Nee nee, geen paniek, er is niks gebeurd met mij. Maar vorig weekend ben ik er effe tussenuit geweest en ben op weekend geweest. Vandaar dat ik de blog niet heb kunnen aanpassen. Ik kom hier straks nog wel op terug zodat jullie op het einde van dit artikel het water in de mond hebben.
Ik heb al eerder geschreven dat er elke week wel wat te gebeuren valt hier in Kenya.
Dit was de afgelopen weken dus ook niet anders. Voor de Kenianen zelf zijn het belangrijke weken geweest. Na het referendum van enkele weken terug, zijn alle stemmen geteld en is de uitslag bekend: met een resultaat van 67% voor en de rest tegen, is de kogel door de kerk: er komt een nieuwe grondwet met het belangrijkste kenmerk dat de deelstaten meer autonomie en beslissingsrecht krijgen. Waar kennen we dat van??? Echter hier in Kenya heeft men geen B-H-V dus is het iets makkelijker om tot een akkoord te komen. En ik moet zeggen, ze hebben alles grondig voorbereid en afgesproken maar ja het blijven politiekers dus je weet nooit.
Vandaag is de nieuwe grondwet ingehuldigd met veel bravoure. Voor mij maakt het niet zoveel uit, enkel een extra dag verlof vandaag (vrijdag 27.08.2010) dus tijd om de blog up to daten. Ik denk dat heel Kenya ofwel in Uhuru-park was (waar de inhuldiging was) ofwel voor de TV zat omdat deze morgen wanneer ik naar de golf course reed er bijna geen verkeer was. Kortom een historische dag voor Kenya en laat ons hopen dat alles rustig verlopen is en rustig blijft zodat dit mooie land zich verder kan ontwikkelen tot de Parel van Afrika.
Ik ga niet teveel over het werk spreken maar heb toch de afgelopen dagen gemengde gevoelens gehad. Eén van de Belgische collegas die al jarenlang voor het Keniaanse project werkt is de afgelopen week voor de laatste keer in Kenya geweest doet toch raar om de Belgen (en in het verleden waren we met veel die voor Afrikaanse projecten werkten) één voor één te zien vertrekken omdat het niet meer past in de filosofie van het bedrijf.
De eerder genoemde verlofdag kwam goed uit zodat we donderdagavond op gepaste wijze mijn Belgische collega zijn afscheid konden vieren. Nu moet je weten dat Kenianen wel houden van een stapje in de wereld te zetten en zeker als de volgende dag niet moet gewerkt worden. Het gevolg was dan ook dat onze stamkroeg om 23u al redelijk vol zat en de ambiance goed was, deels door de live band die speelde, deels door het goede gezelschap.
Omdat ik een vermoeiende week achter de rug had besloot ik om 2u toch maar door te rijden en mijn bedje te gaan opzoeken.
En nu komt het heb bijna een half uur in de file gestaan en gemanoeuvreerd eer ik goed en wel op weg was. Nu ja, ik had dit al wel eens eerder gezien maar nu was het echt niet te doen. Op een gegeven moment (ik was nog maar 15cm achteruit kunnen rijden van mijn parkingplaats) komt één van de parkingwachters naar mij en zegt gelieve te wachten tot de file door is en dan kan je vertrekken. Ik ben hier nu al lang genoeg om te weten dat dit niet zo snel zou gebeurd en als ik dit zou doen, ik kon wachten tot 5u s morgens eer ik deftig kon vertrekken.
Dus ik had twee keuzes, terug naar binnen gaan en nog iets drinken ofwel toch proberen weg te raken. Ik besloot voor de tweede optie te gaan, effe met 100 shilling gewuifd naar de parkingwachter, mijne bak in achteruit gezet en voorzichtig vertrokken. Wat 1 euro al niet kan doen, alle verkeer voor zover er beweging was werd stilgelegd, de autos en taxis op straat die nog in de weg stonden werden wat heen en weer geschoven zodat ik de straat op kon. Maar dit was nog niet alles, echt alles stond dicht zelfs het kruispunt. Met wat millimeter werk en gebaren lukte het me toch om te vertrekken zonder brokken te maken maar ondertussen waren we wel een half uur verder. Echt jullie zouden het eens moeten zien, het is een levensechte schuifpuzzel met voertuigen.
