Inhoud blog
 • Septembermaand was geen rustmaand op de Girandola
 • Hoe 3 zomermaanden op onze Girandola voorbij vliegen......
 • Meimaand, eventmaand in Cupramontana
 • Lente in le Marche
 • 24 uur in Cupramontana
  Archief per jaar
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008
 • blog over italie
 • vroegere belevenissen in de marche 1999-2007
 • toeristische info over de marche
 • overnachten in de marche
 • meer weten over de marche
 • info over italie
 • gourmet tochten in Umbrie en Marche
 • Nederlandstalige info over de Marche
 • scooters huren in de marche
 • verzamelsite voor blogs
  Zoeken in blog

  Categorieën
 • activiteiten in de Marche (84)
 • gastronomie in de Marche (1)
 • wandelen in de Marche (37)
 • wonen in de Marche
  Italie in het klein
  18-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van november
  Olijven plukken en dan lekker eten in de zon:  De matten persen de olijven langzaam tot olie:  Eindelijk komt onze olie eruit !  iedereen bij Gino's verjaardag:

  Na het  olijven plukken weer een mooie wandeling met de podisti:  18-12-2010 om 15:54 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  14-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In één week tijd: 20 graden verschil
  Vorige week overdag 19 graden en 's avonds naar  de kerstmarkt in Castelbellino met een hypermoderne kertsman:


  Vandaag 0 graden en een mooi sneeuwpanorama als verwelkoming van  een nieuwe  dag:

  14-12-2010 om 15:32 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  08-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een ongunstig olijvenjaar
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Cupramontana, 8 december 2010,


  Cari amici,


  8 december is in Italië een feestdag, die van de Immacolata. de thermometer wees vanmorgen 18 graden aan, doch morgen zullen de noordenwinden weer aanvallen en dan zijn deze zachte temperaturen voorbije tijd !

  Maar ook de maand november telde dergelijke warme dagen, meer bepaald rond Sint Maarten, als het dan boven de 20 graden is, dan spreken ze hier van de zomer van sint Maarten. Olijven plukken is dan pure pret ! Dit jaar brak ik mijn record: 13 dagen olijven plukken. Nee zelf bezitten we niet zoveel bomen, op 2 dagen had ik hier alles geoogst, maar verschillende vrienden konden altijd wel een helpende hand gebruiken, dus getooid met mijn net ging ik daar waar nodig was. Allereerst kwamen onze Duitse vrienden aan de beurt, 33 oeroude bomen, sinds jaren niet meer gesnoeid, dus sommigen waren wel 6m hoog. Hoge ladders waren dan ook gevraagd, en klimmers natuurlijk, maar dit jaar gebeurde toch een ongeluk, de ladder van onze Duitse vriend klapte om, hij viel met heel zijn gewicht op 1 voet, gevolg voet gebroken en de ligamenten, 3maanden gips. Het volgende adres waar ik ging helpen was bij een Engelse vriendin, die wel 200 bomen bezat, gelukkig niet zo oud en lang niet zo hoog. Maar ook hier was de olijvengod ons niet zo gunstig gezind, want een tak brak en een vriend viel op de grond, resultaat gekneusde ribben.....Onze bomen waren op 2 dagen geoogst en de volgende die graag mijn hulp kregen waren Italiaanse bezitters van een agriturismo met paarden. De olijfbomen stonden hier op schuine hellingen , een eindje van hun huis af, het was er nogal modderig , een uitdaging, temeer dat Sint-Maartenszomer plaats had gemaakt voor noordenwinden...de handen bevroren bijna tijdens het plukken ! Doch te voet moest men nooit, Mario had ooit een zelfgemaakt karretje op ijzeren staven gebouwd als aanhanger voor zijn oude tractor op rupsbanden en zo schoven we van boom naar boom of van plantage naar plantage....ik voelde me een echte boerin al zittend op het karretje ! Bovendien kreeg ik nog een heel oude plukzak als geschenk.. Rond grote bomen legden we nl. netten neer en de olijven lieten we hierin vallen. Doch bij kleine bomen bleek dat nogal tijdrovend, dan bond men beter een oude plukzak rond zijn middel en liet men hierin de olijven vallen.

  Plukken met een hele bende gaf natuurlijk veel plezier, toffe maaltijden buiten onder de zon en dan 's avonds telkens de sapnnende ogenblikken rond de weegschaal: hoeveel plukten we vandaag ?

  Een gewicht van 200-250 kg gaf de mogelijkheid om de olijfioliemolen af te huren voor een eigen pers. Bij kleinere hoeveelheden bracht men de olijven naar de molen om die om te ruilen tegen de olie van de molen. Dit jaar konden we onze 60 kg olijven samenvoegen met die van Duitse vrienden. Zo hadden we samen wel 258 kg! Het was natuurlijk druk bij de molen, iedereen kwam af, maar we hadden gelukkig een afspraak en dat midden op de dag. Bij pech mocht men soms midden in de nacht komen ! Er was ook een kleuterschool op bezoek om te zien hoe olijfolie gemaakt werd. Een leuk zich al die kleuters die smakelijk hun bruschetta met versgeperste olijfolie aten. De volwassenen mochten ook mee eten !

  Ik was met de Duitse vriendinnen afgekomen, alleen vrouwen tussen al die mannen en met onze fotoapparatuur de échte toeristen. We hadden veel bekijks en herhaaldelijk werden we voor mooie foto's aangesproken: hier maak daar een mooie foto van !

  Het spannendste moment was natuurlijk toen onze eigen olijfolie uit de pers kwam gestroomd.....14% opbrengst, niet slecht zei de molenares voor een tamelijk ongunstig jaar, veel regen, dus zware olijven met veel water en minder olie.

  Tijdens de olijvenoogsten door , werden we nog uitgenodigd op een surpriseparty voor Gino's 60-jarige verjaardag, de eigenaar van het restaurant il Merlo Nero , die we vroeger zelfs Maradonnna noemden. Zijn vrouw had hem met een smoes 's avonds in hun eigen restaurant gelokt (op hun sluitingsdag) en wij vrienden hadden voor hem gekookt ! Toen hij binnenkwam ,was het natuurlijk pikkedonker, het licht staken we dan aan en natuurlijk gevolgd door : “ tanti auguri a te “ Een verbouwereerde Gino ! de geschenken werden ook goed onthaald en de smulavond kon beginnen.

  Het volgende feest wachtte ons al snel op, voor alle helpers van het wijnfeest, had de familie Cherubini een dinertje besteld bij het pas geopende restaurant Pakalu in Cupra. Weer een gezellige avond met weer lekker eten.

  Na alle oogsten kon ik weer starten met de wandelingen, zo gingen we dan ook bij Piet op bezoek, wiens voet in het gips zat na de val van zijn ladder. Hij zou verschillende maanden niet kunnen meewandelen.

  Enkele gasten hadden we ook, bijna allemaal huizenbezitters die hun verbouwingswerken kwamen opvolgen en ook nog een Italiaans koppel op vakantie.

  Ondertussen levert de warme zuidenwind een hevig gevecht met de koude noordenwinden, die laatste zal volgens de toekomstige weerberichten helaas de strijd winnen. Misschien hebben we dan vanavond tijdens de kerstmarkt in Castelbellino wel meer winterstemming ?


  Tot de volgende keer.


