

Cupramontana
5 december 2015,
Cari
amici,
Precies
op 1 november woonden we alweer 15 jaar Poggio Cupro . Maar tijd om
dit heuglijke nieuws te vieren ontbrak gewoon , want de talrijke
olijven riepen om geoogst te worden. Vorig jaar kampten we met een
reusachtig tekort, dit jaar wist men gewoon niet waar met de oogst te
starten. Blij dat ik was, eindelijk weer plukken ! Het novemberweer
overtrof zichzelf met superwarme dagen van meer dan 20 graden
waardoor het meer dan een plezierige activiteit was. De estate van
San Martino of Sint-Maartenszomer klopte dit jaar als een bus.
We
legden de netten rond de bomen , namen een tak vast in de boom of
beneden vanaf de grond en ritsten de olijven eruit. Op de middag
genoten we ,naargelang de eigenaars aanwezig waren of niet, van een
lekkere lunch of anders een pranzo a sacco, de meegebrachte
picknick. Na een halve dag werken in de open lucht smaakte alles.
Zodra het donker werd, staakten de activiteiten en brak het uur der
waarheid aan , hoeveel hadden we geplukt ?
Om
de 2 dagen, reden we dan met de hele buit naar de olijfoliemolen
waar we dan beloond werden door de heerlijk geurende verse olijfolie.
Dit jaar steeg de olijvenkoorts tot ongekende hoogte, bij elke
ontmoeting in het dorp waren de vragen: hoeveel kilo, naar welke
molen ga je maar de belangrijkste hoe was de resa, of de opbrengst?
Hoeveel percent olie kwam er uit die hoeveelheid olijven ?
Dat
laatste hing van verschillende factoren af: welke soort olijf ? Er
bestonden in Italië wel meer dan 400 rassen olijven , in de Marche
al 40 . Sommige zoals de dikke San Francesco of Ascolana gaven
ondanks hun reuze afmetingen weinig olie en waren meer geschikt voor
consumptie. Eigenlijk bevatten de allerkleinste olijven zoals de
Carbonella en de Mignola de meeste olie, maar hiervan moest men
beduidend meer plukken. Vanaf 200 kg immers kon men een
olijfoliemolen in de Marche huren, bij minder gewicht ruilde men de
olijven tegen olie van de molen. Door de schandalen van de
geïndustrialiseerde olijfolies zaols Bertolli of Carpelli, was de
olijfolie uit de oliemolens zeer gegeerd !
Een
ander element dat de resa bepaalde, het tijdstip van de oogst, hoe
vroeger men oogstte, hoe groener de olijven , en dus hoe onrijper
(een groene olijf is een onrijpe olijf) en dus ook minder olie. .
Last but not least hing het ook af van de weersomstandigheden van het
afgelopen jaar en van de ligging van de bomen, droog seizoen of nat
weer, hoge ligging of in de vallei.... een groot aantal olijven
betekende dus helemaal veel olie. Dit jaar schommelde de gemiddelde
resa rond de 11%. een gematigd jaar. Onze eigen olijven moest ik
echter met koud, mistig weer oogsten samen met 2 vrienden en die hun
olijven ook, herhaaldelijk stopten we vanwege de regen, maar we
werden wel beloond met een record resa van 14.6 % . Dat hadden we
nog nooit gehad !
Dit
jaar beschikte een Engelse vriend over een plukmachientje, wat wel
handig bleek met de reusachtige hoeveelheden. Het betrof gelukkig een
machine die weinig lawaai maakte en de bomen niet beschadigde.
Begin
december konden we een streep trekken onder de raccolta. Het weer
herstelde zich opnieuw en de zon was weer van de partij. De laatste
eigenares waar ik hielp, stopte, ondanks dat er nog genoeg te doen
was, maar zij verdronk in de olijfolie en wat moest ze er in
hemelsnaam mee doen ? De olijfoliemolens daarentegen gingen nog
altijd door en hoopten toch einde december te kunnen stoppen. In
ieder geval was het wel een recordjaar geweest.
Hoe
warm het ook was, we besloten toch om onze tuinmeubelen in de schuur
te plaatsen, we hielden voor alle zekerheid nog 1 tafel over en de
meer delicate planten vertrokken in de winterberging. Nu nog niet
echt nodig maar je zou het altijd zien, de winterprik zou zich altijd
onaangekondigd presenteren.
ex-Belgische
gasten vierden het einde van de belangrijkste verbouwingswerken aan
hun vakantiehuis met een Belgisch diner. Daartegen zeiden we nooit
nee. We smulden dan ook van de garnaalkroketten, tomate crevettes met
grijze garnalen,de Belgische frieten (de allerlekkerste, alhoewel er
nu 2 Nederlandse frituurs hun deuren in Ancona en Jesi openden),
stoofvlees, witloofsalade, en chocomousse toe.....
Weinig
gasten maar wel speciale, een Italiaans/Japans koppel dat in
Nederland woonde en een koppel waarvan de man bij de Zwitserse garde
van de paus wekte en dan ook in Vaticaanstad woonde. Meteen onze
eerste Japanse en eerste Vatikaanstedeling.
Erik
volgde nog een voordracht i.v.m. digitaal toerisme , de toekomst
natuurlijk, en zelf volgde ik een kleine erboristeria cursus, i.v.m.
kruiden.
De
feestdagen staan voor de deur, de eerste Chrismasparty beleefde ik al
en dan zijn de laatste jaren de kerstmarkten hier ook een trend en
de levende kersstallen......en dan is het jaar weer omgevlogen.
Alla
prossima volta
tanti
saluti cari
Isabelle
en Erik
PS:
Tijdens het oogsten van de olijven werd er ook op bepaalde dagen
hevig gejaagd, meer bepaald de klopjachten op de everzwijnen. Soms
vlogen de kogels net niet rond ons hoofd. Zo zaten we dan gezellig
te lunchen even uitblazend van de olijvenpluk tot we opeens in een
Monthy Python sketch belandden; Uit het hoge struikgewas kwam
plotseling verwilderd een jager tevoorschijn met een hele meute
uitgelaten jachthonden, sorry sorry ik ben verdwaald, ik ben
verdwaald roepend , om dan meteen in het oerwoud van bamboes te
verdwijnen met zijn honden wild blaffend achteraan. Waar naar toe
????Een totaal onbegaanbaar gebied zonder pad e.d. maar we zagen ze
niet meer terug....
na een hele dag oogsten, ging onze vriendin boodschappen doen in
de plaatselijke supermarkt. Ze stopte aan de vleesafdeling met
bediening. Tot ieders verbazing kwam daar een hele groep jagers aan,
die tot grote hilariteit van alle klanten en personeel , bedeesd wat
vlees bestelden.
|