Start: toerismebureau Koksijde-dorp (Zeelaan) of Veurne
fietsen langs uitgestrekte landbouwgebieden met kleine dorpskernen zoals Steenkerke, Oeren, Alveringem, Zoutenaaie met terugweg langs de duinen van de Doornpanne en de Hoge Blekker.
De fietsroute verkent het open landschap van het Blote en de eeuwenoude Kasselrij Veurne-Ambacht. Uitgestrekte akkers en weiden, doorsneden van waterloopjes, verspreide oude abdijhoeven en kleine, geborgen dorpskernen bepalen hier het landschap. Vertrekkend vanuit Koksijde leidt de tocht o.m. naar Veurne, het polderdorp Steenkerke, de Oerenbroeken, Alveringem en Zoutenaaie, tot in 1970 België's kleinste gemeente. De terugweg voert door de beboste duinen van het natuurreservaat De Doornpanne en het natuurgebied De Hoge Blekker.
De Veurne-Ambachtroute kadert in het Provinciaal Fietsrouteplan, dat de uitbouw voorziet van een vijfentwintigtal toeristische routes. De realisatie van deze fietsroute was mogelijk dankzij de steun van de Provincie West-Vlaanderen, het Vlaams Commissariaat-Generaal voor Toerisme, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de stad Veurne en de gemeenten Alveringem en Koksijde.
startplaats Streekmuseum De Zilverreiger in Weert (Bornem
Afstand :42.6 km
Een oksel van de Schelde is groot genoeg om Klein-Brabant af te schermen van de wereld daarbuiten. Het hoekje van de provincie Antwerpen dat Klein-Brabant heet, omvat drie gemeenten: Bornem, Puurs en Sint-Amands. De Schelde en de enigszins verborgen ligging hebben er ongetwijfeld toe bijgedragen dat Klein-Brabant zo'n fraaie natuur heeft en die nog grotendeels kon behouden. Vooral in de omgeving van de Oude Schelde is de natuur op haar mooist. Je fietst nagenoeg langs de volledige loop van de Oude Schelde en schakelt daarna over op het gezelschap van de eigenlijke Schelde. Door (daarna) om Bornem heen te fietsen, maak je de cirkel rond. Dat de route haar naam dankt aan de aspergeteelt wordt je onderweg wel duidelijk.
De eetbare asperges was reeds een gewaardeerde vrucht bij de Egyptenaren, Grieken en Romeinen. In onze streken werd deze wortelstokspruit reeds geteeld in de Middeleeuwen. In Klein-Brabant (het zuidwestelijk deel van de provincie Antwerpen) deed zij omstreeks 1885 haar intrede en dit in navolging van de Brabantse Kempen. Asperges worden in grondbermen geteeld om te voorkomen dat de vlezige witte spruiten of loten groen worden. Deze loten worden geoogst juist voor ze het grondoppervlak doorbreken. Men merkt het omhoog komen ervan aan kleine barstjes in de aarde. Al is de aspergeteelt hier op zijn retour toch kun je in elk restaurant nog genieten van deze heerlijke groente.
MEER INFO . -http://www.deleukefietser.be/Aspergeroute.htm -http://users.skynet.be/fietsroutes-charel/asp.html -http://blog.seniorennet.be/snellebirthy/archief.php?ID=41
De Bulskampveldroute verkent de ruimere omgeving van het Bulskampveld, een door bossen en landgoederen gedomineerd parklandschap ten zuidoosten van Brugge. Oorspronkelijk werd het gehele gebied beheerst door heide. In de vorige eeuw zette men die heide grotendeels om in bos. Slechts enkele relikten van de heide bleven bewaard. Uitgangspunt voor deze tocht vormt het provinciedomein Lippenspoed-Bulskampveld, een 300 ha groot groen en recreatieoord. Andere domeinen die op de route woorden aangedaan zijn het Hooggoed te Aalter en het Kampveld met het Nieuwenhoevebos te Oostkamp. De oevers van het kanaal Brugge-Gent vormen het landschapskader op de terugweg
MEER INFO / -http://www.deleukefietser.be/Bulskampveldroute.htm -http://www.beernem.be/Pdf/toerisme/bulskampveld%20fietsroute.pdf -http://blog.seniorennet.be/rio/archief.php?ID=25
Toeristische bezienswaardigheden Wie denkt dat Genk alleen maar de natuurliefhebber aanspreekt, heeft het mis! Temidden van het groen vindt de bezoeker nog getuigen van het rijke mijnverleden; mijngebouwen, schachtbokken, mijnterrils, mijncités De mijngebouwen van Winterslag kunnen op bepaalde data bezocht worden: raadpleeg hiervoor de locale pers of de website van de stad Genk. De steenhoopberg of mijnterril van Winterslag is vrij toegankelijk. Het uitzicht boven op de terril is spectaculair. De klim naar de top is de moeite waard! De mijnwerkers woonden in speciaal aangelegde wijken of cités. Ze zijn intussen uitgegroeid tot dynamische wijken waar de minaretten en koepeltorens naast de Vlaamse kerktorens staan.
