geschiedenis van stationswijk van Waregem Met de Statievrienden willen we de geschiedenis van de Statiewijk in Waregem in kaart brengen. We doen hierbij een oproep om ons hierbij te helpen. Uw informatie, foto's en anekdoten zijn welkom...
15-03-2017
Bedrijvencentrum âDu Parcâ aan Waregems station
De spoorweg en het station waren vorige eeuw een aantrekkingspool voor talrijke bedrijven en daardoor een belangrijke schakel die bijdroeg tot de welvaart van Waregem. Vanuit dit oogpunt is de komst van het nieuwe bedrijvencentrum Du Parc, gelegen langs de Noorderlaan, tegenover het station van Waregem echte opsteker.
Het gebouw en de benaming kent ook een legendarische geschiedenis. Het nieuwe bedrijvencentrum biedt een complete oplossing voor een start-up, eenmansbedrijf, vrije beroeper of een kmo die op zoek zijn naar het gebruik van één of meerdere kantoorruimtes en/of vergaderzalen. Bij Du Parc kan de huurder optimaal genieten van alle aanwezige faciliteiten zoals een volledig uitgeruste bureelruimte, ruime vergaderzalen met smartboard, parking, En het gaat om een all-in-formule waarbij de kosten meteen exact gepland kunnen worden.
Het gebouw en de benaming verwijzen naar het legendarische Hotel Du Parc. Het huidige gebouw dateert van 1911 en werd opgetrokken in retro-stijl met bruin-rode baksteen, onder zadeldak met mechanische pannen, samen met een daarnaast gelegen magazijn (thans nummer 74). De insprong links gaat terug op een dwars geplaatst 19de-eeuws huis. Historische elementen zijn onder meer de sierankers, de zijtopgevels en de afgeschuinde hoektravee uitgewerkt als torentje. Het gebouw heeft licht getoogde openingen met vernieuwd schrijnwerk. Volgens een oude foto bevindt de oorspronkelijke ingang zich in de derde travee. Wit beschilderde banden voor opschrift, volgens een foto van rond 1900 met onder meer uiterst rechts de vermelding "STALLING & ÉCURIE".
Begin 20e eeuw moest de oorspronkelijke herberg Du Parc, die aan het einde van het toenmalig stationsplein dwars en loodrecht op de lijn van de spoorweg en het stationsgebouw stond, wijken om het Stationsplein uit te breiden en doorgang te verlenen naar het goederenstation en naar de ingang langs de huidige Olmstraat. De toenmalige herbergier was aardappelkoopman Emile Pauwels. Naast Hotel du Parc was er plaats voorzien om paarden te stallen.
Het belangrijkste pluspunt van het BC Du Parc is zijn centrale ligging, rechtover het station en langs de Ringlaan (R35). Het BC beschikt bovendien over ruime parkeerfaciliteiten, toegankelijk via de Olmstraat en de parking van Aldi. Info: www.bedrijvencentrum-du-parc.be, info@du-parc.be, 056 62 61 50, facebook: duparcwaregem
Morgen wordt de gewezen stationschef Omer Clement voor hulde ontvangen op het stadhuis n.a.v. zijn eeuwfeest.
Vorig jaar hebben we hem al met de statievrienden kunnen huldigen tijdens ons driedaags evenement in juni.
Gisterenavond mochten we in SOBA (Stedelijk Ontmoetingscentrum van de Bilkhage en Aanpalende) een aangename reunie meemaken met alle medewerkers van onze bijzondere driedaagse 'De trein zal driemaal fluiten' vorig jaar in Werkplus. We konden zorgen voor hapjes en drankjes en het was ook een ideale gelegenheid om samen de powerpoint van Herman te bekijken met een paar honderd foto's van de statiewijk. Rik gaf inkijk in onze activiteiten voor dit jaar. Hierbij de inhoud van zijn toespraak :
'Dank dat jullie wilden ingaan op onze uitnodiging om hier in het gezellige treincoupé van de Bilkhage te komen postvatten. Dankzij het bestuur van de Bilkhage mogen we deze knappe infrastructuur van het SOBA vanavond gebruiken om jullie een nieuwjaarsglas aan te bieden.
De bedoeling van deze informele bijeenkomst bestaat erin om jullie mee te delen op welk spoor we zitten met de Statievrienden.
We kunnen jullie meteen geruststellen: we zitten samen met jullie op het juiste spoor. Onze opzoekingen lopen als een trein. In het jaarboek van De Gaverstreke, waarin we dankzij de Heemkring telkens een bijdrage mogen publiceren, geven we anno 2017 uitleg over de lijn Ingelmunster Heirweg Anzegem en over het Vijfse station, dat door de familie Desimpel-Dufaux prachtig gerestaureerd werd. Bernard ontdekte intussen ook dat er ooit een vergunning werd toegekend voor een lijn Brugge Tielt Waregem Doornik. Hoe het komt dat die er nooit kwam, kan u vanaf midden december weer ontdekken in het 45e jaarboek van De Gaverstreke.
Een tweede activiteit van onze werkgroep dit jaar, op 11 maart a.s. is de viering van het eeuwfeest van stationschef eerste klasse Omer Clement. We helpen de chef om die honderd kaarsjes uit te blazen op het stadhuis. Er misschien ook even op wijzen dat we met De Statievrienden ook meeleven met families uit de wijk die afscheid moeten nemen van een geliefd familielid.
De driedaagse de trein zal driemaal fluiten, waaraan velen onder u met plezier terugdenken, laten we dit jaar aan ons voorbijgaan. Nee, we zijn het spoor niet bijster. En we hebben tal van plannen waarop we broeden. We moeten niet jaarlijks met een dergelijk grootschalig initiatief uitpakken. Dank nog eens aan alle mensen die toen kwamen meehelpen om de expo, de quiz, de foto- en tekenwedstrijd en de bar op het juiste spoor te krijgen.
Een prestatie die toen trouwens in alle heisa ietwat tussen de plooien van de rails bleef steken, was de prachtige diamontage De Waregemse Statiewijk in duizend seconden van onze vriend Herman. Daarom nodigen we u nu uit om een kwartiertje te genieten van deze unieke montage die een selectie omvat van een 200 fotos die uit Hermans koekendoos komen. Dank trouwens aan alle mensen die ons hebben bedolven onder de oude, waardevolle fotos. Het zijn er intussen een 700.
