Inhoud blog
 • Septembermaand was geen rustmaand op de Girandola
 • Hoe 3 zomermaanden op onze Girandola voorbij vliegen......
 • Meimaand, eventmaand in Cupramontana
 • Lente in le Marche
 • 24 uur in Cupramontana
  Archief per jaar
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008
 • blog over italie
 • vroegere belevenissen in de marche 1999-2007
 • toeristische info over de marche
 • overnachten in de marche
 • meer weten over de marche
 • info over italie
 • gourmet tochten in Umbrie en Marche
 • Nederlandstalige info over de Marche
 • scooters huren in de marche
 • verzamelsite voor blogs
  Zoeken in blog

  Categorieën
 • activiteiten in de Marche (84)
 • gastronomie in de Marche (1)
 • wandelen in de Marche (37)
 • wonen in de Marche
  Italie in het klein
  05-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstsfeer en truffels in de Marche
  Cupramontana, 4 december 2016


  Cari amici,


  geen onderdompeling in de olijvengeur , maar op speurtocht naar het zwarte/witte goud: de truffel. Inderdaad net zoals 2 jaar geleden sloeg de olijvenvlieg meedogenloos toe en vernielde een aanzienlijk deel van de olijvenoogst. De olijfolie uit de Marche belooft weer schaars en duur te zijn. Ongunstige weersomstandigheden voor de olijvenoogst, maar des te beter voor de truffelmarkt. Met mijn zus en haar gezin reden we naar Acqualagna, waar ze naast Alba de enige echte Italiaanse witte truffel hebben,. In het fabriekje waar de truffels geleverd werden , leerden we dat deze regio een wonderhabitat vormt voor wel 7 soorten truffels, waardoor het hele jaar door hier geoogst kan worden. De gemeente Acqualagna, amper 5000 inwoners rijk, heeft geen enkele werkloze inwoner, telt bovendien 25 restaurants en 6 banken !

  Hierna begaven we ons naar het huis van de truffeljager. Hij beschikte over een ruim aantal truffelhonden, van verschillende rassen en vandaag mocht Pablo mee. Helaas hadden we een regenachtige dag uitgekozen, maar uitgedost in laarzen en regenjassen trotseerden we de weerelementen om die truffels te zoeken. We werden niet teleurgesteld ,120 gram middelgrote witte truffels vonden we gedurende een uurtje op pad zijn. Interessant om het eens mee te maken, want de jager moest snel toeslaan zodra de hond aangaf waar een truffel zat. De truffel mocht immers niet beschadigd worden tijdens het opgraven, want anders daalde de waarde. Na zo’n stevige tocht doorheen de bossen, wachtte de vrouw van de jager ons op met drank en lekkere taart ! Ondertussen ging de uitleg gewoon door, want ook waterwichelarij was belangrijk om truffels en water te vinden. Bleek ons nichtje Lena zeer getalenteerd te zijn !

  Nu wilden we de truffels ook proeven, een heerlijke degustatie met allerlei verwerkte truffelproducten volgde in een winkeltje, truffelpasta, truffelsalami enz.…..daar er ook op dat vlak veel gesjoemeld wordt met bijvoorbeeld Chinese truffels die naar niets smaken..profiteerden we ervan dat we nu op de juiste plek waren ! Een hele namiddag ondergedompeld in de truffelweelde, een must voor elke gastronoom!

  Na een hele week familiebezoek, besteedden we onze tijd nu aan het winter klaar maken van heel de tuin. Eigenlijk was dit gedurende 2 jaar overbodig werk gebleken, maar aangezien we nooit wisten hoe Koning Winter zijn intrede zou doen, namen we toch altijd voorzorgsmaatregelen.

  We namen uiteraard toch nog tijd om wat uitstapjes te doen. In Senigallia bezochten we de Marchigiaanse versie van de kleine zeemeermin, die gelukkig nog niet overspoeld wordt door een horde toeristen….om daarna onze magen te vullen bij de selfservice Pesce Azzurro. Een visserscoöperatie die hun dagelijkse visopbrengst naar de verschillende restaurants brengt. Zeer eenvoudige keuken in een zeer eenvoudige ruimte maar aan zeer democratische prijzen.

  Ondanks de nog warme novembertemperaturen startten verschillende gemeentes met hun kerstattracties. Dit jaar kozen we de gemeente Candelara uit om te verkennen. De naam verwijst naar het woord Candela of kaars en elk jaar rond de kerstdagen versiert men het historisch dorpje met duizenden kaarsen. De kerstkraampjes verkopen dan ook kaarsen in allerlei vormen en maten en tegen 17.30 gaan alle lampen uit zodat de kaarsverlichting tot zijn goed recht komt. De kunst is om vroeg te komen voordat de mensenmassa komt, want het gebeuren trekt bij mooi weer natuurlijk heel veel publiek. De sprookjesachtige sfeer blijkt wel de moeite waard te zijn !

  In Cupramontana opende tijdelijk voor de kerstdagen een winkeltje met specifieke Marchigiaanse producten, iets wat hier echt ontbrak. We probeerden ook de uitbater ervan te overtuigen om dit ook tijdens het toeristisch seizoen te doen. Wie weet ???

  In afwachting van de levende kerststallen en andere feestactiviteiten van december, startten we met de voorbereidingen voor de 2 reisbeurzen van januari. Want volgend jaar in januari bezoeken we liefst 2 reissalons, die van Antwerpen van 26/1-30/1 en die van Hamont-Achel (Noord-Limburg) op zondag 22/1. Zet alvast die data in jullie agenda, want dan kan iedereen ons bezoeken !


  tanti cari saluti

  Isabelle en Erik


  PS:

  – Mijn Belgische identiteitskaart moest vernieuwd worden. Dit gebeurde via de Belgische ambassade in Rome. Men kon online de benodigde documenten invullen en dan alles per post opsturen. Of zelf naar Rome gaan. Ik besloot om alles per post te doen dat zou dan toch wat geld besparen...dacht ik want ik had de bureaucratie weer goed onderschat. Een enveloppe voldoende gefrankeerd aan mezelf gericht , een postcheque die ook nog werkingskosten incasseerde, x aantal pasfoto’s…..alles opgestuurd. Na enige tijd kreeg ik bericht dat er nog documenten ontbraken...die weliswaar niet vermeld stonden op de website van de ambassade. Dus weer een aantal nieuwe papieren moeten halen , op de gemeente deze keer met takszegels…..maar het meest eigenaardige document was wel het bewijs dat de gemeente moest leveren dat ik nog altijd Belgische was of tenminste nog geen Italiaanse nationaliteit bezat….maar zo’n officieel document bestond helemaal niet. Bovendien kon ik misschien geen Belgische meer zijn, maar wie weet was ik nu Nederlandse geworden of Duitse of….maar op onze gemeente deden ze gelukkig niet moeilijk en verzonnen ze maar een mooi officieel uitziend papier voorzien van indrukwekkende stempels en handtekeningen met de vermelding dat ik buitenlander was……….

  05-12-2016 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  10-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het grootste wijnfeest in de Marche
  Cupramontana, 7 november 2016.


  Cari amici,


  het wijnfeest startte dit jaar op een bijzondere manier: een Duitse ex-gast van ons, tevens eigenaar van een vakantiehuis in ons dorp Poggio Cupro en een vriend van hem , besloten vanuit Aken te vertrekken op de fiets , om zo tijdig op het wijnfeest aan te komen. Amper 13 dagen zouden ze er over doen en ze werden dan ook met open armen ontvangen door de burgervader himself !

  Het werden weer 4 dagen van muziek, wijn en lekkere spijs, wat regen op zaterdagnacht, doch de jeugd liet zich daardoor de pret niet bederven en de optredende muzikant voorzag het publiek van ontelbare bisnummers….de stoet met de versierde praalwagens werd even verstoord door een onverwachtse aanval van vliegende mieren die zelfs doorheen de kleren heen staken...de laatste muziekband die optrad voor het vuurwerk kreeg iedereen maar dan ook iedereen op de dansvloer , en last but not least het spetterende vuurwerk die het hele gebeuren prachtig afsloot.

  Traditiegetrouw sloot deze Sagra dell’uva het toeristisch seizoen van Cupra af en konden we ons weer bezig houden met andere activiteiten.

  Ik hernam de zaterdagwandelingen, met als hoogtepunt de wandeling door Canfaito , het eeuwenoude beukenbos. Onze ontmoeting met de zogenaamde lupo of wolf en de schitterende herfstkleuren , we zouden dit niet gauw vergeten. Achteraf bleek het een wolfshond te zijn, doch het bleef een mooi dier om te zien.

  De bijeenkomsten van de dondergademorgen met de Archeoclub in de bibliotheek werden hervat. Het werkgroepje had niet stilgezeten en catalogiseerde alle vondsten uit de verschillende kasten e.d.. Zo ontdekten we een grote verpakking met een Italiaanse en Zuid-Afrikaanse vlag erin vergezeld van een brief en een krantenartikel. In 1945 werd Cupra bevrijd o.a. door Zuid-Afrikaanse soldaten. Eén daarvan nam de Italiaanse vlag ondertekend door Engelsen en Amerikanen als souvenir mee . Begin jaren 60 kreeg de man wroeging en besloot om terug naar Cupra te reizen en de vlag terug te geven. Het begeleidende krantenartikel van 1962 getuigde dit hele voorval.

