GPS-ROUTES
-Prov.Antwerpen
-Prov.Limburg 
-Prov.VL-Brabant
Inhoud blog
 • FIETSROUTELAND
 • Park – Leuven
 • Westmeerbeek
 • Herentals
 • Ranst
  Rondvraag / Poll
  Hoe lang mag voor U een fietsroute zijn ??
  Tussen 20 en 30 km
  Tussen 30 en 40 km
  Tussen 40 en 50km
  Tussen 50 en 60 km
  Meer
  Bekijk resultaat

  DE BUIENRADAR
  http://www.meteox.be/
  Rondvraag / Poll
  WAAR ZIJN "VOLGENS U" DE MOOISTE FIETSROUTES
  ANTWERPEN
  LIMBURG
  WEST-VLAANDEREN
  OOST-VLAANDEREN
  VLAAMS-BRABANT
  WAALS-BRABANT
  HENEGOUWEN
  LUIK
  LUXEMBURG
  Bekijk resultaat

  Zoeken in blog

  Mijn favorieten
 • opaweetjes
 • fotoalbum
 • wandelroutes
 • plantengids
 • GPS-routes
 • koopjesblog
 • Goldstar muziek
 • FIETSLINKS
 • Tour de Frans
 • De plezante fietser
 • Bewegen is gezond
 • FMK
 • GPS
 • carineopdefiets
 • Fietsnet.nl
 • FIETSROUTES DOOR GANS BELGIE
  HOE MEER REAKTIES ER KOMEN HOE MEER DE SITE WORDT UITGEBREID---------------------ALLE ROUTES ZIJN ALS GPS-FILE VERKRIJGBAAR OP AANVRAAG

  bigoo.ws
  08-08-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ranst
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Ranst

  Antitankgracht route


  Start : Provinciaal domein Vrieselhof
  Afstand : 48 km
  Bewegwijzering : Fietsknooppunten
  GPS :
  Provinciaal domein Vrieselhof
  Schildesteenweg 95, Ranst


  DE ROUTE :

  Fietslus tussen Ranst en Brasschaat

  57-26-45-42-41-36-37-68-69-99-48-47-63-90-89-59-60-71-70-56-57

  Op de route :

  Startpunt    Allemaal beestjes

  Kasteeldomein Vrieselhof ligt in de vallei van de Grote Schijn. Dieren voelen zich hier thuis, en dat zie je! Je leert er meer over in het bezoekerscentrum. Het kasteel is een bijna identieke kopie van het origineel, dat tijdens WO I werd vernield.

  Tussen knooppunten 57 en 36    Een groen-blauw lint

  Overhangende bomen spiegelen zich in het water, eendenkroos en waterlelies drijven rond, vogels zoeken een lekker hapje op de oever ... Je fietst een heel eind langs de Antitankgracht, de 33 km lange groene verbinding tussen de Schelde ter hoogte van 8erendrecht en het Albertkanaal in Oelegem. Ze werd aangelegd tussen 1937 en 1939 en moest Antwerpen beschermen tegen een vijandige aanval. Anno 2012 is de Antitankgracht het langste beschermde landschap van Vlaanderen, met een opmerkelijke fauna én flora.

  Bij knooppunt 26     lekkers van de bioboer

  Op de historische Dobbelhoeve wordt sinds 1987 alles bio geteeld. Biogroenten en biovlees zijn te koop in de winkel. Een melkautomaat levert dag en nacht verse hoevemelk.

  Bij knooppunt 45       Fort & strand

  De fietsvriendelijke Brasserie Mano met mooi tuinterras heeft zich genesteld bij het fort van 's-Gravenwezel, dat in de volksmond ook weleens 'Schildestrand' wordt genoemd.

  Bij knooppunt 36        Knuffelen in het park_

  Bij het romantische kasteeltje van het gemeentepark De Mik in Brasschaat laten trouwers graag hun liefde vereeuwigen. Maar je ziet er ook veel wandelaars, vissers en kinderen op bezoek bij kinderboerderij Mikerf. Ze knuffelen er de dieren, gluren er binnen bij de bijen of smullen van verse boerderijproducten. In taverne Mikhof stillen ze honger en dorst.

  Tussen knooppunten 99 en 48     Klokkengelui Op de hei

  Alhoewel de Brechtse Heide erg uitgestrekt is - een weids beschermd landschap van zo'n 1700 hectare groot - zul je er niet gauw verloren lopen. Met dank aan de toren van de Trappistinnenabdij. In de abdij vullen de zusters hun sobere leven met bidden en met het verkopen van hun kruidenolie, zeep en kaarsen.

  Tussen knooppunten 63 en 90         Bijzondere bomen

  Prachtig zijn de bomen van het gemeentepark in Halle! Let maar eens op de merkwaardige beuk, vlak achter het kasteel. Maar de favoriet van bomenliefhebbers is de zeldzame libanonceder, aan de westrand van de open vlakte achter het kasteel. Dat kasteel werd trouwens in 1902 gebouwd door de familie de Borrekens en biedt nu onderdak aan het Provinciaal Natuur- en Landschaps- huis (NALAH).

  Tussen knooppunten 57 en 56      De smulboerderij

  Voor vers schepijs en zelfgemaakte yoghurt met fruit maak je graag een ommetje naar 't Lekker Koeike, links de Hallebaan in. Dat is lekker genieten op het terras, midden in het groen!

  Weetjes

  Wat eens begon als een militair bouwwerk, is nu een aantrekkelijk natuurlint dat uitnodigt tot wandelen, fietsen, relaxen en verkennen.

  De Antitankgracht dateert van net voor de Tweede Wereldoorlog. Ooit maakte hij deel uit van een heel netwerk van verdedigingslinies, forten en bunkers rond Antwerpen. Hij moest vijandige tanks tegenhouden en de troepen vertragen.

  Na de oorlog nam de natuur het over van de militairen. Er ontstonden heel bijzondere plekjes met een grote diversiteit aan planten en dieren. Vele soorten die hier hun vaste stek vonden, zijn op andere plaatsen in Vlaanderen vaak zeldzaam geworden. De Antitankgracht is een echte “dieren-autostrade” die ervoor zorgt dat dieren van het ene naar het andere natuurgebied trekken.

  Naast de mooie natuur, is er natuurlijk ook nog het indrukwekkende militaire erfgoed in de onmiddellijke omgeving van de gracht: forten, bunkers en allerhande bouwwerken die destijds een militair doel dienden, maar die nu al lang niet meer daarvoor gebruikt worden. Dankzij Joseph de Hasque, de pionier van het Vlaams Vestingbouwkundig Centrum Simon Stevin, werden de Antitankgracht en het omringende militaire erfgoed uitgebreid geïnventariseerd en beschermd.

  Tot slot zie je langs de route ook veel mooie oude kasteeldomeinen. De beide vertrekplaatsen zijn daarvan al een goed voorbeeld.

  Met dank aan TPA


      Foto : Pieter

  08-08-2013 om 21:24 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (19 Stemmen)
  12-07-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ten Aard Geel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Ten Aard Geel


  Start :Parking aan de kerk van Tenaard
  Afstand : 38 km
  Bewegwijzering : knooppunten Antwerpen
  GPS : N51 12.232 E4 58.787


  DE ROUTE :

  Je neemt vanaf de parking de Vaartstraat richting kanaal om vervolgens naar links op de route te gaan richting knooppunt 21

  21-20-95-94-25-26-87-88-34-33-32-58-57-56-29-13-23-22-21

  Op de route :

  --Ten Aard Geel
  --Het kempisch kanaal
  --Sas 8
  --Dekshoevevijver
  --Sas 7
  --Het Prinsenpark
  --De watermolen van Houthum
  -
  -Kasterlee
  --Hoge Rielen
  --De Rielenkapel
  --De Goorkes
  --Tielen
  --Achterlee
  --Bobbejaanland
  --Sas 9

  Ten Aard is een kerkdorp in de Belgische gemeente Geel. De plaats Aard is gegroeid ten noorden van het Kempens Kanaal en werd in 1870 een zelfstandige parochie. In het kanaal is hier een schutsluis aanwezig, Sas 8 genaamd. Aard is weer vernoemd naar het oudere gehucht Tenaard, dat er ten oosten van ligt, nabij Sas 7.

  In 1718 werd aan de Oude Aard een kapel opgericht ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van bijstand en de Heilige Hubertus. Deze jachtkapel werd in 1870 verheven tot parochiekerk. Van 1870-1872 werd aan de Nieuwe Aard een kerk gebouwd naar een ontwerp van Pieter Jozef Taeymans. Deze leed zwaar tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarom werd een nieuwe kerk gebouwd, en wel de neoromaanse Sint-Hubertuskerk (1949-1950). Architect was R. van Steenbergen. De kapel werd gesloopt in 1887 en in 1890 door een nieuwe vervangen. Deze bevindt zich aan de Oudekastelseweg.

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden in Ten Aard bijzonder hevige gevechten plaats tussen Britse en Duitse troepen. Dit was een een belangrijk onderdeel van de Slag om Geel.

  Het recreatiedomein Dekshoevevijver staat in Geel beter bekend als de gemeentevijver of De Kasseman. Het recreatiedomein is elke dag toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Je kunt er niet alleen vissen, maar ook zalig fietsen, wandelen en picknicken.

  De watermolen is gelegen op de Kleine Nete, ter plaatse Houtum. De molen werd voor het eerst vermeld in een oorkonde van 7 mei 1248. De houten watermolen werd in 1583 tijdens de godsdienstoorlog in brand gestoken. Tien jaar later werd hij in steen herbouwd. In de 17e eeuw verrees naast de graanmolen, ook een vol- en oliemolen. Sinds 1864 is de molen eigendom van de familie Biermans. In 1921/23 werd de molen andermaal herbouwd.
  Het metalen onderslagrad met houten schoepen is overdekt opgesteld.
  Momenteel is de molen in gebruik als hotel-restaurant. De maalinstallatie is nog aanwezig.
  Inmiddels is het stuwrecht verkocht en is het indrukwekkende sluiswerk stroomopwaarts helaas ook verdwenen.
  In 2008 werd bij de Watermolen een vistrap aangelegd.

  De Hoge Mouw (wat trouwens mul zand betekent) behoort samen met de Zwarte Berg, de Hoge Berg en de Langenberg tot de hoogste toppen van Kasterlee. Het is ook een provinciaal domein dat bestaat uit de Rielheide, het Koningsbos en de Hoevebossen.

  In de drassige gebieden ontstonden moerassen en vennen. Veel van dit natuurschoon bleef bewaard. De beemden en aanpalende bossen en cultuurgronden van de Kleine Nete, de Wamp, de Bremselseloop, de Rode Loop en de Mostenloop vormen een uitgestrekt wandelterrein met vaak schilderachtige hoekjes. Enkele gebieden zijn omwille van hun kwetsbaarheid, geklasseerd als natuurgebied zoals Snepkensvijver, het Zwarte Water, de Tikkebroeken en de Goorkens  foto Jakke

  12-07-2013 om 21:24 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (11 Stemmen)
  07-06-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwaadmechelen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  


  Kwaadmechelen

  Start :Aan het Serreke in Ham
  Afstand 33 km
  Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpen en Limburg
  GPS :N51 05.327 E5 07.490
  Serreke 't
  Dijkstraat 35/A, 3945 Kwaadmechelen, België


  DE ROUTE :

  Vanaf de parking van 't serreke de Dijkstraat volgen tot aan het kanaal en daarna links de route op richting knooppunt 11

  338-11-22-37-38-39-277-276-339-338

  Op de route :

  --bloemen en planten 't serreke
  --Albertkanaal
  --Sluis Albertkanaal, Kwaadmechelen – Ham
  --Meerhout – Gestel
  --Schepenenbroek
  --Bukenberg
  --Immer
  --Kapelletje op zuil Kanaalstraat Leopoldsburg
  --Gerhees
  --Ham
  --De Mijnlamp en Mijnwerkersmonument
  --Mariakapel Oostham
  --Het gezinsmonument
  --Voormalige spoorweg
  --Mosterpotje - Rustplaats fietsroutenetwerk
  --De nieuwe brug Kwaadmechelen
  --Treinspoor Genendijk
  --Afslag Dijkstraat richting start

  Kwaadmechelen is een dorp in de Belgische provincie Limburg, en de meest westelijke deelgemeente van de gemeente Ham. Het was een zelfstandige gemeente tot het bij de fusie van 1977 samen met Oostham de nieuwe fusiegemeente Ham ging vormen. Bodemkundig en volkskundig behoort Kwaadmechelen tot de Zuiderkempen.

