GPS coordinaten : 50.84247 - 5.12276 Afstand : 33 km
Bezienswaardigheden: Provinciedomein Het Vinne, stadscentrum Zoutleeuw, Drieslinter, Ransberg, Budingen, Kapel van de Ossenweg
Staat van de weg, aard van het landschap: voornamelijk beton- of asfaltwegen, enkele onverharde stukken, redelijk vlak met een paar kleine hellinkjes en een grotere helling (Ransberg)
doorheen de valleien van de Kleine en de Grote Gete, tussen Zoutleeuw, Drieslinter, Ransberg en Budingen. De route loopt door het brede valleigebied, waar Grote en Kleine Gete samenvloeien. Hier merk je waar het Hageland zijn naam aan dankt. Langs het parcours vind je ook heel wat boomgaarden en aardbeienvelden, want dit is de fruitstreek van Vlaams-Brabant. De Walsberghoeve, de watermolen van Drieslinter, de kapel van de Osseweg en talrijke pittoreske kerktorens, zijn bakens in het landschap.
Route ontwikkeld door Toerisme Vlaams-Brabant.
Het vertrek- en aankomstpunt van deze fietsroute door de valleien van de Kleine en de Grote Gete is het Provinciedomein "Het Vinne" aan de Osseweg te Zoutleeuw.
WAT KOMEN WE TEGEN
Het Stadhuis van Zoutleeuw (1530-1538) werd in een stijl gebouwd die het midden houdt tussen de laatgotiek en de vroegrenaissance. Hoogstwaarschijnlijk was Rombout Keldermans II de architect ervan. Het stadhuis werd feestelijk ingehuldigd op Pinksterdag van het jaar 1538, de bordestrap, gehouwen door Jan Casseloy kwam een jaar later klaar.
De Sint Leonarduskerk in Zoutleeuw (13de - 16e eeuw) werd gebouwd ter vervanging van een romaanse kapel die hier in 1125 door Benedictijnen uit Vlierbeek werd opgetrokken. Met de bouw van de kerk werd in 1231 gestart. Het grootste deel is opgetrokken in de gotische stijl, de oudste delen zijn romaans (raam in de westgevel). De twee torens zijn met elkaar verbonden via een galerij over de middenbeuk.
Het elegante kruisingstorentje bevat een klokkenspel met 24 klokken. Deze kerk met haar torens behoort sinds 1999 tot het Werelderfgoed van de UNESCO
Ransberg ligt in België, provincie Vlaams - Brabant op 50°52 NB en 05°02 OL.
Het ligt in het oosten van het Hageland ( streek tussen Aarschot, Diest en Tienen )
Het vormt de waterscheidingslijn tussen de vallei van de Velpe, in t NW en de vallei van de Gete int ZO.De top ligt op 81 m boven de zeespiegel.Er is ook een weerstation
Budingen : Gemeente in de provincie Vlaams Brabant, aan de samenvloeiing van de Grote en de Kleine Gete op 4,5 km van Zoutleeuw en op 33km van Leuven. Hoogte: 30m aan de kerk en 81m op het hoogste punt
Het Vinne was ooit het grootste natuurlijk meer van Vlaanderen. Maar in de negentiende eeuw werd het drooggelegd. Toch zijn er nu nog altijd restanten van een interessante vegetatie die herinneren aan het vroegere meer.
Start: Sluizen (dicht bij de kerk) of op GPS N50 45920 E5 31892
Afstand : 40.5 km
De route kan je ook fietsen langs de knooppunten 114-407-405-402-80-87-114
Een fietslus op het fietsroutenetwerk Haspengouw-Oost naar de monding van de Jeker in de Maas met een paar stevige hellingen,maar prachtige panoramas
Aanknooppunt 114, op de rand van Sluizen, fietsen we de taalgrens over, Wallonië binnen. Sinds maart 2005 zijn er enkele knooppunten bijgekomen of van nummer veranderd.
De nummers 407, 405, 402 en 401 leiden naar Kanne. Het gaat doorheen 6 Luikse dorpen,
Glons is eerst aan de beurt. Op een hoogte ligt de ruïne van een door brand geteisterde kasteelboerderij. Bij de kerk staat een mooi bronzen monument van een soldaat die herinnert aan de strijd die hier geleverd is in WO 2.
