Inhoud blog
 • Septembermaand was geen rustmaand op de Girandola
 • Hoe 3 zomermaanden op onze Girandola voorbij vliegen......
 • Meimaand, eventmaand in Cupramontana
 • Lente in le Marche
 • 24 uur in Cupramontana
  Archief per jaar
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008
 • blog over italie
 • vroegere belevenissen in de marche 1999-2007
 • toeristische info over de marche
 • overnachten in de marche
 • meer weten over de marche
 • info over italie
 • gourmet tochten in Umbrie en Marche
 • Nederlandstalige info over de Marche
 • scooters huren in de marche
 • verzamelsite voor blogs
  Zoeken in blog

  Categorieën
 • activiteiten in de Marche (84)
 • gastronomie in de Marche (1)
 • wandelen in de Marche (37)
 • wonen in de Marche
  Italie in het klein
  27-12-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tanti auguri aan alle bloglezers van le Marche
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  27-12-2013 om 14:18 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  12-12-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olijven plukken in Cupramontana, ergens in de Marche

  Cupramontana, 12 december 2013.


  Cari amici,


  Nog nooit plukte ik zoveel en zo lang olijven ! Het startschot gebeurde op 27 oktober en de allerlaatste kist raakte gevuld op 8 december. Niet dat er geen olijven meer geoogst konden worden, doch het aantal helpers daalde aanzienlijk, het weer speelde ook niet altijd even enthousiast mee, dus oordeelden we FINITO ! Een extreem goed jaar wat het aantal betreft,iets minder qua rendement. Het plukken zelf bracht veel afwisseling met de diverse eigenaars, de verschillende olijvensoorten (de mignola die klein en hard to get is, of de ascolana met reusachtige afmetingen) en de verschillende plantages, grote eeuwenoude klimbomen, jonge lage bomen, vlakke terreinen of steile hellingen, het was telkens anders. Steeds in gezelschap, talrijke gesprekken in de bomen en dan 's middags de panino tot pasta lunch buiten !

  Erik, die allesbehalve de passie van olijvenplukken deelde , kon dan eindelijk op zijn gemak de laatste kant van ons huis bezetten, alles in de winterberging doen en talrijke vergaderingen bijwonen i.v.m. het toerisme, waarbij vooral de boodschap van samenwerking uitgebracht werd.

  Niet dat ik non stop plukte, alleen bij droog weer werd geoogst, de week waarbij de rivieren over hun oevers liepen en zelfs het stuwmeer over de dam stroomde en talrijk aandrijfhout aan de kust spoelde, was het noodgedwongen pauze. Idem bij de aangekondigde komst van het koufront Attila uit Siberië met wel 40cm. sneeuw. Of als de eigenaars hun olijven naar de molen brachten , kon ik ook weer eens meewandelen met de groep. Vooral de sneeuwwandeling bleek de moeite.

  Werd er helemaal niet gefeest deze maand ?Toch de merenda ( tussendoortje) voor alle vrijwilligers van het middeleeuwse feest...maar zelfs een merenda kon zo uitgebreid zijn dat je 's avonds absoluut niet meer hoefde te eten ! Bovendien vierden we ook het 5-jarig bestaan van de wandelclub ! Niet te geloven en zoals onze gids het zei, een groep zonder voorzitter, zonder clubkaart, zonder verplichtingen die al 5 jaar bestond !

  De fotoclub die 2 uitstappen organiseerde, aan de kust en in een middeleeuws dorp ! Een ideale gelegenheid om mooie foto's te nemen en tegelijkertijd om goede tips te krijgen van de leerkrachten !

  In november onthaalden we ook Belgische gasten die een vakantiehuis kochten dat nog verbouwd moest worden, maar de olijven konden wel al geplukt worden . Voor hen een leuke bezigheid met een interessante oogst van bijna 500kg !!!

  De feestdagen staan langzaam voor de deur, de Girandola moet nog versierd worden, zullen we een witte kerst meemaken of worden het eerder temperaturen van rond de 20 graden ? We houden jullie op de hoogte !


  tanti saluti cari


  Isabelle en Erik


  PS:

  – Eén van de olijfpluk adressen was een plantage bij Belgen die net het domein gekocht hadden. Ze waren hier 4 dagen om hun olijven te plukken. Zelf zou ik hen dan ook tonen hoe de oogst gebeurde. Hun Italiaanse/Albanese buurvrouw wilde ook meehelpen. Na een dag plukken zouden we allemaal samen avondeten. Voor de buurvrouw op een zeer eigenaardig tijdstip tegen 18uur. (hier eten ze pas tegen 20.30) De Belgische gastvrouw had pasta klaargemaakt doch op Belgische wijze , de pasta en de saus apart opgediend. Dat snapte de buurvrouw niet en aangezien ik de tolk was....Isabelle ze moeten de saus en de pasta mengen anders plakt alles.

  Ja dat weet ik wel , ik haar, doch zo wordt nu eenmaal in Belgie pasta gegeten. Dat kan niet, dat kan niet, schudde ze haar hoofd. Dat zou ik mijn Italiaanse man nooit kunnen voorschotelen ! en je moet hen dat vertalen !

  – Toen ze de saus zag , viel ze helemaal achterover, een tomatensaus vol vlees, groenten e.d. ??? ja legde ik uit , bij ons is de pastamaaltijd nu eenmaal de hoofdmaaltijd en niet zoals hier een primo dat nog gevolgd wordt door groenten en vlees. Dus moet de saus zwaar zijn.

  Dat zou haar man ook niet eten want volgens haar was dat geen saus maar een soep, una minestra. Het moet gezegd ze at het allemaal op maar wel onder het voortdurende kopschudden en commentaar è una minestra, è una minestra...Hoe kun je in godsnaam soep bij de pasta mengen ????

  12-12-2013 om 17:44 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:olijven plukken, cupramontana, le marche, overanchten in de marche, vakantie in de marche.
  >> Reageer (0)
  10-11-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het wijnfeest in Cupramontana
  Cupramontana 9 november,


  Cari amici,


  Het wijnfeest anno 2013 zouden we ons als koud en nat herinneren, vooral nat. Weliswaar een vochtigheid niet veroorzaakt door de overheerlijke Verdicchiowijn maar meer bepaald door het water dat uit de hemelsuizen naar beneden denderde ...Onze Belgische gasten die speciaal voor dit feest bij ons logeerden, maakten er het beste van , alsook de talrijke fans van de Italiaanse zanger Caposella die zaterdag avond optrad. De diehards lieten zich niet kisten door de regen maar gewapend met paraplu's en gekleed met vuilniszakken zorgden ze voor een ware ambiance! Het was zelfs zo koud, dat wij spontaan besloten om in ons kraampje vin brulé of glühwijn te verkopen !!!

  Maar gelukkig sloten midden oktober de hemelpoorten en genoten we van ongelooflijk zonnig herfstweer. De prachtige herfstkleuren rood, geel en bruin begeleidden de wandelingen met de podisti.

  Allerlei tuinactiviteiten stonden op het programma , waaronder ook tulpenbollen bestellen. De zus van Erik was nl. bevriend met eigenaars van een tulpenbollenkwekerij in Nederland . Bij hen had ik al verschillende keren bollen gekocht met grote tevredenheid. Onze Italiaanse vrienden waren er best jaloers op, dus ging ik na of de kwekerij ook niet exporteerde ? Geen probleem en zo startte ik in Cupra een tulpenbollen actie. Het enthousiasme was denderend, velen wensten Nederlandse tulpen in de tuin. Uiteindelijk bestelde ik 1800 tulpen, die binnen de week geleverd werden. Een heel karwei om al die bollen te verdelen over het aantal bestellers, de distributie ervan gebeurde met begeleiding van allerlei instructies qua planten, en verzorgen. Jammer dat de lente nog niet in zicht was.

  De geplande 3daagse met de buitenlandse touroperators en journalisten werd een groot succes; hun eerste overnachtingsplaats de Girandola en andere leden van Cupramontana-accoglie. Een ontvangst bij de burgemeester, een bezoek aan het wijnetikettenmuseum, het avondeten bij een lokaal restaurant.' s Anderendaags weigerde de zon totaal van de partij te zijn, alle bezoeken aan de verschillende abdijen, kloosters, dorpjes gebeurden dan ook helaas in de mist en in de regen. Gelukkig presenteerden 's avonds de gidsen van het natuurpark een mooie slideshow met foto's van de landschappen.