  Naast het centrum telt de deelgemeente nog twee dorpen: tussen het kanaal en de autosnelweg ligt Genebos en aan de westzijde van de autosnelweg ligt Genendijk. Beide dorpen hebben een eigen kerk gehad, maar die van Genebos werd in 2008 onttrokken aan de eredienst.

  Voor Kwaadmechelen was van groot belang de aanleg van het Kanaal Dessel-Kwaadmechelen in 1858, en die van het Albertkanaal (geopend in 1946). Chemische industrie kwam er in 1892, het huidige Tessenderlo Chemie.

  Nabij Kwaadmechelen vonden van 11 mei-14 mei 1940 gevechten plaats om het Albertkanaal, dat tot een verdedigingslinie was omgebouwd maar wat de Duitse bezetter over moest steken om naar het westen op te rukken. Hierbij is veel schade in het dorp aangericht.

  De bevrijding -door de Britten- vond plaats van 6 mei-8 mei 1944.

  Het grondgebied van Kwaadmechelen kent een aantal natuurgebieden, waarvan De Rammelaars, een moerassige beekvallei, het meest bekend is. Verder ligt in het zuiden, nabij Genendijk, de Kepkensberg, een getuigenheuvel van 43 m hoog. De zuidgrens van het grondgebied, de grens met Tessenderlo, wordt gevormd door de Grote Beek

  De sluis bij Kwaadmechelen is een sluizencomplex in het Albertkanaal nabij Kwaadmechelen in de Belgische gemeente Ham.

  Het sluizencomplex werd gebouwd tijdens de aanleg van het kanaal in de jaren dertig en omvat drie sluizen en een wegbrug.

  De wegbrug is een liggerbrug uit drie delen, waarbij de langste overspanning 24 meter bedraagt. De doorvaarthoogte bedraagt 9,30 meter (duwvaartsluis 8,47 meter)
  Sluis Kwaadmechelen

  07-06-2013 om 15:53 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
  29-05-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  

  Olen

  Start : Op het Marktplein van Olen
  Afstand : 46,5 km
  Bewegwijzering : Knooppunten
  GPS : N51 08.662 E4 51.571

  DE ROUTE :

  62-60-12-11-19-08-10-09-47-46-45-44-26-42-67-80-68-65-Start

  Op de route :

  --Olen
  --Buulmolen in Olen
  --Albertkanaal
  --Herentals de kom
  --Sas te Herentals
  --Abdijruine van grobbendonk
  --Goorkens
  --Grobbendonk
  --De Kleine Nete net voorbij Grobbendonk
  --de Kapel te Grobbendonk tegen over de kazerne.
  --Kasteel Bouwel
  --Bouwel en station
  --Langen Heuvel
  --Bergen
  --Oosterhoven
  --Hogewegmolen Noorderwijk
  --Morkhoven
  --Waterzuiveringsstation
  --Voortkapel
  --Sterrenbos
  --Teunenberg

  de Buulmolen
  De allereerste vermelding van de Buulmolen dateert al van 1362: “Walterus Smeyers de pecio terre… molendium de bule”. In de nacht van 11 juli 1744 brandde de molen af, maar hij werd in het najaar en de winter weer opgebouwd.
  In 1938 werd de molen gedemonteerd en overgebracht naar Antwerpen (Noordkasteel) omdat hij in Olen plaats moest ruimen voor de aanleg van het Albertkanaal. Wegens de aanleg van de verbinding tussen het 5de havendok en het Amerikadok, werd hij in 1974 een 400-tal meter verder geplaatst nabij de Hogere Zeevaartschool en de Royerssluis. Hij werd er aan zijn lot overgelaten en in 1986 gedemonteerd.

  En dan gebeurde het wonderlijke: De molen zou terugkeren naar zijn stal! De stad Antwerpen werd in 1991 bereid gevonden om de molen af te staan aan de gemeente Olen. Aanleiding was de viering “1000 jaar Olen” in 1994. Deze viering was een succes, maar de molen ontbrak op het appèl! Onder impuls van de “Werkgroep Vrienden van de Buulse Molen” kon de overbrenging toch gerealiseerd worden. De heropbouw en de maalvaardige restauratie gebeurde in 2002 en 2003 op vakkundige wijze door Adriaens Molenbouw bv uit Weert (NL). Op 1 augustus 2003 werd de “teruggekeerde verloren zoon” feestelijk ingehuldigd.

  Als een oase, midden in het militair domein, ligt de ruïne van de voormalige priorij Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Troon. Het klooster werd gesticht op het Hof van Grobbendonk op 26 december 1414 door ridder Arnold Van Crayenhem op de plaats die toen Hulsdonk heette, langs de oude weg van Grobbendonk naar Herentals.
  Het klooster van 'Den Troon' was van de Windesheimer-orde. De stichting nam een hoogstaande geestelijke en ambachtelijke vlucht. Vooral de boekverluchting werd er ijverig bedreven. Na de bloeitijd kwam de depressie, die vooral de geestelijke waarden aantastte: de troonpaters trokken naar Nederland en naar Duitsland om er het protestantisme te prediken. Toen deze periode voorbij was en het geestelijke leven op 'Den Troon' weer een hoog peil bereikte kwam de materiële ondergang.

  Zogenaamd Kasteel "Bouwelhof", met huidig uitzicht van circa 1820, gelegen op een volledig omgracht domein.
  Het oude kasteel verdween begin 19de eeuw; de toenmalige eigenaar, de familie Bosschaert de Bouwel, die het goed in bezit kreeg in 1789, liet het circa 1820 vervangen door het huidige complex in classicistische stijl naar ontwerp van della Faille de Leverghem, neef van bouwheer Paulus Josephus Bosschaert de Bouwel. De fundamenten van het praetorium zouden naar verluidt bewaard zijn in het grasveld vóór het kasteel. Het park werd vermoedelijk in 1818 als Engelse landschapstuin aangelegd; in 1859 moest een deel van de aanleg opgeofferd worden voor de spoorlijn Antwerpen-Herentals.

  Park met mooie beukendreven en zeldzame boomsoorten als sassafras, sequoia, ginkgo, varenbeuk en liriodendron (tulpenboom); oostelijk deel voornamelijk ingenomen door loofbos; ten noordoosten van het kasteel nog bewaarde 19de-eeuwse ijskelder met bakstenen paviljoentje en omringende houten bergplaatsen

  29-05-2013 om 18:27 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (10 Stemmen)
  28-05-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Puurs
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  


  Puurs
  Scheldedijkroute KP


  Start :Puurs ,aan het station 
  Afstand :44 k
  Bewegwijzering :Knooppunten
  GPS :N51 04.627 E4 16.923


  DE ROUTE :

  Puurs-37-36-01-02-03-05-06-08-76-67-10-11-66-88-81-80-Puurs

  Relief: Vlak
  Wegdek: Asfalt + klein stukje kasseien na het verlaten van de Schelde.
  Veiligheid: Allemaal rustige wegen, op zondag kan het druk zijn langs de Schelde.
  Logistiek:  Kan iets beter. Langs de Schelde genoeg. Langs het andere traject tekort

  Wie houdt van fietsen langs kanalen zit hier op de juiste route.
  Scheldedijkroute heeft niet voor niets zijn naam gestolen, km's fietst men langs de Schelde.
  Het startpunt van de route is Puurs,
  Persoonlijk vind ik het startpunt in Puurs het beste, vanaf hier fietst men langs landelijke en rustige wegen tot aan de Schelde, langs die landelijke wegen is bijna niets van logistiek voorzien. Langs de Schelde is het heerlijk fietsen, let wel: op zondagnamiddag kan het daar behoorlijk druk zijn, hier komt men dan ook de nodige logistiek tegen, de bocht in Mariekerke is zeker een bezienswaardigheid, hier zijn ook terrasjes genoeg. Wie verder fietst kan eventjes de Scheldedijk affietsen en een bezoek brengen aan Branst of iets verder in Weert.
  Af en toe ziet men ook fietsers aan de overzijde van de Schelde fietsen, daar is ook een fietspad voorzien en komen er ook fietsroutes langs. Aan de brug van Temse waar men onderdoor fietst heeft men een prachtig zicht op Temse. Na een korte tussenstop voor een foto fietst men verder langs de Schelde om even verder halt te houden aan de Notelaer, het huis van Vorlat, (zie foto), wie de reeks Stille Waters gevolgd heeft weet wel waar over ik spreek. Het loont zeker de moeite hier halt te houden.
  Aan alles komt een einde, zo ook het fietsen langs de Schelde, men kan verder fietsen maar de route leid ons de dijk af richting Wintam, na Wintam volgen nog enkele km's landelijke wegen tot het einde van de route in Puurs.

  Op de route :

  --Puurs
  --Eikevliet
  --Wintam
  --Hingene
  --Vlaanderen fietsroute
  --De Schelde
  --Sas
  --Weert
  --Branst
  --Mariekerke
  --Sint-Amands
  --Oude Briel
  --Opdorp
  --Melis
  --Lippelo
  --Liezele

  Puurs : bezienswaardigheden
  --De Sint-Pieterskerk wordt ook wel de "kathedraal van Klein-Brabant" genoemd. Van de romaanse kerk rest enkel een muurstuk in de kruisbeuk. Het gotische koor stamt uit de vroege 16e eeuw; de baroktoren werd eind 17e eeuw gebouwd; het schip in classicistische stijl werd in 1744 voltrokken. De sacristie rechts bevond zich oorspronkelijk op het gelijkvloers van de verdwenen romaanse toren; in de eerste helft van de 17e eeuw werd de huidige sacristie opgetrokken (na het afbreken van de romaanse toren); midden 19e eeuw werd de linkse sacristie gebouwd. Bezienswaardig zijn vooral het gesculpteerde orgel en beeldhouwwerk van Kerrickx (onder andere een preekstoel, biechtstoelen en een orgel van begin 18e eeuw).
  --De Sint-Pietersburcht.
  --Het oude seinhuisje, waarin nu de toeristische informatiebureau ondergebracht is. Dit huisje ligt vlakbij de toeristische spoorlijn Dendermonde-Puurs aan het station Puurs.
  --De gemeente beheert meerdere domeinen, waarvan het domein van Coolhem het belangrijkste is.
  --Eén van de belangrijkste ambassadeurs voor de gemeente Puurs is brouwerij Moortgat. Hier brouwt men onder meer Duvel, Vedett en De Koninck

  Weert :
  Het dorpje ligt tussen de Schelde en de Oude Schelde, een afgesloten oude Scheldearm. Het natuurgebied met dezelfde naam kent een uitgebreid net van wandel- en fietswegen, onder meer op de Scheldedijken

  Mariekerke :
  Mariekerke raakte bekend dankzij de dramaserie Stille Waters, die in het dorp is opgenomen.
  Doorheen het jaar vinden er verschillende evenementen plaats, zoals het Palingfestival, het Vis en Folklore festival, de viering van de Heilige Barbara en het Passiespel.  28-05-2013 om 20:39 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
  02-04-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Westerlo
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Westerlo
  Van Gansenroute

  Start :Aan het gemeentehuis van Westerlo
  Afstand : GPS :47 km---Knooppunten 40,8 km
  Bewegwijzering : de eventuele zeskante bordjes kunnen nog aanwezig zijn,anders GPS
                              
  de andere route is op knooppunten
  GPS :N51 05.363 E4 54.697
  Boerenkrijglaan 61, Westerlo

  DE ROUTE :

  Knooppunten : 83-85-67-80-68-70-48-40-82-81-83

  Op de route :
  --Gemeente huis van Westerlo
  --Beeltjensdreef
  --Camping “Dennewoud”
  --Zoerle-Parwijs
  --De oude treinroute
  --Camping in Heultje
  --Morkhoven
  --Voortkapel
  --Oevel
  --Langs het kerkhof naar het albertkanaal
  --Stelen
  --Zammel-Geel
  --De Beddermolen in Westerlo
  --Tongerlo

  De Van Gansenroute voert je door de zeven woonkernen van de gemeente Westerlo: Heultje, Oevel, Oostenwijk, Tongerlo, Voortkapel, Westerlo en Zoerle-Parwijs. Je zal snel merken waarom Westerlo zich de 'Groene parel van de Kempen' mag noemen. De Van Gansenroute brengt je o.a. naar de Norbertijnenabdij van Tongerlo., het prachtige wandelgebied 'De Beeltjens', de Sint-Michielskerk en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn in Oevel.

