Foto's en tekst als dagboek Op 01/012009 ben ik gestart met deze blog van Walter & Co. Deze blog zal foto's en tekst bevatten uit het heden en verleden van de familie Mertens-Pauwels. Bedoeling is dat ik de vele foto's ook eens een keertje toon en de belevenissen met jullie deel.
"Jullie" zijn "familie en vrienden", in die hoedanigheid hebben jullie dit wachtwoord ontvangen. Mochten er ooit foto's verschijnen die je als ongehoord beschouwt, neem dan direct contact op met mij zodat ik ze onmiddellijk kan verwijderen. Daarvoor geen discusie. Dat deze blog met de tijd een Italiaans tintje zal krijgen ligt voor de hand.
Salutini.
06-01-2009
Eerste werkdag 2009
Het was al 6 januari, de eerste werkdag 2009 en er lag veel sneeuw. Gelukkig kon ik mijn fiets snel terug vinden met ...
Sneeuw in Brannekesbos, bij normaal weer een deel van de joggingroute, nu mooi om zien.
Ook het begijnhof lag er mooi bij. In de achtergrond het Convent.
Eind van 't jaar vindt er in de Brigand de drukknoppenquiz plaats. Groepjes van twee worden uitgeloot en elke ploeg treedt een aantal keer tegen twee andere ploegen aan. Op het einde volgt een finale ronde met de drie best genoteerden. Jaaaaaren geleden, de tijd dat Minerva het quizlandschap onveilig maakte, was ik één van hen maar ondertussen is de interesse afgenomen. Speciale gelegenheid ook om Jo nog eens terug te zien.
Het zaaltje boven zat goed vol. Met Jo op de foto. Benagstellende interesse van de tegenstrevers. De jury en inrichters: Vera, Tania, Herman en Gert Marc en Rudy aan de drukknop: ik ga het zeggen Walter ...
Jo en lot-genoot in actie Bij het naar huis gaan nog even in de Beiaard binnen. Daar liep ik Patric tegen het lijf.
Naar jaarlijkse gewoonte bracht ik een bezoek aan de strip- en CD-beurs in Herenthout. Fons was ook van de parij en Niel stond achter de camera. Tanja en Koen hadden heuglijk nieuws. Een dubbel CD Buona Vita van Gigi D'Alessio meegekregen, Italiaanse muziek om naar te luisteren.
Dit jaar was het aan onze familie om het kerstfeest van de familie Pauwels te organiseren. Voor de gelegenheid hadden we het zaaltje van 't Convent, op het Begijnhof van Herentals, afgehuurd. Dit bleek een voltreffer, we kregen zelfs de beschikking over twee zaaltjes: het ene hielden we voor de aperitief en de pakjes, het andere voor het koudbuffet. Voor het voorbereidend werk ter plaatse kon Renilde rekenen op de hulp van Ann, dat was nkap
Nadat Nette de tafels in het zaaltje gekeurd had ging ze met haar papa op de uitkijk staan voor de eerste gasten.
Stijn, Johan met zijn hand in 't gips, Nand en Bert speelden kaart terwijl de rest een wandeling maakte naar de vistrap op de Kleine Nete.
De vistrap op de Kleine Nete, een bezoek meer dan waard.
Pros toont zijn kaarttruc aan Toon, eens even goed opletten denkt Toon.
Ikke en en mijn vrouwtje in de wachtrij voor het koudbuffet.
Het koud buffet dan maar in de inkomhal, dat was de enige koude plek
Het wordt een traditie. Voor het derde jaar had ik een Italiaquiz in elkaar gestoken voor onze klas van het derde jaar Italiaans avondonderwijs. Vijftig vragen over tien thema's verspreid. Het bleek weer eens niet makkelijk te zijn. Il vincitore era la contrada del Drago (76%), la contrada della Torre riportava il secondo posto, un punto più che la contrada della Lupa.
