Inhoud blog
 • Septembermaand was geen rustmaand op de Girandola
 • Hoe 3 zomermaanden op onze Girandola voorbij vliegen......
 • Meimaand, eventmaand in Cupramontana
 • Lente in le Marche
 • 24 uur in Cupramontana
  Archief per jaar
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008
 • blog over italie
 • vroegere belevenissen in de marche 1999-2007
 • toeristische info over de marche
 • overnachten in de marche
 • meer weten over de marche
 • info over italie
 • gourmet tochten in Umbrie en Marche
 • Nederlandstalige info over de Marche
 • scooters huren in de marche
 • verzamelsite voor blogs
  Zoeken in blog

  Categorieën
 • activiteiten in de Marche (84)
 • gastronomie in de Marche (1)
 • wandelen in de Marche (37)
 • wonen in de Marche
  Italie in het klein
  13-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 jaar B&B la Girandola in de Marche


  Ciao tutti,


  In mijn vorige brief meldde ik het ontbreken van de maartse buien, doch de aprilse grillen lieten zich des te meer kenbaar maken. De Goede vrijdag processie verliep onder de paraplu's. De paasklokken uit Rome, speciaal voor onze gasten uit Schalkhoven geland in de Girandola, verstopten hun paaseieren maar binnenshuis.

  Gelukkig wisselde de zon regelmatig af met de regenbuien, waardoor de natuur in een kleurrijke bloemenzee veranderde en de fotografen van onze zaterdag wandelingen van extra materiaal voorzag. Leve de digitale fotografie.

  De podistigroep kreeg wel een minder leuke boodschap te verwerken, onze gids Alberto brak zijn heup tijdens een fietstocht met vrienden. De diehard fietste zelfs nog 10- tallen kilometers met zijn gebroken heup. Een nieuwe heup en een week verder organiseerde hij al alternatieve korte wandelingen. De groep zonder zijn ervaren gids recycleerde dan maar de oude wandelingen of belde bij twijfels aan kruispunten op: “ Alberto, we staan hier, moeten we nu links of rechts ?”

  Met Pasen startte langzaam het toeristisch seizoen, het VVV in Cupra heropende haar deuren voorlopig elke maandagmorgen tijdens de markturen. Erik ontwierp een nieuwe postkaart, dat alle toeristen gratis mochten afhalen op het VVV. Eindelijk een alternatief voor de postkaart met de opgebaarde heilige. Ook de parking voor de campers werd opgewaardeerd.

  Een uitstap bracht ons naar Mondavio, een mooi ommuurde burchtstad , op weg naar Urbino. Prachtig en opmerkelijk de nog talrijke bewaarde gevechtstoestellen.

  De meimaand startte met zonniger weer , zodat alle vogels voor erfgenamen zorgden. Ononderbroken vogelconcerten met als nummer 1 in de vogelhitparade, de nachtelijke canzone van de nachtegaal .

  1 mei vierden we traditioneel met de wandelgroep, het bleef deze keer droog tijdens de maaltijd, maar helaas doopten de weergoden de inwijdingsceremonie van de restauratie van de oude fontein met vers regenwater.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=g-nGkQceJ-0

  Het zwembad legden we natuurlijk open, een mooie rotstuin er rond aangelegd en een bamboescherm op de achtergrond. De parasol aan het appartement vervingen we nu door een zonnezeil. Bovendien ondertekenden we het contract voor zonnepanelen voor stroom.

  Zelfs tijdens crisistijden is promotievoeren een must. Een journaliste en fotografe van het tijdschrift de Smaak van Italië logeerden een paar dagen bij ons. Het artikel over onze B&B vereniging en de gemeente Cupramontana zou in het juli nummer verschijnen. De weergoden verpestten af en toe het plezier, doch de eerste biomarkt werd vereeuwigd, de natuur, enkele structuren, en het aperitief moment bij de bar. Genoeg smaakmakers voor een vakantie in onze bijzondere gemeente Cupramontana.

  Het evenement van de meimaand was de viering van ons 10-jarig jubileum van de opening van onze B&B Girandola. Op 8 mei 2002 openden we onze deuren bij stromende regen en omringd door een dikke modder parking. Gelukkig waren de 1ste gasten een vriendin met haar wandelvrienden en hun wandelschoenen en geen chique signore met hun stilettohielen ! We nodigden de dorpsbewoners uit, onze collega's van de vereniging, de wandelgroep en nog allerlei vrienden. Of ze allemaal zouden komen ? Maar wat te eten aanbieden ? Uiteindelijk bedachten we een internationaal broodjesfestival: panini porchetta voor Italië, hotdogs, knäckebröd met beleg, stokbrood met Belgische preparé, kipkerrie salade, tonijnsalade, en dan tortilla's. Onze vriendin bakte een prachtige taart .

  Er kwamen uiteindelijk 90 man opdagen die al die verschillende broodjes origineel vonden. Zelfs de Italianen onder het gezelschap smulden er op los. Vooral het knäckebröd intrigeerde hen, was dat Belgisch brood ? Nee hoor Scandinavisch ! Oh en waar vond men dat ? In Lidl of IKEA. Ook de sauzen smaakten hen best, natuurlijk zelfgemaakt, want hier vond men dat niet in de winkels. Leve internet voor de recepten !