  De route ontleent zijn naam aan Kapitein Emanuel-Jozef van Gansen. Deze, op 25 december 1766 geboren man, was Kapitein bij de Brigands - een 10.000 man sterk boerenleger - van 1766 tot 1842. De Kapitein stierf in 1842 in Westelo.

  Jozef Van Gansen (1766-1842), held tijdens de Boerenkrijg en rasechte Westelaar, gidst je door ‘zijn’ Westerlo. De Van Gansenroute voert je door de zeven woonkernen van de gemeente Westerlo: Heultje, Oevel, Oosterwijk, Tongerlo, Voortkapel, Westerlo en Zoerle-Parwijs. Je zal snel merken waarom Westerlo zich de ‘Groene parel van de Kempen’ mag noemen. De Van Gansenroute brengt je o.a. naar de norbertijnenabdij van Tongerlo, het prachtige wandelgebied ‘De Beeltjens’, de Sint-Michielskerk en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn in Oevel.

  Kasteel van Gravin Jeanne de Merode
  Het kasteel van Gravin Jeanne de Merode, ook wel "nieuw kasteel" genoemd, is gebouwd tussen 1909 en 1911 en is een voorbeeld van neogotiek. Van 1911 tot aan de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel bewoond door de gravin, haar vroegere gouvernante en enkele personeelsleden. Na de dood van de gravin in 1944, leidden de zusters augustinessen in het kasteel een rusthuis voor priesters. In 1972 kocht het gemeentebestuur van Westerlo het pand aan en richtte het in als gemeentehuis. Het park rondom heeft het oorspronkelijke ontwerp bewaard. De vijver met fontein en bijhorend kunstwerk van Rik Poot vóór het gemeentehuis dateert van 1995.

  Het kasteel is toegankelijk tijdens de openingsuren van de gemeentelijke administratieve diensten en tijdens de tentoonstellingen die regelmatig plaatsvinden. Groepen kunnen een gids voor een rondleiding reserveren bij Toerisme Westerlo

  Oorspronkelijk was de Beddermolen een abdijmolen, verbonden aan de Norbertijnerabdij van Tongerlo. Deze abdij werd rond 1130-1133 opgericht. De abdij kreeg, buiten gronden, veel onroerende goederen zoals pachthoeven, huizen, vijvers en zelfs molens. Reeds zeer vroeg kwam de abdij in het bezit van een molen of toch een deel ervan. In 1163 schonk de weduwe van de heer van Diest de helft van een molen gelegen in Diest aan de abdij.

     

  02-04-2013 om 21:30 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (10 Stemmen)
  29-03-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hulst -Nederland
  Klik op de afbeelding om de link te volgen    Hulst -Nederland
  Hulsterlooroute

  Start : Op het marktplein van Hulst aan KP 49
  Afstand :Gps track 37,6 km --- Knooppunten 41,4 km
  Bewegwijzering : GPS en /of Knooppunten
  GPS :N51 16.793 E4 03.237

  DE ROUTE :

  De GPS-route is eigenlijk de bewegwijzerde route met zeskante bordjes
  De knooppunten zijn deze :

  49-62-66-65-64-60-12-67-68-70-75-73-80-50-49

  Deze route start wel in nederland maar rijd wel het grootste deel in Belgie,daarom rekenen we deze route tot Oost-Vlaanderen

  Op de route :

  --Hulst
  --De Vest
  --Fort Moerschans
  --Liniedijk
  --Krabbenhoek
  --Zandberg
  --Vlaamsche kreek
  --Emmadorp met café “het verdronken land”
  --Nieuw Namen
  --Kieldrecht
  --Zwaantje
  --St-Jacobsgat.
  --Natuurpunt panneweel, onstaan door dijkbreuk
  --Kunstwerk FREE FOXES
  --Tulpen in april
  --De Klinge
  --Onze Lieve-Vrouw-Hemelvaart kerk ;De Klinge
  --Clinge Bos
  --De weg naar Hulst (oude spoorbaan)

  De gemeente Hulst heeft toeristen heel wat te bieden. Voor de liefhebber van historische binnensteden zijn er in de stad Hulst juweeltjes als de stadswallen met stadspoorten, een middeleeuwse water- en landpoort, een basiliek in de stijl van Brabantse gotiek uit de 16e eeuw, een fraai 16e eeuws stadhuis, diverse refugia en vele andere historische panden. Aantrekkelijk is ook dat in de oude binnenstad de vele winkels het gehele jaar rond ook op zondagmiddag zijn geopend.
  Buiten de stad Hulst komt de toerist terecht in een rustig verkeersluw platteland met daarin een 15-tal dorpen, die elk weer hun eigen karakteristieken kennen. Ideaal voor een korte of lange fietstocht via het uitgebreide fietsnetwerk.
  Voor de natuurliefhebbers is er aan de rand van de Westerschelde het grootste brak-water schorrengebied van West-Europa, het Natuurgebied De Saeftinghe.

  Fort Moerschans was een fort ten noordoosten van de Nederlandse stad Hulst. Het was een onderdeel van de Linie van Communicatie ten Oosten van Hulst en behoorde tot de Staats-Spaanse Linies.
  Het fort en de linie werd door de Staatsen aangelegd kort na 1591 in opdracht van prins Maurits, die toen de stad Hulst in bezit had. In 1596 raakten de Staatsen de stad en de linie weer kwijt aan de Spaansgezinden; pas in 1645 werden het fort, de linie en de stad weer heroverd.
  Het fort deed nog dienst tijdens de Spaanse Successieoorlog (1701-1714), en het werd toen uitgebreid met vier bastions.
  De bastions en de gracht zijn nog in het landschap aanwezig en bevinden zich ongeveer halverwege de Liniedijk.

  De Linie van Communicatie ten Oosten van Hulst was een linie die is aangelegd tijdens de Tachtigjarige Oorlog en behoort tot de Staats-Spaanse Linies.
  De linie loopt van de vestingstad Hulst in noordoostelijke richting tot Zandberg
  De liniedijk, de gracht en de bijbehorende redans zijn goed bewaard gebleven, terwijl ook de contouren van Fort Moerschans en Fort Zandberg nog goed in het landschap te herkennen zijn. De dijk is beplant en er loopt een wandelpad over de gehele lengte van deze linie

  Natuurpunt panneweel
  De Kreken van Saleghem bestaan uit een kronkelig snoer van kleine en grote plassen, rietkragen, wilgenbosjes en moerassen. Samen met de soms bloemrijke dijken, de populieren en de vele knotwilgen vormen ze een landschap met een rijke natuur. Langs de kreek beheren wij diverse percelen die vaak een eigen naam dragen. De vele rietvegetaties vormen een ideaal woongebied voor kleine karekiet, bosrietzanger, blauwborst, rietgors, waterrral en bruine kiekendief. Dit gebied wordt door paarden begraasd. Meer info over dit gebied: Kreken van Saleghem


   Bollenveld-Hulst

  29-03-2013 om 21:01 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (9 Stemmen)
  22-03-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bossuit
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  


  Bossuit
  Spierevalleiroute gpsroute

  Start : Op de parking van dienst Toerisme
  Afstand : 41 km
  Bewegwijzering : bordjes
  GPS : N50 44.941 E3 24.733


  DE ROUTE :

  Deze route kunnen we nog niet op knooppunten uittekenen omdat er op dit moment nog niet overal knooppunten zijn
  Deze aardige route verkent de streek van de Boven-Schelde en de vallei van de Spiere.

  Je vertrekt in West-Vlaanderen maar al vlug fiets je door de provincie Henegouwen tot tegen de Franse grens. Jaagpaden langs de Schelde, het Spierekanaal en het kanaal Kortrijk - Bossuit, een oude spoorwegbedding en landelijke wegen maken dat je niet teveel auto’s tegenkomt. Al blijft het op sommige punten en in de dorpskommen wel opletten geblazen.
  Deze 41 km lange tocht loopt door een minder bekende streek die toch wel een rijk verleden heeft.

  Dit is een pijltjesroute van de Provincie West-Vlaanderen. De officiële startplaats is aan de monding van het kanaal Kortrijk - Bossuit.

  Op de route :

  --kanaal Kortrijk - Bossuit
  --Pottes
  --Helkijn
  --Sluis op de Schelde - Spiere
  --Cavrinnes
  --Hérinnes
  --Warcoing - L'usine sucriére
  --Schelde tussen Warcoing en Pecq
  --Pecq
  --Pecq, le Château du Biez
  --Het park van Estaimbourg
  --Steenput met de kasteelruine
  --Royére
  --Leers-Nord
  --Canal de L'espierre
  --Belva
  --Saint-Léger
  --Spiere-Helkijn
  --Vier-Abelen
  --Sint-Denijs
  --Bossuit

  Bossuit is een dorpje in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Avelgem. Bossuit ligt in het westen van de gemeente, langs de Schelde in het uiterste zuiden van de provincie, tegen de grens met Wallonië. In Bossuit mondt het kanaal Kortrijk-Bossuit uit in die Schelde

  Bezienswaardigheden
  --Het kasteel van Bossuit is een classicistisch kasteel. Het werd gebouwd in de 17de eeuw, maar kreeg zijn huidig uitzicht in de 19de eeuw.
  --De Sint-Amelbergakerk is een neogotische realisatie van architect P. Croquison uit Kortijk. Ze werd rond 1857 gebouwd. Na schade werd de kerk in 2007 aan de eredienst onttrokken.
  --Enkele hoeves, zoals het goed te Bouverie op de Poeldries en het hof van Ename op een heuvelrug aan de Schelde.

  Château du Biez
  Het Kasteel van Biez werd gebouwd in 1660. Het is omringd door lange vestigingsgrachten en wordt omringd door een prachtig park van 4 ha. Deze lokatie situeert zich in de driehoek Rijsel-Doornik-Kortrijk, en is ideaal voor al uw feesten of events. Na 40 jaar van succes, werd deze zaal opnieuw gerestaureerd en is ze een referentie in de regio.

  Het Spierekanaal of Canal de l'Espierres
  Het Spierekanaal of Canal de l'Espierres was ooit een een kanaal dat gebruikt werd door de beroepsvaart en een verbinding vormde tussen de Schelde en het Canal de Roubaix. In 1985 raakte het kanaal in onbruik.
  Het kanaal is 8403 m lang, 16 m breed en maximaal 1,8 m diep. Het kanaal ligt bij de grens tussen Vlaanderen en Wallonië. Het Spierekanaal start in Vlaanderen (Spiere) en stroomt door Wallonië naar de Franse grens (Leers-Nord).
  Momenteel zijn er restauratiewerken aan de gang die het kanaal en de sluizen terug bevaarbaar moeten maken voor de pleziervaart.

  Geschiedenis Spierekanaal
  Het Spierekanaal werd tussen 1840 en 1843 gegraven. Het doel van het kanaal was Lille, Roubaix en Tourcoing te voorzien van water en kolen. Het kanaal speelde een belangrijke economische rol, maar tijdens de jaren tachtig van de twintigste eeuw daalde het verkeer op het kanaal. In 1985 werd het kanaal gesloten.