Mag ik jullie dus nu uitnodigen om een kwartiertje mee onder te duiken in de nostalgie van toen om daarna met volle teugen te genieten van een Waregemnaerke, een pint of een Tournée Minérale En we staan ook altijd open voor realiseerbare suggesties van de wijkbewoners, peters en meters."
Hierbij nodigen wij u graag uit tot de nieuwjaarsreünie die plaats heeft op
dinsdag 7 februari in het wijkhuis SOBA van de Bilkhage te Waregem vanaf 18.00 tot 22.00 uur.
U vindt deze locatie in de Lavendellaan 31 te Waregem
Wij maken er een gezellige avond van met een hapje en een drankje.
Tevens staan er enkele korte activiteiten op het programma:
=> PowerPoint: Waregem van dorp tot stad
=> Voorstelling van onze bijdragen 2016 en 2017 in de jaarboeken van De Gaverstreke
=> Toekomstplannen van De Statievrienden
=> Jullie ideeën...
Indien u wenst deel te nemen aan dit evenement, graag een seintje tegen uiterlijk 03/02 per mail naar:
hermandeclerck@hotmail.com
De Statievrienden hebben een druk jaar achter de rug met het driedaags evenement tijdens het tweede weekeind van juni als hoogtepunt. Daarbij kunt u in het jaarboek van De Gaverstreke nog onze bijdrage lezen over legendarische figuren van de Statiewijk.
In het 44e Jaarboek van de Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke gaat Etienne Ducatteeuw verder met de 300 jaar geschiedenis van de Rijksweg Gent-Kortrijk langs de drie Waregemse Leiegemeenten. Vorig jaar vertelde hij al dat de verplaatsingen vóór de komst in 1716 van de rechte Gentse Baan moesten gebeuren over heerwegen. Zijn bijdrage van dit jaar start met de aanleg van een nieuwe rechte steenweg tussen de kerk van Harelbeke en die van Petegem bij Deinze.
Op woensdag 14 december om 19.30 u. verschijnt het 44e jaarboek van de Waregemse Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke. De voorstelling van het nieuwste historisch naslagwerk gaat traditioneel gepaard met een voordracht over een opmerkelijke Waregems historisch onderwerp. Dit keer handelt deze over Waregem en de burggraven van Vijve, bewakers van de scheepvaart op de Leie en de sprekers van dienst zijn voorzitter Guy Algoet en Filips Benoit, die zorgt voor de powerpointvoorstelling. Het boek kan afgehaald voor en na de voordracht, die doorgaat in de oranjezaal van cultuurcentrum De Schakel. Nadien is het te bekomen bij de medewerkers van De Gaverstreke.
Het 44e jaarboek bevat opnieuw tal van nieuwe ontdekkingen over de plaatselijke geschiedenis. In zijn inleiding brengt voorzitter Guy Algoet nog eens het bijzonder evenement van juni in het kader van het spoor in Waregem in herinnering :
Onder de slogan De trein zal driemaal fluiten hielden enkele bestuursleden van De Gaverstreke, samen met een comité van de Stationswijk, een driedaagse rond het station. Ze publiceerden in het vorig jaarboek reeds gegevens rond de geschiedenis van deze wijk en zullen er in deze en volgende edities nog verder op doorgaan. Maar ze wilden nog meer mensen betrekken rond dit onderwerp en laten delen in hun kennis. Zo was er op 10 juni, de opening van de tentoonstelling over het station, de spoorweg en de woonwijk er rond. Deze expo bleef open tot en met 12 juni. Intussen werden een wandel- en een fietstocht georganiseerd en geleid. Voor beide werd een brochure samengesteld, zodat al wie wilde kon genieten van wat onderweg te zien was. Op zaterdagavond 11 juni stond een geanimeerde quiz op het programma tussen Waregemse groepen, die onder mekaar de degens konden kruisen rond hun kennis over het station en de wijk. Het waren drie dagen die sporen hebben nagelaten en de kring van medewerkers hebben vermeerderd. Dank voor al wie daaraan een steentje bijbracht en gelukwensen voor wie dit initiatief nam en uitwerkte. In dit jaarboek kan over dit onderwerp nog meer gevonden worden.
De bijdrage van de Statievrienden in het 44e jaarboek gaat dieper in op het allereerste stationsgebouw of wat er kon voor doorgaan. Uit parlementaire bronnen blijkt dat voor het station van Waregem al vanaf 1838 een bestaande constructie wordt gemeld en Waregem, vroeger dan gelijk welke andere halteplaats op de lijn Gent-Kortrijk. Het was een hout opgetrokken loods, die wellicht al voordien dienst deed als werkplaats voor een plaatselijke schrijnwerker. Na wat aanpassingswerken kon men in het station van Waereghem al een jaar na de inhuldiging van de spoorweg beschikken over een ontvangstenloket, een wachtzaal, magazijn voor bagage, en twee zijsporen. Een schets van het eerste station konden we al tonen op onze tentoonstelling in juni in Werkplus.
Een tweede deel van onze bijdrage van de Statievrienden richt Hendrik de schijnwerpers naar enkele spoorleggers van de Statiewijk. Theofiel Dhaluin kan de architect van het Statieplein worden genoemd. Een andere belangrijke spoorlegger was Medard Verheylesonne, de weldoener van de Statiewijk en voor de spoorweginfrastructuur hebben we Robert Demeulemeester, de chef-elektricien van de NMBS.
Het 44e jaarboek brengt verder nog ontluikende historische bijdragen over diverse Waregemse onderwerpen. Muziek speelt in Waregem een voorname rol. Meerdere koren luisteren plechtigheden op. Daarbij is er niet alleen de muziekacademie (muziekschool in de volksmond). Er kwam ook een genootschap tot stand dat uitgroeide tot het Waregems Harmonieorkest, tevens de oudste culturele vereniging. Hoe dit alles gebeurde wordt hier uit de doeken gedaan en met foto's geïllustreerd.
