Inhoud blog
 • Septembermaand was geen rustmaand op de Girandola
 • Hoe 3 zomermaanden op onze Girandola voorbij vliegen......
 • Meimaand, eventmaand in Cupramontana
 • Lente in le Marche
 • 24 uur in Cupramontana
  Archief per jaar
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008
 • blog over italie
 • vroegere belevenissen in de marche 1999-2007
 • toeristische info over de marche
 • overnachten in de marche
 • meer weten over de marche
 • info over italie
 • gourmet tochten in Umbrie en Marche
 • Nederlandstalige info over de Marche
 • scooters huren in de marche
 • verzamelsite voor blogs
  Zoeken in blog

  Categorieën
 • activiteiten in de Marche (84)
 • gastronomie in de Marche (1)
 • wandelen in de Marche (37)
 • wonen in de Marche
  Italie in het klein
  30-09-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.middeleeuws feest, suprisefeest, allemaal feesten op de Girandola

  Cupramontana, 30 september 2012.


  Cari amici,


  de maand september bracht dan eindelijk de langverwachte regen, de natuur dronk gretig van de vochtige rijkdom en de landbouwers ademden opgelucht op, het zou toch nog een beetje goed komen met de druiven...

  Onze gasten namen het gelaten op, het was immers vakantie en de organisatoren van het middeleeuws spektakel in Poggio improviseerden bescherming tegen de mogelijke buien. Doch tijdens het feest bleven de weergoden ons goed gezind en kon de viering plaatsvinden onder een droge hemel. Er gingen welgeteld 3 vergaderingen aan het feest vooraf. Erik mocht edelman spelen, er bleef precies 1 kostuum over voor een lange man en ik schikte me bij het gepeupel. Dat laatste zou tijdens het festijn moeten werken en opdienen, terwijl de adel zich te goed zou doen aan het lekkere middeleeuwse banket. Van te voren waren de kaartjes al verkocht en ook onze gasten zouden het allemaal mee mogen beleven. Het werd weer een fantastisch gebeuren, ons middeleeuws dorpje Poggio leent zich dan ook 100 % voor' zo'n evenement. De trommelaars en de vendelzwaaiers vertrokken voorop in de stoet gevogld door de adel en dan het boerenvolk. De gasten mochten dan al op de piazzetta plaatsnemen aan grote tafels . Daarna kwam de adel binnen en het feest kon beginnen. Het menu bestond weer louter uit gerechten die historisch correct waren, dus geen tomaten of paprika's maar vooral vlees, kaas, bonen , fazant en varkensvlees. Dit alles afgewisseld met optredens van de vendelzwaaiers en de vuurkunstenaars. Wij van het gepeupel konden alleen de restjes opeten, gelukkig bleef er genoeg .Tegen 2 uur 's nachts was het feest afgelopen, iedereen had ervan genoten.

  Hierna nam ik het vliegtuig richting belgenland, voor een miniweekend, vrijdag op en maandag terug, lang leve Ryan air.

  Het was dan openmonumenten dag en het toeval wilde dat het kasteel Robiano in Tervuren dan ook de deuren zou openen. Meer dan 20 jaar geleden herbergde het nog een kinderopvangventrum waar ik er 7 jaar werkte. De firma SAS die het kasteel toen opkocht , besloot er nu een speciale dag van te maken, niet alleen de deuren openen voor kijklustigen maar ook voor ex-medewerkers en ex-kinderen. Via ex-gasten van ons die in Tervuren wonen kwam ik het te weten. Dus meteen met vroegere collega's afgesproken voor die zondag. Maar eerst de zaterdag bij vrienden in Leuven wat van het Belgische eten en leven genieten, vol au vent eten met frieten, met de fiets naar Leuven en dan na veel veel gezoek eindelijk een dame blanche kunnen eten. De volgende dag naar Tervuren gereden waar ik met 2 oud-collega's en de dochter ervan op een terrasje weer veel kon bijkletsen. Dan vol spanning naar het kasteel, dat natuurlijk omgebouwd was. Waar ooit de slaapzalen en kleien douches e.d. stonden zagen we alleen kantoren. Maar het onthaal was perfect, op verschillende plaatsen projecties van oude foto's en het ex-personeel en kinderen kregen zelfs een speciale ruimte met koffie en gebak à volonté. Hier ontmoetten we nog andere collega's, het weerzien was geweldig, zeker na al die jaren. We hadden elkaar dan ook veel te vertellen . Gelukkig dat onze ex-poetsvrouw aanwezig was, ze bleek een enorm geheugen te hebben voor gebeurtenissen en namen !!! De kokkin uit het tehuis bezorgde ons de grootste verrassing met haar aanwezigheid. In 1992 wensten we haar nog een gelukkig pensioen toe. Als 80 -jarige was ze nu nog niets veranderd !!! En wat een weer, het warmste wat ik ooit meemaakte in Belgenland ooit.

  Na afloop spraken we af om toch een reunie in Italië te houden .

  Terug naar la Bella Italië, want nu kwam het surprisefeest eraan dat de echtgenoot van een vriendin van mij voor haar 50 jaar had georganiseerd. Zogezegd zou ze dat weekend voor een congres mee moeten naar Milaan, maar ondertussen zouden hun vrienden en hun dochter haar opwachten op het vliegveld om bij ons te komen.

  De verrassing was geslaagd, alleen het weer speelde absoluut niet mee, waarschijnlijk konden de weergoden de hemelsluizen niet meer toe houden, want de neerslag viel met bakken naar beneden en dan nog de mist erbij. De Italian experience zoals het project gedoopt was startte al aan de luchthaven met het programmablad. Bij aankomst wachtte er naast het Fiatbusje ook nog een Cinquecento op de jarige.

  In elke kamer een flesje olijfolie als welkom en dan meteen aan de Italiaanse lunch, binnen weliswaar. Daarna met de heel bende gewapend met paraplu's naar Fabriano om er het grappige fietsmuseum te bezoeken en dan op zoek naar schoenen voor mijn vriendin want haar Milano outfit was niet echt geschikt voor het onitaliaanse weer.

  's Avonds kon de avond met zelfgemaakte pizza's niet doorgaan wegens het koppige verzet van de goden hierboven om de sluizen maar weer te sluiten....Dan maar pizza's afgehaald en op de Girandola verder gevierd.

  's Anderendaags scheen de zon gelukkig weer en wandelden we met zijn allen naar een zeer mooi klooster tegen een kloofwand aangebouwd ! Na dit sportieve uitje reden we richting kust , de mooie kliffenkust , waar een heerlijke lunch op ons wachtte en dat op het strand !

  Na een sportieve klim terug naar de auto's om in Ancona te shoppen. De dames shoppen de mannen droppen op een terrasje.

  Mijn vriendin slaagde opnieuw in haar winkeltje en we konden terug naar de Girandola. We veranderden van outfit voor het gastronomische diner in een naburig dorp. Hier stak de echtgenoot een mooie speech af, opgelucht dat alle geheimdoenerij achter de rug was en er kwam nog een mooier ring als geschenk.

  Zondagmorgen namen ze ontbijt op terras, genietend van het mooie uitzicht , maar daarna was het weer naar de luchthaven, einde Italian experience.

  Nu werd het wat rustiger qua gasten, het gewone leven begon weer langzaam aan, de yoga startte terug en de wandelingen op zaterdag kon ik ook weer terug oppakken. De podisti hadden alweer veel leuke plannen : op zondag 21 oktober een wandeling in Firenze door iemand van Cupra die er woonde en de stad goed kende. Een twede plan: een reis naar Finland volgend jaar in januari, georganiseerd door Finse wandelaars en een Fins koppel dat een vakantieresort bezat in Finland en hier een vakantiehuis ! Weer veel om naar uit te kijken.

