Vandaag herneemt de groenploeg zijn werk met in acht nemen van de sociale afstand en de nodige veiligheidsregels.
Op de plaats waar wij vertrekken zien wij heel wat bloemen. De ruimte vóór de cafetaria wordt een bloemenweide en die ziet er hier en daar al heel mooi uit.
Peter rijdt het gras af, Dré werkt het puin weg en terwijl gaan Ludo en ik aan het verhakselen.
Dat gebeurt aan de rand van het voetbalveld, onder de bomen achter het doel.
Hier liggen twee bergen afvalhout dat moet verwerkt worden. Je ziet de verhakselaar bij aanvang en bij het einde van onze werknamiddag.
Het leven op de vijver verloopt ook in lentemodus. Het waterpeil is terug normaal en de eendjes zwemmen rond.
Nieuw zijn de ganzen die rustig rondzwemmen. Waar ze vandaan komen is niet duidelijk maar nadat wij vorig jaar de laatste ganzen hebben weg kunnen voeren is er een nieuwe generatie (ook een andere soort, trouwens) aan het zwemmen.
In een uithoek van de vijver merken wij ook nog een blauwe reiger op. Die liet zich helaas niet van vlakbij fotograferen...
Zo is er weer heel wat leven in het overigens doodstille park.
Gelukkig is er in het park van Groenendaal plaats genoeg om meer dan anderhalve meter van mekaar te blijven. Zo konden wij met zijn vieren aan de slag op verschillende plaatsen. De opdracht vandaag was: de omheining van het vroegere kippenhok verwijderen. Dat betekende eerst de draad losmaken en opzij leggen en daarna de palen uit de grond halen. Vermits die met een blok beton verankerd bleken, was dit een redelijk zwaar karwei. Uiteindelijk konden wij op twee palen na alle draad en palen in de wagen laden en naar onze bergplaats brengen.
Ook vandaag was het motto: hout verwerken en stapelen in de voorziene bergplaats. Onder een warm lentezonnetje werd de stapel hout aan onze bergplaats opgeruimd: alle brandhout naar de bergplaats! Daarna restte ons nog een stuk boomstam aan de rand van de vijver. Die werd vakkundig gekliefd tot brandhout dat gestapeld wordt in de voorziene bergplaats. Opgeruimd staat netjes!
In het park zie je pas echt goed hoeveel water er de laatste tijd wel gevallen is. De vijver heeft intussen zijn normaal peil terug gevonden...
Net zoals de vorige weken werd er verder gewerkt aan het brandhoutbestand. De stapel die naast onze bergruimte lag, werd vandaag volledig verwerkt en een deel van het klaargemaakte brandhout werd vervoerd naar de nieuwe stapelplaats in de uithoek van het park.
De stapel hout die bleef liggen zal in het weekend vervoerd worden.
Bij het verlaten van het park vonden wij nog de resten van een feestje op de parking. Jammer dat de feestvierders hun lege flessen niet zelf wegwerkten... Dat doet onze groenploeg wel!
Alweer twee bomen die sneuvelden onder het geweld van storm Dennis (foei, Dennis). Daarmee moesten wij opnieuw aan de slag om die omgevallen bomen te verzagen, klieven en op te bergen in onze stapelplaats, ditmaal aan de buitenhoek van het park. Op de eerste foto's zie je een den die is omgewaaid en door Dirk en Dré wordt verwerkt. Foto vijf en zes tonen hoe de resten van één van de omgezaagde beuken worden gekliefd. De laatste foto's laten zien waar de boom aan het voetbalveld werd omgezaagd en waarheen de houtblokken worden gevoerd.
Storm Ciara haalde enkele bomen neer in het park van Groenendaal. Vlak bij de brug én de nieuwe parkklassen sneuvelden twee acacia's. Gelukkig vielen de bomen naast het nieuwe gebouw en werd er niets beschadigd.
Zo kon de parkploeg weer aan de slag: de bomen werden verzaagd en wij staan in voor het verder verwerken. Dat houdt in: het opruimen van de afgezaagde of afgebroken takken (sommige takken lagen tot in de vijver), het klieven en wegvoeren van de afgezaagde boomstronken, het verzagen van alle hout dat nog te groot was om te verwerken of op te ruimen.
Een werkje dat nog wel enkele weken kan duren.
Ook het bijeen rijven van de afval en de weg vrij maken hoort daar uiteraard bij.
Deze namiddag werden zo niet minder dan negen volle karren brandhout naar onze stapelplaats gevoerd.
Vandaag opnieuw bladeren verhakselen om onze composthoop aan te vullen. Op de eerste foto zie je nog een goed werkende machine maar dat duurde helaas niet lang. Het vuil dat zich na zoveel werkbeurten opstapelde en vastzette, zorgde er voor dat wij de machine moesten open maken en reinigen (zie foto 3 en 4). Dat nam uiteraard heel wat tijd in beslag maar toch konden wij nadien nog een flinke hoop bladeren verwerken.
Intussen was François aan de andere kant bezig met het herinrichten van het voormalig kippenhok. De aandachtige kijker bemerkt op de laatste foto een onderdeel van de oude afsluiting die vroege het domein afschermde. Recyclage noemen ze dat. Met onderdelen van die oude afsluiting wordt er nu een nieuwe (stevige) geconstrueerd...
Opnieuw ging de meeste aandacht naar het verhakselen. De immense hoop dode bladeren die zich in het oude kippenhok bevindt, wordt zichtbaar kleiner terwijl de composthoop naast dat hok stilaan groeit. De bladeren worden boven in de machine gebracht en komen er fijngemalen uit aan de onderkant. Daar worden zij met de spade in een kruiwagen gekapt en op die manier (met de kruiwagen dus...) naar de composthoop gevoerd. Een werkje dat al enkele weken duurt en waarschijnlijk nog een paar weken moet volgehouden worden.
