GPS-ROUTES
-Prov.Antwerpen
-Prov.Limburg 
-Prov.VL-Brabant
Inhoud blog
  • FIETSROUTELAND
  • Park – Leuven
  • Westmeerbeek
  • Herentals
  • Ranst
    Rondvraag / Poll
    Hoe lang mag voor U een fietsroute zijn ??
    Tussen 20 en 30 km
    Tussen 30 en 40 km
    Tussen 40 en 50km
    Tussen 50 en 60 km
    Meer
    Bekijk resultaat

    DE BUIENRADAR
    http://www.meteox.be/
    Rondvraag / Poll
    WAAR ZIJN "VOLGENS U" DE MOOISTE FIETSROUTES
    ANTWERPEN
    LIMBURG
    WEST-VLAANDEREN
    OOST-VLAANDEREN
    VLAAMS-BRABANT
    WAALS-BRABANT
    HENEGOUWEN
    LUIK
    LUXEMBURG
    Bekijk resultaat

    Zoeken in blog

    Mijn favorieten
  • opaweetjes
  • fotoalbum
  • wandelroutes
  • plantengids
  • GPS-routes
  • koopjesblog
  • Goldstar muziek
  • FIETSLINKS
  • Tour de Frans
  • De plezante fietser
  • Bewegen is gezond
  • FMK
  • GPS
  • carineopdefiets
  • Fietsnet.nl
  • FIETSROUTES DOOR GANS BELGIE
    HOE MEER REAKTIES ER KOMEN HOE MEER DE SITE WORDT UITGEBREID---------------------ALLE ROUTES ZIJN ALS GPS-FILE VERKRIJGBAAR OP AANVRAAG

    bigoo.ws
    20-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Genappe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  








    Genappe

    Start : Aan de kerk van Genappe
    Afstand : 30 km
    Bewegwijzering :
    GPS : N50 36.671 E4 27.081
    Rue de Bruxelle

    DE ROUTE :
    Verharde wegen en paden,kleien asfaltwegen

    Op de route :

    --Genappe
    --Bruyére-Madame
    --Standbeeld “Napoleon op de vlucht”
    --Hoofdkwartier van Napoleon
    --Maison du Caillou
    --Plancenoit
    --Waterloo het zicht van Napoleon
    --Het Standbeeld van de Leeuw
    --Braine l'Alleud - Monument aux Belges
    --Marache
    --Fichermont
    --Abdij d'Aywiers
    --Maransart
    --Sauvagemont
    --Le Bruyere
    --Golf De l'Empereur


    Waterloo :
    De Slag bij Waterloo was een veldslag bij Waterloo (gelegen in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden sinds 13 februari 1815, vandaag in België). Napoleon Bonaparte werd hier op 18 juni 1815 definitief verslagen door een combinatie van Britse/Nederlandse, Hannoveraanse en Pruisische legers, onder leiding van respectievelijk de hertog van Wellington en Blücher.

    De Slag bij Waterloo markeerde het einde van een reeks oorlogen die was begonnen met de door de Fransen gewonnen Slag bij Valmy (1793). Frankrijk had als sterkste Europese mogendheid afgedaan. Duitsland werd teruggegeven aan zijn vorsten, die minder talrijk waren dan aan het eind van de 18e eeuw, maar bij elkaar toch nog een confederatie vormden van 39 Duitse staten. Van Italië bleef het noordelijke deel onder Oostenrijks bestuur en de Bourbons keerden terug naar Napels. De Heilige Alliantie van Oostenrijk, Pruisen en Rusland riep een Duitse federatie uit met onder andere als doel elke staat een liberale constitutie te bezorgen. In Frankrijk kwamen de Bourbons weer op de troon, maar wel met een handvest waarin de democratische rechten werden gegarandeerd. Het werk van het Congres van Wenen was goed voor 40 jaar Europese vrede. De Duitse en Italiaanse natiestaat zouden in de jaren zestig door middel van een oorlog bereikt worden.

    Waterloo maakte de weg vrij voor het Britse Rijk: dit zou - na anderhalve eeuw Franse hegemonie - tot aan de Eerste Wereldoorlog een gestage uitbreiding en weinig ernstige tegenslagen kennen. Het Britse rijk zou het toppunt van zijn macht bereiken en de Britse vloot zou in de wereld de Pax Britannica bewaren.

    Abdij Aywiers
    Sinds 1992, het Engels tuinen van de oude Abdij Aywiers open tweemaal per jaar voor de organisatie van het festival van planten en tuinen: "De Tuinen Aywiers. Bij deze gelegenheid meer dan 170 telers en professionals uit de hele tuin uit België, Frankrijk, Engeland en Nederland zijn in deze inspirerende omgeving. "Aywiers Gardens" is de dynamische vergadering van gepassioneerde professionals en bezoekers die de tuin de liefde in een aangename omgeving. De 7-hectare grote tuin is omgeven door oude muren, het bevat een aantal prachtige oude bomen, zeldzame planten en struiken, vijvers, veren en een tuin van kruiden en geneeskrachtige planten

    GOLF DE L'EMPEREUR
    In de omgeving van de Leeuw van Waterloo en op 20 min van Brussel. Met wilde beschermde bomen omzoomd heuvelachtig landschap. Baan ontworpen in 1989 door Marcel Vercruyse. Het clubhuis in een 18de-eeuwse hoeve werd onlangs gerenoveerd en biedt een warme en gezellige sfeer.


    Waterloo de heuvel met leeuw

    Foto :
    Mysterieus en religieus Belgie

    20-08-2011 om 15:07 geschreven door jakke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    30-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mechelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  







    Mechelen


    Start : Parking De Nekker in Mechelen
    Afstand : 53 km
    Bewegwijzering : Knooppunten Scheldeland
    GPS :N51 01.417 E4 29.867


    DE ROUTE :

    Veel water en talloze stemmige hoekjes aan de waterkant langs de route

    57-64-58-54-93-92-59-90-79-78-52-38-Veer-28-26-50-51-55-65-98-99-57


    Op de route :

    --Muizen
    --Planckendael
    --Vrijbroekpark
    --Stuivenberg
    --Hombeek
    --Leest
    --Heffen
    --Natuurreservaat Arkenbos
    --Heindonk
    --Klein Willebroek
    --Veerpont
    --Boom
    --Terhagen
    --Steenbakkerij 't Geleeg in Rumst
    --Drossart huis
    --Hogevelden
    --Kelenhoek
    --Oorlogsgraven van het Gemenebest
    --Pasburg

    Vrijbroekpark
    Het Vrijbroekpark is een groene long van 50 ha, gelegen aan de rand van de stad Mechelen. De ideale plaats om te wandelen, te dromen op een terrasje, te sporten of bewonderende blikken te werpen op onze plantencollecties.

