geschiedenis van stationswijk van Waregem Met de Statievrienden willen we de geschiedenis van de Statiewijk in Waregem in kaart brengen. We doen hierbij een oproep om ons hierbij te helpen. Uw informatie, foto's en anekdoten zijn welkom...
01-09-2022
Wandel- en Fietszoektocht in Statiewijk
Vanaf vandaag 1 september zit in het aanbod van de Statievrienden in het kader van Stoassie Kirmesse ook een Wandel- en Fietszoektocht met start aan OC Gaverke. De formulieren met antwoorden kunnen binnengebracht worden tijdens het kermisweekend 10-11 september op de erfgoed-expo in OC Gaverke.
Ga op wandel- of fietszoektocht langs mooie paden in en rond de stationsbuurt en zoek naar de juiste antwoorden. De afstand van de wandelzoektocht is circa 7 km. De afstand van de fietszoektocht is 18 km.
Formulieren zijn te downloaden via de website WWW.Waregem.be/OMD of ter plaatse (in OC Gaverke) te verkrijgen tijdens het kermisweekend (zaterdag 10 en zondag 11 september). We proberen hier onderaan ook een link te leggen naar de formulieren voor de Wandel- en Fietszoektocht.
Lever je ingevulde deelnameformulier in tijdens het weekend van Stoassie KIrmesse 10-11 september in het OC Gaverke en win mooie prijzen.
Download de fietsroute: Fietszoektocht Download de wandelroute: Wandelzoektocht
Afdrukken als volgt: alle pagina's dubbelzijdig afdrukken en pagina's omdraaien langs de korte zijde.
Je hoorde allicht al iets waaien over Stoassie Kirmesse 2022 ? Erfgoedvereniging De Statievrienden vindt het fijn om de senioren van de Waregemse statiewijk uit te nodigen. De wandel- en fietszoektochten, beide expos en vooral het gezellige ontmoetingsmoment voor senioren, op maandag 12 september (14 18 u.), bij WerkPlus, Windhoek 17 te Waregem kunnen hen zeker bekoren.
Tijdens deze bijeenkomst genieten we van een kop koffie, een stukje taart en een drankje. Arnold Vandenbogaerde zorgt voor de muzikale noot, samen met Steffen Ron, die een statielied componeerde. Verder doen we een virtuele wandeling door de Statiewijk dankzij een diamontage van Herman De Clerck.
Je ziet deze gezellige ontmoeting wel zitten ? Verwittig dan vandaag nog dat u langskomt door het invullen van bijgevoegde infostrook voor 8 september een mail te sturen aan hermandeclerck@hotmail.com . Voor meer uitleg kan u ook altijd contact nemen met Hendrik Ghistelinck (056 61 74 88 hendrik.ghistelinck@skynet. .
Meedoen aan deze feestmiddag kost 5 euro p.p.: koffie, taart en één drankje incl. Storten op de rekening BE72 3631 5669 1416 met vermelding seniorenmiddag stoassie kirmesse. Het aantal deelnemers is beperkt tot max. 80 personen om de veiligheid van de zaal bij WerkPlus te respecteren.
Hartelijk welkom
Voor De Statievrienden, Voor WerkPlus,
Hendrik Ghistelinck, coördinator Koen Van Steenbrugge, directeur
===============================================================
Ondergetekende komt met . personen naar de seniorenmiddag bij WerkPlus op maandag 12.09.2022
Naam & adres: ..
e-mailadres of telefoon: ..
en betaalt 5 euro per persoon op rekening BE72 3631 5669 1416 met vermelding seniorenmiddag 12.09
versturen of mailen ten laatste op 8 september aan hermandeclerck@hotmail.com of afgeven aan Werkplus
Het moet ook Staossie Kirmesse worden voor de kinderen. Daarvoor biedt Kurt op zaterdag- en zondagnamiddag in OC Gaverke een boeiende lego-workshop, waarbij de kinderen naar hartenlust kunnen meebouwen aan een heus Statie dorp. Doelgroep is kinderen tot 12 jaar. Zij kunnen straatplannen bouwen in lego. De kleinsten bouwen in duplo.
Een ware attractie wordt het Tram City dorp van KDH met de Big Boy Stomer, de grootste stoomtrein ooit gemaakt. Hij meet 1.17 meter en wordt met Staossie Kirmesse in première tentoongesteld! De deelnemers bouwen mee aan het lego-statiedorp, dat tegen het einde van de dag zijn definitieve vorm krijgt. Elke dag wordt een nieuw dorp gebouwd. De deelnemers worden nadien beloond met een diploma van lego-bouwer.
Op ontdekking in de Gaverbeekse meersen en oude spoorwegberm
Het natuurgebied de 'Gaverbeekse Meersen' ligt met de Gaverbeek op de grens tussen Zulte en Waregem. Een deel van de Gaverbeek is tot op vandaag een belangrijk overstromingsgebied en natuurwervingsgebied. Dwars door dit mooie gebied loopt de bedding van de oude spoorweg. Het fietsnetwerk Leiestreek komt op deze spoorwegbedding voorbij.
De laatste jaren heeft Natuurpunt én Agentschap Natuur & Bos enkele hectaren waardevolle natuur aangekocht in de Gaverbeekse meersen. Ook de gemeente Zulte investeerde mee in dit project.
