Inhoud blog
 • Septembermaand was geen rustmaand op de Girandola
 • Hoe 3 zomermaanden op onze Girandola voorbij vliegen......
 • Meimaand, eventmaand in Cupramontana
 • Lente in le Marche
 • 24 uur in Cupramontana
  Archief per jaar
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008
 • blog over italie
 • vroegere belevenissen in de marche 1999-2007
 • toeristische info over de marche
 • overnachten in de marche
 • meer weten over de marche
 • info over italie
 • gourmet tochten in Umbrie en Marche
 • Nederlandstalige info over de Marche
 • scooters huren in de marche
 • verzamelsite voor blogs
  Zoeken in blog

  Categorieën
 • activiteiten in de Marche (84)
 • gastronomie in de Marche (1)
 • wandelen in de Marche (37)
 • wonen in de Marche
  Italie in het klein
  07-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.belevenissen in augustus en september in de Marche
  Cupramontana, 5 oktober 2012


  Cari amici,,


  Even siëstatijd tijdens de wijnfeesten, ideaal moment om jullie weer op de hoogte te brengen van onze belevenissen in augustus en september.

  Traditioneel startte de maand augustus met ons dorpsfeest la scampagnata, weliswaar met minder bezoekers dan vorig jaar, maar nog altijd genoeg gnocchi's om te maken, want hiervoor kwamen de mensen toch naar Poggio Cupro. Uit de talrijke andere feesten bezochten we nog de internationale volksdansfeesten in Apiro, door het jaar een meer rustig dorpje, doch tijdens het festival beleeft het een ware metamorfose, duizenden belangstellenden verplaatsen zich graag naar deze Marchigiaanse gemeente om het mooie dansevenement mee te maken met groepen uit heel de wereld.

  Het wandeldegustatie evenement leidde dit jaar naar de San Michele kerk, waarbij aan het einde van de fysieke inspanning de lekkere hapjes en wijnen de ijverige sportievelingen culinair belonen.

  Naast de scampagnata krijgt ons dorp Poggio Cupro de laatste jaren enige faam in de longboarding kampioenschappen, dit jaar werd onze heuvel zelfs erkend voor de Italiaanse kampioenschappen. 3 dagen lang zoefden om ter snelst een 20-tal mannen ( en 1 vrouw) met een verlengd skateboard de heuvel af. De laatste dag is er geen competitie meer, maar demonstratie en zeepkistenrace. Dit jaar sloopte blijkbaar iemand grootmoeders zetel uit het salon en monteerde dat op 4 wielen...

  Poggio Curpo , ons dorpje van amper 400 inwoners, geraakte stilletjes aan op de kaart van toeristische gebeurtenissen, vanwege het middeleeuws diner; tussen de gangen door traden er vendelzwaaiers op , trommelgroep, vuurspuwers en vuurshows en ballet. De verdedigingsmuren , de piazzetta en kerk getuigden over het verleden als versterkt klooster . Voor het historische diner was dan ook maar weinig decoratie nodig. Erik en ik deden weer mee, hij als edelman en ik als volksvrouw. Ik weigerde de rol van adellijke , want ik vond het veel leuker om mee te helpen bij het gepeupel, de adel zat toch maar aan tafel en moest zich heel serieus gedragen. De vergaderingen vooraf verliepen wat chaotisch , het afhalen van de kostuums in het Sint Catharinaklooster van Cupramontana vergde ook veel geduld, voordat iedereen gepast had.....dan maar even het klooster verkennen, een prachtig gebouw dat enkele jaren terug, gedeeltelijk gerestaureerd werd, echter zonder doel....nu stond het maar weer leeg te staan, prachtige lokalen , prachtige ruimtes immens groot , te wachten op een investeerder , maar in crisistijd ????

  De dag van het gebeuren zelf begroette ons een stralende zon, gelukkig geen slecht weer stress van vorig jaar. De bezoekers geraakten meteen in de middeleeuwse sfeer, dankzij de muziek, de vendelzwaaiers en het hele versierde dorp. Dat word moeilijk om het volgend jaar te overtreffen.

  De gasten die er bij waren, genoten weer volop, geen toeristische kitsch maar een mooi feest waaraan de dorpelingen allemaal participeerden.

  Augustus kende ook de laatste pizza avonden van de Girandola, waarbij we opnieuw muzikaal talent ontdekten tijdens de Limburgse week, allemaal gasten uit Belgisch Limburg !!!!

  Vrienden van ons bleken ook gebeten door het fotografievirus, de hele familie zelfs, zodat we in de vroege avond de mooie zonnebloemen op de foto namen en 'morgens heel vroeg opstonden om de zonsopgang aan de kust te fotograferen. Vooral voor de kinderen een hele belevenis. Waren we tijdens de voege uurtjes bijna de enige op het strand, tegen de middag vluchtten we voor de drukte weg , allemaal Italianen die het laatste weekend van hun ferragosto aan de zee wilden vieren.

  Zo was het snikheet en zo waren de avonden fris maar als je door je gasten uitgenodigd wordt voor een barbecue buiten, moet dat kunnen !

  De Amerikaanse Tiny chef waar ik een kleine kookcursus volgde gaf een workshop bij een collega , ik met een gaste er naar toe. We leerden er veel bij onder het toeziend oog van de Amerikaanse en maakten veel plezier. 's Avonds mochten de niet kokers mee eten.. Voor het volgend jaar maakte ik een afspraak met haar om ook zo kook workshops op de Girandola te geven.