Genk is ook bekend omwille van het openluchtmuseum Bokrijk. Hier wordt het Vlaanderen van zo'n 150 jaar geleden tot leven gebracht. Bezoekers kunnen er 'beleven' hoe hun voorouders woonden, leefden, werkten en zich amuseerden.
Voor een aangename en leerzame namiddag kan de bezoeker ook terecht in het Europlanetarium met zijn volkssterrenwacht. Hier kan je alle aspecten van de sterrenkunde, de ruimtevaart en de meteorologie ontdekken en bestuderen. Aan het Europlanetarium vind je eveneens een natuur- en planetenpad, een taverne, een minigolfbaan, een speeltuin, een kunstskipiste, het BLOSO-sportcentrum en een sporthotel.
Is een tocht van 47 km die makkelijk door het hele gezin kan gefiets worden. De route leidt je door de gemeenten Sint-Katelijne-Waver, Putte, Bonheiden en Mechelen en heeft uiteraard als thema tuinbouw. In de Mechelse regio is dat nog steeds één van de belangrijkste economische activiteiten. De Tuindersroute brengt je o.a. langs talrijke grote hoeven en oude en hoogtechnologische serres. Ondanks de drukke bedrijvigheid, is het toch de stilte die overheerst.
Zoals de naam aangeeft, verkent deze route de vallei van de Krekebeek, die samen met de Handzamevallei een oostelijke uitloper van het Ijzerbekken vormt.
Drie geografische streken ontmoeten hier elkaar : de polders, de zandstreek en de zandleemstreek.
WAAR KOMEN WE =
De tocht start in Diksmuide en verkent vooreerst een stuk broekland.
Wouwen, Houthulst en Klerken.
Kortemark wordt het Krekedal weer opgezocht.
Namen van vergeten zeehaventjes herinneren aan de belangrijke rol die de vallei in het middeleeuwse handelsleven speelde.
Koekelare waar, op de grens met het Torhoutse Houtland, de Ruidenberg wordt bereikt.
Vertrek: watersportcentrum De Spaanjerd te Kinrooi.
Dit fietsmenu laat u kennismaken met de vijf kerkdorpen van de gemeente Kinrooi en gidst je langs lyrische plekjes en de belangrijkste bezienswaardigheden. De tocht loopt overwegend langs rustige, verharde en vaak autovrije wegen. Blikvangers zijn o.a. Kasteel Borgitter, de Keijersmolen, de Zorgvlietmolen en de Lemmensmolen.
Alle routes gaan in enkele richting,en zijn goed bewegwijzerd!
- Grote BOKKERIEJER (rode pijlen)= 105 km . Veel kleinere lussen zijn mogelijk,vanaf 14km tot gemiddeld 35km.
Zoek op het kaartje vanwaar je wil starten! De vertrekplaats bepaalt de mogelijke lussen! Bij inschrijving ontvang je een tabel met al de afstanden die mogelijk zijn vanuit je vertrekpunt, hetgeen de keuze gemakkelijker maakt.
Laat in elke bokkenstal je inschrijfkaart afstempelen : op het einde van de rit geeft deze recht op een bokkeriejersspeldje 2008 .
- "BETRAP DE MAASVALLEI " (blauwe pijlen) = 55 km of 67 km(via Eisden)
Voor deze route werkt Bokkerieje samen met de natuur- en landschapsorganisaties Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw (B), Ark Natuurontwikkeling (NL) en Natuurmonumenten (NL). Vorig jaar waren de deelnemers uitermate tevreden over het parcours. Dit jaar leidt Bokkerieje u opnieuw langs de Grensmaas en door het aantrekkelijke plaatsje Elsloo. Een pareltje in het Maasland. Kortsluitroute is mogelijk via het veerpont van Berg: Zo kan je de Maaslus in 2 helften verdelen :de Noordlus en de Zuidlus.