    Prachtig groen
    De dreven en waterpartijen geven het park een statige indruk, maar het is de rozentuin die het park groots maakt. In 2003 kreeg die tuin, die meer dan 1000 rozensoorten telt, de prestigieuze ‘Award of Garden Excellence’.

    Met de vaste plantenborders, de nutstuin en de dahlia- en fuchsiacollectie krijg je in het Vrijbroekpark ook een stukje Belgische tuinbouwkunst te zien.

    Veer Boom – Klein-Willebroek
    Openingsuren:
    01/04 tem 30/09: dagelijks 07u00-21u00
    01/10 tem 31/03: dagelijks 07u00-18u00
    Overtochten op het uur en het half uur.
    Geen overzet om 12u30 (m-d-d-v-z-z), op woensdag geen overzet om 11u30

    Oorlogsgraven van het Gemenebest
    Op de Gemeentelijke Begraafplaats van Mechelen zijn een groot aantal Belgische oorlogsgraven uit de Tweede Wereldoorlog, vooral van slachtoffers van Geallieerde bombardementen en V1-aanvallen. Door de Geallieerde bombardementen kwamen 342 inwoners om het leven



    Het veer in Klein-Willebroek

    30-07-2011 om 19:24 geschreven door jakke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    22-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aarschot 1
    Klik op de afbeelding om de link te volgen







     

    Aarschot 1

    ROB Fietsroute - Westelijke lus

    Start : Demervallei-parking in Aarschot
    Afstand : 51 km
    Bewegwijzering : Ja Bewegwijzerd met zeshoekige bordjes
    GPS : N50 59.002 E4 50.443

    Knooppuntenalternatief:
    Aarschot-09-10-92-67-71-25-23-24-ri.04-Keerbergen-69-68-70-61-55-60-ri.11-Aarschot
    Fietsroutenetwerk Vlaams-Brabant


    DE ROUTE :

    Deze fietsroute, samengesteld door ROB televisie, leidt ons langs het Demerlandschap over de vlakke wegen van het Hageland doorheen Rotselaar, Haacht, Keerbergen, Tremelo, Begijnendijk en Aarschot. Zij is voornamelijk bedoeld voor de gewone fietser, die het sportieve met het recreatieve wil combineren. Mogelijk vertrekpunt is de Demervallei-parking in Aarschot.

    We verlaten de parking langs links naar de Oostelijke ring toe, waar we weer LA draaien. We houden de Gijmelsesteenweg aan en nemen dan onmiddellijk links de Gijmelstraat die we volgen tot aan de Oude Mechelse Baan, welke ons links over de Herseltse- en Liersesteenweg naar de Bloemsehove leidt. Hierna volgen we de Mechelbaan, en waar die in een verharde grindweg verandert, wordt ze omgeven door het Meetshovenbos, grotendeels bestaande uit naaldbomen. Het domein dankt zijn naam aan het kasteeltje van Meetshoven, ook wel het Wit Toreke genoemd. Via de Grotstraat links komen we aan de Ter Heidelaan, die we voorzichtig een stukje naar rechts volgen, dan LA de Westelijke ring, om na een 200tal meter rechts het Demerfietspad op te rijden. Op het meanderende fietspad kan je o.a. het kasteel van Nieuwland en het kasteel Rivieren bewonderen, een schitterend rustig parcours.
    Na 12 km Demerpad, dien je in Werchter te voet de brug over te steken en net voorbiij de brug rechts de Hanewijk te volgen. Je hebt hier, al fietsend langs de waterkeringsmuur, aan je rechterzijde een mooi uitzicht op de St-Jan-de-Doperkerk met zijn opmerkelijke 'peer'spits, terwijl je aan de linkerzijde de barokke schipperskapel passeert. Hanewijk wordt Eggelbroek, daarna Scharent, hier draaien we de Bessemhofweg in en rijden aan het kruispunt RD in de Kapellekensmansdijk. Hou deze baan links aan en draai aan de T RA en volg de Witte Heide tot je weer rechts de Keerbergsesteenweg op kan rijden. Een 700tal meter na de Dijlebrug nemen we LA de Dijlestraat en daarna de Papeweg. Aan de Oudstrijderslaan gaan we RA, om dan links het Gemeenteplein over te steken, wat ons een mooi zicht op de kerktoren uit 1726 biedt.
    We volgen de Tremelobaan een stukje naar rechts om zo de Molenstraat in te rijden. Aan je linkerkant kan je de Heimolen bewonderen. Draai RA de Achiel Cleyhenslaan in, op weg naar de Keerbergse bosrijke villawijk rond het meer. Aan het kruispunt met de Patrijzenlaan naar rechts, aan het meer links de Mereldreef in, en dan weer LA via de Wielewaallaan terug naar de A. Cleyhenslaan, waar we RA slaan. Voorbij de manege wordt dit de Nieuwstraat en over het kruispunt volgen we de Lozenhoekstraat, die ons voorbij een kapelletje en het voetbalveld brengt. Dan links de Heidestraat tot aan de Bollostraat nemen, weer LA en dan via de Ruandadreef en de Villastraat, de Guldensporenlaan links indraaien. Deze blijven we volgen, we steken de Schrieksebaan over in de kleine Bollostraat. Schuinlinks over de Grote Bollostraat nemen we de Boerenkrijglaan, die na enige tijd de Louisastraat wordt. Op het kruispunt met de Rechtestraat gaan we LA en doorheen het park Tremeland vervolgen we onze weg tot we RA de Meiboomlaan indraaien. We blijven links de Bonte Osstraat volgen, steken het kruispunt over in de Pandhoevestraat - Merestraat, die we rechts aanhouden tot de T met de Langehoevestraat. Hier LA en aan het kruisqpunt met de Zandstraat RA tot aan de Baalsesteenweg. Aan het kapelletje steken we over naar de Peuterstraat en midden in de velden weer LA, Rogaarden, tot aan de Betekomsesteenweg.
    Oversteken en de Goreweg rechts blijven volgen tot aan de Moorsemstraat. LA vervolgen we onze weg over de Grensstaat in de Groenstraat en verderop Bloemsehove tot aan de lichten van de Liersesteenweg. RD wordt dit de Oude Mechelse Baan die we rechts blijven volgen tot over de Herseltsesteenweg. Hier draaien we rechts de Gijmelstraat in en volgen deze tot de Gijmelsesteenweg. Ook hier gaan we RD, over de Langdorpsesteenweg, en volgen de Oostelijke Ring tot het eindpunt aan het zwembad en de Demervallei-parking.

