Inhoud blog
 • Septembermaand was geen rustmaand op de Girandola
 • Hoe 3 zomermaanden op onze Girandola voorbij vliegen......
 • Meimaand, eventmaand in Cupramontana
 • Lente in le Marche
 • 24 uur in Cupramontana
  Archief per jaar
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008
 • blog over italie
 • vroegere belevenissen in de marche 1999-2007
 • toeristische info over de marche
 • overnachten in de marche
 • meer weten over de marche
 • info over italie
 • gourmet tochten in Umbrie en Marche
 • Nederlandstalige info over de Marche
 • scooters huren in de marche
 • verzamelsite voor blogs
  Zoeken in blog

  Categorieën
 • activiteiten in de Marche (84)
 • gastronomie in de Marche (1)
 • wandelen in de Marche (37)
 • wonen in de Marche
  Italie in het klein
  05-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstsfeer en truffels in de Marche
  Cupramontana, 4 december 2016


  Cari amici,


  geen onderdompeling in de olijvengeur , maar op speurtocht naar het zwarte/witte goud: de truffel. Inderdaad net zoals 2 jaar geleden sloeg de olijvenvlieg meedogenloos toe en vernielde een aanzienlijk deel van de olijvenoogst. De olijfolie uit de Marche belooft weer schaars en duur te zijn. Ongunstige weersomstandigheden voor de olijvenoogst, maar des te beter voor de truffelmarkt. Met mijn zus en haar gezin reden we naar Acqualagna, waar ze naast Alba de enige echte Italiaanse witte truffel hebben,. In het fabriekje waar de truffels geleverd werden , leerden we dat deze regio een wonderhabitat vormt voor wel 7 soorten truffels, waardoor het hele jaar door hier geoogst kan worden. De gemeente Acqualagna, amper 5000 inwoners rijk, heeft geen enkele werkloze inwoner, telt bovendien 25 restaurants en 6 banken !

  Hierna begaven we ons naar het huis van de truffeljager. Hij beschikte over een ruim aantal truffelhonden, van verschillende rassen en vandaag mocht Pablo mee. Helaas hadden we een regenachtige dag uitgekozen, maar uitgedost in laarzen en regenjassen trotseerden we de weerelementen om die truffels te zoeken. We werden niet teleurgesteld ,120 gram middelgrote witte truffels vonden we gedurende een uurtje op pad zijn. Interessant om het eens mee te maken, want de jager moest snel toeslaan zodra de hond aangaf waar een truffel zat. De truffel mocht immers niet beschadigd worden tijdens het opgraven, want anders daalde de waarde. Na zo’n stevige tocht doorheen de bossen, wachtte de vrouw van de jager ons op met drank en lekkere taart ! Ondertussen ging de uitleg gewoon door, want ook waterwichelarij was belangrijk om truffels en water te vinden. Bleek ons nichtje Lena zeer getalenteerd te zijn !

  Nu wilden we de truffels ook proeven, een heerlijke degustatie met allerlei verwerkte truffelproducten volgde in een winkeltje, truffelpasta, truffelsalami enz.…..daar er ook op dat vlak veel gesjoemeld wordt met bijvoorbeeld Chinese truffels die naar niets smaken..profiteerden we ervan dat we nu op de juiste plek waren ! Een hele namiddag ondergedompeld in de truffelweelde, een must voor elke gastronoom!

  Na een hele week familiebezoek, besteedden we onze tijd nu aan het winter klaar maken van heel de tuin. Eigenlijk was dit gedurende 2 jaar overbodig werk gebleken, maar aangezien we nooit wisten hoe Koning Winter zijn intrede zou doen, namen we toch altijd voorzorgsmaatregelen.

  We namen uiteraard toch nog tijd om wat uitstapjes te doen. In Senigallia bezochten we de Marchigiaanse versie van de kleine zeemeermin, die gelukkig nog niet overspoeld wordt door een horde toeristen….om daarna onze magen te vullen bij de selfservice Pesce Azzurro. Een visserscoöperatie die hun dagelijkse visopbrengst naar de verschillende restaurants brengt. Zeer eenvoudige keuken in een zeer eenvoudige ruimte maar aan zeer democratische prijzen.

  Ondanks de nog warme novembertemperaturen startten verschillende gemeentes met hun kerstattracties. Dit jaar kozen we de gemeente Candelara uit om te verkennen. De naam verwijst naar het woord Candela of kaars en elk jaar rond de kerstdagen versiert men het historisch dorpje met duizenden kaarsen. De kerstkraampjes verkopen dan ook kaarsen in allerlei vormen en maten en tegen 17.30 gaan alle lampen uit zodat de kaarsverlichting tot zijn goed recht komt. De kunst is om vroeg te komen voordat de mensenmassa komt, want het gebeuren trekt bij mooi weer natuurlijk heel veel publiek. De sprookjesachtige sfeer blijkt wel de moeite waard te zijn !

  In Cupramontana opende tijdelijk voor de kerstdagen een winkeltje met specifieke Marchigiaanse producten, iets wat hier echt ontbrak. We probeerden ook de uitbater ervan te overtuigen om dit ook tijdens het toeristisch seizoen te doen. Wie weet ???

  In afwachting van de levende kerststallen en andere feestactiviteiten van december, startten we met de voorbereidingen voor de 2 reisbeurzen van januari. Want volgend jaar in januari bezoeken we liefst 2 reissalons, die van Antwerpen van 26/1-30/1 en die van Hamont-Achel (Noord-Limburg) op zondag 22/1. Zet alvast die data in jullie agenda, want dan kan iedereen ons bezoeken !


  tanti cari saluti

  Isabelle en Erik


  PS:

  – Mijn Belgische identiteitskaart moest vernieuwd worden. Dit gebeurde via de Belgische ambassade in Rome. Men kon online de benodigde documenten invullen en dan alles per post opsturen. Of zelf naar Rome gaan. Ik besloot om alles per post te doen dat zou dan toch wat geld besparen...dacht ik want ik had de bureaucratie weer goed onderschat. Een enveloppe voldoende gefrankeerd aan mezelf gericht , een postcheque die ook nog werkingskosten incasseerde, x aantal pasfoto’s…..alles opgestuurd. Na enige tijd kreeg ik bericht dat er nog documenten ontbraken...die weliswaar niet vermeld stonden op de website van de ambassade. Dus weer een aantal nieuwe papieren moeten halen , op de gemeente deze keer met takszegels…..maar het meest eigenaardige document was wel het bewijs dat de gemeente moest leveren dat ik nog altijd Belgische was of tenminste nog geen Italiaanse nationaliteit bezat….maar zo’n officieel document bestond helemaal niet. Bovendien kon ik misschien geen Belgische meer zijn, maar wie weet was ik nu Nederlandse geworden of Duitse of….maar op onze gemeente deden ze gelukkig niet moeilijk en verzonnen ze maar een mooi officieel uitziend papier voorzien van indrukwekkende stempels en handtekeningen met de vermelding dat ik buitenlander was……….

  05-12-2016 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  01-06-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.infiorata of Corpus Domini in de Marche
  Cupramontana, 1 juni 2016,


  Cari amici,


  Meimaand bloemenmaand, dat geldt zeker voor de Marche ! De zaterdagwandelingen gebeurden dan ook richting de bergweiden want die tooiden zich met de prachtigste flora voorzien van verschillende kleuren en geuren: orchideeën, narcissen, pioenrozen , viooltjes de ene nog mooier dan de ander. Wie in juni komt hoeft niet te treuren , het bewonderen van de de bloemenpracht gaat gewoon door met andere soorten of men moet gewoon wat meters omhoog klimmen...

  Het mooie weer zette ons aan om traditioneel in mei ons zwembad te openen dat natuurlijk door een Nederlands koppel ingewijd werd. Onze scooters kwamen ook uit de winterstal en we toerden alweer heerlijk rond door het Machigiaanse landschap.

  De cursus van wilde planten sloot de cyclus af met een uitstap naar een kruidenboerderij waar men essentiële olien van de diverse kruiden produceerde o.a. van lavendel , tijm en laurier. Geen Provence toestanden maar kleinschalig met echte lavendel .

  Een nieuw avonturenpark opende vorig jaar haar deuren en nodigde deze maand de verschillende overnachtingsstructuren uit de buurt uit om de attracties zelf te beleven. Een dagje in de buurt van de grotten, maar dan zonder het bezoek aan de overigens indrukwekkende natuurfenomenen. Allereerst trokken we ons een set riemen en helm aan, waarmee we bij een gemakkelijk parcours mochten oefenen. Een als groen aangeduid pad, maar toch al behoorlijk hoog. Daarna volgde het blauwe pad , waarbij we via hevig bewegende bruggen en andere toestanden de snelstromende rivier mochten oversteken. Hier haakten al enkele kandidaten af. De rode tocht beloofde weinig goeds voor de landrat die ik ben , dus liet ik dat maar aan de laatste moedigen over. Geen Marchigiaans event zonder eten en dus schoven we later aan aan een lekker buffet, dat smaakte best na deze inspanningen. De namiddag stond bijna helemaal in het teken van de plaatselijke cultuur. Onze culturele gids vertelde ons heel wat over de romaanse kerk en de rotskerken die we even later via een stijgende wandeling bereikten. Hier wachtten 2 speleologen ons op en getooid met helm en licht doken we de grot achter de rotskerk in. Na een tijdje deden we onze helmlichten uit en in het pikkedonker hoorden we één van de grootste vleermuiskolonies een enorm lawaai maken. De dag sloten we af in de kleine ommuurde gemeente van Genga en zijn gemeentemuseum waar sinds kort de stenen Venusfiguur te bewonderen viel. Een piepklein gebeeldhouwd werkje uit het Stenen tijdperk en pas enkele jaren geleden ontdekt in de grot die we zoeven bezochten. Een dik applaus voor de organisatoren, we beleefden een echte ontspannende vakantiedag !