  De regio Marche organiseerde al 2 jaar Photowalkings in bepaalde Marchigiaanse steden. Men kon zich hiervoor inschrijven om dan een hele dag met gidsen gratis monumenten, gebouwen e.d. te bezoeken en te fotograferen. Die foto’s plaatste men dan in de social media , de mooiste foto kon een prijs winnen.

  Eindelijk hadden we eens tijd om mee te gaan om Macerata te bekijken. Aangezien het de laatste tocht was die jaar, waren we best met velen,een 100-tal fotografe.

  De eerste foto’s maakten we in het Sferisterium, een stadion uit de 18de eeuw gebouwd voor een soort kaatsspel. Tegenwoordig gebuikte de stad het als speciale ruimte voor openluchtconcerten en -opera’s in de zomer. Het zou een betere akoestiek hebben dan de meer bekende Arena in Verona. Daarna fotografeerden we steegjes, een historische bibliotheek, musea, kerken en het klokkenwerk van een astronomisch uurwerk , het meest complete van heel Europa. Die van Praag werd elke dag bekeken door 1000den toeristen die op het plein het carillonspel afwachtten, hier hetzelfde schouwspel te beleven maar dan met veel minder volk !!!!

  Zoals elk jaar werd de vredesmars Perugia -Assisi gehouden en mijn nichtje Lena besloot om samen met een paar van haar circusvrienden de tocht half op een eenwieler af te leggen en half te voet.

  Ons Fiatje dat zich in ons huis bevond toen we dat kochten en dat we 5 jaar geleden verkochten aan vrienden, begon steeds meer en meer rijklaar te zijn: prachtige ivoorkleurige carrosserie , een herstelde motor en opnieuw beklede stoelen wachtten om terug in auto te worden gemonteerd.

  De maand eindigde minder positief met de opeenvolgende aardbevingen, gelukkig zaten we ver genoeg van het epicentrum en was ons huis stevig gebouwd. We voelden het altijd wel goed trillen, maar we hadden geen schade. Helaas kampeerden weer talrijke mensen in de nieuw getroffen gebieden nu voorlopig in tenten, of overnachtten in hotels . Behalve hun woonst waren velen ook hun inkomstenbron kwijt.

  Mijn zus uit België liet zich daardoor gelukkig niet afschrikken en andere Belgen ook niet zodat wij toch nog gasten ontvingen.

  De volgende brief zal dan ook vergezeld zijn door truffelaroma’s …


  Tot de volgende keer.


  tani cari saluti

  Isabelle en Erik  PS:

  – tijdens het wijnfeest werden we overstelpt met veel aanvragen om te overnachten. De voorzitter van de cultuurdienst van een badplaats in de Marche , belde ons op om te vragen of wij geen plek hadden voor hem voor 1 nacht. Helaas waren wij volgeboekt. Wat jammer zei hij, hij was nl. heel goed bevriend met onze huidige burgemeester Fazi. Nu was wel de burgemeester van 6 jaar geleden…..

  – Duitsers logeerden in het vakantiehuis van hun Duitse vrienden hier in Cupra. Ze belden ons op , want onderweg naar hun huis lag er een everzwijn die zwaar gewond was en niet meer te redden. Maar wat nu ? Ik belde een jager op die ik kende om het dier uit zijn lijden te verlossen. 2 dagen later stond de jager aan onze deur met zomaar 2kg everzwijnenvlees.

  -

  10-11-2016 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:wijnfeest, marche, Italie,vakantie in de Marche, overnachtne in de Marche,Cupramontana.
  >> Reageer (0)
  05-10-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.middeleeuws feest in le Marche  Cupramontana, 6 oktober 2016,


  Cari amici,


  We dachten altijd dat mei de maand van de nieuwe poesjes was, maar blijkbaar zijn augustus/september dat ook. Onze beestenboel telde nog slechts 1 kat nl. Zorro, er kon dus best uitgebreid worden. Een vriendin van mij vond 5 kleine poesjes in een doos, voedde ze met de fles en alle 5 overleefden. Met veel plezier onthaalden we Pimpinello, onze nieuwe aanwinst, niet meteen tot grote blijdschap van Zorro. Wat deed dat klein monstertje in zijn huis ????

  De zomer deden we al uitgeleide, doch de weergoden bleven ons supporteren en zo vierden we het middeleeuwse feest in Poggio Cupro bij een zomerse warmte ! De organisatie ervan verliep dit jaar echter niet bepaald vlekkeloos, eerder emotioneel, stormachtig en met veel geruzie…..zo erg dat we even vreesden voor het voorbestaan ervan. Doch zoals altijd hier, werd de soep niet zo heet gegeten en beleefden de toeschouwers een prachtig schouwspel. Ikzelf zoals altijd lid van het gepeupel en dus van het werkende bedienende voetvolk, Erik uitzonderlijk dit jaar geen edelman maar de organisator van de gereserveerde tafels en werden er dit jaar niet meer zitplaatsen verkocht als mogelijk. Zo rommelig en heftig de organisatie zo fantastisch het feest zelf. Op het einde zette iemand moderne muziek op en iedereen in middeleeuwse kostuums samen met het publiek startte aan het dansen….

  ‘s Anderendaags konden we nog niet op onze lauweren rusten want het Amatriciana gebeuren stond gepland. Een benefiet-eten voor de slachtoffers van de aardbeving in Amatrice en Arquata. Tijdens de namiddag verkocht de jeugdcultuurdienst tweedehands-speelgoed, waarvan de kinderen de opbrengst zelf aan de kinderen van de getroffen gebieden zouden overhandigen. ‘s Avonds natuurlijk de pasta amatriciana. Ook giften waren welkom. Erik zat achter de kassa natuurlijk en zelf ging ik met onze gasten ernaar toe. Alles voor het goede doel. Het smaakte heerlijk, ook al waren er dagen van discussies geweest tussen de kokkinnen want iedereen kende wel hèt recept van de pasta amatriciana.

  Als laatste event voor het wijnfeest had nog de fameuze wandeling Passeggiando e Degustando plaats. Wandelen in de omgeving van Cupra gevolgd door een degustatie. De weervoorspellingen waren niet fameus en helaas laten de mensen zich hier tegenwoordig ook door beïnvloeden. ‘s morgens vroeg heel bewolkt en dus weinig zielen. Geen nood ,we waren allemaal getrainde wandelaars, dus dan maar kiezen voor een pittige wandeling, van 14 km door de wijngaarden, heuvels op en neer. De afwezigen hadden zoals altijd ongelijk, want de zon kwam er door en de degustatie achteraf in het museum smaakte hierna des te meer !!!!! Na deze activiteit sloten het museum en de enoteca tot volgend jaar. Alleen het wijnfeest bracht nog wat toerisme mee, maar dan eindigde het toeristisch seizoenin Cupra.

  Vòòr het wijnfeest logeerden traditioneel enkele klasgenoten van Erik, eigenlijk mijn jaarlijkse België bezoek. Doch dit jaar besloot ik eens om naar Biella te reizen in Piemonte, de geboortestreek van mijn moeder. Ik realiseerde me dat ik er al 17 jaar niet meer was geweest en de familieleden al 8 jaar niet meer ontmoette. Tijd voor een nostalgietrip. Een treinreis met 4 overstappen die me dan tot een B&B bracht die zeer gunstig lag, zowel voor het station als het centrum . Gewapend met een stadsplan, zocht ik dan ook die plekken op die we tijdens onze jaarlijks zomervakantie altijd bezochten. Het fototoestel deed overuren. De volgende 2 dagen trok ik samen met mijn neef en nichten op, die superblij waren om me terug te zien. Het geboortedorpje en huis van mijn moeder werden gekiekt, de winkeltjes, de bedevaartsoord Oropa in de Alpen waar we jaarlijks te voet naar trokken enz.….. een fantastische weerzien en we hopen dat het de volgende keer niet meer zo lang zal duren...want de tijd vliegt….

  Dat geldt ook voor het wijnfeest, voor we het wisten stonden we er weer in onze stand….maar dat is voor de volgende maandbrief.

  Nu volgt het ene wijnfeest het andere op, gevolgd door de griezelige halloweenperiode en daarna nog het truffelseizoen…….het cuprensische seizoen mag dan wel afgelopen zijn, onze Girandola heet jullie nog altijd van harte welkom !


  tanti cari saluti

  Isabelle en Erik


  PS:

  – ook het Italiaanse spoor moderniseert. Alles werd nu in het Italiaans en in het Engels omgeroepen. Ook op de kleine lokale lijntjes. Opeens riep men om dat de kaartjescontrole zou starten, dat men de controleur moest respecteren daar hij staatsambtenaar was enz.. (ook hier helaas meer en meer agressie vanwege de reizigers) dan volgde de vertaling doch niet in het Engels maar in het DUITS !!! dat klonk waarschijnlijk strenger als in het Engels…. Niettegenstaande deze omroep hebben we de controleur nooit gezien….