Over de klokken van de Waregemse hoofdkerk werd reeds geschreven, maar over de komst van het klokje, uit de kerk van de Karmelietessen op de Karmel, naar de hoofdkerk en de gehele reorganisatie, kunnen we hier uit eerste bron meer vernemen. Wanneer we de klokken op de markt nu horen weerklinken, krijgen ze nog een bijklank met deze achtergrondinformatie.
Hoe is de bewoning tussen Leie en Gaverbeek doorheen de tijden tot stand gekomen? Op deze vraag bood het jaarboek van vorig jaar reeds een begin van antwoord. In dit boek wordt daarop verder ingegaan, al blijft er nog heel wat over voor een volgend jaar. Er zijn immers zoveel factoren die hier een rol in hebben gespeeld.
Daarbij aansluitend is er ook de Gentsebaan. Dat is een onderwerp op zichzelf. Driehonderd jaar reeds maken mensen gebruik van deze weg tussen Kortrijk en Gent. Maar er zijn natuurlijk vragen over het ontstaan en over het gebruik ervan, gedurende al die jaren. Het huidig artikel sluit dan ook aan op wat er vorig jaar reeds verscheen.
Er was niet alleen de eerste wereldoorlog, er kwam ook een tweede. Mei '40 was daarin een belangrijke datum. We willen dit jaar dan ook stilstaan bij een episode daaruit in onze streek. We hebben het dan vooral over Anzegem en omgeving. Hoe is die Duitse doorbraak daar gebeurd. We hebben er wei over horen vertellen, maar nu zetten wij het op papier voor al wie nog komen zal.
Varen op de Leie en langs deze waterweg goederen vervoeren... dit zal wellicht nu terug meer gebeuren. Vroeger maakte men van deze weg veelvuldig gebruik. Maar dat kon zomaar niet, er moest tol betaald worden. De scheepvaarttol werd genoteerd en deze bronnen laten ons toe meer te vertellen over de schepen, de schippers en de goederen die ze vervoerden. Enne., wat kostte dit?
Wie denkt aan de middeleeuwen weet dat er dan sprake was van heerlijkheden en lenen. We laten in dit artikel onze aandacht even gaan naar enkele lenen in de omgeving van Waregem, o.a. te Sint-Eloois-Vijve, Sint-Baafs-Vijve, Wielsbeke, Oostrozebeke, Oeselgem en Wakken. Ze dragen bij tot onze kennis van ons verleden en over de mensen en families die dit alles in handen hadden en er leefden.
Wat dit betreft gaat onze aandacht naar de Wakkense familie De Smet. Ze waren pachters en eigenaars van Ter Linden tussen 1516 en 1714. Maar misschien mogen we ook al verklappen dat ze een rol speelden op het kasteel van Potegem. Het werd ook een belangrijke familie voor Waregem.
Vóór we afsluiten met een mengelmare over een kibbelpartij in de gemeentelijke jongensschool te Waregem in 1932, sprokkelingen over molenadvertenties en aankoop van het Beverse Goed te Beaulieu door de stad Waregem, staan we in dit jaarboek nog even stil bij belastingen die in Waregem werden geïnd in het jaar 1602. We vernemen er meer over mensen, gronden, eigenaars en de toestand in het Waregem van toen.
Voor dit alles danken wij allen die op een of andere wijze hebben bijgedragen tot het publiceren van dit boek. We komen inderdaad zo heel wat meer te weten over het Waregem van vroeger en nu. Wie daar in de toekomst ook wil aan meewerken, heten we hartelijk welkom. Veel leesgenot!
Het 44e jaarboek kan bekomen worden door storting van 22 euro op rekening BE12 0680 5030 1092 van de Geschied- en Heemkundige Kring Waregem en afgehaald op de bijeenkomst van 14 december. Het jaarboek is vanaf die datum ook beschikbaar bij de medewerkers van De Gaverstreke.
Meer comfort voor treinreizigers op stationsparking Waregem
(NMBS-Persmededeling eigen fotos)
NMBS gaat de parking bij het station Waregem omheinen voor meer veiligheid en om de treinreizigers een parkeerplaats te kunnen garanderen. Vanaf 3 oktober 2016 wordt de stationsparking Waregem ook betalend om de kwaliteit voor de klanten te kunnen verhogen. Treinreizigers met een parkeerabonnement krijgen een voordelig tarief en kunnen beschikken over een gegarandeerde parkeerplaats. Ook niet-treinreizigers betalen een gunstig parkeertarief. De parking telt in totaal 487 parkeerplaatsen.
De NMBS-parking bij het station Waregem wordt uitgerust met slagbomen en een badge- en ticketsysteem zodat treinreizigers gegarandeerd een parkeerplaats hebben. Er komen ook bewakingscamera's. De beelden zullen 24u/24u worden gevolgd in het Security Operations Center van NMBS. De parking wordt uitgebaat door B-Parking, het parkeerfiliaal van NMBS.
De parking zal 24u/24u en 7/7 dagen toegankelijk zijn met een parkeerticket of -badge. Deze badge of MoBiB-kaart waarop het abonnement wordt geladen, kan worden gekocht tegen de eenheidsprijs van 5 euro aan de loketten van het station. Trouwe klanten kunnen op vertoon van hun treinkaart genieten van een voordeliger parkeerabonnement. Zo wordt voor treinabonnees die al een MoBIB-kaart hebben, het parkeerabonnement op dezelfde kaart opgeladen. De parkeertickets kunnen om veiligheidsredenen enkel met bank- of kredietkaart worden betaald.
NMBS hecht veel belang aan de mobiliteit van haar klanten en investeert volop in de uitbreiding en vernieuwing van haar stationsparkings voor auto's en fietsen. Wanneer stations goede parkeervoorzieningen hebben, zullen reizigers ook sneller de stap zetten naar het openbaar vervoer.