  Wij konden zelf ook nog een dagje strand meepikken met een bezoek aan de oude vissershuisjes in de rotswand van Ancona.

  September oogstmaand, de vijgen, de noten maar ook kilo's appels die ik tijdens de wandelingen met onze honden plukte. Tevens oogstte ik druiven van 3 verwaarloosde wijngaarden.

  De wijnboeren startten ook hun oogst, sommigen waren einde maan zelfs al klaar door de hitte en de droogte waren ze veel vroeger begonnen dan andere jaren.

  Het wijnfeest van volgende week zal dan ook eerder het einde van de wijnoogst dan het begin inluiden. Het einde van de maand oktober zal dan weer de olijvenpluk aankondigen. Maar eerst nog het oktoberfest georganiseerd door onze Nieuw-Zeelandse vrienden !


  Tot volgende keer.


  Tanti cari saluti


  Isabelle en Erik


  PS:

  • tijdens het middeleeuwse feest werd het gepeupel even meegenomen naar een broodjes kraam waar we even mochten pauzeren, de organisatrice zei: - geef die mensen maar een panino en water- water ? Wij wilden wijn !! dus begonnen we vino vino te roepen en we kregen het ook meteen want stel je voor, oproer van het gepeupel dat konden ze niet hebben...

  • de 1ste bijeenkomst voor de Finlandreis was gepland in een bepaald lokaal. We kwamen elkaar allemaal tegen op straat, en aangezien we elkaar al al lang niet meer gezien hadden, was er veel bij te kletsen. Zo stonden we daar , de groep werd steeds groter , de straat steeds kleiner, tot grote onvrede van de automobilisten. De bijeenkomst dan toch maar binnen laten doorgaan...  30-09-2012 om 16:06 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  >> Reageer (0)
  29-09-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van de maand augustus
  la scampagnata of het dorpsfeest:


  De pizza avond met muziek:


  De pizza avond met klein grut:


  Olijfolie proeven:


  de sportieve gasten:  29-09-2012 om 17:08 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:bed and breakfast in de marche, logeren in de marche
  >> Reageer (0)
  23-09-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's van de maand juli
  la notte del verdicchio voor de regen:


  De bosbrand wordt geblust:


  De zonnepanelen zijn er: 


  Sting in concert:


  onze Hummelpoes:


  Etentje voor 20-jaar trouwjubileum:


  23-09-2012 om 16:25 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:bed and breakfast in de marche, vakantie in de marche
  >> Reageer (0)
  19-09-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Italiaanse zomer op de B&B la Girandola


  Cupramontana 18 september 2012,


  Cari amici,


  deze zomer kan ik kort samenvatten, heet, heet, tropisch heet en grote droogte, op de regenbui tijdens de Notte del Verdicchio na. Uitgerekend op die dag openden de hemelsluizen zich en maakten de feestelijke nacht aanzienlijk korter.

  Ook bleven we niet gespaard van bosbranden, onze collega's van de camping evacueerden op bevel van de brandweer hun gasten en andere collega's hielpen we met inpakken, want het vuur naderde hun B&B al op 220m. afstand. Gelukkig blusten de helikopter en canadair dan uiteindelijk het hele vuur.

  Onze zonnepanelen werden aangelegd op het dak van de hooischuur, doch zouden uiteindelijk pas in september stroom beginnen te produceren.

  Deze zomer ontvingen we voor het eerst een Thaise gast en een Bulgaarse gaste. Weer nieuwe talen in ons gastenboek !

  Een Belgische familie wier zoon in Italië afstudeerde , kwam af om het bijbehorende feest mee te maken en zo hun zoon gelauwerd met laurierkrans te kunnen fotograferen. De pizza avonden hielden we wanneer de avonden wat koeler waren, met als uitschieter de muzikale pizza avond onder begeleiding van onze Engelse vriend gitarist en 2 meisjes met blokfluit en dwarsfluit. De laatste pizza avond had ik versterking van 3 kleuters die hun taak zeer ter harte namen en serieus het pizza deeg kneedden. Hun pizza's aan de oven zelf werden echte creaties.

  Onze oude fietsen die langzaam verroestten, kregen van een jonge gast een flinke opknapbeurt zodat van de 5 weer 3 deugdelijke rijwielen gemaakt werden. Zo konden de sportieve gasten gezamenlijk fietstochten ondernemen èn het avonturenpark uitproberen..

  De gebruikelijke bezoeken aan de wijnproducenten kenden natuurlijk veel succes , alsook het interessante bezoek aan de olijfoliemolen, waar Nadia de gasten uitvoerig uitleg gaf i.v.m. goede olijfolie en demonstreerde hoe te proeven.

  Ons busje vervoerde onze gasten dikwijls naar de proeverijen of als de gasten het wilden konden ze samen met chauffeur Erik een mooie tocht maken door de Marche .

  De jaarlijkse scampagnata in Poggio had natuurlijk weer plaats, deze keer een hele opgave om al die gnocchi's te bereiden in de hete barakken ! Maar we waren dit jaar met een grote ploeg, dus de honderden kilo's aardappelen werden snel tot gnocchi verwerkt !

  We trakteerden ons zelf nog op een fantastisch concert van Sting op het jazz festival in Perugia, een leuk klein stadion met ca. 600 bezoekers, intieme sfeer en wat een concert !!!!

  Een negatieve noot, de dood van onze 19-jarige poes Hummel die we ooit kregen van Gert Steegmans, de huide wielrenner.... Een grote troost was haar goede en fantastisch leven hier op de Girandola.

  Gelukkig gevolgd door wat beter nieuws, ons 20-jarig trouwfeest, meteen de afsluiter van alle persoonlijke feesten van 2012 . Dit vierden we dan in restaurant Erard, een mooi gastronomische eetgelegenheid, zeker in de zomer, want hun terras kijkt uit op het stadspark.

  Scootertochten bleken ideaal bij deze hitte, gratis airco !!! Ofwel ondernamen onze gasten een mooie tocht, of we reden er zelf mee en bezochten Braccano , het dorp met de muurschilderingen op de huizen ooit aangebracht door kunstacademies.

  Elke woensdag konden de gasten door Cupramontana rondgeleid worden, ik fungeerde als tolk voor de buitenlandse toeristen.

  Van het leuke zomerseizoen namen we afscheid met een spaghetti vond en ijs toe met alle gasten die er waren.

  September stond nu voor de deur met het middeleeuwse feest van Poggio waar we dit jaar mee zouden helpen en we sprongen zomaar ook een nieuw cyberspace area door de aanschaf van een Smartphone en tablet.....

  De herfst kon beginnen.  Tanti saluti cari


  Isabelle en Erik


  PS:

  • Op onze kaartjes online aangeschaft voor het concert van Sting, stond dat het verboden was om tijdens het concert te fotograferen en te filmen. Erik vond het dan ook beter om geen fotoapparaat me te nemen. Doch we zijn in Italië, niet waar en natuurlijk krioelde het van de fotoapparaten, van Gsm's met camera's enz... Alleen wij hadden niets mee....en aan het begin van het concert werd toch nog gevraagd om niet te fotograferen en te filmen....nog nooit zoveel fotografen en filmers meegemaakt...

  • met vrienden wilden we het interessante kloostermuseum bezoeken. Doch het bleek vooral vergane glorie te zijn, bijna altijd toe, behalve tijdens de misuren op zondag.

