

Cupramontana
19 april 2015,
Maart
roerde dit jaar met een zeer natte staart !!! Voor de bloemen en de
natuur een welkome zegening, al dat water. Onze verbouwingswerken
beëindigden we net op tijd , zodat we ons toeristisch seizoen
openden met het Paasweekend. Een Italiaans koppel uit het noorden
waarvan de echtgenoot directeur was van een mooi natuurpark en dan
een Belgisch gezin waarvan de vrouw nog een ex-klas en schoolgenote
was geweest in het K.A.Bensberg in de BSD. Een mooi weerzien ! Maar
voorahet feit dat vanaf het Paasweekend de hemelsluizen sloten en de
zon van de partij was !!
Een
medewerker van de universiteit van Ancona interviewde Erik over het
wonen in Italië. Samen met de universiteiten van Amsterdam en Oxford
werkten ze aan het project van geëmigreerde Nederlanders, Duitsers
en Engelsen in de regio Marche.
Deze
lentemaand startten talrijke interessante cursussen , waaronder 3
zondagnamiddagen i.v.m. Marchigiaans koken. De cursisten bestonden
uit een gezellige mix van buitenlanders en Italianen, waaronder 2
moedige mannen ! De eerste les leerden we de marchigiaanse
specialiteiten te bereiden, nl. vincisgrassi, de marchigiaanse
lasagne. Het grootste verschil bestaat uit het vleesmengsel , niet
gewoon gehakt, maar kalfsgehakt, kalfssoepvlees, varkensworst en 1
gevogelte liefst met nog de lever, niertjese e.d. er bij ! De
lasagnevellen leerden we ook klaarmaken, hiervoor moest men over een
paar forse arm- en schouder- spierballen beschikken, iets wat
schrijfster dezes niet bepaald bezit. Maar gelukkig bestaat voor de
minder gespierde mensen het pastamachientje. Tijdens de cursus
natuurlijk taboe. Als contorno of bijgroenten hadden de 3 kokkinnen,
echte Italiaanse mamma's wilde planten geplukt en die verwerkten we
tot sla. Dikke pret alom en natuurlijk het mooiste moment om dat
allemaal samen op te eten ! Bovendien ontvingen we de deegplank, de
deegroller, de lasagnevorm en een witte slakom met een zak om dat
allemaal op te bergen en dit voor 60 euro voor de 3 namiddagen te
samen !!! De 2de les mochten we het volgende typisch gerecht
klaarmaken: coniglio in porchetta of konijn gevuld met varkensvlees.
Dat bleek een heel bewerkelijke operatie te zijn, gelukkig leerden we
ook de typische gehaktballetjes te bereiden, gnocchi, marchigiaanse
pizza en crescia....dat betekende weer heel veel smullen. De laatste
kookdag mochten we ons toeleggen aan de desserts, de fameuze
cantuccini of amandelkoekjes stonden nu op het programma, een
krentenbrood, dan de Pesche of gevulde gebakjes. Maar we konden
natuurlijk niet op die zoetigheden alleen leven, dus leerden we
passatelli maken, pastasoort gemaakt van geraspte kaas en meel. De
saus bestond uit versgeplukte paddenstoelen en ...verse truffels.
Want de echtgenoot van één van die Italiaanse kokkinnen bleek
truffeljager te zijn !!! Een betere maaltijd bestond er niet om de
kookcyclus af te sluiten. Bovendien werd Erik uitgenodigd en alle
andere partners en de burgemeester om samen alles op te eten. Erik
had zijn verjaardag en mocht dan op het krentenbrood een kaarsje
uitblazen. Zo'n leuke cursus met zoveel plezier, ja we wilden
allemaal absoluut een vervolg erop !
De
volgende interessante cursus, i.v.m. natuurfotografie gegeven door de
amateurfotografen van het WWF natuurparkje in Jesi. Hier leerden we
dieren, landschappen en planten te fotograferen, theorie en praktijk
natuurlijk. Landschappen fotograferen gebeurde tijdens de uitstap
naar het eeuwenoude beukenbos bij de Monte San Vicino. Dieren in het
natuurpark zelf, hierbij verstopten we ons in de observatiehutten en
mochten we de Rolls Royce lenzen van onze lesgevers gebruiken,
telelenzen van 600 mm met een waarde van 11.000 euro. Loodzware
wapens maar fantastisch om te fotograferen. De planten en insecten
makrofotografie konden we naar believen in de kloof van de grotten
oefenen. Gelukkig bestond hier wel een goedkoop alternatief voor de
dure makrolenzen, ijzeren ringen, toevallig had ik die ook en kon ik
eindelijk leren ze te gebruiken !
Binnenkort
mogen we onze mooiste foto's die we getrokken hebben, samen brengen,
krijgen we nog les hoe ze te bewerken en de allermooiste gaan naar
een fototentoonstelling in de herfst !
Een
nieuw initiatief in Cupra : een eigen taxidienst, dat ontbrak wel.