Terwijl is Hugo de klimop van enkele bomen aan het verwijderen aan de voorkant van het park.
Twee blikvangers vandaag: de krokussen die al voorbarig de lente aankondigen enerzijds en de positieve tekst op de trappen van het kasteel anderzijds.
Omdat de boomkliever het liet afweten startte onze groenploeg met het verwerken van de verzamelde bladeren tot compost. Terwijl ging Dirk aan de slag om het verse hout (er werden weer enkele bomen geveld) te verzagen. Zo blijft er steeds plaats voor werkers in het park..., ook al laten de machines het afweten.
Opmerkelijk is wel het feit dat de aanhoudende regen van de laatste weken er voor gezorgd heeft dat het waterpeil van de vijver zich ondertussen hersteld heeft.
Wij starten het nieuwe jaar zoals wij het oude eindigden: de houtberg verkleinen door het te klieven om er zo brandhout van te maken. Vandaag werden veertien kruiwagens brandhout en een volledige aanhangwagen naar de bergplaats gevoerd. Zo blijft er niet veel meer over van de enorme stapel die ontstond na het rooien van de ongezonde bomen.
Intussen zat de OCAN-school niet stil: een nieuwe haag werd aangeplant langs de zijkant van de inkomdreef van de Ullenshofstraat nr twee.
Voorlopig is de grootste zorg van onze parkploeg: het opruimen van de enorme hoeveelheid brandhout die overblijft na het rooien van de zieke bomen. Dirk en Hugo houden zich bezig met het verzagen van de dunnere takken, Ludo en ikzelf klieven de boomstronken tot de gepaste maat terwijl Peter en Dré het verwerkte hout naar onze opslagplaats voeren en stapelen. Vermoeiend, dat wel...
Vandaag werd de volledige berg afvalhout, dat overbleef na het saneren van de bomen aan de sporthal, door de verhakselaar gehaald. Deze machine is pas hersteld en zorgde gedurende twee volle uren voor het verwerken van alle takken, takjes en bladeren die overbleven na het septemberproces (omhalen van enkele bomen en afzagen van takken aan de voorzijde van de sporthal). Van een klein bergje houtsnippers kwamen wij na twee uren hard werken tot een flinke berg restafval. Deze houtsnippers zullen later gebruikt worden als bodembedekker.
Van een klein hoopje houtsnippers tot een grote berg, en dat na twee uren arbeid!
Uiteraard worden er ook bladeren geruimd. Ludo en ik maken eerst de weg aan het kippenhok bladvrij (alhoewel er nog heel wat bladeren zullen vallen...) en wij stapelen alles op in het voormalige kippenhok waar zich geen kip meer laat zien. De stapel groeit zienderogen, wij zitten bijna aan ons plafond.
Daarna beginnen wij met het ruimen van de bladeren aan de voorkant van het kasteel, een werkje dat ons nog enkele woensdagen zal kosten.
Vallende bladeren, dat is een thema in de herfst. Maar die moeten natuurlijk ook verwijderd worden. Bijeen harken, wegvoeren en stapelen in het voormalige kippenhok, dat is wat wij vandaag deden. De berg dode bladeren wordt alsmaar hoger: perfect voor de compost die wij daar later van maken! Dit werk zal ons nog enkele weken bezig houden want lang niet alle bladeren zijn gevallen...
Daarbij houden wij de wegen in het park toch vrij van bladeren.
Intussen bezoekt een mooie blauwe reiger onze, bijna weer volgelopen vijver.
Herfst betekent vallende bladeren en, ondanks de omgezaagde bomen, heel veel dode bladeren in het park. Die worden bijeengeveegd, weggevoerd en verzameld in het voormalige kippenhok. Daar zullen ze later verhakseld worden om zo tot goede bladgrond te worden verwerkt. Je ziet op de foto's eerst waar wij de bladeren bijeengeveegd hebben. Vervolgens zie je het kippenhok waar zich een enorme berg dode bladeren bevindt en de laatste foto's tonen de vrijgekomen grond aan de rand van de vijver. Er wachten ons nog veel bladeren in de komende weken...
Verhakseld hout wordt nog steeds aangevoerd om de bodem tussen de nieuwe aanplantingen te bedekken.
Maar er blijft nog zoveel hout te verwerken. Naast het kasteel hebben wij de ganse namiddag stukken boom verwerkt. Klieven tot brandhout en dan vervoeren naar onze opslagplaats: het duurde net zo lang tot onze machine het begaf, om 15. 10 uur...
Het verwerkte hout werd nog weggevoerd en daarmee zat onze werkdag er op.
Nog even de werkzone proper vegen en dan naar huis.
Sommige foutparkeerders plaatsen hun wagen in het park waar dat niet mag. Daarom plaatsen wij een aantal omgezaagde boomstronken op de plaats waar dit (helaas) het meeste voorkomt. Gedaan met fout parkeren!
De volgende weken zal onze groenploeg druk bezig zijn met het verwerken van de omgezaagde bomen. Takken afzagen en verhakselen, de stam in stukken zagen en klieven en vervolgens het brandhout stapelen en het verhakselde hout over de grond verspreiden op plaatsen waar dit kan.
Daarbij houden wij nog een oogje in het zeil over de nieuwe ontdekkingen in het park, zoals de aangroei van paddenstoelen op plaatsen waar wij ze niet verwachten...