Hoog tijd om even aan iedereen een woordje uitleg te geven. Afspraakplaats: Parking Windhoek/Slekkeput tussen Werkplus en de Volkstuintjes. Start: Zondag 11 september 9u ; einde: +11.30u
Gids: peter Depodt
Meebrengen: Aangepaste kledij + wandelschoenen Inschrijving verplicht via mail natuur.waregem@gmail.com met vermelding van het aantal deelnemers! Natuurpunt
Er gaat geen Stoassie Kirmesse voorbij zonder de organisatie van een boeiende, ludieke Stoassiequiz. In 2016 sleepten burgemeester Kürt en zijn schepenen de trofee in de wacht, bij Veloods aan Den Transvaal. In 2018 toonde de (Stoassie)familie Van Thuyne zich in het SOBA slimmer dan elf andere teams. Wie mag op zaterdag 10 september 2022, in het SOBA (Bilkhage), het kurk van de reuzefles Omer laten knallen?
Als erkende Erfgoedvereniging geven de Statievrienden om de twee jaar, op een ludieke manier, het Statie-erfgoed door aan de jongere generaties. Aan de hand van diverse licht verteerbare vragen maken de quizzers kennis met het erfgoed van de twee voorgaande eeuwen, maar ook met de actuele mooie Stoassieplekjes. De organisatoren respecteren één gouden regel: de avond is leerrijk maar moet ook ludiek blijven. De deelnemers riskeren dus geen punthoofd. Ze houden aan dit gebeuren een goeie herinnering en een flinke portie leuke statieweetjes over.
De quiz wordt gespeeld over vijf rondes: Ronde 1: Waregem Binnenste Buiten; Ronde 2: Dichte en Verre Buren van Waregem; Ronde 3: De Statievrienden ontsporen graag; Ronde 4: algemene vragen, in een woordpuzzel; Ronde 5: Op de grens van West-Vlaanderen & Oost-Vlaanderen, vragen over beide provincies in de vorm van een filippine (= soort woordpuzzel). In totaal zijn er 108 vragen en twee extraatjes in de vijfde en laatste ronde. Voor elk juist antwoord zijn er 2 punten te verdienen, ook voor de twee extraatjes in de laatste ronde. In totaal staat de quiz op 220 punten. Alle vragen krijgen de deelnemers op papier, al dan niet ondersteunde met illustraties & foto's. Er zijn in totaal ook 3 muziekjes waarvan de uitvoerder wordt gevraagd.
De deelnemers zijn gelegenheidsquizzers en kunnen komen uit Waregem en brede omgeving. De quiz is niet specifiek enkel en alleen over Waregem en iedereen kan eraan deelnemen, ook wie niet van Waregem isZe laten zich graag verrassen door de spitsvondigheden van de ervaren quizmaster Jan De Cock. Moderator Rik Ghistelinck, die hier ooit op een steenworp van den ijzeren weg in zijn wieg lag te daveren, zit in de stuurcabine. Ook juryvoorzitter Marc Callu woonde tijdens zijn jeugd naast de familie Cras, in de Stationsstraat en kent de Waregemse stoassie als zijn broekzak.
Voel je het nu al kriebelen en dender je straks als een echte Atlantic door het SOBA van De Bilkhage ? Dan ben je pas echt op de goeie weg naar Stoassie Kirmesse 2022. Geniet van deze spirituele zoektocht en schrijf nu uw vierkoppige team in want er zijn maar twaalf apostelen tot dit feestelijke stoassie-banket toegelaten. De gespekte prijzenpot bestaat uit tiental Waregembons en diverse naturaprijzen. (DJW/HGW)
1. De quiz start op zaterdag 10 september 2022 om 19 u. in het SOBA.
2. Elk deelnemend team bestaat uit maximum vier personen.
3. Er kunnen maximaal vijftien teams deelnemen tenzij de juryvoorzitter anders beslist.
4. Het inschrijvingsgeld bedraagt 20 euro per ploeg. In die prijs zit één drankje per persoon inbegrepen. De inschrijvingen moeten ingediend zijn op door een mail aan hermandeclerck@hotmail.com met vermelding van een naam voor de ploeg en de namen van de deelnemers. De ontvangst van het inschrijvingsgeld geldt als de definitieve inschrijving van de ploeg. Een ploeg kan tijdens de quiz niet wisselen van spelers.
5. De quiz gaat over vijf rondes. Na de tweede en vierde ronde is er een pauze van 20 minuten.
6. Ieder team krijgt de vragen per ronde op papier en indien mogelijk verschijnen ze tevens visueel op groot scherm. De antwoorden worden schriftelijk ingevuld op de daarvoor bestemde antwoordbladen.
7. Alle antwoorden worden in HOOFDLETTERS geschreven. Vergeet niet telkens uw ploegnaam in te vullen op elk antwoordblad- dit kan best op voorhand. Enkel de antwoorden op de voorkant worden in aanmerking genomen.
8. Spellingsfouten worden niet als verkeerd aangerekend, behalve in de taalproef.
9. De jury bestaande uit een voorzitter, een secretaris en twee leden oordeelt soeverein over problemen die kunnen rijzen bij de antwoorden. In een stemming is de stem van de voorzitter bij staking doorslaggevend.
10. Schriftelijke klachten worden na de quiz behandeld door voormelde jury.
11. Bij elk juist antwoord krijgt een team twee punten, behalve waar het uitdrukkelijk anders en op voorhand wordt medegedeeld. De winnaar is het team met de meeste punten. Bij een gelijke stand wordt een schiftingsvraag gesteld tot er één winnaar is.