Eisden ligt op het knooppunt van de Maaslus met de Bokkeiejerlus,en is goed te bereiken van afrit 33 (E 314).De C. M. zal hier een massagestand opzetten. ALLE INFO OP : http://www.bokkerieje.org/Hoe.htm
Fietsen door Affligem, Liedekerke, Roosdaal en Ternat
Deze 45 km lange route langs Affligem, Liederkerke, Roosdaal en Ternat brengt u via aangegeven pijltjes op een fietskaart bij de speciale plekjes van de streek.
Lengte van de route: 45 km (verkortingen: 25 of 30 km)
Bezienswaardigheden: BLOSO-centrum, de Dender, de Bellemolen, Ternat, Brouwerij De Troch, Wambeek, Onze-Lieve-vrouw-Lombeek, de Hertboomwindmolen (Zepposmolen)
Staat van de weg en aard van het landschap: voornamelijk beton- of asfaltwegen, enkele veldwegjes; heuvelachtig met enkele kleine hellingen
Routebeschrijving:
Deze route loopt langs Affligem, Liedekerke, Roosdaal en Ternat. De vlakke loop van de Dender wordt afgewisseld met het heuvelachtige Pajottenland. en op het gemeentehuis. In Wambeek kan men kiezen tussen de ofwel volledige grote route of de afkorting ervan. Wie kiest voor het minder lange pad zal ook heel wat klimmertjes moeten doen.
De route passeert 't Sluis, de Bellemolen en het Hof ter Brempt en volgt rechts het fietspad (Bellestraat) richting Essene. Aan het Y-kruispunt volgen we rechts de Lombeekstraat om terug over de autosnelweg richting Ternat te rijden.
Reliëf:
Het reliëf is heuvelend, enkele van die bultjes hebben zelfs niveau. De wegen zijn goed berijdbaar, een enkele keer een paar meters onverhard.
Veiligheid:
Voornamelijk verkeersarme wegen waarvan zelfs een 5-tal km autovrij langs de Dender.
langs de Dender.
Bewegwijzering: Uitstekend, in wijzerzin.
Folders: Gratis te verkrijgen bij de Toerisme Dienst van Affligem. website: www.affligem.be
Bezienswaardigheden in Affligem: (zie ook menu "Kaart") t Sluis Dit gebouw staat in de Stationsstraat en was vroeger een buitengoed van de abdij Affligem. Het werd reeds vermeld in 1660, o.a. aan het "huysken op Sluysdamme". Het jaartal 1751 in het anker wijst op de komst van de eerste monniken. Dit gebouw is geflankeerd door twee overluifelde inrijpoorten. De ingang van de Sluis is afgelijnd met zandstenen muurbanden met een rondboogvenster en een houten fronton.
Bellemolen Watermolen, gerestaureerd door de Hekelgemse zandschilder Pieter Van Ransbeeck. Deze watermolen, waardoor ongeveer in het midden de Bellebeek zich een weg baant, werd in 1149 door de monniken van de abdij van Affligem gebouwd. Hij had een tweeledig doel en deed dienst als stamp- en korenmolen.
Voor zijn tijd was hij heel modern en uit het ganse Brabantse land dat tot de abdij van Affligem behoorde brachten boeren hun vlas en raapzaad om het te laten bewerken.
Het molencomplex met de bijhorende landerijen werd in 1798 als "zwartgoed" verkocht aan de familie Van de Putte die, plaatselijk en nadien ook in Hekelgem, steeds een niet onbelangrijke rol innam in het sociale en politieke leven.
Penitenciërshof Hof te Brempt of "Penitenciërshof" dateert van 1768. Volgens oude bronnen is de naam "Penitenciërshof" afkomstig van het feit dat gestrafte monniken van de abdij Affligem in deze hoeve moesten komen werken voor hun penitentie
Postel - Kp 17 : Start abdij van Postel naar de grens ( Nederland ) , de autostrade over . Kp 17 - Kp 92 : Verder richting Reusel . Kp 92 - Kp 15 : Rechtsaf richting de Groote Cirkel . Kp 15 - Kp 14 : Door de Peelse Heide , langs de Reuselse Kei. Kp 14 - Kp 16 : Door de Hapertse Heide , terug de autostrade over . Kp 16 - Kp 12 - Kp 11 : Door de Cartierheide . Kp 11 - Kp 19 : Grenspark " De Kempen " Kp 19 - Kp 20 : Naar Weebosch . Kp 20 - Kp 25 : Richting Kp 24 , afslaan centrum Luyksgestel , langs de windmolens
Den Deen en de Grenswachter met zijn Bakkerijmuseum , verder naar Kp 25 langs de Vlieterdijk . Kp 25 - Kp 226 : Langs de Hutten en Kolken ( Lommel ) Kp 226 - Kp 227 : Door de bossen ( Kolken ) naar het kanaal . Kp 227 - Kp 230 - Kp 231 - Kp 232 : Over het jaagpad langs het Kempisch Kanaal. Kp 232 - Kp 76 : Door de bossen en langs het Russendorp . Kp 76 - Postel : Verder naar Kp 77 ( Postel ) en links naar de parking .