Nu we het toch hebben over het uitgaansleven, ook wat info over de dranken in Kenya. Het Keniaanse bier is van uitstekende kwaliteit (maar teveel is teveel en geeft ook hoofdpijn tot gevolg 's anderendaags). De Keniaan drinkt het meestal lauw. Indien men het bier liever gekoeld (baridi) drinkt, kan men dit er beter bij zeggen. Kenianen houden enorm van bier (pilsener) en er zijn overal bars te vinden, variërend van eenvoudige hutten in de berm tot luxueuze vijfsterren cocktailbars met obers die een vlinderdasje dragen.
Wat het bier betreft is er een geweldig breed assortiment dat wordt aangevoerd door de beroemde Tusker, een pilsener die is vernoemd naar de broer van een brouwer die in de jaren 1920 door een kudde op hol geslagen olifanten werd vertrapt. White Cap (vernoemd naar Mount Kenya) is een ander populair merk, terwijl de relatieve nieuwkomer Castle in Zuid-Afrika wordt gebrouwen en steeds meer aftrek vindt. Verder vind je nog Pilsner, Guinness en uiteraard niet te vergeten onze goeie Belgische lekkere Duvel en Leffe.
Men is in dit land ook dol op zoetigheid en deze voorkeur komt dan ook tot uiting in frisdranken zoals Cola, Fanta en stony tangawizi gemberbier (allen van The Coca-Cola Company). Stony is enkel te drinken als hij goed fris staat, wat niet altijd het geval is. Het zal wel nooit mijn lievelingsdrankje worden!
En voor de niet alcohol-drinkers is er overal een geweldig aanbod van overheerlijke verse vruchtensappen (passievrucht, mango en sinaasappel zijn het populairst).
Om terug te komen op mijn vorig weekend, ik ben een weekendje in Mombasa (aan de kust met de Indische Oceaan) geweest. Vrijdag in de late namiddag vertrokken en zondag avond terug gekomen en lekker genoten van het warme zonnetje want in Nairobi zelf is het nog altijd koud. Ik hoor jullie al zeggen, t is toch Afrika daar is het altijd warm. Toch niet want Kenia kent enorme verschillen in topografie en klimaat: pieken met eeuwige sneeuw maken plaats voor woestijnen en door palmen geflankeerde stranden, evenals glooiende savannen, hooglanden en de maanlandschappen in het noordoosten.
Omdat het land op de evenaar ligt, zijn er geen seizoenen. De dagen zijn er zonnig en heet, maar de nachten kunnen koel zijn. Als stelregel kan men de volgende periode-indeling aanhouden: januari en februari: droog maart tot en met mei: nat (lange regens) juni tot en met september: droog oktober tot en met december: nat (korte regens). De laatste twee jaar is dit niet altijd het geval geweest, El Ninjo en Global Warming zouden er voor iets tussen zitten
Aan de kust is het altijd (tropisch) heet; de gemiddelde temperatuur is 27-31°C. de gemiddelde dagtemperatuur in Naïrobi is 21-26°C. de temperatuur op de andere plaatsen hangt af van de hoogte. De maanden juli en augustus worden de Keniaanse winter genoemd.
Het weekendje was rustig, van het warme zeewater genoten tijdens het zwemmen, wat gaan snorkelen, lekker gegeten maar vooral luieren in de zon. Omdat de zon hier loodrecht op jou staat, is het aangewezen om goed te smeren zelfs al is het maar voor een paar minuutjes dat je in de zon komt. Gevolg is dan ook dat ik niet veel bruinder geworden ben maar met de zomer voor de boeg, komt dit er nog wel van.
Voila, nu zijn jullie ook weer op de hoogte van mijn laatste avonturen. Voor de kinderen en studenten: spijtig, jullie vakantie zit er bij op, geniet nog van de resterende vrije dagen en dan volgende week vol frisse moed terug naar school. Voor sommige de eerste keer, voor andere het zoveelste jaar. Succes!!!
En weet, niets is permanent, het enige wat permanent is, is verandering. Kwaheri!!!
PS. Het doet deugd jullie reacties te lezen op het gastenboek, blijven doen!!! Het is een motivatie voor mij om verder te schrijven en zo weet ik toch ook een beetje wat er in België gebeurd. En vooral dat het spreekwoord uit het oog, uit het hart NIET waar is!!!