  05-10-2016 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:middeleeus feest in cupramontana, le marche, overnachten in italie, overnachten in le marche,vakantie in italie,bed en breakfast in le marche
  >> Reageer (0)
  05-09-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomer op de Girandola in Cupramontana  Cupramontana, 5 september 2016,


  Cari amici,


  Op 24 augustus om 3.30 's nachts stond de tijd even stil in enkele Italiaanse gemeentes. Ook wij hier voelde het huis goed schudden . Vooral als men bedenkt dat wij al door verschillende aardbevingen heen sliepen. Wij behoorden tot de gelukkigen die geen schade hadden zowel op materieel als fysisch vlak, doch 150km verder startte voor velen weer een ware lijdensweg van jaren puin ruimen en heropbouw.

  De maand augustus telde gelukkig ook weer leuke zomerse herinneringen , o.a. de pizza avonden waarbij meestal de jongere gasten meehielpen pizza deeg maken om dan 's avonds een persoonlijke pizza te mogen bakken bij de authentieke houtoven ! dit jaar ontstonden door creatieve geesten de voetbal en de girandola pizza !

  Als groot event stond opnieuw Cupra Beach op het programma rond 15 augustus , de hoogdag van de Italiaanse vakantie. Dit jaar besloten de weergoden om ons niet te pesten en onder een stralende zon plonsden kleine en grote kinderen in de 2 zwembaden, terwijl de ouders luierden in de strandstoelen opgesteld in het midden van de piazza in Cupramontana. 's Avonds kon men in wat eten en luisteren naar verschillende optredens.

  De 2 laatste weken werd de Girandola letterlijk overspoeld door gasten. De matrassen stonden zelfs in onze woonkamer: Een Italiaanse familie, een Belgo/Italiaans familie, onze vrienden die hier al jaren komen, ons neefje uit Umbrië en de jongste zus van Erik met haar familie. Een leuke bende waarbij dan spontane initiatieven als een gezamenlijke aperitiefavond tot een pasta-avond uitliep ! Neefje en nichtje even achtergelaten bij oom en tante en dus bezochten we een speeltuin, het avonturenpark en een pastaworkshop bij Carla . Bovendien liepen bij die laatste dan ook schapen rond en een grote knuffelhond en een babypoesje....

  We maakten dankzij de jeugdige gasten kennis met het Pokemon jagen . Blijkbaar waren er zelfs Pokemons tot in ons dorp Poggio Cupro beland en natuurlijk ook in Cupramontana, waaronder zeldzame en unike Italiaanse figuren.

  Einde zomer betekent niet meteen einde activiteiten: het middeleeuwse feest stond natuurlijk voor de deur wat s'anderendaags zou opgevolgd worden door een benefiet avond voor de slachtoffers van de aardbeving.

  Maar daarna zal de concentratie natuurlijk op de wijn vallen met als jaarlijkse apotheose het grote wijnfeest in Cupramontana. Wie nu in september of oktober boekt krijgt 5% korting bij het boeken van min. 3 nachten....

  Autunno in Cupramontana, herfst in Cupramontana, laat de wijn nu maar rijkelijk vloeien.


  tanti saluti cari

  Isabelle en Erik


  PS:

  – Gasten van ons gingen op uitstap naar Urbino waar de hertogfeesten plaatsvonden. Allerlei straatartiesten voerden iets op, o.a. ook een acrobaat. De muziek die zijn act begeleidde ,werd via de gsm van zijn compagnon naar de boxen gestuurd. De acrobaat voerde zijn toeren uit met de muziek op de achtergrond. Doch daar ging plotseling de gsm....de compagnon pakte op en begon woedend te schreeuwen dat hij nu niet kon antwoorden want hij was een act aan het begeleiden.....doorheen de boxen kon heel het publiek mee volgen…..en de acrobaat moest gedurende dit intermezzo zijn acrobatentoer even rekken......

  05-09-2016 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:vakantie in italie, vakantie in de Marche,overnachten in de marche, la girandola, cupramontana
  >> Reageer (0)
  09-08-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mig museum in Cupramontana  Cupramontana 3 augustus 2016,


  Het MIG museum in Cupramontana verbrak alle bezoekersrecords op 2 dagen tijd. Bedroeg het dag gemiddelde ca. 10 bezoekers, tijdens de Notte del Verdicchio ontving ik precies 100 geïnteresseerden. Maar hier hielp wel de meteo ! het was weliswaar droog en zonnig maar er waaide een stevige noordenwind, zodat het 's avonds en zeker voor de Italianen het best rillen geblazen was. Erik mocht de kaartjes voor de wijndegustatie op de piazza verkopen terwijl ik dienst deed in het VVV gelegen in het MIG museum. Een zeer goede keus van mij, want hier waaide geen wind en al gauw kwamen de mensen gewoon de warmte opzoeken !

  De 2de invasie gebeurde tijdens de aanwezigheid van de internationale volksdansgroepen voor het volksdansfestival. De Russische, Boliviaanse maar vooral de Japanse delegatie stortten zich op de souvenirs...diegene die die dag van dienst was op het VVV, belde in paniek naar Erik: “ kom gauw want het is hier een overrompeling en ze kopen alle souvenirs op”. Erik reed snel naar de papierhandel in Cupra , die de stock van de souvenirs beheerde. “ geef me maar al jouw stock !” Die was in een mum uitverkocht met bovendien 70 postkaarten... zo'n gevoel moeten de winkeliers hebben als de cruiseschepen hun toeristen uitladen op het vasteland ! Ook de wijnen in de enoteca konden deze toeristen bekoren ! Hun 3-daagse optreden mocht er ook zijn !

  De enoteca , een onderdeel van het wijnetiketmuseum , kregen we eindelijk aan de praat met behulp van de sommelier vereniging van de Marche ; geopend tijdens de namiddagen in de weekends met mogelijkheid tot proeven en kopen van wijnen uit Cupramontana.

  Juli, zomermaand, dus tijd voor de eventi. Het levend schaakspeltoernooi tussen Cupra, Staffolo, Apiro en Poggio San Vicino dat voor het eerst zou plaatsvinden in Apiro. Na lang zoeken was het team compleet en konden we een delegatie naar Apriro sturen. Onze gemeente bleek de zwakste schaker te hebben, doch we hadden wel de plezantste groep. Bleven de schaakfiguren van de andere partijen serieus en bijna onbeweeglijk op het schaakbord staan , wij zorgden voor animatie. Ons paard dreigde de koning van de tegenpartij om zijn koningin af te nemen, alhoewel we slechts op teken van de schakers mochten voortbewegen. Onze lopers toonden hun spierballen aan de tegenstanders en wij pionnen, probeerden de tegenpartij ook te intimideren. Maar het mocht niet baten, onze koning werd uiteindelijk toch schaakmat gezet, maar wij hadden wel veel plezier gehad. Er werd dan ook een groepsfoto van de verliezers genomen !!!

  De Notte del Verdicchio mocht ondanks het frisse weer toch opnieuw een aanzienlijk aantal toeristen verwelkomen, alsook het amateurtheater gezelschap tijdens hun opvoering. De volksdansgroepen braken alle records qua publieksgrootte , een overvolle piazza .

  De rondleidingen door Cupramontana hernam ik natuurlijk , dit jaar met als pluspunt het bezoek aan het Mig, de kruidentuin en een wijnproeverij in de enoteca.

  Onze Girandola draaide weer op volle toeren met o.a. een ex-journalist van het Belang van Limburg die 11 jaar geleden een artikel over ons schreef en hier nu met gezien logeerde. Heel veel Oost-Vlamingen dit jaar en zelfs de persoon die mij verving toen ik bij Kind en Gezin vertrok naar ons Italiaans avontuur.

  Een onverwachtse meevaller was mijn gesprek met radio Nostalgie. Die belde ons op daar ze tijdens de ochtendradio telkens een Belgische eigenaar of eigenares opbellen met een B&B in het buitenland. Ondanks het vroege uur luisterden er wel veel naar dat programma en kregen we bijna onmiddellijke respons en aanvragen.


  De zomer is natuurlijk nog lang niet voorbij, er wachten nog talrijke activiteiten, voor de zonaanbidders hebben we nog hier en daar een plekje vrij, de Girandola staat open voor iedereen


  tanti saluti car

  Isabelle en Erik


  PS:


  – Het Mig ontving de eerste Chinezen. 2 klanten van de wijncooperatieve in Cupra. Ze waren echt onder de indruk en vroegen Erik of ze ook iets mochten vragen. Natuurlijk. “Dit is zo mooi, mogen we het ook bij ons kopiëren ???

  – In de supermarkt van Cupra werkte sinds kort een nieuwe jonge kassierster, die graag babbelde met de klanten: “ oh ik zie dat u meloenen gekocht heb, een zeer goede keuze ! Citroenen , die moet u niet kopen, die zijn nog niet rijp genoeg, teveel klachten van de klanten. En wat denkt mevrouw, zal het vandaag gaan regenen ? het ziet er toch zo naar uit. oh mevrouw denkt van niet tja hopelijk is dit ook zo”

  – We gingen uiteten en Erik betaalde aan de kassa: “ah mijnheer is een stamgast dus dat is al een sconto (korting). Als antipasti hadden de gasten... o staat niet op de menukaart allee dan rekenen we de goedkoopste antipasto hiervoor aan. Mevrouw had 3 verschillende groenten als 2de gerecht dat is dan slecht 1 keer groenten en als dessert was mevrouw proefkonijn voor ons nieuw dessert dus rekenen we dat niet aan....