De Statievrienden houden enkele souvenirtjes over aan recente spoorvernieuwingswerken in de omgeving van het Waregemse station. De projectleider van Infrabel voor deze spoorwerken, ing. David Van Hoey, reageerde op onze bijdrage met het aanbod dat hij enkele souvenirtjes van het oude spoor opzij had gelegd voor de Statievrienden. We hadden uiteraard interesse en op woendag 17 augustus hebben we een oude telefoonpaal en enkele bilnagels met jaartal 79 kunnen ophalen en gedeponeerd in het stadsarchief, waar we een fonds hebben geopend om ons erfgoedmateriaal in te bewaren.
Na afspraak konden we de bilnagels ophalen in het werflokaal op het bovenste verdiep (ter hoogte van de perrons) van het station. De telefoonpaal lag op het einde van het perron 1 aan de brug. Het vroeg wel wat sleurwerk en improvisatie om de telefoonpaal uiteindelijk met eigen mankracht en wagen in het stadsarchief te krijgen. Bilnagels zijn heel licht en klein en we ontvingen er een handvol.
Winoc gaf ons wat uitleg over de bekomen souvenirs. Bilnagels komen uit de oude dwarsliggers, die met de spoorvernieuwingswerken allemaal werden vervangen. De aanduiding 79 op de bilnagels is een duidelijke aanwijzing dat de vorige spoorwerken met ophoging van het spoor en electrificatiewerken dateren van 1979. Bilnagels worden immers geslagen in het jaar dat de bil wordt gelegd (eerst kappen,zagen,drogen,creosoteren). De telefoonpaal bevat een oude interfoon, een toestel waarmee spoorwegpersoneel kon bellen in geval van hoogdringheid. Bij het weghalen van de telefoonpaal ontmoetten we nog een vroegere spoorwegambtenaar die nog met die bepaalde interfoon had gewerkt. Hij wist aan het nummer goed aan te geven waar de paal stond richting richting Gent van het station in Waregem.
Het cijfer 75 betekent dat de standplaats langs de lijn 75, de andere notering 274 wijst naar de plaats op die lijn op 27,4 km. De interfoon stond rechtstreeks in verbinding met de dispatching en werkte met enkele functies, spreken en luisteren kon niet tezelfdertijd.
Infrabel informeerde gisterenmorgen de pers over de spoorvernieuwingswerken in Waregem met een bezoek aan de werf. Op het ogenblik zijn zowel de spooruitbraak als de nivellering en de nieuwe spooraanleg te zien. Waregem krijgt in twee zomerweekends twee gloednieuwe sporen. Infrabel vernieuwt bijna 2 km sporen aan het station van Waregem zonder hinder voor reizigers Het is een investering in veiligheid en stiptheid op de spoorlijn Gent Kortrijk.
Charlotte Verbeke, woordvoerster Infrabel Corporate & Public Affairs : Deze maand wordt er hard gewerkt in en rond het station van Waregem. Beide sporen, die aan het einde van hun levensduur zitten, worden vernieuwd over een afstand van 1750m en dat in twee weekends. De werken volgen een minutieuze planning. Met verschillende werktreinen, kranen en een vijftigtal arbeiders is Infrabel gedurende twee weekends aan de slag.
Zoals eerder al aangekondigd plaatst Infrabel deze zomer in twee weekends (vrijdagochtend 5 tot zondagavond 7 augustus en vrijdagavond 12 tot maandagavond 15 augustus) twee gloednieuwe sporen in en rond het station van Waregem over een afstand van 1750 m, op de spoorlijn tussen Gent en Kortrijk en dit zonder hinder voor reizigers. Deze investering van 1.350.000 is goed voor de veiligheid en de stiptheid van het treinverkeer.
Afbraak oud spoor en aanleg nieuw spoor
De werken gaan gefaseerd door: Het afgelopen weekend werd het spoor 2 (richting Gent) vernieuwd, in het volgend weekend komt spoor 1 (richting Kortrijk) aan de beurt. Telkens wordt eerst het bestaande spoor uitgebroken, om daarna het nieuwe spoor aan te leggen. Er wordt dag en nacht gewerkt om de spoorvernieuwing te realiseren en het treinverkeer na het weekend veilig te laten rijden. Deze werken hebben tijdens beide weekends bovendien geen impact op het treinverkeer, gezien de treinen lokaal omgeleid worden via het eerder vernieuwd spoor 3.
De oude sporen hadden na 37 jaar hun dienst bewezen. Ze dateerden nog van de grote omwenteling van eind de jaren 70 bij de elektrificatie van de spoorlijn, toen de lijn ondermeer ook werd opgehoogd om gelijkvloerse overwegen te voorkomen en er een nieuw station kwam in Waregem. Omdat de reizigers geen hinder mochten ondervinden tijdens de drukke zomervakantie, werken 50 arbeiders gedurende twee weekends drie dagen lang dag en nacht om bijna twee kilometer spoor te vernieuwen.
We bewonderen de snelheid van de uitvoering van de werken. Alles volgt heel snel op elkaar : Rails en dwarsliggers verwijderen, overtollige steentjes aan de kant leggen, keien nivelleren, nieuwe dwarsliggers en rails leggen en de klus is geklaard. Projectleider David Van Hoey legt uit : "We zijn vrijdagmorgen gestart met het uitbreken van de rails en houten dwarsliggers. Daarna kwam een kraan langs om de overtollige keien aan de kant te leggen en een volgende machine nivelleerde de keien. Een volgende speciale kraan legde vervolgens nieuwe betonnen dwarsliggers per vijf netjes achter elkaar. Tot slot volgde een kraan die de rails weer op hun plaats legde."
Infrabel is de naamloze vennootschap van publiek recht, verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud, vernieuwing en ontwikkeling van het Belgische spoorwegennet. Het bedrijf is ook verantwoordelijk voor de toekenning van de rijpaden aan alle Belgische en buitenlandse operatoren. De specifieke structuur van de aandeelhouders van Infrabel waarborgt een volledige onafhankelijkheid. Infrabel werd op 1 januari 2005 opgericht na de splitsing van de Belgische spoorwegen. De onderneming stelt vandaag zon 12.000 personen te werk en realiseert een omzet van ongeveer 1,2 miljard euro (2014).