Via Boirs kom ik in Roclenge. Voor het stadhuis staat een paviljoen op een, met oude bomen beplant, plein.
In Bassenge staat een Lourdesgrot. Deze exacte kopie van het origineel heet hier dan ook het Kleine Lourdes. Hiervoor moet wel eventjes van het parcours worden afgeweken.
De grotten en rozentuin van Wonck zijn een volgende bezienswaardigheden. Een recent aangelegd fietspad, door vochtige weiden, komt voorbij het café van de, op een hoogte gelegen, mysterieuze toren van Eben-Ezer.
Het fort van Eben-Emael is de volgende curiositeit. Langs de natte gracht van dit fort stoot de fietsweg op het Albertkanaal. Het zicht op het, in een mergelberg uitgekapte, kanaal is indrukwekkend.
Nog even omheen een jachthaventje en het Limburgse Kanne ligt voor ons. De Parel der Jekervallei. De mergelgrotten zijn tot ver over de grens bekend. Eén grot herbergt zelfs, in houtskool gemaakte kopieën van bekende schilderijen en uitgehakte monumenten, zoals een fragment uit het Alhambra van Granada. Hier wordthet Belgische voor het Nederlandse fietsnetwerk gewisseld.
Fietsnaar knooppunt 402 aan de brug over het Albertkanaal in Kanne en verlaat de Jekervallei via de Slingerberg. Deze bevindt zich net achter de brug. Waren het nu 5, 6 of meer haarspeldbochten die op het Haspengouws plateau voeren.
Het parcours verloopt over het glooiende landschap van de gemeente Riemst naar knooppunten 80 en 87. De dorpen Zichen-Zussen-Bolder en Valmeer worden achter ons gelaten.
Net voor de brug over de autoweg staat wat verder het eeuwenoude Beure Beumke, ook galgenboom of Larbre du Gibet genoemd. Hij bevindt zich op het kruispunt van 3 dorpsgrenzen: Millen, Roclenge en Boirs. Hier ontplooit zich een mooi uitzicht op de Jekervallei. Net achter deze brug, bij een communicatiepyloon van het leger ligt het hoogst punt van Limburg, 150 m boven de zeespiegel.
Knooppunt 87 bevindt zich enkelhonderden meters verder in het gehucht Elst. De afdaling in de Jekervallei naar Sluizen heeft nog enkel prachtige panoramas in petto. Bij knooppunt 114 bevinden wij ons terug voor de voormalige spoorlijn van daarstraks.
De brochure, uitgegeven over de fietslus Via Jecore, volgt het tracé terug over de spoorlijn. Een alternatieve, 6 km langere, route via de knooppunten 115 en 116 is een aanrader. Deze leidt naar een spoorwegbrug. Een "must" hier is zeker naar de 200 m, rechts liggende Lourdesgrot uit te wijken. Deze bevindt zich op een splitsing van 2 holle wegen. ZIE OOK -- http://www.gpstracks.nl/fietsroutes-be-limburg.php?id=1179
Je kan deze route starten in de Lippelostraat te Malderen.Daartoe vertrek je op de Dries en rijd je achter de kerk de Houten Molenstraat in.Op het einde neem je links de Spiedamstraat en onmiddellijk terug rechts de Kruisheide.Op het einde draai je naar rechtsde Lippelostraat richting Malderen.Na 50 meter steek je over, de Broekstraat in.
Streek: De Groene Gordel en Scheldestreek
Deze bewegwijzerde route dankt haar naam aan het witbier van Brouwerij STEENDONK.
Steendonk werd opgericht door een samenwerking tussen Brouwerij Moortgat en Brouwerij Palm.
Palm in STEENhuffel en Moortgat in BreenDONK, maken STEENDONK.
Beide brouwerijen zijn hoog gespecialiseerd in het brouwen van hoge - gistingsbieren. en zijn nog steeds onafhankelijke ondernemingen die kunnen terugblikken op een familiale Brabantse traditie van ruim twee eeuwen.