De Aardbeienroute is de streek van de zomerkoninkjes. Weer een verrassend stukje grensgebied. Mooi, vlak Kempens land waar de Mark in alle rust meandert richting Nederland. Met in haar dal weelderige flora en fauna. Niet te geloven dat de Vikingen hier ooit landinwaarts voeren.
Je trapt langs kapelletjes en aardige dorpjes zoals Meersel-Dreef waar Mariapark en Lourdesgrot graag tot afstappen uitnodigen. Is het niet om een stukje rijk rooms leven te ondergaan dan wel om een verfrissing. Opvallend baken onderweg is de 105 meter hoge toren van de St.Catharinakerk in Hoogstraten. De toren is het hoogste in baksteen opgetrokken bouwwerk ter wereld. Maar in Hoogstraten stop je ook voor het luisterrijk gerestaureerde 14e eeuwse begijnhof, opgenomen op de Unescolijst van werelderfgoed.
DE MENING VAN DE FIETSER
Relief:Vlak
Wegdek:Afwisselend Asfalt en betonwegen.
Veiligheid:Mag zeggen dat dit een van de rustigste routes is die ik ooit gereden heb, dus is de veiligheid optimaal, bij de oversteek van een drukke rijksweg is het opletten geblazen, maar dit komt men bij iedere route tegen.
Bewegwijzering:Goed, geen enkel bordje ontbrak, soms mocht er wel eentje meer staan.
Logistiek:Niet zo goed, vanaf Hoogstraten tot Meersel komt men niets tegen, bij warm weer is het aan te raden drinken mee te nemen.
Vind jij aardbeien ook onweerstaanbaar lekker? Dan valt de Aardbeienroute vast bij je in de smaak ! Met een jaarlijkse productie van niet minder dan 14.000 ton mag Hoogstraten zich hét centrum van de aardbeienteelt noemen. De Hoogstraatse koninginnen gelden als de mooiste en lekkerste van het land. De Aardbeienroute geeft je een idee hoe belangrijk de land- en tuinbouw zijn in deze regio. Ze combineert de opmerkelijke monumenten van Hoogstraten met mooie natuurgebieden en idyllische plekjes. Vooral het traject langs de rivier de Mark is prachtig. Trakteer jezelf onderweg op een heerlijk aardbeientoetje. Situering: Hoogstraten en deelgemeenten Meer , Meersel - Dreef en Meerle
Start is in Hoogstraten , aan de Kathedraal van de Kempen .De sint - Catharinakerk uit de 16de eeuw met zijn 105 meter hoge toren . Langs landelijke en rustige wegen gaat de route over de autostrade rond Meer . De aardbeien krijgen we niet te zien , ze zijn verstopt in plastieken tunnels en serres . Terug over de autostrade aan de zes moderne windmolens fietsen we even van de de route om de innerlijke mens te voldoen . Na de rust verder naar het riviertje de Mark , van Kp 13 tot Kp 43 , een zalige trip langs de Mark . Soms rijden we links en dan weer rechts van het water , de bruggetjes zijn niet breed dus oppassen . We volgen de Mark tot de Nederlandse grens , grenspaal 218 . Nu een ommetje langs Meersel - Dreef (Mariapark , watermolen en terrasjes ) . Verder door de open velden en langs boerderijen een lus rond Meerle , daarna nog een stukje door Nederland ( Castelre ) . Terug in België ( Wortel ) zien we in de verte de Kathedraal van de Kempen terug . Nu nog een bezoek aan dewatermolen en hetbegijnhof en als afsluiten : IJs met aardbeien en slagroom
Vertrek : Kortessem aan de kerk (parking) Afstand : 30 km Bewegwijzering : Knooppuntenkaart Haspengouw
De route : 122-121-145-144-143-141-142-126-125-122
KORTESSEM
Poort van Haspengouw
Kortessem ligt op de scheiding van Kempen en Vochtig Haspengouw en centraal tussen Hasselt, Tongeren, Genk en Borgloon.