  Begin mei bezochten we de pas gerestaureerde steenfabriek in Cupra. De oude ovens waren goed geïntegreerd in de restauratie. Een fantastische ruimte met als naam de fabriek van de smaak. Er bevond zich nu een volledige professionele keuken ter beschikking van kleine bedrijven die jams of andere gastronomische producten wensten te maken en te verkopen maar zelf niet in een dergelijke keuken konden investeren. Maar men is nog op zoek naar andere ideeën om het hele gebouw te gebruiken in de toekomst, misschien bedenkt één van de lezers van deze maandbrief wel iets?????

  De Wereldoorlog 1 voordracht hielden we nog eens voor de historische vereniging in Ancona. Een leuke namiddag bovendien gevolgd door een heerlijke maaltijd bij een van de organisatoren in een oud historisch palazzo met prachtige blik op de haven.

  Corpus Domini met de infiorata of bloementapijten vergde ook dit jaar weer veel helpende handen, niet alleen moesten er bloemen geplukt en geleverd worden maar natuurlijk ook weer geplakt. De lerares kunstgeschiedenis overtrof zichzelf dit jaar met 7 ontwerpen die natuurlijk weer allemaal voorzien moesten worden met granen, planten en bloemblaadjes; een geduld werk gedurende een hele week, maar wel gezellig ! De dag zelf was het weer vroeg opstaan geblazen, voor de hele vroege vogels half vijf, schrijfster dezes arriveerde om 5.45 op de pizza van Cupra, vroeg genoeg want zoveel volk was er nog niet. Maar met behulp van de schoolklassen en talrijke ouders mochten we tevreden zijn over het resultaat. Zoals altijd hielp iedereen iedereen en om 11 uur vertrok mijnheer pastoor met de relikwieën aan het hoofd van de processie via alle bloementapijten gevolgd door een hele stoet gelovigen. Voor de toeristen een bijzondere belevenis.

  De spannendste gebeurtenis van deze maand waren natuurlijk de verkiezingsperikelen. Zoals vermeld in de vorige maandbrief was er slechts 1 partij kandidaat, wat op het eerste zich voordelig leek, maar volgens de Italiaanse wet dan weer niet. Die ene partij moet dan een bepaald aantal stemmen halen wat in Cupra alleen haalbaar zou zijn mits ca. 70 % participatie. Indien niet , wordt de gemeente onder curatele geplaatst en dan kwam een commissaris uit Rome voor een jaar alles overnemen. In de speciale verkiezingsbrief vertelde ik reeds dat er dan maar een 2de lijst gemaakt werd, in de hoop dat de tegenpartij in extremis een lijst zou indienen en/of om de aanstelling van een commisaris te voorkomen. Bovendien, zelfs al zou de enige partij het gevraagde quotum bereiken, dan bezat die 12 zetels zonder enige vorm van tegenspraak, wat de huidge burgemeester verre van gezond vond. De 2de lijst werd dan net op tijd ingebracht ondaks het theater van de rechtsen die nog even deden alsof ze een lijst indienen, maar helaas voor hen trapte men er niet in. Ik was 1 van de 12 namen die op de 2de lijst stonden en nu werd het wel spannend want nu deden we echt mee. We bestonden uit een vrolijke en positieve ploeg die er het beste van wilde maken en hielden zelfs een persconferentie . Zo was de gemeente gered !

  De verkiezingen zijn nu zondag op 5 juni en maandag weten we welke 4 mensen van onze lijst in de gemeenteraad zullen zetelen, want de verliezende partij krijgt sowieso 4 zetels.

  In afwachting daarvan runnen we nog altijd onze Girandola, voor ons de belangrijkste inkomstenbron ! Met deze keer nog een last minute aanbieding geldig gedurende de eerste week van juli voor het appartement en de grootste kamer Rossini.


  Tanti cari saluti


  Isabelle en Erik


  PS:

  – voor de voordracht van Ancona reed ik met ons busje volgeladen met de andere voordrachthouders naar de havenstad Ancona. Doch waar precies moesten we zijn? Aan de rand van Ancona wachtte 1 van de organisatoren ons op in haar Fiat Panda en toen volgde een dollemansrit door nauwe steegjes , smalle bochten, e.d. waarbij de chauffeur in de Panda totaal geen benul had van de afmetingen van de Fiat Ducato bus....

  – de burgemeesterpartij organiseerde voor de hele bevolking een penne per tutti avond,( pasta voor iedereen) in het gemeentepark. Wij als 2de lijst en zogenaamde oppositie gingen er ook naartoe. De 1ste keer in de gemeentegeschiedenis dat oppositie partij en andere partij met elkaar verbroederden....andere jaren was het altijd 2 aparte bijeenkomsten geweest met veel gebrul en geschreeuw...

  01-06-2016 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:infiorata, corpus domini, musea in de marche, grotten van frasassi, parco avventura frasassi, cupramotnana, bed and breakfast italie
  >> Reageer (0)
  26-12-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaaroverzicht 2015 bij B&B la Girandola januari en februari
  Januari 2015:

  Een nieuw bord voor B&B la Girandola:

  Mooie wandeling met de podisti in de sneeuw:


  Februari 2015:

  Fotoworkshop:

  Met de zaterdag wandelgroep naar de rotskerk van Genga:  26-12-2015 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:wandelen in de marche, vakantie in de marche, bed and breakfast in de marche, cupramontana
  >> Reageer (0)
  14-11-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.herfst in de Marche


  Cupramontana 11 november 2015,


  Cari amici,


  Herfstmaanden kenmerken zich meestal door wisselvallig weer, september en oktober 2015 beantwoordden volledig aan dit beeld: weken met bijna 40 graden gevolgd door helse regenbuien.

  De hittegolf startte op de dag van het middeleeuws diner, waardoor een groot publiek opdaagde. Maar het was wel zweten geblazen in ons middeleeuwse outfit. Doch dit stond geenszins de organisatie in de weg; een vlotte bediening aan de tafels, perfect afgewisseld met boeiende middeleeuwse attracties. Onze gasten genoten dan ook met volle teugen !

  De traditionele passeggiando/degustando (wandelen en degusteren) wandeling volgde dit jaar het traject van alle bronnen in Cupramontana om te eindigen bij de alleroudste, de pas gerestaureerde fonte Romana uit Romeinse tijd. Na de inwijdingsceremonie kon er gedronken en gegeten worden. Het volgende project van de gemeente voorzien voor maart volgend jaar, de musei nelle grotte of de musea in de gewelfde kelders van het Sint Catharinaklooster. Via het VVV en een bezoekerscentrum zal men het Verdicchiomuseum en het wijnetiketmuseum bereiken om te eindigen bij de enoteca of wijntheek. Bij mooi weer kan men dan zelfs een glaasje nuttigen in de kruidentuin aangrenzend aan het klooster.

  Oktober startte zoals altijd met het fameuze wijnfeest. De eerste dag regende het pijpenstelen, gelukkig sloten de weergoden de andere dagen de watersluizen en bestraalde een mooie zon het feestelijk gebeuren. Talrijke mensen maakten de palio van de pigiatura mee, de wedstrijd van het druiven vertrappen , de geleide wijndegustatie, proefden van de lekkere hapjes aan de kraampjes, bekeken de stoet met praalwagens versierd met druiven om dan uiteindelijk te genieten van het schitterende vuurwerk. Alweer een geslaagde festa dell'uva. Zoals altijd hielpen Erik en ik de familie Cherubini, Erik ontkurkte weer honderden wijnflessen en ik fungeerde dit jaar als vliegende hulp. Frieten bakken, piadina's maken, bedienen aan de tafel, de pasta serveren.....

  Onze B&B herbergde ook nog gasten deze herfst, waaronder een Nederlands koppel dat we leerden kennen tijdens onze Trans-Siberische reis, een leuk weerzien met veel verhalen. Bovendien ontvingen we een sympathiek koppel waarbij de vrouw een echt schilderstalent bezat, dat bleek wel uit de aquarel van onze Girandola die ze ons schonk en de man bleek net zo'n treinfreak als Erik !!!!

  Dit jaar organiseerde Erik zijn klasreünie midden oktober , zodat ik die week mijn reis naar Belgenland plande, toffe ontmoetingen met vrienden en familie maar wat een slecht weer.....tevens bezocht ik samen met een vriendin de kruidentuin van de abdij van Herkenrode, een echte aanrader en de kerst tentoonstelling bij Thomas in Hasselt.....gelukkig woonde ik daar niet in de buurt want mijn bankrekening zou danig geslonken zijn....