  PS:

  • ik was weer eens aan het wandelen met onze honden. stopte er een auto. De chauffeur stapte uit en liep enthousiast naar onze reu Bruno. Ah zei hij zo'n hond heb ik jaren ook gehad, un petit berger Pyrenéées nietwaar. Nou nee, antwoordde ik, het is een bastaardhond want kijk en ik wees naar de andere hond, dat is zijn zus en nu lijken die niet op elkaar. maar nee hoor...volgens de signore was Bruno een kleine Pyreneeën herdershond...

  • bij de Italiaanse tandarts kwam men op afspraak tijdens het spreekuur en wonder boven wonder kwam ik altijd bijna stipt op het afgesproken uur aan de beurt. Behalve één keer, toen veranderde het opeens in een Italiaanse chaotische wachtzaal , deze keer was het meer van wie wilt er aan de de beurt, we lieten een ouder vrouwtje voorgaan,want ze moest nog thuis geraken in een buurdorp volgens een ingewikkeld bussysteem. Doch na behandeling zei de tandarts, oh maar normaal komt er nog iemand vandaag van je dorp, wacht even in de wachtzaal misschien kan je met die naar huis. Inderdaad. even later kwamen ma en zoon uit hetzelfde dorp en al kenden ze de oudere vrouw niet, een lift was graag geven.

  • een woensdagavond vergadering van de bioaankoop groep. Tijdens die avonden bestelden we allerlei bioproducten in groep om die de volgende maand bezorgd te krijgen. Doch deze keer wilde men eens een andere pastaleverancier uitproberen. het werd dan ook de langste en meest chaotische vergadering ooit. Want deze leverancier had enorm vele variëteiten aan pasta: volkoren, tarwe, met kamutmeel , uit speltmeel en dan bij al die soorten nog allerlei vormpjes: spaghetti, penne, fusilli. Helaas ook onbekendere soorten waarbij de Italianen onder ons (de meerderheid dus) wilden weten hoe die pasta eruit zag enz. enz...bovendien luisterde men niet altijd, dus was de gevraagde pasta al lang aan de beurt geweest, maar men wilde die toch graag betellen of men kwam even later een nog lekkerdere pasta tegen, dan maar die vorige van een uur geleden weer schrappen en de nieuwe besteld.....

  08-12-2010 om 16:21 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  21-11-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van de maand oktober
  Op de festa dell'uva was er veel volk:

  Op de Girandola werd er weer hard gewerkt én we ontdekten weer een oude landbouwmachine in de hooischuur:


  Bij Fano smulden we lekker in het vissersrestaurantje, wel even aanschuiven:


  Met Ann en Dirk naar de boer van Bianconiglio en groenten oogsten:

  met de podisti weer leuke wandelingen gemaakt, waarbij we oma met  2 jachtgeweren aantroffen én ook een verdwaalde slang:

  21-11-2010 om 15:55 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  14-11-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.L'estate di San Martino
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Wanner het  rond Sint-Maarten nog boven de 20 graden is, dan spreekt men hier van Sint Maartenszomer !
  vandaag dus in t-shirt buiten gegeten:

  14-11-2010 om 17:35 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  05-11-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het wijnfeest en bio in de Marche
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  %%%FOTO1%%%


  Cupramontana, 5 november 2010,


  cari amici,


  Muenchen viert in oktober haar wereldberoemde Oktoberfest, wij in Cupramontana kennen daarentegen la Festa dell'Uva of het wijnfeest. Als hoofdstad van de witte Verdicchiowijn moet ze haar eer hoog houden, het is dan ook het belangrijkste druivenfeest van heel de Marche en zelfs het op één na oudste van Italië !

  Zoals elk jaar bouwden de plaatselijke verenigingen en enkele wijnproducenten een grote stand, waar de bezoekers uiteraard wijn kunnen drinken maar ook iets lekkers eten. Elke vrijwilliger is welkom, zo ook wij bij de familie Cherubini. De helpers werden er ook niet jong op, dus haakten dit jaar verschillende mensen af. Gelukkig kent deze familie veel mensen en kwam er versterking opdagen enkele kinderen en jeugdigen, die het klappen van de zweep heel snel onder de knie kregen. Maar ook de 80-jarige oma Anita werd weer opgetrommeld, onverstoorbaar hielp ze waar nodig. Dit jaar had het feestcomité zelfs de Italiaanse rockzangeres Irene Grandi uitgenodigd....een toevloed aan bezoekers , zoveel dat wij voor het eerst pas tegen 4 uur 'nachts onze bedden indoken...terwijl onze gasten uitzonderlijk vroeg hun ontbijt wensten....

  De weergoden waren gelukkig het feest goed gezind, geen geruzie of gerommel maar louter zonnige en droge dagen. Na het feest ontstond er om één of andere reden gekrakeel hierboven en maakten we , uiterst zelden voor oktober , talrijke regendagen mee. Het zwembad dan maar gesloten, en onze gasten goede moed toegesproken. Ma en pa kwamen ook af om, ondanks het slechte weer, toch wat klussen op te knappen; de cabanna of het bijhuisje kreeg een betonvloer, om de tuinmeubels beter op te bergen, de hooischuur kende een ruime opruimactie....Vele oude landbouw werktuigen kwamen zo tevoorschijn en de oude druivenkisten sierden nu mijn tuinwerkhoek .

  Doch in Italië werkt men niet alleen, goed eten hoort er ook bij. Zoals heerlijk aperitieven met lekkere hapjes bij la Dolce Vita en opnieuw eens aanschuiven bij de selfservice visrestaurant in Fano aan de kust. Hier stichtten de plaatselijke vissers een coöperatief restaurant waar ze de dagverse vis op eenvoudige wijze bereidden en serveerden !

  Een uitnodiging voor een curryavond georganiseerd door een Engelse vriend sloegen we uiteraard niet af. Curryavond in Italië ?, tja een welkome afwisseling voor ons buitenlanders hier.... ondanks de overheerlijke Marchigiaanse keuken misten we af en toe de internationale keuken. De Chinese restaurants hier serveren ook pizza's.

  Nog meer afwisseling op ons menu , kregen we door het bezoek van een goede vriendin van mij Ann met haar vriend Dirk. Al enkele jaren hadden we elkaar niet meer gezien, gelukkig bracht hun mobilhome hen op hun Italië reis eens naar ons toe. Zij bezaten al een tijdje een biodynamische groentenbedrijf in de buurt van Gent (www.bieselenberg.be) en wilden eventuele collega's hier ontmoeten. Zo reden we dan op 1 dag rond naar de chaotische boerderij van il Bianconiglio in Cupra, hier oogstten we dan onze groenten naar keuze voor een vegetarische maaltijd . Vervolgens bezochten we een oliemolen die jammer genoeg nog niet draaide. Door het slechte weer was heel de wijnoogst al vertraagd, laat staan de olijven.

  Honing bij de plaatselijke imker werd geproefd en ingeslagen om de dag te eindigen bij de biologische kaasboerin Chessa, ook nogal rommelig en chaotisch bedrijf, maar de kazen die ze er maakten: nog meer dan buonissimo !

  Ann en Dirk vertrokken dan verder op Italiareis en ik kon de wandelingen met de groep podisti terug opstarten, het weer viel telkens mee en de herfstkleuren in de natuur deden ons echt genieten.