12. Bij fraude en/of het gebruik van technische hulpmiddelen volgt onmiddellijk diskwalificatie. Het is niet toegelaten de zaal te verlaten tijdens een vragenronde. Bij hoge nood kan de deelnemer die de corona verliet pas terug deelnemen in de volgende ronde.
13. Een team dat te laat komt bij de start van een ronde, wordt uitgesloten van de quiz, zonder terugbetaling van het inschrijvingsgeld.
Als eerste activitieit binnen het pakket Stoassie Kirmesse kunnen de Statievrienden al voor zaterdag 3 en zondag 4 september een merkwaardige groepstentoonstelling aankondigen met kunstenaars van de Waregemse statiebuurt. De tentoonstelling loopt over twee weekends 3-4 en 10-11 september telkens van 14 tot 18u. in het parochiezaaltje van het Gaverke. Er komen niet minder dan 24 kunstenaars aan bod. De bezoekers worden verrast met een gevarieerd aanbod aan disciplines : schilderkunst en beeldhouwwerken, grafiek en tekeningen, aquarel en olieverf, fotografisch en abstract,
Gratis toegang !
Deelnemers : Greet Callens, Raoul Cambier, Paul Deconinck, Felix Destoop, Chris Devos, Françoise Devreese, Johan Dhaenens, Els Ghyselinck, Johan Hallez, Jozef Locquet, Nisrine Masrour, Lisiane Moerman, Geert Nachtergaele, Frank Nys, Geert Opsomer, Katrien Roobroeck, Mieke Van Calbergh, Bernice Vandermeulen, Jean-Pierre Van Gucht, Sophie Van Kwikenborne, Annemie Van Weehaeghe, Luc Verschuere, André Van Luchene en Rita Waelkens.
Erfgoedvereniging De Statievrienden presenteren tweejaarlijks de resultaten van hun werking op een expo (2016 en 2018) of met een boek (2020). Voor hun volgende expo op 9-11 september 2022 onder de noemer Stoassie Kirmesse trekken ze samen met verschillende partners alle registers open met een veelzijdig programma op diverse locaties in de Waregemse Statiewijk. Onder dezelfde vleugels valt ook het aanbod van Open Monumentendag (OMD) aan het station van Sint-Eloois-Vijve.
Vrijdag 9 september om 19 u bieden de statievrienden een erfgoedcafé in OC Gaverke. De deelnemers kiezen vooraf drie onderwerpen om iets bij leren over de Waregemse stationswijk (geschiedenis, cultuur, sport, herbergen, erfgoed, bedrijfsleven, oorlogen, natuur,..). Er zijn drie opeenvolgende sessies, zodat elkeen drie infomomenten van 30 kan bijwonen. Tijdens die drie infomomenten proeven de aanwezigen telkens van een gerechtje op grootmoeders wijze. Deelnemen kost 12 euro.
De statie-expo in de feestzaal van OC Gaverke brengt zaterdag 10 en zondag 11 september (14 tot 18 u.) een geanimeerd geheel aan informatie. De 120 figuren uit het boek 100 Waregemse Spoortrekkers worden geprojecteerd met touchscreen. Oud spoorwegmateriaal en een gedetailleerde tijdlijn brengen de Waregemse spoorweggeschiedenis in herinnering. Interviews met een tiental volksfiguren gaan dieper in op het leven en de folklore op de statiewijk. Nog in OC Gaverke bouwen de jonge lego-bouwers mee aan een echt statiedorp. Trekpleister wordt de langste stoomtrein (1m17cm). Voor de kleinsten zijn ook duplo-blokken voorzien. De jonge bouwers krijgen nadien hun diploma.
Het gebeuren rond Open Monumentendag wordt voor de gelegenheid gespreid over zaterdag- en zondagnamiddag 10-11 september met het station van Sint-Eloois-Vijve als basis. Naast toelichting over het Vijfse station is er animatie met een excape-room rond spoorwegthema en een historische tocht langs tiental erfgoedsites op statiewijk. In de kerk op het Gaverke kunt u het Pelgrimslabyrint bezoeken.
In het parochiezaaltje (naast kerk Gaverke) presenteren 23 plaatselijke artiesten Kunst@deStatie. Deze tentoonstelling loopt over twee weekends en is ook al het weekend voordien op 3 en 4 september te bezoeken. Zaterdag 10 september om 9 u. moet u aan café Gaverke zijn voor echte folklore met een wedstrijd hanenkraaien, een volksgebruik met een 100-jarige traditie. In het zaaltje van de herberg is er een kleine tentoonstelling over het hanenzetten, erkend als Vlaams Immaterieel Cultureel erfgoed. Zaterdagnamiddag vindt het petanquetornooi Omer Clement plaats met acht finalisten op de terreinen aan OC Gaverke.
Het gratis aanbod aan wandel- en fietstochten van de Statievrienden, met een ruime prijzenpot, geldt al vanaf 1 september. De deelname formulieren moeten wel op 10 of 11 september binnengebracht worden in OC Gaverke tijdens Stoatie Kirmesse. Op zaterdagavond wijken de Statievrienden voor hun traditionele StatieQuiz uit naar SOBA op de Bilkhage. Zondag om 9 u. nodigt Natuurpunt uit voor een natuurexploratie van de Gaverbeekse Meersen. Afspraak aan Werkplus/volkstuintjes Slekkeput (laarzen aangewezen). Aangeraden om vooraf in te schrijven bij natuur.waregem@gmail.com . Op maandag volgt nog een seniorennamiddag in Werkplus. Senioren van de Statiebuurt kunnen zich nog inschrijven (5 euro) aanmelden bij Werkplus of de Statievrienden.