Met deze tocht van 39 km kunt u langs de landelijke wegjes het mooie Klein-Brabant bewonderen tussen STEENhuffel en BreenDONK.U kan het fort van Breendonk en van Liezele bezoeken. U fietst door natuurgebieden en komt verschillende, voor deze streek typische, hoeves tegen.
Wat? U maakt kennis met een typisch Kempisch landbouwlandschap, bosrijke natuurgebieden en een aantal meesterwerken van de Limburgse brouwkunst.
Afstand: 35 km.
Praktisch: vlakke, verharde wegen.
U volgt de knooppunten01-02-31-36-12- 11-07 -08 (afslag Bocholt-centrum volgen) -06-01
Vertrekplaats: kerk van Ellikom
(ook de Pollismolen in Bree-Opitter en het centrum van Bocholt zijn ideale startpunten).
Limburg ontdek je het beste met de fiets. Het heeft dan ook een fietsroutenetwerk dat nu al meer dan 1 000 km lang is en haast de hele provincie doorkruist. Alle fietspaden zijn met elkaar verbonden door een genummerd knooppuntensysteem.
Je fietst van nummer naar nummer. Op de fietskaartkun je dus onmiddellijk zien waar je bent en de rit naar hartelust inkorten of verlengen.
Noteerje de nummers van de knooppunten vooraf op een papiertje, dan moet de kaart zelfs niet meer uit de rugzak. Het systeem is niet alleen flexibel maar ook kindvriendelijk. Liefst veertig procent van de fietspaden is autovrij en loopt over brede, verharde
paden. Ook op andere trajecten zul je meer fietsers dan auto's tegenkomen.
De Brouwerijroute vertrekt aan de kerk van Ellikom en op weg naar Opitter rij je door de schilderachtige, groene vallei van de Itterbeek en de Baatsbeek.
Je doorkruist het natuurgebied Solterheide, waar nog zeldzame vogelsoorten en planten leven: het
blauwborstje ende nachtegaal en planten met klinkende namen als snavelzegge en gevlekte orchis.
Een verzameling van al dat moois vind je in het bosmuseum Pollismolen.
Je nadert Opitter en meteen ook de eerste brouwerij op deze route.
In brouwerij Sint-Jozefwordt onder meer de Limburgse Witte gebrouwen. Een bezoek kan jammergenoeg alleen in groepsverband, maar deterrasjes onderweg bieden voldoende gelegenheid om kennis te maken met deze Witte.
Van daaruit gaat het richting Bree. Je fietst langs de dijk van de Zuid-Willems- vaart waar je rustig kunt genieten van een typisch open Kempisch landbouwlandschap, afgewisseld met bosrijke natuurgebieden.
In Bree kun je even afstappen om de grootste kruiden- tuin of de kleinste koffie- branderijvan het land te bezoeken.
In buurgemeente Bocholtknoopje dan weer aan bij het thema 'bier'. Hier vind je dé hoofdattractie van de route: het Bocholter Brouwerijmuseum.
De familie Martens brouwt hier al sinds 1758 bier en het museum heeft één van de grootste collecties brouwerijoldtimers ter wereld. Nog niet genoeg gefietst?
Van hieruit kun je verder naar Achel,waar je inspanning beloond wordt met een nieuw soort trappist sinds kort gebrouwen in de Achelse kluis. Hou je deze uitdaging liever voor een volgende tocht, dan fiets je terug naar Ellikom, langs rustige wegen door het Kempisch landschap, dat zich eindeloos lijkt te herhalen.
Reactie van een fietser : Hallo, Wij hebben deze route ook al gefietst, en geproefd- niet vermeld in je artikel maar wel bijzonder lekker is dat de Brouwerij Sint Jozef ook een héél lekker Bosbiertje maakt - met bosbessen dus- lekker koel geschonken smaakt het zeker! maar dan wel na je fietstocht anders voel je het zo in je beentjes zitten! Groetjes uit Bosbier-liefhebster uit Zutendaal, Hilde
Start : bij Leireken, Brouwerijstraat 29, 1840 in Steenhuffel
Deze prachtige fietsroute voert u over rustige landelijke wegen door de gemeenten langs de Brabantse Kouters en de Maalbeek. U fietst langs de mooie watermolens in Grimbergen. De route is uitgestippeld door het Leireken vzw vanaf het Oude Station in Steenhuffel.
