Inhoud blog
 • Septembermaand was geen rustmaand op de Girandola
 • Hoe 3 zomermaanden op onze Girandola voorbij vliegen......
 • Meimaand, eventmaand in Cupramontana
 • Lente in le Marche
 • 24 uur in Cupramontana
  Archief per jaar
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008
 • blog over italie
 • vroegere belevenissen in de marche 1999-2007
 • toeristische info over de marche
 • overnachten in de marche
 • meer weten over de marche
 • info over italie
 • gourmet tochten in Umbrie en Marche
 • Nederlandstalige info over de Marche
 • scooters huren in de marche
 • verzamelsite voor blogs
  Zoeken in blog

  Categorieën
 • activiteiten in de Marche (84)
 • gastronomie in de Marche (1)
 • wandelen in de Marche (37)
 • wonen in de Marche
  Italie in het klein
  14-11-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.herfst in de Marche


  Cupramontana 11 november 2015,


  Cari amici,


  Herfstmaanden kenmerken zich meestal door wisselvallig weer, september en oktober 2015 beantwoordden volledig aan dit beeld: weken met bijna 40 graden gevolgd door helse regenbuien.

  De hittegolf startte op de dag van het middeleeuws diner, waardoor een groot publiek opdaagde. Maar het was wel zweten geblazen in ons middeleeuwse outfit. Doch dit stond geenszins de organisatie in de weg; een vlotte bediening aan de tafels, perfect afgewisseld met boeiende middeleeuwse attracties. Onze gasten genoten dan ook met volle teugen !

  De traditionele passeggiando/degustando (wandelen en degusteren) wandeling volgde dit jaar het traject van alle bronnen in Cupramontana om te eindigen bij de alleroudste, de pas gerestaureerde fonte Romana uit Romeinse tijd. Na de inwijdingsceremonie kon er gedronken en gegeten worden. Het volgende project van de gemeente voorzien voor maart volgend jaar, de musei nelle grotte of de musea in de gewelfde kelders van het Sint Catharinaklooster. Via het VVV en een bezoekerscentrum zal men het Verdicchiomuseum en het wijnetiketmuseum bereiken om te eindigen bij de enoteca of wijntheek. Bij mooi weer kan men dan zelfs een glaasje nuttigen in de kruidentuin aangrenzend aan het klooster.

  Oktober startte zoals altijd met het fameuze wijnfeest. De eerste dag regende het pijpenstelen, gelukkig sloten de weergoden de andere dagen de watersluizen en bestraalde een mooie zon het feestelijk gebeuren. Talrijke mensen maakten de palio van de pigiatura mee, de wedstrijd van het druiven vertrappen , de geleide wijndegustatie, proefden van de lekkere hapjes aan de kraampjes, bekeken de stoet met praalwagens versierd met druiven om dan uiteindelijk te genieten van het schitterende vuurwerk. Alweer een geslaagde festa dell'uva. Zoals altijd hielpen Erik en ik de familie Cherubini, Erik ontkurkte weer honderden wijnflessen en ik fungeerde dit jaar als vliegende hulp. Frieten bakken, piadina's maken, bedienen aan de tafel, de pasta serveren.....

  Onze B&B herbergde ook nog gasten deze herfst, waaronder een Nederlands koppel dat we leerden kennen tijdens onze Trans-Siberische reis, een leuk weerzien met veel verhalen. Bovendien ontvingen we een sympathiek koppel waarbij de vrouw een echt schilderstalent bezat, dat bleek wel uit de aquarel van onze Girandola die ze ons schonk en de man bleek net zo'n treinfreak als Erik !!!!

  Dit jaar organiseerde Erik zijn klasreünie midden oktober , zodat ik die week mijn reis naar Belgenland plande, toffe ontmoetingen met vrienden en familie maar wat een slecht weer.....tevens bezocht ik samen met een vriendin de kruidentuin van de abdij van Herkenrode, een echte aanrader en de kerst tentoonstelling bij Thomas in Hasselt.....gelukkig woonde ik daar niet in de buurt want mijn bankrekening zou danig geslonken zijn....

