Inhoud blog
 • Septembermaand was geen rustmaand op de Girandola
 • Hoe 3 zomermaanden op onze Girandola voorbij vliegen......
 • Meimaand, eventmaand in Cupramontana
 • Lente in le Marche
 • 24 uur in Cupramontana
  Archief per jaar
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008
 • blog over italie
 • vroegere belevenissen in de marche 1999-2007
 • toeristische info over de marche
 • overnachten in de marche
 • meer weten over de marche
 • info over italie
 • gourmet tochten in Umbrie en Marche
 • Nederlandstalige info over de Marche
 • scooters huren in de marche
 • verzamelsite voor blogs
  Zoeken in blog

  Categorieën
 • activiteiten in de Marche (84)
 • gastronomie in de Marche (1)
 • wandelen in de Marche (37)
 • wonen in de Marche
  Italie in het klein
  30-12-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2012 anno magico per la Girandola
  Klik op de afbeelding om de link te volgen 10 Jaar B&B la Girandola
  20 Jaar getrouwd
  30 jaar samen
  40 jaar zus van  Isabelle
  50 jaar Isabelle

      daarom plannen we elke maand iets speciaals , hou dan ook onze
  website en de maandbrieven in de gaten ! Ons eerste initiatief: : wie
  vòòr eind
  januari tenminste 1 week een B&B kamer boekt en eenvoorschot betaalt
  krijgt 10% korting.(naar gelang beschikbaarheid en niet geldig voor
  boekingen tijdens juli en augustus)
  
  prettige feestdagen !!!
   

  30-12-2011 om 15:10 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  20-12-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.jaaroverzicht 2011 B&B la Girandola
  JANUARI:
  Een maand met  prachtig weer en mooie gekleurde luchten.

  FEBRUARI:

  Tijd voor uitstapjes o.a. naar de mooie stad Macerata.

  MAART:

  Bij één van onze mooie wandelingen met de podistigroep belandden we bij een watermolen waar men het graan nog maalt met molenstenen.

  APRIL:

  Deze maand vierden we Abraham die 50 werd.

  MEI:

  De trotse bezitters van de scooter Scarabeo.

  JUNI:

  Voor de 2de maal een schilderscursus op de Girandola.

  JULI:

  De eerste Notte Bianca van de Verdicchio in Cupramontana was een groot succes.

  AUGUSTUS:

  Een pizza gitaar avond op de Girandola.

  SEPTEMBER:

  Middeleeuwse feesten in Poggio Cupro.

  OKTOBER:

  Het jaarlijkse wijnfeest in Cupramontana:

  NOVEMBER:

  Onze transsiberie-mongolie-reis:

  DECEMBER:

  De hele heuvel in Castelplanio wordt verlicht als kerstboom.
  20-12-2011 om 17:48 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:vakantie Marche, bed and breakfast marche, bed and breakfast la Girandola,
  >> Reageer (0)
  18-12-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.na een mooie reis, afscheid van Pucha
  Cupramontana, 18 december 2011,  Ciao amici,


  Het is alweer bijna een maand geleden dat we terugkwamen van onze fantastische transsiberie/transmongoliereis. Voor ons meteen ook de eerste keer Azië. Met deze brief wil ik toch een poging wagen om deze reis zo goed mogelijk samen te vatten. Moskou verraste ons compleet, geen oude kleurloze grijze sovjet stad maar een luxe metropool. Zoveel geëtaleerde rijkdom zagen we hier nog niet, meterslange limousines, de duurste en allernieuwste automerken en modellen, de duurste kleding en juweliers....Een stad met brede rijbanen (8-baans in hartje centrum) en brede voetpaden waarlangs het snelle en talrijke verkeer langs raasden, een super efficiënte metro, kortom een moderne stad met overal WIFI mogelijkheden en de gemiddelde metrogebruiker zonder boek maar met e-reader. De Moskoviet een cultuurliefhebber die urenlang aanschuift voor een Carvaggio tentoonstelling .Een reusachtige stad, het duurt even voordat men die helemaal doorkruist heeft.

  De treinreis die ons van Moskou naar Irkoetsk en het Balkajmeer moest brengen, bleek ook de moeite waard. 3 dagen lang op de trein, maar ze vlogen om. Een compartiment met 4 personen hadden we, waarbij we elke dag andere medereizigers zouden krijgen. Het was laagseizoen, m.a.w. weinig toeristen op de trein, maar des temeer gewone Russische passagiers. Jammer dat ze bijna of geen Engels spraken, de communicatie verliep dan ook stroef of helemaal niet.

  Irkoetsk of de hoofdstad van Moskou verraste ons ook. Hier troffen we in tegenstelling tot Moskou wel nog een historische kern aan met oude huizen. (Moskou brandde ooit begin 1800 waardoor er niets meer overbleef) het gaf dan ook iets gezelligs aan deze stad. Livstjanka aan het Balkajmeer , in het toeristisch seizoen een ware trekpleister maar nu een beetje doods. Het bestond uit houten huizen en het deed dan ook Scandinavisch aan.

  De treinrit naar Mongolië bleek de leukste, wel heel oude trein, doch de steeds voorbijkomende Mongolen met al hun bagage , maakten de rit allesbehalve saai, ook de grensovergang was nog die naam waardig. De natuur van Mongolië overweldigde ons, weids, uitgestrekt en onbewoond. Ons tentenkamp lag wel in een natuurpark dat in de zomer nogal toeristisch was, maar nu bleken we op een Fins koppel na , de enige bezoekers. Het was tevens ons koudste verblijf, -24 graden, weliswaar een droge kou, en voor de Mongolen nog niets een echt koud.....

  Ulaan Baatoor kon ons echter niet bekoren, dit was wel een echte grijze, kleurloze sovjetstad. Zeer chaotisch , in het verkeer heerste het recht van de sterkste , hier liepen de meester zakkenrollers rond, doch met onze winteroutfit maakten we het hen extra moeilijk ! 's Avonds werd er ook afgeraden om buiten te komen, drugsbendes en wilde honden....We waren blij om onze reis voort te zetten naar China. Het mooiste landschap passeerde nu onze trein , heel afwissende panorama's , maar de vuilste trein. In elke trein had tot nu toe elke wagon 2 opzichters gehad, die altijd hun best deden om alles zo proper mogelijk te houden, de Chinese trein helaas niet. Ook minder ijverig om de verwarming van de trein geregeld van steenkolen te voorzien, dus af te toe best koud aan boord. In de Russische trein was het dan eerder een sauna, 30 graden !

  China verwelkomde ons de eerste dag met 16 graden, het voelde als zomer aan . Beijing was ook een grote metropool, daarbij zijn Parijs en Rome provinciesteden, maar gelukkig wel nog talrijke oudere en kleinere wijken , waar men nog resten zag van het oude Peking. De cultuur was er zo anders dat wij de eerste dag daar dan ook louter stomverbaasd rondliepen. Zoveel nieuwe dingen te zien die compleet anders waren. Bovendien een echt propere stad, de hoofdwinkelstraat werd er zelfs met een boenmachine proper gehouden...Moskou ook zo'n schone stad, in de metrostations liep voortdurend personeel rond om al het vuil op te ruimen.

  Kortom een prachtige reis, met talrijke mooie herinneringen en indrukken en een groot compliment aan Trans-sputnik, de Russische reisorganisatie in Nederland die het allemaal onberispelijk organiseerde, een echte aanrader.

  Mochten we een volgende reis aanvatten dan zal dat toch wel met één of andere apparaat zijn waarmee we ons op internet kunnen aansluiten, want overal was er wel WIFI en de internetcafés waren echt aan het uitsterven. De blog is dan ook verbeterd en er zijn foto's op te zien:

  www.bloggen.be/siberie_mongolie_reis.


  2 weken na onze terugkomst hebben we helaas afscheid van onze 14-jarige labrador Pucha moeten nemen. Door een plotselinge nierblokkade kon ze niet meer lopen, eten of drinken , de enige oplossing was dan ook haar laten inslapen. Een grote troost was haar toch mooie leven in la Bella Italia.


  Tot de volgende keer.


  Tanti saluti cari


  Isabelle en Erik


  18-12-2011 om 17:08 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (1)
  03-12-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van oktober
  Mooie wandelingen in oktober in de Marche:
  onze gastronomische gasten:


  Het team van  de olijvenpluk:


  De gouden bruiloft:
  03-12-2011 om 17:48 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  02-11-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oktober: feesten en olijven
  Cupramontana, 2 november 2011,


  cari amici,


  na een lange periode van droogte en nazomerweer, maakten we dan toch uiteindelijk de grote onweersbui mee, waardoor de tropische temperaturen voorgoed tot het verleden behoorden. De natuur was in jubelstemming eindelijk weer water ! het toeristisch seizoen liep ook langzaam af, zodat ik ook weer mooie zaterdagwandelingen kon maken met de podisti. Tijdens de zaterdagwandeling na de fameuze onweersbui, was het zelfs zo helder, dat we de kust van Kroatië konden zien. Langzamerhand presenteerde de natuur zich volledig in herfstkleuren, wat de wandelingen natuurlijk nog mooier maakte. De abdij van Sant' Urbano in Apiro , onlangs gerestaureerd, vereerden we tevens met een bezoek en Elcito het Andesdorpje (zelfs de Spaanse naam klopt) verraste ons met een tentoonstelling van oude foto's. Zo zag men het harde en moeilijke leven van 50 jaar terug.

  Ons zwembad, dat we nog nooit zo lang open hadden gehouden, sloten we ook tot volgend jaar. Nu weer tijd voor enkele klussen zoals het verder afwerken van een cementen vloer in de hooischuur, de gasten met moto's zouden voortaan probleemloos hun moto's kunnen stallen.

