Inhoud blog
 • Septembermaand was geen rustmaand op de Girandola
 • Hoe 3 zomermaanden op onze Girandola voorbij vliegen......
 • Meimaand, eventmaand in Cupramontana
 • Lente in le Marche
 • 24 uur in Cupramontana
  Archief per jaar
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008
 • blog over italie
 • vroegere belevenissen in de marche 1999-2007
 • toeristische info over de marche
 • overnachten in de marche
 • meer weten over de marche
 • info over italie
 • gourmet tochten in Umbrie en Marche
 • Nederlandstalige info over de Marche
 • scooters huren in de marche
 • verzamelsite voor blogs
  Zoeken in blog

  Categorieën
 • activiteiten in de Marche (84)
 • gastronomie in de Marche (1)
 • wandelen in de Marche (37)
 • wonen in de Marche
  Italie in het klein
  01-06-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.infiorata of Corpus Domini in de Marche
  Cupramontana, 1 juni 2016,


  Cari amici,


  Meimaand bloemenmaand, dat geldt zeker voor de Marche ! De zaterdagwandelingen gebeurden dan ook richting de bergweiden want die tooiden zich met de prachtigste flora voorzien van verschillende kleuren en geuren: orchideeën, narcissen, pioenrozen , viooltjes de ene nog mooier dan de ander. Wie in juni komt hoeft niet te treuren , het bewonderen van de de bloemenpracht gaat gewoon door met andere soorten of men moet gewoon wat meters omhoog klimmen...

  Het mooie weer zette ons aan om traditioneel in mei ons zwembad te openen dat natuurlijk door een Nederlands koppel ingewijd werd. Onze scooters kwamen ook uit de winterstal en we toerden alweer heerlijk rond door het Machigiaanse landschap.

  De cursus van wilde planten sloot de cyclus af met een uitstap naar een kruidenboerderij waar men essentiële olien van de diverse kruiden produceerde o.a. van lavendel , tijm en laurier. Geen Provence toestanden maar kleinschalig met echte lavendel .

  Een nieuw avonturenpark opende vorig jaar haar deuren en nodigde deze maand de verschillende overnachtingsstructuren uit de buurt uit om de attracties zelf te beleven. Een dagje in de buurt van de grotten, maar dan zonder het bezoek aan de overigens indrukwekkende natuurfenomenen. Allereerst trokken we ons een set riemen en helm aan, waarmee we bij een gemakkelijk parcours mochten oefenen. Een als groen aangeduid pad, maar toch al behoorlijk hoog. Daarna volgde het blauwe pad , waarbij we via hevig bewegende bruggen en andere toestanden de snelstromende rivier mochten oversteken. Hier haakten al enkele kandidaten af. De rode tocht beloofde weinig goeds voor de landrat die ik ben , dus liet ik dat maar aan de laatste moedigen over. Geen Marchigiaans event zonder eten en dus schoven we later aan aan een lekker buffet, dat smaakte best na deze inspanningen. De namiddag stond bijna helemaal in het teken van de plaatselijke cultuur. Onze culturele gids vertelde ons heel wat over de romaanse kerk en de rotskerken die we even later via een stijgende wandeling bereikten. Hier wachtten 2 speleologen ons op en getooid met helm en licht doken we de grot achter de rotskerk in. Na een tijdje deden we onze helmlichten uit en in het pikkedonker hoorden we één van de grootste vleermuiskolonies een enorm lawaai maken. De dag sloten we af in de kleine ommuurde gemeente van Genga en zijn gemeentemuseum waar sinds kort de stenen Venusfiguur te bewonderen viel. Een piepklein gebeeldhouwd werkje uit het Stenen tijdperk en pas enkele jaren geleden ontdekt in de grot die we zoeven bezochten. Een dik applaus voor de organisatoren, we beleefden een echte ontspannende vakantiedag !

  Begin mei bezochten we de pas gerestaureerde steenfabriek in Cupra. De oude ovens waren goed geïntegreerd in de restauratie. Een fantastische ruimte met als naam de fabriek van de smaak. Er bevond zich nu een volledige professionele keuken ter beschikking van kleine bedrijven die jams of andere gastronomische producten wensten te maken en te verkopen maar zelf niet in een dergelijke keuken konden investeren. Maar men is nog op zoek naar andere ideeën om het hele gebouw te gebruiken in de toekomst, misschien bedenkt één van de lezers van deze maandbrief wel iets?????

  De Wereldoorlog 1 voordracht hielden we nog eens voor de historische vereniging in Ancona. Een leuke namiddag bovendien gevolgd door een heerlijke maaltijd bij een van de organisatoren in een oud historisch palazzo met prachtige blik op de haven.