  De wandelingen zullen toch weer worden opgeschort daar de olijvenoogst eindelijk kan beginnen, maar dat is voor het volgende verhaal


  tanti saluti cari


  Isabelle en Erik


  PS:

  • de eerste dag van het wijnfeest was dé dag voor de plaatselijke inwoners. 2 oude vrouwtjes kwamen aan onze stand staan, hevig roddelend over iedereen die ze zagen. Maar Erik konden ze nergens plaatsen: “ van wie zou hij de zoon zijn ?” Dan maar de stoute schoenen aangetrokken en het direct aan Erik zelf gevraagd: “ van wie in Cupra ben jij eigenlijk de zoon ?” Voordat Erik erop kon antwoorden, kwam er een derde vrouw bijstaan die Erik wel kende...de 2 overvielen haar meteen : “ wie is hij?” Gelsomina kon hen dan alles haarfijn uitleggen.

  • “ Nonna Anita, ben je nog niet moe ?”, vroeg ik haar op het wijnfeest. Het was al middernacht en onvermoeibaar stond ze daar vlees te bakken. Eén van haar wenkbrauwen ging omhoog : “ No, dit is niet hard werken. Vroeger toen we op het land moesten helpen, dat was pas zwoegen”

  • Ik ging naar de tandarts van de ziekenkas, want één van mijn voortanden dreigde elk moment uit te vallen. Doch de tandartsen van de ziekenkas doen dit niet, ja eventueel de tand trekken, maar voor een nieuwe tand moest ik privé gaan. Op fluistertoon werd ik echter ik werd apart genomen en ik kreeg te horen dat één van de collega's van de ziekenkas tevens een privépraktijk bezat. De tandartsassistente zou dit wel even regelen. En ja de volgende dag mocht ik toch even plaatsnemen bij de tandarts van de ziekenkas , fotootje werd gemaakt en dan samen met hem naar zijn privépraktijk wat verderop , voor een afdruk.....

  05-11-2010 om 22:04 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  28-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's van de gastronomische maand september
  Heerlijk voorgerecht hebben ze bij Da Maria in Pierosara:

  Het dessert mag er ook zijn:

  Deze keer waren er 3 klasgenoten vna Erik naar de Girandola gekomen:

  Het vrouwenweekend begon met ontbijt op het  terras:

  Nutella op de jaarmarkt in jesi:

  En eindigde met  een heerlijk vismenu in La Torre in Numana:

   


  28-10-2010 om 21:22 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  21-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.le Marche, gastronomisch verkennen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Cupramontana, 17 oktober.


  Ciao amici,


  aanvankelijk dachten we deze maand niet veel gasten te ontvangen, doch de last minute aanvragen stroomden binnen, de Girandola zat zo weer vol.

  Een Italiaanse familie, die 5 jaar geleden hier reeds logeerde, vroeg als allereerste of onze hond Barbie hier nog wel rond liep, want anders wou het dochtertje niet komen, we konden hen gerust stellen, Barbie sprong hier nog altijd rond en ondeugend was ze ook nog steeds.

  Cupramontana blijkt héél populair te zijn als trouwgemeente, in juni een Nederlandse bruiloft, nu Engelse gasten voor een Engels koppel dat hier trouwde. Natuurlijk alle vrouwen met hoeden uitgedost. Liesje van een een Belgische familie zorgde elke dag voor de vrolijke welkomstgroet, de anderhalfjarige begroette iedereen met een vrolijke “Hallo”, wij leerden haar natuurlijk “ ciao ciao”zeggen. Dat werd al snel overgenomen.

  Erik kreeg een speciale opdracht: 4 Nederlandse fijnproevers naar de goede restaurants en wijnproducenten vervoeren in de Marche. Bovendien mocht hij mee eten. Zo werd het een tocht van mare e monti of van de zee naar de bergen; ristorante da Maria bij Pierosara kenmerkte zich door de verfijnde streekgerechten, la Torre in Numana aan de kust bood een adembenemend uitzicht op de Adriatische zee, de vis gewoon vers op het bord en wat een service !

  Voor de speciale wijn werd het wijngebied Lacrima di Morro d'Alba aangedaan. Deze rode wijn wordt alleen maar rond en in de gemeente Morro d'Alna geproduceerd. Na het proeven kon het genieten doorgaan in een trattoria wat verderop. De beste spumanti konden toevallig in Fabriano geproefd worden tijdens een speciaal evenement en die dag sloten de Nederlandse gastronomen af met een culinair feest van de volleybalploeg van Moie! Een hapjesavond op de Girandola met de specialiteiten van la Bontà delle Marche (een delicatessenwinkel in Ancona) ontbrak die week ook niet. Na die week zette Erik zijn gourmet tour gewoon voort met zijn vroegere klasgenoten. Geen dieet voor hem.

  Gelukkig kwam ik erna aan de beurt: want met Ryan Air zijn nu lange weekends mogelijk, dus waarom geen lady's weekend ! Kiki en Niki, 2 zéér goede vriendinnen uit België kwamen af, dat werd dus shoppen geblazen en terrasjes doen en ook lekker eten.....

  In Ancona konden we heerlijk aperitieven op de piazza del papa , helaas begon het toen te regenen en hadden we net dat terras uitgezocht zonder parasols of andere overdekking, dan maar samen onder de paraplu blijven zitten als echte diehards !!! Shoppen in Jesi volgde de andere dag, met nog eens het bezoek aan de jaarmarkt met 100den kraampjes, echt het paradijs voor vrouwen !!!! Niki slaagde in Ancona, Kiki in Jesi , doch Ancona wilden we nog eens bezichtigen om daarna naar de kust te rijden en ook eens dat heerlijk restaurant in Numana uit te proberen.

  Zo'n ladyweekend moesten we zeker en vast weer overdoen !

  Onze provisie Belgische chocolade was met al dat Belgisch bezoek gelukkig weer wat vergroot en een Belgisch koppel dat wij helemaal niet kenden, zorgden nog voor een mooie verrassing, een grote fles speciaal bier...

  Door de drukte op de Girandola, lukte het me nog niet om terug met de podisti mee te wandelen, Ondertussen waren ze zelfs voor een 5-daagse naar Giethoorn geweest. Één van de Nederlandse wandelaarsters had dit georganiseerd, het werd één groot feest, bovendien, voor hen die nog nooit in Nederland geweest waren of in een vlak land, was het de ogen uitkijken !!!!!Na deze uitstap organiseerden ze een foto-avond die gepaard ging met veel eten en waarop iedereen uitgenodigd was.

  Erik kon midden september weer eens gras maaien, de temperaturen begonnen 's avonds toch te dalen, het water van het zwembad koelde af....we sloten ons zwembad maar af.

  Het is bijna een traditie geworden.....dit te doen nèt voordat de wijnfeesten beginnen. we zijn er weer klaar voor !


  Tanti saluti cari


  Isabelle en Erik


  PS:

  • Tijdens het avondfeest van de volleybalclub in Moie wilden de gastronomen uit Nederland hun etentje afsluiten met een grappa. De kelner zei dat dit niet kon, want tijdens dergelijke feesten had niemand een vergunning voor sterke dranken....doch als ze koffie met iets erbij bestelden.....een grappa of zo.....

  • In Jesi wilden wij vrouwen even uitrusten op een terrasje van al het shoppen. Een Afrikaanse verkoper snelde onmiddellijk toe met allerlei armbanden e.d. Hij stelde zich voor als Michael , king of Africa en het moest gezegd, hij deed het op een leuke en humoristische manier. vooral de armbanden wilde hij verkopen, doch voor mijn smalle polsen allemaal te groot, ook liet hij mij een zwarte armband zien waarop ik zei: I don't like black....