  In Moie bezochten we ook de trattoria il maresciallo, dat al lang op ons lijstje stond. Een restaurant open gehouden door 3 oma's: eentje stond aan de kassa, eentje in de bediening en eentje zwaaide de scepter in de keuken. Men kon er alleen door de week en 'middags gaan eten. De kwaliteit van de keuken eenvoudig maar ottima en de prijzen zo democratisch als het maar kon. De bediening echt hartelijk op zijn la nonna !

  De olijfoliemolen waar we vroeger onze olijven naar toe brachten, had al de klanten uitgenodigd, want de molen was vernieuwd en verplaatst naar een andere locatie. Voor iedereen natuurlijk gratis porchetta en wijn en als bijkomend extraatje een olijfboompje cadeau !

  Erik verheugde zich al op een gastronomische tour met zijn gasten. Net zoals vorig jaar mocht Erik rondtoeren met een groepje Nederlandse gastronomen, deze keer waren ze zelfs met zijn zessen. Een busje gehuurd, waardoor de gasten heerlijk konden dineren en zorgeloos wijn konden drinken.

  In 4 dagen tijd, proefden ze van de overheerlijke Marchigiaanse keuken in verschillende restaurants, bezochten de pastafabriek Mancini in Monte San Giusto, proefden de biochampagne van perruzzi met demonstratie en uitleg en maakten de olijvenpersing mee. Want inderdaad de olijvenkoorts heerste weer in het land . Overal werden de netten rond de bomen gespreid, de kisten tevoorschijn gehaald en mogelijke plukkers gecontacteerd. Ook ik werd herhaaldelijk gevraagd, gewoonlijk verdeelde ik mijn diensten als plukster. Doch daar we dit jaar op reis vertrekken mocht ik overal afzeggen.

  Gelukkig kon ik 1 pluk meemaken, onze eigen bomen. Dit jaar voor het eerst versterkt met een heel team plukkers, mijn zussen, schoonbroer schoonmoeder en mijn nichtje stonden paraat om mij te helpen. Op een halve dag plukten we dan ook al onze bomen leeg. Niet moeilijk want door de droogte van deze zomer, hingen er niet veel olijven aan de bomen. Amper 36 kilo. Doch verschillende vrienden plukten ook en samen hadden we toch 208 kg. Genoeg voor 1 pers. De afspraak bij de molen was al de week ervoor gemaakt, dus tegen 17 uur stonden we er met zijn allen met al onze kisten. We hadden echter dikke pech: de molen had 4 uur stilgelegen wegens een defect aan 1 van de machines, dus enorme vertraging !!!! 2 personen offerden zich op en bleven er, om dan tegen 21 uur de keuze te krijgen i.p.v. de nieuwe methode de oude pers te gebruiken, want die was vrij. Dat maar gekozen, wij waren toch niet de professionele proevers die verschil tussen de 2 manieren zouden kunnen maken. In ieder geval, we hadden toch heerlijke geurende olijfolie.

  Mijn familie was hier niet gekomen voor de olijfpluk maar wel voor de gouden bruiloft van mijn ouders. Die vierden we dan gezamenlijk in Umbrië. Het werd een heel leuke dag, waarbij mijn ouders weggelokt werden door een taxichauffeur, zodat wij in hun huis vrij spel hadden om de nieuwe tv te installeren.

  Daarna waas het eten bij mijn zus thuis, alles van de Italiaanse traiteur met een mooie taart.

  Op 1 november wuifden we iedereen uit, behalve mijn schoonouders dan, want die zouden dan de dogsitters zijn tijdens onze reis.

  Vrijdag vertrekken we dan op Trans-siberie en Transmongolie reis voor 3 weken. Op de volgende blog kunnen jullie het dan volgen.(telkens als we een internetcafé zullen vinden bloggen we dan)

  www.bloggen.be/siberie_mongolie_reis  Tanti saluti cari


  Isabelle en Erik


  PS:

  – We bezochten de biochampagneboerin om een afspraak te maken met haar voor de rondleiding met onze gasten. Toen ze hoorden dat we binnenkort een gouden bruiloft te vieren hadden, kregen we zomaar een magnumfles als geschenk !!!  02-11-2011 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  19-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een lange en warme nazomer in de Marche

  Cupramontana, 18 oktober 2011,
  Ciao amici,
  We beleefden de langste en warmste nazomer ooit; onze gasten konden nog lang genieten van ons zwembad of van een dagje op het strand. Het middeleeuwse dorpsfeest in poggio Cupro, vorige brief vermeldden we nog de chaotische organisatie ervan, profiteerde van het warme weer en ontving honderden bezoekers. Een week voor het feest was het nog een groot vraagteken hoe en wat er ging gebeuren, de avond zelf verliep alles op rolletjes. Het zoveelste  voorbeeld van het fantastische improvisatievermogen van de Italianen.
  De verlichte fakkels in  de  steegjes van het  dorp verwelkomde iedereen sfeervol . In de gewelfde kelders stonden  middeleeuwse ambachten opgesteld, de smid, de mandenvlechter. De notabelen schreden het dorpje binnen via de dorpspoort, onder begeleiding van  trommels om dan plaats te nemen aan de eretafel op de piazza. Vervolgens mocht dan het gepeupel, wij dus, aan lange tafels en banken gaan zitten. De tafels  bekleed met echt linnen,  het aardewerken servies maakte het nog sfeervoller. De graaf las iets voor ,waarna de maaltijd kon beginnen. Terwijl er  middeleeuwse muziek weerklonk  bediende het personeel van het kasteel ons aan tafel, een echt middeleeuws diner, zonder  tomaten of paprika's dus! 250 personen participeerden aan de maaltijd, wegens plaatsgebrek hadden ze velen moeten teleurstellen. Na elke gang moest het keukenpersoneel alles terug afwassen, ondertussen werden we dan vermaakt met vendelzwaaiers, vuurspuwers en trommelsessies.  Drank en eten in overvloed en tot slot een mooi vuurwerk. het enthousiaste commentaar achteraf maakte duidelijk dat  dit  niet het  laatste middeleeuws feest in Poggio was geweest.  Wij zouden dan ook  meehelpen, er hadden zelfs dit jaar al kostuums voor ons klaargelegen, .....
  De volgende dag moest alles snel opgeruimd worden want Poggio stond dan in het teken van de zeepkistenrace.
  Het nieuwe gemeentebestuur had nog een mooi initiatief op het programma staan voor september, een wandeling van Cupra naar het grottenklooster van de witte broeders, met  degustatie van typische producten en een rondleiding in het gerestaureerde klooster. Enkele gasten en ik vertrokken vanaf  de piazza van Cupramontana met een grote groep voor  de wandeling langs mooie binnenpaadjes. Op het binnenplein van het gerestaureerde klooster degusteerden we lekkere hapjes en konden we ook onze dorst lessen. De geometra die de restauratie leidde, opende alle deuren zodat we de mooie fresco's , kapelletje en vroegere monnikencellen konden bewonderen. De eerste witte broeders leefden ooit als kluizenaars in grotwoningen in de tufstenen heuvel. Doch rond de 17de eeuw bouwden ze dan een klooster waar tot 1920 de laatste monnik nog woonde. Tegenwoordig behoorde het gebouw aan een internationale organisatie die cursussen e.d. organiseerde i.v.m. een  multiculturele therapie. Het hele klooster was nog niet helemaal gerestaureerd, hiervoor ontbraken nog de resterende financiën. Maar datgene wat klaar was, kon de bezoekers al bekoren ! Spectaculair tevens de  ligging van het klooster :   tegen een kloofwand, wie het niets wist, zou dit gebouw nooit vinden.
  Midden september sloot het VVV haar deuren, we konden tevreden terugblikken op een mooi toeristisch seizoen. Signor Tullio, de 90-jarige fan van ons kantoortje was natuurlijk triestig want zijn dagelijks doel verdween   opeens. Restaurant/pizzeria Pakalù uit Cupra organiseerde elke vrijdag een speciale avond, waaronder ook een Nederlandse. Onze Nederlandse vrienden kookten en wij buitenlanders genoten  eens van  een niet Italiaanse maaltijd. Ook enkele Italianen waagden zich aan het Hollandse menu en vonden het ook lekker. Een echte sjoelwedstrijd met  sjoelbakken sloot de avond af.
  September betekende  de laatste jaren ook de klasreünie maand voor Erik en mij. Ik vertrok naar Nieuwpoort waarbij  ik de juiste week trof: een  stralendblauwe hemel en veel zon, terwijl Eriks klasgenoten hier nog volop in de zee konden zwemmen.
  We kregen nog bezoek van de Nederlandse consumentenbond waarbij een van hun  volgende reiskranten de regio Marche zou behandelen.
  Het zomerweer duurde ook nog tot het einde van de maand , een gelukstreffer voor het jaarlijkse  wijnfeest. Het werd één van  de warmste ooit en dat merkten we  aan de talrijke bezoekers;  het record aantal bezoekers van de zaterdag werd gewoon verpulverd, ca. 15.000 man en dat voor  een gemeente van amper 5000 personen. Keihard werken dus , want de Girandola zat vol  met ook gasten die vroeg wilden ontbijten en  als je om 5 uur 'morgens in bed stapt en tegen 8 uur weer ontbijt staat te serveren.......maar ons wijnfeest team werkte weer fantastisch samen, de keuken zoals elk jaar op bepaalde moment gewoon over haar toeren...de padrone die weer met stoïcijns gezicht van alles verkocht terwijl alles al bijna uitverkocht was, waarop la mamma woedend achter de kookpotten naar de kassa stoof om hem voor de zoveelste keer te vertellen dat er niets , maar dan ook niets meer te verkrijgen was....De stoet op zondag met de mooie praalwagens met versierde druiven , een daverende succes natuurlijk en  een prachtig vuurwerk sloot één van de mooiste festa dell'uva af, de weergoden waren ons dit jaar uitermate goed gezind geweest.
  De druivenoogst loopt nu bijna op ten einde om langzaam plaats te maken voor de olijvenoogst.
  Wij hebben nog een week gasten en het gouden huwelijk van mijn ouders voordat we dan op 4 november de Transsiberische treinreis gaan maken.