Eerbetoon aan Jeanine Dewever, Waregemse âin hart en nierenâ
In de parochiekerk van Dikkelvenne wordt op vrijdag 22 juli 2016 afscheid genomen van Jeanine Dewever (87), de jongste dochter van Arthur Dewever (1887-1953) en Germaine Mahieu (1889-1965). Ze overleed op 15 juli in het ziekenhuis van Deinze. Jeanine kon enthousiast vertellen over haar Waregemse periode in de Stationsbuurt. Ze herleefde telkens als ze naar Waregem kwam vanuit haar laatste woonplaats in Gavere. Jeanine steunde onlangs nog de driedaagse van De Statievrienden (10-12 juni 2016).
Jeanine kwam de jongste jaren regelmatig met de wagen naar Waregem afzakken. Vorig jaar hadden De Statievrienden nog een lange babbel met haar in de cafetaria van De Meers. Vader Arthur Dewever leidde er tussen 1920 en 1954 een internationale handel in eieren, op de hoek van de Vijfseweg en de Ter Elststraat. Samen met figuren als burgemeester August Cras en aardappelhandelaar Médard Verheylesonne stond hij paraat om met de dynamische Statiewijk, het armoedige Waregem van toen, te verheffen tot een nijvere provinciestad.
De familie Dewever was altijd nauw betrokken bij het sociale leven op de wijk. Jeanine somde met de glimlach nog de namen op van alle buren. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog was ieder welkom bij ons, om te schuilen in de betonnen bakken in het magazijn. Ik had de beste contacten met de kinderen van overbuur Medard Verheylesonne. Mijn zus Paulette (1922-2008) en ik waren in 1943, samen met Gilberte en Jacques Verheylesonne, de stichters van de eerste Waregemse Happy Tennisclub, achterin de hof van de villa Rust Roest. We kenden, WO II er even buiten gelaten, een zorgeloze jeugd, met een gevoel van vrijheid toen we konden ravotten in onze hovingen, aan de andere kant van de straat (nu Garage Vergotte). Vader nam actief deel aan het sportleven. Hij was bestuurslid van voetbalteam Red Star en van de Drafmaatschappij.
Jeanine Dewever kon Waregem nooit vergeten
In 1955 overlijdt Arthur Dewever, na een beroerte. Zijn vriend Médard Verheylesonne volgde drie jaar later, op 1 juli 1958. Hun beider vriend en burgemeester August Cras (1) stierf het jaar voordien, op 13 maart 1957. Op die manier verloor de Statiewijk, op drie jaar tijd, drie belangrijke inwoners met uitstraling en met belangrijke posities in het sportieve leven en het gemeentebestuur. De buurt verloor hiermee a.h.w. zijn ziel. Samen met moeder verliet ik in 1956, met pijn in het hart, de mooie woning langs de Leopold III-laan. Ze werd verkocht aan houthandelaar Noël Himpe, die ze verhuurde aan de familie Gevaert.
Wij verhuisden naar een woning in de toenmalige Albertlaan nr.5; nu Fabiolalaan, waar we buren waren van de familie Vansteenbrugge. Na het overlijden van mijn moeder verhuisde ik in 1965 naar Gent, waar ik een tiental jaar woonde en werkte. Ik huwde op latere leeftijd met Jean De Monie uit Lede, die in 2012 overleed. We trokken van Gent naar Dikkelvenne, Kruishoutem en Gavere, waar ik nu woon. En ja, ik kom nog altijd graag naar Waregem, om herinneringen op te halen met vriendinnen als Liliane Damman en Simonne Coucke(2).
De Statievrienden en tal van buurtbewoners behouden de beste herinneringen aan Jeanine, een dame mét klasse en een Waregemse in hart en nieren.
(1) August Cras burgemeester van 1945 tot 1957. Hij leidde zijn gemeente als een goede huisvader en een bekwaam ondernemer. Cfr. 150 memorabele Waregemnaars, vzw De Middenstand, Waregem 2001, p. 7
(2) S. COUCKE, De verdwenen kapel in de Vandewoestijnelaan, 43e Jaarboek De Gaverstreke, 2015, p. 347
Infrabel, de infrastructuurbeheerder van het Belgische spoorwegnet, heeft ons geinformeerd over de spoorvernieuwingswerken die binnenkort worden uitgevoerd ter hoogte van het station Waregem: vernieuwen van dwarsliggers en spoorstaven van sporen 1 en 2.
Van 25 juli tot 4 augustus en van 8 tot 12 augustus voeren wij voorbereidende werken uit: aanpassen bovenleiding en seininrichting, aanvoeren en verdelen van materiaal over de werkzone, onkruid verwijderen, ... Deze werken zullen voornamelijk 's nachts plaatsvinden en geluidshinder met zich meebrengen.
Vanaf vrijdagochtend 5 augustus tot en met zondagavond 7 augustus wordt het spoor 2 volledig uitgebroken en vernieuwd. Er wordt zowel overdag als 's nachts gewerkt met behulp van verschillende werktreinen. Deze werken hebben geen impact op het treinverkeer, maar zullen wel enige geluidshinder met zich meebrengen.
Vanaf vrijdagavond 12 augustus tot en met maandagavond 15 augustus wordt het spoor 1 volledig gebroken en vernieuwd. Er wordt zowel overdag als 's nachts gewerkt met behulp van werktreinen. Deze werken hebben geen impact op het treinverkeer, maar zullen wel enige geluidshinder met zich meebrengen.
In de weken van 15 en 22 augustus zijn er 's nachts nog opkuis, afwerking, metingen en het corrigeren van zettingen van het spoor door treinverkeer voorzien.
Infrabel is zich bewust van de hinder die deze werken kunnen veroorzaken voor de omwonenden. In geval van vragen kunt u contact opnemen met de cel Info Buurtbewoners op 0800/55.000 (elke dag van 7 tot 22 uur) of per mail via info.proiecten@infrabel.be .
Bij de naamgeving van onze speurgroep naar de geschiedenis van de Statiewijk lieten we ons inspireren door de supportersvereniging op de Statiewijk voor de Waregemse voetbalploeg van ruim een halve eeuw geleden. Ze waren bekend als de Statievrienden. We vonden een foto van de legendarische Statievrienden terug van hun souper anno 1956 in lokaal de Cambrinus, toen gelegen aan de spoorovergang op de Statiewijk.