Watermolens
De fietsroute De Grimbergse molens is 36 km lang. Het is een prachtige - niet bewegwijzerde - route langs Imde, Eversem, Coppendries, Daalstraat tot aan het kanaal Brussel-Willebroek aan de Verbrande Brug. U volgt dan de Maalbeek stroomopwaarts en passeert de indrukwekkende, oude watermolens van Grimbergen. Hier is altijd wat te beleven: één of andere tentoonstelling is zo meegepikt. Terugkeren gebeurt langs Beigem, St-Brixius en Imde.
Parcours
U start bij Leireken, Brouwerijstraat 29, 1840 in Steenhuffel. U fietst over rustige wegen, soms verhard met grind. De A-12 wordt via de brug in Wolvertem tweemaal overgestoken. Het parcours is in het algemeen vlak met hier en daar toch wel een paar flinke hellingen. Ongeveer halverwege ligt de 'Tommenmolen', waar u eventueel iets kunt eten en drinken
Bezienswaardigheden.
Tijdens uw fietstocht komt u de volgende bezienswaardigheden tegen: Kasteel van Imde Coppendries Lintkasteel Sint-Niklaashoeve Willebroekse Vaart Tommenmolen Charleroyhoeve Liermolen Den Diepen Boomgaard
Grensoverschrijdende fietsroute van. Ze vertrekt in Maaseik en leidt je verder langs de mooie Maasstadjes Thorn en Stevensweert.
Dit is een route met start op het Marktplein van Maaseik.
Deze route gaat deels door Belgie deels door Nederland langs de Maas.
Wie legende route zegt en volksverhalen bedoelt, die met een korreltje zout moeten genomen worden, zit bij deze route - letterlijk en figuurlijk - op het verkeerde spoor.
De route is een synthese van vele werken, van licentiaatsverhandelingen, van comercieel gerichte uitgaven en van verhalen van de weinige echte Maaslandse vertellers, die de sagen en legenden van de Maaskant tot onderwerp hadden. De dorpen, gehuchten en boerderijen aan beide zijden van de Maas hebben een gemeenschappelijke legendebron: de Maas.£
WAT KOMEN WE TEGEN
Maaseik :
De stad Maaseik ligt in de noord-oost hoek van de Belgische provincie Limburg en grenst aan de Nederlandse gemeente Susteren-Echt (Roosteren). Duitsland is slechts 10km verwijderd.
Maaseik telt ongeveer 23.500 inwoners op een oppervlakte van 7.692ha en bestaat uit de deelgemeenten Maaseik, Neeroeteren en Opoeteren.
Maaseik eert bijna 600 jaar na hun dood nog steeds zijn schilders Jan en Hubert Van Eyck. Het resultaat: een prachtige tentoonstelling.
Deze van Eyck-tentoonstelling is te bezichtigen op een nieuwe lokatie, en dit enkel voor groepen.Ze hebben trouwens een standbeeld op de markt.
Kessenich :
Is het meest noordoostelijke dorp van België, en grenst zowel in het noorden als in het oosten aan Nederland. In het oosten i s de Maas een natuurlijke grens, in het noorden liggen de dorpjes Thorn, Ittervoort en Neeritter. In 2003 werd het Oud Limburgs Schuttersfeest in Kessenich gehouden.
We gaan de grens over naar Nederland en komen in
Thorn :
Thorn staat bekend als het witte stadje vanwege de huizen met witte muren in het centrum.
Op 1 januari 2007 werd de gemeente Thorn samengevoegd met de gemeenten Maasbracht en Heel tot de nieuwe gemeente Maasgouw.
Het witte stadje is omsloten door natuur. De Vereniging Natuurmonumenten heeft het gebied Koningssteen in beheer. Het beheer van dit gebied is gericht op natuurontwikkeling. Periodieke overstromingen van de Maas en het graasgedrag van hier uitgezette grote grazers als Galloway runderen en Konikspaarden zorgen voor het ontstaan van een gevarieerd natuurlandschap, waar het ook voor mensen goed toeven is.
