--Deinze en het station --Brielmeersen --Hoeve te Breeschoot --Langs de spoorweg --Kasteel Borluut --Sint-Denijs-Westrem --Afsnee --Buchtenbrug --Blaarmeersen --Gent de watersportbaan --Drongen --Baarle Voet en Fietsveer --Sint-Martens-Latem --Deurle --Sint-Martens-Leerne --Bachte-Maria-Leerne --Kasteel van Ooidonk --Astene en het Sas
Deinze is ontstaan als Donsa of Dunsa. Wat dit betekent, is nog onbekend, maar mogelijk verwijst het naar een mosrijk gebied. Deze vroegste vermelding vinden we terug in het jaar 840. De Heilige Poppo, de Abt van Stavelot, werd in 978 te Deinze geboren. Hij schonk later aan zijn geboortestad relieken, die hij van zijn bedevaarttochten van het Heilig Land meebracht. Deze relieken zitten ingemetseld in de muur van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. In het feodale tijdperk was Deinze een heerlijkheid in handen van verscheidene vooraanstaande geslachten; Poppo's vader is de oudstbekende. Dan was er Iwein van Aalst en zijn zoon, die de Heerlijkheid in leen van de Graven van Vlaanderen hielden. Daarna kwam het geslacht Courtenay de Gravin van Bar en de Graaf van Luxemburg.
Kasteel Borluut is een kasteel in het Belgisch dorp Sint-Denijs-Westrem, een deelgemeente van Gent. Het kasteel bevindt zich in de Kleine Gentstraat, vlakbij het dorpscentrum. Sinds 1997 is het kasteel samen met het park en de kasteeldreef een beschermd monument. Het gebied Borluut wordt voor het eerst vermeld in het leenboek van Sint-Pieters in 1411. Het was van Jakob Borluut en bleef in handen van de familie Borluut tot 1744. Op de Ferrariskaart staat het domein vermeld als Wit Kasteel Het huidige Kasteel Borluut kwam na verkoop in 1858 in bezit van de familie van graaf Balthazar Borluut d'Hoogstraete. Hij liet het door architect Joseph Van Damme verbouwen tot zomerverblijf. De toren kwam er pas in 1914 door de toenmalige eigenaar Lucien Morel de Boucle Saint-Denis.
De Watersportbaan is een waterbaan in de Belgische stad Gent. Ze is 2300 meter lang en 76 meter breed (net een 5-baans roeibaan) en in 1954 voor het eerst werd gebruikt. Rond de baan is een Finse piste van 4967 m[1] aangelegd die veel gebruikt wordt door joggers. Naast de Watersportbaan liggen het recreatiedomein de Blaarmeersen en de Topsporthal Vlaanderen.
Sint-Martens-Latem De gemeente wordt een kunstenaarsgemeente genoemd Tegenwoordig is de gemeente echter bekender om zijn weelderige villa's; sinds een paar decennia vindt men in deze streek een groot aantal van de rijkste bewoners van België. Hun landgoederen hebben een goed uitzicht op de vele bossen en de vertakkingen van de Leie. Sint-Martens-Latem is dan ook een van de meest residentiële gemeenten in België.
Sas van Astene Het beschermde sas op de Leie in Astene werd in 1861 aangelegd. Toen kreeg de Leie een doorsteek van 100 meter om zowat 5 kilometer bochten uit te sparen. Aan de sluis staan twee sasmeesterhuizen. In één daarvan baat de vzw Historische Vaartuigen een klein museum uit. Aan de kade liggen regelmatig twee boten aangemeerd die gerestaureerd werden door de vereniging.
Het sas van Astene is een uitermate gezellig hoekje aan de waterkant om even halt te houden tijdens je verkenningstocht door de streek. Op het terras en in het sashuis zelf kan je nippen van een heerlijke scheepsborrel.
Vertrek aan de kerk van Knokke in de Lippenslaan en dan naar knooppunt 42
Op de route :
--Knokke --Koningsbos --Natuurreservaat Het Zwin --Nederland --Camping De Wachtsluis --Cadzand-bad --Cadzand --Camping De Wielewaal --Sluis --Sint Anna ter Muide --Het Meer van Heist --Duinbergen --Albertstrand
Knokke is een Belgische badplaats en een deelgemeente van Knokke-Heist. Knokke telt ruim 15.000 inwoners, bijna de helft van de bevolking in de hele gemeente. Knokke ligt tegen het Zwin, een natuurgebied op de grens van België en Nederland.
Sint-Margarethakerk bij het binnenrijden van Knokke, vanaf de expresweg N49Knokke ontstond waarschijnlijk in de 13e eeuw na inpolderingen. Visserij was vroeger de belangrijkste bron van inkomsten in Knokke. Aan het einde van de 19e eeuw kwam het toerisme op onder aanvoering van de families Lippens en Van Bunnen. De bevolking groeide daardoor aanzienlijk.
De badplaats staat bekend als exclusief vanwege de mooie natuurlijke ligging, de vele grote villa's, appartementen en het casino. Vanwege de vele (mode)winkels, kunstgaleries en restaurants wordt Knokke ook wel 'Petit Paris' genoemd.
Het Zwin Het Zwin ligt op de grens van Nederland en België en bestaat uit een vogelpark en een slikken- en schorrengebied. Via een bres in de duinreep kan het zeewater bij vloed het natuurgebied binnendringen. Bij normaal getij loopt het Zwin slechts gedeeltelijk onder water. Grote delen van het slikken- en schorrengebied komen enkel onder water bij springtij en het hele gebied loopt slechts een paar keer per jaar onder water bij uitzonderlijk hoge waterstanden in combinatie met storm. Sommige plantensoorten kunnen haast permanente onderdompeling verdragen, andere kunnen zich enkel vestigen op plaatsen die slechts zelden onder invloed van het zeewater staan. Zo is het Zwin een lappendeken van vijvers, geulen, kreken, slijkplaten en met verschillende planten begroeide schorren. In de slijkbodem leeft een grote variatie van wormen en schelpdieren die het voedsel vormen voor de vele tienduizenden vogels die er broeden of er korte of langere tijd pleisteren tijdens de trek. Het Zwin is een overblijfsel van een zee-inham die vroeger Damme verbond met de zee
Sluis Is een gemeente in het westen van Zeeuws-Vlaanderen, in de Nederlandse provincie Zeeland, die na de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2003 tot stand kwam als fusie van de gemeenten Oostburg en Sluis-Aardenburg. De gemeente is genoemd naar het vestingstadje Sluis, maar het gemeentehuis staat in Oostburg. De gemeente telt 24.093 inwoners (1 januari 2010, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 307,01 km² (waarvan 26,74 km² water). Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten in deze gemeente. In 2008 was de stad Sluis winnaar van de nationale groencompetitie Entente Florale en in 2009 haalde zij een zilveren medaille in de internationale competitie.
Sint Anna ter Muiden (West-Vlaams: Anna-ter-Mu) is een zeer kleine stad in de gemeente Sluis in westelijk Zeeuws-Vlaanderen (Nederlandse provincie Zeeland), aan de Belgische grens. Het heeft ongeveer 50 inwoners (2006) en concurreert met het iets kleinere Staverden en het iets grotere Bronkhorst en Eembrugge om de titel 'kleinste stad van Nederland'. Al deze vier plaatsen met voormalige stadsrechten hebben zich echter nooit ontwikkeld tot iets wat naar moderne maatstaven stedelijk genoemd wordt. Een ander uiterste is dat Sint Anna ter Muiden op het meest westelijke punt van Nederland ligt.
Ellikom is een deelgemeente van Meeuwen-Gruitrode in Belgisch Limburg. De oppervlakte van Ellikom bedraagt 573 ha. Ellikom ligt aan de oostelijke oever van de Abeek als een wig tussen Bree en Peer Ellikom is één van de oudste woonkernen in de Limburgse Kempen. Het werd voor de eerste keer in een geschreven bron vermeld in 1314 als "Elleken". Deze naam werd afgeleid van het Germaanse "Aljinga Haim" of "woning van de lieden van Alja". Dit wijst erop dat Ellikom al door de Franken werd bewoond.
Archeologische vondsten uit de Romeinse tijd wijzen erop dat er reeds in die tijd en waarschijnlijk nog vroeger mensen leefden in Ellikom.