  Tanti saluti cari,

  Isabelle en Erik
  PS:
  -een olijfoliemolen verhuisde van adres en investeerde in modernere machines. Iedereen was welkom op de opendeur dag. Wij gingen er naar toe, want we wisten er zou te eten en te drinken zijn. We werden niet teleurgesteld, een mooie molen was het nu geworden en iedere bezoeker kreeg bovendien nog een olijfboompje als geschenk !
  -de gemeente Cupramontana organiseerde na 4 maanden bestuur, een evaluatieavond voor alle inwoners. Ze wilden samen  hun 4 maanden  evalueren. Om 23 uur ' avonds vertrokken  Erik en ik naar huis, na  2 uur vergaderen en diskussie waren ze  nog altijd met punt 1 bezig
  -op de luchthaven Charleroi toen ik terugvloog naar Ancona , stond ik bij de controle van de handbagage achter 3 kleine Italiaanse oudere dametjes. Alle 3 helemaal opgewonden, ze spraken slechts Italiaans en begrepen maar niet dat de broeksriemen uitgetrokken moesten worden, dat de bagage na scanning van verdachte voorwerpen ook uitgepakt moest worden, dat als het alarm af ging er gefouilleerd moest worden... grote verontwaardiging bij de 3 Italiaanse dametjes die er niets van begrepen en maar schelden en maar schreeuwen.....eventjes tolkte ik dan maar en dat bracht de gemoederen gelukkig tot bedaren en kon de grote rij wachtende passagiers tenminste weer vooruit gaan .....ik was meteen back in Italië .

  19-10-2011 om 20:44 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  01-10-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.festa dell'uva in cupramontana is terug begonnen
  4 dagen feest rond de wijn en dan voornamelijk de Verdicchio wijn. Het weer doet ook mee, dus dat worden drukke dagen !  01-10-2011 om 17:42 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:festa dell'uva, cupramontana, verdicchio
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van julie en augustus op de Girandola
  De deltavlieger boven de Girandola:


  De Pizza avond mèt gitaar:

  De scampagnata Poggiana:

  Het 19de eeuwse feest in Cingoli:

  De strijd tussen de Romeinen en de Kelten:

  Afscheid van ons Fiatje:

  01-10-2011 om 10:55 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:vakantie in marche, B&B la Girandola,
  >> Reageer (0)
  07-09-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.  Cupramontana, 6 september 2011,


  Cari amici.

  terwijl Noord en West-Europa dreigden te verdrinken in de talrijke regenbuien , genoten we hier van de zonnige en warme zomerdagen. Met een kleine uitzondering van enkele regenbuitjes tijdens het San Michele feest (zie hierover nog een PS)
  Zomer in Italië staat synoniem met feesten en etentjes dus ook dit jaar volgden de sagra's en pizza- avonden elkaar op. De gemeente Cupramontana organiseerde voor het eerst een notte Bianca of witte nacht van de Verdicchio. De hele nacht kon men voor hapjes en maaltijden terecht  aan de verschillende  kraampjes , alsook talrijke muziekoptredens bijwonen of  Wijn proeven in de gewelfde kelders van het Sint Catharinaklooster. Ook het VVV bleef open tot middernacht waarbij signor Tullio, een 90-jarige inwoner van Cupramontana mij en de andere collega's gezelschap hield. Hij vertelde honderduit over de geschiedenis van de gemeente en over al zijn belevenissen in zijn jonge jaren. Bleek dat hij één van de eerste Italiaanse piloten was geweest ! De opmerkelijkste klanten die nacht in het VV: een Australisch koppel dat huizenruil had gedaan met een Italiaans koppel in de buurt.
  Het dorpsfeest in Poggio Cupro met de lekkerste gnocchi bleek ook dit jaar weer succesvol, Ondanks de honderden kilo's geschilde aardappelen waren vrijdag de gnocchi al op om 21 uur, veel te vroeg...De laatste avond participeerden we samen met een Duitse vriendin aan de tombola van het feest. Hoofdprijs een cruise naar Griekenland en Kroatië. Talrijke nummers werden getrokken maar aanvankelijk vielen we naast de prijzen ,  totdat het laatste nummer getrokken werd. hoofdprijs! Ik keek naar het lotje van onze vriendin en ja ze had het juiste nummer voor de hoofdprijs !! Verbouwereerd stapte ze naar het podium, iedereen klapte en was dolenthousiast, doch zij was compleet overdonderd en wist zelfs niet wat ze gewonnen had. De cruise schreeuwde ik tegen haar, je hebt de cruise gewonnen ! !!!! Dat kan niet,  ik heb nog nooit wat gewonnen zei ze. Van alle kanten werd ze gefeliciteerd en dagen erna als ze rondliep in Cupra werd ze al herkend als de winnares van de crociera.
  Ook de buurtgemeente  Cingoli vierde feest, de herinnering aan een  finale van een historisch balspel in 1848. Wij gingen er voor het eerst naar toe en kwamen midden in de optocht terecht van de gekostumeerde inwoners van Cingoli, allemaal kleding uit de 19de eeuw, prachtig gewoon.
  Onze  pizza -avonden waren weer gezellig , zelfs  met zang en een keer zelfs met gitaar !
  Maar de tropische week met temperaturen van  bijna 40 graden  bleek te warm voor de pizzaiolo om aan  de houtoven te staan , dan maar  een pasta-avond gedaan.
  We ontvingen weer heel veel toffe gasten, waaronder onze eerste scootergasten, die geen auto huurden maar de omgeving  per scooter bezochten. Een tv regisseur die een vakantiehuis zocht, een Ducati fanaat met zijn eigen Vespa, verrassingsbezoeken van vrienden, heel veel stamgasten die zelfs meehielpen aan het verbouwen van ons zwembadterras. De sportieven onder hen  wandelden ook eens mee met de podisti.
  De deltavlieger van 2 maanden geleden hield zijn  woord en vloog boven onze Girandola. prachitge luchtfoto's van onze  Girandola als resultaat.
  Zelf deden we ook een uitstap met de scooter naar de Romeinse feesten van Attigio of Attidium  het dorp dat aanleiding zou geven tot de stichting van het huidige Fabriano. Hier speelde men de beroemde slag na tussen de Kelten en de Romeinen.
  Onze  Fiat 500 uit 1963 , model stationwagen , verhuisde voorgoed naar de nieuwe eigenaar, onze Nieuw-Zeelandse collega, die de auto zou opknappen. In ieder geval  zou ik  met de maiden trip mee mogen. Met verende krachten werd  de auto op een aanhanger gezet en dan nagewuifd.
  Het fenomeen van de buitenlanders in de Marche wordt de laatste tijd als nieuwsitem gezien. We werden door een Italiaanse journaliste geïnterviewd n.a.v. een artikel dat einde september in de Italiaanse krant zou verschijnen. Ze moest 15 personen interviewen, 12 ervan zouden uiteindelijk  in een krantenartikel verschijnen.
  Maar dat is pas voor september alsook  het  middeleeuwse feest in Poggio Cupro,  dat  de eerste zaterdag van september zou plaatsvinden. De vergadering verliep zeer chaotisch, er zouden normaal gezien kostuums moeten gepast worden, maar die waren er niet , en niemand wist goed hoe het feest zou verlopen.  veel praktische punten ontbraken er ook. En dat met nog maar 6 dagen te gaan.....doch waarschijnlijk zou de laatste minuut alles weer goed komen ?
  maar dat is weer voor een volgende maandbrief.

  Tanti saluti cari

  Isabelle en Erik

  PS:
  elk jaar viert het gehucht San Michele zijn patroonfeesten einde maart. En elk  jaar zijn de weergoden niet gunstig gestemd. Dus dit jaar maar in juli organiseren...doch helaas helaas net die dagen was het opeens heel wisselvallig en regenachtig...
  in sommige restaurants in Cupra spreekt men geen Engels. Maar men doet zijn best om de klanten toch duidelijk te maken wat ze kunnen eten of wat ze krijgen op hun bord. De ober wees naar het stuk vlees op het bord en zei beef, daarop kwam de volgende kelner die hetzelfde zei, het hele keukenpersoneel  herhaalde dat woord nog eens met als laatste de kok. De klanten  aten dus zeker geen varkensvlees of was dat het enige Engelse woord dat ze kenden ?
  In het zelfde restaurant volgde het dessert maar hoe  aan de  klanten duidelijk maken welk dessert ? volgde een hele pantomime van eieren breken, kloppen, mascarpone koekjes en koffie en en...Oh  Tiramisu vroeg de Belgisch gaste van 11 jaar ? “Si” schreeuwden de kelners dolblij . Gelukkig de klanten kenden het !!!
  In Cingoli waar er nog heel ouderwetse winkels zijn, viel het oog van één van de dochters van een gast op een mooie pen in een  etalage van een piepklein winkeltje. Ze stapten binnen en wezen op de  pen in  de etalage. De pen werd genomen en uitgeprobeerd, doch helaas deed die het niet meer. Niet getreurd een andere pen genomen,  deed het ook niet. De hele bak pennen uit de etalage genomen en allen uitgeprobeerd, doch ze deden het allemaal niet meer. De doos ging toch weer terug in de  etalage waarna de verkoper  het magazijn inging. Een andere pen tevoorschijn gehaald, doch die beviel niet.  Terug het magazijn in en dan uiteindelijk een mooie pen gevonden die het nog deed ook.
  op onze pizza avond met gitaar waren er ook veel Engelsen aanwezig, hun kennis van songteksten was wel enorm , zeker vergeleken met die van de Nederlandstaligen onder ons. We kenden altijd slechts enkele zinnen uit Nederlandse  liedjes...Tot grote schaamte kenden de Engelsen zelfs de volledige Engelse versie van Tulpen uit Amsterdam waarbij wij slechts 1 zin ervan konden zingen...
  een muziekoptreden van een band bij onze Italiaans collega's werd aangekondigd om 17 uur. Een eigenaardig tijdstip , doch je wist maar nooit en ja hoor de enigen die er weer tegen 17 uur stonden waren natuurlijk alle buitenlanders. De bandleden zaten nog allemaal in het zwembad dus kom maar tegen 20 uur terug....