  De laatste dag bleek het gezegde “ na regen komt zonneschijn” waar te zijn; de uitgenodigden genoten volop van de zonovergoten en adembenemende panorama's , na de rondleidingen in het fiets-, papier- en pianomuseum van Fabriano. ' Avonds nog een workshop met de verschillende structuren van de verschillende verenigingen en een lekkere avondmaal als afsluiter. Erik bedankte dan ook hartelijk alle deelnemers in zijn eindspeech.

  Een van de journalisten zal dan ook een mooi artikel publiceren over deze regio in het Nederlands kunsttijdschrift Villa D'Arte, in het nummer van half december .

  Langzamerhand beginnen de studies van sociale en culturele agogiek die Erik ooit volgde hun vruchten af te werpen, meer en meer wordt hij de signore die je moet hebben wat betreft plaatselijk toerisme. De burgemeester nodigde hem dan ook uit om een woordje te doen over dat onderwerp tijdens het regionale zaterdagprogramma op de Italiaanse tv. Elke Marchigiaanse gemeente werd er in de kijker gezet en nu was Cupramontana aan de beurt. In zijn beste Italiaans gaf hij een interview aan de journalist over de B&B vereniging en zijn visie voor toerisme in de toekomst.

  http://youtu.be/JpqylWAJ0IM

  De volgende dagen klampte velen hen aan, want iedereen had de uitzending wel gezien ! Hier stopte het niet, volgende maand bericht ik jullie verder over eventuele toeristische acties voor volgend jaar.

  Was de druivenpluk later begonnen, dat gold natuurlijk ook voor de olijven. De meeste waren nog redelijk groen, dus nog onrijp en weinig olie bevattend, doch lang wachten bracht risico met zich mee dat mogelijke herfststormen vele olijven zouden wegblazen en op de grond zouden laten vallen. Dan maar wat onrijp plukken en minder olie.. Zoals altijd bood ik mijn plukdiensten aan en kon zo het startschot geven bij Duitse vrienden van ons. Zij bezaten hier een vakantiehuis met olijfbomen en konden alleen nu afkomen. De Italiaanse buurman vond het maar niets plukken met de handen, je hebt daar nu toch machines voor en nu was het ook veel te vroeg. Maar ja niet iedereen kan verlof nemen als hij wilt...  Tanti cari saluti


  Isabelle en Erik


  PS:

  – Tijdens het wijnfeest kregen we een telefoontje, een boeking misschien ? Nee, de volgende vraag: Ben ik in Cupramontana? Woont u daar ? Ja . Wat is het weer bij jullie ? Wisselvallig, af en toe regent het, af en toe droog. Oh dan komt er niemand zeker naar het feest ? Waarschijnlijk toch want vanavond treedt Caposella op en er zijn verschillende bussen met fans al besteld die naar hier komen...oh dan moeten we misschien toch komen ? Tja dat moet u weten. Ja want we wonen in Senigallia (ca. 45km van hier) en we dachten als het er regent gaan we niet naar het wijnfeest want dan gaat het niet door, maar als u nu zegt dat alles doorgaat. Ja hoor....Dan zien we wel wat we doen.

  Zijn we al het weerbericht geworden...

  – Ging ik naar onze boekhoudster i.v.m. een rekening, was het daar stampvol. Ook zij had het tv optreden gezien van Erik en gehoord van de workshop e.d. met de touroperators...Jullie doen wel veel voor het toerisme was haar commentaar. Ja ja maar het is ook nodig. De anderen begonnen zich te moeien , ah ja hebt u soms een agriturismo ?Nee een B&B, ah ! Waar ? En dan mengde zich een jonge gast oh kan u de website geven want ik organiseer fietstochten e.d. voor individuele Russen en ik wil de Marche daar bekend maken.. Sergei is mijn naam ! Zo gezegd zo gedaan. Even bij de boekhoudster en de pr ging aan het rollen.

  – Op weg naar de dierenarts in Jesi , botste ik per ongeluk met onze zijspiegel van het busje tegen de zijspiegel van een andere auto. Onze had niets, maar de andere was gewoon totaal loss ...helaas. De inzittende was niet al te blij. Dus gegevens uitgewisseld. Hij : ik woon in Cupra en u ?. Oh ik ook, meer bepaald in Poggio . Oh antwoordde de man ,ik ook , bleken we bijna overburen. Dat kalmeerde de gemoederen, maakte het administratief ook allemaal simpeler alhoewel de uiteindelijke kosten toch gepeperd waren.

  Bots dan nooit tegen een BMW X5, een Fiat zou beter zijn geweest....

  10-11-2013 om 15:39 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:vakantie in de Marche, wijnfeest Cupramontana, logeren in de marche
  >> Reageer (0)
  07-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.belevenissen in augustus en september in de Marche
  Cupramontana, 5 oktober 2012


  Cari amici,,


  Even siëstatijd tijdens de wijnfeesten, ideaal moment om jullie weer op de hoogte te brengen van onze belevenissen in augustus en september.

  Traditioneel startte de maand augustus met ons dorpsfeest la scampagnata, weliswaar met minder bezoekers dan vorig jaar, maar nog altijd genoeg gnocchi's om te maken, want hiervoor kwamen de mensen toch naar Poggio Cupro. Uit de talrijke andere feesten bezochten we nog de internationale volksdansfeesten in Apiro, door het jaar een meer rustig dorpje, doch tijdens het festival beleeft het een ware metamorfose, duizenden belangstellenden verplaatsen zich graag naar deze Marchigiaanse gemeente om het mooie dansevenement mee te maken met groepen uit heel de wereld.

  Het wandeldegustatie evenement leidde dit jaar naar de San Michele kerk, waarbij aan het einde van de fysieke inspanning de lekkere hapjes en wijnen de ijverige sportievelingen culinair belonen.

  Naast de scampagnata krijgt ons dorp Poggio Cupro de laatste jaren enige faam in de longboarding kampioenschappen, dit jaar werd onze heuvel zelfs erkend voor de Italiaanse kampioenschappen. 3 dagen lang zoefden om ter snelst een 20-tal mannen ( en 1 vrouw) met een verlengd skateboard de heuvel af. De laatste dag is er geen competitie meer, maar demonstratie en zeepkistenrace. Dit jaar sloopte blijkbaar iemand grootmoeders zetel uit het salon en monteerde dat op 4 wielen...

  Poggio Curpo , ons dorpje van amper 400 inwoners, geraakte stilletjes aan op de kaart van toeristische gebeurtenissen, vanwege het middeleeuws diner; tussen de gangen door traden er vendelzwaaiers op , trommelgroep, vuurspuwers en vuurshows en ballet. De verdedigingsmuren , de piazzetta en kerk getuigden over het verleden als versterkt klooster . Voor het historische diner was dan ook maar weinig decoratie nodig. Erik en ik deden weer mee, hij als edelman en ik als volksvrouw. Ik weigerde de rol van adellijke , want ik vond het veel leuker om mee te helpen bij het gepeupel, de adel zat toch maar aan tafel en moest zich heel serieus gedragen. De vergaderingen vooraf verliepen wat chaotisch , het afhalen van de kostuums in het Sint Catharinaklooster van Cupramontana vergde ook veel geduld, voordat iedereen gepast had.....dan maar even het klooster verkennen, een prachtig gebouw dat enkele jaren terug, gedeeltelijk gerestaureerd werd, echter zonder doel....nu stond het maar weer leeg te staan, prachtige lokalen , prachtige ruimtes immens groot , te wachten op een investeerder , maar in crisistijd ????

  De dag van het gebeuren zelf begroette ons een stralende zon, gelukkig geen slecht weer stress van vorig jaar. De bezoekers geraakten meteen in de middeleeuwse sfeer, dankzij de muziek, de vendelzwaaiers en het hele versierde dorp. Dat word moeilijk om het volgend jaar te overtreffen.

  De gasten die er bij waren, genoten weer volop, geen toeristische kitsch maar een mooi feest waaraan de dorpelingen allemaal participeerden.

  Augustus kende ook de laatste pizza avonden van de Girandola, waarbij we opnieuw muzikaal talent ontdekten tijdens de Limburgse week, allemaal gasten uit Belgisch Limburg !!!!

  Vrienden van ons bleken ook gebeten door het fotografievirus, de hele familie zelfs, zodat we in de vroege avond de mooie zonnebloemen op de foto namen en 'morgens heel vroeg opstonden om de zonsopgang aan de kust te fotograferen. Vooral voor de kinderen een hele belevenis. Waren we tijdens de voege uurtjes bijna de enige op het strand, tegen de middag vluchtten we voor de drukte weg , allemaal Italianen die het laatste weekend van hun ferragosto aan de zee wilden vieren.

  Zo was het snikheet en zo waren de avonden fris maar als je door je gasten uitgenodigd wordt voor een barbecue buiten, moet dat kunnen !

