een bijdrage mogen publiceren, geven we anno 2017 uitleg over de lijn Ingelmunster Heirweg Anzegem en over het Vijfse station, dat door de familie Desimpel-Dufaux prachtig gerestaureerd werd. Bernard ontdekte intussen ook dat er ooit een vergunning werd toegekend voor een lijn Brugge Tielt Waregem Doornik. Hoe het komt dat die er nooit kwam, kan u vanaf midden december weer ontdekken in het 45e jaarboek van De Gaverstreke.
Een tweede activiteit van onze werkgroep dit jaar, op 11 maart a.s. is de viering van het eeuwfeest van stationschef eerste klasse Omer Clement. We helpen de chef om die honderd kaarsjes uit te blazen op het stadhuis. Er misschien ook even op wijzen dat we met De Statievrienden ook meeleven met families uit de wijk die afscheid moeten nemen van een geliefd familielid.
De driedaagse de trein zal driemaal fluiten, waaraan velen onder u met plezier terugdenken, laten we dit jaar aan ons voorbijgaan. Nee, we zijn het spoor niet bijster. En we hebben tal van plannen waarop we broeden. We moeten niet jaarlijks met een dergelijk grootschalig initiatief uitpakken. Dank nog eens aan alle mensen die toen kwamen meehelpen om de expo, de quiz, de foto- en tekenwedstrijd en de bar op het juiste spoor te krijgen.
Een prestatie die toen trouwens in alle heisa ietwat tussen de plooien van de rails bleef steken, was de prachtige diamontage De Waregemse Statiewijk in duizend seconden van onze vriend Herman. Daarom nodigen we u nu uit om een kwartiertje te genieten van deze unieke montage die een selectie omvat van een 200 fotos die uit Hermans koekendoos komen. Dank trouwens aan alle mensen die ons hebben bedolven onder de oude, waardevolle fotos. Het zijn er intussen een 700.
Mag ik jullie dus nu uitnodigen om een kwartiertje mee onder te duiken in de nostalgie van toen om daarna met volle teugen te genieten van een Waregemnaerke, een pint of een Tournée Minérale En we staan ook altijd open voor realiseerbare suggesties van de wijkbewoners, peters en meters."
Hierbij nodigen wij u graag uit tot de nieuwjaarsreünie die plaats heeft op
dinsdag 7 februari in het wijkhuis SOBA van de Bilkhage te Waregem vanaf 18.00 tot 22.00 uur.
U vindt deze locatie in de Lavendellaan 31 te Waregem
Wij maken er een gezellige avond van met een hapje en een drankje.
Tevens staan er enkele korte activiteiten op het programma:
=> PowerPoint: Waregem van dorp tot stad
=> Voorstelling van onze bijdragen 2016 en 2017 in de jaarboeken van De Gaverstreke
=> Toekomstplannen van De Statievrienden
=> Jullie ideeën...
Indien u wenst deel te nemen aan dit evenement, graag een seintje tegen uiterlijk 03/02 per mail naar:
hermandeclerck@hotmail.com
De Statievrienden hebben een druk jaar achter de rug met het driedaags evenement tijdens het tweede weekeind van juni als hoogtepunt. Daarbij kunt u in het jaarboek van De Gaverstreke nog onze bijdrage lezen over legendarische figuren van de Statiewijk.
In het 44e Jaarboek van de Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke gaat Etienne Ducatteeuw verder met de 300 jaar geschiedenis van de Rijksweg Gent-Kortrijk langs de drie Waregemse Leiegemeenten. Vorig jaar vertelde hij al dat de verplaatsingen vóór de komst in 1716 van de rechte Gentse Baan moesten gebeuren over heerwegen. Zijn bijdrage van dit jaar start met de aanleg van een nieuwe rechte steenweg tussen de kerk van Harelbeke en die van Petegem bij Deinze.
Op woensdag 14 december om 19.30 u. verschijnt het 44e jaarboek van de Waregemse Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke. De voorstelling van het nieuwste historisch naslagwerk gaat traditioneel gepaard met een voordracht over een opmerkelijke Waregems historisch onderwerp. Dit keer handelt deze over Waregem en de burggraven van Vijve, bewakers van de scheepvaart op de Leie en de sprekers van dienst zijn voorzitter Guy Algoet en Filips Benoit, die zorgt voor de powerpointvoorstelling. Het boek kan afgehaald voor en na de voordracht, die doorgaat in de oranjezaal van cultuurcentrum De Schakel. Nadien is het te bekomen bij de medewerkers van De Gaverstreke.