De eerste gegevens die over Ellikom bekend zijn, zijn verbonden aan de patronessen van de parochie, Sint-Harlindis en Relindis. Zij waren de eerste abcissen van het klooster van Aldeneik dat rond 750 werd gesticht door de Heiligen Bonifatius en Willibrordus. Deze abdij bezat het begevingsrecht en de tienden van de parochie Ellikom die zij gesticht hadden. Later gingen het begevingsrecht en de tienden over naar het kapittel van Maaseik. De abdij liet omstreeks 1200 de eerste kerk van Ellikom oprichten.
In de 12de eeuw al behoorde Ellikom tot het rechtsgebied van de Loonse schepenbank van Meeuwen. Dat had als gevolg dat het Laathof, dat ook bezit van de abdij van Aldeneyck was, niet veel macht in Ellikom had. In die tijd was Ellikom dunbevolkt en arm waardoor veel inwoners naar Bree trokken of toevlucht zochten in de schans van Meeuwen.
Brouwerij Sint-Jozef is een brouwerij uit Opitter, deelgemeente van het Belgische stadje Bree. De huidige eigenaar van de brouwerij is Jef Cornelissen. De brouwerij heeft een capaciteit van 10.000 liter per brouwsel. De jaarproductie van de brouwerij bedraagt ongeveer 60.000 hectoliter of 6.000.000 liter.
Alhoewel de juiste stichtingsdatum niet bekend is, vindt men in de archieven terug dat Brouwerij Sint-Jozef ontstaan is door toedoen van de familie Vissers. Van Thomas Vissers, die in 1807 overleed, weet men dat hij afkomstig was uit de streek van 's-Hertogenbosch en dat zijn echtgenote afstamde van een Engelse Lord. Bovendien staat vast dat zijn zoon Johannes, die lange tijd burgemeester van Opitter was, een groot herenhuis met brouwerij en stallingen bewoonde op het dorpsplein in Opitter. Daar vestigde zich nadien ook zijn dochter, die huwde met Jozef Cornelissen. Het is sinds die tijd dat de naam Cornelissen onafscheidelijk verbonden blijft met de brouwerij.
De drie zonen uit dit huwelijk gingen elk hun eigen weg. Jozef begon een limonadefabriek; Leo nam de bottelarij voor zijn rekening en Jaak brouwde bier. In de jaren 19341935 bouwde Jaak een nieuwe brouwerij, waar in 1937 de Pax Pils geboren werd. Naast dit bier, in flessen en vaten verkocht, werd ook het zwaardere Ops-Ale gebrouwen, wat uitsluitend in flessen verkocht werd. Op het einde van de veertiger jaren nam Jaak zowel de bottelarij als de limonadefabriek over. Zijn zonen Jan en Leo namen de zaak over en de eerste exportstappen werden gezet. In 1972 kwam Jef Cornelissen in beeld. Met hem waaide een nieuwe wind door de brouwerij en in 1980 nam hij de brouwerij volledig over na het overlijden van zijn vader.
Bezienswaardigheden in Reppel --Sint-Willibrorduskerk. Opvallend door de voorkant, die in 'witte' mergel is. --pastorij op de Monshofstraat, met gracht en binnenplaats, uit 1604 of 1616, ooit het verblijf van de norbertijnenpaters ('witheren') uit de abdij van Postel (Mol). De zonnewijzer op de zuidgevel van het oudste deel van het gebouw zou de oudste bekende zonnewijzer in Vlaanderen kunnen zijn. --Monshof, Monshofstraat. Ooit was het domein Monshof een herengoed, uitgestrekt over half Reppel. --Binkermolen. Binkermolenstraat. --Cuppensmolen, Reppelmolen, nu 'de Watermolen', Monshofstraat.
--Zoutleeuw --Wilderen --Romeinse weg velm --Bevingen --Sint-Truiden --Melveren --Ordingen met kasteel --Zepperen --Kasteel Metseren --Hoeve Terbeek --Runkelen --Bos --Yzeren weg --Drieslinter
Zoutleeuw (Frans: Léau) is een stad in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. De stad ligt in het Hageland, in het oosten van de provincie, en telt ruim 8000 inwoners. De inwoners worden Leeuwenaars genoemd. Sint-Leonardus is de patroonheilige
de Sint-Leonarduskerk op de Grote Markt, zowat de enige kerk in België met een intact gebleven laat-gotisch interieur. Deze kerk met haar torens behoort sinds 1999 tot het Werelderfgoed van de UNESCO.
Er zijn nog veel meer bezienswaardigheden
Een heerweg of Romeinse weg, met varianten heerstraat, heirbaan (niet te verwarren met heerban) of heirweg of in het Latijn via, is een oude Romeinse (lange-afstands)weg. Heer (van het Germaanse harja) is een in het Nederlands in onbruik geraakt woord voor leger. Die naam wijst op het oorspronkelijk doel van deze "snelwegen". De Romeinen legden duizenden kilometers wegen aan naar alle delen en kolonies van het Romeinse Rijk om met hun legers snel ter plaatse te zijn in geval van een opstand. Ook handelaars maakten dankbaar gebruik van deze wegen. Dit feit ligt aan de oorsprong van het gezegde "alle wegen leiden naar Rome".
Ordingen met kasteel In de vroege middeleeuwen, vanaf 1040 vermelden bronnen de heren van Ordingen. Hun kasteel fungeerde als wachtpost op de grens van het graafschap Loon. Messire Adam de Harduemont wordt vermeld in 1253. Zijn kinderen en kleinkinderen waren tot de 14e eeuw bewoners van het kasteel. Gebrek aan nakomelingen deed het kasteel overgaan in het bezit van de aanverwante familie Duras
Route Diest-Zoutleeuw-Tienen (IJzeren weg) Vertrek: Domein de Halve Maan Diest. Route van 79 km, die deze drie stadjes met elkaar verbindt. Vanuit Zoutleeuw zijn verkortingen mogelijk tot respectievelijk 33 km (Tienen) en 46 km (Diest). De route loopt hoofdzakelijk over een oude spoorwegbedding die volledig heringericht werd. In Diest kan je een groot aantal bezienswaardigheden bezoeken, dat geldt trouwens ook voor Zoutleeuw en Tienen, waar de toeristische trekpleisters voor het rapen liggen. En dan hebben we het nog niet over de kilometers fietsplezier langs de autovrije fietswegen.
Start :Aan de kerk van Veerle-Heide Afstand : 55 km Bewegwijzering : Geen (zie plan) GPS : N51 03.131 E4 58.879 Gps-file op aanvraag
DE ROUTE : Mijn Favoriete vertrekplaats in deze streek is Veerle-Heide rustig,goede parkeerplaats en je kan alle kanten uit in deze prachtige omgeving
Op de route :
--Veerle-Heide --Varendonk --Zammel-Geel --DAF-fabriek --Geel-Punt --Over de E313 en het Albertkanaal --Larum-Geel --Het Kempisch Kanaal --Sas 9 en 8 en 7 --Yachting Club Ten Aard-Geel --VITO --Europese school --Oude Legerkazerne van Geel --Dancing Loana --Tunnel onder de ring --Slachthuis van Geel --Wilders --Stelen-Geel --Oosterlo --Netevallei Eindhout --Veerle
Varendonk is een dorpje in de Belgische provincie Antwerpen en een deelgemeente van Laakdal. De deelgemeente Varendonk omvat de gehuchten Watereinde, Blaardonk en Varendonk. Varendonk wijst op een donk begroeid met varens, een "verhevenheid in een laaggelegen gebied begroeid met varens". Varendonk is een zompig, laaggelegen gebied dat bij hoge waterstand dikwijls door de Grote Laak overstroomd wordt. Lokaal spreekt men van Verrendoenk.
Geschiedenis Varendonk was een zelfstandige gemeente tot einde 1970 toen ze bij de gemeente Veerle werd gevoegd. Op dat ogenblik had Varendonk een oppervlakte van 3,67 km² en telde ze 283 inwoners. In 1977 werd Varendonk samen met Veerle een deel van de nieuwe gemeente Laakdal.
Het kanaal Bocholt-Herentals is deel van de Schelde-Maas-Rijnverbinding die Napoleon Bonaparte wou bereiken met zijn Grand Canal du Nord, waarvan echter slechts het gedeelte Lommel-Beringen en Venlo-Neuss met het voedingskanaal Lanaken-Lozen (de huidige Zuid-Willemsvaart) werd voltooid.