  In 2000 werd het Spierekanaal opgenomen in het Waals Patrimonium.

  22-03-2013 om 15:03 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (2 Stemmen)
  15-01-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Genk
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  

  Genk

  Start : Molenvijverpark
  Afstand : 55 km
  Bewegwijzering : Knooppunten Limburg
  GPS : N50 57.864 E5 30.413
  Molenstraat

  DE ROUTE :

  Je rijd langs de vijver door de molenstraat tot je aan de fietsbrug komt en dan volg je nummer 73

  73-74-39-40-41-60-61-62-64-29-30-73

  Op de route :

  --De fietsbrug over de N75
  --Gelieren-Neerzij
  --Grot bij Paters Monfortanen Genk
  --Groot-Hostart
  --Mijnsite van Winterslag
  --Genker Plantencentrum
  --Vogelsberg
  --Zwartberg
  --Zwartberg mijnkathedraal
  --Terril Waterschei
  --Fenix Stadion (K.R.C. Genk), Genk
  --Zevenhuizen
  --As
  --De graanwatermolen met het waterwiel
  --Geologische wand
  --Station van As
  --National park HOGE KEMPEN
  --Maasmechelen
  --kikbeek vallei
  --Vliegbasis Zutendaal
  --Vierlandsherenpunt Zuetendael Reckheym
  --Bessemer
  --Stalken
  --Monument van Jeroen Brouwers
  --Zutendaal, Blote Voetenpad
  --Lourdesgrot
  --Europlanetarium
  --Kattevennen
  --Heemtuin

  Genk nu
  In Genk zijn er bouwprojecten.
  Het stadsplein is één van de grootste bouwprojecten ooit in de provincie Limburg en omvat 111 nieuwe appartementen, 26 winkelruimtes, een hotel, een ondergrondse parking van 752 plaatsen, een bibliotheek (een ontwerp van architect Claude Vasconi) en daktuinen.
  De voormalige mijnsite van Winterslag wordt omgebouwd tot C-mine, een culturele site die onder andere een bioscoop en het cultuurcentrum van Genk zal omvatten samen met nieuwe bedrijven en woningen.
  Er is een jeugdcentrum met een jeugdhuis en een fuifzaal . Dit is tegenwoordig het ontmoetingscentrum voor jongeren.
  In het sportcentrum is een zwembad gebouwd.

  Mijnsite van Winterslag
  C-Mine wordt ontwikkeld tot een site met een grote toeristische bezoekerswaarde. Er is al een toeristisch bezoekersonthaal en er komt een ondergronds mijnparcours, waarbij de bezoekers kunnen kennismaken met het mijnverleden en de impact ervan op de huidige creativiteit die in Genk aan de dag wordt gelegd.

  De mijnbouw in Zwartberg, Waterschei en Winterslag, had heel wat gevolgen voor mens en milieu. Enorme hoeveelheden afval kwamen vrij tijdens het delven en sorteren van de delfstoffen. Zo ontstonden de bergen van mijnsteen (terrils), slibbekkens en vliegas. Bij het delven van steenkool kwam er enorm veel mijnsteen bovengronds. Elke 100 kg ruwe kool die naar de oppervlakte gehaald werd, bevatte 47,5% stenen
  De terrils van Waterschei en van Winterslag zijn de mooist bewaarde terrils. De terril van Waterschei is opgenomen in het toeristische aanbod voor daguitstappen.

  De Vallei van de Kikbeekbron is een natuurgebied en voormalige zand- en grindgroeve in Belgisch Limburg. De vallei maakt deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen en bevindt zich ten zuiden van de E314 in de gemeente Maasmechelen tussen Opgrimbie en Zutendaal.
  Vanaf de jaren 60 tot in de jaren 90 werd in het gebied naast grind vooral witzand gewonnen voor de glasindustrie. Na volledige stopzetting van de ontginning van het gebied in 2001 werd het stapsgewijs hersteld en terug gegeven aan de natuur.[1] Door de aanwezigheid van bruinkoollagen is het witzand in de vallei bijzonder zuiver. De zuren in de bruinkool zuiveren het zand waardoor er uiteindelijk kwartszand overblijft

  Geologische wand
  De geologische site ligt in een voormalige grindgroeve, net achter de gemeentelijke sporthal.
  Hier kan je namelijk de "bodem van As" zien. De groevewand toont immers geologische afzettingen die een geschiedenis van 300.000 jaar laten zien. Men kan er ijstijden en warmere periodes in ontdekken, en zo de geschiedenis reconstrueren.
  Via een trappentoren, 8,5 meter hoog, kan men de groevewand op verschillende niveau's bezichtigen en die middels een loopbrug de verbinding vormt tussen de bodem van de groeve en het oorspronkelijk niveau  De fietsbrug in Genk : foto Tour de Frans

  15-01-2013 om 18:00 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (8 Stemmen)
  09-01-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalmthout
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  


  Kalmthout
  Grensparkroute

  Start : Hoofdparking Kalmthoutse heide
  Afstand : 32 km
  Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpen en Noord Brabant
  GPS : N51 22.597 E4 26.932
  putsesteenweg kalmthout


  DE ROUTE :

  Vanaf de parking rijden we richting knooppunt 81

  81-83-56-38-36-37-89-80-25-81

  Op de route :

  --De hoofdparking van de Kalmthoutse heide
  --Kalmthout: Monument für die amerikanischen Soldaten
  --Natuureducactiefcentrum De Vroente
  --Bijenteeltmuseum
  --Withoekse Heide
  --Christusbeeld, Heide
  --Grenspaal 256
  --Putte
  --Scouting Putte
  --Joodse Begraafplaats Putte
  --Voormalige Koningin Wilhelmina kazerne (Legerplaats Ossendrecht)
  --De Grote Meer
  --''Puts Meuleke'
  --Mosseven
  --Vakantiepark Familyland Hoogerheide
  --Groene Papegaai Hoogerheide
  --Eiland
  --Huijbergen
  --Beeld De Wilhelmiet Boomstraat Huijbergen
  --H. Teresiabeeld Huijbergen
  --Wilhelmietenmuseum
  --Het Pannekoekenhuis
  --Grenspaal 247
  --Natuur reservaat Kalmthoutse hei
  --Stappersven

  Het NEC De Vroente ligt aan de hoofdingang van de Kalmthoutse Heide en is één van de NME-centra van de Vlaamse overheid. Het is tevens het bezoekerscentrum voor het grenspark "De Zoom-Kalmthoutse Heide", 3750 ha groot, waar wandelaars en natuurliefhebbers terecht kunnen met al hun vragen

  In het grensplaatsje Putte liggen drie Joodse begraafplaatsen.
  Putte ligt deels in de Nederlandse provincie Noord-Brabant en deels in de Vlaamse provincie Antwerpen. De drie Joodse begraafplaatsen zijn genoemd naar de drie Joodse gemeenschappen in Antwerpen:
  Frechie stichting, Noordweg
  Machsike Hadass, Noordweg
  Shomre Hadass, Putseweg
  Alle drie de begraafplaatsen liggen op Nederlands grondgebied in de gemeente Woensdrecht. Het totaal aantal begravenen is niet bekend, maar het zijn er tienduizenden. De begraafplaatsen zijn tezamen wel een hele straat lang en staan helemaal vol. Vanuit een vliegtuig op volle hoogte (ca. 10 km) zijn de drie begraafplaatsen nog goed te zien, zo groot zijn ze.
  Putte vormde nooit een zelfstandige Joodse gemeenschap, maar viel onder Bergen op Zoom. Op de drie begraafplaatsen van Putte en op de Joodse begraafplaats van Bergen op Zoom zijn veel Belgische Joden begraven, omdat in België niet kan worden gegarandeerd dat een begraafplaats eeuwig bewaard kan blijven

  De Groote Meer is een natuurgebied ten oosten van Ossendrecht. Het is een particulier landgoed waarvan een deel begin 21e eeuw in bezit van Natuurmonumenten kwam.De kern met en rond het meer is particulier bezit gebleven. Het gebied meet 854 ha.
  Aangezien De Groote Meer grenst aan de Kalmthoutse Heide, werd het Belgisch-Nederlandse Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide ingesteld. In 2006 werd met natuurherstel begonnen, waarbij een deel van het productiebos werd gekapt om stuifzand weer een kans te geven en de heidegebieden aan beide zijden van de grens weer met elkaar te verbinden. Ook wordt getracht de daling van het grondwaterpeil tegen te gaan en de eutrofiëring een halt toe te roepen.

  Het Wilhelmietenmuseum is een museum dat gevestigd is aan Staartsestraat 2 te Huijbergen.
  Dit museum is gevestigd in het poortgebouw uit 1610 van de voormalige abdij der Wilhelmieten, het Mariaklooster. Hier waren vanaf 1854 ook de Broeders van Huijbergen gevestigd. In 1977 werd het museum geopend. In zes zalen wordt de geschiedenis van het klooster en zijn bewoners gepresenteerd. Er zijn 17e- en 18e-eeuwse schilderijen te zien, alsmede tal van religieuze en profane voorwerpen die dateren uit de 16e tot de 19e eeuw en die verband houden met de orde. Ook zijn er verzamelingen iconen en bidprentjes in het museum ondergebracht.


  Je komt ze nog wel tegen                  het "theehuisje"in putte

  09-01-2013 om 20:58 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (9 Stemmen)
  19-09-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leopoldsburg
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  


  Leopoldsburg

  Start : Aan het station van Leopoldsburg
  Afstand : 40 km
  Bewegwijzering : Knooppunten Limburg
  GPS : N51 07.282 E5 15.459
  Nicolaylaan leopoldsburg


  DE ROUTE :

  We starten op de parking van het station in de Nicolaylaan,steken het kruispunt overen komen in de Stadenberglaan waar we op het volgend kruispunt rechts de Leopold III Laan inrijden en op de route zitten naar knooppunt 258

  258-257-272-275-277-276-342-tot aan de station


  Op de route :

  --Leopoldsburg
  --Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingskerk Leopoldsburg
  --Legerkamp van Leopoldsburg
  --Vliegveld Sanicole
  --Hechtel-Eksel
  --Schaapschoorbrug
  --de kiefhoek eksel
  --Pijnven rijksbos
  --Kerkhoven
  --Kanaal van Beverlo
  --De Jachthaven
  --Immer
  --Heppen
  --Beverlo
  --reservaat: De Grote Beek

  Leopoldsburg is vooral bekend vanwege de kazerne Leopoldsburg en de uitgestrekte oefenterreinen van het Belgisch leger. Deze terreinen werden ingericht in 1835 als verdediging tegen Nederland door koning Leopold I, die er in de beginjaren als graag geziene gast geregeld verbleef in zijn Koninklijke Villa.

  Zowel Heppen als Leopoldsburg maakten historisch deel uit van Beverlo dat samen met Oostham en Kwaadmechelen de heerlijkheid Ham vormde. Zo heette het militaire domein aanvankelijk Kamp van Beverlo. De burgers die in het kamp woonden werden vanaf 1842 verplicht het kampdomein te verlaten en zij mochten zich vestigen in een vanaf de tekenplank ontworpen (dambord)verkaveling (omheen de aanvankelijke site: kerkhof (1835), kerk (1842), pastorij (1844), postkantoor (1844), schooltje (1842) en afspanning met herberg. Deze verkaveling kreeg de naam die op de ontwerpen vermeld stond in 1842, namelijk Bourg (naar de planontwerper, Bourg uit Bois-du-Luc, en het bij aardrijkskundige namen vaak voorkomende suffix '-bourg'). In 1850 werd er uit dynastieke overwegingen de voornaam van de eerste Belgische vorst aan toegevoegd en werd deze nieuwe gemeenschap bij wet van 4 juni 1850 afgesplitst van de gemeente Beverlo tot een eigen gemeente Bourg-Léopold.[1] De vernederlandsing werd een feit op 14 juni 1932 wanneer de naam Leopoldsburg officieel werd bekrachtigd.