      Aarschot kerk en begijnhof

    22-07-2011 om 21:36 geschreven door jakke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (6 Stemmen)
    08-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olmen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  






    Olmen

    Start : Aan de kerk van Olmen
    Afstand : 39 km
    Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpen en limburg
    GPS : N51 08.530 E5 08.954


    DE ROUTE :

    Een route ons doorgemailt door Greet en Julien waarvoor onze dank
    Vanaf de kerk volgen we het fietsnetwerk naar nummer 31

    33-31-32-39-277-275-30-60-266-268-58-59-07-31-33

    Op de route :

    --Olmen
    --De Hoolstmolen
    --De Nete
    --De Zillendijk in Balen
    --Gemeente Balen - Hondapark-crossterrein
    --Kanaal van Beverlo
    --De Jachthaven
    --Kerkhoven
    --Keiheuvel
    --Overmaaipark Lommel
    --Nyrstar
    --Pastorij van Mol-Wezel
    --St,Jozefskerk van Mol-Wezel met zijn grot
    --Keiheuvel Aerodrome
    --Gerheide
    --Ongelberg
    --Schoor

    Olmen
    is een dorp in de Belgische provincie Antwerpen en een deelgemeente van Balen
    Net ten noorden van Olmen loopt de Grote Nete, en het dorp wordt doorsneden door het kanaal Dessel-Kwaadmechelen.

    Bezienswaardigheden
    De neogotische Sint-Willibrorduskerk heeft een toren uit de 15de eeuw.
    De Oude Pastorij en omgeving zijn beschermd. De omgrachte pastorie heeft een poortgebouw uit 1713
    De Boskapel uit 1841
    De Straalmolen op de Grote Nete
    De Hoolstmolen op de Grote Nete
    De Olmense Zoo, een dierentuin gespecialiseerd in katachtigen

    De Hoolstmolen is een onderslagmolen op de Grote Nete die zich bevindt ten noorden van Olmen, nabij de buurtschap Hoolst, aan de Hoolstmolenstraat.
    De molen heeft één waterrad dat zowel een korenmolen als een oliemolen aandrijft. Tot 1911 waren er twee raderen in gebruik.

    De watermolen werd voor het eerst genoemd in een schepenacte uit 1289. Zij behoorde toen toe aan de Abdij van Corbie. Er wordt aangenomen dat de molen nog aanzienlijk ouder is, daar deze abdij reeds in de 8e en 9e eeuw bezittingen in de Antwerpse Kempen had. De molen was tijdens het ancien régime een banmolen.

    In 1565 werd de molen door brand vernield, maar in 1573 functioneerde de Hoolstmolen weer. Het en het complete maal- en slagwerk dateren van de 18e eeuw. Het metalen waterrad stamt uit 1914 en het sluiswerk uit 1940.

    In 1812 was de molen voor de helft eigendom van het Norbertinessenklooster Besloten Hof te Herentals en voor de andere helft van het armbestuur te Balen. De molen werd aan molenaars verpacht en kwam in 1829 in bezit van de molenaars. In 1957 stopte het regelmatig malen, maar tot 1967 functioneerde de molen nog af en toe. Daarna werd het bedrijf definitief stilgelegd. In 1983 werd de molen weer maalvaardig gemaakt door de daartoe opgerichte vereniging Molenvrienden Balen-Olmen en in 1984 bracht koning Boudewijn een bezoek aan de Hoolstmolen

    Het Kanaal naar Beverlo

    is een aftakking van het Kanaal Bocholt-Herentals ter hoogte van het gehucht "Blauwe Kei" te Lommel. De bouw werd gestart in 1854 en was drie jaar later reeds afgerond. Het kanaal werd voornamelijk om militaire reden gegraven. Kort na de onafhankelijkheid van België in 1830 werd te Beverlo immers de garnizoensplaats Leopoldsburg opgericht, deze had voor de bevoorrading en het transport van zwaar militair materiaal behoefte aan goede toegangswegen. Nadien werd het kanaal ook van belang voor de metaalindustrie (Vieille Montagne) die zich te Lommel vestigde.

    Het kanaal loopt dood in de havenkom van Leopoldsburg en is vrij van sluizen.


    08-07-2011 om 19:52 geschreven door jakke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (8 Stemmen)
    25-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Berlaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  






    Berlaar


    Start : Op het marktplein van Berlaar
    Afstand : 48 km
    Bewegwijzering : Gps-route of planroute
    GPS : N51 07.063 E4 39.410


    DE ROUTE :

    We rijden van de kerk weg door de dorpstraat,-Liersesteenweg,-tulpenstraat naar de oevers van de Nete
    Die volgen we tot bijna in Lier,even de spoorweg over, langs het Netekanaal, de brug over en langs de andere kant van het kanaal richting Emblem
    We komen langs het “vroegere” voetbalterrein van “De Kampioenen” en keren naar Hagenbroek,
    Richting R16 ,langs Zevenbergen en Maaikenvelden terug naar de oevers van de Nete langswaar we meanderen naar de drukte en gezelligheid van Lier
    Even afstappen en bewonderen van menige monumenten en terrassen terug langs de dijk naar Zaat,even langs deze drukke baan ,over het kruispunt en de brug links om het water en de stilte op te zoeken,
    We gaan langs Mijl om alzo het Fort te gaan bekijken
    Na de geschiedenis de werkelijkheid die we gaan zien in Koningshooik, bekend van zijn bussenfabrikant
    We steken de drukke baan over (opletten), en fietsen langs landelijke wegeltjes terug naar Berlaar

    Op de route :

    --Gemeentelijke BiB van Berlaar
    --Theater “De Zolder”
    --De Boekt
    --Netekanaal
    --Jachthaven van Emblem
    --FC De Kampioenen
    --Donk
    --Hof van Loverrijk
    --Trommelhoeve
    --Pullaar
    --Hulst
    --Provinciaal Instituut voor LilieuEducatie “ PIME”
    --Hof van Ringen
    --Markt van Lier
    --Belfort en stadhuis
    --Het Zimmerplein en de Zimmertoren
    --Schapenkoppenmonument
    --Zaat
    --Het Fort van Lier
    --Koningshooik
    --Berlaar


    Berlaar is een plaats en gemeente in de provincie Antwerpen. De gemeente telt bijna 10.700 inwoners. In het plaatselijk dialect wordt de plaats als Balder uitgesproken. De gemeente behoort tot het gerechtelijk kanton Heist-op-den-Berg en het kieskanton Lier.