Om het Luikse industriebekken te ontsluiten via de haven van Antwerpen was de Maas-Scheldeverbinding echter nog steeds belangrijk. Via het Verdrag van Fontainebleau werd Lommel tegen Luyksgestel uitgewisseld, waardoor de aanleg van het kanaal mogelijk werd. Die begon in 1843 onder leiding van ingenieur Kümmer en was binnen drie jaar voltooid. Het kanaal sloot aan op de Zuid-Willemsvaart bij Bocholt en op de gekanaliseerde Nete bij Herentals. Met het Maaswater uit het kanaal werden de droge Kempen bevloeid.
In 1928 werd het kanaal verbreed en verdiept. Hierbij kwam spriet naar boven, een goedkope brandstof, die in de Tweede Wereldoorlog zeer geliefd was. De rol als verbinding tussen de Maas en de Schelde zou vanaf zijn ingebruikneming in 1940 grotendeels overgenomen worden door het Albertkanaal dat een kortere en snellere verbinding met grotere capaciteit biedt. Industrie aan het kanaal: o.a. de zinkfabriek van Umicore (Union Minière) in Overpelt uit 1888.
VITO Duurzame ontwikkeling, groene economie: het zijn sleutelwoorden in het Vlaams regeerakkoord, Vlaanderen in Actie (ViA) en het Pact 2020. De consequentie is het systematisch implementeren en ontwikkelen van Cleantech-technologieën. Eén van de pijlers hiervan is duurzame chemie . Duurzame chemie vergt een omslag in denken, maar ook doen: het vraagt de ontwikkeling van nieuwe en verbeterde duurzame technologieën. Om de noodzakelijke doorbraken hierin te realiseren, breken VITO en essenscia een lans voor een overkoepelend kenniscentrum, over de grenzen van bedrijven en onderzoekscentra heen.
De Europese School in Mol is de derde Europese school en werd in 1960 opengesteld voor kinderen van ambtenaren van EURATOM (nu IRMM), Eurochemic en het S.C.K. (Studiecentrum voor Kernenergie). Sinds die tijd kregen echter ook kinderen van andere gezinnen uit Europa of van overzee, toegang tot de school. Een groot aantal kinderen wordt dagelijks met bussen naar de Europese School, Mol, ook diegenen die op betrekkelijk grote afstand van de school wonen, zoals in Antwerpen, Eindhoven en Genk. Slachthuis Geel Alle vleesbedrijven van Sopraco Group zijn gehuisvest onder één dak. Op die manier wordt de koude keten bewaard doorheen de complete productie met de meest moderne installaties in Europa.
Slachthuis Geel nv is uniek daar het beschikt over 3 compleet gescheiden slachtlijnen nl. voor kalveren, runderen en varkens.
Het slachthuis voldoet aan alle milieu-, hygiëne- en EU normen.
Heist-op-den-Berg biedt voor elk wat wils. Houd je van alles wat met treinen te maken heeft, kom dan naar het historisch Kerkplein om het Treinmuseum te verkennen Historische Kerkplein Het Kerkplein is het historische hart van Heist en gelegen op de 48 meter hoge getuigenheuvel. De berghelling is een esthetisch aangelegd plantsoen met onder aan de Swanepomp met sierlijke smeedijzeren bekroning van Arthur Vereecke. Op het kerkplein zie je o.a. het neobarokke gemeentehuis, de ontvangerij, maar ook de schandpaal en de nog werkende waterpomp. De blikvangers zijn natuurlijk de Sint-Lambertuskerk en de voormalige dekenij.Het kerkplein bezit eveneens enkele toeristische trekpleisters, nl. het heemmuseum en het treinmuseum.
Wil je meer weten over de leefwijze van onze Kempense grootouders, ga dan eens naar heemerf Kaasstrooimolen en Pandoerenhoeve of heemmuseum "Die Swane". De water- en uitkijktoren biedt je een uniek uitzicht. Het rijke religieuse verleden van onze gemeente komt tot uiting in de al dan niet als monument beschermde kerken en kapellen.
Andere typisch elementen in onze regio zijn de historische hoeves en de waterpompen.
Hof van Riemen (Orshagenstraat 11)
De geschiedenis van dit beschermde monument gaat terug tot de middeleeuwen. Er bestaat heel wat onduidelijkheid over maar het feodale karakter van het goed en de omwalling wijzen op een 12de of 13de eeuwse oorsprong. Het Hof van Riemen is het oudste burgerlijke gebouw van Heist en was sinds 1450 een "hof van plaisantie".
Voormalig Annonciadenklooster Sinds eeuwen verbleven daar de heren en voogden van Heist. De beruchte "Schuermanskelder, is het enige dat nog overblijft van het vroegere Voogdijhuis. In 1902 1903 kwam dit kloostercomplex tot stand op de plaats van een oud herenhuis. De congregatie van de zusters Annonciaden bouwde er het plaatselijke meisjesonderwijs uit. Verder heeft het gebouw ook een geschiedenis als gods- en gasthuis. De neogotische kapel, die ook na de verbouwing tot politiebureau in zijn oorspronkelijke vorm zal behouden blijven, is zeker de moeite waard.
Bezienswaardigheden
--De vlooienmarkt op zondagmorgen, in de volksmond ook wel de 'voddemet' genoemd ('vodden' wordt in het Heists gebruikt om oude rommel aan te duiden). De markt is elke zondagochtend vrij te bezoeken tot ongeveer twaalf uur 's middags.
--Het Hof van Riemen: gerestaureerde middeleeuwse hoeve, nu getransformeerd tot restaurant.
--Den Berg: natuurlijke getuigenheuvel die de officiële kern is van Heist-op-den-Berg. Op "den Berg" vinden we onder meer de kerk van Heist, het politiekantoor, het gemeentehuis, het treinmuseum en het heemmuseum.
--De Sint-Lambertuskerk: de kerk van de gemeente, vernoemd naar de patroonheilige. Te vinden centraal bovenop de Berg, op een plein gevormd als een driehoek.
--Het oude politiestation: een historisch bouwwerk, gebouwd op de flank van de Heistse berg. Eronder bevinden zich een celblok, dat nu ook de Schuermanskelder wordt genoemd, aangezien de beruchte dronkaard en moordenaar Schuermans er bijna zijn hele leven heeft vastgezeten.
--Het heemmuseum Die Swane: vertelt de historie van Heist en omstreken.
--Het treinmuseum: klein, maar door vele liefhebbers sterk gewaardeerd museum met als centraal thema de geschiedenis van het treinverkeer.
--De schaatsbaan: één van de grootste en kwalitatief beste kunstschaatsbanen in de provincie. Naast een recreatieve functie wordt de schaatsbaan hoofdzakelijk gebruikt als trainingsveld voor Olympia, de Heistse ijshockeyploeg.
--De Bergstraat: de centrale winkelstraat en het economische hart van Heist-op-den-Berg, aan de voet van "den Berg". Ze herbergt winkels van allerlei ketens, waaronder Blokker, Zeeman en Free Record Shop. Ondanks vele protesten van bewoners is de straat geen winkelwandelstraat, maar ligt in een zone 30 vanwege de drie nabijliggende scholen.
--De Averegten: dit wandelbos is toegankelijk vanuit Hallaar en verbindt enkele deelgemeenten met elkaar. Het domein omvat ongeveer 80 hectaren en heeft drie uitgestippelde wandel- en fietsroutes. Er lopen onder meer everzwijnen rond (zij het in afgebakend terrein), en in de zomer kan men de plantentuin en de bijenkasten bezoeken.
--Herentals --Albertkanaal --Oude Spoorlijnweg --De Hogewegmolen in Noorderwijk --Morkhoven --Wiekevorst --Kasteel van Grobbendonk --Molenbos --Vorselaar en kasteel de Borrekes
Wie Herentals, de historische hoofdstad van de Kempen, bezoekt, wordt meteen getroffen door de grote monumentenschat. Bezienswaardige monumenten en een nog steeds bloeiende folklore leveren het bewijs van een interessant verleden.
■Van agrarische kern tot hertogelijke stad In het midden van de twaalfde eeuw wordt de naam Herentals voor het eerst in documenten vermeld. In die periode bezat het kapittel van Sint-Waldetrudis in Bergen de tiendrechten in Herentals en bouwde er een kerk.