  Corpus Domini met de infiorata of bloementapijten vergde ook dit jaar weer veel helpende handen, niet alleen moesten er bloemen geplukt en geleverd worden maar natuurlijk ook weer geplakt. De lerares kunstgeschiedenis overtrof zichzelf dit jaar met 7 ontwerpen die natuurlijk weer allemaal voorzien moesten worden met granen, planten en bloemblaadjes; een geduld werk gedurende een hele week, maar wel gezellig ! De dag zelf was het weer vroeg opstaan geblazen, voor de hele vroege vogels half vijf, schrijfster dezes arriveerde om 5.45 op de pizza van Cupra, vroeg genoeg want zoveel volk was er nog niet. Maar met behulp van de schoolklassen en talrijke ouders mochten we tevreden zijn over het resultaat. Zoals altijd hielp iedereen iedereen en om 11 uur vertrok mijnheer pastoor met de relikwieën aan het hoofd van de processie via alle bloementapijten gevolgd door een hele stoet gelovigen. Voor de toeristen een bijzondere belevenis.

  De spannendste gebeurtenis van deze maand waren natuurlijk de verkiezingsperikelen. Zoals vermeld in de vorige maandbrief was er slechts 1 partij kandidaat, wat op het eerste zich voordelig leek, maar volgens de Italiaanse wet dan weer niet. Die ene partij moet dan een bepaald aantal stemmen halen wat in Cupra alleen haalbaar zou zijn mits ca. 70 % participatie. Indien niet , wordt de gemeente onder curatele geplaatst en dan kwam een commissaris uit Rome voor een jaar alles overnemen. In de speciale verkiezingsbrief vertelde ik reeds dat er dan maar een 2de lijst gemaakt werd, in de hoop dat de tegenpartij in extremis een lijst zou indienen en/of om de aanstelling van een commisaris te voorkomen. Bovendien, zelfs al zou de enige partij het gevraagde quotum bereiken, dan bezat die 12 zetels zonder enige vorm van tegenspraak, wat de huidge burgemeester verre van gezond vond. De 2de lijst werd dan net op tijd ingebracht ondaks het theater van de rechtsen die nog even deden alsof ze een lijst indienen, maar helaas voor hen trapte men er niet in. Ik was 1 van de 12 namen die op de 2de lijst stonden en nu werd het wel spannend want nu deden we echt mee. We bestonden uit een vrolijke en positieve ploeg die er het beste van wilde maken en hielden zelfs een persconferentie . Zo was de gemeente gered !

  De verkiezingen zijn nu zondag op 5 juni en maandag weten we welke 4 mensen van onze lijst in de gemeenteraad zullen zetelen, want de verliezende partij krijgt sowieso 4 zetels.

  In afwachting daarvan runnen we nog altijd onze Girandola, voor ons de belangrijkste inkomstenbron ! Met deze keer nog een last minute aanbieding geldig gedurende de eerste week van juli voor het appartement en de grootste kamer Rossini.


  Tanti cari saluti


  Isabelle en Erik


  PS:

  – voor de voordracht van Ancona reed ik met ons busje volgeladen met de andere voordrachthouders naar de havenstad Ancona. Doch waar precies moesten we zijn? Aan de rand van Ancona wachtte 1 van de organisatoren ons op in haar Fiat Panda en toen volgde een dollemansrit door nauwe steegjes , smalle bochten, e.d. waarbij de chauffeur in de Panda totaal geen benul had van de afmetingen van de Fiat Ducato bus....

  – de burgemeesterpartij organiseerde voor de hele bevolking een penne per tutti avond,( pasta voor iedereen) in het gemeentepark. Wij als 2de lijst en zogenaamde oppositie gingen er ook naartoe. De 1ste keer in de gemeentegeschiedenis dat oppositie partij en andere partij met elkaar verbroederden....andere jaren was het altijd 2 aparte bijeenkomsten geweest met veel gebrul en geschreeuw...  Geef hier uw reactie door
  Uw naam *
  Uw e-mail *
  URL
  Titel *
  Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
    Persoonlijke gegevens onthouden?
  (* = verplicht!)
  Reacties op bericht (0)


  Foto

  In 2000 verhuisden we naar de Marche, het best bewaarde geheim van Italie. Het thuisfront hielden we door maandbrieven op de hoogte van onze avonturen. Via deze weblog kunnen voortaan ook niet-familieleden onze belevenissen meevolgen. De eerdere maandbrieven kunnen via de link geraadpleegd worden. Veel leesplezier !

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Laatste commentaren
 • inderdaad (isabelle)
      op herfst in de Marche
 • De grappigste anti-aging activiteit (Martine)
      op herfst in de Marche
 • reactie (isabelle)
      op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
 • kapper 9h (Christel)
      op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
 • ;-) (4ke)
      op belevenissen in augustus en september in de Marche

 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!