Erfgoedvereniging De Statievrienden organiseert, in het kader van hun evenement Stoassie Kirmesse 2022', een erfgoedcafé op vrijdag 9 september om 19 u. Afspraak in de feestzaal van OC Gaverke, Zeswegenstraat 120 te Waregem.
Aan negen info-tafels leren de aanwezigen iets bij over de Waregemse stationswijk (geschiedenis, cultuur, sport, herbergen, erfgoed, bedrijfsleven). Er zijn drie opeenvolgende sessies, zodat elkeen drie infomomenten van 30 minuten kan bijwonen, die hij (zij) op voorhand kiest. Tijdens die drie infomomenten proeven' de aanwezigen telkens van een gerechtje op grootmoeders wijze'.
Onderwerpen :
1. Waregemse spoorweggeschiedenis door de eeuwen heen ;
2. Natuurontwikkeling in de Gaverbeekse meersen ;
3. Erfgoedhaltes nabij de Gaverbeek en de Slekkeput ;
4. Cultureel leven in de Waregemse statiebuurt ;
5. Sport(-figuren) aan de statie ;
6. Bedrijfsleven in de stationsbuurten ;
7. Herbergleven rond de Statie ;
8. Waregems station tijdens de Wereldoorlogen ;
9. Honderd spoortrekkers: figuren Waregemse statiewijken
Programma :
19.00 u. Onthaal en aperitief ; 19.30 u. Eerste sessie : eerste keuzeonderwerp (met voorgerechtje) ;
20.15 u. Tweede sessie : tweede keuzeonderwerp (tussengerecht) ;
21.00 u. Derde sessie : derde keuzeonderwerp (hoofdgerechtjeÿ) ;
21.40 u. Dessert en gelegenheid tot napraten met drankje in de Gambrinus.
Inschrijven : ten laatste op 3 september bij De Statievrienden Waregem, Mail hier uw deelname
Mét vermelding van uw drie keuze-onderwerpen en twee reserves.
Inschrijven door storten van 12 op rekening BE72 3631 5669 1416 van de Statievrienden Waregem met vermelding van ERFGOEDCAFE 2022' Foto 1948: Briek Schotte wint de Stoassieprijs aan Café Central in de Statiestraat.
De gemeenteraad keurde in de zitting van dinsdag 5 juli de aankoop van ruim 1 hectare grond in de stationsomgeving unaniem goed. Het betreft een perceel aan de kruising Vandewoestijnelaan - Ter Elststraat - Koningin Fabiolalaan. De aankoopprijs bedraagt 136 325,80 euro.
Intercommunale Leiedal kreeg de opdracht om op die locatie een nieuwe parkzone te ontwikkelen. Die parkzone is opgenomen in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Stationsomgeving. Ook de nieuwe invulling van de oude site Sofinal aan de Fabrieksstraat is in dat RUP voorzien. Dit najaar zal Waregem dus een mooi stuk openbaar groengebied bij krijgen, in de onmiddellijke omgeving van het station.
Het programma voor Stoassie Kirmesse krijgt stilaan vaste vorm. Het is van omstreeks 1960 geleden dat er nog Stoassiekirmesse was. We kozen voor het tweede weekend van september, zodat we meteen ook de Open Monumentendag kunnen kaderen binnen onze organisatie. De Statievrienden vonden verschillende partners om dit hele project te helpen dragen. We hebben de Koninklijke Petanqueclub De Bevers, Kookclub Rony Van Oost, OKRA trefpunt Waregem, Chiro Beregoed, Natuurpunt, Wijkcomité Bilkhage en Aanpalende, Lego KDH, de Hanenkraaiers, GHK De Gaverstreke, Werkplus/Veloods, café ÿt Gaverke, Kerkfabriek/parochieraad Gaverke, erfgoed ZuidWest en sponsors (apostelen).
u.
Programma :
- Kunst@Statie (Creatief talent van Statiewijk). Op zat. zond 3-4 en 10-11 september in Parochiezaal Gaverke.
- Erfgoedcafé op vrijdag 9 september om 19 u. in OC Gaverke.
- Wandel- en fietszoektocht (BV)
- petanquetornooi Omer Clement : halve finale en finale op zat 10 sept aan OC
- hanenkraaizetting zaterdag 10 sept om 9 u. in café Gaverke + kleine tentoonstelling
- Expo in OC Gaverke met 100 Waregemse Spoortrekkers, enz. zat 10 en zond 11 sept
- Bouw mee aan ons Lego statie dorp (KDH-BricksLego Workshop) in OC Gaverke op zat 10 en zond 11 sept
- Historische route met busjes en gids ikv OMD zat 10 en zond 11 sept
- Activiteit OMD Vijve Statie zat 10 en zond 11 sept
- Natuurpunt natuurexploratie Gaverbeekse Meersen zondag 11 sept 9 u.