  • ik zat bij mijn kapster....haar telefoon belde herhaaldelijk..iedereen wilde zijn afspraak verzetten of een nieuwe maken...daar reed plotseling heel langzaam een auto voorbij, de vrouw die er in zat schreeuwde : “ Roberta (= naam van kapster) wanneer had ik een afspraak ?” Roberta vlug kijken en dan maar achter de auto hollen en de juiste datum naschreeuwen....

  21-10-2010 om 21:07 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  19-09-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van de maand augustus
  Veel volk op de scampagnata, dus ook veel gnocchi.  Volwassenen helpen ook eens mee met de pizza's:


  Onze muzikale pizza avond:


  Op de piazza bij Orietta:

  19-09-2010 om 17:38 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  06-09-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.feest in Poggio cupro
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

   


  Cupramontana, 6 september 2010,


  Ciao tutti,


  Het jaarlijkse dorpsfeest, of la Scampagnata Poggiana, startte met slecht weer; gelukkig bleef het op de eerste avond droog en de andere avonden was de zon weer op appel. Honderden kilo's aardappelen werden gekookt, geschild en dan tot gnocchideeg verwerkt. Ook dit jaar hielp ik de oudere dames van het dorp in de gnocchi tent, Erik daarentegen liep weer rond om het afval van de tafels af te ruimen. Er kwamen toch al wat meer buitenlanders naar dat feest, waardoor Erik altijd zijn werkzaamheden kon staken en even tolk speelde. De gnocchi kenden weer enorm succes, veel Italianen hebben tegenwoordig ook geen tijd meer om ze zelf te maken, dus dan maar naar la Scampagnata gaan, waar je nog handgemaakte kan eten. 2 weken later werden de helpers beloond met een uitnodiging voor een etentje.

  Augustus is echt de feestmaand, elke week is het een opgave om te kiezen waarnaar toe. De jamboree of de 50-ties revival in Senigallia blijkt altijd de moeite: alleen rock and roll muziek, tex-mex gerechten en allemaal kraampjes met kleren ed uit die jaren.

  Deze zomer hadden we meer wisselingen , dwz gasten die minder dan een week verbleven, dus konden we ook minder pizza avonden organiseren. Doch diegenen die plaatsvonden waren weer succesvol. Bij één daarvan hielpen zelfs de volwassenen mee met het maken van het deeg. (gewoonlijk heb ik louter kinderen als assistenten) Na het maken van de deegbollen volgt een pauze om het te laten rijzen. Onze gasten gingen dan maar wat wijn inkopen voor de avond. Doch bij de wijnfamilie Cherubini mochten ze mteen alle wijnen proeven, dus kwamen ze zeer goed gezind terug. Toevallig bleek één van onze gasten gitaar te kunnen spelen, zo'n instrument was gauw gehaald bij vrienden thuis en de muzikale pizza avond kon zo beginnen, ambiance verzekerd, zeker met het achtergrondkoor !!!

  Eind augustus konden we gelukkig nog genieten van restaurant Orietta die , nu dat de piazza van Cupra gerestaureerd was en bijna helemaal autovrij, het mooiste terras van Cupra bezit.


  Tot volgende keer,


  tanti saluti cari


  Isabelle en Erik


  PS:

  – scrabblen met verschillende nationaliteiten was niet eenvoudig: een Nederlandstalig spel waar Engelse woorden, gecombineeerd werden met Nederlandse en Italiaanse.....

  06-09-2010 om 18:43 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  25-08-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's maand juli
  Ondanks de hevige oranjesupporters konden ze de finale niet winnen...zelfs de bar eigenaar Ruggero supporterde mee:


  la festa della piadina in Castelpiano was weer fantastica:


  Vele handen maken licht werk dat geldt ook voor de pizza's:

  25-08-2010 om 19:05 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  22-08-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's maand juni
  Mooie panorama' s vanaf de Monte San Vicino:  De schilderscursus werd een succes :


  Erik huurde een mooi busje om met de Amerikanen rond te toeren:


  Lena toonde me hoe pannekoeken te bakken:


  Dit jaar had de bakker zelfs Italia tassen voor het WK:

  22-08-2010 om 12:09 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  08-08-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zomer nog niet voorbij maar
  Het is nu volop zomer op de Girandola: zon, blauwe lucht, luierende gasten in de hangmatten, plonzende kinderen in het zwembad, eventjes wat cultuur opsnuiven in Jesi en s'avonds genieten van een heerlijke maaltijd op de piazza van Cupramontana. (meer zomerbelevenissen te lezen op www.bloggen.be/lemarche).
  Maar wij denken ook al aan de herfst, het jaargetijde van de wijnoogst, de olijvenpluk, de paddenstoelen, en de mooi gekleurde bossen.

  Voor ons begint de herfst altijd met het Festa dell'Uva, tijdens het eerste weekend van oktober en tevens het op één na oudste wijnfeest van Italië. Op zaterdag vindt de palio plaats tussen de verschillende wijndorpen rond Cupramontana: wie kan de meeste druiven vertrappelen met de voeten binnen een bepaalde tijd? Het hoogtepunt van het feest is dan de optocht met praalwagens allemaal versierd met druiven, die een maand van te voren door de plaatselijke jeugd gemaakt werden.

  Maar misschien wilt u de Marche ook tijdens de herfst eens bezoeken en zo'n druivenoogst meemaken of zelf grappa stoken? Of eventueel olijven plukken om die daarna in de olijfoliemolen zien verwerkt worden tot het groene vloeibare goud! Marina de kokkin van een plaatselijk restaurant kent ook vele paddenstoelen uit de streek, u kan eens met haar op stap en dan al het geoogste verwerken in italiaanse gerechten.

  Met Ryan Air is een lang weekend best te realiseren, dus bedachten we voor u een;

  Herfstarrangement: "De smaak van Le Marche".
  -- Fly and let you drive --

  Hoogtepunten van deze reis.

  Ontdek het autenthieke Italië.
  Bezoek schilderachtige dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Geniet van fantastische vergezichten over met wijnranken begroeide Marchigiaanse heuvels en zilvergrijze olijfboomgaarden.
  Proef van plaatselijke delicatessen en excellente wijnen.

  Een fantastische gelegenheid om de wijnproducenten te ontmoeten, hen te woord te staan en vragen te stellen, de wijnkelders en wijngaarden te bezoeken, de wijnen te proeven op de plaats van origine. Voor gepassioneerden een gelegenheid om de reeds vergaarde kennis en ervaring te verrijken.

  meer info op de website  www.lagirandola.eu

  08-08-2010 om 22:52 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  03-08-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zomer op de Girandola
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Cupramontana, 3 augustus 2010.  Ciao amici,


  In juni wijdden de gasten eindelijk het zwembad in, de zon verscheen op het toneel en zou ons deze maand niet teleurstellen ! Op een heldere dag beklommen we de Monte San Vicino, de hoogste berg (ca. 1500m. ) waar wij op uitkijken. We kozen de juiste dag uit; kilometers uitzicht en overal een magnifieke flora, zelfs wilde pieonen, orchideeën en viooltjes. Het digitaal fototijdperk kwam nu goed van pas, honderden bloemen nam ik zo op de foto .Te zien op de volgende site:

  http://picasaweb.google.nl/girandolaster/Montesanvicino?authkey=Gv1sRgCLSQnc6MlY2eyAE#

  Ook het bloementapijt in Cupramontana, de 2de zondag na Pinksteren wilden we even bekijken, voordat onze nieuwe gasten arriveerden. maar we kenden zoveel mensen dat we ons nog moesten haasten om op tijd thuis te zijn. Want samen met een Belgische kunstenares Linda Blokken organiseerden we een schilderscursus op de Girandola. De weergoden waren de schilders goed gezind, zodat ze verschillende technieken konden uitproberen. De schilderijen waren echt de moeite waard.

