Test je klimmerscapaciteiten in Heist-op-den-Berg. Of valt het allemaal best mee? De Berg- en Neteroute vormt de ideale manier om op een sportieve manier Heist-op-den-Berg en dedeelgemeenten Booischot, Schriek, Hallaar, Itegem en Wiekevorst te verkennen. Onderweg kan je halt houden bij o.a. heemmuseumDie Swane, miniatuurtreinmuseum Pieter Nombluez, het statige Hof van Riemen, de Kaasstrooimolen en Provinciaal Domein De Averegten. Fit genoeg voor een tweede klim? Trek dan naar de uitkijkgaanderij van de Water- en uitkijktoren. Situering: Heist-op-den-Berg en deelgemeenten
Route :Starten aan deze route kunt U best aan de kerk in Itegem ( meer plaats voor de auto ) .
De Nete oversteken en langs weiden , velden , boerderijen en de Vallei van de Wimp en de Maesbeek naar Wiekevorst . Hier kunt U het park " Klein Scherpenheuvel " bezoeken .
Dit bedevaartsoord werd in 1842 opgericht. De Mariakapel is een imitatie van de centraalbouw van de basiliek van Scherpenheuvel. Rond de kapel is een openluchtkruisweg en in de prachtige geometrische tuin bevindt zich een H.-Hartbeeld. Op het domein kan je ook nog kuieren in het Engels parkje met calvarieberg en openluchtaltaar of langs het wandelpad dat het gebied omsluit. Klein Scherpenheuvel is vrij toegankelijk en bevindt zich langs de Kapellekesdreef in Wiekevorst
Verder langs de Kaasstrooimolen met de Pandoerenhoeve .
We kruisen een tweede maal de Nete
In Heist-op-den-Berg kronkelt de Nete kilometers langs prachtige natuurgebieden en landbouwgronden. Trek er eens heel vroeg op uit en ontwar tussen de ochtendnevels de natuurrijkdom van de Netevallei. Wie het hele traject wil afleggen, trekt best een volledige dag uit voor zo'n tocht. Je kan op verschillende plaatsen de Netedijken bereiken; in Itegem-centrum, langs de Yzerenweg in Booischot en in Heist aan de Herentalsesteenweg. Aan de kerk van Hallaar volg je het natuurwandelpad dat je naar de Nete voert.
Verder naar het centrum van Heist-op-den-Berg , met een zware klim in de Onvredestraat en langs het kerkhof .Het meest typische kenmerk in het landschap van Heist is, hoe kan het anders, de 48 meter hoge berg. Het ontstaan van deze berg situeert zich in de IJstijden, zowat een miljoen jaar geleden. Vandaag is de berg, vooral in de weekends, een oase van rust en stilte, verheven boven alle rumoer en lawaai.Eeuwenlang werd en wordt nog steeds Heist bestuurd van op diezelfde berg .
Na een rust aan het vernieuwde kerkplein , verder met een afdaling en langs een dreef naar een pittoreskeplaats " het Hof van Riemen . Verder langs de route met een landelijk karakter via het gehucht Zonderschot , Booischot en Pijpelheide . Een rondje rond Schriek en verder langs het Pelgrimhof , een prachtig kasteeldomein .
Het oorspronkelijk 14de eeuwse landgoed is gelegen op de grens van Heist en Beerzel en omgeven door een brede hofgracht en prachtige dreven. Het pelgrimhof dankt zijn naam aan één van zijn eerste bewoners. Het huidige uitzicht wordt gevormd door een 16de eeuwse kern met 17de eeuwse aanbouwen. Langs de Heiststeenweg zie je nog de sierlijke smeedijzeren toegangspoort uit de 18de eeuw. Het kasteel en zijn park zijn respectievelijk beschermd als monument en landschap
Daarna verder door de Perendreef en langs rustige wegen naar en door het proviciaal domein De AveregtenDe Averegten gelegen in de deelgemeente Hallaar is sinds einde 1993 een proviciaal domein . Het bos werd in 1905 aangelegd als onderdeel van het kasteel Isschot . Dit wandelbos is zowat 80 hectare groot en bezit een grote verscheidenheid aan bomen en planten . Ook voor de vogels is dit een paradijs . Aan de rand van het domein bevindt zich het Natuureducatie Centrum .
Verder op weg naar ons parkeerplaats in Itegem passeren we nog de kastelen Isschot en La Garenne ,
Traject: Langs de route vindt men de landbouwactiviteiten van een 12-tal boerderijen.
Uitgestrekte velden wisselen af met mooie bossen en het natuurgebied De Tikkebroeken
Bewegwijzerde themafietsroute
Met boerderijen en het landschap als centraal thema is Speurreroute een vrij unieke landbouwroute. Een 38 km lange tocht langs boerderijen en waardevolle landschappen. Langs de route staan bij een twaalftal land-en aanverwante bedrijven verklarende borden opgesteld met illustraties over de werkzaamheden van de landbouwer. De route loopt bovendien langs mooie bossen en uitgestrekte velden, zodat we van het landschap, de weiden en de landbouw, kortom onze kostbare natuur kunnen genieten. De volledige route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.