- QUIZ zaterdagavond in SOBA
- Danknamiddag maandag voor senioren,. in Werkplus
Na een lange coronastilte vormt de Zuidboulevard op zaterdag 11 juni opnieuw het centrum voor sport, cultuur en vrije tijd in Waregem. Waregemse verenigingen en organisaties zetten er hun werking in de kijker. Met de Vrijetijdsmarkt wil Waregem jong en oud laten proeven van vrije tijd in al zijn vormen! Wie er vorige keer op 2 juni 2018 bij was, kan getuigen dat deze kleurrijke festivalmarkt garant staat voor sfeer, interactie en beleving! De toegang is bovendien gratis.
Maar liefst 58 Waregemse organisaties en verenigingen pakken uit met demonstraties, workshops, animaties en infostanden. Het wordt een kleurrijke festival- & belevingsmarkt waar jong en oud kan proeven van vrije tijd in al zijn vormen. U kunt er kennismaken met alles wat Waregem aan verenigingen te bieden heeft inzake zowel sport, (socio-)cultuur als jeugd
De Statievrienden zijn uiteraard opnieuw aanwezig. Op stand 44 brengen we niet alleen informatie over onze werking uit het verleden met bijdragen over de spoorweghistoriek in de jaarboeken van De Gaverstreke (staan naast ons op stand 42), maar ook over onze publicatie Honderd Waregemse Spoortrekkers.
Met onze stand willen we vooral aandacht geven aan ons evenement Stoassie Kirmesse van 9-12 september met erfgoedcafé, petanquetornooi, fiets- en wandeltochten, expos in OC Gaverke, lego-workshop, kunsttentoonstelling in parochiezaal, Quiz, rockoptreden, koffienamiddag op maandag, monumentendag, enz.
Kurt stelt brengt als animatie zijn lego-station van Sint-Eloois-Vijve en kapel van Amerikaanse begraafplaats mee. Zijn grootste stoomlocomotief blijft een primeur voor Stoassie Kirmesse. Op de stand van de Statievrienden kunt u nog terecht met informatie over het Waregems herbergleven, hun volgende boekproject voor 2024-2025.
Demos & workshops
Proef doorlopend van tal van sportinitiaties, dansdemos, muziek, theater, optredens, Beleving troef!
Home Made Markt
Zelfgemaakte juwelen, leuke accessoires, unieke kunstwerkjes,... Ontdek alle home made creaties en kom naar hartenlust shoppen.
Boekenverkoop
Sla je slag op de boekenverkoop van de bibliotheek. Je koopt er afgeschreven boeken en oude tijdschriften voor een prikje.
Vlieg-je-mee-parcours
Kinderen zijn aan zet op de Vrijetijdsmarkt. De kleine bezoekers volgen een speels parcours en maken kans op fraaie prijzen. Doen dus!
cc De Schakel viert!
Het cultuurcentrum bestaat 50 jaar en pakt uit met het allerbeste op vlak van muziek, circus, humor, dans en theater. Stop even aan hun blikvanger en ontdek wie ze vanaf september strikken.
Dolle acts
Airkesmachine staat voor volksamusement met een knipoog! Met hun gepimpte brommer brengen de muzikale jongens graag een airke.
Met WUK?! geniet je aan de toog van de allereerste virtual reality ervaring in Algemeen Beschaafd West-Vlaams.
De kids kunnen zich uitleven op de private pool party van Club Tropicana.
De houten draaimolen van De Van Hut zorgt voor dolle pret bij het jonge volkje. Aan de mamas en papas om de molen in gang te steken.
Festivalbar
Kom gezellig verpozen bij een drankje in de festivalbar ten voordele van Kom Op Tegen Kanker. In de bar kan je betalen met bancontact. Waregemse wereldkoks staan garant voor exotische hapjes. Bij de eetstanden betaal je cash of met payconiq.
Vorige vrijdag werd onze stichter Herman De Clerck als Waregemse Wolf voorgesteld in KW. In de bijdrage ging Freddy Vermoere dieper in op ons volgend boekproject met het Waregems herbergleven als thema. Ook de komende Stoassie Kirmesse tijdens het weekend van 8 - 11 september dit jaar kwamkort aan bod. Hwas erman De Clerck in 2014 de initiatiefnemer voor onze erfgoedvereniging. Hij contacteerde zijn vroegere buurtbewoner Hendrik Ghistelinck met de dwingende vraag om ook eindelijk de historie van de statie en de statiewijk aan bod te laten komen in de jaarboeken van De Gaverstreke. Hij is nu onze gewaardeerde secretatis van de Statievrienden en is de verzamelaar van duizenden historische foto's en illustraties over het wel en wee in de Statiewijk en nu ook over het Waregems herbergleven.
Herman De Clercq werkte 39 jaar als bankbediende. Hij is altijd actief geweest in diverse Waregemse sportverenigingen. Hij verdient zeker een vermelding bij de jaarlijkse sporthulde van de Waregemse Sportraad...
Samen met Lucien Mores zaliger richtte hij de volleyclub heren Wavoc op. Ook zijn bijdrage voor Basket Heren mag niet worden onderschat.
Zondag 24 april duikt de 21ste editie van Erfgoeddag in het rijke schoolverleden. Het Waregems stadsarchief nodigt ons uit van 10 u. tot 18 u. in de oude jongensschool, Schoolstraat 4 te Beveren-Leie voor een heus schoolfeest. Na de opening om 10.30 u. met een korte toespraak zijn er verschillende tentoonstellingen te bezoeken. We worden ondergedompeld in de klas van toen.