La contrada della Torre, Sara e Robert
I vincitori Cristina e Danny, la contrada del Drago
Willy Mols is vandaag met pensioen gegaan. Met hem verdwijnt een pak ervaring uit onze dienst. Een bijkomstig gevolg is dat ik nu de oudste ben op onze dienst TID.
Het was een koude dag, de gevoelstemperatuur lag op -13°C. Maar goed aangekleed met hoed en sjaal waren we goed gewapend tegen de koude. Eerst genoten we van enkele verse oesters met ene glaasje witte wijn.
Een bezoek aan Manneke Pis kan niet ontbreken. Dit beeldje staat op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat.
Op de Grote markt toch even de glimmende, bronzen rechterarm van Everaert 't Serclaes gaan raken. Volgens de legende goed voor één jaar geluk in de liefde.
Het reuzenrad op de Kerstmarkt stak prachtig af tegen de blauwe hemel.
Om het gezond te houden aten we een heerlijke, al zullen de meningen wel verdeeld zijn, portie choucroute (= zuurkool = sauerkraut). De Wiki-wiki zegt: zuurkool bevat, in tegenstelling tot vele andere geconserveerde producten, veel vitamine C. Door tijdens bootreizen zuurkool te eten werd daardoor het optreden van scheurbuik voorkomen. Dit verschijnsel is ontdekt door de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook. Zuurkool bevat ook vitamine B en ijzer. Voila of geloofde me niet.
Als afscheid nog een poging tot een kunstzinnige foto,
De Toffe Choco's zijn weer op pad. Nu op de quiz in Heist Goor. Een plaats in de middenmoot was ons deel maar toch ook weer wat bijgeleerd. Maar vooral veel dorst gelest. Die plakaatjes kunnen we gebruiken op onze quiz.
De jaarlijks mis voor de overleden ouders van Renilde in Vorst ging gepaard met de eerste echte sneeuval dit jaar. De misviering werd opgeluisterd door de plaatselijke fanfare Sint Cecilia en het was ook juist haar naamdag. Prachtig, een fanfare die Morgenstimmung speelt uit Peer Gynt van Grieg
Met gans de familie, maar hier met tante Odette in "Het Loo" na de misviering
Zoals de voorgaande jaren waren we prominent aanwezig op de bierfeesten van FC De Kendedies. Het thema dit jaar: Was het nu 70 of 80. Net zoals vorig jaar met de trein naar Olen, ditmaal met de juiste
De vaste maten waren ook van de partij.
Dit jaar werde de lootje verkocht door "duidelijk geen mooie meisjes". Ik had zelfs geen prijs.
Jan en Terence kwamen ook een babeltje slaan
Yves was ook van dienst.
Griet en Wim kwamen ook eens langs
Le moment supreme, Marleen mocht de fles Champagnebier openen. Maleur brut, zeer lekker.
Ik zag e toch nog deftig uit op het einde vande avond.
Daar Carlos ook naar de beurs kwam, heb ik de lange rechte weg naar Tienen ook eens afgereden. Er was wel veel volk maar echter maar één geslaagde foto, verkeerde ingesteldheid van het toestel natuurlijk. Toch één mooie foto met Carlos (de Italiaan waar we ooit een zeer gezellige avond doorgebracht hebben) en Raf.
Dit gat in mijn cultuur dus ook gedicht. Maar Belle wilde ik zeker niet missen. Ook kon ik genieten van gratis transport waar we er prompt enen hebben voor opgedaan. Hier mijn kort relaas. Mijn gratis lift, bedankt Jan en Erika
Het is altijd aangenaam het nuttige te ... nuttigen, Schol
Het boek Diez zal een mooi plaatsje krijgen met het schrijfsel van Belle
Samen op de foto, tja ik heb mijn schouder een week niet gewassen ;-)
De Sus, ooit boezemvrienden en nu nog hoor. Maar de wegen zijn na de Zwarte Woud trip van 1969 uit elkaar gegroeid. Je herkent dus Maarten Jagermeester (alias Frans Van Tendeloo) Carine Cuypers signeerde mijn boek, maar ...helaas met de verkeerde naam. Er was ook een mini optreden van Belle, natuurlijk was het super.
