|
De weg naar Salento, de koffiestreek, is niet anders.
Om de 50 km heb je péaje en dat is telkens 3 euro dokken.
Maar het groen krijg je er in alle vormen gratis bij.
Volop natuur.
Groene mannetjes ook.
De legerventjes.
Sommigen te jong.
Dan staan ze er in een uiteengereten rij langs de weg.
Hun duim opstekend wanneer je met de auto langs hen heen rijdt.
Sommigen, op revolutionaire wijze, de rechterarm de hoogte in.
Strak vanuit de hartstreek, nazi- gewijs de lucht in.
Maar dan met de flinke duim omhoog.
Bijna ontroerend hoe die militiaren hun taak ter harte nemen.
De taak: ¨het volk¨ beschermen tegen de Farc- rebellen.
Nog niks van gezien, en maar goed ook.
Salento ligt naast een draak van een stad, Armenia.
Een kronkelende weg leidt naar een vallei.

Koloniale huisjes die allemaal ook hostal zijn.
Heb je een extra bergruimte.
Hopla! Dáár kan een verticale toerist in kamperen.
En dat hok ís verhuurd op het einde van de dag.
Niet aan twijfelen.
Waarom is dit dorpje zo speciaal?
De Cocora Vallei.
Eindeloos hiken, riviertjes, bijna onbegaanbare wegen,

vogels die niet om de aanwezigheid van de mens malen,
Een kolibiri-oord diep in de bossen.
 Waar de coati´s uw kaas pikken en de kippen er een kleine oorlog voor willen uitvechten.

De waspalm torent hoog boven de landschappen uit.
Een boom die 120 jaar kan worden en tot 60 meter hoog groeit.
En terwijl de titel van nationale boom draagt.
Een symbool.

Terecht want die boom dient de zovelen.
Als kaarsen, timmerhout en veevoer.
Tussen die groene valleien, die er jungleachtig uitzien, vind je de finca´s.
De koffieboerderijen.

Die jungle- chaos is geen toeval.
Andere bomen en planten behoeden de koffieplanten voor erosie.
Lekker werken, in totale rust, koffiebonen plukkend.
Dat terzijde want de reden waarom Salento voor mij belangrijk is..
Als koffieverslaafde niet weten hoe het totale proces in elkaar zit is eigenlijk dikke shame-on-you!
De befaamde finca in Salento is die van Don Eduardo.
400 hectare waarop vanalles door elkaar geteeld wordt.
4300 koffieplanten die door 5 mensen geplukt worden.
2 oogsten per jaar.
Toevallig ben ik alleen voor de koffie-tour.
De koffieboon heeft 4 beschermlagen om te ontleden vooraleer je het eindproduct bekomt.
Stap voor stap uw eigen Arabica koffie maken.
Hemels voor een koffieslurper.
Maak thuis je eigen koffie:
Stap 1. Ken uw koffieboon.
De bolletjes naast de bloemen zijn uw bonen.
Worden ze rood of geel, klaar voor de pluk.

2. Ontdoe u van pel 1.
Met El Granulador.
Het koosnaampje voor de maler die handmatig bediend wordt.
En laat de bonen 24 uur weken.
3. Laat die boel drogen.
Zeven dagen zonnebaden.
4. Grote maler.
Voor de grove gedroogde vliesjes.
Zeef en blaas de restanten weg.
5. Brand uw bonen.
Voor 100 gr, 7-8 minuten op hoog vuur in een simpele koperen- ijzeren wokpan.
Voeg in de laatste minuut van het brandproces de gewenste smaak toe.
Kaneel, whisky, het kan allemaal.

6. Maal uw bonen fijn tot poeder.

7. Gebruik geen koffiezetapparaat.
Gewoon de filter en heet water..
Vormt er zich schuim op het water..
De wetenschap dat het verse koffie is.
Pas verbaasd wanneer ik stoer zeg dat ik een straffe koffie wil.
"Ja ok": zegt de caballero.
" Maar wil je sterke smaak of veel cafeïne?"
" Dat is toch hetzelfde?": vraag ik met twijfel op het gezicht.
Wel:
Hoe straffer de smaak, hoe langer de bonen worden gebrand.
Des te meer het water in de bonen verdampt en de cafeïne met het water.
Zachte koffies zijn dus de cafeïne-bommen-
Koffie werd ontdekt in Ethiopië, door herder Kaldi die zijn geiten wat gekke dingen zag doen na het eten van koffiebonen.
Die Arabica´s zijn zo zacht dat ze niet eens gemengd moeten worden met andere koffiesoorten.
Colombianen noemen het single- drinking.
Zo goed dat het op zichzelf kan bestaan.
Zoals de betere single malt whisky.
Waarschijnlijk is dat de reden dat die 2 zo fijntjes samen gaan.
Koffie heeft bier van de 1e plaats gestoten wat bertreft de nationale drank.
België kennen ze hier nog niet zo goed.
21-10-2015, 00:00 geschreven door Kenny 
|