In de oude jongensschool van Beveren-Leie wordt een heus schoolfeest met talrijke knipogen naar vroeger georganiseerd. Neem plaats in een oud klaslokaal, speel spelletjes op de speelplaats, volg een les of bezoek de tentoonstelling over de geschiedenis van het schoolwezen in Waregem en geniet tussendoor van een streepje muziek en heel wat andere animatie! Geschikt voor kinderen van 3 tot 12 jaar.
Ga terug in de tijd en ontdek hoe de klassen vroeger ingericht waren, speel nostalgische spelletjes op de speelplaats, neem deel aan een turnles, doe mee aan een dictee oud-Nederlands We bieden verschillende workshops aan die je volledig onderdompelen in de manier van lesgeven van vroeger.
Expo, muziek en dans
Waregem heeft een rijke schoolgeschiedenis en telt tot op vandaag heel veel scholen. We zetten het onderwijs van Waregem daarom graag in de kijker. In onze pop-uptentoonstelling ontdek je leuke anekdotes, mooie foto's en interessante verhalen over de scholen. Je vindt er ook schoolobjecten met een bijzondere betekenis.
In de namiddag kan je genieten van een streepje muziek gebracht door de leerlingen van de stedelijke kunstacademie. Tussendoor toont een volksdansgroep het beste van zichzelf. Wil je graag zelf volksdansen? Sluit gewoon aan! Heb je dorst of honger? Dan kan je iets lekkers eten of drinken aan de bar.
Marc Crabeels vertelt in volgende video over het kot in het Heilig Hartcollege Nu spreken ze over het spellekeskot, maar eerder was het ook het lokaal van Plastische opvoeding en bij het begin was het turnlokaal of ook pilarenkot. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog kreeg het een heel bijzondere bestemming. Zie video Spellekeskot activiteiten Stadsarchief erfgoeddag
Op het 42e Feest van de Cultuurraad vorige zaterdag in De Schakel werden drie Statievrienden gewaardeerd als cultureel verdienstelijk. Het zijn Hendrik Ghistelinck, Bernard Delange en Jan Decock. Presentatrice Ann-Sofie Sabbe (WTV) liet de werking van de Statievrienden uitgebreid aan bod komen bij haar babbel met de twee laatstgenoemde gehuldigden. Het werd een mooi en zeer geslaagd feest.
Vorig jaar kon het Feest wegens de covid-maatregelen niet doorgaan en bleef de hulde van de verdienstelijken beperkt tot een stoephulde. Daarom werden de 13 gehuldigden bij het begin van de viering in de schouwburgzaal nog eens voorgesteld. Daarbij onze coördinator Hendrik Ghistelinck.
Matthias Coppens, vorig jaar nog gehuldigd voor zijn buitengewone culturele prestatie als componist van Hollywood-films, luisterde het hulde-gedeelte in de schouwburg op met live-piano. De gehuldigden werden voorgesteld op groot scherm. Blijft zeker ook bij de feestelijke afsluiter van Ze Quaffeurz, eveneens gehuldigd als kampioen Dweilorkesten 2021. Het feest ging na de officiële hulde nog door met gezellig samenzijn in de hal en de biblab van CC. De Schakel.
Hendrik Ghistelinck
Hendrik Ghistelinck was vorig jaar de gehuldigde voor 25 jaar socio-culturele verdienste als vrijwilliger in het brede culturele veld met toonaangevende functies, zeg maar de Lifetime Achievement Award. In 1968 was Hendrik medestichter van jeugdhuis Flash en in 1970 medestichter van de Waregemse Jeugdraad. Hij was de grote bezieler van Flash, die onder zijn impuls uitgroeide van studentenclub (Harlekijn in de Holstraat en Berg en Bos op de Karmel) tot een volwaardige jeugdclub in het Wijkcentrum van ÿt Gaverke.
De Waregemnaar kon ook nadien steeds beroep doen op zijn vrijwillige inzet voor het activderen van het Waregemse verenigings- en vrijetijdsleven. Vanaf 1988 organiseerde hij de activiteiten zoals animaties bij braderies, jaarmarkten, handelsbeurzen en verenigingsleven. In de stedelijke werkgroep Waregem Koerse was hij betrokken bij de start van de Kleinste Steeple (1990) en samenwerking met cc De Schakel, Malysia meets Waregem (1993), Muziek in ÿt Park (1998) en nog vele andere.
Hij was het werkpaard achter talvan publicaties zoals tijdschrift NMCV/Unizo, Millenniumboek 2000, 150 memorabele Waregemnaars (2001), jaarboeken, 70 Waregemnaars (2003), 100 ware Waregemnaars (2009), 60 Waregemse verhalen (2014). Verder was hij enkele decennia plaatselijk medewerker van Het Nieuwsblad, De Standaard, Het Volk en het Gouden Blad.
Hendrik publiceerde verschillende bijdragen in de jaarboeken van De Gaverstreke en hij is al acht jaar coördinator van De Statievrienden (twee driedaagse expoÿs, publicaties in De Gaverstreke, uitgave van het boek 100 Waregemse Spoortrekkers). De uitgave van dit boek in bijzondere tijden van de coronapandemie kan beschouwd worden als een van de Waregemse culturele hoogtepunten van 2020.