Naast de agrarische kern, de villa, met de Sint-Waldetrudiskerk als middelpunt, ontwikkelde zich op de kruising van een landweg met een waterweg aan de Kleine Nete een tweede kern, een burgesia. In 1209 verkreeg deze nieuwe nederzetting van Hendrik I, hertog van Brabant, een vrijheidscharter. Herentals groeide van de dertiende tot de vijftiende eeuw uit tot een hertogelijke stad in het hertogdom Brabant.
■Bloei Aanvankelijk was noordelijk Herentals sterker ontwikkeld dan zuidelijk Herentals. Zo werd in 1253 het gasthuis opgericht aan de Nete, en vóór 1266 werd daartegenover, op het Nieuwland, een begijnhof gesticht. Bij het begin van de zestiende eeuw woonden er op het begijnhof ongeveer driehonderd begijntjes, en daarmee was het een van de grootste van het hertogdom.
Tijdens de veertiende en vijftiende eeuw bereikte Herentals, dankzij de lakennijverheid en -handel, het hoogtepunt van zijn economische welvaart en politieke invloed; de Herentalse producten waren toen bekend over een groot deel van Europa. Herentals had in 1437 met zijn ongeveer vijfduizend inwoners de grootste bevolking van de nederzettingen in de Antwerpse Kempen.
■Monumenten Door zijn functie van centrum en zelfs van hoofdstad van de Kempense regio manifesteerde Herentals zich dus samen met de andere Brabantse steden als een volwaardige stad en werd ook als dusdanig door de andere steden erkend. Door haar welvaart kon onze stad vanaf het begin van de vijftiende eeuw een prestigieuze bouwpolitiek voeren. De magistraat bouwde toen op de markt een nieuwe lakenhal (al spoedig alleen gebruikt als stadhuis), een vleeshal (afgebrand in 1971) en een stadsbrouwerij (oudste vermelding: 1465).
In het begin van de vijftiende eeuw kreeg de stad een aarden omwalling en werden vier stadspoorten opgetrokken.
In 1417 werd begonnen met de bouw van het koor van de Sint-Waldetrudiskerk, in 1453 met de bouw van het schip.
Door de financiële welvaart van de stad kwam in de vijftiende eeuw ook het geestelijk leven tot bloei. Naast het begijnhof kwamen ook twee kloosterstichtingen tot stand: het norbertinessenklooster (1410) en het minderbroederklooster (1471 - 1472). De stichting van het minderbroederklooster werd gezien als een zaak van algemeen belang van de Kempen
Oude Spoorlijnweg Het asfalt pad is aangelegd op een voormalige spoorbedding, 14 Km kaarsrecht door de Antwerpse Kempen. Het hele traject is mooi groen afgeboord met bomen en struiken. We fietsen afgewisseld langs boerderijen, weiden en velden. Af en toe kruisen we een landweg of een verkeersweg en deze overwegen zijn voor fietsers zeer veilig uitgerust, telkens met 2 houten hekjes waar men gemakkelijk kan tussen fietsen en voorzichtig oversteken.
De Hogewegmolen in Noorderwijk Ontdek de windmolen die hier in Nooderwijk, bij Herentals in de Antwerpse Kempen (Belgie), gebouwd werd rond 1840. Maar waarschijnlijk is hij zelfs ouder. Het is een standaardmolen die gebruikt werd voor het malen van graan. De molen is in bedrijf gehouden door de oude maalder tot november 1960, toen de man gestorven is. Een windmolen die stil valt en stil staat, vervalt snel, maar mijn vader kocht de molen in januari 1962. Hij werd volledig gerestaureerd in 1967, na slechts 7 jaren stilstand. In een bijkomende restauratie in 1983 werden de wieken vervangen. Een winterstorm (uit een reeks van 8 opeenvolgende zware stormen) takelde in januari 1990 de molen serieus toe, waarbij vooral de wieken zwaar geraakt werden. Maar tegen augustus van hetzelfde jaar was alle schade reeds terug hersteld
kasteel de Borrekes In 1911 overleed de laatste van de Werve, en veranderde het kasteel met al zijn bezittingen opnieuw van adellijke familie. Het geslacht van de Werve, dat veel heeft bijgedragen tot de verfraaiing van het kasteel, moest plaats ruimen voor de dynastie van de Borrekes. Het burgemeesterschap lag dan ook gedurende meer dan 50 jaar (tot in 1970) in hun handen. Dit is alweer een bewijs van de belangrijke invloed van het kasteel.
Baron Raymond de Borrekens wordt dan ook aanschouwd als de grondlegger van het nieuwe Vorselaar. In 2003 heeft hij het kasteel en de bijbehorende eigendommen overgedragen aan de heer Paul Stoffels.
De waarde van het kasteel, dat ondertussen ook een beschermd monument is, wordt in belangrijke mate verhoogd door de aanwezigheid van schilderachtige kasteeldreven en uitgestrekte bossen. (250 ha). De lindedreef zou aangelegd zijn in de eerste helft van de 18de eeuw.
Start : Aan de kerk van Hoeven Afstand :38 km Bewegwijzering : Knooppuntennetwerk Noord-Brabant GPS :N51 34.807 E4 35.271 St.Johannes de Doperkerk, St. Jansstraat, Hoeven (gem. Halderberge)
DE ROUTE : De dichtsbij zijnde parking is Hoeven , daarna naar knoopunt 78
Hoeven (Brabants: D'Oeve) is een dorp in de gemeente Halderberge in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Tot 1997 vormde Hoeven samen met het dorp Bosschenhoofd de gemeente Hoeven. Opmerkelijk was dat de grens met de gemeente Etten-Leur voor 1997 door het dorp liep.
Tijdens Carnaval heet het dorp Peejenland, waarvan er in Brabant 2 zijn. Peejenland en Peejeland. Hoeven is Peejenland en Dongen is Peejeland of Peejerijk.
Bezienswaardigheden -Voormalig Grootseminarie Bovendonk in het centrum van Hoeven. Complex in neogotische stijl uit 1907 naar ontwerp van P.J.H. Cuypers. -Kerk Sint Jan Baptist uit 1929, ontwerp van architect J.H. Berben in expressionistische stijl. -Sterrenwacht Quasar (voorheen Volkssterrenwacht Simon Stevin). -Recreatiepark Bosbad Hoeven. -De windmolen De Toekomst. -De Hoevense Beemden, het poldergebied tussen Hoeven en Zevenbergen.
Educatieve Boerderij en zijdemuseum DE SCHANS Alvorens, halverwege of na een verkenningstocht op De Schans, kunt U hier op Uw gemak rustig een bakje thee of koffie drinken samen met een appelgebakje, een frisse versnapering of misschien wel een biertje. Of, stel, het is goed weer en u bent eens aan komen fietsen, dan is het ook mogelijk om voor de theeschenkerij, op het terras, al dan niet onder een parasolletje, heerlijk te genieten van een ijsje. Voor groepen is het mogelijk om op afspraak een geheel verzorgde lunch te gebruiken. Adres: Peter Ceelen Keetweg 1 4751 Oud Gastel
Seppe Airport is een klein vliegveld gelegen naast de A 58 tussen Roosendaal en Etten-Leur aan de rand van Bosschenhoofd en heeft zijn naam te danken aan de bekende bijnaam van dit dorp. Het vliegveld wordt voor allerlei doeleinden gebruikt zoals o.a. zakenvluchten, rondvluchten en (proef)lessen.
Start :In de Pinte aan de kerk of het kasteel Afstand : 36 km Bewegwijzering : Knooppunten Leiestreek en Vlaamse Ardennen GPS :N50 59.477 E3 38.951 Kerkplein 8 9840 De Pinte
DE ROUTE :
79-88-30-2-3-40-32-29-38-36-26-21-19-24-23-22-79
Op de route :
Vanuit De Pinte volg je het bordje naar knooppunt 79
We komen ook veel kastelen tegen die vroeger toebehoorden aan de zogenaamde Textielbaronnen o,a, Kasteel Viteux,Grand Noble,Hemelrijk,Boeregem en dat van Zwijnaarde
De Pinte is gelegen in de Vlaamse Zandstreek en heeft een licht golvend reliëf. Eind 19de eeuw komen de eerste tuinbouwbedrijven zich hier vestigen, de boomkwekerij Verhoost, begoniaserres van J. Anthierens en T. Van Speybroeck. Belangrijk hierbij was de aanwezigheid van de spoorweg Gent-Kortrijk (1839) met vanaf 1857 een splitsing richting Oudenaarde waardoor een dubbele treinverbinding met Gent tot stand kwam. De verkaveling vanaf de jaren 1935 van onder meer grote tuinbouwbedrijven als deze van Verhoost tussen het station en het dorp, namelijk de Koning Albertlaan en Koning Leopoldlaan, en de boomkwekerij Van Overbergh waren de aanzet tot het omvormen van de gemeente tot n groot villapark met voornamelijk woonfunctie voor forenzen naar het Gentse.