Langs de oevers van de Rode Loop
In de streek van Corsendonck in Oud-Turnhout en Kasterlee stroomt de Rode Loop door een vallei die van oudsher bij zware regenval volledig overstroomt. Hier ontwikkelde zich een karakteristiek Kempens laagveen, de Tikkebroeken genaamd. Ook vandaag nog overstroomt de Rode Loop dit natuurgebied zodra de hemelsluizen open gaan. Het natuurgebied is toegankelijk via 2 bewegwijzerde paden. Tijdens het broedseizoen is een beperkt gedeelte van het natuurreservaat afgesloten voor het publiek Kasterlee is opgedeeld in drie verschillende natuurlijke structuren. In het noorden vormen de valleien van de Aa, de Rode Loop en de Kaliebeek een natuurlijke grens met de omliggende gemeenten, in het uiterste zuiden domineert de Vallei van de Kleine Nete het landschap. Precies daartussen bevindt zich de Kempense Heuvelrug, een langgerekte duinenrug die ongeveer heel de Antwerpse Noorderkempen doorkruist
De Kempische Heuvelrug, die ligt tussen Herentals en Retie, is nu een natuurgebied, dat een overblijfsel is van landduinen, die ontstonden toen de zee zich terugtrok. Uitgestrekte bossen, bestaande uit grove den en Corsicaanse den op zandgrond domineren het beeld. Verder treffen we hier nog heidevelden aan, vennen, open stuifzanden, holle wegen, waterlopen en loofbossen. Deze landschapelementen brengen diversiteit in het gebied, waarmee de biologische rijkdom sterk toeneemt. Naast habitatfunctie, speelt de heuvelrug een belangrijke rol als tijdelijke verblijfsplaats of foerageergebied voor overwinteraars en zwerf- en trekvogels. In dit bosgebied met zijn vele zijwegen en paadjes zijn niet alleen talrijke wandelingen bewegwijzerd, maar ook mountainbike-routes en paden voor ruiterij.
Leuke weetjes over Kasterlee
Een inwoner van Kasterlee is een Kasterleenaar
Voertaal = Kasterlees
Etymologische betekenis: in 1135 Castelra, 1244 Castrele; cast, gaast, g(e)est = zandige heuvel, en el re = reeksaanduidend
Route : Aanvankelijk rijd je door een landelijk gebied met kleine akkerbouw en veeteelt. In Blauwberg ga je rechts rond het dorp en vind je meer dennenbosen en stukjes heide. De weg stijgt lichtjes en je bereikt de heuvelrug Kipdorp Drei Eiken. Je daalt af om door de rand van Herselt te rijden. Via het containerpark beland je terug in een landbouwgebied met de nadruk op veeteelt. In Houtvenne daarentegen vallen je de vele boomkwekerijen op. Pijpelheide, de naam zegt het zelf, biedt terug wat bossen en heide. Je rijdt iets verder door meer en meer loofbossen en in Baal trek je rond de Balenberg, bekend voor zijn motorcross. Rustige wegen door afwisselend wei- en akkerlanden brengen je via een fietspad op een oude spoorwegbedding (Herentals Aarschot) in Ramsel. Restanten van kleiputten en straatnamen herinneren je eraan dat hier vroeger steenbakkerijen stonden. Van hieruit is het nog maar een boogscheut naar de bossen aan je vertrekpunt
Verborgen tussen Tongeren en Sint-Truiden ligt, in het vruchtbare Haspengouw, het middeleeuws aandoend stadje Borgloon. Sinds 1976 gefusioneerd met 12 gemeenten tot een kern van 5.111 ha en 10.118 inwoners. Een enig, levenskrachtig stadje, aangelegd bovenop een heuvel, eens een versterkte stad van waaruit de Graven van Loon regeerden over hun Graafschap dat op z'n hoogtepunt de huidige provincie Limburg in grootte evenaarde.
Zet de klok even stil, ontvlucht de drukte van het jachtige leven en geniet in Borgloon van het prachtige groene centrum van de fruitstreek. Waar glooiende vruchtbare akkers, prachtige kasteelparken en niet te vergeten, in de lente, bloeiende boomgaarden een streling zijn voor het oog.
We beginnnen onze fietstocht in het centrum van de stad, aan het stadhuis, of even hogerop op de parking van het Speelhof.
Deze fietsroute is perfekt bewijzerd, geen bordje ontbreekt. Proficiat. Wel even opletten in Rijkel. Na 'n bezoekje aan het kasteel moet je even terug in de richting van waar je gekomen bent en de eerste straat links afslaan.
Bezienswaardigheden onderweg.
Kerniel. Abdij Mariënhof Colen. Met het Sint-Odiliaschrijn (1292) en de koorstoel van de H. Lutgart (1100), het oudste meubelstuk van West-Europa.
Gors-Opleeuw. Kasteel Haagsmeer, Kasteel Bellevue, Kasteel van Gors, Kasteelhoeve, waterpomp, Kasteel van Opleeuw
Jesseren.
Groot-Loon.
Bommershoven. Kasteel ter Hove. De rode winning, kasteel van Bommershoven, kasteel van Heks, het Manshovenhof en het Biezenhof, vroeger eigendom van de Ridders van Alden Biezen.
Broekom.
Hendrieken. Kasteel de Hulsberg
Voort. Kasteel de Tornaco, kapel van Helshoven-Hoepertingen (1254).
Gotem. Fonteinhof.
Rijkel. Kasteel van Rijkel.
Hoepertingen. Kasteel de Mariagaarde en het Paanhuis.
Kuttekoven. Oude molen, Widdingen, kasteel van Rullingen, kasteel de Clee.
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.