  De Amerikaanse Tiny chef waar ik een kleine kookcursus volgde gaf een workshop bij een collega , ik met een gaste er naar toe. We leerden er veel bij onder het toeziend oog van de Amerikaanse en maakten veel plezier. 's Avonds mochten de niet kokers mee eten.. Voor het volgend jaar maakte ik een afspraak met haar om ook zo kook workshops op de Girandola te geven.

  De crisis voelden we wel op de Girandola, iedereen boekte later , doch de gaten vulden we deze keer met lastminute Italianen.

  Eriks vergaderingen i.v.m. toerisme kenden weer een vervolg in september. Samen met nog enkele andere verenigingen weigerden ze nog om mee te doen aan vergaderingen voor nutteloze subsidies. Als er dan toch geld ter beschikking was dan konden de praktijkmensen dat het best beslissen waarvoor het gebruikt kon worden! Zo kwam er eens eindelijk wat geld vrij om gerichte promotie te maken, om een 20- tal journalisten uit te nodigen voor een 3-daagse verkenning van deze streek op natuur, cultureel en gastronomisch gebied. Gepland voor het weekend van 20 oktober.

  We mochten tevens Nederlandse collega's vervangen bij een event georganiseerd voor Belgische klanten van het Italiaanse bedrijf Ariston, nl. een Vespatour door onze omgeving dat tot de olijfoliemolen zou leiden. Een firma uit Piemonte (500km van de Marche) zorgde voor 9 vespa's. ( want in de Marche kan men helaas nog geen Vespa's huren) Erik zou voorop rijden, want hij had de tour trip gepland, ik zou achteraan volgen. Alleen de weergoden weigerden absoluut die dag om de zon te laten schijnen, alleen regen en regen, de firma met de Vespa's die al voor de kandidaten was aangekomen, deed dan ook niets anders dan de vespa's in en uit te landen uit de busjes en dan maar weer polieren. De groep mannen , alhoewel aangekondigd als Franstaligen, bleken een groepje Vlamingen te zijn die er wel zin in hadden in dit avontuur. Maar niet in de gietende regen. Dan maar improviseren, de vespatour vervangen door rit in het busje , de olijfoliemolen bezoek wat langer laten duren en dan klaarde de hemel gelukkig op en kon de mooie rit door het Marchigiaanse landschap toch plaatsvinden. De mannen genoten dan ook volop, wat was er leuker dan rondsnorren op een scooter, heuvel op, heuvel af, na elke bocht een andere panorama. Het aperitief bij Ruggero's bar was dan ook de kers op de taart.

  Dit jaar geen snikhete zomer maar genoeg warmte voor de vijgen om te worden verwerkt tot lekkere vijgenjam.

  Het dorpje Polverigi bij Ancona organiseerde jaarlijks een pre halloween gebeuren in september, de stad veranderde dan in een waar heksen feest, met heksen, spooksteegjes en lugubere optredens Mooi om te zien maar wat een werk voor maar 1 avond...

  Het einde van de maand ontving Erik zoals altijd zijn ex-klasgenoten die dit jaar een heuse storm beleefden , terwijl mijn eigen klasreünie in Gent onder een stralende zon verliep ! Ik maakte meteen van de gelegenheid gebruik om zoveel vrienden en familie in die regio te bezoeken, toch nog mensen moeten teleurstellen doch ik kom er weer, zo'n leuke stad Gent !!!!

  Ons toeristische seizoen is bijna weer gedaan, de wijnfeesten zijn weer gestart, helaas niet met warme temperaturen, maar eerder herfst toestanden ...Onze Belgische gasten maken er het beste van, het verslag van dit oogstfeest is voor de volgende brief, wij drinken alvast een glaasje Verdicchio op jullie gezondheid


  salute.


  Isabelle en Erik


  Ps:

  – Erik ging ook eens meewandelen met de podisti, uiteindelijk moest hij afhaken, zijn beide wandelschoenen lieten los bij de zool ...mijn wandelschoenen waren echter even oud, en hadden al meer kilometers meegemaakt, waarschijnlijk waren Eriks schoenen uitgedroogd door niet gebruik.

  – Tijdens een uitstapje naar de badplaats Fano bewonderden we moedereend met haar kuikens. Kwam een vrouw naast ons staan die ons meteen de hele stamboom van moedereend uitlegde, de namen van alle kuikens, de namen van alle voorbijdrijvende eenden en diens verwantschappen, de overlijdens....

  – gasten die bij ons overnachtten om dan een weekje umbria te doen en dan terugkeerden om 's anderendaags het vliegtuig op Ancona te nemen. Doch de volgende dag vloog er niets naar Brussel, hadden ze zich niet vergist ? Ja een dag te vroeg bij ons gekomen, een dag te vroeg bij de vorige gastheer vertrokken maar wel een extra dag vakantie.

  07-10-2013 om 17:34 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:vakantie marche, bed and breakfast marche, evenementen marche
  >> Reageer (1)
  02-08-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindelijk zomer in de Marche

  Cupramontana, 11juli 2013


  Ciao amici,

  De zon herontdekte eindelijk Cupramontana en de regio Marche! Het moment dus om onze kapotte zonnebrillen te vervangen. Waarom niet eens onze eigen optieker proberen in Cupra? Een goede beslissing, zo bleek, we werden professioneel beraad, en konden kiezen tussen talrijke modellen, want niets zo belangrijker als een zonnebril in dit normaal zonovergoten land. Kregen bovendien ook nog een mooie korting, dit geldde voortaan ook voor onze gasten . We zijn nu trotse eigenaars van een Vogue en een Armani zonnebril aan zeer democratische prijzen.

  Het festival van de gelato, waar we voor het eerst naar toe gingen, kende ook een behoorlijk succes. Aan de ingang kocht men een aantal bonnetjes die overeenkwamen met het aantal ijssmaken dat men wilde proeven. In de gemeente Agugliano stonden in verschillende straten verscheidene kraampjes uit heel Italië en andere landen met niet traditionele smaken zoals popcorn ijs, gorgonzola met peer en noten, lavendelchocolade. Vooral de gelatieri di una volta die nog op ambachtelijke wijze en met antieke apparatuur hun ijs klaarmaakten, trokken veel volk.

  De scooters haalden we weer uit de stalling en benutten die volop voor uitstapjes. Onze gasten maakten hiervan ook dankbaar gebruik van. Zoals de verwoede Vesparijders uit Antwerpen, sommigen hadden hun eigen Vespa mee, anderen leenden dan onze scoters uit.

  Aangezien de Italiaanse kinderen vanaf de 2de week van juni al vakantie hadden en dit tot midden september, vingen we ook ons nichtje en neef uit Umbrie op. Eerst Lena die ook door de fotografiemicrobe bleek aangetast te zijn zoals haar peettante, dus samen op fototour in de bossen met de eeuwenoude eiken , het magische klooster en natuurlijk ook paardrijden. Ze verraste de gasten met haar zelfgebakken pannenkoeken aan het ontbijt.

  Haar broer kwam dan vooral voetballen, schaken, maar ook naar de oorlogstuigen in Mondavio kijken. Heel indrukwekkende middeleeuwse constructies in het noorden van de Marche. De raduni van de Fiat 500 die voorbij de Girandola passeerde, werden ook door hem toegejuicht.

  Ons dierenduo Barbie en Bruno breidde zich uit, we haalden een poesje uit het asiel ,de ondeugende Katinka. Die absoluut niet bang was van de honden en die al snel over het hele dierenrijk regeerde. Wel was ze even zeer ziek geweest met een intermezzo in de dierenkliniek (warvan het gebouw beduidend moderner en nieuwer is dan het mensenhospitaal in Jesi ) Enkele dagen later ontdekte ons neefje in onze tuin een miauwende poes, een zeer verwaarloosde uitgehongerde en gewond katje. Hier ook mee naar de dierenkliniek waar ik deze maand langzamerhand een klantenkaart verdiende.

  Maar Zorro maakt nu ook deel uit van onze beestenbestand, wordt steeds ondernemender en zijn angst tegenover de honden vermindert drastisch.

  De bloementapijten na de 2de zondag van Pinksteren bleken weer de moeite waard te zijn voor onze gasten en de bewoners van Cupra. Zoas altijd onder een stralende zon, een gunstig voorteken voor de biomarkt? In mei afgeschaft vanwege het zeer slechte weer, dus we hoopten op beter. De kraampjes stonden er, het volk kwam ook, doch een uur na de opening werd het onheilspellend donker en brak er een fenomenaal onweer uit...de hemelsluizen overtroffen zichzelf en iedereen kon helaas weer naar huis.