  09-08-2016 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:overnachten in de marche, vakantie in de marche, cupramontana, MIG, B&B la Girandola
  >> Reageer (0)
  08-07-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gemeenteverkiezingen in Cupramontana  Cupramontana 8 juli 2016,


  cari amici,


  Luidkeelse cicades produceren een aanzienlijk aantal decibels. Maar we weigeren oordoppen aan te doen, want finalmente deed koningin Zomer haar intrede. En wat voor een intrede, de temperaturen bereikten meteen de 35 graden.

  Toch stegen de politieke gemoederen niet echt. De laatste weken voor de gemeenteraadsverkiezingen kabbelden rustig voort. 2 dagen voor de verkiezingsdatum werden de stembiljetten bewaakt door de carabinieri.

  Op de dag van de verkiezingen sloten de stembureaus om 23 uur. Hierna moest Erik als onafhankelijke waarnemer van onze partij toezien of het tellen wel rechtsmatig gebeurde. De doos werd verzegeld en terug geopend en hierna de stembiljetten er 1 voor 1 uitgehaald , terwijl de gekozen naam hardop voorgelezen werd. De tellers werden bijgestaan door een bijzonder dik handboek. Op Italiaanse stembiljetten staan nl. alleen de namen van de partijen. Die moet men eerst aankruisen. Hierna kan men nog een voorkeurstem geven aan een persoon door die naam op te schrijven, dus hier geen voorgedrukte biljetten met alle kandidaatsnamen erop.

  Na de telling reed men naar de hoofdgemeente Cupramontana waar de telling om 2.30 eindigde.

  De burgemeester werd herkozen met iets meer dan 90% van de stemmen. Opkomst 57% (hier heerste geen kiesplicht) Onze lijst had iets minder dan 9% behaald. Ik hoefde gelukkig niet te zetelen ….Mijn politieke carrière dus kort maar krachtig en eindelijk konden Erik en ik ons weer 100% richten op onze echte business: onze B&B !

  Juni kende verschillende weertypes variërend van natte dagen , hagelbuien die een deel van de wijnoogst vernielden tot tropische temperaturen. Onze palio kon wegens de verschrikkelijke regenbuien niet doorgaan en verplaatste men direct naar volgend jaar. De verkiezingen achter de rug , dus mocht de cultuurdienst eindelijk ook de zomerplanning opstellen....een nieuwe activiteit, een dag op een Italiaanse boerderij om samen met de mamma pasta te maken !

  De zaterdagwandelingen vonden weer plaats onder fantastische weersomstandigheden ! Enkele sportieve gasten waren van de partij en beklommen zo samen met de podisti de top van de Monte San Vicino waarbij we die dag een adembenemend uitzicht hadden op de Abruzzo, Toscana, Umbria en de Adriatische kust !

  Het MIG telde al 450 bezoekers met o.a. ook Instagrammers en bloggers. Hierdoor leerde Erik een persoon uit de regio Marche kennen die hem vertelde hoe voortaan deel te kunnen uitmaken van de delegatie die de grote reisbeurzen in Europa bezoekt. Onze vereniging mocht ook meedoen , heel positief nieuws gezien de prachtige stand van de regio Marche !

  De blogster van de grootste Nederlandstalige blog over Italië www.ciaotutti.nl bezocht ook het Mig en vond het prachtig. De Cuprensers ontdekten langzaamaan de mogelijkheden van het VVV en bedachten een aantal souvenirs!

  Het seizoen in onze B&B startte positief met heel veel Belgische gasten waardoor we toch met een groepje voor de Rode Duivels konden supporteren, 2 jaar geelden nog rijkelijk voorzien van supportersattributen , een vriend vergrootte dit aantal nog eens en zo konden we ons Rode Duivelskot installeren. Het heeft jammer genoeg niet mogen baten en de attributen begden we dan maar weer op tot hopelijk over 2 jaar....

  Wie nog naar zon snakt, we hebben in augustus nog wat plekken vrij in onze B&B kamers !


  prettige vakantie aan iedereen en wie weet tot ziens op de Girandola


  Tanti cari saluti

  Isabelle en Erik


  PS:

  – het Mig en het VVV werden de laatste jaren o.a. open gehouden door stagiairs uit de toeristische sector. Maar de organisatie ervan liep niet altijd van een leien dakje. Er ontstond bijna eens strijd voor de nieuwe stagiairs tussen de gemeente en onze vereniging. Maandagmorgen zat Erik dan ook met spanning af te wachten of de stagiairs nu voor ons of voor de gemeente bedoeld waren ???? gelukkig voor ons …

  – met de verkiezingen moest elke partij 2 onafhankelijke waarnemers aanduiden om de telling te observeren, 1 voor Poggio Cupro en 1 voor Cupra. Erik werd gebeld of hij dat voor onze partij wilde doen ? ja hoor. Hiervoor moest hij zich even aanmelden op de gemeente. Daar aangekomen bleek hij al als waarnemer aangesteld te zijn voor de andere partij....dat kon toch niet ? Moest hij nu voor 2 partijen waarnemers zijn ?? de gemeentesecretaris vond dit ook maar absurd en belde de burgemeester op dat hij maar iemand anders moest vinden....

  – de banken hebben hier in de namiddag zeer speciale openingsuren in de aard van 14.20 tot 15.15 of van 14.10-15.40...bovendien elke bank verschillend....Erik kwam begin juli in de namiddag aan, en las de mededeling: in juli en aug alle namiddagen dicht...

  08-07-2016 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:overnachten in de marche, vakantie in de marche, cupramontana,
  >> Reageer (0)
  01-06-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.infiorata of Corpus Domini in de Marche
  Cupramontana, 1 juni 2016,


  Cari amici,


  Meimaand bloemenmaand, dat geldt zeker voor de Marche ! De zaterdagwandelingen gebeurden dan ook richting de bergweiden want die tooiden zich met de prachtigste flora voorzien van verschillende kleuren en geuren: orchideeën, narcissen, pioenrozen , viooltjes de ene nog mooier dan de ander. Wie in juni komt hoeft niet te treuren , het bewonderen van de de bloemenpracht gaat gewoon door met andere soorten of men moet gewoon wat meters omhoog klimmen...

  Het mooie weer zette ons aan om traditioneel in mei ons zwembad te openen dat natuurlijk door een Nederlands koppel ingewijd werd. Onze scooters kwamen ook uit de winterstal en we toerden alweer heerlijk rond door het Machigiaanse landschap.

  De cursus van wilde planten sloot de cyclus af met een uitstap naar een kruidenboerderij waar men essentiële olien van de diverse kruiden produceerde o.a. van lavendel , tijm en laurier. Geen Provence toestanden maar kleinschalig met echte lavendel .

  Een nieuw avonturenpark opende vorig jaar haar deuren en nodigde deze maand de verschillende overnachtingsstructuren uit de buurt uit om de attracties zelf te beleven. Een dagje in de buurt van de grotten, maar dan zonder het bezoek aan de overigens indrukwekkende natuurfenomenen. Allereerst trokken we ons een set riemen en helm aan, waarmee we bij een gemakkelijk parcours mochten oefenen. Een als groen aangeduid pad, maar toch al behoorlijk hoog. Daarna volgde het blauwe pad , waarbij we via hevig bewegende bruggen en andere toestanden de snelstromende rivier mochten oversteken. Hier haakten al enkele kandidaten af. De rode tocht beloofde weinig goeds voor de landrat die ik ben , dus liet ik dat maar aan de laatste moedigen over. Geen Marchigiaans event zonder eten en dus schoven we later aan aan een lekker buffet, dat smaakte best na deze inspanningen. De namiddag stond bijna helemaal in het teken van de plaatselijke cultuur. Onze culturele gids vertelde ons heel wat over de romaanse kerk en de rotskerken die we even later via een stijgende wandeling bereikten. Hier wachtten 2 speleologen ons op en getooid met helm en licht doken we de grot achter de rotskerk in. Na een tijdje deden we onze helmlichten uit en in het pikkedonker hoorden we één van de grootste vleermuiskolonies een enorm lawaai maken. De dag sloten we af in de kleine ommuurde gemeente van Genga en zijn gemeentemuseum waar sinds kort de stenen Venusfiguur te bewonderen viel. Een piepklein gebeeldhouwd werkje uit het Stenen tijdperk en pas enkele jaren geleden ontdekt in de grot die we zoeven bezochten. Een dik applaus voor de organisatoren, we beleefden een echte ontspannende vakantiedag !

  Begin mei bezochten we de pas gerestaureerde steenfabriek in Cupra. De oude ovens waren goed geïntegreerd in de restauratie. Een fantastische ruimte met als naam de fabriek van de smaak. Er bevond zich nu een volledige professionele keuken ter beschikking van kleine bedrijven die jams of andere gastronomische producten wensten te maken en te verkopen maar zelf niet in een dergelijke keuken konden investeren. Maar men is nog op zoek naar andere ideeën om het hele gebouw te gebruiken in de toekomst, misschien bedenkt één van de lezers van deze maandbrief wel iets?????

  De Wereldoorlog 1 voordracht hielden we nog eens voor de historische vereniging in Ancona. Een leuke namiddag bovendien gevolgd door een heerlijke maaltijd bij een van de organisatoren in een oud historisch palazzo met prachtige blik op de haven.