  07-09-2011 om 23:02 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:vakantie in de marche,la Girandola, bed and breakfast italie
  >> Reageer (0)
  24-07-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van de maand juni
  De schilderscursus:


  Wijn proeven in een idyllisch decor!

  Wandelen tusen de zonnebloemen

  Optreden van la Macina

  Opening van  het  VVVkantoor


  L'infiorata in Cupramontana

  24-07-2011 om 14:32 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:cupramontana, bed and breakfast in de Marche, la Girandola, vakantie in italie
  >> Reageer (0)
  06-07-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.l'infiorata en de feesten op de Girandola  Cupramontana, 4 juli 2011,


  Met de maand juni startte eindelijk de zomer met s 'nachts de vuurvliegjes en de graskrekels , en de luidruchtige cicaden overdag. De kersenpluk bij Franca beloofde dit jaar een rijke oogst: wel 1000den kersen versierden haar 60 hoogstam kerselaren.

  Na de zoete kersen wachtten de visciola of wilde kersen om geplukt en verwerkt te worden tot lekkere jam voor het ontbijt.

  De Girandola vulde zich langzaamaan met gasten; een schilderscursus georganiseerd door een lerares met een 4-tal leerlingen en partners. Terwijl de cursisten het witte doek trachten te vullen met het mooie Marchigiaaanse landschap, vermaakten de partners zich met het verkennen van de omgeving en het klaarmaken van de lunch. De schildersborstels werden ook eens neergelegd voor een wijntour. Hier verwende de wijnboerfamilie ons met een mooie wandeling door de wijngaarden en een wijndegustatie met zelfgemaakte taarten en vlees van het eigen varken. Dit allemaal onder het prachtige decor van de olijfbomen, alleen het Bertollilabel ontbrak. De moeder des huizes liet bovendien een plaatselijke fabriek hun wijn en olijfolie verwerken tot lichaams verzorgings producten.

  Natuurlijk stond ook het bezoek aan de olijfoliemolen op het programma. Nadia legde ons enthousiast de 2 verschillende persmethodes uit, de traditionele en de moderne. Tevens leerden we de technieken van het olijfolie proeven en mochten we weer hapjes eten. De zomerse temperaturen lieten bovendien ook een eerste pizza-avond toe. Het eindresultaat van de schildersweek zou niet misgestaan hebben op bepaalde tentoonstellingen.

  De gezellige schilders maakten plaats voor West-Vlaamse gasten. Zij hadden het geluk om een wandeling te maken met de podisti. Op het oude pad, jarenlang gebruikt door de arbeiders van Castiglioni om naar hun werkplaats Arcevia te gaan , 10km maar wel in stijgende lijn. De mooie panorama's volgden elkaar op; zonnebloemen , koriandervelden en het middeleeuwse stadje Arcevia op de achtergrond.

  De terugtocht gebeurde per lijnbus, tot grote verbazing van de buschauffeur. Normaal 1 passagier en nu een hele invasie van 40 personen, die nog vrolijk zongen ook.
  De gids van de podisti organiseerde ter nagedachtenis van zijn overleden zoon (5 jaar geleden door een arbeidsongeval) een muzikaal concert in de kleine abdij Beato Angelo. De groep la Macina verzamelde al jaren volksliederen die tot nu toe uitsluitend mondeling waren overgeleverd. Zij zetten ze nu op papier . Een deel van het repertoire brachten ze nu tot uiting, passioneel en emotioneel. Het publiek bedankte hen dan ook met een uitzonderlijk applaus.

  Daarna volgde natuurlijk weer buffet met drank. Een memorabele avond voor onze gasten.

  De maand juni zette zijn festiviteiten voort: de infiorata of bloementapijten op de dag van Corpus Domini, de 2de zondag na Pinksteren. Enkele gemeentes versierden dan hun straten met bloementapijten. De leerlingen van de scholen ontwierpen de tekeningen, de smid maakte de mallen en bij zonsopgang vulden de bewoners de mallen met bloemblaadjes, die ze de dag tevoren plukten.

  Voor de middag volgde de processie met mijnheer pastoor voorop om dan te eindigen met een openluchtmis. De tapijten konden tot 's avonds bewonderd worden, daarna werden ze verwijderd.


  Cupramontana vierde nog meer feest, de opening van het VVV-kantoor. De nieuwe burgemeester knipte het lint door en de leden van onze B&B vereniging zou het kantoor bemannen via een beurtrol. Gevestigd in het gebouw van het wijnetiketten museum, nooit gebruikt door het vorige gemeentebestuur.

  Erik en ik haalde nog snel wat infomateriaal in het magazijn van de regio Marche (nu kenden we de weg) de auto was volgeladen.

  Onze scooter bracht ons ook weer naar mooie plekjes: o.a. een oud romaans Mariakerkje uit de 11de eeuw boven in een grot naast een meer moderne tempel uit de 18de eeuw.

  Een van onze gasten verraste ons met een uitgebreide infomap over de regio, een mooi welkomstgeschenk voor onze toekomstige gasten.

  Er staan nog heel veel zomerevenementen op het programma, de zomer in de Girandola: una grande festa !


  tanti saluti cari:


  Isabelle en Erik


  PS:

  • Nadia van de olijfoliemolen was nieuwsgierig naar de resultaten van de schilderschool. Ze bleek dan ook verrast met het resultaat, echte talenten ! Volgend jaar moesten ze hier komen en de olijfboom als thema kiezen en dan hier ook een tentoonstelling houden. Ik zei haar dat ik de lerares zou vragen. Nadia snelde weg en pakte een mooie fles olijfolie in....dit zou de lerares moeten overtuigen.

  • 4 gasten die familie van elkaar waren en zonder het van elkaar te weten op de Girandola geboekt hadden en op het zelfde moment !

  • gasten gingen wijn proeven in het piepkleine gemeente Serrapetrona. Ze kochten wijn in, wilden dan picknicken maar stelden vast dat ze geen bekers genomen hadden. Dan maar aan de wijnboer vragen, doch die was ondertussen toe. Een oud vrouwtje op een balkon liet ze bij haar binnenkomen, maakte haar man wakker , hij moest opstaan , om dan samen iets te drinken. Het huisdier werd getoond , een reusachtige schildpad. Volgde dan een verhaal dat ze niet bij de oude mensen konden eten maar ze zouden naar een plek gebracht worden waar dat wel kon. Onze gasten verstonden het niet goed en vreesden ergens te moeten gaan eten waar ze schildpad serveerden. De man des huizes begeleidde onze gasten naar een restaurantje dat echter gesloten bleek. Geen probleem, De eigenaar werd opgetrommeld, de kok ook en ze moesten of ze wilden of niet eten klaar maken voor de 2 Belgen. Die kregen gelukkig geen schildpad te eten maar wel heel veel andere lekkere dingen, zelfs te veel. Doch weigeren zou nu onbeleefd zijn na al die moeite. En heel de tijd bleef het oude mannetje toezien of alles wel naar de zin was van de Belgische toeristen !  06-07-2011 om 15:45 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  13-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van de maand mei
  Allen op het  1mei feest:

  Mooie wandelingen met de podisti op de Monte Cipollara en de Monte Murano:  Opening van de nieuwe  bar Ruggero:

  Uitstap met  de scooter:

  De palio van Cupramontana:


     13-06-2011 om 22:10 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  08-06-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.meimaand is feestmaand in Cupramontana
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Woensdag 8 juni 2011,