    De huidige gemeente Berlaar is ontstaan op 1 januari 1965 uit de fusie van de kerngemeente Berlaar (met woonkern Berlaar-Heikant) met de toen opgeheven gemeente Gestel. Tegelijkertijd werden er kleine gebiedsdelen van Berlaar afgestaan aan de gemeenten Putte en Kessel. Bovendien maakt Berlaar deel uit van de Belgische Kempen.

    Berlaar heeft reeds een rijkelijke geschiedenis achter de rug. De oudste sporen van menselijke aanwezigheid uit Ahrenburgcultuur dateren van 8.000 jaar voor Christus. De oudste gekende vermelding van Berlaar vindt men terug in 1.180 na Chr. met als benaming "Berlaer". Deze naam is in de loop van de geschiedenis regelmatig veranderd doch bleef uiteindelijk overheersen.

    Wil je kennis maken met deze historische plaatsen of wil je een culturele uitstap plannen, kom ons aanbod van brochures eens ontdekken. In Berlaar valt meer te beleven dan je denkt.

    Gemeentehuis Berlaar/townhall Berlaar

    Gemeentehuis van Berlaar

    25-06-2011 om 17:27 geschreven door jakke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    14-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beernem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  






    Beernem
    Beverhoutsroute


    Start : De Kijkuit aan het kanaal Gent-Brugge-Oostende te Beernem
    Afstand : 38 km
    Bewegwijzering : Ja
    GPS : N51 07.992 E3 20.416


    DE ROUTE :

    We draaien het stuur naar rechts en volgen de noordelijke kanaaloever, richting Brugge.

    Deze route verkent een aantrekkelijk stukje van de zandstreek ten zuiden van Brugge. Men treft er een afwisselend landschap aan met door knotwilgen en populieren omzoomde akkers en weiden, bossen, riante kasteeldomeinen en stemmige hoeven.

    Vertrekkend vanuit Beernem leidt de route naar het Beverhoutsveld, een uitgestrekt weide- en akkerland.
    Via de Assebroekse Meersen wordt het Rijkeveldebos op de grens van Brugge, Damme en Beernem bereikt.
    Daarna wordt een ommetje over de provinciegrens gemaakt, waarbij de fietser kennis maakt met het Maldegemveld en het Groot-Burkeldomein.
    Op de terugweg passeert men Knesselare en Sint-Joris-ten-Distel.

    De volledige routebeschrijving op ;
    www.beernem.be/Pdf/toerisme/beverhoutsroute%20fiets.pdf

    Het kanaal Gent-Oostende, de Gentse Vaart, behoort tot de oudste scheepvaartwegen
    van ons land. Van Brugge tot Beernem werd de vaarweg grotendeels in de bedding
    van de vroegere Zuidleie of Brugse Leie gegraven. Met het uitdiepen van deze
    middeleeuwse waterloop werd reeds vroeg begonnen. In 1397 hadden de delvers
    Beernem bereikt toen het conflict met de weerspannige Gentenaars ontaarde in de
    fameuze ‘Slag van het Beverhoutsveld’. Na de smadelijke Brugse nederlaag werden de
    graafwerken stilgelegd. Pas in 1604 bundelden de Vlaamse steden de krachten om een
    nieuwe uitweg naar zee te realiseren. Ruim 200 jaar na het bloedige treffen werden de
    graafwerken beëindigd.
    Tot het begin van de 19de eeuw werd op de vaart een ‘bargedienst’ ingelegd: een door
    paarden getrokken schuit vervoerde de passagiers in 6 uur tussen Gent en Brugge. In
    de loop der eeuwen zorgden talrijke verbredingen, verdiepingen en bochtafsnijdingen
    ervoor dat het kanaal evolueerde naar een druk bevaren waterweg.

    Het Blau Casteel is een der oudste en belangrijkste omwalde hoeven van Oostkamp.
    Ooit stond hier een heus kasteel, dat voor het eerst officieel wordt vermeld in 1435.
    Aan de geschiedenis van het Blauw Kasteel is heel het verleden van het
    Beverhoutsveld verbonden. De legende vertelt immers dat is de woonplaats was van
    de fameuze “Dame van Beveren” die een deel van haar bezittingen overdroeg aan de
    omwonenden. Reeds als kind had deze rijke jongedame haar beide ouders verloren.
    Een verarmde tak van haar familie besloot de opvoeding van de jonge wees op zich te
    nemen. Dat dit niet zomaar uit menslievendheid gebeurde bewijst het feit dat zij het
    meisje nooit vertelden over haar fortuin, en om te verhinderen dat ze bij een later
    huwelijk nakomelingen zou nalaten lieten zij het kind onvruchtbaar maken (weliswaar
    een drastische manier om zichzelf als erfgenaam veilig te stellen!). Pas vele jaren later
    vernam de ondertussen volwassen geworden Juffrouw van Beveren over ‘haere
    rijckdommen en de boze daed die in haer persoon bedreven was’. Om zich op haar
    familie te wreken maakte zij terstond een testament op waarin zij 483 ha van haar
    gronden overliet aan “alle arme gebruykers die paelden tegen haer goed (het
    Beverhoutsveld genaemt), al waere ’t maer met één voet land, en zo ten eeuwigen
    daege voor de naekomelingen daer wonende…” Tot zover de legende, waarop de
    “aanborgers” eeuwenlang hun eigendomsrecht hebben gebaseerd. Dat zij niet
    helemaal ongelijk hadden bewijzen een aantal middeleeuwse documenten en kaarten
    waarop het “Leen en Heerlijkheid van Beverencourt, genaemt het Blau Casteel”
    uitgebreid beschreven staat.

    Bezienswaardigheden

    Kasteel BulskampveldHet kasteel Bulskampveld werd op het eind van de 19de eeuw gebouwd.

    Het kasteel en zijn bosrijk park liggen tegenwoordig in het provinciaal domein Lippensgoed-Bulskampveld.

    De neogotische Sint-Amanduskerk dateert uit 1900

    Het gemeentehuis werd in neogotische stijl gebouwd in het begin van de 19de eeuw.