Bernard Delange
Bernard Delange toonde van jongs af aan sociaal engagement via de Chiro en na de fusie de Waregemse Jeugdraad (o.m. organisatie JOWI 81-83) en zette zich ook al vroeg in voor het verenigingsleven in Desselgem. Hij werd in 1975 lid van het kerngroep van Milac-Desselgem, een christelijke vormingsbeweging die zich inzette voor de ondersteuning van de miliciens (dienstplichtigen). Met hun maandblad t Piotje zorgden ze voor een band tussen de milicien in zijn legerdienst en het thuisfront Desselgem. Hij werd later secretaris en voorzitter van deze afdeling. Vanaf de fusie in 1977 werd ook samengewerkt met de Waregemse afdeling voor bv. de informatiebijeenkomsten voor de dienstplichtigen die hun legerdienst moesten beginnen.
Bernard was afgevaardigde in de Algemene Vergadering van de Cultuurraad en werd in 1983 verkozen in het bestuur, waarin hij actief bleef tot 1994. Met Herman Van Houcke ijverde hij onder meer om van de hulde van de Cultuurraad een meer dynamische en feestelijke aanpak te geven, bijeenkomst van de algemene vergadering afwisselend in verschillende deelgemeenten, bekendmaking van de activiteiten in de media, Momenteel is Bernard voor de Statievrienden opnieuw afgevaardigde in de Algemene Vergadering. Hij is ook lid van OKRA en KWB.
Als overtuigd Waregemnaar en met zijn brede inzet in het verenigingsleven bouwde hij intussen een draagvlak uit als freelance hobby-journalist. Naast zijn job als afgevaardigde marktonderzoek werkte hij als regionaal medewerker voor Het Volk (1978-91) en Gazet van Antwerpen (1980-96) en leverde bijdragen voor Radio 2 (1992-2016) en voor telekrant van WTV Dag TV (1998-2001).
Intussen heeft ook een nieuwe microbe hem te pakken, namelijk het verleden en de plaatselijke geschiedenis van Waregem. Hij wordt in 2000 bestuurslid van de Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke en heeft intussen reeds een heel aantal historisch-heemkundige bijlagen geschreven in de jaarboeken. (Trouwens ook in Leiesprokkels Wielsbeke).
Met wareber (WAREgemse BERichtten van BERnard) ontplooit hij in 2004 een totaal nieuw werkveld, een soort stadsblog of internetgazette van stad Waregem, een volledig persoonlijk en onafhankelijk initiatief. In 2014 treedt hij bij de Statievrienden, die het verleden rond het station en de stationswijk behartigen en instaan voor diverse publicaties in de jaarboeken van GHK De Gaverstreke en in 2020 het boek Honderd Spoortrekkers. Hun volgende publicatie in 2025 wordt een bijdrage over het Waregems caféleven door de eeuwen heen.
Jan Decock
Vooraleer Jan Decock hier in Waregem cultureel actief was met zijn boekhandel Madoc (1984-1996), had hij als licentiaat/Master Germaanse Talen reeds ervaring opgedaan als lesgever in middelbare school in Brugge, een jaarproject in de bibliotheek te Kortemark en een pedagogisch project Fedeatie Unesco Veurne.
Jan was van 1987 tot eind vorig jaar freelance journalist. Jan schreef voor Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, VOKA-Ondernemers West-Vlaanderen, Krant van West-Vlaanderen, De Streekkrant, Het Gouden Blad, De Zondag, Steps. Hij sloot zich onlangs aan bij de Statievrienden.
Jan Decock : De 35 jaar journalistiek voor diverse bladen waren een openbaring. Freelancen was hard en niet zo vanzelfsprekend, maar het bood vrijheid zonder administratieve sleur.
Jan zijn werk in de regio Zuid-West-Vlaanderen zorgde er meteen voor dat hij onder andere honderden gemeenteraden volgde van Spiere-Helkijn tot Wielsbeke en zeker in Waregem vanaf eind 1987 tot oktober 2021. Toen hij voor Voka schreef heeft hij veel interessante bedrijfsleiders leren kennen in heel West-Vlaanderen. En uiteraard kwamen bij hem de zovele verenigingen aan bod.
Jan vindt het nog altijd heel belangrijk om op het verenigingsleven te focussen, neg als de diverse activiteiten die in elk cultuurcentrum en ontmoetingscentrum op de agenda staan. Die vormen samen de kern van wat cultuur is: het samenbrengen en verenigen van mensen rond een of andere activiteit, hetzij als toeschouwer, hetzij als actief werkend lid van een vereniging. Persoonlijk vindt Jan Decock dat zeker de kranten daar moeten op blijven focussen. Het is vanuit die optiek en overtuiging dat hij het Waregems verenigings- en cultureel leven altijd van nabij heeft gevolgd en zoveel mogelijk heeft ondersteund door bijdragen te schrijven en ook fotos te maken.
Herdenk 125e geboortejaar kunstschilder ROGER DE BACKER
OPROEP. Dit jaar herdenken we het 125e geboortejaar van kunstschilder Roger De Backer , die niet alleen een tijdlang hier woonde en werkte in de Gaverkestraat 34, maar ook veel betekent heeft voor het Waregemse culturele leven. Roger De Backer, ‘de schilder die de Leie kleurdeÿ, willen wij nog meer kleur geven. Vandaar onze oproep: ´Wie nog over schilderijen van hem beschikt en deze wil laten fotograferen, of documenten of wat dan ook, kan best terecht bij de werkgroep Roger De Backer.