  Cupramontana kreeg bovendien allemaal ferrarifreaks over de vloer, een 40-tal konden we dan in de gemeente bewonderen.

  Een Duitse vriend besloot om zijn 50-jarige verjaardag te vieren in de pas gerestaureerde abdij Beato san Angelo van Cupra te vieren. Wij waren één van de 90 uitgenodigden, een prachtige festa in een fantastisch dekor.

  Terwijl Erik een week lang met Amerikanen door Umbria tourde in een mooie minibus kwam Lena, mijn petekind, mij helpen met de gasten. Zo leerde ze me dan dè lekkere pannenkoeken bakken en ook onze gasten zouden ervan smullen !

  Half juni startte het wk voetbal, weer kon ik de Belgische vlag opgeborgen laten liggen, de Nederlandse en Italiaanse haalden we dan wel tevoorschijn. Die laatste verdween al snel terug in de opbergplaats, terwijl de oranjegekte bij de Nederlandse bewoners van Cupra ook toesloeg ! Mijn zussen met kinderen logeerden ook bij ons en samen gekleed in het oranje en gewapend met allerlei oranje attributen zouden we dan tidjens de halve finale voor de ploeg van ome Erik supporteren....de finale waren mijn zussen al thuis en supporterden ze voor spanje...In ieder geval verloor oranje weer de finale en is het weer 4 jaar wachten.

  Ondertussen was hier het hoogseizoen gestart met nieuwe maar ook met stamgasten. De Belgische neefjes, de Italiaanse nichtje en neefje het Duitse nichtje met vriendin logeerden om beurten bij hun tante en oom, dat werd naargelang de leeftijd shoppen, op het strand bakken, in het zwembad plonzen, de grote glijbaan van het aquapark trotseren en natuurlijk de pizza-avonden. Het weer liet dit gemakkelijk toe want we bereikten net niet de 40 graden !Er overnachtte zelfs een journalist van de Standaard/Nieuwsblad bij ons, hij wenste de Marche wat meer bekendheid te geven. Jammer dat zijn vriendin al de eerste dag haar voet brak tijdens een bergwandeling...maar zo kon de spoeddienst van het ziekenhuis van Jesi nogmaals getest worden.

  Tot grote verbazing van Erik logeerde hier ook één van de eerste afgestudeerde Belgische agogen , moest Erik eindelijk eens niet uitleggen wat agogiek was.

  Met verschillende stamgasten bezochten we dan ook net zoals vorig jaar de sagra van de crescia of de piadina, een soort pannenkoek die zowel met hartige als met Nutella gevuld kan worden. De Belgische delegatie zorgde voor veel ambiance op de dansvloer.

  Het dorpsfeest of de scampagnata Poggiana staat weer voor de deur als ook het jaren 50 feest de Jamboree in Senigallia..

  we blijven maar feesten !


  tanti saluti cari


  Isabelle en Erik

  PS:

  • Een Duitse makelaar en zijn vrouw werden door de politie aangehouden, want ze reden veel sneller dan de toegelaten 50km. Alhoewel zij hier al jaren woonden, deden ze net alsof ze geen Italiaans spraken. De 2 poltieagenten begonnen onderling te overleggen hoe je 50 in het Engels zei. “ Fieefetie” zei de ene agent plotseling tegen onze vriend. Hij deed alsof hij het niet begreep “ Fiefetie ?” Si en de agenten herhaalden het een aantal keren. Totdat onze vriend opeens uitriep “ Oh you mean fifty ?” de agenten dolblij dat ze begrepen waren. “ Oh sorry “ zei onze vriend nu “ I didn't know” de agenten maar al te blij dat ze begrepen waren lieten de 2 Duitsers dan maar zonder boete vertrekken.

  • Mijn nichtje Lena is in veel dingen geinteresseerd , zo ook tijdens haar bezoek aan het kleine landbouw museum van Morro d'Alba. 3 zalen klein. Maar zij wilde elk object bekijken en zo deden we er lang over...de kaartjes verkoopster die waarschijnlijk nog nooit bezoekers had gehad die er zolang overdeden, kwam al bezorgd vragen of alles wel in orde was. We konden haar gerust stellen.

  03-08-2010 om 21:47 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  14-07-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van maand mei
  festa 1 maggio:

  Cocco, een ex-collega op bezoek:

  Opentuinen:

  het zwembad wacht op de eerste plonzende gasten:  14-07-2010 om 23:18 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  09-06-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.la festa del primo maggio
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Cupramontana 7 juni 2010,


  ciao amici,


  Alle jaren zorgde de maand mei voor prachtig, stabiel zonnig weer. Dit jaar bleken de weergoden

  nog veel ruzies uit te moeten vechten, zodat het regenwater nog ruim voldoende naar beneden

  stroomde.

  Erik maaide wekelijks het gras, het zwembad werd pas laat deze maand ingewijd door onze

  gasten, maar gelukkig konden de winterspreien wel gewassen worden en opgeborgen.

  De temperatuurschommelingen zorgden voor onaangename verrassingen; alweer een bijennest aan

  één van de vensters van een vakantiehuis. Gelukkig waren de plaatselijke imkers nog altijd blij

  met een nieuwe bijenkolonie , zodat ze het nest wel wilden komen ophalen.

  Op 1 mei, vroeger een héél belangrijk feest in Italia, toen de communisten hier nog in grote

  aantallen aanwezig waren, besloot de zon wèl van de partij te zijn. De podisit of wandelgroep wilde

  dit gebeuren ook weer eens à la grande vieren. Zo belandden we die dag ergens bij een oud

  familiehuis, op de flank van de Monte San Vicino direct in een Bertolli reclamespot; lange tafels

  rijkelijk gedekt, honderden olijfbomen, Italiaans gekrakeel van zowel jong als oud, vino à volonté,

  pasta al forno, porchetta....om te eindigen met verschillende dolci. Iedereen kon doen en laten wat

  hij of zij wilde, eten en drinken, rusten, wandelen, dansen, kaarten, kortom la dolce vita. Eén oud

  communist probeerde nog de groep warm te maken voor de Internazionale, doch blijkbaar

  bestonden de kameraden van vroeger niet meer.

  (foto's:

  http://picasaweb.google.nl/girandolaster/Festa1maggio?authkey=Gv1sRgCLSw4q-R-_mklwE# )

  (film: http://www.youtube.com/watch?v=V3cgUETdXWE )


  We kregen deze maand veel onverwachtse gasten, waaronder een ex-collega vrachtwagenchauffeur

  van Erik. 30 jaar hadden ze elkaar niet meer gezien en opeens stond Cocco hier aan het hek. Een

  blij weerziens natuurlijk tussen de 2 mannen. Hij kwam oorspronkelijk uit Sicilia, was er even

  geweest bij familie en op de terugweg dacht hij, even zoeken waar Erik woonde !