Het 44e jaarboek bevat opnieuw tal van nieuwe ontdekkingen over de plaatselijke geschiedenis. In zijn inleiding brengt voorzitter Guy Algoet nog eens het bijzonder evenement van juni in het kader van het spoor in Waregem in herinnering :
Onder de slogan De trein zal driemaal fluiten hielden enkele bestuursleden van De Gaverstreke, samen met een comité van de Stationswijk, een driedaagse rond het station. Ze publiceerden in het vorig jaarboek reeds gegevens rond de geschiedenis van deze wijk en zullen er in deze en volgende edities nog verder op doorgaan. Maar ze wilden nog meer mensen betrekken rond dit onderwerp en laten delen in hun kennis. Zo was er op 10 juni, de opening van de tentoonstelling over het station, de spoorweg en de woonwijk er rond. Deze expo bleef open tot en met 12 juni. Intussen werden een wandel- en een fietstocht georganiseerd en geleid. Voor beide werd een brochure samengesteld, zodat al wie wilde kon genieten van wat onderweg te zien was. Op zaterdagavond 11 juni stond een geanimeerde quiz op het programma tussen Waregemse groepen, die onder mekaar de degens konden kruisen rond hun kennis over het station en de wijk. Het waren drie dagen die sporen hebben nagelaten en de kring van medewerkers hebben vermeerderd. Dank voor al wie daaraan een steentje bijbracht en gelukwensen voor wie dit initiatief nam en uitwerkte. In dit jaarboek kan over dit onderwerp nog meer gevonden worden.
De bijdrage van de Statievrienden in het 44e jaarboek gaat dieper in op het allereerste stationsgebouw of wat er kon voor doorgaan. Uit parlementaire bronnen blijkt dat voor het station van Waregem al vanaf 1838 een bestaande constructie wordt gemeld en Waregem, vroeger dan gelijk welke andere halteplaats op de lijn Gent-Kortrijk. Het was een hout opgetrokken loods, die wellicht al voordien dienst deed als werkplaats voor een plaatselijke schrijnwerker. Na wat aanpassingswerken kon men in het station van Waereghem al een jaar na de inhuldiging van de spoorweg beschikken over een ontvangstenloket, een wachtzaal, magazijn voor bagage, en twee zijsporen. Een schets van het eerste station konden we al tonen op onze tentoonstelling in juni in Werkplus.
Een tweede deel van onze bijdrage van de Statievrienden richt Hendrik de schijnwerpers naar enkele spoorleggers van de Statiewijk. Theofiel Dhaluin kan de architect van het Statieplein worden genoemd. Een andere belangrijke spoorlegger was Medard Verheylesonne, de weldoener van de Statiewijk en voor de spoorweginfrastructuur hebben we Robert Demeulemeester, de chef-elektricien van de NMBS.
Het 44e jaarboek brengt verder nog ontluikende historische bijdragen over diverse Waregemse onderwerpen. Muziek speelt in Waregem een voorname rol. Meerdere koren luisteren plechtigheden op. Daarbij is er niet alleen de muziekacademie (muziekschool in de volksmond). Er kwam ook een genootschap tot stand dat uitgroeide tot het Waregems Harmonieorkest, tevens de oudste culturele vereniging. Hoe dit alles gebeurde wordt hier uit de doeken gedaan en met foto's geïllustreerd.
Over de klokken van de Waregemse hoofdkerk werd reeds geschreven, maar over de komst van het klokje, uit de kerk van de Karmelietessen op de Karmel, naar de hoofdkerk en de gehele reorganisatie, kunnen we hier uit eerste bron meer vernemen. Wanneer we de klokken op de markt nu horen weerklinken, krijgen ze nog een bijklank met deze achtergrondinformatie.
Hoe is de bewoning tussen Leie en Gaverbeek doorheen de tijden tot stand gekomen? Op deze vraag bood het jaarboek van vorig jaar reeds een begin van antwoord. In dit boek wordt daarop verder ingegaan, al blijft er nog heel wat over voor een volgend jaar. Er zijn immers zoveel factoren die hier een rol in hebben gespeeld.
Daarbij aansluitend is er ook de Gentsebaan. Dat is een onderwerp op zichzelf. Driehonderd jaar reeds maken mensen gebruik van deze weg tussen Kortrijk en Gent. Maar er zijn natuurlijk vragen over het ontstaan en over het gebruik ervan, gedurende al die jaren. Het huidig artikel sluit dan ook aan op wat er vorig jaar reeds verscheen.