  De crisis voelden we wel op de Girandola, iedereen boekte later , doch de gaten vulden we deze keer met lastminute Italianen.

  Eriks vergaderingen i.v.m. toerisme kenden weer een vervolg in september. Samen met nog enkele andere verenigingen weigerden ze nog om mee te doen aan vergaderingen voor nutteloze subsidies. Als er dan toch geld ter beschikking was dan konden de praktijkmensen dat het best beslissen waarvoor het gebruikt kon worden! Zo kwam er eens eindelijk wat geld vrij om gerichte promotie te maken, om een 20- tal journalisten uit te nodigen voor een 3-daagse verkenning van deze streek op natuur, cultureel en gastronomisch gebied. Gepland voor het weekend van 20 oktober.

  We mochten tevens Nederlandse collega's vervangen bij een event georganiseerd voor Belgische klanten van het Italiaanse bedrijf Ariston, nl. een Vespatour door onze omgeving dat tot de olijfoliemolen zou leiden. Een firma uit Piemonte (500km van de Marche) zorgde voor 9 vespa's. ( want in de Marche kan men helaas nog geen Vespa's huren) Erik zou voorop rijden, want hij had de tour trip gepland, ik zou achteraan volgen. Alleen de weergoden weigerden absoluut die dag om de zon te laten schijnen, alleen regen en regen, de firma met de Vespa's die al voor de kandidaten was aangekomen, deed dan ook niets anders dan de vespa's in en uit te landen uit de busjes en dan maar weer polieren. De groep mannen , alhoewel aangekondigd als Franstaligen, bleken een groepje Vlamingen te zijn die er wel zin in hadden in dit avontuur. Maar niet in de gietende regen. Dan maar improviseren, de vespatour vervangen door rit in het busje , de olijfoliemolen bezoek wat langer laten duren en dan klaarde de hemel gelukkig op en kon de mooie rit door het Marchigiaanse landschap toch plaatsvinden. De mannen genoten dan ook volop, wat was er leuker dan rondsnorren op een scooter, heuvel op, heuvel af, na elke bocht een andere panorama. Het aperitief bij Ruggero's bar was dan ook de kers op de taart.

  Dit jaar geen snikhete zomer maar genoeg warmte voor de vijgen om te worden verwerkt tot lekkere vijgenjam.

  Het dorpje Polverigi bij Ancona organiseerde jaarlijks een pre halloween gebeuren in september, de stad veranderde dan in een waar heksen feest, met heksen, spooksteegjes en lugubere optredens Mooi om te zien maar wat een werk voor maar 1 avond...

  Het einde van de maand ontving Erik zoals altijd zijn ex-klasgenoten die dit jaar een heuse storm beleefden , terwijl mijn eigen klasreünie in Gent onder een stralende zon verliep ! Ik maakte meteen van de gelegenheid gebruik om zoveel vrienden en familie in die regio te bezoeken, toch nog mensen moeten teleurstellen doch ik kom er weer, zo'n leuke stad Gent !!!!

  Ons toeristische seizoen is bijna weer gedaan, de wijnfeesten zijn weer gestart, helaas niet met warme temperaturen, maar eerder herfst toestanden ...Onze Belgische gasten maken er het beste van, het verslag van dit oogstfeest is voor de volgende brief, wij drinken alvast een glaasje Verdicchio op jullie gezondheid


  salute.


  Isabelle en Erik


  Ps:

  – Erik ging ook eens meewandelen met de podisti, uiteindelijk moest hij afhaken, zijn beide wandelschoenen lieten los bij de zool ...mijn wandelschoenen waren echter even oud, en hadden al meer kilometers meegemaakt, waarschijnlijk waren Eriks schoenen uitgedroogd door niet gebruik.

  – Tijdens een uitstapje naar de badplaats Fano bewonderden we moedereend met haar kuikens. Kwam een vrouw naast ons staan die ons meteen de hele stamboom van moedereend uitlegde, de namen van alle kuikens, de namen van alle voorbijdrijvende eenden en diens verwantschappen, de overlijdens....

  – gasten die bij ons overnachtten om dan een weekje umbria te doen en dan terugkeerden om 's anderendaags het vliegtuig op Ancona te nemen. Doch de volgende dag vloog er niets naar Brussel, hadden ze zich niet vergist ? Ja een dag te vroeg bij ons gekomen, een dag te vroeg bij de vorige gastheer vertrokken maar wel een extra dag vakantie.  Geef hier uw reactie door
  Uw naam *
  Uw e-mail *
  URL
  Titel *
  Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
    Persoonlijke gegevens onthouden?
  (* = verplicht!)
  Reacties op bericht (1)

  09-10-2013
  ;-)
  Wij houden je eraan hoor, als je nog eens in 't Gentse bent ;-ppp Gentbrugge is er maar een scheet vanaf, hahaha xxx

  09-10-2013 om 22:17 geschreven door 4ke  Foto

  In 2000 verhuisden we naar de Marche, het best bewaarde geheim van Italie. Het thuisfront hielden we door maandbrieven op de hoogte van onze avonturen. Via deze weblog kunnen voortaan ook niet-familieleden onze belevenissen meevolgen. De eerdere maandbrieven kunnen via de link geraadpleegd worden. Veel leesplezier !

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Laatste commentaren
 • inderdaad (isabelle)
      op herfst in de Marche
 • De grappigste anti-aging activiteit (Martine)
      op herfst in de Marche
 • reactie (isabelle)
      op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
 • kapper 9h (Christel)
      op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
 • ;-) (4ke)
      op belevenissen in augustus en september in de Marche

 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!