Zwijnaarde was van 1344 tot 1696 in het bezit van de abten van de Sint-Pietersabdij te Gent. Ze noemden zich de heren van Zwijnaarde en lieten er een buitenverblijf bouwen (heden het zogeheten "Kasteel van Zwijnaarde"). Dit kasteel werd sedert 1420 gebruikt als verblijfplaats voor de Graven van Vlaanderen, de nacht voor ze in de Sint-Pietersabdij de investituur ontvingen en hun blijde intrede deden te Gent. O.m. ook tijdelijke woonplaats van Isabella van Oostenrijk, zuster van Karel V en echtgenote van Christiaan II, koning van Denemarken. Ze stierf er op 15 januari 1526. Het kasteel werd verwoest tijdens de beeldenstorm van 1578 en wederopgebouwd in de 17e eeuw door Joachim Arseen Schayck, abt van de Sint-Pietersabdij. In 1797 werd het door de Fransen openbaar verkocht.
Sinds de 19e eeuw is het eigendom van de familie della Faille d'Huysse. Een afstammeling uit deze adellijke familie, baron Etienne della Faille d'Huysse (1892-1975), was gedurende 53 jaar burgemeester van Zwijnaarde, van 1921 tot 1975. In ca. 1836 werd het kasteel herbouwd in neo-classicistische stijl, verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1918 en nogmaals wederopgebouwd in 1922, in neo-rococostijl. Het is sinds de fusie in 1977 één van de 14 deelgemeenten van Gent.
De naam Nazareth is waarschijnlijk ontleend aan de bijbelse geschiedenis. Toch lezen wij in een artikel van A.Cassiman "Waar ligt Scheldevelde ?" dat Nazareth een verschrijving zou kunnen zijn van "magherhet" of "magere heide". Dit is minder waarschijnlijk omdat kort na de oprichting van de parochie Nazareth de naam al opduikt in oude documenten en omdat voor die tijd alleen maar "Scheldeveld" als gebiedsnaam voorkomt. Magherhet lijkt eerder een verschrijving van Margaretha (van Constantinopel) die precies in de 13e eeuw begon met de streek te verkavelen en te vercijnzen. Er bestond zelfs een hoeve "Goed te Magherhetten, geleghen in de prochie van Nazarette". De spelling "Nazareth" vinden we reeds terug in een tekst van 1259, in een andere tekst van 1381 lezen wij "Nazaret", in 1393 Nasaret en in 1572 "Nazarette".
Nazareth is thans de enige gemeente in België die deze naam draagt, hoewel hij her en der ook als wijkbenaming voorkomt.
De Pinte - Sint-Niklaas van Tolentijnkerk (foto Wikipedia)
Op de route : --Alden Biesen --Martenslinde --Waltwilder --Eigenbilzen --Pietersembos --Stelebos --Kanaal Genk-Zutendaal-Zuid --Munsterbilzen --Schoonbeek --Beverst --Bilzen --Rijkhoven
Alden Biesen is de naam van een landcommanderij in Rijkhoven (een deelgemeente van Bilzen) in een 56 ha groot domein. Het is het grootste kasteelcomplex tussen Loire en Rijn.
De landcommanderij Alden Biesen met aan het hoofd een landcommandeur, was de hoofdzetel van een balije of provincie van de Duitse Orde in het land van Maas en Rijn tijdens het Ancien Régime. Deze balije telde 12 commanderijen (bevattende stadsresidenties, kastelen en pachthoeven met uitgestrekte landerijen), elk van hen beheerd door een commandeur, onder het gezag van de landcommandeur. De 12 verschillende commanderijen lagen verspreid over het huidige Belgisch Limburg, Nederlands Limburg, Vlaams-Brabant, het Nederlandse Noord-Brabant en de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. De landcommandeur zelf stond onder het gezag van de grootmeester van de Duitse Orde.
De 12 onderhorige commanderijen van Alden Biesen waren : Kleine Biesen te Geleen in 1468 overgegaan in Nieuwen Biesen te Maastricht, Gemert in Noord-Brabant, Siersdorf in het Rijnland, Bernissem onder Sint-Truiden, Jungen Biesen Keulen, Bekkevoort bij Diest, Commanderij van Gruitrode in de Limburgse Kempen, Commanderij van Sint-Pieters-Voeren, St.-Aegidius bij Aken, kasteel van Ordingen onder Sint-Truiden, Ramersdorf bij Bonn en St.-André in de stad Luik.
Het kasteelcomplex Alden Biesen is ondertussen uitgebouwd tot een cultuurcentrum van de Vlaamse Overheid. Het doet dienst als congrescentrum en is bovendien een cultuurhistorische trekpleister.
Eigenbilzen is een dorp in het zuiden (Haspengouw) van de Belgische provincie Limburg, en een deelgemeente van de stad Bilzen. Eigenbilzen fusioneerde in 1977 met Bilzen en telt (in 2006) 2295 inwoners
Bezienswaardigheden De neogotische Sint-Ursulakerk uit 1908-1910 met gotische toren uit de 14e eeuw De Zangerheidemolen langs de Molenbeek
Het domeinbos Pietersembos - 415 hectaren groot - werd in de periode 1970-1994 aangekocht van meer dan 20 privé-eigenaars en vormt nu 1 geheel. 160 hectaren hiervan is bosreservaat en beschermt de twee valleien van de Asbeek; deze elzenbroekvalleien met bronnetjes en het voormalig domein van de Merode met zeven vijvers zijn eveneens gelegen in het reservaat.
Munsterbilzen dankt zijn naam aan de rijksabdij, waarvan de stichting teruggaat tot de tijd van de Merovingers. Tijdens de Franse Revolutie werden de goederen die betrekking hadden op de abdij verkocht en het kapittel ontbonden. De Wachtendonckse Psalmen bevonden zich vóór ca. 1600 in deze abdij. Na 1600 kwamen ze in handen van Arnold van Wachtendonck, waarnaar de psalmen genoemd werden.
Rijkhoven Het Haspengouws dorp was een zelfstandige gemeente tussen 1870, toen het afgesplitst werd van Bilzen en 1971, toen het samen met Grote-Spouwen en Kleine-Spouwen opging in de nieuwe fusiegemeente Spouwen. In 1977 werd de gemeente Spouwen opgeheven en werd Rijkhoven een deelgemeente van Bilzen.
Afkomstig van Rijkhoven Steve Stevaert, gouverneur van de provincie Limburg Johan Capiot, voormalig wielrenner Erika Thijs, politica
Start: kerk, Boutersem Afstand: 32 km Bewegwijzering: geen GPS : N50 50.006 E4 51.759 Roosbeeksestraat, Vertrijk
DE ROUTE :
Wegdek: bijna overal verharde wegen Reliëf: licht golvend
Fietsen in het Hageland dat is op twee wielen genieten van prachtige landschappen en vergezichten. Af en toe krijg je een helling voor de wielen, maar erg lang is ze nooit. Bovendien kun je tijdens de afdaling extra genieten van de omgevende landschappen. Akkers,weilanden en bossen kleuren de omgeving, maar af en toe duiken er ook percelen op waar het lekkere Hagelandse fruit geteeld wordt. Sommige wegen zijn afgeboord met hagen, een vage verwijzing naar het kreupelhout dat vroeger veelvuldig aanwezig was en deze streek haar naam bezorgde.
Op de route weinig gelegenheden om te drinken. Dus raad ik aan zeker iets te drinken en te eten mee te nemen.