  Bij thuiskomst verwelkomde mij een warme zonnige sole. Ideaal voor de geplande uitstap van de Archeoclub van Cupramontana: op ontdekkingstocht naar het geheime Cupra. Op het programma stonden de beklimming van de kerktorens en de klokkentoren van het gemeentehuis en de afdaling in de kelders van het gemeentehuis en de langste kelder van een privéwoning op de piazza. Ooit waren alle kelders van Cupramontana met elkaar verbonden en vormden zo een kilometerslang gangenstelsel. Door de eeuwen heen stortten er meerdere in, waardoor ze niet meer of slechts gedeeltelijk nog toegankelijk bleken. De speleologen van deze gemeente brachten het voormalig netwerk in kaart door ze één voor één te verkennen en waren dan ook op deze dag onze gids.

  Het beklimmen van de 3 torens bleek niet altijd even gemakkelijk, soms moest men zich door een nauw trappengang wurmen, of zich via een ijzeren trapje naar boven begeven. Het uitzicht beloonde ons altijd voor de gedane inspanningen, wat een geluk dat we net deze zonnige dag uitkozen. We kregen ook de gelegenheid om boven de koepel te lopen van het kerkje van de nonnen van de gemeente. Er woonden nl. nog 3 zusters in het sint Catharinaklooster respectievelijk tussen de 80 en 100 jaar oud. Zo kregen we even een inkijkje bij hun privé vertrekken.

  Om de kelders te betreden moest men zich door nauwe gaten wringen uitsluitend bijgelicht door onze koplampen. Cupra onthulde haar geheimen. Uiteindelijk belandden we nog in een historisch palazzo aan de piazza waar we de originele vloer bewonderden en de bewoners ons nog op een aperitivo trakteerden !

  Daarna moest ik snel terug naar de Girandola want vandaag arriveerden mijn ex-klasgenoten van ons Belgisch atheneum in Duitsland. 35 jaar geleden verlieten we het Koninlijk Atheneum Bensberg en dit heuglijke feit vierden we met een speciale klasreünie in la bella Italia !

  2 koppels kwamen met de wagen aan in de namiddag om dan samen naar de luchthaven te rijden om de rest op te pikken. Het vliegtuig was op tijd , doch het was even wachten geblazen op de groep , want als verrassing trokken ze een speciaal T-shirt aan, door een vriendin speciaal voor deze reünie ontworpen. De begroeting was dan ook meer dan euforisch ! Er volgde natuurlijk eerst een groepsfoto met iedereen gekleed in het speciale T- shirt om dan de magen te vullen in een plaatselijk restaurant. In totaal waren we met 15, helaas kon niet iedereen in ons busje meerijden of op de Girandola logeren. Doch 2 extra auto's en logeerplaatsen bij 2 collega's in ons dorpje Poggio Cupro brachten de oplossing.

  3 dagen lang voelden we ons terug 18 jaar, we startten de dagen met een gezamenlijk ontbijt in onze B&B en daarna vertrokken we op verkenning van de Marche, want ik wilde mijn klasgenoten het prachtige van onze streek laten zien waar ik al 15 jaar leefde: de grotten van Frasassi, Fabriano en het papiermuseum, Ancona, de Monte Conero en een bezoek aan de olijfoliemolen die nu volop draaide. De uitstappen telkens voorzien van culinaire stops, elk dieet werd nu even aan de kant gezet. Niet voorzien was het bezoek aan de plaatselijke garagist want het busje kampte met een olielek, een gat in de oliefilter. Een extra niet toeristische attractie !

  Ik werd bedolven onder de chocolade, dropjes en prachtige planten en op mijn beurt schonk ik mijn klasgenoten een mooi souvenir. Doch aan alles kwam een einde en te gauw belandden we weer op de luchthaven van Ancona , ditmaal voor het afscheid. 2 diehards bleven wel een paar dagen langer op de Girandola om nog wat meer van de streek te zien.

  Erik vertoefde ondertussen met het gemeentebestuur in Milaan bij de fuori expo (buiten de Expo). De dampkapfabriek Elica van Fabriano bezat een gebouw in het centrum van de modestad en gaf de gelegenheid aan de Marchigiaanse steden er enkele dagen reclame te maken. Cupramontana organiseerde dan ook 3 dagen lang degustaties, kookworkshops en wijn voordrachten, Erik zorgde voor het toeristische luik.

  Het jaar is weliswaar nog niet om, de olijvenpluk staat voor de deur en Erik is volop de deelname aan het organiseren van de B&B vereniging aan de vakantiebeurs te Antwerpen einde januari !


  Tanti saluti cari


  Isabelle en Erik


  PS:

  – Tijdens het middeleeuws diner vond een toneelspel plaats, waarbij het publiek actief betrokken werd. De regisseuse pikte er toevallig een van onze Belgische gasten eruit die en gaf hem een aansteker gevolgd door een stortvloed van Italiaanse woorden. Hulpeloos stond onze gast daar, want wat werd er in hemelsnaam van hem verwacht ? Even verliet ik het gepeupel en vertaalde ik zijn rol:telkens als het woord fulmine viel , moest hij zijn aansteker aandoen want hij stelde nl. de bliksem voor. Onze gast zou dan ook nooit meer het woord Fulmine vergeten.

  – bij een wandeling aan de kliffenkust belandden we op een wandelpad. Een speciaal bord verwittigde ons : attenzione percorso facile, opgelet gemakkelijke wandeling …

  waarbij er meteen een moeilijke afdaling via een steile trap volgde.

  – bij het wijnfeest zorgde een rondtrekkende muzikale groep , waarbij de leden verkleed waren als monnik, voor veel ambiance . Aangekomen bij onze stand, startten ze hun repertoire. Na een tijdje zeiden ze tegen onze baas dat ze alleen nog maar voort zouden spelen indien ze een fles zouden krijgen. “ Geen probleem hoor” zei Erik en kwam met een fles water op de proppen.


  14-11-2015 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:vakntie le amrche, overnachten in le marche, cupramontana, le marche, bed and breakfast le marche
  >> Reageer (2)
  13-03-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Monte Conero in de Marche

  Onze regio le Marche wordt ook Italië in het klein genoemd; zee, bergen, heuvels en cultuursteden allemaal te vinden op 9694 vierkante kilometer ! De zee is hier bij de Monte Conero op zijn mooist ! 5oom hoge kliffenkust.


  13-03-2015 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:monte Conero, overnachten in de Marche, vakantie in de Marche, logeren in de marche, B&B in de Marche
  >> Reageer (0)
  12-02-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wandel-en fietsknooppuntennetwerk inde Marche

  http://hiking.cupramontana-accoglie.it/NL-index.php


  Naar analogie met het fiets en wandel knooppuntennetwerk in de Benelux nu ook rond Cupramontana in de Marche.  12-02-2015 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  26-10-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vakantie in de Marche
  Cupramontana, 24 oktober 2014,


  Sinds ik deze maandbrieven schrijf , vanaf 1999, vermeldde ik begin augustus altijd het gnocchifeest uit Poggio Cupro. Dit jaar ging het gebeuren helaas niet door, vanwege gebrek aan vrijwilligers. De grootmoeder werden immers een dagje ouder en als je op je 80 ste 3 avonden recht moet staan en gnocchi's maken.....

  Gelukkig hielden de weergoden tijdens deze zomermaand de hemelsluizen in tegenstelling tot de maand juli , wel dicht . Doch Erik moest even goed gras maaien, wat hij in augustus ook nog nooit had moeten doen. De lavendel, eigenlijk een liefhebber van droogte en warmte, kreeg een enorme groeischeut, zodat er veel te snoeien viel, en bundelen en drogen in de hooischuur. De oude bundels ontdeed ik van hun zaden en vulde hiermee talrijke kussentjes.

  Toevallig ontdekten we een interessante activiteit voor onze gasten: het ter zee laten van genezen schildpadden. Regelmatig spoorde men gewonde en zieke zeeschildpadden op in de Adriatische Zee. Die werden dan in een speciaal centrum opgevangen om die te genezen. Eenmaal hersteld werd het dier op een boot geladen en terug in zee gelaten op een beschermde plek waar niet gevist werd.

  Leuk om mee te maken en de bijdrage dat men betaalde, ging dan naar het zeeschildpadden centrum. De boottocht alleen al was meer dan de moeite waard, rond de kliffenkust om dan aan te meren bij een mooie rustige baai. De schildpad die de zee rook, croste zo snel als ze kon de zee in en een duiker begeleidde haar naar de veilige wateren. Prachtig om dat mee te maken !Naast deze activiteit organiseerden de bootslui meerdere boottochtjes om te snorkelen met een bioloog, of om passagiers af te zetten op een strandje en ze 's avonds terug op te pikken. Ook het huren van een boot of zeilboot werd nu mogelijk.

  Een andere populaire activiteit van de laatste jaren bestond uit het geocachen. Overal op de wereld verstopten mensen een object op speciale plekken. De coördinaten van de verstopplaats vermeldde men dan op de website van geochace en de zoektocht kon beginnen. Zo ontdekte men wel leuke plekken . Onze familie besloot ook iets te verstoppen in ons dorpje Poggio Cupro zodat dit dorpje ook wat bekendheid zou krijgen. Op www.geocache.com kan men zien waar het object ongeveer ligt. We hadden succes, want ondertussen speuredn al een aantal personen het object op !

