Welke banden Kenya heeft met België weet ik niet maar t zijn precies twee buurlanden. Waarom zeg ik dit? Welnu, jullie zullen het wel gelezen of gehoord hebben. Vorige woensdag zijn op klaarlichte dag in de buurt van Wilson Airport enkele dieven ter plaatse doodgeschoten door de politie. En dit was voorpagina nieuws in een Belgische krant!! Is dit ook het geval wanneer er in Brussel, Antwerpen of Charleroi iemand neergeschoten wordt?
Er is wel wat komotie ontstaan over hetgeen gebeurd is maar het is zeker geen uitzondering. Nee nee gene paniek, t is niet dat iedereen met een revolver op zak rondloopt (alé toch niet dat ik weet) maar ik kan wel zeggen dat dit regelmatig gebeurd. Onze politiekers kunnen er nog iets van leren: toepassen van het snelrecht.
Ja hoor, het gebeurt dat wanneer een dief op heterdaad wordt betrapt hij gewoon ter plaatse berecht wordt. Drie weken geleden nog gebeurd dief op heterdaad betrapt burgers die het gezien hadden hebben die kerel gewoon vastgenomen, benzine erover en hupsake de vlam in de pijp
Niet dat ik het allemaal goedkeur maar het werkt wel. Datgeen gebeurd is aan Wilson Airport keur ik zeker niet goed, de zogezegde dieven stonden gewoon te wachten in de file dus van heterdaad was geen sprake. Volgens mij was het gewoon een afrekening. Ik heb wel een vermoeden wat er gaande was maar ik ga hier niet teveel over vertellen, weet je wel, die vermoedelijke band tussen Kenya en België Ze moesten mij zomaar eens vinden.
Omgekeerd ook, deze morgen op weg naar het werk, wat hoor ik tijdens het nieuws van 8u00? Een hele uitleg over de betoging gisteren in België omdat er nog geen regering is. Op de Keniaanse radio hé beste vrienden, de Keniaanse radio!!! Verder was er nog een reportage over het parkeergeld dat weeral verhoogd is, in het centrum van Nairobi moet je nu 250 KES (2,5 Euro) betalen voor een hele dag te parkeren. En wees gerust, als je niet betaald, leggen ze gewoon een klem op het voorwiel en kan je nadien 2000 KES dokken als boete.
In het straatbeeld zie je dan de parkeerwachters met hun gele stofjas rondlopen die het parkeergeld komen innen of de klem eropleggen. Leuk zicht zo in die gele stofjassen met achteraan een opschrift corruption is evil wat wil zeggen voor de niet-engelstaligen onder jullie omkopen is duivels . Pfff de hel zal rap vol zitten denk ik als ze alle corrupten moesten oppakken en naar hel verwijzen.
Van de hel gesproken, vandaag heeft het voor de eerste keer sinds een paar weken geregend. Ok, het is wel zomer nu maar er was een echte droogte, zeker in het noorden van Kenya. Dit is zeker niet op het nieuws geweest. Nu ja, de regen van vandaag was maar een druppel op een hete plaat maarjullie zouden eens moeten zien hoe gelukkig de mensen hier zijn als het regent. Its a blessing (t is een zegen).
Persoonlijk vind ik dat de zon nog maar wat moet blijven schijnen. Je kan er mee lachen maar gisteren (zondag) was het 20° - 21° overdag en toen ik op mijn terrasje met een drankje (welke te zien is op bijgevoegde foto) nog wat achterstallige Knacks zat te lezen, heb ik in plaats van een short, wat ik meestal in het weekend draag, een lange broek en sokken aangedaan omdat ik het koud had. Nee nee mijn wintermutske dat ik veel gedragen heb tussen Kerst en Nieuwjaar heb ik nog niet opgezet.
A voor ik het vergeet, als jullie nog zouden bezorgd zijn over mijn gezondheid, ik moet mijn pillekes nog wel pakken maar mijn goesting in eten en drinken is volledig terug. Dus vorige zaterdag voor het eerst sinds lang terug naar den Black Diamond geweest (of zou dat de geheime link tussen België en Kenya zijn??!!). De plaats op zich was nog wel hetzelfde maar het volk was anders. Buiten de garçons en de buitenwippers kende ik er niet veel volk meer, veel nieuwe gezichten dus zal terug aan mijn connecties moeten gaan werken. Maar niet getreurd, de die-hards zijn er niet weg te slagen.
Volgend weekend zal het wat anders zijn. Ik ga namelijk met enkele collegas op golf-weekend. Ik zal voor het eerst met andere golfers gaan spelen, ik ben zeker nog niet zo goed als zij maar ben eens benieuwd wat het gaat geven. Zal nadien wel verslag uitbrengen. Voor de nieuwsgierigen onder jullie, surf maar eens naar http://www.heritage-eastafrica.com/golf-resort/grvl/
Ik zal mijne Nikon meenemen zodat ik nadien wat plaatjes met jullie kan delen.
Ik heb ook nog een interessant overzicht gevonden van de belangrijkste stammen die nog in Kenya leven. Op zich niks belangrijks maar het is goed om weten dat er ja zelfs in de 21e eeuw nog altijd rekening mee wordt gehouden van welke stam je bent en dat dit to conflicten kan leiden. Nu ja, als ik erover nadenk, dit is in Europa ook nog het geval: Friezen, Welshmen, Romas en dichter bij huis Walen en Vlamingen. (of zou dat de link zijn tussen België en Kenya? Zouden De Wever of Di Rupo ervoor iets tussen zitten??)