  De eerste burgers leefden van kleinschalige landbouw op de arme heidegronden en de turfwinning. Daarnaast vormde ook de recuperatie van loden kogels en paardenmest een interessante bijverdienste.
  Meer op Wikipedia


  Aeroclub Sanicole is sinds 1971 gevestigd op het vliegveld van Leopoldsburg-Beverlo.
  Het vliegveld ligt in het militaire Kamp van Beverlo. Vanaf het terras van het clubhuis hebt u een prachtig uitzicht op bos en heide en ziet u de vliegtuigen van dichtbij opstijgen en landen.
  Hierdoor ontstaat direct een gevoel van betrokkenheid bij de vliegactiviteiten van de aeroclub.

  Voor veel bezoekers is dit het moment geweest waarop zij het besluit namen om zelf te leren vliegen. Een enthousiast team van bestuurders, havenmeesters en instructeurs staat garant voor de uitbating van het vliegveld en de opleiding van piloten.

  Het Pijnven is een 934 ha groot domeinbos waarin de Corsicaanse den nog altijd prominent aanwezig is. Dankzij een doordacht bosbeheer krijgt inheems loofbos stilaan meer voet aan de grond. Het Pijnven vormt een toegangspoort voor het grote bossencomplex van de Lage Kempen, dat zich uitstrekt over de gemeenten Hechtel-Eksel, Lommel en Overpelt. Het complex is tegenwoordig gekend onder de naam Bosland.


  Het Kanaal naar Beverlo is een aftakking van het Kanaal Bocholt-Herentals ter hoogte van het gehucht "Blauwe Kei" te Lommel. De bouw werd gestart in 1854 en was drie jaar later reeds afgerond. Het kanaal werd voornamelijk om militaire reden gegraven. Kort na de onafhankelijkheid van België in 1830 werd te Beverlo immers de garnizoensplaats Leopoldsburg opgericht, deze had voor de bevoorrading en het transport van zwaar militair materiaal behoefte aan goede toegangswegen. Nadien werd het kanaal ook van belang voor de metaalindustrie (Vieille Montagne) die zich te Lommel vestigde.

  Het kanaal loopt dood in de havenkom van Leopoldsburg en is vrij van sluizen.  Het Kamp : foto : Jakke

  19-09-2012 om 00:00 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (6 Stemmen)
  18-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpen KP
  Klik op de afbeelding om de link te volgen    Antwerpen KP


  Start : Nachtegalenpark aan knooppunt 40
  Afstand : 52 km
  Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpen
  GPS : N51 11.342 E4 24.207
  Vogelzanglaan 2020 Antwerpen

  DE ROUTE :

  Elegante kastelen,fraaie groengebieden en imposante forten,de blikvangers op deze route

  40-04-03-15-02-06-05-08-10-09-14-15-16-17-32-33-43-42-41-40

  Op de route :

  --Nachtegalenpark
  --Antwerpen-Zuid
  --Gemeentepark Brilschans
  --Sterckshof zilvermuseum
  --Het kasteel Sterckshof te Deurne bij Antwerpen
  --Rivierenhof
  --Fort 2
  --Borsbeek
  --Boekenberg park
  --Menegem
  --Int.Luchthaven Antwerpen
  --Fort 4
  --Mortsel stadhuis
  --Hospitaal Sint-Jozef
  --Edegem
  --Kontichhof
  --Fort 6
  --Aartselaar sport stadium
  --Kasteel Cleydael
  --Schoonsel
  --Fort 8
  --Hoboken
  --Polderbos
  --Petroleum industrie
  --Kiel park

  Het Nachtegalenpark met de parken Vogelenzang, Den Brandt, het Middelheim en Hortiflora is goed voor 90 hectare groen net ten zuiden van de Ring. Park Vogelenzang met grote grasvelden, een speeltuin en klein dierenpark is een druk bezocht familiepark. In het park Middelheim kan u het Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst bezoeken. Historische en moderne thematuinen zoals de Dodoens- en Rubenstuin vindt u in Hortiflora.
  De parken Vogelenzang, Middelheim en Den Brandt waren ooit het bezit van enkele adellijke families. Zij kwamen zich in 'de hoven van plaisantie' ontspannen. Het stadsbestuur kocht de kasteeldomeinen in 1910 en stelde ze open als park.

  Het Zilvermuseum is gevestigd in het kasteel Sterckshof in Deurne (Antwerpen), een huis met vele kamers en ruimte voor zilver. De zilvercollectie bestrijkt de periode van de zestiende eeuw tot heden en wordt thematisch gepresenteerd. Zowel de techniek, de merken als de stijl en het gebruik van de voorwerpen worden in hun context belicht.
  Als landelijk erkend museum profileert het Zilvermuseum Sterckshof zich tevens als onderzoeks- en promotiecentrum voor de edelsmeedkunst. Aan de hand van thematische of tijdsgebonden tentoonstellingen en publicaties vult het museum de hiaten in de geschiedenis van de Belgische edelsmeedkunst op.

  Fort 2 werd destijds opgericht als één van de bolwerken die binnen het verdedigingsstelsel rond Antwerpen thuishoorde. Het ging om de bouw van acht vooruitgeschoven forten op 4 km van de Scheldestad, die Antwerpen moest beschermen tegen vijandelijke beschietingen. Het bouwproject, ontworpen naar de plannen van kapitein Alexis Brialmont, moest één van de sterkste in Europa worden, maar stuitte op heel wat verzet.

  Op acht plaatsen moest immers zo’n 35 ha vruchtbare grond worden afgestaan. Ook een aantal huizen werd gesloopt. De grondwerken begonnen in april 1860, in mei 1861 startten de metselwerken, maar pas in 1868 was het bouwwerk voltooid. Van 1909 tot 1911 werden plaatselijk bijkomende versterkingen in beton aangebracht. Alle forten werden volgens eenzelfde patroon gebouwd.

  Kasteel Cleydael
  Het kasteel is van oorsprong een feodale middeleeuwse waterburcht, gelegen op een eiland gevormd door twee takken van de Struisbeek. Het heeft een vierkante plattegrond bestaande uit vier vleugels om een binnenplaats. Op iedere hoek heeft het een toren elk verschillend van vorm, waarbij de beide oostelijke torens tevens zwaarder zijn uitgevoerd. Elke toren heeft een eigen naam; de beide westelijke torens worden de Uilentoren en de Kattentoren genoemd, de noordoostelijke toren heet de Vossentoren, terwijl de zuidoostelijke toren de Kapeltoren heet. De Vossentoren is afwijkend van de andere drie torens, vierkant van vorm en is voorzien van een uivormige spits. Deze toren heeft muren van meer dan een meter dikte. De Kapeltoren wordt zo genoemd omdat deze voorzien is van een kapel met een prachtig stergewelf. De onderbouw van het kasteel dateert uit 1350, de overige gedeelten stammen uit de 16de en 17de eeuw en zijn opgetrokken uit baksteen waarschijnlijk afkomstig uit de directe omgeving van het kasteel.

  De begraafplaats Schoonselhof bevindt zich op de hoek van de Krijgsbaan en de Sint-Bernardsesteenweg. De administratie bevindt zich in het kasteel
  De begraafplaats is open voor bezoekers van zonsopgang tot zonsondergang. Voertuigen mogen binnen van 8.30 tot 15.45 uur.
  Er is een ruime parkeergelegenheid voor voertuigen aan de overzijde van de begraafplaats.

  Kielpark
  De Zuidrand is een groene stadsrand. Na de afschaffing van de begraafplaats kreeg de wijk Kiel een groot groengebied terug: het Kielpark. Een welgekomen geschenk voor één van de dichtstbevolkte wijken van de stad.

  Voor het Kielpark is een herwaarderingsproject uitgewerkt zodat deze groene ruimte ook zal bezocht worden door bewoners die iets verder wonen. Het park is vrijwel de enige groene ruimte van betekenis in deze wijk, en is daarom een noodzaak

  18-08-2012 om 15:43 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (18 Stemmen)
  07-08-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Molenbeek – Wersbeek
  Klik op de afbeelding om de link te volgen    Molenbeek – Wersbeek


  Start : Aan de kerk in Wersbeek
  Afstand : 43 km
  Bewegwijzering : knooppunten Hageland
  GPS : N50 55.429 E4 58.044
  Leeuwkenstraat Wersbeek


  DE ROUTE :

  39-95-73-74-97-96-23-77-78-79-61-44-40-39

  Vertrekken vanaf de parking aan de kerk in Wersbeek
  We fietsen de Processiestraat in tot op het kruispunt
  Daarna rechts en we zitten op de route

  Op de route :

  --Wersbeek
  --Molenbeek
  --Kabouterbos
  --Uitkijktoren
  --Vlooiberg
  --Sporthal solveld
  --kerkhof,tielt-winge
  --Tielt
  --Waterhoeve
  --Walenbos
  --Kapel Roeselberg
  --Troostembergbos
  --Kasteel Cleerbeek van baron de Troostembergh
  --De Gempemolen
  --Wijnvelden in het Hageland
  --Kiezegem
  --Sint-Petruskerk Kiezegem
  --Oude en nieuwe watertoren netjes naast elkaar in Meensel-Kiezegem
  --Kapellen
  --Zuurbemde
  --Kersbeek-Miskom
  --Waanrode
  --Einde
  --Wersbeek ---> Start

  De parochie Wersbeek werd reeds vermeld in 1225 in een pauselijke bul waarbij het begevingsrecht toekwam aan de abdij van Heylissem. In Molenbeek was er in de 13e eeuw een kapel met een eigen bedienaar.

  Molenbeek-Wersbeek, dat deel uitmaakte van het graafschap Aarschot, werd in 1284 door hertog Jan I van Brabant geschonken aan zijn broer Godfried van Vierson. Het Land van Zichem, waaronder ook Molenbeek-Wersbeek behoorde, werd door hem van het graafschap losgemaakt en aan zijn dochter geschonken als bruidsschat. Zo kwam het dorp in het bezit van de heren van Schoonvorst. In 1430 kwam het in handen van de heren van Diest, later de prinsen van Oranje tot in 1795.

  Bij het ontstaan van de gemeenten in dat jaar werd Molenbeek-Wersbeek een zelfstandige gemeente. Het bleef steeds een rustig landbouwdorp met een stagnerend bevolkingsaantal sinds het begin van de 20e eeuw.

  Tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1914 werd het dorp zwaar beschadigd. Tijdens de invasie van de Duitsers werden 14 huizen platgebrand en een honderdtal huizen leeggeplunderd.

  Bij de fusie van 1977 werd de gemeente samen met Assent bij Bekkevoort gevoegd


  Walenbos
  Het 500 ha groot natuurreservaat is een relatief jong reservaat, het gebied was tot het midden jaren 70 volledig eigendom van een groot aantal privé-eigenaars.
  320 ha wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos.
  Het bos herbergt het grootste elzenbroekbos van Vlaanderen.
  De naam van het bos zou verwijzen naar de zompige, natte ondergrond van het gebied.

  Tot op het einde van de 18e-eeuw was het bos veel kleiner. Zo bestond het gebied toen grotendeels uit beemden en moerassen. Het Walenbos vertoont een grote verscheidenheid aan bostypes, afhankelijk van het reliëf, dat schommelt tussen 30 en 75 meter boven de zeespiegel, en van de bodemgesteldheid. Op de hellingen is het bos begroeid met eik, berk, lijsterbes, esdoorn, hazelaar en sporkehout. Dit is een typische bomengemeenschap van voedselarme gronden, in dit geval schrale ijzerzandsteen.

  Troostembergbos
  Dit bos met beuken, tamme kastanje en berken, is 54 ha groot en is eigendom van het Vlaamse Gewest.
  De benaming van het bos verwijst naar de adellijke familie de Troostemberg die er tot 1981 eigenaar was.
  Het bos is vooral geschikt voor passieve recreatie met wandelcircuit, picknicktafels, een schuilhut en een speelhut.
  Fietsen mag alleen waar wandelaars niet gehinderd worden, ruiters zijn niet toegelaten.