  Cupramontana nodigde enkele streetfood koks uit Zuid Italië uit, om hun specialiteiten klaar te maken op onze piazza. Een lekkere en gezellig avond werd d het.

  Cupramontana kent weliswaar het grootste en bekendste wijnfeest maar de andere wijndorpen in de buurt vieren het druivennat ook ! In Staffolo woonden we dan eens de palio van de pigiatura bij, want die van Cupramontana maakten we nooit mee.

  De bedoeling is om met verschillende teams tegen elkaar op te komen en in een kwartier tijd zoveel en zo snel mogelijk druiven met de voeten te trappelen. De hoeveelheid geperste sap wordt dan gewogen. Na een kwartier topsport, want dat was het dan ook uiteindelijk , steeg de spanning ten top om te zien wie nu het meeste sap had verwezenlijkt !

  Begin september hadden de middeleeuwse feesten weer plaats in ons dorpje Poggio Cupro, de voorbereidende vergaderingen of beter gezegd ontmoetingen zoals altijd grote chaos. Maar uiteindelijk wist iedereen zijn rol, ontvingen we onze kostuums en konden we alleen veel eieren naar de Clarissen brengen om droog weer af te smeken.

  Dit jaar minder edelen onder de figuranten , want vorig jaar bij gebrek aan boerenvolk en dus helpende handen, moesten de bezoekers te lang wachten. Erik hoorde weer bij de gelukkige edelen want niemand kon zijn lang kostuum aan !

  De dag van het feest stralend weer in tegenstelling tot alle voorspellingen, toch durfden de mensen het niet aan en hadden we veel minder bezoekers. Dat mocht de pret niet drukken en zo verliep dan ook alles vlekkeloos. Dit jaar nieuwe acts als speciale vuurspuwers toneel, buikdansers, middeleeuws koor en musici en roofvogels show. Het publiek genoot dan ook van zowel het eten alsook van de optredens. Wij helpers hadden het minder druk en konden het dan ook rustiger aan doen.

  De maand september betekende voor onze Girandola een even drukke maand als augustus, een welkome meevaller. Ook de weergoden lieten zich van hun beste kant zien ! Wij konden dan ook op ons gemak de fototentoonstelling voorbereiden met de fotoclub voor het komende wijnfeest. Het thema dit jaar : boerderijdieren. Makkelijker gezegd dan gedaan want beesten poseren absoluut niet. Dus trokken Erik en ik regelmatig erop uit om koeien, geiten e.d. te fotograferen. Eind september werden de mooiste geselecteerd en konden we ze laten ontwikkelen.

  Met dit mooie feest in het vooruitzicht beëindig ik deze maandbrief en tot volgende keer.


  Tanti saluti


  Isabelle en Erik


  PS:


  – met veel geduld wachtten we op onze kostuums voor het middeleeuws feest. Alhoewel de meesten hetzelfde kostuum droegen als de vorige keren, dwarrelde de organisatrice weer zenuwachtig tussen alle kleren door. “ This is chaotic” ze ik ik aan onze Engelse vriend die dit jaar ook mee wilde doen. “Chaotic ?” antwoordde hij, “This is normal !”

  -Tijdens een scootertour belandde we bij La Casa Colle Celeste , huis van de hemelse heuvel. Het bleek een bejaardentehuis te zijn naast ….het kerkhof....

  – ik reed op de weg in Cupramontana. Stopte vlak voor mij de politieauto midden op de weg. Stapten er 2 politieagenten uit en werden afgewisseld door hun collega's . De briefing gebeurde wel midden op straat en achter hen een ellenlange rij auto's!!!


  26-10-2014 om 15:58 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  27-12-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tanti auguri aan alle bloglezers van le Marche
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  27-12-2013 om 14:18 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  07-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.belevenissen in augustus en september in de Marche
  Cupramontana, 5 oktober 2012


  Cari amici,,


  Even siëstatijd tijdens de wijnfeesten, ideaal moment om jullie weer op de hoogte te brengen van onze belevenissen in augustus en september.

  Traditioneel startte de maand augustus met ons dorpsfeest la scampagnata, weliswaar met minder bezoekers dan vorig jaar, maar nog altijd genoeg gnocchi's om te maken, want hiervoor kwamen de mensen toch naar Poggio Cupro. Uit de talrijke andere feesten bezochten we nog de internationale volksdansfeesten in Apiro, door het jaar een meer rustig dorpje, doch tijdens het festival beleeft het een ware metamorfose, duizenden belangstellenden verplaatsen zich graag naar deze Marchigiaanse gemeente om het mooie dansevenement mee te maken met groepen uit heel de wereld.

  Het wandeldegustatie evenement leidde dit jaar naar de San Michele kerk, waarbij aan het einde van de fysieke inspanning de lekkere hapjes en wijnen de ijverige sportievelingen culinair belonen.

  Naast de scampagnata krijgt ons dorp Poggio Cupro de laatste jaren enige faam in de longboarding kampioenschappen, dit jaar werd onze heuvel zelfs erkend voor de Italiaanse kampioenschappen. 3 dagen lang zoefden om ter snelst een 20-tal mannen ( en 1 vrouw) met een verlengd skateboard de heuvel af. De laatste dag is er geen competitie meer, maar demonstratie en zeepkistenrace. Dit jaar sloopte blijkbaar iemand grootmoeders zetel uit het salon en monteerde dat op 4 wielen...

  Poggio Curpo , ons dorpje van amper 400 inwoners, geraakte stilletjes aan op de kaart van toeristische gebeurtenissen, vanwege het middeleeuws diner; tussen de gangen door traden er vendelzwaaiers op , trommelgroep, vuurspuwers en vuurshows en ballet. De verdedigingsmuren , de piazzetta en kerk getuigden over het verleden als versterkt klooster . Voor het historische diner was dan ook maar weinig decoratie nodig. Erik en ik deden weer mee, hij als edelman en ik als volksvrouw. Ik weigerde de rol van adellijke , want ik vond het veel leuker om mee te helpen bij het gepeupel, de adel zat toch maar aan tafel en moest zich heel serieus gedragen. De vergaderingen vooraf verliepen wat chaotisch , het afhalen van de kostuums in het Sint Catharinaklooster van Cupramontana vergde ook veel geduld, voordat iedereen gepast had.....dan maar even het klooster verkennen, een prachtig gebouw dat enkele jaren terug, gedeeltelijk gerestaureerd werd, echter zonder doel....nu stond het maar weer leeg te staan, prachtige lokalen , prachtige ruimtes immens groot , te wachten op een investeerder , maar in crisistijd ????

  De dag van het gebeuren zelf begroette ons een stralende zon, gelukkig geen slecht weer stress van vorig jaar. De bezoekers geraakten meteen in de middeleeuwse sfeer, dankzij de muziek, de vendelzwaaiers en het hele versierde dorp. Dat word moeilijk om het volgend jaar te overtreffen.

  De gasten die er bij waren, genoten weer volop, geen toeristische kitsch maar een mooi feest waaraan de dorpelingen allemaal participeerden.

  Augustus kende ook de laatste pizza avonden van de Girandola, waarbij we opnieuw muzikaal talent ontdekten tijdens de Limburgse week, allemaal gasten uit Belgisch Limburg !!!!

  Vrienden van ons bleken ook gebeten door het fotografievirus, de hele familie zelfs, zodat we in de vroege avond de mooie zonnebloemen op de foto namen en 'morgens heel vroeg opstonden om de zonsopgang aan de kust te fotograferen. Vooral voor de kinderen een hele belevenis. Waren we tijdens de voege uurtjes bijna de enige op het strand, tegen de middag vluchtten we voor de drukte weg , allemaal Italianen die het laatste weekend van hun ferragosto aan de zee wilden vieren.

  Zo was het snikheet en zo waren de avonden fris maar als je door je gasten uitgenodigd wordt voor een barbecue buiten, moet dat kunnen !

  De Amerikaanse Tiny chef waar ik een kleine kookcursus volgde gaf een workshop bij een collega , ik met een gaste er naar toe. We leerden er veel bij onder het toeziend oog van de Amerikaanse en maakten veel plezier. 's Avonds mochten de niet kokers mee eten.. Voor het volgend jaar maakte ik een afspraak met haar om ook zo kook workshops op de Girandola te geven.

  De crisis voelden we wel op de Girandola, iedereen boekte later , doch de gaten vulden we deze keer met lastminute Italianen.

  Eriks vergaderingen i.v.m. toerisme kenden weer een vervolg in september. Samen met nog enkele andere verenigingen weigerden ze nog om mee te doen aan vergaderingen voor nutteloze subsidies. Als er dan toch geld ter beschikking was dan konden de praktijkmensen dat het best beslissen waarvoor het gebruikt kon worden! Zo kwam er eens eindelijk wat geld vrij om gerichte promotie te maken, om een 20- tal journalisten uit te nodigen voor een 3-daagse verkenning van deze streek op natuur, cultureel en gastronomisch gebied. Gepland voor het weekend van 20 oktober.