Roger De Backer (°Machelen-aan-de-Leie, 30/04/1897 - †Waregem 07/08/1984) heeft de Leie, zijn toenmalig geboortedorp en andere Leiedorpen, maar ook het roten en keren van het vlas, op een herkenbare manier vereeuwigd in tekeningen, aquarellen en in vele schilderijen met een warm kleurenpalet. Daardoor alleen al vormen ze een schat aan geschiedkundige informatie over een reëel en plastisch warm uitzicht van Machelen, Gottem, Grammene, Waregem en andere plaatsen in de omgeving in de eerste helft van de twintigste eeuw. Zo heeft hij Machelen-put, met de kerk en het kerkhof, menigmaal geschilderd, evenals de kerktorens van Gottem en Grammene in de achtergond van de vlaskapelletjes.
Zijn werken zijn getuigenissen van vroegere dorpsgezichten van bij ons, waaronder ook heel wat werken uit Waregem. Hij woonde en werkte in de Gaverkestraat 37, vlak langs de spoorweg en velen herinneren zich daar nog zijn kunstgalerij Zodiak. Enkele van zijn werken hadden dan ook de spoorweg op het Gaverke als thema. Maar ook Vaders Woud, enz. Hij bracht hier nieuwe dynamieken op gang bij verschillen de culturele verenigingen. Als eerbetoon noemde de gemeenteraad een straat naar hem op het Torenhof. Roger De Backer was ook één van de spoortrekkers, die we hebben belicht in ons boek '100 spoortrekkers'.
Net als Modest Huys (die net als Roger De Backer ook een tijdlang in Waregem woonde), Albert Saverys en vele anderen, was dat nogal eens n.a.v. de kermis die hoorde bij de ‘Wijd vermaerde bedevaert naar Sinte Corneliskerk tot Machelen, halfwege Gent en Kortrijkÿ. Dit was een begankenis die veel volk trok, die Machelen vanaf de 15de eeuw bekend heeft gemaakt in gans Vlaanderen, en die in de wijde ogeving het sociaal leven van onze voorouders heeft gekleurd.
Naar aanleiding van de 120e verjaardag van de geboorte van kunstschilder Roger De Backer werd in april 2017 een cataloog uitgegeven en een tentoonstelling georganiseerd in het huis ‘De Leeuwÿ te Machelen over ‘De wereld van Roger De Backerÿ. Dit was de eerste keer dat zijn geboortedorp aandacht besteedde aan het leven en werk van deze plastische kunstenaar.
In de stad Waregem was hij, in de latere jaren van zijn leven, een gewaardeerd kunstschilder, sociaal actief in diverse culturele verenigingen zoals het ‘Kunstverbond Sint-Lucasÿ, waarvan hij medestichter was, de ‘Rederijkerskamer Kunst en Eendrachtÿ en Warokultuurkring. Omwille van zijn verdiensten is in Waregem zelfs een straat naar hem genoemd.
Roger De Backer is ondertussen voor velen geen onbekende meer. Door voorgaand initiatief heeft Cultuur-Machelen dan ook nogal wat bijkomende informatie, schilderijen, schetsen en fotoÿs over zijn werk binnengekregen . Deze gegeven wensen wij opnieuw in de kijker plaatsen, te verwerken en in een aangepaste cataloog en voor te stellen.
Ook het Mudel in Deinze voorziet in het najaar 2022 eveneens een tentoonstelling over de Leieschilders waar Roger De Backer zeker niet zal ontbreken. Een werkgroep met Luc Levrau, André Goeminne en ere-burgemeester Georges Peirs wil Roger De Backer, ‘de schilder die de Leie kleurdeÿ, nog meer kleur geven. Vandaar hun oproep: ´Wie nog over schilderijen van hem beschikt en deze wil laten fotograferen, of documenten of wat dan ook, kan best terecht bij :
Luc Levrau, Machelendorp 5 , 9870 Machelen-ZULTE
GSM 0476478439 Email luc.levrau@telenet.be
In het kader van 'Het grote herbergenboek 2025' organiseerden De Statievrienden een fotowedstrijd met als thema: "Herbergen in Waregem". Door de noodzakelijke maatregelen om de corona-pandemie te bedwingen moest onze fotowedstrijd afrekenen met enkele lockdowns van de horeca. Dit was een ernstige handicap voor onze fotowedstrijd, waarvan we de uiterste datum voor indienen enkele maal hebben moeten uitstellen.
We konden uiteindelijk toch vier winnaars bekronen met hun inzending. Ze ontvingen zoals afgesproken elk een Waregembon van 50 euro. We danken hen voor hun inzendingen, die ze ter beschikking stellen voor ons grote herbergenboek dat volgens de huidige planning zal verschijnen in 2025.
De winnaars zijn :
- Guy Opsomer met onder meer een prachtige foto anno 2017 van ÿt Peerdeke in Het Pand.
- Ciel N achergaele met onder meer een mooi zicht op ´Ter Leie¡.
- Bertrand Mestdag biedt een nostalgische foto van café Rembrandt.
- Liesbet Vandenbussche met foto van ÿt Neerhof.
We danken de deelnemers voor hun inzendingen.
Langs deze weg willen we ook allen danken, die de afgelopen jaren hun foto-materiaal hebben geleend om deze op te slaan in ons foto-archief van de Statievrienden. Ook hieruit gaan we putten voor ons groot herbergenboek.