  Corpus Domini met de infiorata of bloementapijten vergde ook dit jaar weer veel helpende handen, niet alleen moesten er bloemen geplukt en geleverd worden maar natuurlijk ook weer geplakt. De lerares kunstgeschiedenis overtrof zichzelf dit jaar met 7 ontwerpen die natuurlijk weer allemaal voorzien moesten worden met granen, planten en bloemblaadjes; een geduld werk gedurende een hele week, maar wel gezellig ! De dag zelf was het weer vroeg opstaan geblazen, voor de hele vroege vogels half vijf, schrijfster dezes arriveerde om 5.45 op de pizza van Cupra, vroeg genoeg want zoveel volk was er nog niet. Maar met behulp van de schoolklassen en talrijke ouders mochten we tevreden zijn over het resultaat. Zoals altijd hielp iedereen iedereen en om 11 uur vertrok mijnheer pastoor met de relikwieën aan het hoofd van de processie via alle bloementapijten gevolgd door een hele stoet gelovigen. Voor de toeristen een bijzondere belevenis.

  De spannendste gebeurtenis van deze maand waren natuurlijk de verkiezingsperikelen. Zoals vermeld in de vorige maandbrief was er slechts 1 partij kandidaat, wat op het eerste zich voordelig leek, maar volgens de Italiaanse wet dan weer niet. Die ene partij moet dan een bepaald aantal stemmen halen wat in Cupra alleen haalbaar zou zijn mits ca. 70 % participatie. Indien niet , wordt de gemeente onder curatele geplaatst en dan kwam een commissaris uit Rome voor een jaar alles overnemen. In de speciale verkiezingsbrief vertelde ik reeds dat er dan maar een 2de lijst gemaakt werd, in de hoop dat de tegenpartij in extremis een lijst zou indienen en/of om de aanstelling van een commisaris te voorkomen. Bovendien, zelfs al zou de enige partij het gevraagde quotum bereiken, dan bezat die 12 zetels zonder enige vorm van tegenspraak, wat de huidge burgemeester verre van gezond vond. De 2de lijst werd dan net op tijd ingebracht ondaks het theater van de rechtsen die nog even deden alsof ze een lijst indienen, maar helaas voor hen trapte men er niet in. Ik was 1 van de 12 namen die op de 2de lijst stonden en nu werd het wel spannend want nu deden we echt mee. We bestonden uit een vrolijke en positieve ploeg die er het beste van wilde maken en hielden zelfs een persconferentie . Zo was de gemeente gered !

  De verkiezingen zijn nu zondag op 5 juni en maandag weten we welke 4 mensen van onze lijst in de gemeenteraad zullen zetelen, want de verliezende partij krijgt sowieso 4 zetels.

  In afwachting daarvan runnen we nog altijd onze Girandola, voor ons de belangrijkste inkomstenbron ! Met deze keer nog een last minute aanbieding geldig gedurende de eerste week van juli voor het appartement en de grootste kamer Rossini.


  Tanti cari saluti


  Isabelle en Erik


  PS:

  – voor de voordracht van Ancona reed ik met ons busje volgeladen met de andere voordrachthouders naar de havenstad Ancona. Doch waar precies moesten we zijn? Aan de rand van Ancona wachtte 1 van de organisatoren ons op in haar Fiat Panda en toen volgde een dollemansrit door nauwe steegjes , smalle bochten, e.d. waarbij de chauffeur in de Panda totaal geen benul had van de afmetingen van de Fiat Ducato bus....

  – de burgemeesterpartij organiseerde voor de hele bevolking een penne per tutti avond,( pasta voor iedereen) in het gemeentepark. Wij als 2de lijst en zogenaamde oppositie gingen er ook naartoe. De 1ste keer in de gemeentegeschiedenis dat oppositie partij en andere partij met elkaar verbroederden....andere jaren was het altijd 2 aparte bijeenkomsten geweest met veel gebrul en geschreeuw...

  01-06-2016 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:infiorata, corpus domini, musea in de marche, grotten van frasassi, parco avventura frasassi, cupramotnana, bed and breakfast italie
  >> Reageer (0)
  07-05-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Musea in Grotta of MIG in Cupramontana


  Cupramontana 19 april 2015,


  Maart roerde dit jaar met een zeer natte staart !!! Voor de bloemen en de natuur een welkome zegening, al dat water. Onze verbouwingswerken beëindigden we net op tijd , zodat we ons toeristisch seizoen openden met het Paasweekend. Een Italiaans koppel uit het noorden waarvan de echtgenoot directeur was van een mooi natuurpark en dan een Belgisch gezin waarvan de vrouw nog een ex-klas en schoolgenote was geweest in het K.A.Bensberg in de BSD. Een mooi weerzien ! Maar voorahet feit dat vanaf het Paasweekend de hemelsluizen sloten en de zon van de partij was !!

  Een medewerker van de universiteit van Ancona interviewde Erik over het wonen in Italië. Samen met de universiteiten van Amsterdam en Oxford werkten ze aan het project van geëmigreerde Nederlanders, Duitsers en Engelsen in de regio Marche.

  Deze lentemaand startten talrijke interessante cursussen , waaronder 3 zondagnamiddagen i.v.m. Marchigiaans koken. De cursisten bestonden uit een gezellige mix van buitenlanders en Italianen, waaronder 2 moedige mannen ! De eerste les leerden we de marchigiaanse specialiteiten te bereiden, nl. vincisgrassi, de marchigiaanse lasagne. Het grootste verschil bestaat uit het vleesmengsel , niet gewoon gehakt, maar kalfsgehakt, kalfssoepvlees, varkensworst en 1 gevogelte liefst met nog de lever, niertjese e.d. er bij ! De lasagnevellen leerden we ook klaarmaken, hiervoor moest men over een paar forse arm- en schouder- spierballen beschikken, iets wat schrijfster dezes niet bepaald bezit. Maar gelukkig bestaat voor de minder gespierde mensen het pastamachientje. Tijdens de cursus natuurlijk taboe. Als contorno of bijgroenten hadden de 3 kokkinnen, echte Italiaanse mamma's wilde planten geplukt en die verwerkten we tot sla. Dikke pret alom en natuurlijk het mooiste moment om dat allemaal samen op te eten ! Bovendien ontvingen we de deegplank, de deegroller, de lasagnevorm en een witte slakom met een zak om dat allemaal op te bergen en dit voor 60 euro voor de 3 namiddagen te samen !!! De 2de les mochten we het volgende typisch gerecht klaarmaken: coniglio in porchetta of konijn gevuld met varkensvlees. Dat bleek een heel bewerkelijke operatie te zijn, gelukkig leerden we ook de typische gehaktballetjes te bereiden, gnocchi, marchigiaanse pizza en crescia....dat betekende weer heel veel smullen. De laatste kookdag mochten we ons toeleggen aan de desserts, de fameuze cantuccini of amandelkoekjes stonden nu op het programma, een krentenbrood, dan de Pesche of gevulde gebakjes. Maar we konden natuurlijk niet op die zoetigheden alleen leven, dus leerden we passatelli maken, pastasoort gemaakt van geraspte kaas en meel. De saus bestond uit versgeplukte paddenstoelen en ...verse truffels. Want de echtgenoot van één van die Italiaanse kokkinnen bleek truffeljager te zijn !!! Een betere maaltijd bestond er niet om de kookcyclus af te sluiten. Bovendien werd Erik uitgenodigd en alle andere partners en de burgemeester om samen alles op te eten. Erik had zijn verjaardag en mocht dan op het krentenbrood een kaarsje uitblazen. Zo'n leuke cursus met zoveel plezier, ja we wilden allemaal absoluut een vervolg erop !

  De volgende interessante cursus, i.v.m. natuurfotografie gegeven door de amateurfotografen van het WWF natuurparkje in Jesi. Hier leerden we dieren, landschappen en planten te fotograferen, theorie en praktijk natuurlijk. Landschappen fotograferen gebeurde tijdens de uitstap naar het eeuwenoude beukenbos bij de Monte San Vicino. Dieren in het natuurpark zelf, hierbij verstopten we ons in de observatiehutten en mochten we de Rolls Royce lenzen van onze lesgevers gebruiken, telelenzen van 600 mm met een waarde van 11.000 euro. Loodzware wapens maar fantastisch om te fotograferen. De planten en insecten makrofotografie konden we naar believen in de kloof van de grotten oefenen. Gelukkig bestond hier wel een goedkoop alternatief voor de dure makrolenzen, ijzeren ringen, toevallig had ik die ook en kon ik eindelijk leren ze te gebruiken !

  Binnenkort mogen we onze mooiste foto's die we getrokken hebben, samen brengen, krijgen we nog les hoe ze te bewerken en de allermooiste gaan naar een fototentoonstelling in de herfst !

  Een nieuw initiatief in Cupra : een eigen taxidienst, dat ontbrak wel. Deze taxichauffeur ontving 2 officiële plaatsen bij de apotheek in Cupra en beschikte over een mooi comfortabel busje, ook voor tochten: Ricardo 3483929747 of www.taxicupramontana.it

  De plaatselijke bakker die al ooit 4 wereldrecords verbrak in het Guiness World record book, wilde nu in de zomer het record breken van de langste ronde cake ter wereld. Hiervoor zou hij rond het centrum , op de “ring” van Cupra , allemaal kinderen het deeg laten maken en dan met een verplaatsbare oven in 24 uur tijd de cake willen bakken. Andere records die op zijn naam staan, de grootste cappuccino, de grootste glutenvrije pizza, het grootste brood en glutenvrij brood !