  We mochten tevens Nederlandse collega's vervangen bij een event georganiseerd voor Belgische klanten van het Italiaanse bedrijf Ariston, nl. een Vespatour door onze omgeving dat tot de olijfoliemolen zou leiden. Een firma uit Piemonte (500km van de Marche) zorgde voor 9 vespa's. ( want in de Marche kan men helaas nog geen Vespa's huren) Erik zou voorop rijden, want hij had de tour trip gepland, ik zou achteraan volgen. Alleen de weergoden weigerden absoluut die dag om de zon te laten schijnen, alleen regen en regen, de firma met de Vespa's die al voor de kandidaten was aangekomen, deed dan ook niets anders dan de vespa's in en uit te landen uit de busjes en dan maar weer polieren. De groep mannen , alhoewel aangekondigd als Franstaligen, bleken een groepje Vlamingen te zijn die er wel zin in hadden in dit avontuur. Maar niet in de gietende regen. Dan maar improviseren, de vespatour vervangen door rit in het busje , de olijfoliemolen bezoek wat langer laten duren en dan klaarde de hemel gelukkig op en kon de mooie rit door het Marchigiaanse landschap toch plaatsvinden. De mannen genoten dan ook volop, wat was er leuker dan rondsnorren op een scooter, heuvel op, heuvel af, na elke bocht een andere panorama. Het aperitief bij Ruggero's bar was dan ook de kers op de taart.

  Dit jaar geen snikhete zomer maar genoeg warmte voor de vijgen om te worden verwerkt tot lekkere vijgenjam.

  Het dorpje Polverigi bij Ancona organiseerde jaarlijks een pre halloween gebeuren in september, de stad veranderde dan in een waar heksen feest, met heksen, spooksteegjes en lugubere optredens Mooi om te zien maar wat een werk voor maar 1 avond...

  Het einde van de maand ontving Erik zoals altijd zijn ex-klasgenoten die dit jaar een heuse storm beleefden , terwijl mijn eigen klasreünie in Gent onder een stralende zon verliep ! Ik maakte meteen van de gelegenheid gebruik om zoveel vrienden en familie in die regio te bezoeken, toch nog mensen moeten teleurstellen doch ik kom er weer, zo'n leuke stad Gent !!!!

  Ons toeristische seizoen is bijna weer gedaan, de wijnfeesten zijn weer gestart, helaas niet met warme temperaturen, maar eerder herfst toestanden ...Onze Belgische gasten maken er het beste van, het verslag van dit oogstfeest is voor de volgende brief, wij drinken alvast een glaasje Verdicchio op jullie gezondheid


  salute.


  Isabelle en Erik


  Ps:

  – Erik ging ook eens meewandelen met de podisti, uiteindelijk moest hij afhaken, zijn beide wandelschoenen lieten los bij de zool ...mijn wandelschoenen waren echter even oud, en hadden al meer kilometers meegemaakt, waarschijnlijk waren Eriks schoenen uitgedroogd door niet gebruik.

  – Tijdens een uitstapje naar de badplaats Fano bewonderden we moedereend met haar kuikens. Kwam een vrouw naast ons staan die ons meteen de hele stamboom van moedereend uitlegde, de namen van alle kuikens, de namen van alle voorbijdrijvende eenden en diens verwantschappen, de overlijdens....

  – gasten die bij ons overnachtten om dan een weekje umbria te doen en dan terugkeerden om 's anderendaags het vliegtuig op Ancona te nemen. Doch de volgende dag vloog er niets naar Brussel, hadden ze zich niet vergist ? Ja een dag te vroeg bij ons gekomen, een dag te vroeg bij de vorige gastheer vertrokken maar wel een extra dag vakantie.

  07-10-2013 om 17:34 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:vakantie marche, bed and breakfast marche, evenementen marche
  >> Reageer (1)
  03-06-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de meiactiviteiten in de Marche


  Cupramontana 3 juni 2013,


  Cari amici,


  Woonden we nu in Ierland of stond de Girandola toch in Italië ? Aan de vijftig tinten groen van het landschap tipte ik eerder voor het groene eiland Ierland... Regebuien wisselden regelmatig de krachtige zonnestralen af, de bloemen bloeiden nog nooit zo mooi. Alleen de toerist stond wat te balen natuurlijk.

  Maar de meeste activiteiten gingen gewoon door en af en toe waren de weergoden de organisatoren gunstig gezind. De palio van Jesi verliep de eerste dagen onder de zon. Wij gingen naar de historische optocht en de zwaardgevechten kijken. Vervolgens stemden we onze magen goed gezind in één van de provisorische tavernes , opgesteld in de talrijke middeleeuwse wijnkelders. Leuk gedaan, zitten op strobalen en louter historische menu's zonder tomaten, paprika's e.d.

  Een uitstapje naar het kruidenmuseum weliswaar in Toscane meer bepaald in San Sepolcro, kon mijn schoonouders meteen bekoren. Zo herinnerden wij ons het museum , een festijn voor alle zintuigen !

  Eindelijk arriveerden de bestelde boeken van le notizie vanop een Italiaanse heuvel.Ik kon er meteen opsturen en de rest legden we in de ontbijtzaal voor onze toekomstige gasten. Onverwachts kregen we een telefoontje van een journalist voor een artikel in de Grande reismagazine, niet alleen over onze B&B maar blijkbaar was mijn boek al ergens bekend geraakt. We houden jullie op de hoogte.

  Mei was niet zoals de andere jaren een drukke maand voor ons, maar gelukkig vonden enkele onze Girandola toch nog : een van mijn humaniora klasgenoten en dat na 33 jaar , een blij weerzien. Belgische gasten die de scooters huurden en prachtige tochten maakten en dan 5 Italiaanse motards die een tussenstop bij ons maakten op weg naar de rest van het schiereiland. Elke dag brachten ze verslag uit aan hun lokale radio Radio Cortina en zo hoorden we ons op die zender dan ook enthousiast vernoemd ! De zaterdagwandelingen schitterden door de mooie flora, de meeste bergflanken stonden gekleurd door alle wilde bloemen, orchideeën, wild uien, narcissen enz... De akkers daarentegen kleurden gelukkig op vele plekken nog rood door de klaprozen. Weinig pesticiden gebruik dus.

  Onze culinaire activiteiten stonden deze maand absoluut niet stil, alle helpers van het wijnfeest werden getrakteerd in een agriturismo. Heerlijke pastagerechten smulden we er.. Dan volgde de pizza avond ter ere van het 10-jarig bestaan van de vereniging van B&B in Cupramontana. Wat ooit een samenwerking tussen 3 B&B's was, resulteerde een ajar later in 2003 in het stichten van de vereniging Cupramontana Accoglie. Speciaal hiervoor hielden ze de gemeenteraad 2 uurtjes vroeger zodat de burgemeester en de schepen van toerisme ook aanwezig waren. Erik maakte zelfs een geheugen bord waardoor we alle gerealiseerde activiteiten in 10 jaar tijd konden bekijken. Een nieuw restaurant in Cingoli uitgeprobeerd met al onze Engelse vrienden il maiale volante, het vliegend varken. Geen kaart maar uitslutiend 1 degustatiemenu per week met allerlei originele verwerkingen van de lokale ingrediënten.

  De beheerster van de olijfoliemolen organiseerde in samenwerking met een Amerikaanse keukenchef (the tinychef) 2 kookavonden. De eerste avond zouden Amerikaanse gerechten worden klaargemaakt met Italiaanse producten. De 2de avond werd een vegetarische avond. De eerste avond hadden we achter de rug. Heel leerzaam en heel leuk. The tiny chef naam was niet gestolen, zo'n dunne keukenchef had ik nooit gezien, ze had talrijke kookcursussen in Italië gevolgd en kwam regelmatig naar hier om weer nieuwe kennis op te doen. We kregen bovendien een mooie schort en een interessante syllabus.

  Ondanks alle activiteiten klusten we ook nog, de vensterluiken moesten toch weer dringend behandeld worden. Tijdens de regendagen ging deze activiteit in de hooischuur door. Erik bouwde een mooi muurtje als achterkant van het zwembad.

  Cupramontana kende ook zijn eigen palio, de wedstrijd tussen de verschillende wijken bestond hier uit het wijntonnen rollen. Dit jaar wensten ze er een historische stoet erbij. Erik mocht weer edelman spelen en ik weer meelopen bij het gepeupel. De zon begeleid met felle noordenwind hield het lang uit, de regen kwam pas na de palio.

  Waarschijnlijk duiken we dit jaar rechtstreeks de zomer in, zo zien de voorspellingen er toch uit en wie in de Marche op vakantie wilt komen kan vanaf nu eindelijk ook een Nederlandstalige gids kopen uitsluitend over de regio Marche, de ANWB heeft er een uitgegeven.

  Voor ons is het seizoen begonnen en we verheugen ons op alle gasten die we op de Girandola kunnen verwelkomen.


  Tot volgende keer.