Waar het de dag voordien nog mooi weer was, was het nu regenweer. Maar in deze sporttak mag dat geen probleem zijn. Michel en ik speelden eerst nog een halve finale dtegn Francois en Paul. Die heebn we mooi gewonnen.
De supporters waren op post Maar het was wel serieus beginnen regenen.
Hier moet je hem leggen Michel.
De finalisten met rechts de toekomstige kampioenen: De Jossen
Nadien was het wel gezellig in de Chalet. Ik heb daar dan ook als test mijn Italiaanse verhandeling gebracht van de avondschool Italiaans. Hier de tekst
Buonasera tuti voi,
Anche io vi voglio parlare duna le mie amore, una bionda con fianchi mangnifici.
Con lassistenza del grassotello Van Dale ho fatto il prossimo recitazione.
1 La birra
Stasera vi voglio raccontare la storia duna birra molta speciale.
Dove Italia è conosciuto per il suo vino, e anche per il suo caffé, Belgio è famoso per le sue birre.
Belgio ha una grande varieta di birre.
A nessuna parte ci trova una gamma tanta diversa di birre speciale. Non solo le birre indigeni ma anche le birre del tutto mondo.
In Belgio si produce birre à fermentazione bassa (le birre pils) ma anche à fermentazione alta. (le birre speciale).
La terza fermentazione e la fermentazione spontanea (il Geuze). Quest ultima é un unicum nell mondo.
Un altro unicum sono le birre trappisti. Belgio ha sei birre trappisti. Westvleteren, Westmalle, Chimay, Orval, Rochefort e Achel
2 Il birrificio
Fondata nel milleottocentosettantuno (1871), il birrificio Moortgat è una typica ditta famililiare .
Dal padre al figlio ha sopravissuto le due guere mondiale. Oggi la quarta generazione dirigi la ditta.
A partire millenovecentononvantanove (1999) il birrificio Moortgat e notato a la borsa di bruxelles per finanziare un espansione internationale.
3 Il Duvel
Già alcuni tra voi supporrono, vado racontare della birra Duvel, probabilmente la birra Belga la più conosciutà.
Questa birra è stata prodata la prima volta nel millenovecentoventi (1920), usando un lievito Inglese e commercializzata all inizio sotto il nome Victory Ale.
Ma questo nome ricordava troppo alla guerra.
Nell millenovecentoventitrè (1923), però durante una prova nel birrificio, il calzolaio locale Josepe Van de Wouwer descrive la birra come una birra del diavolo e cosí il nome e nato.
Ma non era facile per promozionare un nome simili in una Fiandra cattolica.
4 Il bicchiere
Alle fine del anni 60, il bicchiere tipico appare.
Finché la non esisteva un bicchiere per servire una birra dal 33 centillitro con molta schiuma.
Grazie a questo bicchiere, il Duvel sarà riconoscibile per sempre.
Il segreto é la bella forma del bicchiere e un picolo graffio sul fondo. Queste sono le cose che fanno spumeggiare la birra.
5 Servire un Duvel
Allora adesso un demonstrazione.
Come servire un buon Duvel?
La birra deve essere fresca, una temperatura da 4à 10 gradi Celsius.
Il bicchiere ben pulito e asciutto. Un bicchiere sporco, anche i cristalli di ghiaccio, non da un risultato soddisfacente.
Durante il versare, il bicchiere si tiene un po inclinato. la bottiglia non deve toccare il bicchiere.
Senza vorticare, versa tranquillo il contenuto della bottiglia, fino che resta un centimetro nella bottiglia.
Presenti il bicchiere e la botiglia.
Se il consumatore vuole anche il lievito, allora scuotola la bottiglia e versa il resto del contenuto: il resultato e una birra torbida.
Alcuni gente non piace il lievito e preferiscono una birra chiara.