  cari amici,

  net zoals vorig jaar vierden we 1 mei samen met de wandelgroep  in het buitenhuis van Piero en Gaia. Helaas dit jaar geen Bertollidecor onder de olijfbomen, want het weer wilde absoluut niet meedoen. In plaats daarvan eerder een reclamespot voor een Engels openluchtfeest, m.a.w. alles overdekt en grijs weer.  Doch we hadden net zoveel plezier als vorig jaar, het eten was weer enorm lekker en  het gezelschap  de moeite waard. http://www.castiglionidiarcevia.it/cupra/
  Op dit feest volgden verschillende etentjes, discussieavonden en gelegenheden  georganiseerd door de linkse kandidaten van de gemeenteverkiezingen. Het beloofde dit jaar extreem spannend te worden, want de linkse partijen hadden zich deze keer allemaal verenigd onder de naam Progetto Cupra . Hiermee had de rechtse groep , die al 10 jaar aan het bewind was, geen rekening mee gehouden. Die verwachtte dat  de linksen net zoals 5 jaar geleden weer hevig verdeeld zouden zijn , veel ruzie zouden maken en zo de verkiezingenoverwinning gemakkelijk aan de rechtse geven. Doch dit jaar  moest er gestreden worden en hiermee startten de rechtsen veel te laat. Het bleef  spannend tot aan de verkiezingsdagen, wat tot hevige discussies tussen de bewoners van Cupra leidde op straat  . Wij als EU-burgers mochten ook stemmen. Hiervoor bezaten we al van de vorige verkiezingen  een stemkaart en daarmee mochten we dan in ons eigen deelgemeente Poggio stemmen. In Italië bestond geen stemplicht.
  Maandagavond het verlossend bericht, de linksen hadden met 2/3 meerderheid gewonnen !!!! een belangrijk teken van de bewoners dat ze nu wel eens verandering wilden ! 2 weken later zou op nationaal vlak de grote steden als Milaan en Napels ook de linksen de overwinning gunnen.....de Italiaanse premier was niet gelukkig. Erik werd bijna direct hierna uitgenodigd door het gemeentebestuur om over samenwerking te spreken tussen de B&B vereniging en ene toeristisch informatiepunt in Cupra. Dit bestuur liet er blijkbaar geen gras over groeien !
  In Cupra hielden de feesten niet op deze maand; bar Ruggero opende opnieuw de deuren na 2 weken gesloten te zijn geweest . Iedereen was hartelijk uitgenodigd op de opening, gratis eten en dringen. Ruggero zorgde met zijn nieuwe bar voor een grote verrassing …..wat een hippe bar kregen we nu in Cupra, deze kon probleemloos in Milaan zijn. Prachtig gewoon, iedereen met open mond naar het nieuwe interieur gekeken en bewonderd, een echte aanwinst was dit voor onze gemeente.
  Een 6-tal sommeliers , stijlvol in het zwart gekleed, voorzagen de mensen van wijn, aan een andere tafel kon je eten halen. Niet gemakkelijk want later zou blijken dat wel een 1000 emnsen op de opening aanwezig waren en dit op amper 5000 inwoners.
  Onze gemeente bleef in feeststemming, want jaarlijks hielden ze hier het feest van de patroonheilige San Eleuterio op 26 mei. De zondag had  de palio plats, een wedstrijd tussen de verschillende wijken in de vorm van zo snel mogelijk een wijnton van beneden naar boven in het stadscentrum rollen. Weer heel veel volk op de been.
  De meimaand tevens  de bloemenmaand, zeker wat de wilde flora betreft: de wilde narcissen, orchideeën, viooltjes en wilde uien, verwenden ons tijdens de prachtige wandelingen op de Monte Cipollara en Murano. Ook onze gasten konden van deze geschenken van moeder natuur genieten, gasten die hun prachtige Vespa's hadden meegenomen, een andere gespecialiseerd in de deltaplaning en andere die met Erik op wijntour trokken. Deze laatsten beleefden wel een Bertollidecor, tijdens hun rondleiding in de wijngaarden  van de wijnproducent en dan wijnproeven met lekkere hapjes onder de amandelbomen !!!
  Onze grote aanwinst, onze Aprilia/Piaggo scooter de scarabeo. De laatste jaren kregen we geregeld de vraag van gasten om Vespa's te huren, doch dit was hier niet mogelijk. Nergens kon men dit. Voor italianen is een scooter nl. een gewoon vervoersmiddel, of het nu een Vespa of Piaggio is. Een  vriend van ons kon onverwachts 2 scooters op de kop tikken, doch financieel bleek het allemaal een te grote rompslomp ook qua verzekering en verhuren aan derden , helemaal niet rendabel.
  Doch nu 2 jaar later, tijdens een Barbecue met vrienden bleek een collega van ons  geïnteresseerd om 1 scooter aan te schaffen, wij eigenlijk ook, en er zat bij het gezelschap  zelfs een scooter/Vespa mechanieker....het fantaseren werd meer en meer werkelijkheid en na informatie bij de verzekering en gemeente, bleek het nu wat gemakkelijker te zijn, en togen de mannen naar de verschillende dealers. Vespa werd snel afgeraden door de verkopers, de kleine wielen maakten het rijden op onze bochtige en vaak zandwegen niet altijd gemakkelijk.
  Uiteindelijk viel de keuze op de Scarabeo. Erik die nooit belangstelling had gehad voor enig bromfiets of ander 2-wielig gemotoriseerd vervoersmiddel was na een half uurtje rijden erop verkocht:  dit werd zijn nieuw speelgoed ! Voor mij helaas te zwaar om erop te kunnen oefenen. Ik had ooit op super kleine bromfietsen gezeten, maar een 125 CC is wel al iets moeilijker. Om de techniek van het rijden meester te worden zou ik een kleiner voertuig moeten hebben. Doch niet getreurd , achterop zitten was ook enorm fijn. Dus nu ondernamen we al vele toertjes en samen met onze andere collega bezaten we nu 2 mooie scooters, die we ondertussen al een keer verhuurd hebben. 
  Met  mooi weer, een aanrader om hier rond te toeren !
  Zeker dat nu langzaamaan de zomer in aantocht is, de krekels, nachtegalen en vuurvliegjes doen in ieder geval  hun best.

  tot de volgende keer.

  Tanti saluti cari

  Isabelle en Erik

  PS:
  Zat ik weer bij mijn kapster, kwam de vertegenwoordiger onverwachts af. Oh zei Roberta ik had je pas volgende week verwacht. Ja zei hij, maar ik was toch in de buurt dus dacht ik,. laat ik maar naar de mooiste kapster van maiolati gaan (de enige in het dorp natuurlijk) en zo zou mijnheer de charmeur de hele tijd bezig zijn maar wel natuurlijk veel producten verkopen !

  08-06-2011 om 22:56 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:vakantie in italie, bed and breakfast in le marche
  >> Reageer (0)
  28-05-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met de scooter in de Marche

  In tegenstelling tot Nederland en  Belgie, zijn Vespa's in Italie minder hypegevoelig. Regelmatig kregen we de vraag of niemand  in de buurt van onze B&B een  Vespa verhuurde. Herhaaldelijk moesten we deze mensen teleurstellen, want nee, niemand verhuurde  hier  scooters of Vespa's. De Italianen leken zelfs heel verrast met die vraag, wie wilde er nu zoiets huren ? Een auto  ja,  maar een  scooter ??
  Hier zijn dat nl. doodnormale vervoersmiddelen ; naast de Vespa komen ook nog talrijke andere modellen en merken voor, zonder de Chinese scooters te noemen die de laatste tijd de markt veroveren.  Maar Piaggio, Melegatti en Aprilia zijn even gegeerde merken.
  Teveel keuze als je  dan uiteindelijk op zoek  gaat naar  een leuke scooter....want er stonden heel veel leuke modellen.

  Uiteindelijk is het dan de Aprilia scarabeo geworden, een onvergetelijke ervaring om hiermee rond te touren in de Marche , zeker als het prachtig weer is !


  Geen betere manier om zijn/haar midlifecrisis te bedwingen.
  www.marchespecial.eu

  28-05-2011 om 19:04 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:scooter verhuren, marche, vakantie, bed and breakfast, italie
  >> Reageer (0)
  25-05-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's la Girandola maand april
  Eriks verjaardag:

  De luchtfoto van de Girandola:

  Het houten terras aan het zwembad wordt afgebroken:

  Oude joodse grafstenen bij de middeleeuwse joodse begraafplaats in Ancona:

  Ook in Ancona de bekende hangslotjes: 


  25-05-2011 om 22:36 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  07-05-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wandelen in le marche
  Prachtige panorama's:

  Wilde bloemen zoals de orchidee:

  en wilde narcissen:

  Mooi zicht op de Monte San Vicino


  meer foto's op deze site:
  http://www.castiglionidiarcevia.it/cupra/

  07-05-2011 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:le marche, girandola, wandelen
  >> Reageer (0)
  04-05-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Abraham op de Girandola
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Cupramontana, 2 mei 2011,


  Ciao amici,


  Ondanks de aprilse grillen op het einde van deze maand, konden de speciale verjaardagen met mooi weer gevierd worden !

  De onverwachtse komst van Eriks ouders was om Eriks 50ste verjaardag te vieren. Ondanks dit magische getal wilde hij geen groot feest, maar liever een mooie reis: de transsiberische spoorwegreis . (Gepland in november)

  Op de bewuste dag moest Erik toevallig naar een meeting i.v.m. de voorstelling van een nieuw toeristisch project in Cupramontana door de linkse kandidaten van de gemeenteraads verkiezingen. Die zouden nl. 14 en 15 mei plaatsvinden.. Ondertussen konden Eriks ouders en ik de Girandola versieren en mijn ouders , zus , nichtje en neefje als verrassing aankomen. Alles werd bij de traiteur gehaald, de heerlijk verjaardags ijstaart bij la Dolce Vita .... Een Abraham pop gemaakt, want in Nederland wordt een 50-jarige man als Abraham gevierd en een 50-jarige vrouw als Sara. Bij thuiskomst viel Erik bijna omver, alles versierd, een grote Abraham pop en onverwachts bezoek ! We konden aanschuiven aan de lekkere maaltijd en daarna was het natuurlijk geschenken uitpakken. Een partijtje voetballen met de kinderen, dan de kaarsjes uitblazen...Erik kon op een mooie dag terugkijken, bovendien zijn warmste en zonnigste verjaardag ooit.

  De week erop werd mijn petekind uit Umbrië 10 jaar, het volgende feest dat ons te wachten stond. 20 kinderen, opnieuw prachtig weer, het kon niet mooier! Hierna volgde een BBQ verjaardag bij onze Duitse collega's en om de maand af te sluiten het grote feest van een 40-jarige collega van ons.

  Naast het feestvieren maakten we tevens tijd voor uitstapjes en ontdekten zo een mooi klooster, in de buurt van Fano:

  http://www.eremomontegiove.it/it/comunita/storia-e-architettura.html
  Het beschermde natuurpark Cardeto opende opnieuw de deuren in Ancona met een totaal nieuwe bewegwijzering en met een mooie folder waarin verschillende wandeltroutes beschreven werden.