    Keersluis Beernem

    Keersluis Beernem : foto : Panoramio Marcel Vanalderweire

    14-06-2011 om 20:19 geschreven door jakke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    30-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ename
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  







    Ename

    Start : Aan de kerk van Ename
    Afstand : 45km
    Bewegwijzering : Knooppunten Vlaamse Ardennen
    GPS : N50 51.296 E3 37.925


    DE ROUTE :

    Vanaf de kerk ga je richting grote baan links naar 86

    86-81-61-57-56-52-50-01-02-06-08-14-11-09-07-60-68-70-75-76-77-94-78-79-86

    Op de route :

    --Ename
    --Nederename
    --De Schelde
    --Hermelgem
    --Sint-Maria-Latem
    --Paulatem
    --Dikkele
    --Velzeke
    --Strijpen
    --Van den Borresmolen
    --Sint-Goriks-Oudenhove
    --De Bostmolen aan de zwalmbeek
    --Den Os
    --Rozebeke met zijn kathedraal
    --Windmolen in de Zwalmstreek
    --De “Haaghoek”,bekend van de Ronde van Vlaanderen--Sint-Kornelis-Horebeke
    --Horebeke
    --Boskant
    --Schatakker

    Ename
    De Sint-Laurentiuskerk. De kerk bevindt zich in het dorpscentrum. Het is een opmerkelijk monument. Het gebouw werd opgericht door Herman van Verdun omstreeks het jaar 1000. Gelegen op de grens tussen het Franse koninkrijk en het Ottoonse keizerrijk nam Ename op dat ogenblik een bijzonder strategische positie in. Met de bouw van de Sint-Laurentiuskerk wilde Herman van Verdun zijn trouw aan de keizer tonen, vandaar de stijl van de grote Rijkskerken.
    De archeologische site, 8 ha groot, gesitueerd in de Scheldemeersen. Hier zijn de grondvesten bewaard van de Ottoonse burcht, de handelsnederzetting en de Sint-Salvatorabdij


    Meer nog dan de "Driesmolen" ligt de "Molen Van den Borre" verzonken in een uniek landschap. Deze molen is geïntegreerd in een kleine, gesloten hoeve. Het landschap is met zijn omzoomde weiden een van de weinige ongeschonden watermolensites in Oost-Vlaanderen. Gelegen op de Traveinsbeek, langs de Molenbeekstraat, driehonderd meter ten zuiden van de kerk van Strijpen, heeft deze traditionele boerderijmolen de geschiedenis in steen en stof verstild.

    De Bostmolen, ook wel gekend als de Machelgemmolen, kan je vinden in een zijstraat van de weg tussen Munkzwalm en Zottegem (vlak voor de spoorwegovergang naar rechts).
    Aanvankelijk blijken hier twee molens te zijn geweest: een graanmolen en een oliemolen, een combinatie die wel vaker voorkomt bij de Zwalmmolens. In 1571 werden de beide molens door Kerstiaen Keymeulen in pacht gehouden van jonkheer Joos van Courtewijle, gouverneur van Oudenaarde. De oliemolen stond aan de overzijde van de beek. Het gebouw was gedateerd "1630" door middel van muurankers in de geveltop en werd kort na 1933 afgebroken.


    Rozebeke
    Het dorpje heeft een merkwaardige kerk, ook gekend als "De Kathedraal van de Zwalmstreek". Men men vindt er twee stijlen terug: de Romaanse en de gotische. Het gotische deel dateert uit de 15de eeuw; het Romaanse deel is wat ouder. Kenmerkend zijn de twee "kruisen" op zijn toren.
    Het dorp is bekend als bedevaartsoord ter genezing van "pest" en "roos".

    Horebeke
    De streek is gekend omwille van zijn panoramische vergezichten, uitgestrekte weilanden, een aantal wind- en watermolens (o.a. de Tissenhove- en Moldergemmolen) maar ook door de Geuzenhoek (Korsele) die zich op een paar kilometer van de Horebeekse dorpskom bevindt.

    Archaeological site & Heritage Center
    Archaeological site & Heritage Center Foto ; Karakt

    30-05-2011 om 16:44 geschreven door jakke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    20-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Joris-Winge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  







    Sint-Joris-Winge


    Start : Aan de kerk van Sint-Joris-Winge
    Afstand : 43 km
    Bewegwijzering : Knooppunten Hageland
    GPS : N50 54.489 E4 52.575


    DE ROUTE :

    Mooie route die afwisselende landschappen laat zien en ook niet helemaal vlak is

    23-96-22-20-99-98-65-05-73-95-47-79-78-77-23

    Vertrek aan de kerk links de Leuvensesteenweg richting Diest,even verder rechts de
    Halensebaan en terug rechts de Glabbeeksesteenweg en zo kom je op de route en volg je bordje 23

    Op de route :

    --Sint-Joris-Winge
    --Kasteel Leenberg
    --Lubbeek
    --Kasteel van Horst
    --Horsthoeve
    --Houwaart
    --Tienbunderbos
    --Tielt
    --Ralisbroek
    --Sint-Martenskerk
    --Molenbeek-Wersbeek
    --Muggenberg
    --Kapellen
    --Oude en nieuwe watertoren
    --Krimmelbos
    --Meensel-Kiezegem
    --Kiezegem
    --Start

    Sint-Joris-Winge ligt in het Hageland aan het kruispunt van de weg van Leuven naar Diest met de weg van Tienen naar Aarschot. Door zijn ligging heeft Sint-Joris-Winge zich ontwikkeld van een landbouwdorp tot een landelijk woondorp. In het westen van de deelgemeente, aan het kruispunt van de oude wegen tussen Leuven, Diest en Halen, ligt het kleine gehucht Gempe. De Winge, een zijtak van de Demer, vormt een deel van de westgrens van de deelgemeente.

    Het dorp is vooral bekend omwille van het commerciële winkelcentrum Het Gouden Kruispunt, gelegen aan het kruispunt van de N223 en de N2 in Sint-Joris-Winge, een deelgemeente van Tielt-Winge. Het winkelcentrum groepeert 59 handelszaken op een oppervlakte van 15 hectaren. De eerste zaak opende op 31 mei 1986.

    Bezienswaardigheden

    --Sint-JoriskerkDe classicistische Sint-Joriskerk uit de tweede helft van de 18de eeuw. De zijbeuken zijn neoclassicistisch en zijn van latere datum. Het kerkorgel werd in 1982 beschermd als monument.

    --De voormalige pastorie dateert uit 1753. De pastorie heeft een voortuin en is omheind met een hoge muur met poort.

    --Het kasteel dateert uit 1648 en is gebouwd in renaissancestijl. Rond 1830 werd het kasteel verbouwd en gerestaureerd en werd het park aangelegd. In 1962 werd het kasteel met het park beschermd als landschap.

    --In het gehucht Gempe, aan de Winge, ligt de Gempemolen die in 1944 beschermd werd als monument.

    --Ook de afspanning De Drie Haringhe in hetzelfde gehucht werd in 1975 beschermd

    Molenbeek-Wersbeek ligt in het Hageland en bestaat uit de dorpen Molenbeek en Wersbeek die steeds samen een eenheid hebben gevormd.

    Wersbeek wordt voor het eerst vermeld in 1192 als Warsbeck en betekent ruwe beek. De naam Molenbeek verwijst naar de reeds bestaande watermolen langs diezelfde beek, de huidige Pijnbeek.