Op de route :
--Start in Roosbeek (Boutersem) --kerkom --Binkom --Lubbeek
Uit de 12de eeuw dateert de toren van de Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopnemingerk van Verrijk.De hoofdbrok van het gebouw stamt uit de 16de eeuw en is net als de toren in zandsteen. Het bakstenen kerkschip is het resultaat van een verbouwing op het einde van de 18de eeuw. Hoewel een bescheiden dorpskerk kan ze toch pronken met een drietal schilderijen uit de 17de eeuw en enkele stukken kerkmeubilair en een orgel uit de 18de eeuw. Vlak bij staat de pastorie uit 1784. Het valleitje van de Snoekengracht is een uitloper van het gelijknamige natuurreservaat, een overwegend nat gebied met weilanden
In de laatgotische Sint-Annakerk van Roosbeek, een deelgemeente van Boutersem, vallen enkele beelden uit de tweede helft van de 16de eeuw te bewonderen, naast kerkmeubilair uit de 18de eeuw.
Butsel moet eeuwen geleden financieel sterk gestaan hebben: volgens sommige geschiedschrijvers hingen er voor 1588 maar liefst 4 klokken in de toren van de Sint-Michielskerk. In dat jaar werd één nieuw klokje gegoten, wellicht omdat de andere verdwenen tijdens de godsdienstonlusten.
Op ongeveer honderd meter van de kapel van heilige Rochus in Binkom ligt ook nog de Sint-Rochusbron. De kapel is van recente makelij: gebouwd in 1960 en bovendien
voorzien van een klokkentorentje. De ogenschijnlijk moeilijk te verklaren naam Binkom kan vertaald worden alswoonplaats van de lieden van Bajo.
Het Tafelbos is een gemengd bos, ongeveer 0,4 km2 groot. Doorheen het bos stroomt de Vosselbeek, die op haar oevers een gevarieerde vegetatie herbergt.
Zandsteen en baksteen waren de voornaamste bouwmaterialen toen de Sint-Maartenskerk van Lubbeek gebouwd werd in 1777. Bekijk het kontrast tussen het kerkgebouw en de toren die ongeveer vijfhonderd jaar ouder is. Belangrijke kunstobjecten in de kerk zijn het het beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind uit de 14de eeuw en diverse panelen uit de 17de eeuw.
Voor de volledige beschrijving van deze route op volgende link;
--Langs de spoorweg en het station van Neerpelt --Overpelt en de windmolen --Herent --Kolisbos --Langs het kanaal Bocholt-Herentals --Sint Huibrechts-Lille --Het Hageven
Station Neerpelt is een spoorwegstation op het knooppunt van de spoorlijnen 18 en 19 in de gemeente Neerpelt (België). Spoorlijn 18 is inmiddels opgebroken en Neerpelt is momenteel het eindpunt van de reizigerstreinen op de verbinding Antwerpen-Neerpelt.
Bij de opening van de spoorlijn van Hasselt naar Eindhoven in 1866 werd er een klein stationnetje gebouwd. Toen de IJzeren Rijn werd aangelegd in 1879 bouwde de maatschappij Grand Central Belge het huidige stationsgebouw. Het oude station werd in 1883 afgebroken om plaats te maken voor een eerste uitbreiding van het nieuwe gebouw. In 1901 werd er een verdieping op het woongedeelte van de stationschef aangebracht en werd de perronoverkapping aangebracht.
Het stationsgebouw is samen met de nabijgelegen twee seinhuizen (type Saxby) sinds 1998 beschermd als monument
Sevensmolen Deze windmolen bevindt zich in het gemeentelijk wandelpark Heesakkerheide. De molen werd in 1853 overgebracht van Helchteren naar Overpelt. In 1962 werd de molen door de gemeente overgebracht. Het is een standaard- of staakmolen: de hele molenkast draait rond een reusachtige houten spil die op gemetselde teerlingen bevestigd is. Op die manier kunnen de wieken naar de wind geplaatst worden. De molen functioneert nog. Gidsbegeleiding (N, F, E) mogelijk voor groepen.
Natuurgebied Hageven Het Hageven is één van de waardevolste natuurgebieden in Vlaanderen en is zelfs in heel Europa bekend voor zijn unieke heide- en venvegetaties. Tal van zeldzame planten en dieren vinden hier een geschikt leefgebied. Het werd dan ook terecht in het Europese Natura 2000-netwerk van internationaal belangrijke natuurgebieden opgenomen. In de reeks natuurreservaten van Limburg neemt het Hageven een ereplaats in. Het is een ideaal natuurgebied om te genieten van de landschappelijke verscheidenheid van Noord-Limburg.
Het Hageven vormt samen met de Plateaux (NL) een grensoverschrijdend natuurgebied van 550 ha waarin een 30-tal Galloway-runderen vrij rondlopen.
Vanuit een nieuw beheerplan is de zonering voor natuurgericht wandelen vergroot. Een aantal terreinaanpassingen, nieuwe attraktie- en uitkijkpunten maken verschillende wandelroutes mogelijk. Er zijn 4 gemarkeerde wandelroutes uitgezet met startpunt aan het bezoekerscentrum De Wulp.
Je hebt ook de bewegwijzerde Themaroute Fietroute Tervuren die ook start aan het park en 25 km lang is
DE ROUTE : Tervuren ligt in de uitlopers van het Zoniënwoud en het Kapucijnenbos en is van oudsher bekend als jachtverblijf van graven, hertogen, prinsen en ande- re vorsten die in Brussel hun residentie hadden. Dat was al zo in de 12de eeuw en dat zou zo blijven tot de regeringsperiode van Leopold II. Tervuren was ook de uitverkoren plek voor de schilders van de zgn. School van Tervuren
Op 3 november is er bij de Sint-Hubertuskapel de traditionele begankenis en zegening van broden, paarden en honden. In Tervuren is de beroemde kroniekschrijver Jan van Boendale geboren, 1279.
Op de route :
-Kapucijnenbos -Jezus-Eik -Zoniénbos -Hoeilaart en het Jan van Ruusbroeck Park -Overijse -Huldenberg -Duisburg -Vossem en de vossemvijver
Het Zoniënwoud is een groot bos centraal in België, ten zuidoosten van de hoofdstad Brussel. Het is meer dan 4000 hectare groot. Het geheel wordt beheerd door zowel Vlaanderen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest als het Waals gewest. Aansluitend zijn er nog diverse privébossen en het Kapucijnenbos dat eigendom is van de Koninklijke Schenking. Het Zoniënwoud ligt op het grondgebied van de Vlaamse gemeenten Sint-Genesius-Rode, Hoeilaart, Overijse en Tervuren
Jan van Ruusbroeck Park Het bosmuseum is gelegen in het grootste loofbos van Vlaanderen, het Zoniënwoud. Het staat buiten kijf dat het een ideaal vertrekpunt voor wandelingen en fietstochten is. Maak kennis met de leefwereld van het bos en zijn bewoners, de principes van het bosbeheer, en de geschiedenis van het Zoniënwoud. In het museum is er een permanente tentoonstelling met schaalmodellen, prachtige kaarten van het woud, maquettes, collecties van vlinders, boomzaden, vissen, Hiernaast vind je er ook vaak tijdelijke thematentoonstellingen, te checken op de website. Een individueel bezoek aan het museum is gratis.
Park van Tervuren De Warande van Tervuren is een domaniaal bos als park aangelegd (205 ha), dat twee door een beboste kam van elkaar gescheiden dalen omvat. Voor het park bevindt zich een merkwaardige, met vijvers, bloembedden en beelden verfraaide Franse tuin die uitloopt op een reeks vijvers die hun water ontvangen van de Voer. Een tweede sliert van met waterplanten bedekte vijvers strekt zich uit voorbij het beboste gedeelte. Hier heeft de natuur haar ruw en woest uitzicht bewaard. Op het kruispunt van de Zevenster liggen drie grote stenen. In tegenstelling tot wat soms wel eens wordt beweerd, gaat het hier niet om dolmen of druïdenstenen. Het zijn megalieten, met name landeniaanse, tertiaire zandstenen, die in mei 1883 door Hubert Nootens uit Duisburg-Ten Hertswegen uit zijn akker werden opgegraven. Leopold II vond ze een geschikte versiering voor zijn Warande en kocht ze aan voor 150 franken.
Start : u kunt kiezen uit twee vertrekpunten, waar u meteen voor een hapje of drankje terechtkunt.
--Vrijbroekpark (tussen knooppunt 92 en 93), Hombeeksesteenweg 264,
2800 Mechelen, 015-4513 80
--Provinciaal Recreatiedomein De Schorre (tussen knooppunt 26 en 24),
Schommelei 1,2850 Boom, 03-880 76 00.