  • Het interessante fietsmuseum in Fabriano wilden we nog eens bezichtigen met vrienden. De gebruikelijke suppoost vergezelde ons wetende dat wij Italiaans konden en dat wij eventueel konden vertalen. Doch onverwachts moest hij terug naar de ingang want er kwam een 2de groepje aan, Fransen...Ik stelde voor om ook voor hen te vertalen. Doch na 2 minuten kwam er een andere suppoost naar ons , met de mededeling aan zijn collega dat hij toch verantwoordelijk was voor de Franstalige bezoekers. De 1ste suppoost werd kwaad en stuurde hem meteen terug naar de ingang want wie zou anders de nieuwe bezoekers verwelkomen ??? na 2 minuten stond de 2de suppoost terug daar, want hij vond dat maar niets dat die signora (ik dus) altijd moest vertalen, zo zou de rondleiding immers uuuuren duren...hij werd weer stante pede teruggestuurd. Na 5 minuten stond hij terug , nu heel triomfantelijk met de mededeling dat Maurizio aangekomen was, dat de ingang nu bemand was en dat hij nu de rondleiding in het Frans kon doen. Suppoost nummer 1 gaf toe, doch onze vrienden en Erik en ik zouden wel met hem meegaan want wij konden immers Italiaans

  • In de buurt was er een groot aquapark met allerlei glijbanen toestanden. Een dag was het bewolkt en 25 graden. Onze gasten stonden aan de ingang...doch men moest wachten op de toestemming van de directie of men vandaag met dit frisse het zwembad ueberhaupt konden openen ???? na een kwartier en nog steeds geen directie trapten onze gasten het af. Misschien zou het morgen 30 graden worden , zou het dan warm genoeg zijn om de deuren te openen ?

  • Elke dinsdag was er een Nederlandstaligen rondleiding in Perugia verzorgd door mijn zus. Ook enkele gasten van ons wilden er naar toe . Via de minimetro hadden we hen aangeraden, was het centrum het gemakkelijkste te bereiken.. Doch de week van 15 augustus bleek de minimetro toe voor onderhoud (!) en reed er een busje naar het centrum. Ook goed, alleen bleef de bus maar rondrijden (wel 2 uur lang) , stopte nooit en zo misten onze gasten hun gidsbeurt .


  19-09-2012 om 17:26 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:vakantie le marche, bed and breakfast le marche
  >> Reageer (0)
  05-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's maand juni
  cantamaggio:

  Bloementapijten:


  Kersenjam maken:

  Europakampioenschappen:
   

  Biomarkt:

  QRcode:

   


  05-08-2012 om 12:13 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:vakantie in de marche, logeren in de marche, bed and breakfast in de marche
  >> Reageer (0)
  29-07-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's maand mei
  het vieren van  de 90-jarige:


  de professor botanica en de orchidee:  cantine aperte:


  Een wandeling in een spectaculaire canyon:


  29-07-2012 om 22:07 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  10-07-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.veel te doen in de Marche


  Cupramontana, 10 juli 2012,


  Ciao amici,


  de natuur zucht onder de 4de hittegolf van deze maand, de hoeveelheid water begint ook kritiek te worden....de wisselvallige lente lijkt alweer een tijdje achter de rug.

  De wijncursus wijdde Erik in de geheimen van de rode, witte en schuimwijnen. Zelf dompelde ik me in de wereld van spontane planten en kruiden van onze regio. 2à 3 avonden theorie gedurende 4 weken , de praktijk tijdens mooie wandelingen. Een boeiende cursus, waarbij de professor botanica ons, bij de laatste les, beloonde met 2 fantastische flora boeken.

  Midden mei en juni altijd de mooiste wandelmaanden wat de natuur betreft, de hele plantenwereld leek een competitie te houden voor de mooiste bloemen. Onze zaterdagwandelingen overtroffen elkaar keer op keer. De Monte Cipollara met zijn wilde bloeiende uien (cipolle de naam van de berg verklapte het reeds). De pioenen op de Monte San Vicino...maar de meest spectaculaire beleefden we bij de verkenning van de Fosso Scuo of de donkere gracht. Een wandelpad verstopt in een bos bracht ons uiteindelijk via veel geklauter in een indrukwekkende canyon.

  Tijdens één van onze pauzes in een dorpje maakten we kennis met een oud vrouwtje, 90 jaar werd ze die dag. Meteen een startsein voor de groep om te zingen voor de jarige.

  Dankzij het talent van een van de wandelaarsters, een kunstlerares, wandelden we voortaan in een mooi podisti outfit .

  Natuurlijk het drukke seizoen naderde , met meer en meer wisselingen van gasten op zaterdag , dus konden we niet meer altijd mee.

  Zelf ontving ik na meer dan 30 jaar een ex-klasgenootje van de lagere school en Erik van zijn middelbaar onderwijs.

  Onze Limburgse stamgasten zorgden zelfs voor een Limburgse specialiteiten verrassing, we verheugden ons ook op ex-Schalkhovenaars, oude dorpsgenoten dus.

  De lerares schilderkunsten bezocht ons met haar ouders waarvan haar vader ons het recept onthulde voor de echte Hasseltse speculaas !

  Recent een ex-collega van mij van de VDAB uit Tongeren die nu weer collega blijkt , want zijn vrouw en hij verhuren vakantieappartementen in Tongeren.( www.heurwinning.com )

  Een groot evenement, de Giro passeerde in de Marche, niet de eerste keer, maar nu wel dichtbij onze deur. Een vriend van ons, een echte wielerfan toonde ons een mooie toeschouwersplaats, waar we inderdaad de beklimming van de wielrenners mooi konden volgen.

  Cantamaagio kondigde zich opnieuw aan; een oude traditie waarbij de muzikanten vroeger van boerderij naar boerderij trokken om een concert te geven, en zo wat bij te verdienen. De groep Damigiana wist ons te vinden doch zoals elk jaar waren onze gasten de hort op. De groep besloot ons dan maar een privéconcert te geven compleet met dansmuziek ! Onze gasten misten zo wel een leuke namiddag.

  De cantine aperte of de opendeurdagen van de wijnproducenten stond ook op het programma, de gasten in onze bus geladen en zo lekkere wijn gaan proeven.

  De bloementapijten sierden ook dit jaar de straten van Cupramontana onder de traditionele stralende zon.

  Eind mei ging Erik voor het eerst in zijn leven onder het mes. Hij was in april gevallen, had een knobbel eraan overgehouden op zijn schouder. Na 2 maanden besloot men toch foto's te laten nemen, bleek zijn schouder uit de kom en een bot dat eruit stak. Een medisch wonder, want normaal zou men vele pijn moeten hebben en niets meer kunnen bewegen. . De operatie vond plaats in het Dus in het ziekenhuis van Jesi , waar Erik via een rollend tapijt op de operatietafel belandde . De chirurg legde alles goed uit en na 4 uren was zijn schouder terug in orde. Maar natuurlijk kon hij nu bijna niets meer doen. Toch moest het snel genezen want Erik moest einde maand met 2 Amerikanen rondtoeren. Dat lukte perfect en de 2 Amerikaanse toeristen waren nu echte Marche liefhebbers geworden.

  Het oogsten van fruit startte nu ook, bij mijn buurvrouw de kersen geplukt en bij ons zelf de visciola of wilde kersen voor de confituur. Mijn neefje uit Umbrië die hier op sportkamp was, ontpopte zich tot een ware kersenontpitter !

  Elke begin van de maand organiseerde de gemeente voortaan een kunst- en biomarkt wat veel succes kende ! De prachtige kraampjes verrijkten onze piazza.

  Het artikel van de Smaak van Italië lag nu ook in de winkels en we kregen mooie reacties.

  Mijn scooterdroom werd vervuld, een mooie Scarabeo Aprilia 50cc. Alleen bleek het rijden erop minder gemakkelijk , toch zeker als men geen 18 meer is. Maar tegenwoordig rijd ik er naar de bakker, en naar Moie en naar....