Maasgouw :
Gemeente Maasgouw heeft vooral veel monumenten van oudere datum. Met bijna tweehonderd rijksmonumenten kent Maasgouw zelfs de meeste rijksmonumenten van Noord- en Midden-Limburg. In de 20e eeuw is het l andschap van Maasgouw veranderd door de vele infrastructurele werken en ontgrindingen. Inmiddels bestaat d e gemeente voor 25% uit water
Maasbracht :
Maasbracht wordt ook door veel binnenvaartschippers gekozen als zogenaamde "thuishaven", of domicilie (een postadres), omdat men toch een vast adres aan wal moet hebben om schriftelijk bereikbaar te zijn. In Maasbracht ligt ook een van de grootste elektriciteitscentrales van Nederland. De Clauscentrale, genoemd naar Prins Claus levert ruim 8% van de Nederlandse energiehoeveelheid.
Stevensweert :
Stevensweert ligt samen met Ohé en Laak op een eiland dat door twee armen van de rivier de Maas gevormd wordt. De hoofdstroom van de rivier, waaraan Stevensweert ligt, vormt hier de natuurlijke markering van de grens met België en wordt daarom ook wel Grensmaas genoemd. Er is daar ook een pracht van een jachthaven te bewonderen en op het dorpsplein Met zijn ludieke terrasjes is het goed toeven .
Ohé en Laak : ligt samen met Stevensweert gelegen op het Eiland in de Maas, vlak ten westen van het stadje Echt. Door zand- en grindafgravingen op diverse plaatsen op het eiland zijn er rondom het dorp verschillende plassen ontstaan, waaronder de Dilkensplas, de Schroevendaalse plas en de Teggerse plas. Tegenwoordig worden deze gebruikt voor waterrecreatie, waardoor de plaats vele toeristen trekt
Roosteren : ligt aan de Maas, tegenover het Belgische stadje Maaseik. Langs de oostelijke zijde van het dorp is het Julianakanaal aangelegd met parallel daaraan de autosnelweg A2. Bij het dorp horen twee kastelen, Kasteel Terborch en Kasteel Eyckholt, waarin tegenwoordig horeca is gevestigd.
Vanuit Roosteren gaan we richting grens en terug naar ons startpunt Maaseik en onze
De route verbindt Antwerpen-Linkeroever met het Oost-Vlaamse Land van Waas. Het Sint-Annabos is erg populair bij wandelaars en fietsers. In het Oost-Vlaamse landschap domineren vooral fruit- en veeteelt. De gerestaureerde waterburcht in domein Cortewalle (Beveren) spreekt tot de verbeelding en ook het Fort van Zwijndrecht imponeert.
Deze route vertrekt aan de voetgangerstunnel , Linkeroever Antwerpen
De voetgangerstunnel in Antwerpen is zeker een bezoekje waard.
Ze verbindt Antwerpen linkeroever (Frederik Van Eedenplein)met de Sint-Jansvliet op de rechteroever (vlakbij de Hoogstraat en op een boogscheut van de Grote Markt en Onze-Lieve-Vrouwetoren).
De tunnel werd in de jaren dertig van vorige eeuw (van 1931 tot 1933) gebouwd en is 572 lang.
De tunnel werd als monument beschermd in 1997 (ook de twee toegangsgebouwen
en de technische uitrusting - denk daarbij aan de houten roltrap).
Officieel heet de tunnel "Sint-Anna-tunnel",maar iedereen noemt hem nog steeds de "voetgangerstunnel".
Langs de Schelde via de jachthaven naar het St Annekensstrand . Hier een ommetje langs de molen en het strand van St. Anneke
Sint-Anneke,van bedevaartplaats tot oord van plezier.