De gemeente is sinds 1976 een fusie van de gemeenten : Guigoven, Kortessem, Vliermaal, Viermaalroot en Wintershoven.
De landbouwsector blijft een belangrijke bron van plaatselijke tewerkstelling, hoewel het agrarisch bodemgebruik niet eens meer de helft van de gemeentelijke oppervlakte vertegenwoordigd. Het is een aaneenschakeling van weilanden, akkers, boomgaarden en fruitplantages.
Het areaal van de hoogstamboomgaarden is na de Tweede Wereldoorlog geslonken tot enkele tientallen hectaren. De Nationale Boomgaardenstichting( www.boomgaardenstichting.be )tracht te voorkomen dat deze waardevolle landschappen verdwijnen.
Historisch behoorde Kortessem tot aan de Franse Revolutie tot het Graafschap Loon en later tot het Prinsbisdom Luik. Wintershoven was dan weer de bakermat van de kerstening van onze streek met Landoaldus, Lambertus, Vinciana en vele anderen
De sterke troeven van Kortessem liggen dan ook voornamelijk op het gebied van de zachte recreatie : wandelen en fietsen. Meer hierover vind je op www.kortessem.be
Mocht je meer interesse hebben kan je ook altijd je licht even opsteken op www.geogidsen.be
Verdere informatie kan je tijdens de kantooruren krijgen bij :
Prinsenroute Start :Het Prinsenpark" te Retie , prov : Antwerpen Afstand : 48 km G.P.S. 46.210 km
Deze fietsroute ong. 48 Km start aan het Provincié domein "Het Prinsenpark" te Retie. Dit was vroeger 1854 een domein van 400 ha dat eigendom was van Koning Leopold 1, later werd dit door de Graaf van Vlaanderen aanzienlijk uitgebreid tot ong. 4000 ha...
Er zijn 3 verkortingen mogelijk. Een lus rond Kasterlee (1) van 32 km, een verkorting rond Kasterlee en Retie (2) van 42 km en een zuidelijke lus (3) van 28 km. Route :
Koningen en prinsen kwamen graag wandelen in hun landgoed te Retie.
De Prinsenroute voert je naar deze voormalige koninklijke domeinen. Vandaag is het Antwerps Provinciebestuur de trotse eigenaar van het Prinsenpark 190 ha, dat er in elk seizoen betoverend bijligt.
Nog meer moois op dit koninklijk traject: de Molen van t Veld in Geel en zijn collega De Heerser in Retie, natuurreservaat De Tikkebroeken en de Priorij van Corsendonk. Situering: Geel, Kasterlee, Oud-Turnhout en Retie.
-Natuurgebied De Zegge en de speeltuin Ark van Noë aan de Kleine Nete . -Tielen ( jeugdkamp De Hoge Rielen )) ,
-Kasterlee ( Kleine en Grote Rees ) ,
-Oud - Turnhout ( natuurdomein De Tikkebroeken en priorij Corsendonck ) . -Centrum van Retie langs de gehuchten Kinschot en Schoonbroek en de molen De Heerser . -Rust in de vacantiecentrum De Linde aan het kasteel van Rethy . -De watermolen en het Prinsenpark naar het Kempisch Kanaal
Deze bloesemfietslus vertrekt in het Limburge Alken. In het centrum van de gemeente is er ruime, gratis parking achter het recreatiepark 'de Alk', aan de sporthal en op parking Kapittel . Het kindvriendelijke park, dat ook gratis toegankelijk is, bevat naast een speeltuin ook een verkeerspiste, een plonsbad, een roei- en visvijver en een minigolf.
Deze fietslus volgt de blauwe borden van het fietsnetwerk. In de fruitstreek werd aan deze borden een bloesembord toegevoegd.
WAT KOMEN WE TEGEN
KP 146 ALKEN
Alken. De Alk, recreatiedomein, Sint-Aldegondekerk met 15e-eeuwse doopvont,
Brouwerij Alken-Maas. Hier werd in 1928 het eerste Belgische Pilsje gebrouwen.
TUSSEN KP 173-149
Ulbeek. Uniek dorpsplein. Kapel van Oetslerhoven met 15e-eeuwse piëta.
KP 171
Rijkel. 16e-eeuws kasteel.
TUSSEN KP 170 - 162
Hoepertingen. 17e-eeuws waterkasteel Mariagaarde.
KP 153
Rullingen. Kasteel en fructuarium met 5 ha oude hoogstamfruitbomen.
TUSSEN KP 153-148
Berlingen. 14e-eeuws bedehuis, water- en korenmolen langs de Herk.