    De parochie Wersbeek werd reeds vermeld in 1225 in een pauselijke bul waarbij het begevingsrecht toekwam aan de abdij van Heylissem. In Molenbeek was er in de 13e eeuw een kapel met een eigen bedienaar.

    Het Kasteel van Horst in het groene Hageland is sprookjesachtig mooi. Iedereen die deze waterburcht ziet, is op slag verliefd.
    Het kasteel is prachtig van ver, maar de toestand ervan is verre van mooi: het hout in het dak is aan het rotten, de kapel zakt weg van de toren en de toren vertoont een grote barst..




    Kasteel van Sint-Joris-Winge : Foto ;Tobias Ceulemans

    20-05-2011 om 22:03 geschreven door jakke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    14-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brasschaat 44
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  







    Brasschaat 44


    Start :Aan de kerk van Brasschaat
    Afstand : 44 km
    Bewegwijzering : Knooppunten Antwerpen
    GPS :N51 17.409 E4 29.545


    DE ROUTE :

    Vanaf de kerk volg je bordje richting 35

    35-11-39-38-73-74-79-85-14-76-77-13-96-78-34-33-32-35


    Op de route :

    --Brasschaat
    --Algemeen Ziekenhuis
    --Eikelenberg
    --Oude Gracht Dom
    --Kapellenbos
    --Fort van Ertbrand
    --Mastenbos
    --Elzenbos
    --Heuvels
    --Gemeentelijke begraafplaats
    --Kapellen
    --Zilveren hoek
    --Sint Mariaburg
    --Ekeren
    --Hof De Bist
    --Zwaantjeshoek
    --Zand


    De geschiedenis van Brasschaat begint al heel vroeg. Waarschijnlijk hadden de Kelten er al nederzettingen. Later werd de Kempen samen met Brasschaat ingenomen door de Romeinen. Na archeologisch onderzoek is gebleken dat de Miksebaan waarschijnlijk vroeger een Romeinse heirbaan was. De Laarse Beek, nu nog de grens met Schoten, was de vanuit de Romeinse tijd daterende grens tussen het bisdom Luik en het bisdom Kamerijk.

    Brasschaat heeft een rijk militair verleden waar nu nog altijd sporen van zijn te zien: de antitankgracht, het Fort van Brasschaat, het Kamp van Brasschaat, het Klein en het Groot Schietveld, de vele bunkers...

    Brasschaat is ook wel bekend als de gemeente der parken. Hoewel de hoeveelheid bossen en parken tegenwoordig al hard verminderd is in vergelijking met vroeger kan nog steeds gezegd worden dat Brasschaat er rijk aan is. Enkele grote en noemenswaardige bossen, natuurgebieden en parken: het Park van Brasschaat, het Klein Schietveld, het Groot Schietveld, De Inslag, De Uitlegger, het Peerdsbos en Domein de Mik.

    Het Fort van Ertbrand is een fort dat deel is van de Stelling van Antwerpen. De beslissing tot bouwen werd genomen op 30 maart 1906 door de regering De Smet de Naeyer. Op 14 februari 1907 werd het onteigeningsplan goedgekeurd. Het is een fort van tweede orde met samengevoegde caponnières, hetzelfde type als het fort van Breendonk. De totale oppervlakte beslaat 17 hectare en werd opgericht door de firma Bolsee uit Antwerpen. Voor de bouw werd er een speciaal ontsluitingsspoor van Stabroek naar Putte aangelegd voor de aanvoer van bouwmaterialen vanuit de haven van Lillo.

    Boven de ingang is een betonnen plaat ingemetseld waar het jaar 1912 op staat, waarschijnlijk het jaar wanneer het fort grotendeels klaar was en de eerste manschappen zich er konden vestigen.

    In augustus 1914 was het fort op volle sterkte toen er ongeveer 500 manschappen waren gelegerd. Deze stonden onder het bevel van Kommandant Jean Vogels. Veel actie was er uiteindelijk niet want het fort werd ontruimd toen Antwerpen bezet werd door de Duitsers. De Kommandant Jean Vogels werd op 19 oktober 1923 benoemd tot Ere-Majoor. In 1917 werd het fort deel van de Duitse verdediginslinie.

    Tegenwoordig is het fort in privé-bezit waardoor het onmogelijk is om het van dichterbij te bekijken. Tevens is het één van de belangrijkste overwinteringsplaatsen voor vleermuizen van Europa.

    Het domein 'Hof de Bist'
    Het domein, dat zich toen uitstrekte over 19,5 ha, ligt te Ekeren langs de Veltwijcklaan nabij het spoorwegstation van de lijn Antwerpen-Essen. Het prachtige gelijknamige wandelpark (12 ha) vormt een groene zone tussen Ekeren-dorp en de gehuchten Sint-Mariaburg en Donk. Deze oase van rust en groen in het hartje van het district, werd zo gevrijwaard van eventuele verdere verkaveling en kon aangewend worden voor het welzijn van de hele Ekerse gemeenschap.




    Rechtover de kerk ligt het park van Brasschaat

    14-05-2011 om 16:30 geschreven door jakke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    23-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lommel KP
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  






    Lommel KP


    Start :Aan de kerk van Lommel
    Afstand : 60km
    Bewegwijzering : Knooppunten Limburg en Noord Brabant
    GPS : N51 13.703 E5 18.894
    Sint-Pieters-Bandenkerk -Kerkplein-Lommel

    DE ROUTE :

    229-265-264-266-268-267-260-232-76-23-24-20-21-87-25-226-225-222-221-228-229

    Je start aan de kerk en gaat de straat “Einde” in,daarna Karrestraat en je bent op de route en volg je knooppunt 229

    Op de route :
    --Lommel
    --De zandputten
    --Pijnven rijksbos
    --Kattenbosserheide
    --Kanaal
    --Nyrstar -zinkfabriek
    --Stevensvennen
    --Blauwe kei en het kanaal ven Beverlo
    --Lommel werkplaatsen
    --Russendorp
    --Stevensbergen
    --Boscheind
    --Vakantiecentrum “De zwarte bergen”
    --Weebosch
    --Lage Berkt
    --Loo
    --Vossemeren
    --Heuvelse heide
    --Lommel kolonie
    --Hageven
    --Grote Barreel

    Lommel is een plaats en een stad in de provincie Limburg in België. De Kempense stad telt sinds 2010 33.000 inwoners en behoort tot het kieskanton en het gerechtelijk kanton Neerpelt.