Afstand :46.2 km of een lus van 20.5 en of 25.7 km Bewegwijzering : Knooppunten GPS :
DE ROUTE
92 - 90 - 79 - 78 - 52 - 38 - 28 - 26 - 24 - 23 -
22 - 50 - 51 - 96 - 97 - 94 - 95 - 93 - 92
WAT KOMEN WE TEGEN
. Tussen knooppunt 78 en 52:
bij het BIoso- watersportcentrum valt er altijd wel iets varends te bespeuren: zeilboten, kanoërs, windsurfers... U kunt er ook terecht voor een drankje.
. Tussen knooppunt 78 en 52:
natuurgebied Het Broek in Willebroek is een staatsdomein met een rijke fauna en flora en zorgvuldig uitgestippelde wandelwegen.
. Bij knooppunt 94
Het Zennegat, waar de Zenne, de leuvense Vaart en de Dijle samenvloeien. .
.Tussen knooppunt 26 en 38:
gratis veerdienst tussen Klein-Willebroek en Boom. De veerdiensten varen op het uur en het halfuur, in de zomer van 7 tot 21 uur (middagpauze van 12 tot 13 uur)
't Steencaeyken is een gezellige bruine kroeg met een eenvoudige menukaart:
stoofvlees met frietjes, spaghetti... Dit café maakt deel uit van een sociaal tewerkstellingsproject. Open van 12tot21 uur, dinsdag gesloten. Hoek 76, Boom, www.toerisme-rupelstreek.be.
. Tussen knooppunt 26 en 50:
Nautisch Bezoekerscentrum met info over de scheepvaart en steenbakkerijen.
Bezoek in de hangar ook de oude steenschuit Clotilde (alleen in week- ends), de laatste intacte klipperaak gemaakt in de Rupelstreek, in 1910.
taverne De Drie Rivieren ligt beschut achter de dijk, met een terras op de dijk waar Nete en Dijle samen in de Rupel vloeien. Vissersstraat 91, Rumst, 03-2893608.
Je fietst van het Bevels Heerdplein naar de achterkant ,links de Laarstraat
Direkt terug rechts Netepad, op de T links de Kruideniersstraat in en iets verder kom je op het
Eerste knooppunt 41 en zit je op de route
Op de route :
--De kruiskesbergkapel
--Heikant
--Bouwel
--Fietspad langs de Nete
--Brug over het Netekanaal in Nijlen
--Lier het Netekanaal
--Naast de spoorweg
--Berlaar
--Hof van Rameyen
--t Bruggeske
--Dan kom je terug op knoopput 41 en ga je links af en volg je het boven beschreven route in de andere richting
Bevel
(uitspraak: eerste e is lange ee; tweede e is stemloze e) is een deelgemeente van de gemeente Nijlen in de Belgische provincie Antwerpen (arrondissement Mechelen). Bevel was een zelfstandige gemeente tot einde 1976.
Kruiskensberg
Het St-Salvatorkruis is niet het enige bedevaartsoord in onze gemeente. Kruiskensberg is er ook één. Een oude tekst verhaalt dat een erg zieke herder er omstreeks 1260 van een bron dronk en plots genezen was. Toen dit bekend raakte werd er een houten kruis opgericht en de bedevaarders stroomden toe. In de 17e eeuw werden vijf putjes gegraven als symbool voor de vijf wonden van Christus. Vorige eeuw werden deze putjes in steen gemetseld, werd er een kapel opgericht en schonk jonkheer Florent le Grelle, de kasteelheer van het Rameyenhof, een groot ijzeren kruis. De grote bedevaarstdag is Goede Vrijdag wanneer van 7 tot 12 uur gelovigen nog steeds de kruisweg komen doen. Er is die dag ook een speciale markt rond de Kruiskensberg.
Er doet over Kruiskensberg nog een ander verhaal de ronde. De kapel zou namelijk de plaats zijn waar je aan een lief kan geraken en de jongeren kwamen er dan ook bidden om een partner te vinden. Verder vind je aan sommige vensters van de kapel een hele reeks veters en andere stukjes stof om 'de koorts af te binden'. Maar ook het domein achter de kapel heeft zijn eigen geschiedenis. Je vindt er een heideven en rondom het ven bevindt zich een uitgestrekte vochtig heide, afgewisseld met droge zandruggen. Het geheel is nu een gemeentelijk wandelbos met een oppervlakte van 10 ha.
Hof van Rameyen
Waterburcht met oude kern uit de 13 de eeuw.
Opgericht door de machtige middeleeuwse familie Berthout. Nicolaas Rubens, tweede zoon van Pieter Paul Rubens, kocht het kasteel in de 17 de eeuw.
Tijdens de boerenkrijg van 1798 huisde hier de fransgezinde commisaris van den Bosch. Hij werd op 21 oktober 1798 verjaagd door de opstandelingen onder leiding van J.B. Caeymaex. Ze legden beslag op de parochieregisters en de namenlijsten die gebruikt werden voor de verplichte inlijving (conscriptie) van "onze jongens" in het Franse leger.
Parkeerplaats (gratis) bij Kinderboerderij Pietersheim.
Je fietstocht start aan het fietsonthaal- en servicepunt bij domein Pietersheim.
Hier vind je alle benodigdheden om je fietstocht in ideale omstandigheden te starten (ruime parkeerplaats, fietsherstelpunt, verhuurfietsen, fietscafé, sanitaire voorzieningen,...).
Wat eens het trotse bezit was van de adelijke familie De Merode (bekend van het gebied in Westerlo) is nu een 80 ha. groot natuurpark met voor de allerkleinsten een kinderboerderij die volledig gratis toegankelijk is.
Het domein Pietersheim is overigens ook een toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Dreven, bruggetjes en bospaden leiden je doorheen een weelderige natuur.
Hier kan je zelfs de resten van een middeleeuwse burchtruïne bewonderen.
Het neo-classicistisch kasteel is nu een Hotel-Restaurant en tevens een uitstekende locatie om je tocht te starten!
Bijzonderheden
Deze route voert je via het voetveer in Uikhoven naar Nederlandse zijde van het Maasland.
Hier kan je genieten van het zicht op de Maas én van de Nederlandse Maasdorpjes die hun authentiek karakter goed bewaard hebben.
Eens aangekomen in Berg brengt het veerpont je veilig terug naar Belgische zijde.
Even verderop ontdek je het kasteel Vilain XIIII van leut dat een uitgestrekt Engels park met aansluitende Maasuiterwaarden en landbouwgronden herbergt.
Je zet de tocht verder langs de rustige waters van de Zuid-Willemsvaart.
Deze lus eindigt met een uniek bezoek aan het Maasdorpje Oud-Rekem, een pareltje in het Maasland. Dit stadje heeft één van de meest authentiek bewaarde dorpskernen.
Waar je hier ook fietst, je bent omgeven door geschiedenis!
En er is zelfs een heus grafelijk kasteel in Rekem. De waterburcht d'Aspremont-lynden is een stille getuige van de unieke Maaslandse Renaissence.
Veerdiensten
Voetveer Geulle-Uikhoven
Openingstijden Voetveer over de Maas tussen Geulle en het Belgische Uikhoven
april weekenden 10.00-18.00 uur (za en zo)
meidagelijks van 10.00-19.00 uur
juni juli augustus dagelijks van 10.00-21.00 uur
september dagelijks van 10.00-19.00 uur
Kosten: gratis
kasteel Vilain XIIII
Wanneer de eerste stenen gelegd werden, kan men niet meer achterhalen. De eerste afbeeldingen van het kasteel dateren uit de eerste helft van de 16de eeuw, maar de ronde donjontorens aan de oostkant en de dubbele slotgracht met poortgebouw verraden duidelijk een oudere middeleeuwse, feodale waterburcht.Vermeldenswaard is ook dat graaf Bernadotte, maarschalk in het leger van Napoleon en de latere stichter van het Zweedse koningshuis, tijdens de belegering van Maastricht in 1794 het kasteel van Leut als residentie koos.