  De zomeraktiviteiten hernamen langzaamaan weer hun ritme, geleide wandelingen op woensdagnamiddag waarbij ik dan de tolk was voor de buitenlandse toeristen. Dit jaar boden we met onze vereniging zelfs een vast weekprogramma aan met bezoeken aan de wijnboeren, kruidenboerin, olijfoliemolen, Perugia en Assisi enz...

  Onze collega organiseerde na 2 jaar afwezigheid, het muziekfestival musica la distesa. Ook dit jaar dreigde het evenement onder water te worden gelopen, doch op de belangrijskte momenten bleef het droog en op zondag zelfs zeer zomers.

  Wij hadden een etentje met de organisatoren van het jaarlijkse dorpsfeest . Doch dit jaar bleef het spannent tot het laatste moment of het zou doorgaan want er waren veel zieke mensen, tja de meeste helpers behoorden niet meer bepaald tot de jongeren.

  De fotoclub organiseerde nog een cursusje modelfotografie met schijnwerpers, verschillende achtergronden en een ervaren modelfotograaf. Ik kreeg de eer om met zijn fotoapparaat te trekken, wat een verschil met de mijne...en dan de planning van de jaarlijkse tentonstelling van onze fotoclub. deze keer mochten wij beginners ook enkele foto's leveren! Dat zou nog een heel gepuzzel worden, want in tegenstelling tot de ervaren clubleden bezaten wij helaas niet ontelbare mooie foto's .

  zaterdag opende de tentoonstelling, doch rijdagvoormiddag bezatenw e nog geen enkele ontwikkelde foto. Niemand panikkerde echter, een fototentoonstelling zonder foto's zou best origineel zijn, maar gelukkig arriveerden ze nog op tijd en konden we 's avonds nog hard doorwerken om ze allemaal mooi op te hangen.

  Als verrassing nog een onverwachts bezoek van een leraar uit het atheneum van Bensberg, van wie ik nog ooit Frans en Duits kreeg.

  En mijn boek slaat goed aan bij onze gasten, want velen wilden ons Italiaans avontuur best in details lezen!

  De zomer deed haar intrede en hiermee de pizza avonden, toevallig deze keer tegelijkertijd met jarige gasten. De pizza Nutella flankeerde dan ook menige verjaardagstaarten en zelfs een nieuwe creatie pizza crème caramel en chocolade !!!

  Naast de nieuwe gasten verwelkomden we de zussen Blanquarts met hun kinderen, een mooie gelegenheid om samen naar zee te gaan en ook eindelijk eens de Piano Grande in het Sibillini gebergte te bezichtigen tijdens de fioritura. Normaal gezien stond deze hoogvlakte midden juni in bloei, dit jaar bleek de natuur vertraagd en kon men de prachtige bloemenweelde nu eens in de zomer bekijken.

  La notte del Verdicchio telde dankzij het mooie weer een groot aantal bezoekers met als primeur de goede samenwerking tussen de verschillende wijnproducenten en de opvoering van 19de eeuwse dansen.

  De zomerse feesten gaan nu in augustus verder, Erik bracht zelfs een kleine aardbeving teweer in de organisaties van het toerisme, maar dat is voor volgende nieuwsbrief.

  Buone vacanze aan iedereen!


  Isabelle en Erik


  Ps:

  -de bioaankoopgoep hield een informele vergadering over een mogelijke kruidenworkshop volgend jaar. Normaal gezien vergaderden we in de bibliotheek, doch de bib sloot de deuren. Dan maar verder discussieren op een andere plek in het gementehuis, de raadszaal leek ons minder gezellig, waarom niet op de trappen in de gang. Alle gemeentepersoneelsleden keken raar op, iedereen stelde ons een lokaal voor maar wij vonden het te gezellig op de trap. Sommigen kwamen er dan bij zitten om te luisteren en te praten , maar niemand die er ook maar aan dacht om ons weg te jagen...

  - met onze vrienden naar de outlet van 2 sportwinkels geweest. Vorige week betaalde men de kleren met roze prijskaartjes aan de roze kassa en de gele aan de gele kassa. Nu sorteerden we alvast alle kleren, doch aan de kassa aangekomen, bleek maar 1 personeelslid aanwezig, dus mocht alles te samen worden aangerekend. Totdat er een 2de kassierster opdaagde waarbij we nu de gele kaartjes aan de roze kassa moesten betalen en de roze aan de gele kassa...

  - voor een tijdelijke tentoonstelling die gedeeltelijk in de VVV ruimte zou plaatsvinden , haalden de organisatoren onverwachts het hele VVV kantoor leeg. De vrijwilligster van het VVV keek dan ook raar op toen ze in een VVV ruimte stapte met nog slechts 1 stoel en tafel . Een boze Erik kon gelukkig de burgemeester duidelijk maken dat dit niet kon, een VVV zonder infomateriaal...


  02-08-2013 om 17:33 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:bed and breakfast italie, bed and breakfast in le marche,overnachten italie, overnachten in marche, vakantie in marche
  >> Reageer (0)
  03-06-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de meiactiviteiten in de Marche


  Cupramontana 3 juni 2013,


  Cari amici,


  Woonden we nu in Ierland of stond de Girandola toch in Italië ? Aan de vijftig tinten groen van het landschap tipte ik eerder voor het groene eiland Ierland... Regebuien wisselden regelmatig de krachtige zonnestralen af, de bloemen bloeiden nog nooit zo mooi. Alleen de toerist stond wat te balen natuurlijk.

  Maar de meeste activiteiten gingen gewoon door en af en toe waren de weergoden de organisatoren gunstig gezind. De palio van Jesi verliep de eerste dagen onder de zon. Wij gingen naar de historische optocht en de zwaardgevechten kijken. Vervolgens stemden we onze magen goed gezind in één van de provisorische tavernes , opgesteld in de talrijke middeleeuwse wijnkelders. Leuk gedaan, zitten op strobalen en louter historische menu's zonder tomaten, paprika's e.d.

  Een uitstapje naar het kruidenmuseum weliswaar in Toscane meer bepaald in San Sepolcro, kon mijn schoonouders meteen bekoren. Zo herinnerden wij ons het museum , een festijn voor alle zintuigen !

  Eindelijk arriveerden de bestelde boeken van le notizie vanop een Italiaanse heuvel.Ik kon er meteen opsturen en de rest legden we in de ontbijtzaal voor onze toekomstige gasten. Onverwachts kregen we een telefoontje van een journalist voor een artikel in de Grande reismagazine, niet alleen over onze B&B maar blijkbaar was mijn boek al ergens bekend geraakt. We houden jullie op de hoogte.

  Mei was niet zoals de andere jaren een drukke maand voor ons, maar gelukkig vonden enkele onze Girandola toch nog : een van mijn humaniora klasgenoten en dat na 33 jaar , een blij weerzien. Belgische gasten die de scooters huurden en prachtige tochten maakten en dan 5 Italiaanse motards die een tussenstop bij ons maakten op weg naar de rest van het schiereiland. Elke dag brachten ze verslag uit aan hun lokale radio Radio Cortina en zo hoorden we ons op die zender dan ook enthousiast vernoemd ! De zaterdagwandelingen schitterden door de mooie flora, de meeste bergflanken stonden gekleurd door alle wilde bloemen, orchideeën, wild uien, narcissen enz... De akkers daarentegen kleurden gelukkig op vele plekken nog rood door de klaprozen. Weinig pesticiden gebruik dus.

  Onze culinaire activiteiten stonden deze maand absoluut niet stil, alle helpers van het wijnfeest werden getrakteerd in een agriturismo. Heerlijke pastagerechten smulden we er.. Dan volgde de pizza avond ter ere van het 10-jarig bestaan van de vereniging van B&B in Cupramontana. Wat ooit een samenwerking tussen 3 B&B's was, resulteerde een ajar later in 2003 in het stichten van de vereniging Cupramontana Accoglie. Speciaal hiervoor hielden ze de gemeenteraad 2 uurtjes vroeger zodat de burgemeester en de schepen van toerisme ook aanwezig waren. Erik maakte zelfs een geheugen bord waardoor we alle gerealiseerde activiteiten in 10 jaar tijd konden bekijken. Een nieuw restaurant in Cingoli uitgeprobeerd met al onze Engelse vrienden il maiale volante, het vliegend varken. Geen kaart maar uitslutiend 1 degustatiemenu per week met allerlei originele verwerkingen van de lokale ingrediënten.