    Naast woonkernen kent de stad Lommel ook een aantal natuurgebieden, zoals het natuurgebied De Watering, de Lommelse Sahara, en talrijke bossen en heidegebieden. Lommel is de derde winkelstad van Belgisch-Limburg met een handelscentrum en het winkelcentrum De Singel. Van belang is het zilverzand dat hier gewonnen wordt ten behoeve van de glasindustrie. Sommige zandwinningsgroeven zijn getransformeerd in natuurgebieden en recreatieterreinen.

    De stad Lommel ligt op de waterscheiding van de stroomgebieden van Schelde en Maas, en binnen deze stroomgebieden van Nete respectievelijk Dommel.

    De stad Lommel kent wel een dertigtal kapelletjes die over de diverse buurtschappen verspreid zijn.

    Sint-Petrus'-banden of Sint-Pieters-banden is het feest van de bevrijding van Petrus. Het wordt gevierd op 1 augustus.

    De bevrijding van de apostel Petrus wordt beschreven in hoofdstuk 12 van het bijbelboek Handelingen. Petrus was door Herodes gevangengenomen en sliep tussen twee soldaten aan wie hij met twee kettingen (de 'banden') was vastgeketend. Er verscheen een engel die hem wakker maakte en hem zei om hem te volgen. De ketenen werden verbroken, twee wachtposten werden gepasseerd, en de ijzeren poort van de gevangenis ging vanzelf open. Toen ze op veilige afstand waren, verdween de engel en merkte Petrus dat het bezoek van de engel geen droom was, maar zich werkelijk had afgespeeld.

    De Duitse militaire begraafplaats (Deutsche Kriegsgräberstatte) is een begraafplaats te Kattenbos in de Belgische gemeente Lommel. Hier rusten Duitse soldaten die gesneuveld zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast ligt hier een kleiner aantal soldaten begraven die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen. Het is, wat betreft de Tweede Wereldoorlog, het grootste Duitse soldatenkerkhof buiten Duitsland in West-Europa. Per jaar trekt dit kerkhof tussen de 25.000 en 30.000 bezoekers.

    Russendorp is een afgelegen nederzetting in de gemeente Lommel. Deze bevindt zich ten noordoosten van de buurtschap Blauwe Kei, aan de noordzijde van het Kempens Kanaal.
    Russendorp bevindt zich in een spits toelopend stuk Bergeijkse Heide dat eertijds tot de Nederlandse gemeente Bergeijk behoorde maar in 1843 met België werd uitgeruild tegen een strook van de Bladelse Heide. Er ontstond een kleine nederzetting van mensen die de heide aldaar gingen ontginnen maar zover van hun dorpen verwijderd waren dat ze tijdelijke woningen bouwden van zoden, bestaande uit pitrus. Met inwoners van Rusland heeft de naam dus niets van doen.

    Russendorp valt tegenwoordig gedeeltelijk in de gemeente Lommel en Mol.




    De startplaats

    23-04-2011 om 19:48 geschreven door jakke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (10 Stemmen)
    18-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dussen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  






    Dussen


    Start : In Dussen op het vrijheidsplein
    Afstand : 44 km
    Bewegwijzering :
    GPS : N51 43.859 E4 57.719


    DE ROUTE :

    Een landelijke en platte route

    --Dussen met kasteel
    --Peerenboom
    --Hank
    --Dussen-buitendijk : keersluis uit 1699
    --Kille
    --Papsluis bij Fort Bakkerskil
    --Werkendam
    --Nonnegatsewiel
    --Kerkeinde
    --Merwedebrug
    --Sleeuwijk + jachthaven
    --Natuurgebied uiterwaard Oudendijk
    --Oudendijksche Gat
    --Oude scheepswerf
    --Woudrichem
    --Langs de Maas
    --Rijswijk
    --Uitwijk
    --Eng
    --Waardhuizen
    --Almkerk met ijsbaan
    --Korn

    Het dorp Dussen is vernoemd naar het gelijknamige riviertje. De naam zou afgeleid zijn van het Oudgermaanse dosôn, dat ruisen of stromen betekent. Aldus werd het riviertje aanvankelijk met Dussan of Dusna aangeduid

    Muilkerk
    De eerste bakstenen kerk van Muilkerk deteert van ongeveer 1200. Tufsteen werd niet aangetroffen en aan te nemen valt dat de voorganger van deze kerk -indien ooit bestaand- van hout geweest is. Nadat de kerk van Muilkerk in 1421 was verwoest, werd op de fundamenten ervan een nieuwe kerk gebouwd. Deze lag enigszins excentrisch, omdat door de Sint-Elisabethsvloed de loop der Dussen sterk was gewijzigd.

    Kasteel
    Dussen beschikt al sinds 1331 over een eigen kasteel. In 1378 werd de oorspronkelijk donjon door Arend van der Dussen verbouwd tot een slot, dat in het Hollands-Brabants grensgebied lag en voor die tijd zeer modern werd aangelegd. In de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel zwaar beschadigd. Na de restauratie in 1953 deed het kasteel lange tijd dienst als gemeentehuis van de nu opgeheven gemeente Dussen. Een van de bekendste bewoners van het kasteel was Rolina Solingar, een bijzonder excentrieke vrouw. Ze liet zich gedurende de nacht bewaken door zes mannen uit het dorp Dussen, die in de galerij de wacht moesten houden. Voor haar ezel was een torenkamer beschikbaar. De schrijver Antoon Coolen schreef over haar het boek De Vrouw met de Zes Slapers

    Het fort Bakkerskil
    Gebouwd in 1878-1880, met een bomvrij gebouw, in plaats van een zuidelijker gelegen batterij uit 1847. Het ligt op de Schenkeldijk ten zuidoosten van Werkendam ter afsluiting van dezelfde dijk en bescherming van de voorgelegen Papsluis, een inundatiewaaiersluis. Het werk is in goede staat.

    Papsluis in de Schenkeldijk is een typische inundatiewaaiersluis uit 1815 in de Schenkeldijk, ten zuiden van het Werk aan de Bakkerskil. Het werk is in vrijwel originele staat.