  De gasten bedolven ons onder de geschenken, waarbij natuurlijk de dorpsbewoners en de wandelgroep ons extra verwenden !

  Het ideale moment voor een speech, die filosofische discussies en veel emoties onder de toehoorders teweeg bracht. Uiteraard bedankten we de dorpsbewoners, collegavrienden en Cuprensers voor alles steun en hun vriendschap tijdens al die jaren. Tot slot de opmerking dat onze gasten vaak als Toscanefans bij ons aankwamen, doch afscheid namen als Marchesupporters. Niet door de mooie natuur, en de cultuursteden, alhoewel de gasten dat natuurlijk zeker apprecieerden. Doch voornamelijk door hen , de bewoners van Poggio en Cupra. Onze gasten werden immers altijd geraakt door de vriendelijkheid, de gastvrijheid en de behulpzaamheid van de mensen hier. We hoopten dan ook dat zij deze eigenschappen nooit zouden verliezen want die waren immers zo belangrijk.

  Veel gezoen en gefeliciteer achteraf, waarbij wij buitenlanders zo geprezen werden voor ons ondernemingszin e.d. Doch zonder de openheid en de hulp van de plaatselijke bewoners hadden we onze B&B nooit geopend. Laat staan 10 jaar open kunnen houden. Een mooier besluit dan de wederzijdse verrijking konden we dan ook niet maken. Nu moest de mooie taart tevoorschijn komen en worden aangesneden.

  Een beter feest hadden we ons niet kunnen wensen.

  Met als kers op de taart: 2 awards voor onze B&B: de Zoover award, één van de beste B&B in Italië op een portaal waarbij gasten hun verblijf evalueerden en het Italiaanse kwaliteitskeurmerk.

  Op naar de volgende 10 jaar.

  Erik en ik blijven echter niet stilstaan, we volgen respectievelijk een wijncursus en een cursus over wilde planten, mijn eigen scooter kondigt zich aan en de Giro passeerde hier...maar dat is weer stof voor de volgende maandbrief. Of tot op de Girandola, wij verheugen ons altijd op nieuwe gasten, alsook onze honden die nu weer verwend werden door enkele gasten ...tot hun groot verdriet zijn ze ook weer snel weg.  Tanti saluti cari


  Isabelle en Erik


  PS:

  • de eerste wijncursusdag waren slechts 2 cursisten aanwezig, Erik en iemand anders. Nochtans hadden zich een 10-tal ingeschreven, doch er was voetbal , er was een vergadering daar, een bijeenkomst hier.....dan maar volgende week de echte start. Ondertussen mochten de 2 cursisten al wijnen proeven.

  • De meeste gasten komen bij ons terecht via internet, door B&B te googelen of overnachting of iets anders. Doch door een pasta naam te googelen die veel op Girandola leek, arriveerde ook een gast.

  • Op het San Michele feest regent het altijd. Ook dit jaar dreigden de wolken opnieuw aan de hemel . Mijnheer pastoor vertelde de legende. Ooit stond er nog geen kerkje op deze plek. De droogte teisterde al maanden de landbouwers...deze smeekten dan de Heilige Michele om veel regen . Ze zouden hem belonen met het bouwen van een kapel. San Michel had daar wel zin in en liet de hemelsluizen openen ...de dankbare boeren bouwden meteen een kerkje en sindsdien willen of niet, regent het altijd tijdens het feest.

  • Op een vernissage van een plaatselijke kunstenaar die al jaren gestorven was, was de adoptieve dochter aanwezig. Dat hadden de bezoekers geweten. De hele inleiding onderbrak ze de spreker met commentaar, verbeteringen en wilde nog de laatste plaatselijke roddels uitwisselen en plein public. Tot ieders opluchting stak de spreker daar uiteindelijk een grote stok ervoor.
  Geef hier uw reactie door
  Uw naam *
  Uw e-mail *
  URL
  Titel *
  Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
    Persoonlijke gegevens onthouden?
  (* = verplicht!)
  Reacties op bericht (2)

  14-06-2012
  waauw!!!
  Proficiat met jullie Zoover-award!!!!!
  ik kan het alleen maar bevestigen dat het klopt! ;-)))))
  tot in september!!!
  groetjes
  Virginie & Simon

  14-06-2012 om 23:14 geschreven door Virginie


  23-05-2012
  mijn blog
  Ja hoor, ik heb nog steeds een dagelijks blog zie wonenincaldese.wordpress.com
  Groet Emie

  23-05-2012 om 21:57 geschreven door Emie le Noble-Wempe  Foto

  In 2000 verhuisden we naar de Marche, het best bewaarde geheim van Italie. Het thuisfront hielden we door maandbrieven op de hoogte van onze avonturen. Via deze weblog kunnen voortaan ook niet-familieleden onze belevenissen meevolgen. De eerdere maandbrieven kunnen via de link geraadpleegd worden. Veel leesplezier !

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Laatste commentaren
 • inderdaad (isabelle)
      op herfst in de Marche
 • De grappigste anti-aging activiteit (Martine)
      op herfst in de Marche
 • reactie (isabelle)
      op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
 • kapper 9h (Christel)
      op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
 • ;-) (4ke)
      op belevenissen in augustus en september in de Marche

 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!