  De EK voetbal bracht grote verrassingen: Nederland meteen uitgeschakeld en Italia warempel tot in de finale. Daarmee had men hier niet gerekend , dus wie op het einde nog een vlag wilde kopen,ving echt bot. Bar Rugggero weer de beste plaats om de match te volgen, maar helaas geen groot feest zoals in 2006 .

  De gemeente investeerde nu in gratis Wifi op bepaalde plaatsen voor de toeristen en elk monument voorzag ze van een plakkat met de geschiedenis en QR code.... Binnenkort de nacht van de Verdicchio, het dorpsfeest in Poggio......het seizoen is weer gestart !


  Tot de volgende keer


  Tanti saluti cari


  Isabelle en Erik


  PS:


  • Een van de wijnproducenten vierde zijn 50-jarig bestaan. Wij waren ook uitgenodigd .Van te voren moest men meedelen of men voor de receptie en geleide wandeling kwam of voor het avondeten. We meldden ons alleen aan voor de wandeling in de wijngaarden en de receptie en namen onze gasten mee. Doch het begon te stortregenen, oei daar ging de wandeling en de receptie, dan maar meteen starten met het avondeten. Zo genoten wij van een heel diner en wijn à volonté

  • Erik bezocht een restaurant met zijn 2 Amerikanen, waar we al een tijdje niet meer gewest waren. Hingen er allemaal foto's van de voetbalclub Manchester City en Ballotelli, het enfant terrible van de Italiaanse voetbal. De kok in het restaurant was eigenlijk de kok van die ploeg en als het zomerpauze was, kwam hij terug in zijn restaurant hier in de Marche. Begon het voetbalseizoen weer, dan reisde hij naar Engeland en kookte zijn moeder in zijn Marchigiaans restaurant. Dit doordat de trainer van de ploeg afkomstig was uit de Marche.

  • De operatietafel in het ziekenhuis van Jesi bleek niet echt overeen te komen met Eriks lengte. Geen probleem zei de chirurg tegen Erik, we zijn hier bij de afdeling orthopedie, een amputatie van de voeten kan er nog bij. Ja ja zei Erik maar ik ben Hollander, dus dat worden 2 operaties voor de prijs van 1 !

  10-07-2012 om 17:35 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:vakantie in de marche, logeren in de marche, bed and breakfast in de marche, bed and breakfast in italie
  >> Reageer (0)
  07-07-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een artikel in de Smaak van Italie en een mooie blog over Italie
  Dat komt ervan als je een journaliste en fotografe over de vloer krijgt, als resultaat een mooie stuk in een toffe blog over la bella Italia:

  http://ciaotutti.nl/inviaggio/warm-welkom-in-cupramontana/

  en een mooi artikel in het tijdschrift de Smaak van  Italie net verschenen en verkrijgbaar in de winkels:

  http://www.desmaakvanitalie.nl/cupramontana/

  07-07-2012 om 12:46 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:vakantie in de marche, logeren in de marche, de smaak van italie
  >> Reageer (0)
  21-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's april en 8 mei
  Het bamboescherm:

  Het zonnezeil:

  Inwijding la fontana:

  Zoover award:

  Italiaanse award:

  Mondavio:

  Speech tijdens het feest:

  Vele planten gekregen:  21-05-2012 om 18:49 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:bed and breakfast in de marche, vakantie in de marche, overnachting in de marche
  >> Reageer (0)
  13-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 jaar B&B la Girandola in de Marche


  Ciao tutti,


  In mijn vorige brief meldde ik het ontbreken van de maartse buien, doch de aprilse grillen lieten zich des te meer kenbaar maken. De Goede vrijdag processie verliep onder de paraplu's. De paasklokken uit Rome, speciaal voor onze gasten uit Schalkhoven geland in de Girandola, verstopten hun paaseieren maar binnenshuis.

  Gelukkig wisselde de zon regelmatig af met de regenbuien, waardoor de natuur in een kleurrijke bloemenzee veranderde en de fotografen van onze zaterdag wandelingen van extra materiaal voorzag. Leve de digitale fotografie.

  De podistigroep kreeg wel een minder leuke boodschap te verwerken, onze gids Alberto brak zijn heup tijdens een fietstocht met vrienden. De diehard fietste zelfs nog 10- tallen kilometers met zijn gebroken heup. Een nieuwe heup en een week verder organiseerde hij al alternatieve korte wandelingen. De groep zonder zijn ervaren gids recycleerde dan maar de oude wandelingen of belde bij twijfels aan kruispunten op: “ Alberto, we staan hier, moeten we nu links of rechts ?”

  Met Pasen startte langzaam het toeristisch seizoen, het VVV in Cupra heropende haar deuren voorlopig elke maandagmorgen tijdens de markturen. Erik ontwierp een nieuwe postkaart, dat alle toeristen gratis mochten afhalen op het VVV. Eindelijk een alternatief voor de postkaart met de opgebaarde heilige. Ook de parking voor de campers werd opgewaardeerd.

  Een uitstap bracht ons naar Mondavio, een mooi ommuurde burchtstad , op weg naar Urbino. Prachtig en opmerkelijk de nog talrijke bewaarde gevechtstoestellen.

  De meimaand startte met zonniger weer , zodat alle vogels voor erfgenamen zorgden. Ononderbroken vogelconcerten met als nummer 1 in de vogelhitparade, de nachtelijke canzone van de nachtegaal .

  1 mei vierden we traditioneel met de wandelgroep, het bleef deze keer droog tijdens de maaltijd, maar helaas doopten de weergoden de inwijdingsceremonie van de restauratie van de oude fontein met vers regenwater.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=g-nGkQceJ-0

  Het zwembad legden we natuurlijk open, een mooie rotstuin er rond aangelegd en een bamboescherm op de achtergrond. De parasol aan het appartement vervingen we nu door een zonnezeil. Bovendien ondertekenden we het contract voor zonnepanelen voor stroom.

  Zelfs tijdens crisistijden is promotievoeren een must. Een journaliste en fotografe van het tijdschrift de Smaak van Italië logeerden een paar dagen bij ons. Het artikel over onze B&B vereniging en de gemeente Cupramontana zou in het juli nummer verschijnen. De weergoden verpestten af en toe het plezier, doch de eerste biomarkt werd vereeuwigd, de natuur, enkele structuren, en het aperitief moment bij de bar. Genoeg smaakmakers voor een vakantie in onze bijzondere gemeente Cupramontana.

  Het evenement van de meimaand was de viering van ons 10-jarig jubileum van de opening van onze B&B Girandola. Op 8 mei 2002 openden we onze deuren bij stromende regen en omringd door een dikke modder parking. Gelukkig waren de 1ste gasten een vriendin met haar wandelvrienden en hun wandelschoenen en geen chique signore met hun stilettohielen ! We nodigden de dorpsbewoners uit, onze collega's van de vereniging, de wandelgroep en nog allerlei vrienden. Of ze allemaal zouden komen ? Maar wat te eten aanbieden ? Uiteindelijk bedachten we een internationaal broodjesfestival: panini porchetta voor Italië, hotdogs, knäckebröd met beleg, stokbrood met Belgische preparé, kipkerrie salade, tonijnsalade, en dan tortilla's. Onze vriendin bakte een prachtige taart .

  Er kwamen uiteindelijk 90 man opdagen die al die verschillende broodjes origineel vonden. Zelfs de Italianen onder het gezelschap smulden er op los. Vooral het knäckebröd intrigeerde hen, was dat Belgisch brood ? Nee hoor Scandinavisch ! Oh en waar vond men dat ? In Lidl of IKEA. Ook de sauzen smaakten hen best, natuurlijk zelfgemaakt, want hier vond men dat niet in de winkels. Leve internet voor de recepten !