De benaming Sint-Anna is afkomstig van de patroonheilige van de 12 de eeuwse Sint-Annakapel die toen als bedevaartplaats fungeerde. Als parochiekerk was dit kleine bedehuis middenin het Zwijndrechtse gehucht Vlaams Hoofd tot ca 1905 in gebruik tot ze door een grotere kerk werd vervangen. Deze kapel stond ongeveer op de plaats waar zich nu het gebouw van de Sint-Annatunnel bevindt
Na een terrasje kunt U kiezen , of door het St. Annabos onverhard of langs het St. Annabos langs een drukke baan . Verder op een veilige fietspad langs een drukke N49 , rechts het natuurreservaat Blokkersdijk
Het gebied is op het gewestplan ingekleurd als natuurreservaat, het is gerangschikt als
waardevol landschap, het is Europees Vogelrichtlijngebied en het werd door de Vlaamse
overheid erkend als natuurreservaat. Het is eigendom van de Vlaamse gemeenschap (Aminalafdeling natuur) en het wordt beheerd door Natuurpunt-WAL.
Via een brug in Zwijndrecht de autostrade over , dan door de polders langs de Halve Maan naar de kapel van Gaverbeek via een prachtige beeweg .
Verder door een fruitstreek naar Beveren ( centrum , kasteel Cortewalle )
Kasteel Cortewalle
Prachtige waterburcht gelegen in een uitgestrekt park van 9 ha. Het oudste gedeelte van deze parel in het bouwkundig patrimonium van Beveren dateert uit het begin van de 15e eeuw. De verbouwingen zijn zeer talrijk geweest.
Het kasteel werd tot 1960 bewoond, achtereenvolgens door de families Triest, Goubau en van Brouchoven-de Bergeyck. In 1966 werd het aangekocht door de gemeente Beveren en in 1971 werd het beschermd als monument. Het kasteel werd gerestaureerd en maakt nu deel uit van het cultuurcentrum Ter Vesten.
Test je klimmerscapaciteiten in Heist-op-den-Berg. Of valt het allemaal best mee? De Berg- en Neteroute vormt de ideale manier om op een sportieve manier Heist-op-den-Berg en dedeelgemeenten Booischot, Schriek, Hallaar, Itegem en Wiekevorst te verkennen. Onderweg kan je halt houden bij o.a. heemmuseumDie Swane, miniatuurtreinmuseum Pieter Nombluez, het statige Hof van Riemen, de Kaasstrooimolen en Provinciaal Domein De Averegten. Fit genoeg voor een tweede klim? Trek dan naar de uitkijkgaanderij van de Water- en uitkijktoren. Situering: Heist-op-den-Berg en deelgemeenten
Route :Starten aan deze route kunt U best aan de kerk in Itegem ( meer plaats voor de auto ) .
De Nete oversteken en langs weiden , velden , boerderijen en de Vallei van de Wimp en de Maesbeek naar Wiekevorst . Hier kunt U het park " Klein Scherpenheuvel " bezoeken .
Dit bedevaartsoord werd in 1842 opgericht. De Mariakapel is een imitatie van de centraalbouw van de basiliek van Scherpenheuvel. Rond de kapel is een openluchtkruisweg en in de prachtige geometrische tuin bevindt zich een H.-Hartbeeld. Op het domein kan je ook nog kuieren in het Engels parkje met calvarieberg en openluchtaltaar of langs het wandelpad dat het gebied omsluit. Klein Scherpenheuvel is vrij toegankelijk en bevindt zich langs de Kapellekesdreef in Wiekevorst
Verder langs de Kaasstrooimolen met de Pandoerenhoeve .
We kruisen een tweede maal de Nete
In Heist-op-den-Berg kronkelt de Nete kilometers langs prachtige natuurgebieden en landbouwgronden. Trek er eens heel vroeg op uit en ontwar tussen de ochtendnevels de natuurrijkdom van de Netevallei. Wie het hele traject wil afleggen, trekt best een volledige dag uit voor zo'n tocht. Je kan op verschillende plaatsen de Netedijken bereiken; in Itegem-centrum, langs de Yzerenweg in Booischot en in Heist aan de Herentalsesteenweg. Aan de kerk van Hallaar volg je het natuurwandelpad dat je naar de Nete voert.