  De beheerster van de olijfoliemolen organiseerde in samenwerking met een Amerikaanse keukenchef (the tinychef) 2 kookavonden. De eerste avond zouden Amerikaanse gerechten worden klaargemaakt met Italiaanse producten. De 2de avond werd een vegetarische avond. De eerste avond hadden we achter de rug. Heel leerzaam en heel leuk. The tiny chef naam was niet gestolen, zo'n dunne keukenchef had ik nooit gezien, ze had talrijke kookcursussen in Italië gevolgd en kwam regelmatig naar hier om weer nieuwe kennis op te doen. We kregen bovendien een mooie schort en een interessante syllabus.

  Ondanks alle activiteiten klusten we ook nog, de vensterluiken moesten toch weer dringend behandeld worden. Tijdens de regendagen ging deze activiteit in de hooischuur door. Erik bouwde een mooi muurtje als achterkant van het zwembad.

  Cupramontana kende ook zijn eigen palio, de wedstrijd tussen de verschillende wijken bestond hier uit het wijntonnen rollen. Dit jaar wensten ze er een historische stoet erbij. Erik mocht weer edelman spelen en ik weer meelopen bij het gepeupel. De zon begeleid met felle noordenwind hield het lang uit, de regen kwam pas na de palio.

  Waarschijnlijk duiken we dit jaar rechtstreeks de zomer in, zo zien de voorspellingen er toch uit en wie in de Marche op vakantie wilt komen kan vanaf nu eindelijk ook een Nederlandstalige gids kopen uitsluitend over de regio Marche, de ANWB heeft er een uitgegeven.

  Voor ons is het seizoen begonnen en we verheugen ons op alle gasten die we op de Girandola kunnen verwelkomen.


  Tot volgende keer.


  Cari saluti


  Isabelle en Erik


  PS:

  – Erik was al talrijke keren naar de ijzerhandelaar geweest om de grasmaaier te laten repareren. Een oud ding maar als hij het deed , dan wel nog perfect. Deze keer startte de grasmaaier nog maar met moeite . Dus Erik naar de handelaar , nu wilde hij echt een nieuwe kopen. Zo beu om altijd tijd te verliezen bij het starten. Doch alle nieuwe grasmaaiers waren uitverkocht. Tja met die regen , iedereen deed niets anders dan grasmaaien. Kom morgen maar terug. Erik kwam overmorgen terug doch natuurlijk nog geen nieuwe grasmaaiers. Breng je maaier maar nog eens hier. Erik deed het en na enkele ingrepen was de maaier toch weer hersteld en nu doet hij het weer prima....  03-06-2013 om 18:19 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:palio jesi, palio cupramontana, vakantie in de marche, overnachten in le marche,boek over de marche
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's maart en april Le Marche
  Tijdens de opendeurdagen bezoek aan het theater:

  Mooie zonsopgang in Portonovo:

  In Milaan:

  Mooie wandelingen en mooie flora:  De palio in Jesi:

  Het kruidenmuseum in San Sepolcro:

  03-06-2013 om 17:24 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:vakantie in de marche, wandelen in de marche,
  >> Reageer (0)
  05-05-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een boek over de Marche


  Cupramontana, 30 april 2013


  Cari amici,


  de lente besloot om begin april te voorschijn te komen, zodat we eindelijk met de buitenwerken konden starten. De tuinmeubelen konden terug in de tuin geplaatst worden, de olijfbomen gesnoeid, allerlei mooie muurtjes rond de bloembedden verder gemetseld en als mooiste beloning natuurlijk de 16kg tulpenbollen die zich nu op hun best vertoonden !!!

  Erik voegde na enkele jaren pauze de laatste muren van ons huis. De zaterdagwandelingen konden al bijna in T-shirts afgelegd worden en de natuur ontwaakte zeer abrupt uit de winterslaap: 50 tinten groen !

  Einde maart organiseerde de vereniging Fai weer de jaarlijkse open monumentendag. Deze keer reden we naar Macerata om het historisch theater te bezoeken en de eveneens met geschiedenis overladen universiteit. Prachtig theater, de regio Marken telt in bijna elke gemeente nog een theater waar regelmatig concerten of andere evenementen plaatsvinden. De universiteit zette haar deuren open en studenten mochten de bezoekers rondleiden. Mooie zalen met fresco's en eeuwenoude aula's waren de dagelijkse studeerplekken voor de hedendaagse studenten.

  Eriks verjaardagsgeschenk bracht ons naar Milaan. Onlangs kwam de lijn Ancona-Milaan met de hogesnelheidstrein of de Frecciarossa tot stand. Ancona- Milaan in amper 3 uurtjes tijd ! Wel moesten we vroeg opstaan, doch om 9 uur konden we er al ontbijten in de hippe stationsbar. De rest van de dag slenterden we in deze mode-, handelsstad met natuurlijk de stijlvolle winkels en de grootste verrassing, de navigli of gekanaliseerde rivieren....hier overal terrasjes en restaurantjes waar we heerlijk lunchten ! Bovendien autovrij en heerlijke gezelligheid. De Dom bezochten we ook en we maakten een rit in de oude tram. Een mooie dag sporen . Vroegboekers konden deze afstand met minimaal 19 euro afleggen.

  Na veel heen en weer geloop, gediscussieer en georganiseer was de toeristische folder van Cupramotnana eindelijk gedrukt ! Geïnteresseerden kunnen het downloaden vanaf onze website:

  www.lagirandola.eu

  Met de lente openden we ons toeristisch seizoen en net als verleden jaar startten we met een Italiaanse groep vrienden. De stad Ancona hield dit jaar een speciale plantenmarkt met plantenkwekers van speciale rozen, hosta's e.d. misschien een kans om eens iets anders dan de gebruikelijke geraniums te kopen ? Waarom dan meteen niet een vrouwenuitstap maken ? Ons busje was zò vol en met nog een extra auto reden we al kwebbelend naar de hoofdstad van de Marche. We vonden meteen parkeerplaats bij het gebeuren. Het bleek de moeite waard voor de plantenliefhebbers die we waren; niet zo groot maar genoeg keuze ! Nu bleek het busje het ideale vervoersmiddel, alle gekochte bloemen en planten pasten moeiteloos in de kofferruimte.. Tevreden reden we dan terug , via onze lievelingsgelateria, chocolaterie enz. La Dolce Vita waar we heerlijke gelato en taarten aten. Een mooie afsluiter !

  Een eerste prijs winnen in la Bella Italia is altijd een ware belevenis. Zo ook mijn eerste prijs in de fotografie. Tijdens de fotocursus werd immers een wedstrijd georganiseerd met als thema olijven. Bleek dat ik die won. Hoofdprijs een vismenu voor 2 personen in een plaatselijk restaurant. Daar aangekomen gaf ik de bon af aan de dienster. Deze bracht het naar de keuken, waar de kok meteen uit de keuken kwam en mij uitgebreid feliciteerde. Hij zou er een lekkere maaltijd van maken. Dat werd het ook, het ene lekkere gerecht na het andere verscheen op tafel, met bovendien een speciale wijn uitgezocht door de kok himself. Zo voelde men zich meteen winnaar !!!

  Elke donderdag kwam de fotoclub bijeen en af en toe ging ik er naar toe. Met de lente startten de foto-uitstappen, waaronder eentje naar de zonsopgang aan de kliffenkust. Een hele opgave voor mij als nachtuil, maar om 5u. stonden we allen paraat met statief en camera aan het strand. Een mooie gewaarwording, het stille geruis van de branding en de golven, de dusiternis die langzaam plaats ruimde voor het licht en dan de ultieme beloning de gouden bal aan de horizon. Hiervoor zou men vaker vroeg uit de veren komen. !

  Onze Girandola ontving opnieuw 2 awards, een Italiaanse en een Nederlandse. Dit dankzij de positieve evaluaties van onze gasten.

  De lente startte laat dit jaar, dus gebruikte ik de winter om op vraag van velen ons Italiaans avontuur in boekvorm uit te geven in eigen beheer. Wie het wilt lezen kan het rechtstreeks bij ons bestellen of via http://www.lulu.com/shop/isabelle-blanquart/le-notizie-vanop-een-italiaanse-heuvel/paperback/product-20942984.html

  De meimaand kondigde zoals altijd de start van allerlei evenementen in de regio, iedereen welkom , laat de feesten maar beginnen !


  Tanti cari saluti


  Isabelle en Erik


  Ps:

  – tijdens één van de zaterdagwandelingen merkte een wandelaarster op dat ze die morgen wel moeite had gehad om vroeg op te staan. Ze had immers nachtdienst gehad tot 2 uur 's morgens. Oh vroeg ik haar, ben je verpleegster ? Nee hoor , ik werk in een callcenter voor waarzegsters.