  De gidsenbond van Umbrië zorgde dit jaar voor een primeur: vanaf midden juni tot midden augustus geven ze elke wooensdag voormiddag een Nederlandstalige rondleiding in Perugia. Mijn zus , de Umbrische gids, zorgde voor een proefrondleiding voor alle B&B, hotel en campingeigenaars . Met enkele collega's uit de Marche reden we naar Perugia om die rondleiding te volgen. Voor velen was de minimetro al een primeur, geen problemen meer om parkeerplaats te vinden in die stad. Gewoon de afrit stadio nemen , warnae men een grote gratis parking bereikte. Hier vertrok de minimetro, een soort monorail !

  De rondleding bleek enorm interessant, Perugia blijft een prachtige stad om te bezichtigen ! Een aanrader voor onze Nederlandstalige gasten.

  Als grote klus stond nu de vervanging van ons houten teraras aan het zwembad door een stenen. Het hout braken we af en alles werd klaar gemaakt in afwachting van de bestelde stenen. Ook de tuinwerkzaamheden zetten we verder en natuurlijk paasversieringen aangebracht. Dit jaar viel paasmaandag 25 april zelfs samen met de tweede nationale feestdag, nl. de bevrijding van Italie in de 2de wereldoorlog. Op goede vrijdag plaatsten de vrijwilligers de metalen stokken langs de straatrand van Poggio, om de fakkels te zetten die de Paasprocessie zouden verlichten. Een indrukwekkende processie, alle straatverlichting ging uit , alleen de fonkelende vlammen van de fakkels belichtten de processiegangers.

  We waren deze maand ook een mooie foto rijker van de Girandola; Een fotograaf nam gedurende de maanden mei en juni van vorig jaar, luchtopnames vanuit een helikopter van bedrijven , B&B's e.d. . De geïnteresseerden konden dan een ingekaderde vergroting kopen. Zo prijkt nu in onze ontbijtzaal een mooie luchtfoto van de Girandola. Te zien op de homepage van onze site : www.lagirandola.eu

  Voor de maand mei hopen we nu op beter weer, want dan starten we met scooterverhuur, maar dat is voor volgende keer.


  Tanti saluti cari


  Isabelle en Erik,


  PS:

  • op aanraden van vrienden bezochten we eens een ander tuincentruim voor nieuwe planten, waar men goed en eerlijk advies kon verwachten. Een gouden tip zou het zijn, een ruime keuze aan planten, en vooral de betaling bleek een aangename verrassing; per plant kregen we altijd korting en op de eindafrekening ook nog eens...

  • voor de bioaankoopgroep moest ik honing halen bij onze imker. Mijn schoonmoeder en ik beleefden er een echte Monthy Python sketch: alleen de stokdove oma bleek aanwezig . gelukkig stond het ingangshek open want de bel hoorde ze natuurlijk niet. Met ons glipte een man binnen, een zwerversachtig type die nogal naar de drank stonk. De pantomoime kon beginnen, want hoe maakte ik duidelijk dat ik 8 kg acacia honing wenste, kg kastanje enz..Opschrijven ? Nee dat hielp niet , zonder bril zag ze niets en met bril was het niet veel beter...Schreeuwen bleef de enige oplossing met veel hand-en armgebaren, af en toe onderbroken door de zwerver die maar in het Engels bleef lallen tegen ons en door de ruimte zwalkte...Mijn schoonma en ik keken elkaar maar best niet aan want anders waren we in een slappe lachbui blijven steken. Uiteindelijk had ik toch nog alles ontvangen, maar nu nog betalen. Oma had me al een paar keer toegeschreeuwd dat ik de rekening van de grote bestelling moest maken, want zoveel tellen kon ze niet. Geen probleem maar hoe haar uitleggen dat wij speciale tarieven kregen bij de biogroep ? Dat bleek zeer moeilijk want oma wantrouwde het duidelijk, zij kende andere prijzen. Uiteindelijk ondertekekende ik een bonnetje met een speciaal bericht voor haar zoon, ik betaalde en we verlieten de ruimte. Op de parking aangekomen , beseften we dat oma alleen met de zwerver was overgebleven,met 90 euro zomaar los in haar vestzak. Dan maar terug gegaan met het excuus dat we nog honing bij wilden. Het hek bleek echter dicht en bellen had totaal geen zin, er bleek neits anders over dan over eht hek te klimmen. Ongegronde ongerustheid, want de zwerver bleek gewoon iets gekocht te hebben, oma omarmde me bijna want zij had toch schrik gehad met hem alleen. Gelukkig kwam dan de vriend des huizes aan, die oma eventjes alleen had gelaten ...

  04-05-2011 om 18:19 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  25-04-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's maand maart
  Onze eerste gelati:

  8maart: vrouwen- en mimosadag:

  op 17 maart 150 jaar Italia:

  Parijs blijft een mooie stad:

  Buitenwerken gestart:

  In de sneeuw blijven steken: 

  25-04-2011 om 20:48 geschreven door babelle  


  Tags:le marche,vakantie,girandola,italie
  >> Reageer (0)
  23-04-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wijnen van de Marche: de Verdicchio

  In Belgie dronken we eigenlijk voornamelijk rode wijn,maar  sinds onze verhuizing naar de Marche , gaat onze voorkeur naar de witte Verdicchio wijn. (althans in de zomer)
  Een koele frisse wijn, uitsluitend verbouwd in een straal van 20km rond Jesi.


  De Verdicchio druif is tevens een wonderdruif, want naast tafelwijn en kwaliteitswijn , kan men er ook champagne van maken, grappa en dessertwijn. Cupramontana, onze woonstad,  blijkt bovendien dé hoofdstad van de Verdicchio, hier en in de buurtgemeenten bevinden zich talrijke kleine wijnhandelaren waar men  nog gastvrij onthaald wordt en probleemloos kan proeven.


  De wijnbergen  van de Verdicchio di Matelica in tegenstelling tot die van de Verdicchio di castelli di Jesi, bevinden zich in een vallei omringd door heuvels en bergen en dus zonder invloed van de zee. Dit geeft een wijn met een totaal andere smaak !

  In ieder geval bij ons staat de Verdicchio altijd paraat !  23-04-2011 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:gastronomie in de Marche
  >> Reageer (0)
  20-04-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.luchtfoto van la Girandola
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Vorig jaar vloog een fotograaf gedurende 2 maanden in een helikopter boven de provincies Ancona en Macerata.
  Resultaat: de mooie luchtfoto van de Girandola:


  20-04-2011 om 23:18 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  15-04-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindelijk lente in de Marche
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Cupramontana, 15 april 2011


  Ciao amici,


  Weer al roerde de maand maart met een bijzonder dikke staart, van enorme regenbuien met 3 dodelijke slachtoffers, koude sneeuwbuien tot zachte lente achtige dagen....maar gelukkig dit jaar geen stormen.

  8 maart was opnieuw de traditionele vrouwendag waarop vrouwen inderdaad verwend worden, in de restaurants alsook in de winkels, meestal verlaat je zo'n etablissement met een mooie tak mimosa of een andere plant.

  Dit jaar vierden de Italianen een andere bijzondere verjaardag, 150 jaar Italië, net zoals België een nog jong land dus en een verzameling van verschillende streken . In 1861 ontstond dit land, ook net als België nogal op een kunstmatige manier, want op de elite na , sprak niemand Italiaans en bestond er geen nationale keuken (iemand van Piemonte bijvoorbeeld kende geen pizza). de kennis van de Italiaanse taal verspreidde zich pas in de 60'er jaren dankzij de televisie.

  Hierdoor discussieerde begin dit jaar het parlement hevig of 17 maart wel of niet een officiële feestdag moest worden, althans voor anno 2011. De leden van de Lega Nord, die absoluut onafhankelijk van het zuiden willen worden (welk land heeft ook zoiets ?) vonden zo'n eenmaking allesbehalve een feestelijk gebeuren. Doch op de valreep besliste men dan uiteindelijk , 17 maart werd nationale feestdag voor 2011 naast de 2 andere : 25 april (bevrijding van WOII) en 2 juni (toen het volk na de 2de wereld oorlog in een gelijkaardige koningskwestie zoals België besloot dat de koning moest opstappen en het land een republiek werd.) Zodra deze beslissing viel, kon men in elke stad wel een feest meemaken. Zelf vierde ik deze dag samen met mijn 2 zussen en mijn petekind in Parijs. Een 3-daagse zou het worden met de nachttrein uit Firenze waarbij Lena zoveel mogelijk wilde zien. Het werd een heel leuke ervaring (voor mij na zovele jaren …) Louvre, Eiffeltoren, de bekendste highlights dus.

  Terug in la bella Italia kwam de lente mooi aanzetten, dus tijd voor de tuinwerken o.a. het snoeien van de olijven.....Dit plotselinge ommekeer in het weer , bracht overal buitenwerkzaamheden, , zelfs de wijnboeren moesten nog veel snoeien !

  Het toeristisch seizoen startte dan ook veel langzamer dan andere jaren, maar wie weet zouden er nog wat last minute boekers komen…

  Ryan air vliegt nu al 4 keer per week ( vrijdag ,zondag ,maandag en woensdag) naar Ancona, een lang weekend is perfect mogelijk en zelfs naar Perugia is nu mogelijk.

  Zo ontvingen we dan Juul en Marie deze maand , een mysterieus echtpaar, althans voor Erik want het waren zijn ouders die onverwachts afkwamen...Met een bepaalde reden natuurlijk, die jullie volgende brief zullen vernemen !