Verder naar het centrum van Heist-op-den-Berg , met een zware klim in de Onvredestraat en langs het kerkhof .Het meest typische kenmerk in het landschap van Heist is, hoe kan het anders, de 48 meter hoge berg. Het ontstaan van deze berg situeert zich in de IJstijden, zowat een miljoen jaar geleden. Vandaag is de berg, vooral in de weekends, een oase van rust en stilte, verheven boven alle rumoer en lawaai.Eeuwenlang werd en wordt nog steeds Heist bestuurd van op diezelfde berg .
Na een rust aan het vernieuwde kerkplein , verder met een afdaling en langs een dreef naar een pittoreskeplaats " het Hof van Riemen . Verder langs de route met een landelijk karakter via het gehucht Zonderschot , Booischot en Pijpelheide . Een rondje rond Schriek en verder langs het Pelgrimhof , een prachtig kasteeldomein .
Het oorspronkelijk 14de eeuwse landgoed is gelegen op de grens van Heist en Beerzel en omgeven door een brede hofgracht en prachtige dreven. Het pelgrimhof dankt zijn naam aan één van zijn eerste bewoners. Het huidige uitzicht wordt gevormd door een 16de eeuwse kern met 17de eeuwse aanbouwen. Langs de Heiststeenweg zie je nog de sierlijke smeedijzeren toegangspoort uit de 18de eeuw. Het kasteel en zijn park zijn respectievelijk beschermd als monument en landschap
Daarna verder door de Perendreef en langs rustige wegen naar en door het proviciaal domein De AveregtenDe Averegten gelegen in de deelgemeente Hallaar is sinds einde 1993 een proviciaal domein . Het bos werd in 1905 aangelegd als onderdeel van het kasteel Isschot . Dit wandelbos is zowat 80 hectare groot en bezit een grote verscheidenheid aan bomen en planten . Ook voor de vogels is dit een paradijs . Aan de rand van het domein bevindt zich het Natuureducatie Centrum .
Verder op weg naar ons parkeerplaats in Itegem passeren we nog de kastelen Isschot en La Garenne ,
Traject: Langs de route vindt men de landbouwactiviteiten van een 12-tal boerderijen.
Uitgestrekte velden wisselen af met mooie bossen en het natuurgebied De Tikkebroeken
Bewegwijzerde themafietsroute
Met boerderijen en het landschap als centraal thema is Speurreroute een vrij unieke landbouwroute. Een 38 km lange tocht langs boerderijen en waardevolle landschappen. Langs de route staan bij een twaalftal land-en aanverwante bedrijven verklarende borden opgesteld met illustraties over de werkzaamheden van de landbouwer. De route loopt bovendien langs mooie bossen en uitgestrekte velden, zodat we van het landschap, de weiden en de landbouw, kortom onze kostbare natuur kunnen genieten. De volledige route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.
Langs de oevers van de Rode Loop
In de streek van Corsendonck in Oud-Turnhout en Kasterlee stroomt de Rode Loop door een vallei die van oudsher bij zware regenval volledig overstroomt. Hier ontwikkelde zich een karakteristiek Kempens laagveen, de Tikkebroeken genaamd. Ook vandaag nog overstroomt de Rode Loop dit natuurgebied zodra de hemelsluizen open gaan. Het natuurgebied is toegankelijk via 2 bewegwijzerde paden. Tijdens het broedseizoen is een beperkt gedeelte van het natuurreservaat afgesloten voor het publiek Kasterlee is opgedeeld in drie verschillende natuurlijke structuren. In het noorden vormen de valleien van de Aa, de Rode Loop en de Kaliebeek een natuurlijke grens met de omliggende gemeenten, in het uiterste zuiden domineert de Vallei van de Kleine Nete het landschap. Precies daartussen bevindt zich de Kempense Heuvelrug, een langgerekte duinenrug die ongeveer heel de Antwerpse Noorderkempen doorkruist
De Kempische Heuvelrug, die ligt tussen Herentals en Retie, is nu een natuurgebied, dat een overblijfsel is van landduinen, die ontstonden toen de zee zich terugtrok. Uitgestrekte bossen, bestaande uit grove den en Corsicaanse den op zandgrond domineren het beeld. Verder treffen we hier nog heidevelden aan, vennen, open stuifzanden, holle wegen, waterlopen en loofbossen. Deze landschapelementen brengen diversiteit in het gebied, waarmee de biologische rijkdom sterk toeneemt. Naast habitatfunctie, speelt de heuvelrug een belangrijke rol als tijdelijke verblijfsplaats of foerageergebied voor overwinteraars en zwerf- en trekvogels. In dit bosgebied met zijn vele zijwegen en paadjes zijn niet alleen talrijke wandelingen bewegwijzerd, maar ook mountainbike-routes en paden voor ruiterij.