  – Tijdens de open monumentendag bleken we de enige bezoekers in het historisch theater. Ideaal om foto's te nemen, doch daar kwam plots vanuit het niets een mijnheer aangestormd om te zeggen dat het verboden was om foto's te trekken. Oh antwoordde ik maar dat staat nergens vermeld.

  Ja maar toch was het verboden. Nu geen probleem, ik had er zeker al een 50-tal gemaakt...


  05-05-2013 om 15:22 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:vakantie le marche, overnachten le marche, bed and breakfast italie
  >> Reageer (0)
  15-03-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van de maand februari
  Olijfbomen in de sneeuw

  Mijn statief eens uitproberen:

  de oude burchttoren van Cagli.

  De bar en de supermarkt in een...
  15-03-2013 om 17:22 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  >> Reageer (0)
  06-03-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een mooie film over de Marche
  http://www.youtube.com/watch?v=7uuBczTETvE

  06-03-2013 om 15:51 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  05-03-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winter in de Marche  Cupramontana 5 maart 2013,


  Cari amici,


  De meteo van deze maand kan kort samengevat worden: grijs, koud en af en toe sneeuw. Met zo'n weer verhuisden onze activiteiten binnenshuis achter de computer. De gemeente wenste immers een mooie toeristische folder van Cupramontana om op beurzen, of andere plaatsen te verspreiden. Erik zorgde voor de lay-out, de bibliothecaressen van de stad voor de teksten, een Engelse collega van ons voor de Engelse vertaling en de fotoclub voor de foto's. Gelukkig selecteerde ik samen met deze laatste de afbeeldingen, want de kunstfoto's die zij soms uitkozen , zouden de toeristen eerder afschrikken; een close-up van de bloedende tenen van de Jezusfiguur bijvoorbeeld, of het klooster tijdens een sneeuwbui. Vakantiegangers wilden immers zon zien en vrolijke taferelen !

  Bovendien mocht Erik de regionale krant uitleggen waarom het de moeite waard was om Cupramontana te bezoeken. De streefdatum om de folders in de handen te houden: einde maart.

  Met enkele collega's bezocht ik de kruidenboerderij la Battinebbia. Een Belgische vrouw getrouwd met onze dierenarts kweekte al geruime tijd lavendel, rozemarijn, salie en tijm. Deze distilleerde ze tot essentiële oliën om die dan te laten verwerken tot zeep, shampoo en andere verzorgingsproducten. Een biologische wijngaard en een oude boomgaard omringden de kruidenvelden. We discussieerden over een mogelijke samenwerking voor onze gasten. Zo ontstond het idee om samen met de gasten enkele kruiden te oogsten, die te distilleren , zodat de gasten uiteindelijk hun eigen kruidenolie als souvenir mee konden nemen.

  Februari was mijn verjaardagsmaand, dit jaar verwende Erik mij met geschenken voor mijn hobby's: een mooie takkenschaar en een statief om te fotograferen ! Die probeerde ik meteen uit tijdens onze uitstap naar de Monte Catria, een 1700m hoge berg waar men ook skiën kan. Daarna daalden we af naar het mooie stadje Cagli, waar we een mooi restaurant vonden in de gewelfde kelder van het historische palazzo.

  Ondanks het grijze weer gonsde het van het leven op de laatste marktdag van de maand, overal groepjes oude mannen heftig pratend over de verkiezingen. Om 15 uur sloten de stembureaus hun deuren en dan met spanning afwachten.... Het resultaat kennen we allemaal , nu is het afwachten hoe de toekomstige regering eruit zal zien...


  Tot de volgende keer.

  Tanti cari saluti


  Isabelle en Erik.


  PS:

  • Erik kwam aangelopen om te zeggen dat ik in november een heel zak tulpen had vergeten te planten...hij vond die nl. in de struiken aan de straatkant. Dat leek me vreemd dat ik die niet eerder opgemerkt had. Ik zag het direct, geen tulpenbollen maar uienbollen. Waarschijnlijk had iemand die maanden geleden op zijn veld laten liggen, want de bollen liepen al uit. Met de laatste storm waaide de zak waarschijnlijk tot bij ons. Kon ik meteen weer kilo's uien planten...

  • In het restaurant van Cagli geraakten we aan de praat met de eigenaar ervan. Bleek hij nog in Belgisch Limburg geboren te zijn meer bepaald in Eisden !!! Zijn vader had er een aantal jaren in de mijnen gewerkt.


  05-03-2013 om 17:34 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  10-02-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van januari van Bed and Breakfast Girandola in de Marche
  Nog meer leuke kerststallen:

  Ons nichtje de trapeziste:

  Hier knielde het paard neer van San Romualdo:

  Mooie stenen borders:

  Ijsvissen en husky's:  10-02-2013 om 16:08 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:vakantie in de Marche, logeren in de marche, bed and breakfast in de Marche
  >> Reageer (0)
  04-02-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een mooie reis van de wandelgroep uit Cupramontana


  Cupramontana, 3 februari 2013,


  Cari amici,


  het nieuwe jaar is ondertussen alweer een maand oud en de winter al voor de helft voorbij ! We kunnen tot nu toe niet klagen, een klein beetje sneeuw, geheel verwaarloosbaar vergeleken met de hoeveelheid van vorig jaar en af en toe al primaverile temperaturen. Sommige middagen aten we zelfs al buiten. Erik profiteerde ervan om allerlei mooie muurtjes en borders te metselen rond de plantenbeddingen. Zelf snoeide ik al ijverig de fruitbomen.

  De feestdagen vierden we o.a. in Umbrië en dit jaar bezochten we in de Marche de kerststallen in Castiglioni van Arcevia. Een klein dorp waar de bewoners zich elk jaar uitleven in het maken en tentoonstellen van kerststallen. Elk materiaal is goed: pasta, wol, hout , de fantasie is onbegrensd. Het resultaat bewondert men al wandelend door de steegjes van het stadje. Bovendien weerklinkt mooie kerstmuziek uit luidsprekers.

  Op befanadag of Driekoningen nodigde de chocoalefabriek Perugina in Perugia haar personeel en ook anderen uit om de komst van de befana of de goede heks te vieren. De zenuwachtigheid die dan heerst bij de kinderen valt goed vergelijken met die tijdens de komst van Sinterklaas bij ons.

  In afwachting dat de goede heks verscheen , traden er enkele circusartiesten op. Waaronder ook ons nichtje van 11 jaar, dat 2x per week de circusschool volgt. Het optreden was heel leuk en natuurlijk ontvingen we allemaal van de peruginafabriek drank en gebak en chocolade !!!

  Mijn nichtje verbaasde ons echt met haar optreden aan de trapeze, ze was echt goed (ook al is dit de peettante die aan het woord is). Te zien op dit filmpje:

  http://www.youtube.com/watch?v=8PWDkJBqeEA

  De zaterdagwandelingen kenden weer leuke verrassingen: de steen van het paard van San Romualdo. Hier bleef volgens de legende het paard van de heilige stokstijf staan en knielde neer. De afdrukken van de knieën van het paard waren nog altijd duidelijk in de steen te zien. We passeerden tevens langs een gerestaureerde oude watermolen die nog altijd graan en mais maalt tot meel.

  Doch de reis naar Finland was uiteindelijk het grootste gebeuren deze maand. De wandelgroep die ooit begon als een kleine groep vrienden die elke zaterdag ging wandelen, groeide spontaan uit tot een wandelgroep , waaruit zich allerlei activiteiten ontwikkelden die niet allen iets met wandelen te maken hadden: , Engelse les, yoga, breien, pizza avonden en ook mooie reizen. Naar Nederland, naar het Zwarte Woud en Londen, altijd georganiseerd door enkele wandelleden respectievelijk afkomstig uit die landen. Dit jaar planden onze Finse medewandelaars een wandelreis naar Finland . Waar in Finland ? Het vakantieresort http://www.himoslomat.fi/, van een Fins koppel , dat een vakantiehuis bezat in Cupramontana, onze eerste Finse gasten ooit. Dus werd er veel heen en weer geregeld tot19 januari de vertrekdag .

  Onze groep bestond uit ca. 40 deelnemers waarbij we vertrokken van uit vliegveld Ancona om via een tussenstop in München door te reizen naar Helsinki. Daar aangekomen bracht een bus ons 250 km verder naar het merengebied. Natuurlijk lag heel Finland onder een dik pak sneeuw .

  We overnachtten in kleine groepjes in enkele huisjes die uitstekend geïsoleerd en verwarmd waren en heel gezellig ingericht, allemaal hout natuurlijk en ook allemaal een eigen sauna.