  Bij het Kasteel van Kleerbeek van baron de Troostembergh staat de Watermolen van het Domein. De watermolen is het oudste bewaarde gebouw van het kasteeldomein. Het gebouw wordt goed onderhouden, maar het binnenwerk is verdwenen.
  Volgens de Troostembergh is de watermolen het oudste bouwwerk op het domein. 'Het kasteel was vroeger een gerechtshof', zegt de eigenaar. 'Die werden vaak opgetrokken in de buurt van molens. Het oudste document dat naar het gerechtshof verwijst is van 1433.'

  Er wordt geen bezoek toegelaten, ook niet uitwendig.


  07-08-2012 om 20:46 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (9 Stemmen)
  19-07-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Horst
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  

  Horst

  Champignonroute


  Start : Horst (Nederland)
  Afstand : 44 km
  Bewegwijzering :FietsknooppuntenNetwerk
  GPS : N51 27.155 E6 03.144
  Herstraat 5961 Horst


  DE ROUTE :

  87-88-86-85-75-36-35-38-40-42-41-4-5-87

  Horst is hét centrum van de Nederlandse champignoncultuur. De route, die onderdeel is van het fietsknooppuntennetwerk, gaat langs plekken die een rol spelen in de champignonteelt.

  Ook komt u langs allerlei mooie natuurgebieden en bezienswaardigheden zoals Kasteelruïne Ter Horst en Streekmuseum De Locht. Een kaart van alle fietsknooppunten in de regio is verkrijgbaar bij de VVV-kantoren en de grotere verblijfsaccommodaties


  Op de route :

  --blok 10
  --Passi ijs en chocolade
  --Museum De Locht
  --Het Aardbeienland
  --Bibliotheek Horst
  --Boscafé Het Maasdal
  --Parkhotel Horst
  --Center Parcs Limburgse Peel
  --Bakkerij/workshop vlaai bakken Gerards-Steeghs
  --Winkelcentrum Horst
  --Camping de Eendenkooi
  --De Kasteelse Bossen camping en appartementen
  --Vakantiehuisjes de Helpeney
  --Museum de Kantfabriek
  --Rabobank Maashorst
  --Groepsaccommodatie 'Op de Meterik'

  Horst lag aan de zuidoostzijde van een uitgestrekt landbouwgebied dat omringd werd door de gehuchten Meterik,Middelijk, Veld-Oostenrijk en Schadijk.
  Horst heeft zich ontwikkeld tot het centrum van de champignonteelt in Limburg. In Nederland produceren ruim 550 telers jaarlijks 250 miljoen kilo champignons.
  De champignonbedrijven rond Horst zijn ondergebracht in moderne loodsen en vaak niet als zodanig herkenbaar,

  Aardbeienland is een themapark boordevol verse aardbeien. In de winkel, op de terrassen, in het museum, in de tuinen, op de velden en in de kassen, aardbeien zie je overal!
  In het kleurrijke Aardbeienland zijn allerlei aardbeiensoorten aanwezig. Voor de kleine liefhebbertjes is er het aardbeienbos, met haar gezonde en sappige aardbeitjes die ze zelf mogen plukken, een droom die uitkomt. Het Aardbeienland is een verleidelijk lekker park

  Bij de Kasteelse Bossen geniet van kleinschaligheid en gezelligheid aan de rand van het bos en op een steenworp afstand van de Floriade. Bij de Kasteelse Bossen kunt u kamperen of terecht in een van de luxe huuraccommodaties: stacaravans, chalets en volledig nieuwe appartementen.
  Op de camping staan senioren en kinderen op verschillende velden (indien wenselijk), er is WiFi en De Kasteelse Bossen zijn een ideaal vertrekpunt voor uw wandel- of fietstocht.

  Museum de Kantfabriek
  Werkende kantproducerende machines zijn de kern van Museum de Kantfabriek. Hier wordt het verhaal van de textielindustrie in de regio verteld, aangevuld en ondersteund met prikkelende wisselexposities.

  Openingstijden :
  Dinsdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur.
  Gesloten op 1ste Paasdag, 25 december, 1 januari en tijdens Carnaval

  Bron : ANWB.NL

  dorpsaanzicht Grubbenvorst (gem. Horst aan de Maas)

  19-07-2012 om 21:22 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (11 Stemmen)
  06-07-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Donk
  Klik op de afbeelding om de link te volgen    Donk

  Start : Aan het donkmeer in Donk
  Afstand : 53 km
  Bewegwijzering : knooppunten Scheldeland
  GPS : N51 02.685 E3 58.950
  A.Nelenpad Donk-Berlare


  DE ROUTE :

  66-69-65-45-46-11-12-16-19-17-55-58-20-23-24-26-25-22-14-67-68-74-76-76-73-72-66


  Op de route :

  --Donk en het donkmeer
  --O.L.V. Der zeven weeen bareldonk Berlare
  --Broekmeersen
  --Sint Antoniuskapel Berlare
  --Sint Martinuskerk Berlare Dorp
  --Berlarebroek
  --Riekend rustpunt
  --Schelde
  --Uitbergen
  --Nederkouter
  --Wichelen
  --Margote
  --Elsbrug
  --Lede
  --Kasteel van Mesen
  --Halfbunder
  --Erondegem met De Sint-Pieters-Bandenkerk
  --Erpe
  --Maal
  --Paddenhoek
  --Schoubroek
  --Kerrebroek
  --Blekte
  --Hofstade
  --Eekhout
  --Gijzegem
  --Migroveld
  --Schoonaarde
  --Appels veer

  Het Donkmeer is gekend in heel Vlaanderen en zet Berlare op de toeristische kaart voor daguitstappen. Rond het Donkmeer vind je heel wat tavernes en restaurants. De streekspecialiteit is paling.

  Je kan er ook terecht voor allerlei andere activiteiten: kuieren, wandelen en fietsen. Zelf bootje varen op het meer of je laten overzetten naar de Eendenkooi: je kiest maar. Ook vissers komen hier aan hun trekken. En voor mensen die graag een marktje doen, is er eveneens goed nieuws: van april tot eind september is er elke zondagnamiddag markt.


  Het Riekend Rustpunt is een klein museum, uniek in Vlaanderen, dat een totaal onbekend en weinig bestudeerd aspect van de geschiedenis belicht: mesttransport over water van de stad naar het platteland.
  Het ligt aan het Sluis, op een knooppunt van fiets- en wandelroutes.

  Meer info
  Onder de titel ‘Van stadsstront naar zandgrond’ is er een permanente tentoonstelling, gewijd aan de beer- en mesthandel van de 17de eeuw tot ergens in de jaren ’30 van vorige eeuw. De steden hadden grote afval- en mestproblemen en de buiten kon die producten goed gebruiken voor de bemesting van de landbouwgrond. Overal langs de waterwegen ontstond dan ook een drukke handel tussen de stad en de buiten;
  Je kan het gebouwtje vrij in en uit lopen elke namiddag van het fiets- en wandelseizoen;
  Dit project is een initiatief van Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare en wordt gefinancierd met Europees, Vlaams, provinciaal en gemeentelijk geld.

  Het Kasteel van Mesen maakte deel uit van één van de vier cirkelvormige versterkingen, gebouwd door de vorsten tijdens de negende en de tiende eeuw ter bescherming tegen de Noormannen, gelegen in de gemeente Lede, Oost-Vlaanderen. Het was een rechthoekig hoog gebouw, gesitueerd ten zuiden van de versterking en gelegen rond een binnenplaats met aan de zuidwesthoek een kapel-aanbouw.
  Maar desondanks alle pogingen om dit erfgoed te bewaren is de kapel en de aanliggende vleugel afgebroken voor de bouw van het nieuwe rusthuis. De toekomst van de overgebleven vleugel, de markizaat en de boerderij lijkt momenteel onzeker. De strijd om de overgebleven delen gaat nog steeds verder

  Appels veer
  Aan de Schelde, nabij Dendermonde, ligt het dorp dat luistert naar de mooie naam Appels. Het veerpont van Appels zou zowat het oudste zijn uit de regio. Reeds in 1253 melden de kronieken het bestaan van deze veerdienst. Nu is deze plek vooral een knooppunt waar talrijke fiets- en wandelroutes samen komen,
  Vermeldenswaardig is het feit dat hier, aan Appels veer, opnames werden gemaakt voor de film Mira met Jan Decleir en Willeke van Ammelrooy in de hoofdrol. Jullie weten wel, de film met de pikante scènes.  Het Appels veer

  06-07-2012 om 21:12 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
  19-06-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hasselt 2
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  


  Hasselt 2

  Start : Parking Kanaalkom (gratis)
  Afstand : 38 km
  Bewegwijzering : knooppunten Limburg
  GPS : N50 56.167 E5 20.174
  Slachthuiskaai Hasselt


  DE ROUTE :

  Een pracht van een route langs water,bos en hei en veel bezienswaardigheden
  Volgens mij een *** route

  96-97-98-91-92-305-300-301-302-93-94-95-96

  Op de route :
  --Hasselt kanaalkom
  --De Kaai
  --Japanse tuin
  --O.L.Vrouw van de Kwakkel
  --Trichterheide
  --Sluis Hasselt,Albertkanaal
  --Provinciaal domein Bokrijk
  --De Wijers
  --Daalheide
  --Zonhoven
  --Ten Eikenen
  --De Vogelzang
  --Laambroekvijvers
  --Bolderberg
  --Domein Bovy
  --Stokrooie
  --De Abdij van Herkenrode
  --Start

  De Japanse Tuin in Hasselt (België) is het resultaat van de vriendschapsbanden die de steden Itami (prefectuur Hyogo, Japan) en Hasselt sedert 1985 onderhouden. Hasselt schonk Itami in november 1991 een torenbeiaard, en in Hasselt is de Japanse tuin de blijvende, symbolische aanwezigheid. De Japanse tuin vormt het verlengstuk van het park Kapermolen. Het is met een oppervlakte van 2,5 hectare de grootste Japanse tuin in Europa.

  Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Kwakkel (Sasstraat)
  De kapel is toegewijd aan O.L. Vrouw van Lourdes, reeds gekend in 1775, en was oorspronkelijk in vakwerk (leem) gebouwd. Daar de kapel erg bouwvallig was geworden, werd ze in 1924 afgebroken en vervangen door de huidige. De familie W. Briers-Philippaerts bouwde deze kapel, familieleden onderhouden nog steeds deze kapel. Het originele beeld, wat gemaakt zou zijn door de bouwheer van de éérste kapel, is in 1944 gestolen door een onbekende. Herhaaldelijk werd deze kapel door vandalenstreken vernield. Jaarlijks wordt er de eerste zondag na 15 augustus een openluchtmis opgedragen ter ere van O.L. Vrouw.

  De Wijers is een uniek gebied met meer dan 1.000 vijvers, samen goed voor zo'n 700 ha water en riet. Het is een thuis voor heel wat zeldzame dier- en plantensoorten. Zonder deze vijverstreek als 'kraamkamer' zouden soorten zoals bijvoorbeeld de roerdomp en de boomkikker in Vlaanderen al uitgestorven zijn. Daarnaast is dit een streek met een rijke culturele geschiedenis, een prachtig gevarieerd landschap, een bloeiende economie en toeristische topattracties als Bokrijk, Kelchterhoef, Hengelhoef, Domein Kiewit, Bovy en Circuit Zolder. En dit alles in de directe omgeving van Hasselt en Genk.