Leuke weetjes over Kasterlee
Een inwoner van Kasterlee is een Kasterleenaar
Voertaal = Kasterlees
Etymologische betekenis: in 1135 Castelra, 1244 Castrele; cast, gaast, g(e)est = zandige heuvel, en el re = reeksaanduidend
Route : Aanvankelijk rijd je door een landelijk gebied met kleine akkerbouw en veeteelt. In Blauwberg ga je rechts rond het dorp en vind je meer dennenbosen en stukjes heide. De weg stijgt lichtjes en je bereikt de heuvelrug Kipdorp Drei Eiken. Je daalt af om door de rand van Herselt te rijden. Via het containerpark beland je terug in een landbouwgebied met de nadruk op veeteelt. In Houtvenne daarentegen vallen je de vele boomkwekerijen op. Pijpelheide, de naam zegt het zelf, biedt terug wat bossen en heide. Je rijdt iets verder door meer en meer loofbossen en in Baal trek je rond de Balenberg, bekend voor zijn motorcross. Rustige wegen door afwisselend wei- en akkerlanden brengen je via een fietspad op een oude spoorwegbedding (Herentals Aarschot) in Ramsel. Restanten van kleiputten en straatnamen herinneren je eraan dat hier vroeger steenbakkerijen stonden. Van hieruit is het nog maar een boogscheut naar de bossen aan je vertrekpunt
Verborgen tussen Tongeren en Sint-Truiden ligt, in het vruchtbare Haspengouw, het middeleeuws aandoend stadje Borgloon. Sinds 1976 gefusioneerd met 12 gemeenten tot een kern van 5.111 ha en 10.118 inwoners. Een enig, levenskrachtig stadje, aangelegd bovenop een heuvel, eens een versterkte stad van waaruit de Graven van Loon regeerden over hun Graafschap dat op z'n hoogtepunt de huidige provincie Limburg in grootte evenaarde.
Zet de klok even stil, ontvlucht de drukte van het jachtige leven en geniet in Borgloon van het prachtige groene centrum van de fruitstreek. Waar glooiende vruchtbare akkers, prachtige kasteelparken en niet te vergeten, in de lente, bloeiende boomgaarden een streling zijn voor het oog.
We beginnnen onze fietstocht in het centrum van de stad, aan het stadhuis, of even hogerop op de parking van het Speelhof.
Deze fietsroute is perfekt bewijzerd, geen bordje ontbreekt. Proficiat. Wel even opletten in Rijkel. Na 'n bezoekje aan het kasteel moet je even terug in de richting van waar je gekomen bent en de eerste straat links afslaan.
Bezienswaardigheden onderweg.
Kerniel. Abdij Mariënhof Colen. Met het Sint-Odiliaschrijn (1292) en de koorstoel van de H. Lutgart (1100), het oudste meubelstuk van West-Europa.
Gors-Opleeuw. Kasteel Haagsmeer, Kasteel Bellevue, Kasteel van Gors, Kasteelhoeve, waterpomp, Kasteel van Opleeuw
Jesseren.
Groot-Loon.
Bommershoven. Kasteel ter Hove. De rode winning, kasteel van Bommershoven, kasteel van Heks, het Manshovenhof en het Biezenhof, vroeger eigendom van de Ridders van Alden Biezen.
Broekom.
Hendrieken. Kasteel de Hulsberg
Voort. Kasteel de Tornaco, kapel van Helshoven-Hoepertingen (1254).
Gotem. Fonteinhof.
Rijkel. Kasteel van Rijkel.
Hoepertingen. Kasteel de Mariagaarde en het Paanhuis.
Kuttekoven. Oude molen, Widdingen, kasteel van Rullingen, kasteel de Clee.
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.