We herkennen op de foto onder meer voorzitter Auger Buyck en echtgenote en zijn zoon Jacques. In de zetel zit Georges Moerman met links van hem Georges Dedeken. Helemaal achterin (tegen plafond) Jerome Burssens (ooit trainer van Essevee) en cafébaas Joris Ghistelinck. Ook op de foto de patron van kleerhandel St.Jacques, met naast hem (gedeeltelijk) het hoofd van Adolf Ghistelinck.
In het cirkeltje herkennen we Paulette Vandenheede, haar moeder Godelieve achter haar en vader Georges Vandenheede rechts. Ook Jozef Dierickx-Vissers (kleerhandel St.Anna) en zijn echtgenote komen op de foto voor en Achiel Kint (met bierkruik). Uiterst links herkennen we Roger De Roose en zijn echtgenote Lydie. Ook Frans Vandevelde (juist zichtbaar) en echtgenote Madeleine waren van de partij, evenals Remi Destoop en echtgenote Noëlla. Achille Van Oosthuyze zie je rechtsboven. We zijn dankbaar voor elke bijkomende identificatie. .
60 jaar na datum hebben we een analoge foto kunnen maken van de Statievrienden anno 2016 op onze debriefing over ons evenement.
Zittend de bestuursleden Herman De Clerck, Rik Ghistelinck, Bernard Delange, peter Noel Verstraete, bestuursleden Marc Feys en Marc Callu.
Staand hebben we de medewerkers Jacques Vierstraete, Rudolf en Bernard Platteau + echtgenote (koor), Herve Avet, sponsors Martine Voet en echtgenote, bestuursleden Winoc Van Thuyne (expo) en Bernard Vandenbussche (tochten), Cecile Nachtergaele, Rony Van Oost en Roland Lagaisse. Een aantal medewerkers en sponsors ontbreken op de foto.
Volgende weekeind viert de wijk Bilkhage en Aanpalende zijn 41e wijkfeesten. Onder de noemer Aanpalende zijn het ook de wijkfeesten van het gedeelte van de Waregemse Statiewijk ten noorden van de Statie (Boulezlaan, Vijfseweg, enz.). De wijkwerking ontstond na een bijeenkomst met een 30-tal wijkbewoners op 18 januari 1976 in café Het Jagershof. Het eerste weekend van juli 2016 is de wijk al aan zijn 41e wijkfeest, een driedaags volksfeest en één van de trekpleisters in het breed aanbod aan activiteiten van de wijkwerking.
Zaterdag 2, zondag 3 en maandag 4 juli 2016 moet u dus zeker eens langsgaan in en rond het Stedelijk Ontmoetingscentrum Bilkhage en Aanpalende SOBA. Zaterdag is er ondermeer een Vlaamse Kermis van 15.30 u. tot 17.30 u. op t Pleintje. Met de 5e ruilbeurs voor champagne-capsules is er echter al activiteit vanaf 9 u. Trekpleister moet om 15 u. de gehoorzaamheidsproef worden met Thierry Vanderbeken en zijn Mechelse herder Indy. De herdershond treedt aan in de hoogste categorie in zijn discipline. Andere elementen uit het volkse programma van zaterdag zijn de gekke fietsentocht, optreden Bertje de Orgelman, vinkenzetting en grandiose muzikale avond.
Zondag staat in het teken van de gezinsfietszoektocht om 14 u. Men start traditioneel met een eucharistieviering om 10 u. in het Petrusschooltje met optreden van Ic Singhe. Nadien is er het aperitief en de feestmaal-barbecue. Maandag komt nog de seniorennamidag met humoristisch optreden.
Geschiedenis
De wijk de Bilkhage werd aangelegd in de jaren 60 maar de plaatsnaam bestond zeker al in 1758. Toen was het perceel Bilkhaeghe een onderdeel van de heerlijkheid Huise. Het was eigendom van de weduwe van Anthone Baert en werd na haar overlijden overgenomen door de toenmalige baljuw van de heerlijkheid, Frans Cardon. Later is de naam van het perceel overgegaan op de hele omgeving. Etymologisch is het toponiem bilk-hage afgeleid van bilk (omzoomd perceel), bilt (struikgewas) of berk, en haag (haag of bos). In de oorlog hadden de Duitsers een vliegveld op de Bilkhage. (uit feest- en jaarverslagboekje 30e Bilkhage-feesten, juli 2005)
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er een Duits vliegveld op de wijk Bilkhage. Het lag parallel met de Lindestraat, tussen de Gentseweg en de Vansteenbruggestraat. De Bilkhage was bijzonder geschikt voor de aanleg van een vliegveld omdat de wijk hoog gelegen is en het terrein perfect vlak is. Aan de andere kant van de Lindestraat stonden de houten loodsen voor de dubbeldekvliegtuigen. Later werd het terrein gebruikt door het H.-Hartcollege voor voetbalpleinen. De huizen kwamen er pas in de jaren 1970. (uit Bilkhagemare, 2010)
De Waregemse Stationsbuurt is aan een echte heropbloei toe. De geplande wegeniswerken aan Westerlaan en Noorderlaan en de plannen voor een gerenoveerd station moeten daar toe bijdragen. Maar om de buurt weer een ziel te geven zijn eveneens heel wat alternatieve ingrepen nodig. Filip Glorieux en echtgenote An Desschans van het architectuurinterieurbedrijf rechtover het stationsgebouw en hun buren Jo Verhoestraete en Josephine Desimpel (Chinoh) bonden vorige week in Met een Waregemnaerke op schoot in het Gouden Blad de kat de bel aan. Ze dromen van een groenere, blitse en levendige stationsbuurt. Er zijn al gelijkgestemde reacties van andere chauvinistische Waregemnaars.