  Bij thuiskomst verwelkomde mij een warme zonnige sole. Ideaal voor de geplande uitstap van de Archeoclub van Cupramontana: op ontdekkingstocht naar het geheime Cupra. Op het programma stonden de beklimming van de kerktorens en de klokkentoren van het gemeentehuis en de afdaling in de kelders van het gemeentehuis en de langste kelder van een privéwoning op de piazza. Ooit waren alle kelders van Cupramontana met elkaar verbonden en vormden zo een kilometerslang gangenstelsel. Door de eeuwen heen stortten er meerdere in, waardoor ze niet meer of slechts gedeeltelijk nog toegankelijk bleken. De speleologen van deze gemeente brachten het voormalig netwerk in kaart door ze één voor één te verkennen en waren dan ook op deze dag onze gids.

  Het beklimmen van de 3 torens bleek niet altijd even gemakkelijk, soms moest men zich door een nauw trappengang wurmen, of zich via een ijzeren trapje naar boven begeven. Het uitzicht beloonde ons altijd voor de gedane inspanningen, wat een geluk dat we net deze zonnige dag uitkozen. We kregen ook de gelegenheid om boven de koepel te lopen van het kerkje van de nonnen van de gemeente. Er woonden nl. nog 3 zusters in het sint Catharinaklooster respectievelijk tussen de 80 en 100 jaar oud. Zo kregen we even een inkijkje bij hun privé vertrekken.

  Om de kelders te betreden moest men zich door nauwe gaten wringen uitsluitend bijgelicht door onze koplampen. Cupra onthulde haar geheimen. Uiteindelijk belandden we nog in een historisch palazzo aan de piazza waar we de originele vloer bewonderden en de bewoners ons nog op een aperitivo trakteerden !

  Daarna moest ik snel terug naar de Girandola want vandaag arriveerden mijn ex-klasgenoten van ons Belgisch atheneum in Duitsland. 35 jaar geleden verlieten we het Koninlijk Atheneum Bensberg en dit heuglijke feit vierden we met een speciale klasreünie in la bella Italia !

  2 koppels kwamen met de wagen aan in de namiddag om dan samen naar de luchthaven te rijden om de rest op te pikken. Het vliegtuig was op tijd , doch het was even wachten geblazen op de groep , want als verrassing trokken ze een speciaal T-shirt aan, door een vriendin speciaal voor deze reünie ontworpen. De begroeting was dan ook meer dan euforisch ! Er volgde natuurlijk eerst een groepsfoto met iedereen gekleed in het speciale T- shirt om dan de magen te vullen in een plaatselijk restaurant. In totaal waren we met 15, helaas kon niet iedereen in ons busje meerijden of op de Girandola logeren. Doch 2 extra auto's en logeerplaatsen bij 2 collega's in ons dorpje Poggio Cupro brachten de oplossing.

  3 dagen lang voelden we ons terug 18 jaar, we startten de dagen met een gezamenlijk ontbijt in onze B&B en daarna vertrokken we op verkenning van de Marche, want ik wilde mijn klasgenoten het prachtige van onze streek laten zien waar ik al 15 jaar leefde: de grotten van Frasassi, Fabriano en het papiermuseum, Ancona, de Monte Conero en een bezoek aan de olijfoliemolen die nu volop draaide. De uitstappen telkens voorzien van culinaire stops, elk dieet werd nu even aan de kant gezet. Niet voorzien was het bezoek aan de plaatselijke garagist want het busje kampte met een olielek, een gat in de oliefilter. Een extra niet toeristische attractie !