  Cupramontana beleefde bovendien de grootste Hollandse invasie ooit, 90 personen uitgenodigd

  voor een huwelijk van een Hollands bruidspaar. Een ex-collega van één van de uitbaters van de

  B&B's hier. De plaatselijke horeca wreef in de handen, toeristen zijn altijd welkom. Ook wij

  herbergden enkele van de trouwgenodigden en beleefden zo een gezellig weekend ! Na deze invasie

  overnachtte bij ons een Duitse beheerder van een Frans wijn chateau die de Verdicchio wijn

  eens wilde proeven. Aangenaam verrast bleek hij , een druif dat op zoveel mogelijke manieren

  verwerkt kon worden; champagne, tafelwijn , witte wijn , dessertwijn en grappa.

  Een buurgemeente organiseerde een mooi initiatief, Giardini di maggio, enkele privétuinen werden opengesteld, vooral één van de villa's trok veel nieuwsgierigen, niet voor de tuin maar de

  reusachtige oude wijnkelder die nog ontelbare wijn tonnen bevatte.


  We waren weer vertrokken voor de talrijke feste !


  Tanti saluti cari


  Isabelle en Erik

  PS:

  • We gingen naar de presentatie van een nieuwe gids: la guida dei castelli di Jesi. Een mooi

  boek, waarvan elke bezoeker een exemplaar ontving. Na de bespreking ervan mocht iedereen

  aanschuiven bij het buffet. Een luxe buffet waar de spumante rijkelijk vloeide en de truffels

  op allerlei mogelijke manieren geproefd konden worden.


  09-06-2010 om 22:23 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  15-05-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opnieuw het dak op...
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Cupramontana, 10 mei 2010,


  Ciao amici,


  de aprilse grillen of april doet wat hij wil, allemaal van toepassing op deze maand 2010 ! Voor het eerst ging ook een gast van ons mee met de podisti op zaterdag , maar helaas de weergoden waren ons niet goed gezind. !!! Liters water stroomden naar beneden...Als verzopen katten doken we met de hele groep in een bar waar ze ons stomverbaasd aankeken , wat hadden we gedaan om zo nat te worden ? gewandeld...in die regen ????? de gaste had ondanks alles toch van het gezelschap genoten !

  Gelukkig ook mooi weer in april , dus konden de olijfbomen gesnoeid worden en tijdens een wandeling met onze honden volgde ook een ontmoeting met de eerste slang van het jaar.

  Pa en ma Wempe kwamen logeren, dit betekende klussen op de Girandola. Het dak van het huisje , de cabanna , stond op instorten dus met zijn allen aan de slag. Terug het dak op … pure nostalgie ; wel op minder grote hoogte en beduidend minder dakpannen om te versjouwen, maar de betonmolen draaide weer op volle toeren, de dakpannen moesten weer gesorteerd worden op ouderdom en grootte, en als afsluiter een blinkende nieuwe koperen dakgoot.

  We trakteerden onszelf op talrijke ijsjes bij la Dolce Vita, testten het vismenu bij ristorante Orietta (buonissimo) en maakten dan nog een uitstap naar Umbrie. Hier picknickten we boven op de top van de Monte Subasio, de berg van Assisi . Even mijn zus begroet in die stad, tijdens haar gidspauze.

  De Ijslandse vulkaanas bezorgde enkele van onze gasten ook even wat moeilijkheden. Dan maar niet vliegen naar huis maar terugkeren met de huurauto. Mijn Belgische nicht die in Rome vastzat , reisde via Zwitserland en Frankrijk terug met de trein , 24 uren reistijd ipv 1,5 uur.

  De lente in la bella Italia, dus ook weer het startsein voor de talrijke feesten, wij kozen met onze gasten het kleine wijkfeestje van San Michele uit , een dag waarop het eindelijk niet regende !!! Het broodje porchetta smaakte ons dan ook goed.

  Mooi weer, dus het zwembad weer geopend, wel geen plons genomen want hiervoor was het water nog veel te koud ! maar aperitieven aan het zwembad kon wel !

  Laat de zomer maar snel komen.


  tanti saluti cari


  Isabelle en Erik


  PS:

  • We wilden even naar Umbrie , het vakantiehuis zoeken waar Erik met zijn Amerikanen zou verblijven. Maar ja waar lag dat gebouw ? we stopten in een dorpje en vroegen het aan iemand die in zijn tuin werkte. Bleek dat toch niet de concierge van het vakantiehuis te zijn. Wat een toevalstreffer. Zo wees hij ons meteen het juiste gebouw aan.

  • even met de ouders van Erik naar wijnboer Cherubini om wat wijn te kopen. Stond de hele familie en vrienden de net gebottelde flessen uit de aanhangwagens te lossen en dan via een rij mensen over te dragen naar de opslagruimte. Waarom niet even meehelpen ? Voor we het wisten hadden we zo 3000 flessen door onze handen laten gaan.

  15-05-2010 om 17:04 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  23-04-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van de maand maart
  De lesfoto's: signore Radio, de mimosa en de 3 bogen.
  Op stap in Lazio:
  bagnoregia di Civita:  de Tulpen:

  23-04-2010 om 15:49 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  05-04-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Een mooie ontmoeting met een signore.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Cupramontana, 5 april 2010,


  cari amici,


  maart roerde dit jaar wel met een extra dikke staart; op 1 nacht viel er nog bijna 40 cm sneeuw, in Urbino stortte zelfs een dak in door het sneeuwgeweld....de ouderen van ons dorp herinnerden zich dergelijke sneeuw in maart van 1957, of was het 1956 ? Mijn zus die in Umbria woonde moest haar auto beneden aan de heuvel achterlaten en de 7km lange zandweg naar haar huis te voet afleggen , want zoveel sneeuw ineens konden de winterbanden ook niet aan.

  Onze eerste gasten maakten nog een mooie natte sneeuwbui mee, maar dan eindelijk zette prinses Primavera haar definitieve intrede. (op de mogelijke aprilse grillen na ?)

  We konden eindelijk snoeien, grasmaaien, al enkele tuinmeubels buiten zetten, want 's middags aten we al heerlijk buiten ! De tulpen volgden de narcissen op.

  Dit jaar bloeiden de mimosa's dan ook nog volop op 8 maart, de vrouwendag die hier in Italia best gevierd wordt. Als je als vrouw boodschappen doet, krijg je die dag gegarandeerd een takje mimosa mee.

  Mooi lenteweer betekende ook deel 1 van een fotocursus , het zou niet al te technisch worden. Met Frans de leraar reden we naar de ommuurde historische gemeente Serra San Quirico. Hier parkeerden we en startten meteen de les. Enkele tips ontving ik reeds via mail, maar nu de praktijk. Gewoon foto's trekken en dan meteen bespreken, Frans maakte ook beelden op dezelfde plek en dan vergelijken ! Er kwam een wat oudere gedistingeerde man op ons af, hij was best nieuwsgierig, wat deden we daar ? We legden het hem uit en geraakten wat aan de babbel. Of we ook van hem een foto mochten nemen, want hij was echt fotogeniek. Tja maar hoe zou hij die foto's ooit ontvangen ? We beloofden hem een exemplaar op te sturen . Hierop gaf hij zijn adres, zijn achternaam en zijn voornaam ? , hierbij aarzelde hij even, niemand had zo'n voornaam als hij. We werden wel nieuwsgierig nu....Radio, hij heette Signore Radio ! Zijn vader had nl in de eerste wereldoorlog samen met Guglielmo Marconi ( de uitvinder van de radio) in hetzelfde regiment gezeten en als eerbetoon noemde zijn vader zijn eerste zoon Radio ! Hij wandelde nog even met ons mee en wees ons op een belangrijke gedenkplaat van Serra , declameerde nog een heel gedicht van San Francesco en de wolf van Gubbio en nam toen afscheid. Een leuke ontmoeting !