  De gasten bedolven ons onder de geschenken, waarbij natuurlijk de dorpsbewoners en de wandelgroep ons extra verwenden !

  Het ideale moment voor een speech, die filosofische discussies en veel emoties onder de toehoorders teweeg bracht. Uiteraard bedankten we de dorpsbewoners, collegavrienden en Cuprensers voor alles steun en hun vriendschap tijdens al die jaren. Tot slot de opmerking dat onze gasten vaak als Toscanefans bij ons aankwamen, doch afscheid namen als Marchesupporters. Niet door de mooie natuur, en de cultuursteden, alhoewel de gasten dat natuurlijk zeker apprecieerden. Doch voornamelijk door hen , de bewoners van Poggio en Cupra. Onze gasten werden immers altijd geraakt door de vriendelijkheid, de gastvrijheid en de behulpzaamheid van de mensen hier. We hoopten dan ook dat zij deze eigenschappen nooit zouden verliezen want die waren immers zo belangrijk.

  Veel gezoen en gefeliciteer achteraf, waarbij wij buitenlanders zo geprezen werden voor ons ondernemingszin e.d. Doch zonder de openheid en de hulp van de plaatselijke bewoners hadden we onze B&B nooit geopend. Laat staan 10 jaar open kunnen houden. Een mooier besluit dan de wederzijdse verrijking konden we dan ook niet maken. Nu moest de mooie taart tevoorschijn komen en worden aangesneden.

  Een beter feest hadden we ons niet kunnen wensen.

  Met als kers op de taart: 2 awards voor onze B&B: de Zoover award, één van de beste B&B in Italië op een portaal waarbij gasten hun verblijf evalueerden en het Italiaanse kwaliteitskeurmerk.

  Op naar de volgende 10 jaar.

  Erik en ik blijven echter niet stilstaan, we volgen respectievelijk een wijncursus en een cursus over wilde planten, mijn eigen scooter kondigt zich aan en de Giro passeerde hier...maar dat is weer stof voor de volgende maandbrief. Of tot op de Girandola, wij verheugen ons altijd op nieuwe gasten, alsook onze honden die nu weer verwend werden door enkele gasten ...tot hun groot verdriet zijn ze ook weer snel weg.  Tanti saluti cari


  Isabelle en Erik


  PS:

  • de eerste wijncursusdag waren slechts 2 cursisten aanwezig, Erik en iemand anders. Nochtans hadden zich een 10-tal ingeschreven, doch er was voetbal , er was een vergadering daar, een bijeenkomst hier.....dan maar volgende week de echte start. Ondertussen mochten de 2 cursisten al wijnen proeven.

  • De meeste gasten komen bij ons terecht via internet, door B&B te googelen of overnachting of iets anders. Doch door een pasta naam te googelen die veel op Girandola leek, arriveerde ook een gast.

  • Op het San Michele feest regent het altijd. Ook dit jaar dreigden de wolken opnieuw aan de hemel . Mijnheer pastoor vertelde de legende. Ooit stond er nog geen kerkje op deze plek. De droogte teisterde al maanden de landbouwers...deze smeekten dan de Heilige Michele om veel regen . Ze zouden hem belonen met het bouwen van een kapel. San Michel had daar wel zin in en liet de hemelsluizen openen ...de dankbare boeren bouwden meteen een kerkje en sindsdien willen of niet, regent het altijd tijdens het feest.

  • Op een vernissage van een plaatselijke kunstenaar die al jaren gestorven was, was de adoptieve dochter aanwezig. Dat hadden de bezoekers geweten. De hele inleiding onderbrak ze de spreker met commentaar, verbeteringen en wilde nog de laatste plaatselijke roddels uitwisselen en plein public. Tot ieders opluchting stak de spreker daar uiteindelijk een grote stok ervoor.


  13-05-2012 om 19:18 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:Bed and breakfast in italie, bed and breakfast in de marche, vakantie in italie, vakantie in de marche
  >> Reageer (2)
  15-04-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's van de maand maart
  Il Campo in Siena:

  Uitstap naar Loreto:

  Snoeicursus en eten:


  Uitstap met busje naar Assisi:  15-04-2012 om 17:35 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  >> Reageer (0)
  11-04-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe snoeit men olijfbomen ?

  Cupramontana, 11 april 2012.


  cari amici,


  De maand maart vergat dit jaar zijn staart te roeren en zo genoten we van een warme en zonovergoten lentemaand. De sneeuwperikelen verdwenen als de beroemde sneeuw voor de zon. We haalden de tuinmeubelen weer tevoorschijn en ook de planten uit de winterberging lieten zich de zonnestralen welgevallen. Wie nu door de Marche reed, maakte ononderbroken bloesemtochten: bloeiende kersenlaars, pruimen- en perenbomen.

  Het zwembad kon weliswaar nog niet geopend worden, daarvoor koelde het 's nachts nog te veel af , doch een mooie rotstuin werd wel aangelegd.

  Op de traditionele vrouwendag van 8 maart, was dit jaar de crisis merkbaar . Ontvignen de winkelende vrouwen vroeger aan de kassa gratis een mooie mimosa, dit jaar moest men die kopen. De gemeente besloot de vrouwen te eren met de projectie van de documentatiefilm: Senza trucco of zonder make-up. Het verhaal over 4 vrouwen zonde make-up die elk in een bepaald deel van Italië biowijn produceerden, wijn zonder schmink dus . De hele documentaire vastgelegd in een film zonder schmink, m.a.w. zonder speciale effecten of voice over. Het publiek luisterde en keek echt anderhalf uur geboeid naar mooie cinema!!! Daarna natuurlijk wijn en eten à volonté.

  Mooi weer, geen sneeuw meer, eindelijk konden we eens op uitstap met ons busje. Allereerst kwam Siena in Toscane aan de beurt, achteraf gezien amper 2 uurtjes rijden van de Girandola. Erik beleefde Siena voor het eerst en meteen op haar best; weinig toeristen, veel studenten kortom een mooie gezellige stad, waarbij il Campo of het stadsplein de hoofdattractie vormde.

  Dichter bij huis reden we ook naar Loreto, de bedevaartsplaats van Maria in de Marche. Volgens de legende vlogen de engelen ooit het geboortehuisje van Maria uit Nazareth helemaal naar Loreto. Rond het huisje bouwden beroemde kunstenaars zoals Bramante een mooi gebeeldhouwd schrijn.

  Assisi vormde het volgende doel voor onze uitstap. Mijn zus en de gidsen van Umbrië organiseerden voor de zomer weer Nederlandstalige rondleidingen zowel in Perugia als Assisi en de eigenaars van B&B's, hotels e.d werden weer uitgenodigd voor een modelrondleiding. Met 7 vrouwen en 1 man reed ik dan het busje naar Assisi. Precies schoolreisgevoel. De rondleiding mocht er zijn, heel interessant en niemand zal ooit de afbeelding van de “liftende” Madonna in de Sint-Franciscuskerk vergeten. Tips voor betaalbare terrasjes en restaurants in Assisi kregen we ook en 's avonds keerden we tevreden naar huis.

  De medereizigers waren vol lof over ons busje, comfortabel, goed zicht en natuurlijk een goede chauffeuse !!!