  De opening van het MIG of musei in grotta, van het Verdicchiocomplex werd een paar keer uitgesteld vanwege de trage vorderingen van de werken, maar nu was het officieel: 30 april en 1 mei ! vanwege de gemeentelijke verkiezingen op 5 juni mocht de burgemeester vanaf 40 dagen voor de verkiezingen geen officiële daden meer verrichten in Cupra en zou het dus geen opening worden maar een opendeurdag.

  De verkizengsstrijd waslosgebarsten en leek meer op een soap want de oppositiepartij vond geen burgemeesterkandidaat en dus was er voorlopig maar 1 partij.....wordt vervolgd.

  Onze Archeoclub keek tevreden terug op de tentoonstelling van de WO1 en in mei mogen we in Ancona onze voordrachten e.d. nog eens houden.

  Vanaf Pasen waren de weergoden ons goed gezind en genoten de ouders van Erik ,die weer afgezakt waren naar het zuiden ,van prachtig en zelfs soms van bijna zomers weer !

  Allerlei klusjes werden samen aangepakt zoals het maken van een eigen privehoekje in onze tuin ! April begon helaas met een triestige gebeurtenis, we namen afscheid van de laatste Girandola mascotte, onze 15,5 jarige hond Bruno. Hij ligt nu ook samen met al onze andere huisdieren op ons dierenkerkhofje en voorlopig zijn we blij met onze Zorro poes.

  Zonnig weer, ideaal om de olijvenbomen te snoeien en enkele uitstappen te maken. Allereerst naar de stervende stad, Civita di Bagnoregio ten noorden van Rome en in de buurt van het Bolsena meer. Indrukwekkend om te zien hoe een dorp gelegen op een heuvel door erosie langzaam verdwijnt.

  Ook het zuiden van de Marche verkenden we o.a. Sarnano en Montefalcone.

  Een andere cursus dat ik volgde: over de etnobotanica, wilde eetbare en medicinale planten, eetbare bloemen, kruiden , zeer interessant gegeven en dit tot midden mei !

  Voordat de MIG of Musei in grotta de opendeurdag hield, moest er natuurlijk een heel verhuis gebeuren. Het VVV verplaatste Erik samen met de hulp van enkele collega's, het wijnetiketmuseum en de enoteca veranderden ook van plek en de buitenwerken voor de kruidentuin startten ook. 30 april was nu de datum. zoals altijd gebeurde alles op het laatste nippertje maar alles geraakte op tijd klaar. 2 dagen voor de bewuste datum plantten we al een aantal planten en net voordat het publiek kwam plaatsten we de laatste naambordjes.

  Een groot succes voor de bekendmaking van de MIG want er kwam veel volk ! Via een lift of een trap bereikte men het VVV waarmee dan men het wijnetiketmuseum betrad, het wijnmuseum en de Smaakstraat om uiteindelijk bij de enoteca te belanden. Bij mooi weer kon men dan in de kloostertuin wandelen.

  Op 1 mei gaan de deuren even open van de gerestaureerde steenfabriek dat nu ook een publiek doel kreeg. Doch dat is dan weer voor volgende maand.

  Einde april deed de maand toch wat hij wil...heel veel regen en lang geen zomerse temperaturen meer. Maar ja het was weer tijd voor het San Michele feest in de wijk San Michele en dan waren de regengoden altijd present volgens de legende dan.


  De talrijke feesten staan weer voor de deur, de patroonheilige feesten van Jesi, Ancona, Cupramontana, Corpus Domini of de bloementapijten, de opendeurdagen van de wijnproducenten , de wijnproeverijen van de biologische wijnboeren.....en de maand van de bloeiende velden met honderden verschillende wilde bloemen en vooral de wilde orchideeën. Kom zelf maar eens kijken !


  tanti saluti cari.


  Isabelle en Erik


  PS

  – Bij het verhuizen van het VVV stelde Erik vast dat er geen telefoonaansluiting voorzien was in het nieuwe gebouw. Bij navraag bleek dat men dat vergeten had...maar het zal in orde komen

  – 's Middags bij de plaatselijke supermarkt , 1 kassa open met een heel lange rij. “och” vroeg de kassierster aan de klant Giannidie net aankwam “ Gianni neem eens de microfoon en roep eens om dat Simona aan de kassa komt helpen”. Gianni deed dat maar er kwam geen geluid uit. Op het knopje duwen...nog geen resultaat. Ik nam de microfoon ,duwde op het knopje en Gianni kon nu omroepen. Een verbaasde Simona kwam aanhollen, hadden ze een nieuw personeelslid aangeworven ? Ze kende de stem immers niet van de omroeper....


  07-05-2016 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:cupramontana, toerisme italie,overnachten marche, toerisme marche
  >> Reageer (0)
  03-03-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.februari in de Marche  Cupramontana 3 maart 2016.


  Cari amici,


  de loopgraven zijn toegemaakt en we kunnen terugkijken op een succesvolle tentoonstelling. Bij deze iedereen die uit Belgenland meedacht en /of materiaal opstuurde, hartelijk bedankt !!!!

  De voordrachten-namiddag kende ook veel belangstelling, naast gedichten en uittreksels uit boeken lazen we ook dagboeken en brieven voor, zodat het hele oorloggebeuren een emotioneel en menselijk aspect kreeg. Mijn bijdrage bestond uit het voorzlen van de Nederlandstalige vertaling van In Flanders Fields, een stukje uit Im Westen Nichts neues en een Brief van een Oostenrijkse officier. Als decor pronkte de grammofoon uit 1905 dat mijn Italiaanse overgrootouders nog gebruikten in hun herberg !

  De tentoonstelling wordt nu afgebroken , om plaats te maken voor de installatie van de MIG, of Musei in Grotte, een soort Verdicchiocentrum met VVV, enoteca, wijnetikettenmuseum en museum van het wijnfeest. Meer nieuws hierover in de volgende maandbrieven .

  Op regionaal toerisme staat er nog wat te gebeuren, nl. de planning van een heus fiersroutenetwerk in de Marche, iets dat al lang op onze wenslijst stond. Regio's zijn te vergelijken met onze provincies maar met meer bevoegdheden, zoals onderwijs, toerisme en gezondheid. Eind vorig jaar kwam er een nieuw regionaal bestuur met een nieuwe schepen van toerisme met blijkbaar een realistischer beleid voor de toekomst, niet meer uitsluitend naar China en Rusland gericht, want dat was alleen interessant voor de outlets en andere shoppingcentra. Nu richtte men zich ook naar het individueel toerisme voor Noord Europa meer bepaald naar de vakantiegangers die graag fietsten en wandelden.

  2 architecten brachten alle bestaande fietspaden en wegen in kaart rond de Vallesina , het gebied van Sassoferrato, bij de grotten in het binnenland tot de kust. In de toekomst wilde men dat uitbreiden naar andere gebieden in de Marche om regio- overschrijdend te worden. Belangrijke was vooral het idee van unificatie, onderhoud en samenwerking tussen de verschillende gemeentes. Hoopvol voor de toekomst dus. bovnedien palnde men naast de fietspaden ook wandelpaden en paardentrajecten !

  Na de voordracht wilden Erik en ik eens de frieten proeven van de pas geopende Nederlandse frituur....ja die schieten als paddestoelen uit de grond hier, ook in Ancona... Doch helaas voor de Nederlandse lezers onder jullie, er gaat niets boven Belgische frieten, ook al worden die meer en meer door frietchinezen uitgebaat. Dus s wachten we nu op een Belgische tegenhanger van die Nederlandse frituurs !! Wie durft ?

  We profiteerden van het nogal lenteachtige weer om wat verbouwingen te doen in ons eigen woongedeelte. Een deel van de vloer was nooit verstevigd en geïsoleerd geweest, dus pakten we dit nu aan. Terwijl 2 ijverige mannen en Erik hiervoor zorgden, verwerkte ik 20kg bio sinaasappelen tot lekkere jam voor onze gasten. Geen sinecure want het was heel veel werk Ik bestelde ze rechtstreeks bij een Siciliaanse bio citrus plantage , waarbij tussen bestelling oogst en levering nauwelijks 2 dagen verstreken.

  Op mijn verjaardag werd ik behalve met mooie geschenken ook verwend met stralende zon en azuurblauwe luchten temepraturen vna 20 graden. Dat werd dan een tochtje naar de zee meer bepaald naar Fuorenzuola, een kleine historische gemeente op een huevel bovenaan de kust tussen Pesaro en Gabicce Mare. We maakten een prachtige wandeling daalden af tot het strand en klommen terug . De visrestaurants echter alle bezet ! maar een lekker ijsje in Fano smaakte bij dit fatnastische weer des te meer !

  De zaterdagwandelingen gingen natuurlijk nog altijd door en we verkenden zo weer prachtige gebieden en routes dichtbij onze woonplaats.