  Tanti saluti cari


  Isabelle en Erik


  PS:

  • Met Eriks ouders wilden we wel een uitstapje maken, richting de bergen. Doch opeens stootten we op een kleine meter sneeuw die nog op de weg lag...wat nu ? Achter dat stukje kon je wel rijden want daar was geen sneeuw meer. Dan maar proberen erdoor te rijden, geen goed idee. We geraakten vast, muurvast !! Allemaal uitstappen en duwen, geen beweging erin te krijgen.... hadden we iets om te graven ??? paraplu's en een deksel van de doos van de sneeuwkettingen (die laatsten hielpen ook niet) En zo stonden de dames onder 1 paraplu beschut tegen de hagel en regen (want op dat moment natuurlijk speelden de weergoden even niet mee) terwijl de heren verwoed aan het graven waren met hun primitief materiaal.... en niemand in de omtrek te bespeuren want als echte toeristen waren we op een verlaten grindweg terechtgekomen (iets verderop een mooie asfaltweg) wie rijdt er nu op zo'n weg als je een mooie begaanbare in de buurt hebt????

  Gelukkig konden we ons dan toch losmaken en totaal verkleumd arriveerden we in het warme dal waar een heerlijke Italiaanse maaltijd een dikke troost bracht !

  15-04-2011 om 16:54 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  14-04-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's maand februari
  Avontuurlijk wandelen:


  Gelukkig even pauze:


  Macerata met de eerste parkeergarage voor de eerste auto's:


  14-04-2011 om 22:18 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  28-02-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een grappig postkantoor in Moscosi
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Cupramontana, 28 februari 2011


  Cari amici,


  deze maand herbeleefden we de strijd tussen Koning Winter en Principessa Primavera, met een overwinning van de koning op dit moment. Maar gelukkig deden we al heel wat snoei- en beitswerk .

  Elke zaterdag konden we weer mee gaan wandelen, toch zeker schrijfster dezes .... De avontuurlijke wandeling tussen Mergo en Castiglioni vergaten we niet snel: om de riviertjes over te steken mochten we met zijn allen bruggen bouwen ! Wonder boven wonder viel niemand in het ijskoude water ! Tijdens onze wandelingen merkten we dikwijls mooie maar ook eigenaardige gebouwen op, zoals het grappig postkantoor met allerlei bogen en standbeelden.

  De buurman die ernaast woonde , kwam meteen een praatje maken met de podisti toen hij de belangstelling zag. Zo kregen we het hele verhaal achter dit speciaal postkantoortje te horen; Zijn vader , een metselaar, bleek vroeger een grote fan te zijn van Carosello, de beroemde Italiaanse reklamespotjes. (te vergelijken voor de Nederlanders onder de lezers met Loekie de Leeuw) . Elke Italiaan ouder dan 40 jaar kende het , en, tot grote verbazing van de Italiaanse medewandelaars, ik ook. Bij mijn Italiaanse grootouders, kwam dat ook op de televisie en zo keek ik er ook naar tijdens mijn jaarlijkse vakanties. De spreuk luidde dan ook: dopo Carosello si va al letto, of na Carosello naar bed. (de kinderen wel te verstaan) Blijkbaar bij de andere wandelaars ook.

  De vader besloot dan ook het gebouw te verfraaien met dezelfde bogen en standbeelden als in Carosello. ( voorbeeld van Carosello http://www.youtube.com/watch?v=teesLCwpbfo&feature=related )


  De bioaankoop groep de Gas organiseerde deze maand een bijeenkomst i.v.m. de etiketten op de levensmiddelen. Een docente , specialiste omtrent de materie, , zou de lezing geven , daarna volgde een cena of avondmaaltijd gemaakt met de producten die wij in de biogroep aankochten. De avond werd een succes.

  De lesgeefster legde alles heel professioneel , duidelijk en overzichtelijk uit, zodat we de vele knoeierijen te weten kwamen in de levensmiddelenindustrie en dat allemaal uit pure winstbejag.

  O.a. de vermelding van plantaardige oliën die men op heel veel producten terugvond en die altijd palmolie of kokosolie betekende. De ongezondste vetten qua verzadigde vetten , terwijl de consument het woord plantaardig met gezond associeert. Hierna volgde de cena met natuurlijk weer veel te veel gangen, antipasti van focaccia met spinazie en een groenten frittata. Dan zuppa di farro en groenten gevolgd door , volkorenpenne met broccolisaus. De secondo bestond uit vegetarische bouletten en gehaktballen in een speciale tomatensaus en gemengde sla. Als dessert, de sinaasappelcakes, tiramisù, koekjes en fruitsalade. Buonissimo maar te veel !

  Op dit avondje volgde nog een afscheidsfeest van een Oostenrijkse opvoedster en haar pupil. Een vzw gesteund door de Oostenrijkse staat startte een project voor jongeren en kinderen met gedragsproblemen nl. een half jaar lang de begeleiding van 1 kind door 1 opvoedster en dit in het buitenland ver van de gewone omgeving . Zo belandden de 2 bij Duitse collega's van ons . Wij leerden ze kennen tijdens enkele wandelingen met onze honden en de olijvenpluk. Het half jaar was nu om en dus gaven ze een feestje.

  Hier kregen we dan het grappige verhaal te horen i.v.m. het verkoop van hun oude jeep, beter gezegd wrak van een jeep:

  Naast een oude Fiat panda en stationwagen telden ze nog een 10 jaar oude jeep in hun wagenpark. Met die laatste kenden ze alleen louter miserie . Voordat ze laatst eens naar Duitsland vertrokken, lieten ze nog een volledige check-up uitvoeren bij de jeep met weer allerlei onkosten, maar dan toch weer rijklaar bevestigd. Onderweg kregen ze echter pech in Oostenrijk. De jeep viel stil en startte niet meer. Nu was de maat vol ! de garagist zag ook niet vele mogelijkheden meer en dus besloten ze de wagen in de Oostenrijkse garage achter te laten en die via internet te verkopen. In Duitsland zetten ze de wagen te koop voor 950 euro met de vermelding : af te halen in Oostenrijk en niet meer rijvaardig. Na amper enkele minuten stroomden de telefoontjes binnen, allemaal Oost-Europeanen die tegen elkaar opboden. Ze wilden allemaal kost wat kost de jeep hebben. Met één daarvan die 1800 euro bood , maakten ze een deal. Via sms werd een akkoord gemaakt en de koper reed dan naar Oostenrijk. Doch een uur of twee later, belde deze opnieuw, hij zag er van af omdat zijn klant de jeep niet meer wilde hebben. Dan maar een andere geïnteresseerde opgebeld die tevens een interessante prijs had aangeboden. Deze woonde zelfs niet ver bij hen vandaan. Ernaar toe gereden, geld in ontvangst genomen en de koper kreeg een papier met de vermelding dat hij de auto gekocht had. De garagist in Oostenrijk werd verwittigd dat de koper met een papier zou afkomen, dus alleen hij mocht de auto krijgen. Doch een half uur later belde de garagist hen op met de melding dat er een man voor hem stond die beweerde dat hij de auto mocht kopen, doch hij had geen papier bij zich. Bleek dat dit de eerste koper was die afgezegd had. Ze maakten hem dan telefonisch duidelijk dat de auto aan iemand anders was verkocht. Ja maar protesteerde de eerste koper, je hebt me niet meer gebeld om te vragen of ik hem echt niet meer wilde hebben. Sprakeloosheid natuurlijk... Die Oost-Europeaan wilde niet wijken, hij had immers nog de bevestigende sms .... Onze vrienden belden dan de 2de koper op om te checken hoe graag die de jeep eigenlijk wilde hebben. Tja zei de 2de koper op dreigende toon, in Montenegro wil iemand die jeep erg graag hebben!!! Onze vrienden begonnen het warm te krijgen, straks belandden ze nog in een strijd tussen 2 Oost-Europese maffiaclans ??? En dit voor een schrotauto die niets meer waard was ?

  Gelukkig voor hen zei de 2de koper dan oké ik hoef de auto niet meer, maar ik wil mijn geld terug én 200 euro extra. Zo deden ze het dan , want uiteindelijk had de 1ste koper meer aangeboden. De garagist en de 1ste koper werden terug opgebeld dat alles dan in orde was.

  Wat een stress voor een wrak !


  Deze maand wensten we het vernieuwde koetsenmuseum in Macerata bezoeken . Alle koetsen bleken stijlvol tentoongesteld in een oude palazzo, overal tweetalige uitleg en als laatste kon men plaatsnemen in een oud rijtuig. De gordijntjes gingen dicht en met een oude postkaart kon men dan virtueel een reis maken met een bestemming naar keuze.

  Een aanrader ! Voor de lunch belandden we in een kleine osteria waar ze in de jaren 30 de eerste radiatoren hadden van de Marche ! Die stonden er nog samen met veel oude historische attributen . Het eten was er ook lekker ! Vele specialiteiten uit Macerata. Volgde nog een stadswandeling waarbij we dan kennis maakten met de meest gevierde Maceratees uit de geschiedenis: 400 jaar geleden stierf de jezuïet Matteo Ricci die als eerste de bijbel in het Chinees vertaalde, die raadgever werd van de Chinese keizer en als enige buitenlander binnen de muren van de Verboden Stad in Peking werd begraven.

  Aan de buitenkant van de stadsmuren wachtte ons nog een verrassing op, de eerste parkeergarage van auto's en koetsen gebouwd begin 1900 in libertystijl. Maar het allerbekendste is deze stad voor de openlucht opera's van het Sferisteriogebouw georganiseerd in de zomer. Het was een oud stadiongebouw uit de 19de eeuw speciaal gemaakt voor het balspel il Pallone al Bracciale. Dit was een soort kaatsspel met een zware houten armband. Begin 1900 verloor dit spel aan belangstelling en zo ging men dan het sferisterium gebruiken als openlucht concertgebouw. Volgens de kenners de moeite waard en een nog mooiere sfeer dan de Arena in Verona. www.sferisterio.it

  De korte wintermaand hebben we nu achter de rug, laat de lente maar snel komen en hiermee ook ons nieuw toeristisch seizoen !