  Lentemaand meteen ook snoeimaand. Cupramontana organiseerde voor de belangstellenden een snoeicursus voor fruitbomen èn voor olijfbomen. Telkens een halve dag theorie en een halve dag praktijk. De 2 verschillende lesgevers bleken enthousiaste docenten die met hart en ziel verknocht waren aan de bomen. Zowel theorie als praktijk waren heel interessant en natuurlijk telkens gevolgd door eten en drinken. Blijkbaar een must voor cursussen in de Marche. Bij de olijfsnoeicursus was ook de zilveren snoeischaar aanwezig. De man had al een aantal keren deelgenomen aan snoeiwedstrijden voor olijfbomen en telkens de 2de plaats veroverd. Op het einde van de praktijk mocht hij dan zijn kunsten vertonen. Binnen het kwartier een olijfboom snoeien, uiteindelijk had hij die 15 minuten niet eens nodig. Op 8 minuten tijd klaarde hij de klus.

  De 3 gulden snoeiregels zouden we niet snel vergeten.

  De maand maart gaf het startschot voor ons toeristisch jaar, deze keer waren het allemaal italianen die de spits afbeten.

  Ondanks de crisis zien we ons toeristisch seizoen positief tegemoet, onze vereniging in samenwerking met de gemeente zorgt vanaf mei tot september voor een maandelijks kunst/ambachtenmarkt en we kijken natuurlijk al uit naar 8 mei, ons 10-jatig jubileum van onze B&B.


  Tanti saluti cari


  Isabelle en Erik


  PS:

  – de praktijkcursus van de fruitbomen snoei had plaats in de boomgaard van 2 oudere broers. Broer1 wilde de cursus volgen, broer2 niet want wat kon een professore hem nog leren. De zoon van broer 2 was wel geïnteresseerd en luisterde goed naar de professor. Herhaaldelijk werd echter het betoog onderbroken door de zoon, – vader luister nu eens naar de leraar- , waarop hij -signor professore u kan me echt niets meer leren-. Waarbij broer 1 hem antwoordde dat men altijd bij kon leren vooral dat ze allebei een dagje ouder werden en dat moderne snoeitechnieken vooral tijdsbesparend waren. Wat voor hen toch best voordelig was. Broer 2 kon hiervoor slechts zijn neus ophalen en achter de rug van il professor toch af en toe stiekem een tak wegsnoeien die de professor zou hebben laten staan, maar ja wat wist die professore er ook van ???  11-04-2012 om 16:09 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:olijfbomen snoeien, vakantie in le Marche, bed and breakfast in de Marche
  >> Reageer (0)
  18-03-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's maand februari
  In Amsterdam:

  Kroket eten:

  Veel sneeuw in Cupramontana:  De jarige Sara:  18-03-2012 om 17:37 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:vakantie le marche, vakantie italie, overnachting italie, bed and breakfast italie
  >> Reageer (0)
  13-03-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.na sneeuw eindelijk lente in Cupramontana


  Cupramontana 13 maart 2012,


  Ciao amici,


  Bloeiende narcissen alom, tulpenbladeren die boven de grond komen loeren, de roze bloesem van de abrikozenbomen......en amper 3 weken geleden ploeterden we nog door bijna anderhalve meter sneeuw.

  De voorbode van een koude winter maakten mijn nichtje en ik al mee tijdens onze citytrip in Amsterdam. Een toffe logeerplek in hartje Amsterdam bij Petra, een nicht van Erik , vormde ons dagelijkse vertrekpunt . Met mijn 10-jarige nichtje op stap gaan ,betekende een programma op zijn Amerikaans of op zijn Japans.: het Van Gogh museum, het Rijksmuseum, Het historisch museum, het huis van Anne frank, de poezenboot en nog veel meer bezochten we op 3 dagen tijd. Dit bij een ijzige koude noordenwind, die mijn Siberië reis meteen opriep. We maakten nog de laatste grachtentocht mee, want de volgende dag sloten alle grachten om ijsvorming te bevorderen voor het schaatsen. Brussel bereikten we per Thalys ook net voordat vele wissels begonnen te vriezen en we landden ook met één van de laatste vliegtuigen op Ancona. Er lag nl. al een mooi sneeuwtapijt, die de komende dagen dikker en dikker zou worden, waardoor de luchthaven bijna een week gesloten werd. Mijn nichtje geraakte ook nog net op het nippertje terug thuis in Umbrië, net voor de serieuze sneeuwval.

  2 weken lang zou het sneeuwen, waarbij het dagelijkse verkeer vooral te voet gebeurde. De scholen bleven 2 weken lang toe, waardoor de leerlingen dit jaar 2 weken minder zomervakantie zouden hebben. (niet een al te grote ramp gezien de 3 maanden lange vakantie) Lege winkelrekken en het leger dat overal kwam meehelpen met extra vrachtwagens en baggers om die tonnen sneeuw weg te ruimen.

  Tijdens mijn 50-jarige Sarah verjaardag was de sneeuw gelukkig aan het smelten, doch het feest kon toch pas de week erna plaatsvinden, want sommigen konden zich nog niet goed verplaatsen. Die dag wees de thermometer al meteen 20 graden aan ! Mijn zus uit België stuurde me een nieuwe outfit op, want ze vond dat met 50 jaar men zich toch anders moest kleden !

  https://picasaweb.google.com/girandolaster/50Jaar.

  Uit eten gebeurde in een nieuw ontdekt restaurant in Jesi, (restaurant Vincanto) waar men kon kiezen tussen speciale vis- of vleesgerechten. Het dessert, een ware creatie met chocolademousse kon zelf wedijveren met de beste Belgische chocomousse !

  Het feest zelf was een teatime-champagne festa met allerlei dolce, ik had natuurlijk weer gebakken voor een heel legerregiment...Onze vriend David bracht zijn gitaar mee .Hij had de Engelse charts en Amerikaanse charts van februari 1962 nagekeken. Een van de liedjes die toen in de hitparade stonden zou hij voorspelen, geassisteerd door een koor . Heel leuk !!!

  http://www.youtube.com/watch?v=gn5RdShcMnU

  En ik zou dan eindelijk op mijn 50 ste een scooter krijgen.

  Zoals reeds vermeld aan het begin van de brief staat de lente voor de deur en natuurlijk ook weer het begin van ons toeristisch seizoen, dit jaar bijten we de spits af met een groep italianen.

  De tuin maken we ook langzaam weer gereed, ik zal nog snoeicursussen gaan volgen. Doch 8 mei zal de grote datum worden , want dan zijn we precies 10 jaar met onze B&B gestart. Wie die dag bij ons logeert krijgt de overnachting gratis (min. 3 nachten) en kan meefeesten !

  Maar dat is voor de toekomst


  tanti saluti cari


  Isabelle en Erik


  PS tijdens de eerste week van de sneeuw wandelden we naar Cupramontana om even een frisse neus op te halen. Hier lag nog meer sneeuw dan bij ons. In de bar Ruggero werd dan ook over niets anders gesproken. Bij het verlaten kreeg ik nog een mooi theekopje cadeau met allerlei soorten thee. Voor de moeite dat we gedaan hadden om even naar het dorp te gaan.

  PPS een vriendin van ons kon tijdens de sneeuw niet eens met haar auto tot haar huis geraken, tot de hoofdweg vergde een wandeling van 20 minuten, bergop wel te verstaan. Doch boodschappen moesten er wel gedaan worden. Bovenaan gekomen stopte een tandeloze opa voor haar. Of ze aan het wandelen was. Nee zei ze, boodschappen doen. Stap maar in. Opa die een Fiat 500 reed, zonder kettingen en zonder sneeuwbanden geraakte toch ondanks alles tot aan de 1ste supermarkt. Hier kon ze haar inkopen doen en ontmoette andere vrienden. Hiermee kreeg ze weer een lift tot aan de bar tabacchi van Poggio cupro, waar ze sigaretten haalde. Maar opnieuw moest ze niet te voet... want opa stond er weer, dus kon ze weer mooi mee.