  Het familiepark Domein Bovy is genoemd naar Joseph Bovy, een voormalig gouverneur van de Belgische provincie Limburg die er een tijdlang woonde. Het 34 ha groot wandelpark ligt in Bolderberg.
  In 1154 schonk graaf Lodewijk I van Loon het gebied aan de Norbertijnen van de abdij van Averbode. In manuscripten uit die tijd werd het domein ook Bolderberg winning en Laethof genoemd. Tijdens de Franse Revolutie kwam de winning in handen van privé-eigenaars. Nu (2006) is de gemeente Heusden-Zolder eigenaar

  De Abdij van Herkenrode is gelegen in Kuringen, een deelgemeente van de Belgische stad Hasselt.
  De naam Herkenrode is een samenstelling van het Keltische woord arika, verkleinwoord van ara dat rivier betekent en rode dat open, ontgonnen plaats betekent. Het is dus de open plaats bij de beek.
  De gebouwen en het omliggende domein zijn sinds 1974 beschermd als monument[1] en historisch landschap

  Eigen abdijproducten van Herkenrode zijn o.m op de site verkrijgbaar: Herkenrodekaas, vlierbloesemlikeur, sleedoornbessenlikeur, honing, Herkenrodechocolaatjes en sinds begin juli 2009 het abdijbier Herkenrode Tripel. Dit is een natuurlijk bier met een stevig schuim, lichtblonde kleur, lichte troebelheid, een frisse geur, een zuurzoete smaak en een alcoholgehalte van 7% vol. Het is erkend als 'Belgisch Abdijbier'. Daarmee wordt weer aangeknoopt met een biertraditie op de abdijsite waar tot aan de Franse Revolutie steeds een brouwerij was. Daarvan getuigt een akte uit 1420 waarbij abdis Aleidis van Rijkel de schoenmakerij verpacht en in de pachtovereenkomst laat vastleggen dat de pachter elk jaar een paar schoenen moet leveren onder meer aan de knechten van het paanhuis (de brouwerij).

  In de abdij van Herkenrode had op 6 oktober 1971 een merkwaardige arrestatie plaats in een koestal. Mario Roymans ontvreemdde op 23 september 1971 het schilderij De Liefdesbrief van Johannes Vermeer in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Via de pers eist hij, onder de schuilnaam Tijl van Limburg, 200 miljoen Belgische frank losgeld. Dat geld moest gestort worden ten voordele van de vluchtelingen van de burgeroorlog in Oost-Pakistan. Op 6 oktober 1971 belde Roymans vanuit een tankstation in Hasselt nogmaals met zijn eisen naar de radio. Zijn gesprek werd gehoord door de uitbater van het benzinestation die de politie verwittigde. Na een achtervolging werd Roymans ingerekend in een koestal op de abdijsite Herkenrode.  Kanaalkom Hasselt

  19-06-2012 om 20:59 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (10 Stemmen)
  28-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pepingen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  


  Pepingen
  Zuunbeekroute op KP

  Start : Aan het gemeentehuis van Pepingen
  Afstand : 26 km
  Bewegwijzering : Knooppunten Pajottenland
  GPS : N50 45.577 E4 09.537


  DE ROUTE :

  Vanaf het gemeentehuis steken we de Ninoofsesteenweg schuin over en volgen de Hoesnaek en links Dreef tot aan Knooppunt 58

  58-26-27-72-71-23-24-13-12-57-58

  Op de route :

  --Pepingen
  --Beert
  --Ter Bukeveld
  --Breedhout
  --Oudenaken
  --Sint-Laureins-Berchem
  --Gaasbeek met kasteel
  --Elingen
  --Kestergat

  Sint-Martinuskerk Pepingen
  Voor de onderbouw van deze kerk werd arkose gebruikt: een groenachtige zandsteen die vooral ontsloten is in het Zennebekken ten zuiden van Halle en slechts sporadisch aan te treffen in de streek van Pepingen. Hij is gebruikt in de sokkel van de toren, mogelijk uit de 12de eeuw, en werd herbruikt in de 15de-eeuwse zuiderkruisbeuk. De huidige gotische kerk is inderdaad het resultaat van verschillende bouwcampagnes die verschillende eeuwen overspannen. Daarbij kwamen tussen de 14de en de 17de eeuw het schip, het koor en de rijzige toren met traptorentje tot stand, dit alles hoofdzakelijk opgetrokken in baksteen. De zijbeuken en de noordersacristie werden met hun zadeldaken en topgevels als pseudo dwarskapellen uitgewerkt.

  Paardenprocessie
  Sinds 1901 gaat in Elingen elk jaar een paardenprocessie uit op Paasmaandag.
  De ommegang van paarden, geestelijken en het beeld van de Heilige Benedictus gaat van de Sint-Amanduskerk tot aan de Benedictuskapel. Daar worden paarden en bedevaarders gezegend. Sint-Benedictus’ zegen wordt afgesmeekt tegen ziekte zowel bij mens als dier.

  In Elingen werd hij ook vereerd door jonge meisjes die hier volgens de traditie een lief onder de aanwezige jongens trachten te vinden. Daarom wordt ook wel eens over de ‘vaarzenmarkt’ (vjeizemet) gesproken.

  Kasteel van Gaasbeek
  Net buiten Brussel maar middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti.

  Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. Je dwaalt er door historiserende interieurs en ontdekt er wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten.

  Aan de overkant van de Kasteelstraat, tegenover het kasteeldomein van Gaasbeek, ligt - op de grens met de gemeente Sint-Pieters-Leeuw - het openbaar parkdomein Groenenberg, eveneens van de Vlaamse Gemeenschap, die het in 1992 grondig liet restaureren. Het Kasteel Groenenberg werd gebouwd omstreeks 1900, opgetrokken in Vlaamse neo-renaissancestijl. Het Engelse landschapspark van 45 ha is aangelegd door Edmond Galoppin, een van de bekendste landschapsarchitecten uit die tijd. Het park wordt gekenmerkt door kronkelende wegen, gebogen bosranden en uitgestrekte grasvelden, lage bloemperken, solitaire bomen en heesters. Op de meest merkwaardige bomen werden didactische identificatieplaatjes aangebracht.  Pepingen - gemeentehuis

  28-05-2012 om 21:08 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)
  24-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sas van Gent
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  

  Sas van Gent


  Start : Op het parkeerterrein in de “Keizer Karelplein”
  Afstand : 49 km
  Bewegwijzering : knooppunten van Zeeland-Meetjesland-Waasland
  GPS : N51 13.732 E3 48.106


  DE ROUTE :

  We starten wel in Nederland , de route is wederom flirten met de grens maar is toch grotendeels op Oost-Vlaanderens grondgebied


  79-90-94-96-92-84-82-69-68-67-78-64-65-66-82-83-85-72-79

  Op de route :

  --Sas Van Gent
  --Schippershuis
  --Triest
  --Katte
  --Vogelzang
  --Kanaal Gent-Terneuzen
  --Zelzate met legertanken vliegtuig
  --Venne
  --Langelede
  --Ramonshoek
  --Achterhoek
  --Moerbeke
  --Westhoek
  --Rode Sluis
  --Grote Kreek (Moerbeke)
  --Overslag
  --Canisvlietse kreek (Westdorpe)

  Sas van Gent
  In 1260 is er door de Gentenaars een zeeweg gegraven naar de zee. “De Lieve” liep van Gent via Damme naar het Zwin. Na verzanding van het Zwin ca. 1420 zochten de Gentenaren een nieuwe uitweg naar zee. Uiteindelijk werd pas in het midden van de 16e eeuw op hun kosten een vaart gegraven naar de Honte. Deze vaart liep tot tegen de Graaf Jansdijk. Pas in 1549 gaf Karel V zijn geboortestad Gent toestemming een sluis of sas te bouwen in de zware Graaf Jansdijk, mits er een vingerling ( een ringdijk op de schorren ) aangelegd zou worden. Op 19 augustus 1551 werd de eerste steen gelegd van de zoute Speije. Op 8 mei 1561 werd de eerste steen gelegd voor de zoete Speije. Bij het bouwen van de sluis en het graven van de Sasse vaart ontstond een kleine nederzetting ontstaan: Sas van Gent

  Bezienswaardigheden :

  **Ophaalbrug
  **Voormalig tramstation De rooms-katholieke Heilige Maria Hemelvaartskerk werd gebouwd in 1892
  **De voormalige Nederlands-hervormde kerk dateert uit 1897, nadat de vorige kerk door een brand verloren ging
  **De Molenberg is een kleine heuvel in het dorpscentrum, met daarop nog een oude molenromp. Het is een restant van het voormalige bolwerk Generaliteit, het enige dat over is gebleven van de oude vesting. Onder het bolwerk bevinden zich nog enkele gemetselde gangen die voor opslag en aanvoer van munitie werden gebruikt.
  **De achtkantige molenromp op de molenberg is een restant van een molen uit 1785
  **De restanten van de getij-water-korenmolen, die in 1696 in de toenmalige vestingwal werd gebouwd
  **De Hertog van Marlborough, een woning die halverwege de 17de eeuw op de Oostkade werd gebouwd.
  **De oude schutsluis op een oud tracé van het kanaal Gent-Terneuzen
  **De kiosk
  **Het oud klooster, dat vroeger door de zusters Franciscanessen werd gebruikt
  **Het voormalig tramstation
  **De oude suikersilo, die herinnert aan de 91 jaar dat de Suikerunie in Sas van Gent actief was
  **Het theehuisje

  Het Kanaal van Gent naar Terneuzen is een kanaal dat de stad Gent in België verbindt met de Westerschelde, waardoor de stad dus een rechtstreekse verbinding met de Noordzee heeft. Het kanaal mondt uit in Terneuzen, op enkele honderden meters van de Westerscheldetunnel.
  Het kanaal loopt door drie gemeenten, namelijk Gent en Zelzate in België en de Nederlandse gemeente Terneuzen.
  Het kanaal is van levensbelang voor de Gentse economie. Het verbindt de haven van Gent, de op twee na grootste haven van België (na Antwerpen en Brugge-Zeebrugge), met de zee

  In het centrum van Zelzate staat de neogotische Sint-Laurentiuskerk, ontworpen door de Gentse architect Edmond de Perre-Montigny en ingewijd in 1879. Deze kerk vervangt een veel kleinere voorganger die gelokaliseerd was op het huidige kerkhof. De oude kerk was al meermaals verbouwd en niet meer op maat van het door industrialisering sterk toegenomen inwonertal. Bij de Duitse inval in België in mei 1940 heeft het Belgische leger de toren uit voorzorg gedynamiteerd, waarbij het puin op het dak van de kerk terechtkwam en de gewelven deed instorten. Pas in 1952 was de schade hersteld. De neogotische toren werd niet herbouwd, maar vervangen door een nieuwe in moderne stijl. Het moderne concept en de heldere baksteenkleur laten de toren scherp afsteken tegenover het 19e-eeuwse schip en de zijbeuken.


   

   
  Foto : Jakke via streetview

  24-05-2012 om 00:00 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (7 Stemmen)
  19-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diksmuide 2
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


   

  Diksmuide 2


  Start : Parking aan de Ijzertoren
  Afstand : 37,6 km
  Bewegwijzering : knooppunten Westhoek
  GPS : N51 01.825 E2 51.245


  DE ROUTE :

  Een prachtige stille fietstocht met wijdse vergezichten

  49-48-47-23-46-31-30-29-28-43-44-56-24-57-51-50-49

  Op de route :

  --De Ijzertoren
  --Lampernisse
  --Oeren met soldatenkerkhof
  --Alveringem
  --Brouwerij “De Snoek”
  --Fortem
  --Lovaart
  --Lo met stadsgezicht
  --Jules De Stroper (koekesfabrikant)
  --Kousse-Boom
  --Hazewind
  --Sint-Jacobskapelle
  --Diksmuide

  Oeren is een plaats en deelgemeente van Alveringem en is gelegen in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Oeren ligt in de Westhoek aan de Lovaart. Oeren was een zelfstandige gemeente tot in 1971 en werd toen aangehecht bij Alveringem. Het landbouwdorp heeft geen echte dorpskern, maar bestaat uit de voormalige parochiekerk en enkele verspreide hoeven. Het heeft een oppervlakte van 2,89 km² en telt rond de 50 inwoners

  Oeren leed fel onder de Eerste Wereldoorlog. In de zomer van 1915 ontstond de militaire begraafplaats van Oeren als tijdelijke noodoplossing. De begraafplaats kreeg in 1917 een definitief karakter. In 1918 vond er een grootschalige grafschennis plaats waarbij 38 heldenhuldezerkjes besmeurd werden. Naar aanleiding van deze grafschennis vond hier in 1923 de vierde IJzerbedevaart plaats onder het thema "Eerherstel aan de geschonden graven".