  Hierna zetten we de les voort, leren kijken was de boodschap, het apparaat mag no zo gesofisticeerd zijn, wie niet kan kijken maakt geen mooie foto's.

  Oefenen kon ik nog de volgende dag, tijdens een uitstap naarde regio Lazio, waar Erik in juni een een groepje Amerikanen mocht rondrijden. Zo ontdekten we nog een mooi stukje Italia, vlak aan het meer van Bolsena, ten noorden van Rome. Vooral Bagnoregia di Cìvita liet een enorme indruk achter. Ooit één gemeente maar door jarenlange erosie in de tufstenen rots, ontstond een kloof die de gemeente in 2 deelde. Een lange brug verbond de delen met elkaar, maar de vele regenbuien en sneeuw van deze winter hadden nog voor extra erosie gezorgd, la città che muore noemden ze het. Impressionante. Terwijl we zo door prachtige karstlandschappen reden, kregen we nog een telefoon van mijn zus in Umbria, ze was een lid van de koninklijke familie uit Madagascar aan het rond leiden !

  Het toeristisch seizoen was wel degelijk gestart, we kijken er naar uit !


  Tanti saluti cari


  Isabelle en Erik


  PS:

  • zelfs bekende mensen nemen de vlucht Brussel-Charleroi-Ancona, mijn ma zat met Elio di Rupo in het vliegtuig !

  • tijdens de fotocursus schreeuwde een man in een vensteropening ons toe : daar moesten we gaan staan , schreeuwde hij in dialect. Wij keken hem verbaasd aan, zagen we dan de 3 bogen dan niet ?Hiervan konden we toch een prachige foto nemen ? Tja maar we zagen ook de auto ervoor en nog andere storende elementen. Hij bleef echter maar roepen, dan maar een kiekje genomen.

  • Erik ging alvast een grote auto reserveren bij een verhuurbedrijf voor de Amerikanen die hij zou rondrijden. 2 weken geleden hadden ze hem er een bepaalde prijs gezegd, maar Erik zag op internet met de dag de prijs stijgen. Dus snel ernaar toe. Hij liet de prijs van 2 weken geleden aan de bediende. Tja die prijs gold niet meer. Wie zei u dat ? Een collega van u, ah misschien mijn broer ? na wat telefoontjes kreeg Erik toch nog de goedkope prijs, zelfs nog lager dan 2 weken geleden.

  • Een Belgisch koppel moest onverwachts naar een Italiaanse notaris voor een aanvulling van hun koopcontract. Doch de documenten moesten in het Nederlands vertaald worden door een beëdigde vertaler, doch het was al laat in de avond, Mocht hun Italiaanse vriend die mee was dat niet doen ? Hij bellen naar de notaris, aanvankelijk ging het niet , maar plots herkende de notaris een familiair accent. Kwam de vriend ook toevallig uit die gemeente in het zuiden ? ja inderdaad , toen was het plots geen probleem meer.

  05-04-2010 om 17:13 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  10-03-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van de maand februari
  De lente laat zich al zien:


  Uitzicht op een zonnige dag:


  Maiolati Spontini:

  Monteroberto:

  Castelbellino:  10-03-2010 om 12:06 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  05-03-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 vestingdorpen in de Marche
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Cupramontana, 5 maart 2010


  Ciao tutti,


  Tussen de sneeuw- en regenbuien door, verscheen ook af en toe een zonnetje op het toneel. Ideaal voor uitstapjes om onze website over de Marche te vervolledigen. We kozen deze keer de 3 buurgemeentes uit: Maiolati Spontini, Monteroberto en Castelbellino, alle 3 nog oude ommuurde vestingsdorpjes, alle 3 nog zelfstandige gemeentes, alhoewel hun inwonersaantal vaak de 1500 inwoners niet overschreed. Bereikbaar via een omhoog slingerende weg, pronkten de drie met hun vestingmuren en hun kerktorens, veelbelovend voor een mooie panorama. Vanuit Poggio vertrekkend, bereikte men eerst Maiolati Spontini , de geboortestad van de componist Spontini, ooit nog hofcomponist van Napoleon. Een klein museumpje over deze componist ontbrak dan ook niet in het dorp. De moderne deelgemeente Moie, die beneden aan de heuvel ntstond overtrof al jaren de hsitorische kern van de gemeente met het aantal inwoners maar het gemeentehuis bleef in Maiolati, boven de heuvel. Volgde hierop Monteroberto met een indrukwekkende vestingtoren om dan uiteindelijk te belanden in Castelbellino , bekend voor de gezellige kerstmarkt en het mooie uitzichtsterras !

  Mooie aanraders voor onze gasten en verdere bezoekers uit de Marche.

  Onze vereniging van B&B's kende w een nieuw lid: il Baco of de zijderups. Erik als voorzitter nam er een kijkje , een originele B&B gelegen in het historisch centrum van Cupra in een voormalig zijderupskwekerij. Tot de jaren 20 kende de hele omgeving hier een belangrijke zijdeindustrie. talrijke landbouwers verdienden er zo wat bij door een aparte plaats in huis te voorzien om zijderupsen te kweken. Aangezien het hoofdvoedsel uit de bladeren van moerbeibomen bestond, pronken bij oude boerderijen nog vaak eeuwenoude moerbeibomen .

  Terwijl Erik even op en af naar Belgenland reisde voor een reunie (met Ryan air was nu zo'n korte trip best mogelijk) maakte ik de blijde intrede mee van Prinses Primavera ! Ze werd luid verwelkomd en bejubeld, narcissen en krokussen tooiden zich in bonte kleuren en ook de amandelbomen zorgden voor een mooi wit kleed. De wijnboeren konden eindelijk hun druiven snoeien, wat een achterstand om in te halen....

  Doch Koning Winter weigerde zijn alleenheerschappij zomaar prijs te geven en de maartse buien voorspelden niet veel goeds.  Tot volgende keer


  Tanti saluti cari


  Isabelle ed Erik


  PS:

  Eventjes tolken tussen een Zwitserse huiseigenaar en de bediende van een ramen- en deurenfabriek. De Zwitserse klant wilde graag schuifdeuren voor zijn veranda bestellen. De bediende zou ons die laten zien met de volgende woorden: deze zijn heel mooie deuren, doch ze functioneren niet goed want bij heviger regens blijken ze niet waterdicht te zijn, deze deuren daarentegen zijn niet echt mooi, maar ze zijn efficiënt tegen de binnenstromende regen !  05-03-2010 om 17:41 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  09-02-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.le Marche op de Belgische televisie
  Op dinsdagavond 16 februari om 20.30 speelt   de aflevering "Droomhuis onder de zon" zich af  in de regio Marche !!!

  Veel kijkplezier

  Isabelle en Erik

  09-02-2010 om 20:22 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  08-02-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotos van januari
  Het ecologisch eiland:


  Fotos uit Rome:


  08-02-2010 om 21:23 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een wandeling door Rome
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Cupramontana 8 februari  Ciao amici,


  Koning Winter bezocht dit jaar wel héél Europa, ook hier mochten we 2010 instappen met sneeuw, regen, ijskoude wind en weinig zon.

  Gelukkig dat de podisti of wandelaars uit Cupra optimistische mensen zijn, want op 6 januari, juist op Befana of Epifania dag, organiseerden ze een uitstap naar la Citta Eterna of Roma.