  Cari saluti


  Isabelle en Erik


  PS:

  – Erik was al talrijke keren naar de ijzerhandelaar geweest om de grasmaaier te laten repareren. Een oud ding maar als hij het deed , dan wel nog perfect. Deze keer startte de grasmaaier nog maar met moeite . Dus Erik naar de handelaar , nu wilde hij echt een nieuwe kopen. Zo beu om altijd tijd te verliezen bij het starten. Doch alle nieuwe grasmaaiers waren uitverkocht. Tja met die regen , iedereen deed niets anders dan grasmaaien. Kom morgen maar terug. Erik kwam overmorgen terug doch natuurlijk nog geen nieuwe grasmaaiers. Breng je maaier maar nog eens hier. Erik deed het en na enkele ingrepen was de maaier toch weer hersteld en nu doet hij het weer prima....  03-06-2013 om 18:19 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:palio jesi, palio cupramontana, vakantie in de marche, overnachten in le marche,boek over de marche
  >> Reageer (0)
  06-03-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een mooie film over de Marche
  http://www.youtube.com/watch?v=7uuBczTETvE

  06-03-2013 om 15:51 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  05-03-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winter in de Marche  Cupramontana 5 maart 2013,


  Cari amici,


  De meteo van deze maand kan kort samengevat worden: grijs, koud en af en toe sneeuw. Met zo'n weer verhuisden onze activiteiten binnenshuis achter de computer. De gemeente wenste immers een mooie toeristische folder van Cupramontana om op beurzen, of andere plaatsen te verspreiden. Erik zorgde voor de lay-out, de bibliothecaressen van de stad voor de teksten, een Engelse collega van ons voor de Engelse vertaling en de fotoclub voor de foto's. Gelukkig selecteerde ik samen met deze laatste de afbeeldingen, want de kunstfoto's die zij soms uitkozen , zouden de toeristen eerder afschrikken; een close-up van de bloedende tenen van de Jezusfiguur bijvoorbeeld, of het klooster tijdens een sneeuwbui. Vakantiegangers wilden immers zon zien en vrolijke taferelen !

  Bovendien mocht Erik de regionale krant uitleggen waarom het de moeite waard was om Cupramontana te bezoeken. De streefdatum om de folders in de handen te houden: einde maart.

  Met enkele collega's bezocht ik de kruidenboerderij la Battinebbia. Een Belgische vrouw getrouwd met onze dierenarts kweekte al geruime tijd lavendel, rozemarijn, salie en tijm. Deze distilleerde ze tot essentiële oliën om die dan te laten verwerken tot zeep, shampoo en andere verzorgingsproducten. Een biologische wijngaard en een oude boomgaard omringden de kruidenvelden. We discussieerden over een mogelijke samenwerking voor onze gasten. Zo ontstond het idee om samen met de gasten enkele kruiden te oogsten, die te distilleren , zodat de gasten uiteindelijk hun eigen kruidenolie als souvenir mee konden nemen.

  Februari was mijn verjaardagsmaand, dit jaar verwende Erik mij met geschenken voor mijn hobby's: een mooie takkenschaar en een statief om te fotograferen ! Die probeerde ik meteen uit tijdens onze uitstap naar de Monte Catria, een 1700m hoge berg waar men ook skiën kan. Daarna daalden we af naar het mooie stadje Cagli, waar we een mooi restaurant vonden in de gewelfde kelder van het historische palazzo.

  Ondanks het grijze weer gonsde het van het leven op de laatste marktdag van de maand, overal groepjes oude mannen heftig pratend over de verkiezingen. Om 15 uur sloten de stembureaus hun deuren en dan met spanning afwachten.... Het resultaat kennen we allemaal , nu is het afwachten hoe de toekomstige regering eruit zal zien...


  Tot de volgende keer.

  Tanti cari saluti


  Isabelle en Erik.


  PS:

  • Erik kwam aangelopen om te zeggen dat ik in november een heel zak tulpen had vergeten te planten...hij vond die nl. in de struiken aan de straatkant. Dat leek me vreemd dat ik die niet eerder opgemerkt had. Ik zag het direct, geen tulpenbollen maar uienbollen. Waarschijnlijk had iemand die maanden geleden op zijn veld laten liggen, want de bollen liepen al uit. Met de laatste storm waaide de zak waarschijnlijk tot bij ons. Kon ik meteen weer kilo's uien planten...

  • In het restaurant van Cagli geraakten we aan de praat met de eigenaar ervan. Bleek hij nog in Belgisch Limburg geboren te zijn meer bepaald in Eisden !!! Zijn vader had er een aantal jaren in de mijnen gewerkt.


  05-03-2013 om 17:34 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  10-02-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van januari van Bed and Breakfast Girandola in de Marche
  Nog meer leuke kerststallen:

  Ons nichtje de trapeziste:

  Hier knielde het paard neer van San Romualdo:

  Mooie stenen borders:

  Ijsvissen en husky's:  10-02-2013 om 16:08 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:vakantie in de Marche, logeren in de marche, bed and breakfast in de Marche
  >> Reageer (0)
  04-02-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een mooie reis van de wandelgroep uit Cupramontana


  Cupramontana, 3 februari 2013,


  Cari amici,


  het nieuwe jaar is ondertussen alweer een maand oud en de winter al voor de helft voorbij ! We kunnen tot nu toe niet klagen, een klein beetje sneeuw, geheel verwaarloosbaar vergeleken met de hoeveelheid van vorig jaar en af en toe al primaverile temperaturen. Sommige middagen aten we zelfs al buiten. Erik profiteerde ervan om allerlei mooie muurtjes en borders te metselen rond de plantenbeddingen. Zelf snoeide ik al ijverig de fruitbomen.

  De feestdagen vierden we o.a. in Umbrië en dit jaar bezochten we in de Marche de kerststallen in Castiglioni van Arcevia. Een klein dorp waar de bewoners zich elk jaar uitleven in het maken en tentoonstellen van kerststallen. Elk materiaal is goed: pasta, wol, hout , de fantasie is onbegrensd. Het resultaat bewondert men al wandelend door de steegjes van het stadje. Bovendien weerklinkt mooie kerstmuziek uit luidsprekers.

  Op befanadag of Driekoningen nodigde de chocoalefabriek Perugina in Perugia haar personeel en ook anderen uit om de komst van de befana of de goede heks te vieren. De zenuwachtigheid die dan heerst bij de kinderen valt goed vergelijken met die tijdens de komst van Sinterklaas bij ons.

  In afwachting dat de goede heks verscheen , traden er enkele circusartiesten op. Waaronder ook ons nichtje van 11 jaar, dat 2x per week de circusschool volgt. Het optreden was heel leuk en natuurlijk ontvingen we allemaal van de peruginafabriek drank en gebak en chocolade !!!

  Mijn nichtje verbaasde ons echt met haar optreden aan de trapeze, ze was echt goed (ook al is dit de peettante die aan het woord is). Te zien op dit filmpje:

  http://www.youtube.com/watch?v=8PWDkJBqeEA

  De zaterdagwandelingen kenden weer leuke verrassingen: de steen van het paard van San Romualdo. Hier bleef volgens de legende het paard van de heilige stokstijf staan en knielde neer. De afdrukken van de knieën van het paard waren nog altijd duidelijk in de steen te zien. We passeerden tevens langs een gerestaureerde oude watermolen die nog altijd graan en mais maalt tot meel.

  Doch de reis naar Finland was uiteindelijk het grootste gebeuren deze maand. De wandelgroep die ooit begon als een kleine groep vrienden die elke zaterdag ging wandelen, groeide spontaan uit tot een wandelgroep , waaruit zich allerlei activiteiten ontwikkelden die niet allen iets met wandelen te maken hadden: , Engelse les, yoga, breien, pizza avonden en ook mooie reizen. Naar Nederland, naar het Zwarte Woud en Londen, altijd georganiseerd door enkele wandelleden respectievelijk afkomstig uit die landen. Dit jaar planden onze Finse medewandelaars een wandelreis naar Finland . Waar in Finland ? Het vakantieresort http://www.himoslomat.fi/, van een Fins koppel , dat een vakantiehuis bezat in Cupramontana, onze eerste Finse gasten ooit. Dus werd er veel heen en weer geregeld tot19 januari de vertrekdag .

  Onze groep bestond uit ca. 40 deelnemers waarbij we vertrokken van uit vliegveld Ancona om via een tussenstop in München door te reizen naar Helsinki. Daar aangekomen bracht een bus ons 250 km verder naar het merengebied. Natuurlijk lag heel Finland onder een dik pak sneeuw .

  We overnachtten in kleine groepjes in enkele huisjes die uitstekend geïsoleerd en verwarmd waren en heel gezellig ingericht, allemaal hout natuurlijk en ook allemaal een eigen sauna.

  De 5 dagen die erop volgden ondervonden we een VIP behandeling. We deden van alles, zwemmen in het ijskoude water met speciale pakken aan, curling en sleetje rijden. Finse sauna met de moedigen onder ons een onderdompeling in het ijskoude water van het meer (het moet gezegd Erik en vele andere anderen deden het, zelf sprintte ik van de sneeuw in de warme jacuzzi !!!)