Er was niet alleen de eerste wereldoorlog, er kwam ook een tweede. Mei '40 was daarin een belangrijke datum. We willen dit jaar dan ook stilstaan bij een episode daaruit in onze streek. We hebben het dan vooral over Anzegem en omgeving. Hoe is die Duitse doorbraak daar gebeurd. We hebben er wei over horen vertellen, maar nu zetten wij het op papier voor al wie nog komen zal.
Varen op de Leie en langs deze waterweg goederen vervoeren... dit zal wellicht nu terug meer gebeuren. Vroeger maakte men van deze weg veelvuldig gebruik. Maar dat kon zomaar niet, er moest tol betaald worden. De scheepvaarttol werd genoteerd en deze bronnen laten ons toe meer te vertellen over de schepen, de schippers en de goederen die ze vervoerden. Enne., wat kostte dit?
Wie denkt aan de middeleeuwen weet dat er dan sprake was van heerlijkheden en lenen. We laten in dit artikel onze aandacht even gaan naar enkele lenen in de omgeving van Waregem, o.a. te Sint-Eloois-Vijve, Sint-Baafs-Vijve, Wielsbeke, Oostrozebeke, Oeselgem en Wakken. Ze dragen bij tot onze kennis van ons verleden en over de mensen en families die dit alles in handen hadden en er leefden.
Wat dit betreft gaat onze aandacht naar de Wakkense familie De Smet. Ze waren pachters en eigenaars van Ter Linden tussen 1516 en 1714. Maar misschien mogen we ook al verklappen dat ze een rol speelden op het kasteel van Potegem. Het werd ook een belangrijke familie voor Waregem.
Vóór we afsluiten met een mengelmare over een kibbelpartij in de gemeentelijke jongensschool te Waregem in 1932, sprokkelingen over molenadvertenties en aankoop van het Beverse Goed te Beaulieu door de stad Waregem, staan we in dit jaarboek nog even stil bij belastingen die in Waregem werden geïnd in het jaar 1602. We vernemen er meer over mensen, gronden, eigenaars en de toestand in het Waregem van toen.
Voor dit alles danken wij allen die op een of andere wijze hebben bijgedragen tot het publiceren van dit boek. We komen inderdaad zo heel wat meer te weten over het Waregem van vroeger en nu. Wie daar in de toekomst ook wil aan meewerken, heten we hartelijk welkom. Veel leesgenot!
Het 44e jaarboek kan bekomen worden door storting van 22 euro op rekening BE12 0680 5030 1092 van de Geschied- en Heemkundige Kring Waregem en afgehaald op de bijeenkomst van 14 december. Het jaarboek is vanaf die datum ook beschikbaar bij de medewerkers van De Gaverstreke.
Meer comfort voor treinreizigers op stationsparking Waregem
(NMBS-Persmededeling eigen fotos)
NMBS gaat de parking bij het station Waregem omheinen voor meer veiligheid en om de treinreizigers een parkeerplaats te kunnen garanderen. Vanaf 3 oktober 2016 wordt de stationsparking Waregem ook betalend om de kwaliteit voor de klanten te kunnen verhogen. Treinreizigers met een parkeerabonnement krijgen een voordelig tarief en kunnen beschikken over een gegarandeerde parkeerplaats. Ook niet-treinreizigers betalen een gunstig parkeertarief. De parking telt in totaal 487 parkeerplaatsen.
De NMBS-parking bij het station Waregem wordt uitgerust met slagbomen en een badge- en ticketsysteem zodat treinreizigers gegarandeerd een parkeerplaats hebben. Er komen ook bewakingscamera's. De beelden zullen 24u/24u worden gevolgd in het Security Operations Center van NMBS. De parking wordt uitgebaat door B-Parking, het parkeerfiliaal van NMBS.
De parking zal 24u/24u en 7/7 dagen toegankelijk zijn met een parkeerticket of -badge. Deze badge of MoBiB-kaart waarop het abonnement wordt geladen, kan worden gekocht tegen de eenheidsprijs van 5 euro aan de loketten van het station. Trouwe klanten kunnen op vertoon van hun treinkaart genieten van een voordeliger parkeerabonnement. Zo wordt voor treinabonnees die al een MoBIB-kaart hebben, het parkeerabonnement op dezelfde kaart opgeladen. De parkeertickets kunnen om veiligheidsredenen enkel met bank- of kredietkaart worden betaald.
NMBS hecht veel belang aan de mobiliteit van haar klanten en investeert volop in de uitbreiding en vernieuwing van haar stationsparkings voor auto's en fietsen. Wanneer stations goede parkeervoorzieningen hebben, zullen reizigers ook sneller de stap zetten naar het openbaar vervoer.