  13-03-2012 om 18:31 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:logeren in de marche, bed and breakfast in de marche, vakantie in italie
  >> Reageer (0)
  12-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's maand januari
  Het nieuwe busje:

  Mooie wandelingen:  Duitse taarten bakken:

  40 jaar verjaardag:

  Aan de Nederlandse kust:

  Sneeuw:


  12-02-2012 om 18:19 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:vakantie in de marche, b&b in de Marche
  >> Reageer (0)
  07-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waar is de winter ? daar is de winter !
  Cupramontana, 6 februari 2012


  Cari amici,


  Deze brief kon een kopie zijn van het jaar 2005, l'annata della grande nevicata, of het jaar van de grote sneeuw. Toen was het 40 jaar geleden, nu amper 7 jaren na de fameuze sneeuwbuien. We zitten nu met een meter sneeuw, Cupra meet al bijna anderhalf en de neerslag blijft maar duren!!!

  Tot nu toe bleef Koning Winter tijdens december en januari gewoon afwezig , maar verstopte zich waarschijnlijk op een heel goede plek om dan onverwachts toen iedereen al de lente zag, meedogenloos toe te slaan.

  Gelukkig genoten we de voorbije maanden van ononderbroken zonnige dagen met cielo azzurro zoals we dat in la Bella Italia gewend waren. De wekelijkse wandelingen overtroffen zichzelf dan ook. Zo wandelden we met Dante , een gids die normaliter wandelingen leidt in Patagonië, op de Kilimanjaro e.d. ,naar de Monte Conero, onze prachtige kliffenkust. We zouden op zeeniveua vertrekken om dan de 500 meter hoge klif te beklimmen. Weliswaar langs de paden met niet al te moeilijke hellingsgraad, want zijn dagelijkse training bestond eruit om van een buurdorp hier in de buurt naar de top van de Monte San Vicino te lopen (1500m hoog) en terug. We kozen bovendien een stralende winterdag uit en genoten zo van prachtige panorama's op de blauwe Adriatische kust.

  Januari waren we gesloten en om ons toch bezig te houden organiseerde ik samen met een Duitse collega een baknamiddag Duitse taarten. Het werd een internationale samenkomst met o.a. een Finse vrouw, Nederlandse, Engelse, en natuurlijk ook Italiaanse vrouwen. Zelfs 2 mannen waren van de partij. De gebakken taarten konden we dan met zijn allen lekker oppeuzelen.

  Het jaar startten we tevens met een belangrijke aankoop ; een minibus met 9 plaatsen. We kregen nl. meer en meer aanvragen om tours te organiseren. Tot nu toe huurde Erik altijd een bus , doch daar men die ruim van tevoren moest reserveren, konden we niet altijd flexibel zijn. We ontdekten een goede tweedehands Fiat Ducato in Fabriano die we onmiddellijk kochten.. Een week later maakte ik al met enkele vriendinnen een surprise bezoek bij een vriendin die jarig was. Samen reden we dan verder om heerlijk te aperitieven; in het busje groeide al snel het schoolreisgevoel. Voortaan konden we ook onze gasten dagtours aanbieden.

  Eind januari vertrokken mijn moeder , ik, mijn zus uit Umbrië en haar 2 kinderen naar België voor een surpriseparty voor mijn zus in België die 40 jaar jong werd. De hele organisatie verliep in het grootste geheim met mijn schoonbroer in het complot. We arriveerden 's avonds laat in Charleroi waar we in een hotel overnachtten. S 'anderendaags haalde onze schoonbroer ons op , om dan hun huis , meer bepaald de living in een discotent te veranderen, compleet met discobal. (voor dat laatste attribuut hadden we wel een extra bagage moeten inchecken ) We verkleedden ons , verstopten ons en dan was het wachten geblazen op mijn zus die niets vermoedend haar huis zou binnen stappen met de 2 zoons na een werkdag. De verrassing was compleet, ze merkten niet meteen iets op totdat ze verklede figuren zagen die een dansje opvoerden op Dancing Queen !!!! Daarna deden we ons tegoed aan het buffet !

  Wij vertelden haar dat wij de babysitters waren die onze zwager had besteld voor een etentje in een restaurant morgen avond. Natuurlijk weer een smoes, want morgennamiddag was een verrassingsfeest gepland met allerlei vrienden. We moesten haar wel eerst het huis uitkrijgen, maar ze stelde plots voor om een kinderfilm te gaan bekijken. Zo gezegd zo gedaan, mijn 2 zussen en de kinderen de deur uit, zodat mijn schoonbroer, mijn moeder en ik het huis konden klaarmaken. Een traiteur was ook besteld, dus die kwam ook alles versieren e.d. De vrienden kwamen stilletjesaan binnen alsook onze broer, we moesten alleen mijn zus nog langer ver van huis houden, want de film was al lang gedaan en niet iedereen was er al. Haar wat boodschappen laten doen en dan het langverwacht moment ! De rode loper was uit en stomverbaasd parkeerde ze de de auto… het werd een leuke namiddag en avond met zeer lekker eten, een traiteur om u tegen te zeggen !!!!

  De volgende dag vertrokken mijn petekind en ik naar Amsterdam waar we samen op citytrip vertrokken. Met de trein naar Waremme tot Brussel Zuid voor de Thalys. Op het perron koos ik de hoofdroltrap uit om naar beneden te gaan naar de inkomhal van het station. Op de roltrap bemerkte ik beneden 2 hevig zwaaiende figuren , misschien voor de mensen achter ons ? Nee het waren 2 vriendinnen van mij compleet met ballonnen en pralines, speciaal voor mijn 50 ste verjaardag, weliswaar pas eind februari, maar toch. Wat een surprise !!! aanvankelijk lag er een ander scenario klaar, doch de algemene staking van 30 januari gooide roet in het eten. Gelukkig bleef er nog even tijd over om nog samen iets te drinken en te eten , maar toen moesten we toch de Thalys op ….Afscheid genomen en dan gezoefd tot in Amsterdam waar we de trein namen tot in Alkmaar waar mijn schoonzus woonde. Zij haalde ons op met haar zoontje en we konden dan hun verbouwde huis bewonderen en natuurlijk het 8maanden oude dochtertje ! Daarna kreeg Lena mijn petekind nog het Nederlandse strand te zien, duinen e.d. Ook het avondeten was voor Lena iets speciaals: voor het eerst rookworst gegeten, die ze heel lekker vond. Vervolgens met de trein terug naar Amsterdam. De metro genomen naar Petra, een nicht van Erik waar we zouden logeren. Maar dat is voor de volgende maandbrief. Hopelijk spreken we dan van prinses Primavera....


  tanti saluti cari


  Isabelle enErik


  PS:

  – we gingen te voet naar Cupramontana. Het rijden met de auto was slechts mogelijk met sneeuwkettingen om en dat was wel veel moeite om die om te doen. Aangekomen in de supermarkt leek het wel oorlog: alle schappen met verse groenten , fruit, eieren waren leeg. De rest van het assortiment was ook beperkt....


  07-02-2012 om 16:01 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:vakantie in Italie, vakantie in le Marche, bed and breakfast Italie
  >> Reageer (0)
  04-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koning winter is toch aangekomen op de Girandola
  en zorgde meteen voor heel veel sneeuw !!!!

  en het blijft maar sneeuwen !

  04-02-2012 om 18:31 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:cupramotnana, bed and breakfast in le Marche, Italie vakantie
  >> Reageer (0)
  30-12-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2012 anno magico per la Girandola
  Klik op de afbeelding om de link te volgen 10 Jaar B&B la Girandola
  20 Jaar getrouwd
  30 jaar samen
  40 jaar zus van  Isabelle
  50 jaar Isabelle

      daarom plannen we elke maand iets speciaals , hou dan ook onze
  website en de maandbrieven in de gaten ! Ons eerste initiatief: : wie
  vòòr eind
  januari tenminste 1 week een B&B kamer boekt en eenvoorschot betaalt
  krijgt 10% korting.(naar gelang beschikbaarheid en niet geldig voor
  boekingen tijdens juli en augustus)
  
  prettige feestdagen !!!
   