>p>De geplande nieuwe wegenis en het gerenoveerde station zijn belangrijk, maar er zijn eveneens heel wat alternatieven mogelijk om de huidige wijk weer 'een ziel' te geven. "En Waregem en zijn station profileren, hoeft niet altijd veel geld te kosten", vertellen de betrokkenen bij het Waregemnaerke. "In het begin vonden we dit niet zo'n toffe buurt," luidt het bij Filip en An. "Vooreerst was er te veel verkeer met die vier rijstroken voor de deur. De hoge snelheid leidde tot accidenten, vooral aan de oversteekzone, vlak voor het station. Er waren toen ook weinig kleinhandelszaken. Het Snookercafé zorgde voor lawaai, nachtelijke ruzies en er waren weinig buurtbewoners. Intussen is er veel veranderd, ten gunste. De vier rijstroken werden herleid tot twee. Er vestigden zich tal van nieuwe handelszaken. Er is opnieuw een 'sociaal weefsel'. Ook Jo en Josephine (Chinoh) voelen zich zeer betrokken met de stationsbuurt. Kortom, de buurt krijgt nieuw leven en wordt dynamischer."
Plannen
Het huidige station lijkt recht uit het Oostblok te komen. Het nieuwe station ziet er alvast veelbelovend uit. Opmerkelijk zijn een gevel met veel glas in en een lange gaanderij waaronder pendelaars op hun bus kunnen wachten. De ingang vooraan gaat dicht omdat er twee nieuwe ingangen aan de zijkanten van het gebouw komen. Die komen uit op pleintjes met groen en banken. In het station zelf zijn een nieuwe ontvangstzaal met open loketten, nieuw sanitair met aandacht voor mensen met een beperking en ook een broodjesbar en een kiosk gepland.
Er komen rotondes waar de Olmstraat op de Noorderlaan aansluit en op de kruising van Noorder- en Westerlaan. Kruispunt Zeswegen in de Westerlaan wordt heringericht. De kasseien in de Westerlaan verdwijnen, terwijl er een kluifrotonde komt aan de dwarsing van de Westerlaan met de Vennestraat. Na de werken wordt een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur ingevoerd. Er zijn ook bushaltes - telkens aan beide kanten - voorzien in de Noorderlaan aan Colruyt en de Westerlaan aan de Sint-Jozefsstraat. Hierdoor kunnen tegen 2018 schoolspitsbussen uit het centrum geweerd worden, wat veiliger is.
Blikvangers
De vernieuwing van de Stationsbuurt is belangrijk voor heel Waregem. "Daarom moet de renovatie van de Stationsbuurt er pal op zijn. De eerste indruk die de bezoekers van een stad krijgen, is heel belangrijk. Handelaars Waregem Winkelstad is zeer goed bezig en daarin moet ook de stationsbuurt zijn rol vervullen. De plannen voor de stationsbuurt zijn goed, maar de details maken het verschil en deze moeten van in het begin aan¬wezig zijn en niet achteraf worden aangekaart. Blikvangers kunnen de aandacht trekken van de reizigers. Ze moeten zeggen: volgende keer blijf ik niet zitten op de trein maar stap ik eens af en ga Waregem verkennen."
Blits station
De bewoners van de Statiewijk hopen dat alle betrokken instanties nauw samenwerken om hun wijk op te waarderen. "Uit het verleden blijkt dat de Waregemnaars wel degelijk een inbreng konden hebben in de inrichting van het station.
Bij de ingebruikname van het nieuwe station (1980) was er het idee van de Kunstkring Sint-Lucas om grote geschilderde panelen op het perron te plaatsen met 'kunst uit Waregem', die op regelmatige basis zouden worden aangepast. De actie kwam niet tot een resultaat omdat de Kunstkring door omstandigheden geen zekerheid kon bieden over het tijdig aanleveren van de werken. Maar de NMBS gaf wel zijn zegen voor het project, vertelde de recent overleden voorzitter Roger Vandewalle ons eerder dit jaar nog. Zou het niet prachtig zijn als we op de perrons en voor het station kunnen uitpakken met verlichtingsarmaturen in de vorm van de klaproos (zie foto)?"
De buren Jo, Josephine en hun kinderen duimen dan weer voor meer groen in deze 'betonnen omgeving'. "En dan liefst geen groen in... nog maar eens betonnen bloembakken. We vinden het echt belangrijk dat er meer boompjes aanwezig zijn. Een waterpartij zou leven brengen in de site, tevens met enkele banken waar mensen even halt kunnen houden om een babbel te slaan."
Bij de opstelling van de tentoonstelling konden we rekenen op de hulp van bereidwillige medewerkers. Hier een momentopname van een deel van de ploeg bij een pauze met Augustijn.
De opening van de expo De trein zal driemaal fluiten kreeg vrijdagavond al onmiddellijk grote belangstelling met niets dan lof voor de uitbouw van de tentoonstelling. Zeer mooie verzorgde tentoonstelling. Proficiat aan de organisatoren. Genoten van een avond vol afwisseling. Mooie start van driedaagse. Een aanrader! De receptie werd opgeluisterd door het koor Laidos en liep uit met gezellige muzikale avond met gastoptredens.
Zaterdag was het een drukke bedoening met het ruim aanbod aan wandel- en fietstochten, gegidste wandeling door Statiewijk en inbreng van Natuurpunt. Veel bijval kende ook de ppt-voorstelling uit Hermans koekedoos. Zaterdagavond was er de leerrijke quiz, waarbij de Loco-dames het uiteindelijk haalden van de ploeg van de burgemeester.
De wandel- en fietstochten, de Hermans powerpoint en films over afbraak oud station en sporen naar de Heirweg stonden ook zondag op het programma. De driedaagse werd besloten met hulde aan de winnaars van kleurwedstrijd voor basisonderwijs, van de fotowestrijd en hulde aan Waregemse spoorleggers zoals de aanwezige 99-jarige Omer Clement.
Fotowedstrijd Statiewijk levert gevarieerd aanbod op
De Statievrienden organiseren van 10 tot 12 juni 2016 de historische driedaagse: De trein zal driemaal fluiten. Naar aanleiding van dit leerrijke weekend organiseren ze eveneens een fotowedstrijd voor amateur-fotografen rond het thema van de Waregemse statiewijk. Bedoeling was een actueel beeld te schetsen van de Statiewijk.