  Sneeuwscooteren, sleeën met husky's, wandelen met sneeuwschoenen, bezoeken aan een kunstenaar , viltwinkels, elandenfarm. en proeverij bij bessenwijnen. Skiën en, langlaufen behoorden tevens tot de mogelijkheden. Ook teambuilding activiteiten met spelletjes, waarbij wij en vooral de Italianen er met veel plezier aan mee deden. De Finnen genoten ook, geen gezeur of geklaag van onze groep maar veel enthousiasme en gelach .

  Erik bekeek met de eigenaar wat de mogelijkheden i.v.m. samenwerking betreffende het toerisme zou zijn met Cupramontana. Je wist maar nooit!

  De temperatuur lagen hoger dan normaal voor de tijd van het jaar tussen de -4 en -14 graden en we brachten zelfs 3 dagen zon mee, onbestaande normaal in januari en februari.

  Met veel spijt in ons hart namen we afscheid van een heel mooie streek. Finland magisch in de winter , misschien eens een alternatief voor wintervakantie in Oostenrijk ?

  Meer foto's: http://www.castiglionidiarcevia.it/cupra/

  Terug thuis mocht Erik niet luieren, want de burgemeester liet hem meteen naar het gemeentehuis komen. Of Erik niet de coördinator toerisme wilde worden van Cupramontana in het 10 gemeenten project. Geen probleem. Meteen sprak Erik over de Finse contacten en over de ideeën opgedaan in het Finse VVV. Samen met de fotoclub van Cupra zouden we eindelijk voor mooie postkaartjes zorgen voor Cupramontana.

  Wat de fotoclub betrof, de fotocursus was beëindigd en het getuigschrift mocht ontvangen worden. Bovendien kreeg ik te horen dat ik de1ste prijs in de fotowedstrijd gewonnen had met het thema olijf.

  Een leuke verrassing.

  In afwachting van het nieuwe toeristisch seizoen genoeg te doen dus !


  Tot volgende maand.


  Tanti cari saluti


  Isabelle en Erik


  PS:


  • Bij het circusoptreden brachten we mijn nichtje tegen 15 uur bij de Perugina fabriek. De portier wist niets van een circus af, maar we mochten toch binnen. Waarschijnlijk zou het tegen 16.30 starten. In afwachting brachten we ons neefje naar een verjaardagsfeest. Om kwart na vier arriveerden we terug aan de poort, waar nu een heel lange rij auto's stond aan te schuiven doch de poort bleef toe. Half vijf, de portier weigerde de poort te openen, zijn instructies luiden kwart voor vijf, zeer onitaliaans....de circusartiesten die hier niets van afwisten maakten zich bezorgd, waar bleef al het volk of ging er niemand komen? Iemand van hen kwam poolshoogte nemen aan de poort, gelukkig er was volk !

  Om klokslagen kwart voor vijf opende de portier dan eindelijk de poort...  04-02-2013 om 10:04 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:bed and breakfast in italie, bed and breakfast in de marche, wandelen in italie
  >> Reageer (0)
  30-12-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatstte deel van jaaroverzicht bed and breakfast la Girandola 2012

  December 2012:


  De reusachtige kerstboom in Gubbio:

  Mooi december uitzicht:

  Buone Feste !!!


  Isabelle , Erik , Barbie en Bruno


  30-12-2012 om 16:21 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  26-12-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.beste wensen van b&b la Girandola
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  26-12-2012 om 10:52 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's maand november
  Rome:

  Olijvenpluk:  Na een lange tocht van 1700km:


  Nog mooie herfstbeelden:


  26-12-2012 om 10:44 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:Bed and breakfast italie, bed and breakfast le marche,overnachten italie, overnachten marche
  >> Reageer (0)
  08-12-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olijven plukken en persen in de Marche
  Cupramontana 2 december 2012,


  Cari amici,


  deze maand stond hoofdzakelijk in het teken van de olijven; eerst oogsten en dan wachten in de olijfoliemolen op het kostbare vloeibare groene goud !

  Maar eerst bezochten we samen met onze Belgische neef Romain de hoofdstad Rome , hij leerde nl. over de Romeinen, en de eeuwige stad moest zeker bezocht worden. Helaas kozen we een totaal verkeerde dag, want het regende er pijpenstelen, een zeldzaamheid voor Roma. Het Colosseum, het Forum Romanum, de catacomben èn het poezenopvangcentrum kwamen allemaal aan bod.

  Daarna een namiddag naar de show van Cirque du Soleil in een groot sportpaleis in Pesaro, aan de kust. Een fantastische belevenis, alleen eindigde het ietwat in mineur, een zwaar verstuikte voet. Nee niet omdat ik perse één van de kunstjes wilde nadoen, maar een domme val over een trede dat ik niet gezien had. Het olijvenplukken moest even gestaakt worden.

  Na een week rust, ging ik toch weer plukken, want het is gewoon een te fijne bezigheid, in de open lucht , soms tussen en in eeuwenoude bomen en met verschillende mensen. Plukken bij Italiaanse vrienden stopte altijd met een grote lunch zeker als de Italiaanse mama speciaal hiervoor was afgekomen uit Milaan. Ondanks de protesten van dochter en ons dat met een zware maag het toch wel moeilijk oogsten is, moesten we plaats nemen aan een goed gevulde tafel met pasta enz..

  Door de grote droogte en hitte van deze zomer waren er minder olijven, de kwaliteit van de olie bleek gelukkig supergoed maar het percentage olie die men verkreeg uit de olijven spectaculair laag In de molen maakten ze nog nooit zo'n slechte percentages mee.. Dit jaar bedroeg de wachttijd slechts een uur voordat het hele maalproces van onze oogst startte. Nadia van de molen maakte ondertussen bruschetta klaar met versgeperste olijfolie !

  Erik vertrok voor een weekje Belgenland en zou een lading bestelde bloembollen terug meebrengen. Via mijn schoonzus waren er connecties met een Nederlandse bloembollenkweker . Zij stuurde me een foto op van de hoeveelheid die ik voor 50 euro had besteld...Nooit gedacht dat men voor dat bedrag zoveel bloembollen kreeg...en het gewicht ervan 16 kg! Ryan air heeft als limiet 15kg per koffer.. Gelukkig was mijn moeder even in België en mijn neefjes kwamen ook even over naar la Bella Italië, zo zou Erik toch niet alle bloembollen alleen mee moeten nemen. Aan de controle keken ze even raar op, doch mijn moeder antwoordde snel dat het de beste tulpen uit Amsterdam waren !!!

  Met onze wandelgroep beleefden we wat speciaals. Een Nederlander met een vakantiehuis in Cupra , die bovendien regelmatig met ons meewandelde , vertrok op 18 augustus te voet uit Nederland om de 1700km tot Cupra te wandelen. De laatste kilometers wilden we echter samen met hem afleggen. De timing was prefect. Om precies 9.30 ontmoetten we hem op een bruggetje en klommen we samen terug naar Cupra , onderweg wilden we al wat van zijn avonturen horen. Aangekomen trakteerde hij ons in de bar , waar de burgemeester himself hem al stond op te wachten om hem te feliciteren met zijn prestatie.

  Het weer in november was zeer wisselvallig, van bijna 20 graden en zon tot mistig en regen. Toch maar alles in de winterberging plaatsen. Erik voorzag het huisje van een tegelvloer, dit werd waarschijnlijk een mooie plek voor allerlei cursussen. Nu de ideale overwinteringsplaats voor de geraniums en andere tropische planten . De tuinmeubelen kwamen terecht in onze hooischuur, de winter kon nu afkomen.

  Alvorens in de hooischuur wat te stapelen, moesten we natuurlijk weer wat rommel opruimen, hiervoor bood nu een nieuw containerpark de oplossing. Alles sorteren op karren en die dan in de bijbehorende containers gedaan. Alles wat nog goed was, werd dan verkocht in een kringloopwinkeltje.

  Vanavond zal in Cupramontana de kerstberlichting worden aangestoken en maakt iedereen zich langzaamaan klaar voor de feestdagen. Dat wordt dus nog kerstkransen knutselen voor het goede doel, de kerstmarkten bezoeken om einde december het nieuwe jaar in te luiden.


  A la prossima volta


  Tanti saluti cari


  Isabelle en eroik


  PS:

  • mijn zus had weer een leuk verhaal van een collega gids uit Umbrië. Die moest een groep rondleiden met een zeer enthousiaste en hyperactieve reisbegeleidster. Bij het uitstappen uit de bus viel ze en mocht ze al naar de spoed waar haar arm gebroken bleek.

  De volgende dag stond de reisbegeleidster weer present met een arm in het gips, maar dat kon volgens haar de pret niet bederven, vooruit wat stond er vandaag op het programma ?. Doch mevrouw was weer even te heftig bezig, weer een val en ja hoor nu was haar been gebroken. Helaas voor haar moest ze nu wel terug naar huis....

  – een wijnproducent ontving een heel groep klanten uit Toscane. 3 koppels ervan zouden bij ons overnachten. De 3 kamers waren gereed, doch zoals altijd met Italiaanse gasten die wilde niet bij die enz...kortom de 3 sleutels werden afgegeven en 's anderendaags aan het ontbijt zouden we wel merken wie er überhaupt was blijven slapen : 3 koppels, 2 of misschien niemand ????