  Door de werken zullen we wat later openen dan normaal, nl. met Pasen. We moeten ook mee met de tijd en vanaf nu posten we dagelijks op Instagram onder lagirandolabb een foto van onze Bed and Breakfast en onze belevenissen.

  In maart staan bovendien veel cursussen op de planning, een natuurfotografie cursus georganiseerd door WWF, en koken op zijn marchigiaans!!!!

  Voor de gasten bestaat de mogelijkheid om t/m einde mei een Italaianse cursus te volgen gedoceerd door een Italiaanse leraar met jarenlange ervaring. Zowel beginnelingen als gevorderden kunnen hiervoor terecht en daar het vakantie is gebeurt het allemaal op een zeer ontspannende manier !


  tanti cari saluti


  Isabelle en Erik


  Ps:

  – Een van de bijeenkomsten i.v.m. WOI bestond uit het voordragen van teksten en gedichten geschreven in 1 van de Marchigiaanse dialecten, met op de achtergrond de Italiaanse vertaling ervan. Leuk vond ik de naam van Keizer Franz-Jozef in het dialect; in het Italiaans was het Francesco- Giuseppe wat nog majesteitsachtig klonk, maar Cecco-Beppe ….dat had zijn lakei kunnen zijn....  03-03-2016 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  >> Reageer (0)
  11-02-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cupramontana en de eerste wereldoorlog  Cupramontana, 10 februari 2016.


  Cari amici,


  Om deze brief te schrijven ben ik even uit mijn loopgraaf geklauterd...de tentoonstelling over WOI en Cupramontana kende en kent nog altijd een groot succes.

  Maar vòòr de inwijding van 24 januari moest er nog veel gebeuren.

  Het nieuwe jaar luidden we in met schuimwijn en vuurwerk op de piazza van Cupramontana waar in een grote tent een dj de ouderen onderons entertainde tot 2 uur om dan de jeugd verder te vermaken tot 8 uur 'morgens. Wij waren dan al lang in onze bedden gekropen want onze gasten moesten er vroeg uit.

  De nieuwjaar festiviteiten eindigden met het nieuwjaarsconcert in ons dorpje Poggio waarbij ik tot mijn verbazing leerde dat het bekende kinderlied “Altijd is Kortjakje ziek” muziek van Mozart was !!!

  Koning Winter was dit jaar echt lui want op 1 week na, genoten we hier van prachtig lenteweer. Erik vertrok met veel optimisme naar Belgenland met ons busje volgeladen met reclamespullen voor het Vakantiesalon in Antwerpen. Doch in Noord-Frankrijk begon de ellende en bleek dat hij de slechtste reisdag ueberhaupt had uitgekozen ….Gelukkig arriveerde hij dan toch veilig bij zijn ouders.

  Ondertussen hadden de organisatoren van de tentoonstelling over WO1 gevraagd of ik ook een bijdrage wilde leveren aan de voordrachtendag i.v.m. de tentoonstelling. Ik had nl. via vrienden in België talrijke foto's ontvangen over WOI , zodat men besloot om een Europese hoek te maken. Gedurende een hele week vergaderden we , brainstormden we beter gezegd. Want vergaderen in Italië betekent steevast tevens gezellig samenzijn, er wordt geen onderscheid gemaakt een zakelijk samenkomen en een gezellig onderonsje zodat er veel meer vergaderd moet worden...maar uiteindelijk komt het altijd wel goed ! Het opstellen van de tentoonstelling op zich gebeurde gelukkig zeer efficiënt o.l.v. een toekomstige architect, die de hele planning op papier had gezet en zo konden we bij het opbouwen , hem gewoon vragen waar en hoe alles opgesteld moest worden !!!

  De tentoonstellingsruimte bestond uit de pas gerestaureerde gewelfde kelders van het Sint Catharinaklooster dat na de tentoonstelling het Verdicchiocentrum zou worden met VVV, enoteca, museum e.d. Gedurende 7 avonden werkten we ijverig aan de opstelling, weliswaar in de kou want zo'n kelders zijn niet echt warm , maar soms bracht er iemand thee en koekjes en konden we er weer tegen. De Europese hoek voorzag ik van klaprozen van crêpepapier, verwijzend naar het beroemde gedicht In Flanders fields of in Vlaamse velden. Aanvankelijk verbaasde men zich over die bloemen, maar de uitleg werd positief onthaald.

  We hadden veel materiaal, naast 600 foto's, , ontvingen we een fiets dat door de ciclisten bersaglieri gebruikt was , uniformen, medailles, dagboeken, brieven enz... onvoorstelbaar hoeveel de bewoners uit Cupra op zolder , in kasten e.d. hadden gevonden.

  Het idee voor de tentoonstelling startte oorspronkelijk met de 135 namen vermeld op het oorlogsmonument . Achter elke naam wilden de organisatoren een verhaal vinden , liefst met een foto en daar slaagden ze wonderwel in. De tentoonstelling zou dan 4 weekends duren met telkens speciale evenementen erom: films, voordrachten, muziek en gedichten.

  Onder een enorme belangstelling vond de inwijding plaats, de burgemeester knipte het lint door en nam iedereen plaats in de laatste ruimte om naar de verschillende voordrachten te luisteren. Daarna kon iedereen deelnemen aan het buffet, waarvoor ik wafels had gebakken. (bij de laatste wafel brak mijn wafelijzer, doch gelukkig kon Erik dan een nieuwe uit Belgenland meebrengen).

  Op dat moment stond Erik op het Vakantiesalon in Antwerpen gedurende 5 dagen in naam van de vereniging van Cupramontana-Accoglie. Er kwamen heel vele geïnteresseerden en als daarvan nu een klein percentage boekt dan kunnen we het salon succesvol noemen.

  Zijn terugreis naar het zuiden verliep voorspoedig en het busje was op de terugtocht net zo vol als de heenreis, want de olijfolie, en wijn waren nu vervangen door chocolade en andere lekkere dingen.

  In afwachting dat de gedichten e.d. voorgelezen moeten worden , daal ik maar weer af in de loopgraaf en groet ik jullie hartelijk vanuit la Bella Italia !!!


  tanti cari saluti


  Isabelle en Erik


  PS:

  – Op mijn terugrit vanuit Umbrië belandde ik in een monsterfile. Er was waarschijnlijk een ernstig auto-ongeluk gebeurd in één van de tunnels. Via een omleiding konden we daarna gelukkig weer doorrijden. De volgende dag las in de krant de oorzaak van die file : een koppel reed op de snelweg en kreeg een enorme ruzie. De man stopte en zette zijn vrouw af aan de rand van de weg. Hij reed woedend verder waarbij hij tegen een andere auto aanreed. Vervolgens stopte er een bestelwagen om hulp te bieden. Doch de man was nog altijd razend en sprong in de bestelwagen van de hulpgever. Met die wagen reed hij verder nog altijd in een razende bui , botste dan uiteindelijk tegen een vrachtwagen en was op slag dood.....

  11-02-2016 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:le Marche, vakantie in le Marche, Cupramontana
  >> Reageer (0)
  01-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.B&B la Girandola op het vakantiesalon in Antwerpen
  Dit jaar staan we met  de vereniging van alle overnachtingsmogelijkheden in Cupramontana Cupramontana-acccoglie, op het vakantiesalon in Antwerpen van 21 jan. t/m 25 jan.
  Ideale manier om kennis te maken met onze B&B la Girandola , de gemeente Cupramontana en de regio Marche. bezoek hal 1 stand 1101 !  01-01-2016 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:vakantiesalon antwerpen, cupramontana, toerisme italie, toerisme cupramontana,overnachten le marche
  >> Reageer (0)
  30-12-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de beste wensen vanaf B&B la Girandola in Cupramontana, le Marche
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Veel plezier bij het lezen van het jaaroverzicht en de beste wensen !

  30-12-2015 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:la Girandola cupramontana,
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaaroverzicht 2015 B&B la Girandola Cupramontana november,december
  November 2015:

  Overvloedige olijvenpluk:


  December 2015:

  Optreden van la pizzica, een dans uit de Puglia:

  30-12-2015 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:pizzica,cupramontana,vakantie in de marche,olijvenpluk,olijfolie
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaaroverzicht 2015 van B&B la Girandola in Cupramontana:sept okt
  September 2015:

  het middeleeuws diner in Poggio Cupro


  Oktober 2015:

  Onze B&B la Girandola the place to be om een 35-jarige reunie te vieren met de klasgenoten:

  30-12-2015 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:b&b in de marche, vakantie in de marche, middeleeus diner, middeleeuwen ,poggio cupro
  >> Reageer (0)
  29-12-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaaroverzicht 2015 B&B la Girandola: juli en augustus
  Juli 2015:

  Een bezoek aan de vroegere zwavelmijn in Cabernardi en een pracht wandeling naar de top van de Monte Sibilla:
  Augustus 2015:

  De Verdicchiorace in Poggio Cupro en maritiem Cupramontana:
  29-12-2015 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:cabernardi,Cupramontana,vakantie in de Marche, de Monte Sibilla, sibillini
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overzicht 2015 mei juni bij B&B la Girandola in Cupramontana
  Mei 2015:

  de bekende oldtimerrace Mille Miglia deed dit jaar een tussenstop in Senigallia:


  Onze B&B la Girandola , een geliefde plek om iets te vieren, zoals een Abraham verjaardag:  Juni 2015:

  Elke 2de zondag na Pinksteren viert Cupramontana Corpus Domini met een infiorata of bloementapijten. Een heel werk !
  29-12-2015 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:infiorata in de marche, vakantie in de marche,overnachten in de marche,cupramontana,bed and breakfast
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.overzicht maart april B&B la Girandola
  Maart 2015:

  Op 8 maart op vrouwendag worden de vrouwen letterlijk in de bloemetjes gezet, met name met mimosa:


  Lekker eten bij ristorante Vintora in Poggio San Marcello:  April 2015:

  April stond in het teken van de gastronomie, eerst op de Girandola de langste tagliatelle maken en dan bij Carla een pastaworkshop gevolgd:  29-12-2015 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:bed and breakfast in de marche, de marche, cupramontana, pastaworkshop in de marche
  >> Reageer (0)
  26-12-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaaroverzicht 2015 bij B&B la Girandola januari en februari
  Januari 2015:

  Een nieuw bord voor B&B la Girandola:

  Mooie wandeling met de podisti in de sneeuw:


  Februari 2015:

  Fotoworkshop:

  Met de zaterdag wandelgroep naar de rotskerk van Genga:  26-12-2015 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:wandelen in de marche, vakantie in de marche, bed and breakfast in de marche, cupramontana
  >> Reageer (0)
  19-12-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's oktober november in de Marche
  In de binnenkant van de klokkentoren in Cupramontana:

  Terug in de tijd, zich weer 18 jaar voelen !!!

  Olijvenoogst, plukken, lekker eten en lekkere olijfolie als beloning:  Ondertussen reclame voor Cupramontana gemaakt op de fuori expo Milano:

  Terug herstart met  de mooie zaterdagwandelingen:
  19-12-2015 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:olijven in de marche, olijven plukken, olijfoliemolen, olijfolie, overnachten in de Marche
  >> Reageer (0)
  06-12-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olijven plukken in de Marche
  Cupramontana 5 december 2015,


  Cari amici,


  Precies op 1 november woonden we alweer 15 jaar Poggio Cupro . Maar tijd om dit heuglijke nieuws te vieren ontbrak gewoon , want de talrijke olijven riepen om geoogst te worden. Vorig jaar kampten we met een reusachtig tekort, dit jaar wist men gewoon niet waar met de oogst te starten. Blij dat ik was, eindelijk weer plukken ! Het novemberweer overtrof zichzelf met superwarme dagen van meer dan 20 graden waardoor het meer dan een plezierige activiteit was. De estate van San Martino of Sint-Maartenszomer klopte dit jaar als een bus.

  We legden de netten rond de bomen , namen een tak vast in de boom of beneden vanaf de grond en ritsten de olijven eruit. Op de middag genoten we ,naargelang de eigenaars aanwezig waren of niet, van een lekkere lunch of anders een pranzo a sacco, de meegebrachte picknick. Na een halve dag werken in de open lucht smaakte alles. Zodra het donker werd, staakten de activiteiten en brak het uur der waarheid aan , hoeveel hadden we geplukt ?

  Om de 2 dagen, reden we dan met de hele buit naar de olijfoliemolen waar we dan beloond werden door de heerlijk geurende verse olijfolie. Dit jaar steeg de olijvenkoorts tot ongekende hoogte, bij elke ontmoeting in het dorp waren de vragen: hoeveel kilo, naar welke molen ga je maar de belangrijkste hoe was de resa, of de opbrengst? Hoeveel percent olie kwam er uit die hoeveelheid olijven ?

  Dat laatste hing van verschillende factoren af: welke soort olijf ? Er bestonden in Italië wel meer dan 400 rassen olijven , in de Marche al 40 . Sommige zoals de dikke San Francesco of Ascolana gaven ondanks hun reuze afmetingen weinig olie en waren meer geschikt voor consumptie. Eigenlijk bevatten de allerkleinste olijven zoals de Carbonella en de Mignola de meeste olie, maar hiervan moest men beduidend meer plukken. Vanaf 200 kg immers kon men een olijfoliemolen in de Marche huren, bij minder gewicht ruilde men de olijven tegen olie van de molen. Door de schandalen van de geïndustrialiseerde olijfolies zaols Bertolli of Carpelli, was de olijfolie uit de oliemolens zeer gegeerd !

  Een ander element dat de resa bepaalde, het tijdstip van de oogst, hoe vroeger men oogstte, hoe groener de olijven , en dus hoe onrijper (een groene olijf is een onrijpe olijf) en dus ook minder olie. . Last but not least hing het ook af van de weersomstandigheden van het afgelopen jaar en van de ligging van de bomen, droog seizoen of nat weer, hoge ligging of in de vallei.... een groot aantal olijven betekende dus helemaal veel olie. Dit jaar schommelde de gemiddelde resa rond de 11%. een gematigd jaar. Onze eigen olijven moest ik echter met koud, mistig weer oogsten samen met 2 vrienden en die hun olijven ook, herhaaldelijk stopten we vanwege de regen, maar we werden wel beloond met een record resa van 14.6 % . Dat hadden we nog nooit gehad !

  Dit jaar beschikte een Engelse vriend over een plukmachientje, wat wel handig bleek met de reusachtige hoeveelheden. Het betrof gelukkig een machine die weinig lawaai maakte en de bomen niet beschadigde.

  Begin december konden we een streep trekken onder de raccolta. Het weer herstelde zich opnieuw en de zon was weer van de partij. De laatste eigenares waar ik hielp, stopte, ondanks dat er nog genoeg te doen was, maar zij verdronk in de olijfolie en wat moest ze er in hemelsnaam mee doen ? De olijfoliemolens daarentegen gingen nog altijd door en hoopten toch einde december te kunnen stoppen. In ieder geval was het wel een recordjaar geweest.

  Hoe warm het ook was, we besloten toch om onze tuinmeubelen in de schuur te plaatsen, we hielden voor alle zekerheid nog 1 tafel over en de meer delicate planten vertrokken in de winterberging. Nu nog niet echt nodig maar je zou het altijd zien, de winterprik zou zich altijd onaangekondigd presenteren.

  ex-Belgische gasten vierden het einde van de belangrijkste verbouwingswerken aan hun vakantiehuis met een Belgisch diner. Daartegen zeiden we nooit nee. We smulden dan ook van de garnaalkroketten, tomate crevettes met grijze garnalen,de Belgische frieten (de allerlekkerste, alhoewel er nu 2 Nederlandse frituurs hun deuren in Ancona en Jesi openden), stoofvlees, witloofsalade, en chocomousse toe.....

  Weinig gasten maar wel speciale, een Italiaans/Japans koppel dat in Nederland woonde en een koppel waarvan de man bij de Zwitserse garde van de paus wekte en dan ook in Vaticaanstad woonde. Meteen onze eerste Japanse en eerste Vatikaanstedeling.

  Erik volgde nog een voordracht i.v.m. digitaal toerisme , de toekomst natuurlijk, en zelf volgde ik een kleine erboristeria cursus, i.v.m. kruiden.

  De feestdagen staan voor de deur, de eerste Chrismasparty beleefde ik al en dan zijn de laatste jaren de kerstmarkten hier ook een trend en de levende kersstallen......en dan is het jaar weer omgevlogen.


  Alla prossima volta


  tanti saluti cari


  Isabelle en Erik


  PS:

  – Tijdens het oogsten van de olijven werd er ook op bepaalde dagen hevig gejaagd, meer bepaald de klopjachten op de everzwijnen. Soms vlogen de kogels net niet rond ons hoofd. Zo zaten we dan gezellig te lunchen even uitblazend van de olijvenpluk tot we opeens in een Monthy Python sketch belandden; Uit het hoge struikgewas kwam plotseling verwilderd een jager tevoorschijn met een hele meute uitgelaten jachthonden, “sorry sorry ik ben verdwaald, ik ben verdwaald” roepend , om dan meteen in het oerwoud van bamboes te verdwijnen met zijn honden wild blaffend achteraan. Waar naar toe ????Een totaal onbegaanbaar gebied zonder pad e.d. maar we zagen ze niet meer terug....

  – na een hele dag oogsten, ging onze vriendin boodschappen doen in de plaatselijke supermarkt. Ze stopte aan de vleesafdeling met bediening. Tot ieders verbazing kwam daar een hele groep jagers aan, die tot grote hilariteit van alle klanten en personeel , bedeesd wat vlees bestelden.

  06-12-2015 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:olijven plukken, olijfoliemolen, marche, logeren in de marche, olijfolie
  >> Reageer (0)

  Foto

  In 2000 verhuisden we naar de Marche, het best bewaarde geheim van Italie. Het thuisfront hielden we door maandbrieven op de hoogte van onze avonturen. Via deze weblog kunnen voortaan ook niet-familieleden onze belevenissen meevolgen. De eerdere maandbrieven kunnen via de link geraadpleegd worden. Veel leesplezier !

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Laatste commentaren
 • inderdaad (isabelle)
      op herfst in de Marche
 • De grappigste anti-aging activiteit (Martine)
      op herfst in de Marche
 • reactie (isabelle)
      op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
 • kapper 9h (Christel)
      op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
 • ;-) (4ke)
      op belevenissen in augustus en september in de Marche

 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!