  30-12-2011 om 15:10 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  20-12-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.jaaroverzicht 2011 B&B la Girandola
  JANUARI:
  Een maand met  prachtig weer en mooie gekleurde luchten.

  FEBRUARI:

  Tijd voor uitstapjes o.a. naar de mooie stad Macerata.

  MAART:

  Bij één van onze mooie wandelingen met de podistigroep belandden we bij een watermolen waar men het graan nog maalt met molenstenen.

  APRIL:

  Deze maand vierden we Abraham die 50 werd.

  MEI:

  De trotse bezitters van de scooter Scarabeo.

  JUNI:

  Voor de 2de maal een schilderscursus op de Girandola.

  JULI:

  De eerste Notte Bianca van de Verdicchio in Cupramontana was een groot succes.

  AUGUSTUS:

  Een pizza gitaar avond op de Girandola.

  SEPTEMBER:

  Middeleeuwse feesten in Poggio Cupro.

  OKTOBER:

  Het jaarlijkse wijnfeest in Cupramontana:

  NOVEMBER:

  Onze transsiberie-mongolie-reis:

  DECEMBER:

  De hele heuvel in Castelplanio wordt verlicht als kerstboom.
  20-12-2011 om 17:48 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:vakantie Marche, bed and breakfast marche, bed and breakfast la Girandola,
  >> Reageer (0)
  18-12-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.na een mooie reis, afscheid van Pucha
  Cupramontana, 18 december 2011,  Ciao amici,


  Het is alweer bijna een maand geleden dat we terugkwamen van onze fantastische transsiberie/transmongoliereis. Voor ons meteen ook de eerste keer Azië. Met deze brief wil ik toch een poging wagen om deze reis zo goed mogelijk samen te vatten. Moskou verraste ons compleet, geen oude kleurloze grijze sovjet stad maar een luxe metropool. Zoveel geëtaleerde rijkdom zagen we hier nog niet, meterslange limousines, de duurste en allernieuwste automerken en modellen, de duurste kleding en juweliers....Een stad met brede rijbanen (8-baans in hartje centrum) en brede voetpaden waarlangs het snelle en talrijke verkeer langs raasden, een super efficiënte metro, kortom een moderne stad met overal WIFI mogelijkheden en de gemiddelde metrogebruiker zonder boek maar met e-reader. De Moskoviet een cultuurliefhebber die urenlang aanschuift voor een Carvaggio tentoonstelling .Een reusachtige stad, het duurt even voordat men die helemaal doorkruist heeft.

  De treinreis die ons van Moskou naar Irkoetsk en het Balkajmeer moest brengen, bleek ook de moeite waard. 3 dagen lang op de trein, maar ze vlogen om. Een compartiment met 4 personen hadden we, waarbij we elke dag andere medereizigers zouden krijgen. Het was laagseizoen, m.a.w. weinig toeristen op de trein, maar des temeer gewone Russische passagiers. Jammer dat ze bijna of geen Engels spraken, de communicatie verliep dan ook stroef of helemaal niet.

  Irkoetsk of de hoofdstad van Moskou verraste ons ook. Hier troffen we in tegenstelling tot Moskou wel nog een historische kern aan met oude huizen. (Moskou brandde ooit begin 1800 waardoor er niets meer overbleef) het gaf dan ook iets gezelligs aan deze stad. Livstjanka aan het Balkajmeer , in het toeristisch seizoen een ware trekpleister maar nu een beetje doods. Het bestond uit houten huizen en het deed dan ook Scandinavisch aan.

  De treinrit naar Mongolië bleek de leukste, wel heel oude trein, doch de steeds voorbijkomende Mongolen met al hun bagage , maakten de rit allesbehalve saai, ook de grensovergang was nog die naam waardig. De natuur van Mongolië overweldigde ons, weids, uitgestrekt en onbewoond. Ons tentenkamp lag wel in een natuurpark dat in de zomer nogal toeristisch was, maar nu bleken we op een Fins koppel na , de enige bezoekers. Het was tevens ons koudste verblijf, -24 graden, weliswaar een droge kou, en voor de Mongolen nog niets een echt koud.....

  Ulaan Baatoor kon ons echter niet bekoren, dit was wel een echte grijze, kleurloze sovjetstad. Zeer chaotisch , in het verkeer heerste het recht van de sterkste , hier liepen de meester zakkenrollers rond, doch met onze winteroutfit maakten we het hen extra moeilijk ! 's Avonds werd er ook afgeraden om buiten te komen, drugsbendes en wilde honden....We waren blij om onze reis voort te zetten naar China. Het mooiste landschap passeerde nu onze trein , heel afwissende panorama's , maar de vuilste trein. In elke trein had tot nu toe elke wagon 2 opzichters gehad, die altijd hun best deden om alles zo proper mogelijk te houden, de Chinese trein helaas niet. Ook minder ijverig om de verwarming van de trein geregeld van steenkolen te voorzien, dus af te toe best koud aan boord. In de Russische trein was het dan eerder een sauna, 30 graden !

  China verwelkomde ons de eerste dag met 16 graden, het voelde als zomer aan . Beijing was ook een grote metropool, daarbij zijn Parijs en Rome provinciesteden, maar gelukkig wel nog talrijke oudere en kleinere wijken , waar men nog resten zag van het oude Peking. De cultuur was er zo anders dat wij de eerste dag daar dan ook louter stomverbaasd rondliepen. Zoveel nieuwe dingen te zien die compleet anders waren. Bovendien een echt propere stad, de hoofdwinkelstraat werd er zelfs met een boenmachine proper gehouden...Moskou ook zo'n schone stad, in de metrostations liep voortdurend personeel rond om al het vuil op te ruimen.

  Kortom een prachtige reis, met talrijke mooie herinneringen en indrukken en een groot compliment aan Trans-sputnik, de Russische reisorganisatie in Nederland die het allemaal onberispelijk organiseerde, een echte aanrader.

  Mochten we een volgende reis aanvatten dan zal dat toch wel met één of andere apparaat zijn waarmee we ons op internet kunnen aansluiten, want overal was er wel WIFI en de internetcafés waren echt aan het uitsterven. De blog is dan ook verbeterd en er zijn foto's op te zien:

  www.bloggen.be/siberie_mongolie_reis.


  2 weken na onze terugkomst hebben we helaas afscheid van onze 14-jarige labrador Pucha moeten nemen. Door een plotselinge nierblokkade kon ze niet meer lopen, eten of drinken , de enige oplossing was dan ook haar laten inslapen. Een grote troost was haar toch mooie leven in la Bella Italia.


  Tot de volgende keer.


  Tanti saluti cari


  Isabelle en Erik


  18-12-2011 om 17:08 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (1)

  Foto

  In 2000 verhuisden we naar de Marche, het best bewaarde geheim van Italie. Het thuisfront hielden we door maandbrieven op de hoogte van onze avonturen. Via deze weblog kunnen voortaan ook niet-familieleden onze belevenissen meevolgen. De eerdere maandbrieven kunnen via de link geraadpleegd worden. Veel leesplezier !

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Laatste commentaren
 • inderdaad (isabelle)
      op herfst in de Marche
 • De grappigste anti-aging activiteit (Martine)
      op herfst in de Marche
 • reactie (isabelle)
      op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
 • kapper 9h (Christel)
      op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
 • ;-) (4ke)
      op belevenissen in augustus en september in de Marche

 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!