  De 5 dagen die erop volgden ondervonden we een VIP behandeling. We deden van alles, zwemmen in het ijskoude water met speciale pakken aan, curling en sleetje rijden. Finse sauna met de moedigen onder ons een onderdompeling in het ijskoude water van het meer (het moet gezegd Erik en vele andere anderen deden het, zelf sprintte ik van de sneeuw in de warme jacuzzi !!!)

  Sneeuwscooteren, sleeën met husky's, wandelen met sneeuwschoenen, bezoeken aan een kunstenaar , viltwinkels, elandenfarm. en proeverij bij bessenwijnen. Skiën en, langlaufen behoorden tevens tot de mogelijkheden. Ook teambuilding activiteiten met spelletjes, waarbij wij en vooral de Italianen er met veel plezier aan mee deden. De Finnen genoten ook, geen gezeur of geklaag van onze groep maar veel enthousiasme en gelach .

  Erik bekeek met de eigenaar wat de mogelijkheden i.v.m. samenwerking betreffende het toerisme zou zijn met Cupramontana. Je wist maar nooit!

  De temperatuur lagen hoger dan normaal voor de tijd van het jaar tussen de -4 en -14 graden en we brachten zelfs 3 dagen zon mee, onbestaande normaal in januari en februari.

  Met veel spijt in ons hart namen we afscheid van een heel mooie streek. Finland magisch in de winter , misschien eens een alternatief voor wintervakantie in Oostenrijk ?

  Meer foto's: http://www.castiglionidiarcevia.it/cupra/

  Terug thuis mocht Erik niet luieren, want de burgemeester liet hem meteen naar het gemeentehuis komen. Of Erik niet de coördinator toerisme wilde worden van Cupramontana in het 10 gemeenten project. Geen probleem. Meteen sprak Erik over de Finse contacten en over de ideeën opgedaan in het Finse VVV. Samen met de fotoclub van Cupra zouden we eindelijk voor mooie postkaartjes zorgen voor Cupramontana.

  Wat de fotoclub betrof, de fotocursus was beëindigd en het getuigschrift mocht ontvangen worden. Bovendien kreeg ik te horen dat ik de1ste prijs in de fotowedstrijd gewonnen had met het thema olijf.

  Een leuke verrassing.

  In afwachting van het nieuwe toeristisch seizoen genoeg te doen dus !


  Tot volgende maand.


  Tanti cari saluti


  Isabelle en Erik


  PS:


  • Bij het circusoptreden brachten we mijn nichtje tegen 15 uur bij de Perugina fabriek. De portier wist niets van een circus af, maar we mochten toch binnen. Waarschijnlijk zou het tegen 16.30 starten. In afwachting brachten we ons neefje naar een verjaardagsfeest. Om kwart na vier arriveerden we terug aan de poort, waar nu een heel lange rij auto's stond aan te schuiven doch de poort bleef toe. Half vijf, de portier weigerde de poort te openen, zijn instructies luiden kwart voor vijf, zeer onitaliaans....de circusartiesten die hier niets van afwisten maakten zich bezorgd, waar bleef al het volk of ging er niemand komen? Iemand van hen kwam poolshoogte nemen aan de poort, gelukkig er was volk !

  Om klokslagen kwart voor vijf opende de portier dan eindelijk de poort...  04-02-2013 om 10:04 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:bed and breakfast in italie, bed and breakfast in de marche, wandelen in italie
  >> Reageer (0)
  30-12-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatstte deel van jaaroverzicht bed and breakfast la Girandola 2012

  December 2012:


  De reusachtige kerstboom in Gubbio:

  Mooi december uitzicht:

  Buone Feste !!!


  Isabelle , Erik , Barbie en Bruno


  30-12-2012 om 16:21 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bed and Breakfast la Girandola: jaaroverzicht 2012
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Januari 2012:


  Het feest van de 40-jarige:

  City trip naar Amsterdam:

  Februari 2012:


  Bijna anderhalve meter sneeuw:

  Viering van een 50-jarige:

  Maart 2012:


  Les over fruitbomen snoeien:  Weer een mooie wandeling met de wandelgroep:
  April 2012:


  Olijfbomen snoeien:
  Gnocchi leren maken:
  Mei 2012:


  Viering 10 jaar B&B la Girandola:

  Eindelijk de scooter :  Juni2012:


  L'infiorata in Cupramontana:
  Juli 2012:


  Zelfs onze gasten wandelen mee met de wandelgroep:
  Augustus 2012:


  Het dorpsfeest is weer een succes:


  De pizza avonden op de Girandola ook:
  September 2012:


  Het middeleeuwse feest:

  Reünie met collega's in Tervuren:

  Surprisefeest voor een vriendin op de Girandola:


  Oktober 2012:


  Het wijnfeest:

  November 2012:


  Olijvenoogst:

  De wandelgroep viert 1700 km lange wandeling :
  30-12-2012 om 16:17 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:bed and breakfast in de marche, vakantie in de marche
  >> Reageer (0)
  26-12-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.beste wensen van b&b la Girandola
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  26-12-2012 om 10:52 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's maand november
  Rome:

  Olijvenpluk:  Na een lange tocht van 1700km:


  Nog mooie herfstbeelden:


  26-12-2012 om 10:44 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:Bed and breakfast italie, bed and breakfast le marche,overnachten italie, overnachten marche
  >> Reageer (0)
  08-12-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olijven plukken en persen in de Marche
  Cupramontana 2 december 2012,


  Cari amici,


  deze maand stond hoofdzakelijk in het teken van de olijven; eerst oogsten en dan wachten in de olijfoliemolen op het kostbare vloeibare groene goud !

  Maar eerst bezochten we samen met onze Belgische neef Romain de hoofdstad Rome , hij leerde nl. over de Romeinen, en de eeuwige stad moest zeker bezocht worden. Helaas kozen we een totaal verkeerde dag, want het regende er pijpenstelen, een zeldzaamheid voor Roma. Het Colosseum, het Forum Romanum, de catacomben èn het poezenopvangcentrum kwamen allemaal aan bod.

  Daarna een namiddag naar de show van Cirque du Soleil in een groot sportpaleis in Pesaro, aan de kust. Een fantastische belevenis, alleen eindigde het ietwat in mineur, een zwaar verstuikte voet. Nee niet omdat ik perse één van de kunstjes wilde nadoen, maar een domme val over een trede dat ik niet gezien had. Het olijvenplukken moest even gestaakt worden.

  Na een week rust, ging ik toch weer plukken, want het is gewoon een te fijne bezigheid, in de open lucht , soms tussen en in eeuwenoude bomen en met verschillende mensen. Plukken bij Italiaanse vrienden stopte altijd met een grote lunch zeker als de Italiaanse mama speciaal hiervoor was afgekomen uit Milaan. Ondanks de protesten van dochter en ons dat met een zware maag het toch wel moeilijk oogsten is, moesten we plaats nemen aan een goed gevulde tafel met pasta enz..

  Door de grote droogte en hitte van deze zomer waren er minder olijven, de kwaliteit van de olie bleek gelukkig supergoed maar het percentage olie die men verkreeg uit de olijven spectaculair laag In de molen maakten ze nog nooit zo'n slechte percentages mee.. Dit jaar bedroeg de wachttijd slechts een uur voordat het hele maalproces van onze oogst startte. Nadia van de molen maakte ondertussen bruschetta klaar met versgeperste olijfolie !

  Erik vertrok voor een weekje Belgenland en zou een lading bestelde bloembollen terug meebrengen. Via mijn schoonzus waren er connecties met een Nederlandse bloembollenkweker . Zij stuurde me een foto op van de hoeveelheid die ik voor 50 euro had besteld...Nooit gedacht dat men voor dat bedrag zoveel bloembollen kreeg...en het gewicht ervan 16 kg! Ryan air heeft als limiet 15kg per koffer.. Gelukkig was mijn moeder even in België en mijn neefjes kwamen ook even over naar la Bella Italië, zo zou Erik toch niet alle bloembollen alleen mee moeten nemen. Aan de controle keken ze even raar op, doch mijn moeder antwoordde snel dat het de beste tulpen uit Amsterdam waren !!!

  Met onze wandelgroep beleefden we wat speciaals. Een Nederlander met een vakantiehuis in Cupra , die bovendien regelmatig met ons meewandelde , vertrok op 18 augustus te voet uit Nederland om de 1700km tot Cupra te wandelen. De laatste kilometers wilden we echter samen met hem afleggen. De timing was prefect. Om precies 9.30 ontmoetten we hem op een bruggetje en klommen we samen terug naar Cupra , onderweg wilden we al wat van zijn avonturen horen. Aangekomen trakteerde hij ons in de bar , waar de burgemeester himself hem al stond op te wachten om hem te feliciteren met zijn prestatie.