Dreef 148 3630 Leut-Maasmechelen
De waterburcht d'Aspremont-lynden
De waterburcht van het kasteel werd aan het einde van de zestiende eeuw gebouwd op de fundamenten van een middeleeuwse voorganger. Aspremont-Lynden is een goed voorbeeld van een kasteel in de stijl van de Maaslandse renaissance, waarvan de geblokte tussendorpelvensters en hoekblokken in Namense steen en de combinatie van baksteen en natuursteen typische stijlkenmerken zijn. Kasteel dAspremont-Lynden
De route loopt over Sint-Truiden VelmGingelom--Niel bij Sint-TruidenBorlo--Jeuk--Rukkelingen-Loon--Batsheers--Heers--Gelinden--Engelmanshoven--Brustem
Velm Velm is een Haspengouws woondorp dat op 6 kilometer ten zuidwesten van Sint-Truiden gelegen is. In het oosten passeert de N80, de weg van Sint-Truiden naar Namen en in het westen loopt de spoorlijn van Sint-Truiden naar Landen waar Velm tot in 1957 een station had. Geschiedenis Velm werd voor het eerst vermeld in 790 als Falmia. Vanaf 982 werd het Velme genoemd. Oorspronkelijk was Velm een leen van de abdij van Gorze bij de Franse stad Metz. In de 16e eeuw werd de heerlijkheid verkocht aan het prinsbisdom Luik. Everhard van der Marck schonk de rechten onmiddellijk daarna aan het kapittel van Sint-Lambertus te Luik.
Bij het ontstaan van de gemeenten in 1795 werd Velm een zelfstandige gemeente. Het was oorspronkelijk een landbouwdorp maar ontwikkelde zich in de 20e eeuw tot een woondorp. In 1977 werd de gemeente Velm opgeheven en werd het een deelgemeente van Sint-Truiden.
Rukkelingen-Loon is een Haspengouws landbouwdorp zonder enige industrie. Voor 1971 was Rukkelingen-Loon een zelfstandige gemeente. Tussen 1971 en 1976 vormde het samen met Mechelen-Bovelingen de gemeente Bovelingen. Daarna werd het een deelgemeente van Heers. Velen spreken van Roclenge omwille van de onmiddellijke nabijheid van Wallonië. Rukkelingen-Loon heeft een oppervlakte van 388 hectare en ligt op 94 m boven de zeespiegel. In het dorp ontspringen twee beken die de oorsprong vormen van de Herk.
Bezienswaardigheden De Sint Quirinuskerk van Rukkelingen-Loon ligt centraal in het dorp en is gebouwd van 1835-1841. De kerk wordt vanaf 2007 gerenoveerd. In de Sweetstraat in Rukkelingen-Loon vind je het huis van Elisabeth terug uit de gekende VRT serie "Katarakt". Dit huis deed voorheen dienst als pastorij.
Het Hornebos in Rukkelingen-Loon werd een drietal jaar geleden opengesteld voor het publiek. Dit is een uniek moerasbos waar zich ook de bronnen van de Herk bevinden. Een hoger gelegen deel van het bos geeft een overzicht over het Haspengouwse landschap. Bij mooi weer kan men tot Genk zien, en het is een waardevolle uitkijkpost om roofvogels te bestuderen.
De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) heeft in Rukkelingen-Loon een belangrijk pompstation voor drinkwater.
Oude grafstenen aan de kerk van Rukkelingen-Loon (1753 en 1650).
De "Kabergenbos" (weg naar Batsheers) is een overblijfsel van een vroegmiddeleeuws bosbestand.
Brustem De burcht van Brustem speelde wel weer een rol op 28 oktober 1467 tijdens de slag bij Brustem, die door Karel de Stoute tegen de Luikenaars werd geleverd, onder de muren van de sterkte waarin de Luikse ambachten zich verschanst hadden. In 1489 werd zij echter stormerderhand ingenomen en geslecht door de hertog van Saksen.
Het trotse bouwwerk verviel steeds meer in de volgende decennia. Van de burchttoren op een steile motte gebouwd, blijft nog de helft over. De voorburcht is volledig verdwenen. De aarden wal en omgrachting zijn alleen nog aan de noordkant aanwezig. De ruïne wordt thans in stand gehouden door de vereniging De Burchtwacht.
Brustem is thans een modern landbouwdorp waar vooral fruitteelt plaatsvindt. Ook is er de Koninklijke School voor Onderofficieren (KSOO) van Defensie gevestigd. Het vroegere militaire vliegveld EBST is nog steeds in gebruik.
De Luikersteenweg (Chaussee d'Amour) in Brustem staat bekend als een prostitutiegebied. Ook daar laat de crisis zich gevoelen !!
Start : Wij starten aan het buurthuis te Veerle-Heide Afstand : 35 km Bewegwijzering : Themaroute borden met de naam van de route op GPS : N51 03.159 E4 58.691
DE ROUTE :
Jos Boons (Vorst, 13 februari 1943 - Laakdal, 15 december 2000) is een oud-wielrenner, die beroepsrenner was van 1965 tot 1972.
Twee maal kampioen
Hij nam in 1964 deel Olympische Spelen van Tokio waar hij een 37ste plaats behaalde. In 1965 won hij de Ronde van Vlaanderen bij de beloften tot 23 jaar.
Jos Boons won twee maal het Belgisch kampioenschap: 1964: het Belgisch kampioenschap wielrennen voor elite zonder contract, toen nog liefhebbers. 1967: het Belgisch kampioenschap wielrennen voor elite, toen nog beroepsrenners.
In totaal won Jos Boons een 15-tal wedstrijden bij de beroepsrenners, waaronder in 1967 de Schaal Sels en in 1968 de Omloop van het Waasland.
De JB Grensroute is een route die zowat de grenzen van Laakdal afschuimd
Wij zijn nu gestart in de deelgemeente Veerle-Heide omdat het daar rustig is om te vertrekken, goede grote parking en je kan voor en na je vertrek een goed glas bier of iets anders nuttigen,
Wel rekening houden met de openingsuren!!
Aan horecazaken geen gebrek op deze route ; een rustige route over beton en asfaltwegen die goed breidbaar zijn,
Op de route :
--Veerle-Heide ,niet ver van Averbode --Het Ooievaarsnest,speeltuin voor de jeugd en een koffieooievaarsnest voor de grote --Ook daar heb je de Haybeekhoeve,een gerestaureerde hoeve met mooi binnenhof --Taverne Het Laak --Den Trichelhoek met de Sint Bavokapel --Eindhout met zijn verdoken plaatsen --Het hof van Eden en ook feestzaal De Vesten --Het Albertkanaal --NIKE --Kasteel Meerlaar --taverne de Kolvenier --Wijnhandel Ghoos --klein Vorst of Vorst Meerlaar --Woning van Van Krunkelsven --Tennisvelden en rugby laakdal op De Vloed --Aardbeiteler met heeeeel grote serres --Vorst of Groot vorst --De watertoren van Veerle --Cafe Den Euro, maar een pintje kost wel wat meer als nen euro --terug naar Veerle-Heide en onze startplaats
Start :Schaffen aan de kerk Afstand : 47 km Bewegwijzering : Fietsroutenetwerken Limburg & Hageland GPS : N51 00.020 E5 04.956
DE ROUTE:
30-329-319-318-312-313-314-315-357-34-33-32-31-30
We rijden richting noorden naar knooppunt 30 Deze tocht situeerde zich in het grensgebied van Limburg en Vlaams-Brabant. We startten in Schaffen, deelgemeente van Diest.
OP DE ROUTE :
-- de dorpsmolen van Schaffen -- de vallei van het Zwart Water --Paal-Beringen -- de Gestelse molen op de Zwarte Beek -- het prachtige natuurgebied Groenlaren --Meldert -- de Mangelbeek en de kleine watermolen --de kastelen 'Het Hamel' en 'De Burg' -- Schulen -- Linkhout -- Zelem --de Donkelhoeve en het Sint-Jansbergklooster -- de 'Ijzerenweg', de voormalige spoorlijn L22 Diest-Zoutleeuw --Webbekom -- Provinciedomein Halve Maan in Diest --We fietsten nu op de vesten, langs de sluis waar Demer en Zwarte Beek samenvloeien, naar het station aan KP32. --Nu volgde een nijdige klim naar KP31 en reden dan langs het vliegveld terug naar Schaffen.
Gestelsemolen
Lummen, kasteel Het Hamel. Oude site waar in de 17de eeuw een schans werd gebouwd. (gerestaureerde koestallen en koetshuis, het origineel 18de eeuws kasteel is in 1947 afgebroken na grote oorlogsschade).
De Donkelhoeve Deze mooie hoeve in Zelem werd vooral bekend door de serie "Wij heren van Zichem"