Deze taxichauffeur ontving 2 officiële plaatsen bij de apotheek in
Cupra en beschikte over een mooi comfortabel busje, ook voor tochten:
Ricardo 3483929747 of www.taxicupramontana.it
De
plaatselijke bakker die al ooit 4 wereldrecords verbrak in het
Guiness World record book, wilde nu in de zomer het record breken van
de langste ronde cake ter wereld. Hiervoor zou hij rond het centrum ,
op de ring van Cupra , allemaal kinderen het deeg laten maken
en dan met een verplaatsbare oven in 24 uur tijd de cake willen
bakken. Andere records die op zijn naam staan, de grootste
cappuccino, de grootste glutenvrije pizza, het grootste brood en
glutenvrij brood !
De
opening van het MIG of musei in grotta, van het Verdicchiocomplex
werd een paar keer uitgesteld vanwege de trage vorderingen van de
werken, maar nu was het officieel: 30 april en 1 mei ! vanwege de
gemeentelijke verkiezingen op 5 juni mocht de burgemeester vanaf 40
dagen voor de verkiezingen geen officiële
daden meer verrichten in Cupra en zou het dus geen opening worden
maar een opendeurdag.
De
verkizengsstrijd waslosgebarsten en leek meer op een soap want de
oppositiepartij vond geen burgemeesterkandidaat en dus was er
voorlopig maar 1 partij.....wordt vervolgd.
Onze
Archeoclub keek tevreden terug op de tentoonstelling van de WO1 en in
mei mogen we in Ancona onze voordrachten e.d. nog eens houden.
Vanaf
Pasen waren de weergoden ons goed gezind en genoten de ouders van
Erik ,die weer afgezakt waren naar het zuiden ,van prachtig en zelfs
soms van bijna zomers weer !
Allerlei
klusjes werden samen aangepakt zoals het maken van een eigen
privehoekje in onze tuin ! April begon helaas met een triestige
gebeurtenis, we namen afscheid van de laatste Girandola mascotte,
onze 15,5 jarige hond Bruno. Hij ligt nu ook samen met al onze andere
huisdieren op ons dierenkerkhofje en voorlopig zijn we blij met onze
Zorro poes.
Zonnig
weer, ideaal om de olijvenbomen te snoeien en enkele uitstappen te
maken. Allereerst naar de stervende stad, Civita di Bagnoregio ten
noorden van Rome en in de buurt van het Bolsena meer. Indrukwekkend
om te zien hoe een dorp gelegen op een heuvel door erosie langzaam
verdwijnt.
Ook
het zuiden van de Marche verkenden we o.a. Sarnano en Montefalcone.
Een
andere cursus dat ik volgde: over de etnobotanica, wilde eetbare en
medicinale planten, eetbare bloemen, kruiden , zeer interessant
gegeven en dit tot midden mei !
Voordat
de MIG of Musei in grotta de opendeurdag hield, moest er natuurlijk
een heel verhuis gebeuren. Het VVV verplaatste Erik samen met de
hulp van enkele collega's, het wijnetiketmuseum en de enoteca
veranderden ook van plek en de buitenwerken voor de kruidentuin
startten ook. 30 april was nu de datum. zoals altijd gebeurde alles
op het laatste nippertje maar alles geraakte op tijd klaar. 2 dagen
voor de bewuste datum plantten we al een aantal planten en net
voordat het publiek kwam plaatsten we de laatste naambordjes.
Een
groot succes voor de bekendmaking van de MIG want er kwam veel volk !
Via een lift of een trap bereikte men het VVV waarmee dan men het
wijnetiketmuseum betrad, het wijnmuseum en de Smaakstraat om
uiteindelijk bij de enoteca te belanden. Bij mooi weer kon men dan in
de kloostertuin wandelen.
Op 1
mei gaan de deuren even open van de gerestaureerde steenfabriek dat
nu ook een publiek doel kreeg. Doch dat is dan weer voor volgende
maand.
Einde
april deed de maand toch wat hij wil...heel veel regen en lang geen
zomerse temperaturen meer. Maar ja het was weer tijd voor het San
Michele feest in de wijk San Michele en dan waren de regengoden
altijd present volgens de legende dan.
De
talrijke feesten staan weer voor de deur, de patroonheilige feesten
van Jesi, Ancona, Cupramontana, Corpus Domini of de bloementapijten,
de opendeurdagen van de wijnproducenten , de wijnproeverijen van de
biologische wijnboeren.....en de maand van de bloeiende velden met
honderden verschillende wilde bloemen en vooral de wilde orchideeën.
Kom zelf maar eens kijken !
tanti
saluti cari.
Isabelle
en Erik
PS
Bij het verhuizen van het VVV stelde Erik vast dat er geen
telefoonaansluiting voorzien was in het nieuwe gebouw. Bij navraag
bleek dat men dat vergeten had...maar het zal in orde komen
's Middags bij de plaatselijke supermarkt , 1 kassa open met een heel
lange rij. och vroeg de kassierster aan de klant Giannidie net
aankwam Gianni neem eens de microfoon en roep eens om dat Simona
aan de kassa komt helpen. Gianni deed dat maar er kwam geen geluid
uit. Op het knopje duwen...nog geen resultaat. Ik nam de microfoon
,duwde op het knopje en Gianni kon nu omroepen. Een verbaasde Simona
kwam aanhollen, hadden ze een nieuw personeelslid aangeworven ? Ze
kende de stem immers niet van de omroeper....
|