  Ik werd bedolven onder de chocolade, dropjes en prachtige planten en op mijn beurt schonk ik mijn klasgenoten een mooi souvenir. Doch aan alles kwam een einde en te gauw belandden we weer op de luchthaven van Ancona , ditmaal voor het afscheid. 2 diehards bleven wel een paar dagen langer op de Girandola om nog wat meer van de streek te zien.

  Erik vertoefde ondertussen met het gemeentebestuur in Milaan bij de fuori expo (buiten de Expo). De dampkapfabriek Elica van Fabriano bezat een gebouw in het centrum van de modestad en gaf de gelegenheid aan de Marchigiaanse steden er enkele dagen reclame te maken. Cupramontana organiseerde dan ook 3 dagen lang degustaties, kookworkshops en wijn voordrachten, Erik zorgde voor het toeristische luik.

  Het jaar is weliswaar nog niet om, de olijvenpluk staat voor de deur en Erik is volop de deelname aan het organiseren van de B&B vereniging aan de vakantiebeurs te Antwerpen einde januari !


  Tanti saluti cari


  Isabelle en Erik


  PS:

  – Tijdens het middeleeuws diner vond een toneelspel plaats, waarbij het publiek actief betrokken werd. De regisseuse pikte er toevallig een van onze Belgische gasten eruit die en gaf hem een aansteker gevolgd door een stortvloed van Italiaanse woorden. Hulpeloos stond onze gast daar, want wat werd er in hemelsnaam van hem verwacht ? Even verliet ik het gepeupel en vertaalde ik zijn rol:telkens als het woord fulmine viel , moest hij zijn aansteker aandoen want hij stelde nl. de bliksem voor. Onze gast zou dan ook nooit meer het woord Fulmine vergeten.

  – bij een wandeling aan de kliffenkust belandden we op een wandelpad. Een speciaal bord verwittigde ons : attenzione percorso facile, opgelet gemakkelijke wandeling …

  waarbij er meteen een moeilijke afdaling via een steile trap volgde.

  – bij het wijnfeest zorgde een rondtrekkende muzikale groep , waarbij de leden verkleed waren als monnik, voor veel ambiance . Aangekomen bij onze stand, startten ze hun repertoire. Na een tijdje zeiden ze tegen onze baas dat ze alleen nog maar voort zouden spelen indien ze een fles zouden krijgen. “ Geen probleem hoor” zei Erik en kwam met een fles water op de proppen.
  Geef hier uw reactie door
  Uw naam *
  Uw e-mail *
  URL
  Titel *
  Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
    Persoonlijke gegevens onthouden?
  (* = verplicht!)
  Reacties op bericht (2)

  07-12-2015
  inderdaad

  een leuke benaming van  onze  reunie ! inderdaad , de tijd vliegt voorbij !!!

  07-12-2015 om 15:52 geschreven door isabelle


  15-11-2015
  De grappigste anti-aging activiteit
  Drie dagen gekenmerkt van harmonie, plezier, lachen, anekdotes, super interessante plaatsen & lekker eten! Indien ik voordien me de vraag stelde, echt waar 35. reünie ? Definitief het antwoord: ja het leukste anti-aging middel; van een second naar het ander niet meer 53 maar 17! Zo vlug al lang niet meer zo jong gevoeld!

  15-11-2015 om 20:21 geschreven door Martine  Foto

  In 2000 verhuisden we naar de Marche, het best bewaarde geheim van Italie. Het thuisfront hielden we door maandbrieven op de hoogte van onze avonturen. Via deze weblog kunnen voortaan ook niet-familieleden onze belevenissen meevolgen. De eerdere maandbrieven kunnen via de link geraadpleegd worden. Veel leesplezier !

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Laatste commentaren
 • inderdaad (isabelle)
      op herfst in de Marche
 • De grappigste anti-aging activiteit (Martine)
      op herfst in de Marche
 • reactie (isabelle)
      op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
 • kapper 9h (Christel)
      op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
 • ;-) (4ke)
      op belevenissen in augustus en september in de Marche

 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!