Kikuyu (ca. 22% van de bevolking) De Kikuyu vormen de grootste etnische groep van Kenia. Ze wonen voornamelijk op het vruchtbare land van Midden-Kenia als boeren. Het zijn niet alleen goede landbouwers, maar ook begaafde handelaars en ondernemers. Veel Kikuyu wonen in Nairobi en bekleden daar belangrijke zakelijke en politieke posities in. Jomo Kenyatta, de eerste president van Kenia, was ook een Kikuyu. Subgroepen zijn Embu, Ndia en Mbeere.
Luo (ca. 13%) De Luo vormen de op één na grootste stam van Kenia. Ze wonen vooral in de omgeving van het Victoria-meer en in Noord- en Zuid-Nyanza, en leven daar van de landbouw en de visserij. Ook zij bekleden belangrijke posities in de politiek. Bekende leiders van de Luo waren Tom Mboya en Oginga Odinga.
Maasai (ca. 1,5%) De Maasai wonen in het zuiden van het land en is de beroemdste stam van Kenia. Het is nog steeds een herdersvolk, trots op hun oeroude tradities. Zo is het aantal stuks vee dat ze bezitten het belangrijkste voor hen, niet de hoeveelheid melk of vlees die de dieren opleveren. Ook het bezit van land interesseert de Maasai niet.
Mijikenda (ca. 5%) De Mijikenda wonen tegenwoordig in de Kilifi- en Kwale-districten. Ze worden onderverdeeld in negen groepen, waaronder de Digo, Kauma, Kamba, Duruma en als bekendste stam de Giriama, die vooral bekend zijn door hun dansen en hun muziek.
Turkana (ca. 1,3%) De Turkana wonen in Noordwest-Kenia en als echte nomaden zwerven ze nog steeds tussen het Turkana-meer en de Rift Valley langs de grens met Uganda. De Turkana bestaan uit de Nimonia die in de bosgebieden wonen, en de Nocuro die de savannes bewonen. De stammen zijn weer onderverdeeld in ca. 20 clans, de "ategerin". Tot de Turkana behoort ook het El Molo-volk, dat bij de volkstelling van 1979 uit maar 538 leden bestond en daarmee het kleinste volk van Kenia is.
Samburu De Samburu wonen in het noorden van Kenia en zijn wat cultuur en taal betreft verwant aan de Maasai. Dit herdersvolk woont nog steeds zoals vroeger en ook de levensstijl is nog maar nauwelijks veranderd. De rijkdom van een familie wordt afgemeten aan het aantal runderen, geiten en kamelen dat men bezit.
Rendille De Rendille wonen aan de zuidoostelijke oevers van het Turkana-meer en zijn verwant aan de Somali. De Rendille wonen in semi-permanente nederzettingen waar ze zorgen voord grotes kuddes kamelen, geiten en schapen. Boran De Boran zijn herders die in het Turkana-gebied leven. Ze zijn verwant aan de Koesjieten van Zuid-Ethiopië.
Akamba (ca. 11%) De Akamba leven ten oosten van Nairobi richting het Tsavo Nationaal Park. Honderden jaren geleden verhuisden ze hier naartoe, op zoek naar voedsel. Het waren handelaren, o.a. in ivoor. Subgroepen zijn Kitui, Masaku en Mumoni.
Gusii (ca. 6%) De Gusii bewonen een gebied in de westelijke hooglanden ten oosten van het Victoria-meer. Deze Bantoe sprekende stam leeft temidden van Nilotisch sprekende stammen. Het zijn voornamelijk veehouders.
Kalenjin (ca. 12%) De Kalenjin bevolken de westhoek van de Rift Valley, o.a. rond Mount Elgon. Vroeger was het een herdersvolk, nu zijn het voornamelijk landbouwers. Tot de Kalenjin behoren ook de Tugen, het volk waar president Moi toebehoord.
Aziaten en Europeanen Ongeveer 4,5% van de Keniaanse bevolking bestaat afstammelingen van Aziatische en Europese immigranten. Ze werken voornamelijk in de industrie en de handel en leven meestal in de grote steden. De meeste Europese voorouders kwamen in de 19e eeuw het land binnen. De Aziatische voorouders (ca. 32.000) kwamen voornamelijk uit India (Gujarat en Punjab) en werden aan het eind van de 19e eeuw (1896-1901) ingezet bij de aanleg van de spoorlijn Mombasa-Kisumu. Eeuwen hiervan waren er al intensieve contacten met Indiase kooplieden die zich toen echter zelden in Kenia vestigden. De groot- en detailhandel is grotendeels in handen van deze bevolkingsgroep. Naast de Indiase zij er ook nog kleine (alé zeg nu maar grote) Chinese en Japanse bevolkingsgroepen.
En vergeet de Belgen niet!!!
Voila mensen, dat weten jullie ook weeral. En zo zijn we weer een weekje dichter bij eind februari gekomen
'Wil je snel gaan, ga dan alleen, wil je ver komen, ga dan samen met anderen