  Met Epifania tutte le feste vanno via, doch die dag maakten we er met zijn allen een mooi feest van.

  De bus vertrok om 6 uur 's morgens vanaf de piazza van Cupra. De stemming zat er meteen in ondanks het vroege tijdstip, we voelden ons weer op schoolreis. Befana dag of de goede heks dag, meteen hield Grazia een mister Befana verkiezing onder de mannelijke passagiers.....ze mochten een hoofddoek omdoen, foto getrokken en wie was nu de mooiste ????

  Het weer viel echter tegen, alleen maar regen regen tegen, de Tiber stond ook al buiten haar oevers...doch heel in de verte waar Rome lag, zagen we warempel een brede opening in de lucht. Miracolo of Magia per i podisti, Rome verwelkomde ons gewoon met een stralende zon een een blauwe lucht ! Dat gaf energie voor de wandeling ! Riccardo, oorspronkelijk een Cuprenser maar al jaren woonachtig in Rome had ons voorgesteld om eens het alternatieve Rome te laten zien. Het zou een mooie rondleiding worden van ca. 20km. maar zo zagen we wel heel mooie plekjes !

  De bus zette ons af aan het station , waar hij ons 's avonds zou terug komen oppikken. Wij wachtten hier op Riccardo, onze gids , op iemands vriendin, op iemands nicht, op een vriend....iedereen had ervan geprofiteerd om eens met één van zijn of haar vriend/in af te spreken. Doch eindelijk konden we dan vertrekken. Erik als langste van de groep werd meteen gepromoveerd tot paraplu drager, iedereen kon hem tenminste van verre zien en zo raakte men de groep niet gemakkelijk kwijt. Toevallig een oranje paraplu !

  Zo wandelden we via het Colosseum en het Forum Romanum naar de Janiculus heuvel, de Aventijn, keken we door het beroemde sleutelgat, geraakten we in Trastevere, waar de terrasjes vol waren en waar Riccardo een piepkleine pizzeria kende met heerlijke ovenverse pizza al taglio . Buonissimo, na zo'n wandeltocht wilde de maag ook verwend worden. Even rusten en dan weer verder. Eigenlijk hadden we ook langs de oevers van de Tiber moeten wandelen, doch er was zo'n hoog water, dat Riccardo een andere weg moest volgen.

  Om half zes arriveerden we dan weer aan het station, doodop maar wat een mooie dag ! de bus stopte onderweg nog even voor een panino maar dan was het echt terug naar Cupra rijden. Om 23 uur konden we allemaal in onze bedden kruipen. Zo'n uitstap zullen de podisti zeker nog eens organiseren ! Alle foto's te zien op de website:www.castiglionidiarcevia.it/cupra

  Januari 2010 zorgde voor een ecologische verandering in de omgeving, vanaf nu zou de vuilnis apart van huis aan huis opgehaald worden. Voor de noordelijke landen al jaren een gewoonte, hier een echte revolutie. Tot nu toe kwam er hier geen vuilniswagen die huis aan huis het afval ophaalde....nee om de zoveel meters stond er aan de weg een grote grijze container waar men dan zijn vuilnis ingooide. Er werd gevraagd om glas, plastic en papier in aparte hiervoor bestemde containerparkjes te deponeren, maar daar het afval in de grijze container anoniem was, gebeurde dit niet altijd zorgvuldig. Het groot huisvuil, zoals meubels, e.d. kon gratis 2 maal per maand thuis afgehaald worden na een telefoontje.

  Italie bleek echter niet meer aan de Europese normen te voldoen en dus veranderde hier ook van alles. Iedereen die in de bebouwde kom woonde kreeg een aantal containertjes, voor groene afval, voor restafval en dan om de zoveel meters kwamen er nu plastic, papier, en glascontainers. Zij die buiten de bebouwde kom woonden, mochten nog altijd hun restafval in de grijze containers doen, maar moesten nu ook glas e.d. sorteren.

  Wij wonen net achter het bord van de bebouwde kom, dus kregen geen kleine container, en dus wordt het afval bij ons thuis niet afgehaald, dus gebruiken we verder de grijze container. Helaas zijn die fel verminderd in aantal, en gooien nog altijd veel meer mensen dan geoorloofd hun afval in die container, gevolg uitpuilende containers....ze worden ook veel minder vaak leeggemaakt....

  De grijze container voor onze deur verdween jammer genoeg, dus nu maakte erik zoals ze dat hier zo mooi zeggen een ecologisch eiland !  Tot volgende keer


  Tanti saluti cari


  Isabelle en Erik

  08-02-2010 om 21:19 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  20-01-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Workshop schilderen in de Marche
  In het voorjaar van 2010 organiseren we samen met kunstenares Linda Blokken een cursus tekenen en schilderen in het midden van Italië.
  Temidden van het prachtig Marchigiaans heuvellandschap kunt u tijdens een week vrij werken onder individuele begeleiding en kennis maken met verschillende materialen en technieken; acryl, aquarel,..
  Van zondag 6 juni tot en met zaterdag 12 juni 2010.
  Wie geinteresseerd is, kan altijd een kijkej nemen op onze website: www.lagirandola.eu

  20-01-2010 om 20:56 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  09-01-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.jaaroverzicht 2009 van de Girandola
  Januari:

  In januari vertoefden we even in Nederland voor een familiefeest:


  Februari:

  Ravenna is niet  zo ver, dus ideaal voor een daguitstap!


  Maart:

  Zonnige dagen dus even de top van de Monte Murano verkennen en fabriano bezoeken:
  April:

  Hoog tijd om de eeuwenoude olijfbomen te laten snoeien !


  Mei:

  Dankzij het warme weer gaan we een naar het  strand van de Monte Conero en eten er een gelato. Tevens missen we de open deur dag niet van de kruidenboerderij !
  Juni:

  Erik knapte de pizzahoek op, want de pizzafeesten stonden weer voor de deur.


  Juli:

  De zonnebloemen lieten zich van hun mooiste kant zien en de pizzafeesten brachten weer veel plezier.  Augustus:

  Honderden kilo's gnocchi's maakten we op de Scampagnata van Poggio en wekelijks konden onze gasten wijn proeven in de wijngaarden.  September:
  Het trouwfeest van mijn ex-collega bleek het hoogtepunt van de maand.


  Oktober:
  We bleven feesten èn het wijnfeest èn een gouden bruiloft !  November:

  Eindelijk konden we eens mee wandelen met  de wandelgoep of de  podisti van Cupra. Een plezante bende !


  December:

  We bezochten de leukste kerstmarkt die van Castelbellino, maakten de warmste kerstdag mee, wel 20 graden, Urbino werd bezocht en dan was het weer buon anno a tutti !  09-01-2010 om 16:37 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)

  Foto

  In 2000 verhuisden we naar de Marche, het best bewaarde geheim van Italie. Het thuisfront hielden we door maandbrieven op de hoogte van onze avonturen. Via deze weblog kunnen voortaan ook niet-familieleden onze belevenissen meevolgen. De eerdere maandbrieven kunnen via de link geraadpleegd worden. Veel leesplezier !

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Laatste commentaren
 • inderdaad (isabelle)
      op herfst in de Marche
 • De grappigste anti-aging activiteit (Martine)
      op herfst in de Marche
 • reactie (isabelle)
      op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
 • kapper 9h (Christel)
      op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
 • ;-) (4ke)
      op belevenissen in augustus en september in de Marche

 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!