  Tot de volgende keer.


  tanti saluti cari:


  Isabelle en Erik


  PS:

  • Settimo had natuurlijk op de infoavond van de Gas weer prachtige verhalen aan tafel. De 70 er jaren in Cupramontana kenmerkten zich door de hevige strijd tussen de katholieken en de linkse/communisten. De jeugd , natuurlijk overwegend links, die tegen mijnheer pastoor moest opboksen die bij de ouderen nog veel invloed had. Op zijn trouwfoto kon men dan ook mijnheer pastoor zien met zijn gezicht ingehouden van woede toen de jeugdige vrienden allemaal opstonden en het Internationale lied begonnen te zingen.

  • Vroeger bestond er in Italië alleen maar militaire dienst en geen burgerdienst. Dus als jongen moest je wel het leger in. Wie een unief diploma bezat kon meedoen aan de officier- examens waardoor men na 3 maanden legerdienst een officiersloon ontving. Settimo ded aan het examen mee, dat met een verhandeling begon. Hij zou er een groot antileger pleidooi van maken. Het volgende deel bestond uit een mondelinge proef bij de psycholoog die zijn verhandeling al in de handen hield. Signor Settimo , deze verhandeling bedoelde u toch als grap. Nee hoor bittere ernst, ik vind het leger maar niets enz..het examen eindigde in een grote woedeaanval van de psycholoog, die Settimo eruit stuurde. Hij slaagde niet voor het officieren examen, mocht zelfs niet meedoen aan die van de onderofficieren, maar moest zijn legerdienst doen in een soort strafkamp in Apulië, waar de analfabeten terecht kwamen, de rode brigade anarchisten en anderen anti legers zoals hij. Ze hebben dan ook zelden een wapen mogen dragen...

  28-02-2011 om 16:37 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  24-02-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van de maand januari
  Een roze zonsondergang:


  Erik zorgt voor een toekomstige moestuin:


  Tijdens de wandelingen spot men  wel eens een vogel:


  Panorama:


  De eremo van Sant' Eustachio bij San Severino Marche


  24-02-2011 om 18:24 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  12-02-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wandelen met de podisti uit Cupramontana, altijd feest !
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Cupramontana, 11 februari 2011,


  Ciao amici,


  Terwijl ik deze brief schrijf, lijkt het alsof koning Winter het land al verlaten heeft; zon, fluitende vogeltjes en één narcisje die het al waagde om haar gele kleed aan te trekken....maar vermoedelijk zal de koning toch nog onverwachts nog even op het toneel willen verschijnen, want primavera begint hier ook pas op 21 maart.

  De feestdagen zijn allemaal achter de rug, de laatste die van de befana of epifania op 6 januari. de goede heks schenkt dan de brave kinderen een mooi cadeau, de stoute krijgen steenkool ..Erik ontving dit jaar ook een mooi geschenk, de transsiberische treinreis in november : van Moskou tot Peking. Hiervoor waren dan ook vele paperassen nodig, waaronder het verlengen van mijn Belgisch paspoort, in de hoop dat in november dit koninkrijk nog op de wereldkaart vermeld zou staan !!! anders was ik statenloos.

  Maar er staat nog een andere reis op het programma, althans voor de schrijfster dezer brief, een 3-daagse in maart naar Parijs met de zussen en het petekind, vrouwen only. Lena, het petekind mag het programma opstellen , doch zo te zien zullen we met 3 dagen niet toekomen .

  Na de feestdagen hernamen ook de wandelingen met de podistigroep, waarbij de verhalen die men elkaar vertelt minstens zo interessant zijn als het gewandeld traject. Zo vertelde Settimo dat er een vloek op zijn familie berustte ivm het jagen. Hoeveel mannelijke familieleden waren er niet door omstandigheden door hun geweren verminkt of zelfs gestorven ? Zijn vader mocht dan ook alleen maar met zijn moeder trouwen mits het stoppen met het jagen. Want haar grootvader moest immers aan zijn been geamputeerd worden, vanwege een wonde opgelopen met het geweer. Dit gebeurde nog door de overgrootvader van de huidige apotheker. De grootvader van een andere wandelaarster bleek zelfs nog vroeger de jachtgeweren te hebben gemaakt voor alle dorpelingen, (selfmade en af en toe liep er wel iets mis) en een andere grootvader van de groep maakte de kogels....

  Een ander mooi verhaal kregen we te horen tijdens een wandeling in de buurt van Poggio. We waren ent een paadje aan het beklimmen , en natuurlijk hevig aan het zuchten en hijgen, toen Franco vertelde dat zij dat na de oorlog wel wekelijks deden...de bewoners van de stad Rome leden honger na de oorlog en hier op het platteland hadden ze nog voldoende kippen, eieren, en wijn. Die droegen dan alle dorpelingen te voet naar beneden tot het station van Castelplanio. Hier stapten ze met zijn allen op de trein naar Rome. Daar aangekomen moesten ze nog langs ambtenaren op het perron die de koopwaar zogezegd onderzochten. In werkelijkheid moesten ze omgekocht worden met wat eieren of dergelijk zodat de verkoop in de stad kon beginnen.

  Erik en ik wilden nog een eens het stadje San Severino Marche bezoeken. Zo ver geraakten we echter niet want we volgden het bordje van de Eremo di San Eustachio. Hiervoor moesten we langer dan verwacht een wandelpad op, dat midden in het jachtgebied lag , waar een klopjacht op de everzwijnen zou plaatsvinden. Gelukkig hadden we nog tijd om het wonderbaarlijke kerkje in de rotswand te bezoeken, maar dan scheurde de jeep van guardia forestale , opzichters van het bos langs ons , of we wel wisten dat er weldra een klopjacht ging plaatsvinden ? Ja, de bordjes hadden we wel gezien . Het zou nu toch beter zijn, zeiden de boswachters , om snel weg te gaan, want ze zouden zo beginnen met schieten. He eerste schot liet niet lang op zich wachten !.

  Het mooie weer liet ons toe om veel buitenwerkjes te doen, snoeiwerk e.d.

  Hopelijk blijft prinses Primavera hier nog een tijdje

  Tot de volgende keer


  tanti saluti cari


  Isabelle en Erik


  PS:

  • Eén van de wandelaarsters vertelde ons dat ze een kerstboom had met wel meer dan 300 versieringen. Oh zeiden we, wat een werk om elk jaar die boom te versieren en dan weer af te breken. Maar nee zei ze , na de feestdagen wikkelde ze een laken rond de boom (een kunstboom dus) en werd de boom met al zijn versieringen in de garage geplaatst tot de volgende kerst.

  • Voor mijn nieuwe paspoort hoefde ik niet naar Rome zelf. Ik kon alles per post regelen. Wel moest ik bij alle vereiste documenten een enveloppe doen , aan mezelf geadresseerd en al gefrankeerd met postzegels ter waarde van 4,40 euro. Dus ik in het postkantoor aan het loket postzegels voor 4,40 gevraagd. Dat ging niet , zei de bediende , wel voor meer of minder, maar het juiste bedrag van 4,40 euro zou niet kunnen gehaald worden. Tja zei ik, dan minstens voor 4,40. Maar de bediende bleek niet echt de beste leerling geweest te zijn in hoofdrekenen, want ik kreeg eerst ter waarde van 3,30, nee zei ik , minstens 4,40 euro. Dan 4,10 en eindelijk werden de 4,60 bereikt en dan na nog een tijdje 4,45 ! Ik wilde de postzegels op de enveloppe plakken, doch ik had er 8 en 2 ervan waren bijna groter dan de enveloppe zelf. Dan maar een nieuwe enveloppe gevraagd. De bediende vond dan na laaaaaaaaaaaaaaang zoeken een gewone enveloppe...

  • Er zijn nog maar heel weinig kritische programma's op de Italiaanse televisie sinds dat Berlusconi premier is. Eentje overleefde het nl. Anno Zero (het jaar nul) doch de laatste keer was de kritiek op de prenmier zo hevig dat Berlusconi verontwaardigd was dat zoiets op de openbare tv werd uitgezonden , dus vroeg hij alle Italianen om geen kijk-en luistergeld meer te betalen (dat bestaat in Italië nog )

  12-02-2011 om 16:46 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)
  11-01-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.jaaroverzicht la Girandola anno 2010
  Klik op de afbeelding om de link te volgen januari:  de Rome city trip met de wandelgroep.


  februari: foto's nemen van de 3 dorpen: Monteroberto, Maiolati en Castelbellino.


  maart: een speciale stad Bagnoregia di Cìvita.


  april: dakwerken op het programma.


  mei: de 1mei viering met  de podisti.


  juni: de schilderworkshop.


  juli: het WK met Nederland erbij.


  augustus: een leuke gitaar pizza avond.


  september: vrouwenweekend op de Girandola


  oktober: na de wijnfeesten kunnen we weer mooie wandelingen doen.


  november: olijven plukken en dit 13 dagen lang.


  december: met een  20-tal vrouwen maakten we allemaal kerstversieringen voor het  goede doel.  11-01-2011 om 20:30 geschreven door babelle  


  >> Reageer (0)

  Foto

  In 2000 verhuisden we naar de Marche, het best bewaarde geheim van Italie. Het thuisfront hielden we door maandbrieven op de hoogte van onze avonturen. Via deze weblog kunnen voortaan ook niet-familieleden onze belevenissen meevolgen. De eerdere maandbrieven kunnen via de link geraadpleegd worden. Veel leesplezier !

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Laatste commentaren
 • inderdaad (isabelle)
      op herfst in de Marche
 • De grappigste anti-aging activiteit (Martine)
      op herfst in de Marche
 • reactie (isabelle)
      op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
 • kapper 9h (Christel)
      op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
 • ;-) (4ke)
      op belevenissen in augustus en september in de Marche

 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!