  08-12-2012 om 16:00 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  29-07-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's maand mei
  het vieren van  de 90-jarige:


  de professor botanica en de orchidee:  cantine aperte:


  Een wandeling in een spectaculaire canyon:


  29-07-2012 om 22:07 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  13-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 jaar B&B la Girandola in de Marche


  Ciao tutti,


  In mijn vorige brief meldde ik het ontbreken van de maartse buien, doch de aprilse grillen lieten zich des te meer kenbaar maken. De Goede vrijdag processie verliep onder de paraplu's. De paasklokken uit Rome, speciaal voor onze gasten uit Schalkhoven geland in de Girandola, verstopten hun paaseieren maar binnenshuis.

  Gelukkig wisselde de zon regelmatig af met de regenbuien, waardoor de natuur in een kleurrijke bloemenzee veranderde en de fotografen van onze zaterdag wandelingen van extra materiaal voorzag. Leve de digitale fotografie.

  De podistigroep kreeg wel een minder leuke boodschap te verwerken, onze gids Alberto brak zijn heup tijdens een fietstocht met vrienden. De diehard fietste zelfs nog 10- tallen kilometers met zijn gebroken heup. Een nieuwe heup en een week verder organiseerde hij al alternatieve korte wandelingen. De groep zonder zijn ervaren gids recycleerde dan maar de oude wandelingen of belde bij twijfels aan kruispunten op: “ Alberto, we staan hier, moeten we nu links of rechts ?”

  Met Pasen startte langzaam het toeristisch seizoen, het VVV in Cupra heropende haar deuren voorlopig elke maandagmorgen tijdens de markturen. Erik ontwierp een nieuwe postkaart, dat alle toeristen gratis mochten afhalen op het VVV. Eindelijk een alternatief voor de postkaart met de opgebaarde heilige. Ook de parking voor de campers werd opgewaardeerd.

  Een uitstap bracht ons naar Mondavio, een mooi ommuurde burchtstad , op weg naar Urbino. Prachtig en opmerkelijk de nog talrijke bewaarde gevechtstoestellen.

  De meimaand startte met zonniger weer , zodat alle vogels voor erfgenamen zorgden. Ononderbroken vogelconcerten met als nummer 1 in de vogelhitparade, de nachtelijke canzone van de nachtegaal .

  1 mei vierden we traditioneel met de wandelgroep, het bleef deze keer droog tijdens de maaltijd, maar helaas doopten de weergoden de inwijdingsceremonie van de restauratie van de oude fontein met vers regenwater.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=g-nGkQceJ-0

  Het zwembad legden we natuurlijk open, een mooie rotstuin er rond aangelegd en een bamboescherm op de achtergrond. De parasol aan het appartement vervingen we nu door een zonnezeil. Bovendien ondertekenden we het contract voor zonnepanelen voor stroom.

  Zelfs tijdens crisistijden is promotievoeren een must. Een journaliste en fotografe van het tijdschrift de Smaak van Italië logeerden een paar dagen bij ons. Het artikel over onze B&B vereniging en de gemeente Cupramontana zou in het juli nummer verschijnen. De weergoden verpestten af en toe het plezier, doch de eerste biomarkt werd vereeuwigd, de natuur, enkele structuren, en het aperitief moment bij de bar. Genoeg smaakmakers voor een vakantie in onze bijzondere gemeente Cupramontana.

  Het evenement van de meimaand was de viering van ons 10-jarig jubileum van de opening van onze B&B Girandola. Op 8 mei 2002 openden we onze deuren bij stromende regen en omringd door een dikke modder parking. Gelukkig waren de 1ste gasten een vriendin met haar wandelvrienden en hun wandelschoenen en geen chique signore met hun stilettohielen ! We nodigden de dorpsbewoners uit, onze collega's van de vereniging, de wandelgroep en nog allerlei vrienden. Of ze allemaal zouden komen ? Maar wat te eten aanbieden ? Uiteindelijk bedachten we een internationaal broodjesfestival: panini porchetta voor Italië, hotdogs, knäckebröd met beleg, stokbrood met Belgische preparé, kipkerrie salade, tonijnsalade, en dan tortilla's. Onze vriendin bakte een prachtige taart .

  Er kwamen uiteindelijk 90 man opdagen die al die verschillende broodjes origineel vonden. Zelfs de Italianen onder het gezelschap smulden er op los. Vooral het knäckebröd intrigeerde hen, was dat Belgisch brood ? Nee hoor Scandinavisch ! Oh en waar vond men dat ? In Lidl of IKEA. Ook de sauzen smaakten hen best, natuurlijk zelfgemaakt, want hier vond men dat niet in de winkels. Leve internet voor de recepten !

  De gasten bedolven ons onder de geschenken, waarbij natuurlijk de dorpsbewoners en de wandelgroep ons extra verwenden !

  Het ideale moment voor een speech, die filosofische discussies en veel emoties onder de toehoorders teweeg bracht. Uiteraard bedankten we de dorpsbewoners, collegavrienden en Cuprensers voor alles steun en hun vriendschap tijdens al die jaren. Tot slot de opmerking dat onze gasten vaak als Toscanefans bij ons aankwamen, doch afscheid namen als Marchesupporters. Niet door de mooie natuur, en de cultuursteden, alhoewel de gasten dat natuurlijk zeker apprecieerden. Doch voornamelijk door hen , de bewoners van Poggio en Cupra. Onze gasten werden immers altijd geraakt door de vriendelijkheid, de gastvrijheid en de behulpzaamheid van de mensen hier. We hoopten dan ook dat zij deze eigenschappen nooit zouden verliezen want die waren immers zo belangrijk.

  Veel gezoen en gefeliciteer achteraf, waarbij wij buitenlanders zo geprezen werden voor ons ondernemingszin e.d. Doch zonder de openheid en de hulp van de plaatselijke bewoners hadden we onze B&B nooit geopend. Laat staan 10 jaar open kunnen houden. Een mooier besluit dan de wederzijdse verrijking konden we dan ook niet maken. Nu moest de mooie taart tevoorschijn komen en worden aangesneden.

  Een beter feest hadden we ons niet kunnen wensen.

  Met als kers op de taart: 2 awards voor onze B&B: de Zoover award, één van de beste B&B in Italië op een portaal waarbij gasten hun verblijf evalueerden en het Italiaanse kwaliteitskeurmerk.

  Op naar de volgende 10 jaar.

  Erik en ik blijven echter niet stilstaan, we volgen respectievelijk een wijncursus en een cursus over wilde planten, mijn eigen scooter kondigt zich aan en de Giro passeerde hier...maar dat is weer stof voor de volgende maandbrief. Of tot op de Girandola, wij verheugen ons altijd op nieuwe gasten, alsook onze honden die nu weer verwend werden door enkele gasten ...tot hun groot verdriet zijn ze ook weer snel weg.  Tanti saluti cari


  Isabelle en Erik


  PS:

  • de eerste wijncursusdag waren slechts 2 cursisten aanwezig, Erik en iemand anders. Nochtans hadden zich een 10-tal ingeschreven, doch er was voetbal , er was een vergadering daar, een bijeenkomst hier.....dan maar volgende week de echte start. Ondertussen mochten de 2 cursisten al wijnen proeven.

  • De meeste gasten komen bij ons terecht via internet, door B&B te googelen of overnachting of iets anders. Doch door een pasta naam te googelen die veel op Girandola leek, arriveerde ook een gast.

  • Op het San Michele feest regent het altijd. Ook dit jaar dreigden de wolken opnieuw aan de hemel . Mijnheer pastoor vertelde de legende. Ooit stond er nog geen kerkje op deze plek. De droogte teisterde al maanden de landbouwers...deze smeekten dan de Heilige Michele om veel regen . Ze zouden hem belonen met het bouwen van een kapel. San Michel had daar wel zin in en liet de hemelsluizen openen ...de dankbare boeren bouwden meteen een kerkje en sindsdien willen of niet, regent het altijd tijdens het feest.

  • Op een vernissage van een plaatselijke kunstenaar die al jaren gestorven was, was de adoptieve dochter aanwezig. Dat hadden de bezoekers geweten. De hele inleiding onderbrak ze de spreker met commentaar, verbeteringen en wilde nog de laatste plaatselijke roddels uitwisselen en plein public. Tot ieders opluchting stak de spreker daar uiteindelijk een grote stok ervoor.


  13-05-2012 om 19:18 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:Bed and breakfast in italie, bed and breakfast in de marche, vakantie in italie, vakantie in de marche
  >> Reageer (2)

  Foto

  In 2000 verhuisden we naar de Marche, het best bewaarde geheim van Italie. Het thuisfront hielden we door maandbrieven op de hoogte van onze avonturen. Via deze weblog kunnen voortaan ook niet-familieleden onze belevenissen meevolgen. De eerdere maandbrieven kunnen via de link geraadpleegd worden. Veel leesplezier !

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Laatste commentaren
 • inderdaad (isabelle)
      op herfst in de Marche
 • De grappigste anti-aging activiteit (Martine)
      op herfst in de Marche
 • reactie (isabelle)
      op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
 • kapper 9h (Christel)
      op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
 • ;-) (4ke)
      op belevenissen in augustus en september in de Marche

 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!