Naar aanleiding van het leerrijke weekend De trein zal driemaal fluiten organiseerden de Statievrienden ook een fotowedstrijd voor amateurfotografen. Op de tentoonstelling konden de bezoekers kennismaken met een selectie van de ingezonden fotos over de Statiewijk. De leden van fotoclub VTB brachten buiten competitie zelf ook de Statiewijk in beeld met een uitgebreide collectie fotos.
De prijsuitreiking van de fotowedstrijd was één van de onderdelen van de slotmeeting van het driedaags evenement vorige zondag in de vooravond. De jury onder voorzitterschap van fotograaf en statiewijkbewoner Dirk Van Overwalle zag een foto van poppies op de spoorberm aan achterkant van station als beste foto. Burgemeester Kurt Vanryckeghem mocht daarvoor de hoofdprijs uitreiken aan de Waregemse Greta Van Den Bossche. Tweede werd Fiesarte met een foto van de Gaverbeekse Meersen. De derde prijs ging naar Guy Opsomer met een detailbeeld van een spoor op de oude spoorwegberm. De drie Waregemse prijswinnaars ontvingen een collectie Waregembons. Ook de andere deelnemende fotografen werden gehuldigd voor hun prestatie en ontvingen naturaprijzen. Er waren ook deelnemers uit Sint-Baafs-Vijve en Wakken.
Foto Greta Van Den Bossche
Foto Fiesarte
Foto Guy Opsomer
Zowat 130 recreanten namen deel tijdens de historische driedaagse De trein zal driemaal fluiten vorig weekend aan de fiets- en wandeltochten van de Statievrienden. De ingeschreven deelnemers aan de vrije wandelingen en de fietstocht ontvingen een fraaie brochure van 16 blz. met historische toelichting over de bezienswaardigheden langs hun ijzeren weg. Deze brochures blijven beschikbaar voor wie de tochten nog niet kon meemaken.
De kortste wandeling (afstand van 4 km) was toegankelijk voor een kinderwagen of rolstoel. Deze statiewandeling liep langs de Slekkeput (aan de tunnel waar de Dompelbeek onder de spoorlijn loopt), onder den Donder ( de tunnel onder spoorlijn 75 Gent-Kortrijk) tot aan de Drogenboomwijk.
De tweede statiewandeling (afstand 7 km) liep via het pad naast de Slekkeputsloot, tot voor den Donder, daar linksaf tot bij de Slekkeput. In Zulte via de Looierijstraat langs leerlooierij ALTAN en de Kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Dale (in de volksmond ook Zultekapelle). Terug langs de Ommegangstraat, Koestraat , de Oude Spoorwegberm tot het voormalig station van Sint-Eloois-Vijve en het eveneens beschermde baanwachtershuisje. Verder langs de Roger Vansteenbruggestraat en de Ter Elststraat met villa Nooit Gedacht, de gedenksteen voor Michele Chimiente ( Amerikaans soldaat) en villa het Rozenhuis.
De derde statiewandeling (met afstand van 15 km) liep vanaf de Drogenboom richting Kievitstraat, Gentse Heerweg, door Zulte Piste ( Leenstraat en Modest Huyslaan). Onder de spoorlijn 75 Gent-Kortrijk en verder langs de spoorlijn (richting Waregem) tot aan de Moerbeekstraat en Kraaidreef. Eveneens langs leerlooierij ALTAN en de Kapel Ten Dale, voormalig station in Sint-Eloois-Vijve. In de Roger Vansteenbruggestraat nog even rechtdoor via de rotonde bij de vroegere herberg De Muijzelsack (later het Smoorken en de Smoor). Terug langs het pad naast de spoorlijn.
De fietstocht (met afstand van ongeveer 30 km) liep langs de Slekkeput, den Donder en deels langs de bewegwijzerde Gaverbeekfietsroute tot Zultekapelle, via de Kraaidreef naar de Zultse Statiestraat dwars door Zulte Piste richting Kasteel van Herlegem in Kruishoutem. Met een Scheldetraject van de spoorlijn Gent-Kortrijk langs Nazareth en Kruishoutem (in plaats van het huidige Leietraject), had het Kordaalbos er met een ijzeren weg totaal anders uitgezien! De tocht liep verder via Nokeredorp, Nokere Kasteel,t Stokerijtje,Tjammelsvijver, via de Anzegemse zachte ring tot de watermolen bij het Goed te Walskerke op de Anzegemse Heirweg. De terugweg liep langs het fietspad op de vroegere spoorlijn 66 A Anzegem (Heirweg) tot Waregem.
Van deze statiewandelingen en van de fietstocht werd een wandel- en fietsbrochure van 16 bladzijden opgemaakt, telkens met een routebeschrijving en aanvullende informatie. Deze vrije fietstocht en al deze vrije statiewandelingen waren mogelijk op zaterdag 11 juni 2016 vanaf 14 uur en op zondag vanaf 10 uur. Daarnaast was zowel op zaterdag als op zondag, telkens om 15 uur een begeleide natuurwandeling (met gids van Natuurpunt) en een begeleide Erfgoedwandeling (met stadsgids) georganiseerd. Deze laatste Erfgoedwandeling liep via het vroegere Waterhuizeke, de Slekkeput, den Donder, de oude spoorwegberm en het voormalige station van Sint-Eloois-Vijve en het baanwachtershuisje, twee beschermde gebouwen.
Ongeveer 130 personen wandelden of fietsten in de statiewijk. Een exemplaar van de wandel- of fietsbrochure De ijzeren weg van De Statievrienden, is verkrijgbaar bij de Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke (Documentatiecentrum, lokaal heemkring, Gemeenteplein 2, Waregem in principe elke maandagvoormiddag open).
Voor de expo 'de trein zal driemaal fluiten' konden we rekenen op de bijzondere medewerking van het VTI. Alle technische afdelingen van het VTI Waregem werkten aan een miniatuurtrein, die een bijzondere trekpleister was voor de kinderen. Leraar Philip Deltour ontwierp voor ons ook een 3D-tekening van het eerste Waregemse station anno 1840. De medewerking van VTI kwam vorige vrijdag nog aan bod in een artikel in Het Wekelijks Nieuws. We zijn het VTI heel dankbaar voor hun medewerking.