  In Oeren was er geen school en waren de kinderen voor onderwijs aangewezen op de school van Alveringem

  Het Mout- & Brouwhuis De Snoek is een uniek museum die volgens het authentiek cascadesysteem is gebouwd. Van zolder tot kelder maken de bezoekers uitgebreid kennis met het volledig mout- en brouwproces begin 19de eeuw. Dit gebeurt aan de hand van het gerestaureerd authentiek materiaal zoals koperen brouwketels, een gietijzeren roerkuip, eeuwenoude gistingskuipen en -tonnen, een intact gebleven mouteest, een antieke gasmotor,...

  De rondleiding eindigt in de gerestaureerde oude herberg "Het Brouwershof", waar de bezoeker het Snoekbier en andere Vlaamse bieren kan degusteren

  Jules Destrooper is een Belgisch familiebedrijf dat koekjes maakt, vooral gekend om zijn typische boterwafeltjes, de lukken. Het bedrijf werd door Jules Destrooper opgericht in 1886, aanvankelijk in het West-Vlaamse stadje Lo. Het bedrijf won diverse prijzen en werd ook hofleverancier. Bij het begin van de 21e eeuw bakt men 20 ton koekjes per dag. Driekwart van de productie wordt uitgevoerd, naar 75 landen

  In 2006 kreeg men het officieel keurmerk "streekproduct" uit de Westhoek van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) voor de traditionele lukken.

   

  Foto ; Jakke

  19-05-2012 om 19:33 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  16-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Averbode
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  

  Averbode

  Start : Aan de abdij van Averbode
  Afstand : 40 km
  Bewegwijzering : Knooppunten Hageland
  GPS : N51 01.964 E4 58.603


  DE ROUTE :

  We starten op de parking van de drukkerij ,onderaan de abdij daarna;

  18-25-58-32-33-34-38-93-59-57-56-18

  Op de route :

  --Averbode met Abdij
  --De Vijvers
  --Het Vossenhol
  --Geboortehuis Ernest Claes
  --Demerbekken in Zichem
  --Naast de treinrout tot in Diest
  --Diest station
  --Begijnhof Diest
  --Domein Halve Maan
  --Webbekomsbroek
  --Assent
  --Bekkevoort
  --Scherpenheuvel met Basiliek
  --Oude tramroute
  --Maagdentoren
  --Zichem
  --Testelt met Station
  --Fiesttunnel
  --Haneberg
  --Fietspad naar vertrek

  In Averbode, met de abdij , passeer je door de ‘Likjesdreef’, genoemd naar de ijskramen die er zij aan zij staan opgesteld.

  Begijnhof van Diest, één van de dertien Vlaamse begijnhoven die werden erkend door UNESCO als werelderfgoed.

  In het provinciedomein Halve Maan staan sport en avontuur centraal: het prachtige openluchtzwembad, de tennisterreinen en de outdoorfitness, zijn maar enkel van de vele attracties van het domein.

  Via de centrumverbinding passeer je langs Brouwerij Loterbol, die de Diestse brouwtraditie levendig houdt.

  Ook langs de centrumverbinding, verstopt achter de Sint-Sulpitiuskerk op de Grote Markt, vind je het overheerlijke pareltje Biscuiterie Stuckens.

  Tal van bezoekers zakken af naar bedevaartsoord Scherpenheuvel, sommigen om kaarsjes te branden in de indrukwekkende basiliek, anderen voor de Pepernoten of de Noppen, de plaatselijke lekkernijen.

  In Zichem herinnert alles aan het leven van de schrijver van “De Witte”: de huizen op het marktplein, het standbeeld aan de kerk en het geboortehuis dat het Ernest Claesmuseum herbergt.

  Brouwerij Loterbol, vroeger gekend als “De Brouwketel” en “Brouwerij Duysters”, bestaat uit een huisbrouwerij en een aparte brouwerij. Café Loterbol, waar je een ingemetste steen van 1706 kan terugvinden (vermoedelijk was er toen al brouwactiviteit), grenst aan huisbrouwerij Loterbol, opgestart in 1995 in het gerenoveerde gedeelte van de brouwerij uit de 18de eeuw. In 2002 gebeurde de opstart van de brouwzaal in het andere brouwerijgebouw van 1908.
  Vroeger maakte men in Diest tarwebieren en witbierené; denk maar aan de hele regio die er gekend voor wasé;; Aarschot - Leuven - Hoegaarden. Vanaf 1860 is men in Diest donkere bieren gaan brouwen, beter gekend als Diesters. Brouwerij Duysters was gekend voor zijn Royale, een donkerzwart type gildenbier en zijn bruine tafelbieren. Vandaag kan je kennismaken met de Loterbol van het vat, en als je liever bier van de fles hebté;;; Loterbol-Blond, Loterbol-Bruin en de Tuverbol, een mengeling van Loterbol-blond en lambik van Brouwerij 3 Fonteinen.

  Bron : Vlaanderen lekkerland


  16-05-2012 om 17:53 geschreven door jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)

  Archief
 • Alle berichten

  --Antwerpen
  AA Valleiroute
  Aardbeienroute
  Achtste Heerlijjkheid KP
  Antwerpen KP
  Antwerps Rivierenland
  Aspergeroute KP
  Averbode bos&hei KP
  Balen-Olmen KP
  Berg en Neteroute
  Berlaar GPS
  Bevel KP
  Binkenroute KP
  Bornem
  Brasschaat 44
  Brialmont KP
  Corsendonckroute 
  Demerbroekenroute KP 
  Dijlevalleiroute
  Domeinenroute Kasterlee KP
  Drieprovincieroute KP
  Duffel KP
  Duvelroute KP
  Ecotour-Westerlo
  Geel 1 KP
  Gnoproute KP
  Heideroute
  Heist-op-den-berg KP
  Herentals KP
  Herentals waterfietsroute
  Hoeveijsroute
  Hondefretterspad
  Hoogstraten
  JB Grensroute
  Jan V/D Nootroute
  Kalmthout
  Kapittelroute 
  Kastelenroute KP 
  Kempenroute KP
  Kempense kanalen KP
  Laakdal
  Laak en Neteroute KP
  Langs drie kanalen KP
  Lichtaart KP
  Lier KP
  Lotelingroute
  Mechelen
  Merode-natuurroute KP
  Mol-Blauwe Kei KP
  Molse WaterrouteKP
  Mol Weg van water KP
  Netevalleiroute KP 
  Olen
  Olmen KP
  Park en Tuinenroute KP
  Pater van Cleroute KP
  Prinsenroute
  Puurs
  Ranst
  Retie- Lichtaart KP
  Sint-Annekesroute
  Sint-Katelijne-WaverKP
  Smokkelaarsroute KP
  Speurreroute 
  Stationnekeroute KP
  Sunparksroute 2
  Ten Aard Geel
  Tuindersroute
  Tuindersroute KP
  Tussen Hove(n) en Lier
  Vaartketsersroute KP  
  Veerle-Heide--Sas 9
  Waterroute KP  
  Westerlo
  Westmeerbeek
  Willebroek


  --Vlaams-Brabant
  Aarschot 1
  Averbode KP
  Averbode-Diest
  Begijntjesroute 
  Betekom KP
  Betekom KP 2
  Boerenkrijgroute
  Boomgaardenroute KP
  Boutersem
  De 3 Lussenroute
  Demervallei
  Dijlelandlus
  Dilbeek
  Gemperoute
  Genappe
  Glooiend Hageland KP
  Grimbergse molens
  Herent 
  Kampenhout
  Kapittel-Oost
  Landense Fietsroute
  Leuven het woud KP
  Leuven KP1
  Molenbeekroute 
  Molenbeek-Wersbeek
  Park - Leuven
  Pepingen
  Sint-Joris-Winge KP
  St-Pieters-Rode
  Suikerroute 
  Tervuren KP
  Twee Getenroute
  Tweegetenroute KP
  Vaart-dijle-demer
  Valleitjesroute 
  Wezemaal KP 1
  Winge en Demerroute
  Winge en demerroute KP
  Zichem
  Zonienwoudroute 
  Zoutleeuw KP


  --Limburg
  Abdijhoeveroute 
  Abdissenroute
  Abeekvalleiroute 
  Alden Biesen historisch KP
  Appelroute KP 
  Bloesemenfruitroute  
  Bloesemroute 1  
  Bloesemroute 2 
  Bloesemroute 3  
  Bloesemroute 4  
  De Bilzenroute
  De Brouwerijroute
  De Horecaroute
  De Kastelenroute
  Domeinenroute KP
  Ellikom
  Genk
  Grensmaas
  Grensparkroute
  Groenspiraal-Genk
  Groenspiraal KP
  Hasselt 2
  Hazelaarroute
  Herkenroderoute
  Herkvalleiroute
  Hoeselt
  Kiewitroute KP
  Kruierroute KP
  Kwaadmechelen KP
  Lanaken KP
  Lauhun-route
  Legenderoute
  Leopoldsburg KP
  Lommel KP
  Lommelgordel KP
  Loonse fietsroute
  Lus v/h zwarte goud
  Lus v/h zwarte goud KP
  Maaseik bronsgroen KP
  Maaslandroute
  Molenroute 
  Neerpelt KP
  Oud-Rekem
  Over de taalgrens
  Peer en Breugel KP
  Pietermennekesroute KP
  Populierenroute 1
  Rekem
  Rijkhoven
  Rond Alden Biezen KP
  Rond hamont-achel
  Rond Meeuwen-Gruitrode KP
  Rondje Leopoldsburg
  Schaffen
  Sint Truiden KP
  Stroop en jeneverroute KP  
  Tessenderlo-Averbode   
  Tiendorpenroute   
  Tongeren-Kanne KP   
  Tongriaroute KP  
  Trudofietsroute KP    
  Veerpontlus geel  
  Watermolens o/d A-beek  
  Zoetemoerroute   

  --West-Vlaanderen
  Adinkerke
  Bakelandroute
  Barkeroute 
  Bedevaartfietsroute KP
  Beernem
  Bossuit
  Boterlandroute 
  Brugge - Het Zwin
  Brugs Ommeland 1  
  Diksmuide KP
  Diksmuide 2
  Freddy Maertensroute
  Gitsbergroute
  IJzerfietsroute 
  Kastelenroute Brugge
  Knokke KP
  Krekedalroute 
  Krekedalroute KP
  Leie-Schelderoute
  Leie en Schelderoute KP
  Lo bij de ijzer
  Paddegatroute KP
  Route 1 Oostkust KP 
  Route 2 middenkust KP  
  Route 3 Westkust KP  
  Schreveroute 
  Sluis
  Veurne-Ambachtroute KP
  Vredesroute KP
  Wastineroute  
  Zedelgem/Brugge KP 

  --Oost-Vlaanderen
  Aalst-Nijverzeel KP 
  Appels
  Assenede
  Baksteenroute
  Bassevelde
  Bulskampveldroute KP
  Canteclaerroute
  De Pinte KP
  De Woestijneroute
  Deinze
  Donk
  Drie-Provincieroute
  Drongengoedroute 
  Emiel Clausroute KP
  Ename
  Herzele
  Hulst
  Leiestreek KP1
  Leiestreekroute
  Lotenhulle
  Markroute
  Rodelandroute1 KP
  Rozenroute 
  Sas Van Gent
  Schapekopperoute KP
  Scheldevalleiroute 3
  Sint-Niklaas
  Steendonkroute
  Vlasroute Stekene KP
  Watervliet
  Watervliet KP
  Zwalmroute

  Fietsroutes Nederland

  Brabantse natuurroute KP 
  Breda
  Dussen
  Hoeven KP
  Horst
  Omloop Walcheren KP
  Roosendaal KP
  Rucphen KP
  Zwinroute


  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!