  Het weer in november was zeer wisselvallig, van bijna 20 graden en zon tot mistig en regen. Toch maar alles in de winterberging plaatsen. Erik voorzag het huisje van een tegelvloer, dit werd waarschijnlijk een mooie plek voor allerlei cursussen. Nu de ideale overwinteringsplaats voor de geraniums en andere tropische planten . De tuinmeubelen kwamen terecht in onze hooischuur, de winter kon nu afkomen.

  Alvorens in de hooischuur wat te stapelen, moesten we natuurlijk weer wat rommel opruimen, hiervoor bood nu een nieuw containerpark de oplossing. Alles sorteren op karren en die dan in de bijbehorende containers gedaan. Alles wat nog goed was, werd dan verkocht in een kringloopwinkeltje.

  Vanavond zal in Cupramontana de kerstberlichting worden aangestoken en maakt iedereen zich langzaamaan klaar voor de feestdagen. Dat wordt dus nog kerstkransen knutselen voor het goede doel, de kerstmarkten bezoeken om einde december het nieuwe jaar in te luiden.


  A la prossima volta


  Tanti saluti cari


  Isabelle en eroik


  PS:

  • mijn zus had weer een leuk verhaal van een collega gids uit Umbrië. Die moest een groep rondleiden met een zeer enthousiaste en hyperactieve reisbegeleidster. Bij het uitstappen uit de bus viel ze en mocht ze al naar de spoed waar haar arm gebroken bleek.

  De volgende dag stond de reisbegeleidster weer present met een arm in het gips, maar dat kon volgens haar de pret niet bederven, vooruit wat stond er vandaag op het programma ?. Doch mevrouw was weer even te heftig bezig, weer een val en ja hoor nu was haar been gebroken. Helaas voor haar moest ze nu wel terug naar huis....

  – een wijnproducent ontving een heel groep klanten uit Toscane. 3 koppels ervan zouden bij ons overnachten. De 3 kamers waren gereed, doch zoals altijd met Italiaanse gasten die wilde niet bij die enz...kortom de 3 sleutels werden afgegeven en 's anderendaags aan het ontbijt zouden we wel merken wie er überhaupt was blijven slapen : 3 koppels, 2 of misschien niemand ????


  08-12-2012 om 16:00 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  10-11-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van de maand oktober
  Nog meer festa dell'uva:

  De watercisterne:


  Het versterkte dak:


  Onze uitstap naar Firenze:


  10-11-2012 om 17:10 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:bed and breakfast Marche, logeren in de Marche, vakantie in de Marche
  >> Reageer (0)
  30-10-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La festa dell'uva of het wijnfeest in Cupramontana


  Cupramontana, 30 oktober 2012,


  Cari amici,


  Een prachtige nazomer, dat maakten we nu opnieuw mee; af en toe een regenbuitje steeds gevolgd door veel zon en temperaturen boven de 20 graden. Geen wonder dat het wijnfeest dit jaar één van de meest geslaagde werd. Prachtig weer, goede bands die optraden, een verrassende sound and lichtshow geprojecteerd op het gemeentehuis, heel veel volk, amper incidenten...kortom una bella festa dell'uva. Opnieuw volop werk in de stand van de Cherubini waar we al zeker 10 jaar meehielpen. Zij vierden zelfs al 20 jaar stand op het feest waarbij t het evenement toen slechts 1 dag duurde. Tegenwoordig start men al op donderdag, de dag voor de cuprensers zelf met gratis inkom, de vrijdag en de zaterdag zijn concerten met optredens van in Italia bekende groepen en de palio van de pigiatura of de wedstrijd van het vertrappen van de druiven met de voeten. De zondag is de dag voor de families met de grote druivencorso, dit jaar heel moeilijk voor de jury om te bepalen wie de mooiste kar had gemaakt.

  Bij ons logeerden enkel gasten voor het druivenfeest, konden we tenminste wat uitslapen, wel nodig als je pas om 5 uur 's morgens in bed kruipt.

  Voor de meeste wijnboeren luidde het feest dit jaar uitzonderlijk het moment van het einde van de druivenoogst. Het mooie en droge zomerweer liet de druiven immers sneller rijpen ! Nu stond de olijvenoogst voor de deur, doch dit jaar weinig olijven en weinig olie in de olijven door de zomerhitte. Einde van deze maand hielp ik al vrienden met het oogsten doch de opbrengst was mager, dan konden we beter nog een tijd wachten.

  Terwijl Erik zijn klasgenoten op de Girandola ontving , verbleef ik een week in belgenland bij mijn zus, zodat ik toch 1 week van mijn nieuwe nichtje kon genieten: Chiara ! Maar wel koud in Belgie, minstens 10 graad minder, het was dus een opluchting toen het vliegtuig terug op de Italiaanse bodem landde, volop zon en warm, alle passagiers genoten van dit licht !!

  Het einde van het wijnfeest luidt meestal ook het einde van het toeristisch seizoen, nu zullen nog maar sporadisch gasten in onze B&B overnachten. Tijd om te klussen dus.

  Het zwembad werd toegedekt, de tuinmeubelen behandeld voordat ze in de winterberging belandden. Het dak van de schuur moest versterkt worden, dit doordat de nieuwe zonnepanelen extra gewicht vormden.

  De oude regenput of waterreservoir werd voorzien van een nieuw muurtje en terug met de regenpijp verbonden, dus voortaan konden we regenwater opvangen.

  Enkele amateurfotografen uit cupramontana stichtten in juni een fotoclub, hielden tijdens het wijnfeest een mooie tentoonstelling met foto's van de vroegere wijnfeesten . Nu organiseerden ze een fotocursus voor beginners, met een overrompeling van cursisten, ik zelf schreef me ook in . We werden dan amar in 2 groepen verdeeld. De cursussen starten hier altijd om 21 uur, doordat ze hier laat avvodneten en daar ze nooit stipt starten....maar wel interessant !

  De wandelgroep zorgde voor mooie wandelingen, waarvan 1 vlakke (nooit meegemaakt) langs de rivier, op één van de zeldzame fietspaden. Een der wandelingen begeleidde een vrouw die de zus bleek van een arts die bij de eerste dodelijke slachtoffers behoorde van de SARS ziekte in Azie.

  En het hoogtepunt , de uitstap naar Firenze, met zoveel deelnemers dat we een grote touringcar en een kleiner busje huurden . De weergoden overgoten onze uitstap met veel zon en 25 graden,en we kregen als gids een Cuprenser die tijdens zijns studies in Firenze was blijven plakken. Hij liet ons dan ook het meer onbekende Florence zien.

  Sinds gisteren hebben we 's avonds de kachel aan, de eerste herfststormen bezochten de Marche , maar waarschijnlijk maar voor even, want voor einde van deze week verwachten we opnieuw 20 graden. Goede vooruitzichten voor de olijvenpluk !En alle herfstfeesten zoals de funghi porcini, de truffels , Sint Maarten enz...


  tanti saluti cari


  Isabelle en Erik


  PS:

  • een paar van de wandelgroep startten in Firenze een praatje met bewoners van de bekende stad. “ we komen uit de Marche” zeiden ze tegen de firenzers. “ Zoiets vermoedden we al, we hoorden het geluid van de bergen in jullie stem.”

  • ik was weer eens getuige bij een voorlopig koopcontract van een huis in de Marche. Nu moest er weer een nieuw papier ingevuld worden: vanwaar men het geld had waarmee men het huis ging kopen....bankoverval ? Loterijwinst ?

  • Ook moest er een verklaring worden ondertekend , dat men het gekochte huis niet gebruikte om zijn geld wit te wassen !!!

  30-10-2012 om 17:36 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:feesten, le marche, overnachten, cupramontana, bed and breakfast
  >> Reageer (0)

  Foto

  In 2000 verhuisden we naar de Marche, het best bewaarde geheim van Italie. Het thuisfront hielden we door maandbrieven op de hoogte van onze avonturen. Via deze weblog kunnen voortaan ook niet-familieleden onze belevenissen meevolgen. De eerdere maandbrieven kunnen via de link geraadpleegd worden. Veel leesplezier !

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Laatste commentaren
 • inderdaad (isabelle)
      op herfst in de Marche
 • De grappigste anti-aging activiteit (Martine)
      op herfst in de Marche
 • reactie (isabelle)
      op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
 • kapper 9h (Christel)
      op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
 • ;-) (4ke)
      op belevenissen in augustus en september in de Marche

 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!