    18-04-2011 om 20:50 geschreven door jakke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    05-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint – Niklaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen








    Sint – Niklaas


    Start : Op de grote markt of aan het station
    Afstand : 47 km
    Bewegwijzering :Knooppunten Waasland
    GPS : N51 09.882 E4 08.345


    DE ROUTE :

    Men volge het bordje naar 36
    36
    -83-85-87-92-30-31-26-32-37-38-41-47-79-76-44-45-36


    Op de route :

    --Sint-Niklaas
    --Kon. Fabiolapark
    --Oude spoorweg Mechelen -Terneuzen
    --Sint-Pauwels
    --Kapel ter ere van de H. Jozef
    --Roomanmolen
    --Standbeeld "De Molenaar"
    --Kwakkel
    --De Axlandhoeve, B&B
    --Puivelde
    --station sinaai
    --Boskapel
    --Heesdonk
    --Waasmunster
    --Hert
    --Heimolen
    --Sombeke en zijn dries
    --Durme
    --Mirabrug
    --Tielrode-veer
    --Monument Veerman Tielrode
    --Kapel van de mooie liefde
    --Verkeerswisselaar van Temse
    --Kapel van de mooie liefde
    --Waaslandshoppingcenter
    --Reinaert De Vos
    --Kasteel Walburg, Sint Niklaas
    --Grote Markt, Sint-Niklaas

    Sint-Niklaas
    is de dynamische hoofdstad van het Waasland. De stad heeft een ruim onderwijsaanbod, een uitgebreid kernwinkelgebied, musea, monumenten en een uitgebouwde medische dienstverlening. Sint-Niklaas is ook een cultureel trefpunt en een stad van evenementen. In de deelgemeenten is het aangenaam wandelen en fietsen. Sint-Niklaas is van alle markten thuis.

    In het hart van het Waasland, gelegen tussen Gent en Antwerpen, zet Sint-Niklaas de trend. Ook wie nooit eerder de stad ontdekte, heeft geen excuus meer.

    De Grote Markt, het bruisende hart van het nieuwe Sint-Niklaas, oogt mooier dan ooit. Het grootste gelijkvloerse winkelcentrum van ons land opende de deuren aan de stadsrand. In de stadskern popelen tal van originele winkels en gezellige cafeetjes om jou hun schatten te laten ontdekken en proeven. Het is dan ook het moment om een bezoek aan Sint-Niklaas te brengen. Je zal wel een heel goeie smoes moeten verzinnen om niet van onze aanstekelijke sfeer te komen genieten.

    Sint-Nicolaaskerk
    Deze kerk kan niet anders dan op het Sint-Nicolaasplein liggen, op een steenworp van de Grote Markt. Zij dateert uit de dertiende eeuw en pronkt met een fraai interieur en een verbluffende kerkschat (betalend). Ze is dagelijks vrij toegankelijk tussen 9.00 en 11.30 uur.

    Onze-Lieve-Vrouw-kerk
    Op het gelijknamige plein in het stadscentrum staat deze monumentale kerk uit de periode 1840-1896. Boven op de toren prijkt een zes meter hoog, verguld Mariabeeld. De kerk, getooid met magnifieke muurschilderingen, is op weekdagen gratis toegankelijk van 9.00 en 11.30 uur.

    Kasteel Walburg
    De prachtige waterburcht is gelegen in het R. De Vidtspark en is het makkelijkst bereikbaar langs de Walburgstraat. Ze herbergt o.a. een taverne en een heerlijk terras naast multifunctionele ruimten. Tel. 03 766 21 15.

    De Roomanmolen
    is een windmolen in de gemeente Sint-Gillis-Waas, in de deelgemeente Sint-Pauwels.
    De Roomanmolen werd gebouwd in 1847. Het is de hoogste stenen windmolen van Vlaanderen. De molen is genoemd naar de molenaarsfamilie die er in 1896 eigenaar van werd. De Roomanmolen deed in het verleden dienst als olie- en moutmolen, maar ook als graan- of korenmolen.
    De molen is gerestaureerd en maalvaardig gemaakt. Hij is op geregelde tijdstippen voor het publiek toegankelijk.

    De Mirabrug
    is een brug over de Durme, op de grens van de Belgische gemeenten Hamme en Waasmunster. Ze werd gebouwd in de periode 1896-1900.

    De brug kreeg haar naam en bekendheid dankzij de speelfilm Mira, de verfilming uit 1971 van het boek De teleurgang van de Waterhoek van Stijn Streuvels door Fons Rademakers, met Willeke van Ammelrooy en Jan Decleir in de hoofdrollen. Het script was van Hugo Claus



    Foto :Koen De Langhe

    05-04-2011 om 21:40 geschreven door jakke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    26-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adinkerke
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  






    Adinkerke


    Start : Op het stationsplein in Adinkerke
    Afstand : 34 km
    Bewegwijzering :Knooppunten Westhoek en Kust
    GPS : N51 04.654 E2 35.994
    Stationsplein 3 8660 Adinkerke, De Panne


    DE ROUTE :

    01-10-12-13-14-72-73-19-68-05-65-01
    Vertrekken doen we op het stationsplein aan “De Verloren Gernoare” en rijden naar richting hoofdweg N34 -->knooppunt 1

    Op de route :
    --Adinkerke Military Cementery
    --E40
    --Nieuwpoorthoek
    --Bulskamp
    --Draaibrug
    --Korte wilde
    --Steenkerke met militaire begraafplaats
    --Nieuwstad
    --Kersenboomgaard
    --Veurne
    --Kanaal Veurne-Nieuwpoort
    --Vliegbasis Koksijde
    --Koksijde
    --Hoge Blekker
    --Koksijde-Bad
    --Sint-Idesbald
    --Natuurreservaat “Houtsaegerduinen”
    --De Panne
    --Calmeynbos
    --Duinhoek met militaire begraafplaats
    --Plopsaland

    Adinkerke is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de kustgemeente De Panne. Het dorp ligt in de Westhoek, dicht bij de grens met Frankrijk. Adinkerke ligt op een drietal kilometer van de kust, aan het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke. Ten westen van de dorpskern, richting Frankrijk, ligt een duinengordel, de rest van het grondgebied is poldergrond.

    Adinkerke is vooral gericht op wonen. Naast lokale winkels heeft de plaats vanwege zijn ligging dichtbij de grens een opmerkelijk hoog aantal tabakswinkels en tankstations, die vooral geconcentreerd zijn rond het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke.

    Bezienswaardigheden
    In Adinkerke bevindt zich het pretpark Plopsaland, voorheen de Meli.

    De Militaire begraafplaats Adinkerke, bestaande uit een Belgische militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog en een Brits militair kerkhof met graven uit beide wereldoorlogen.

    De rooms-katholieke parochie en kerk zijn genoemd naar Sint Audomarus. De Sint-Audomaruskerk is een neogotische hallenkerk. De romaanse kerktoren dateert deels uit de 12de eeuw.

    Het NMBS-station van De Panne ligt in Adinkerke en werd gebouwd in 1913. Adinkerke is tevens het eindpunt van de kusttram, die in Knokke start. Er is ook een plan voor een lightrail- of tramverbinding via het bestaande spoor van hier naar Duinkerke in Frans-Vlaanderen

    Vliegbasis Koksijde (B Koks), ICAO: EBFN, is een militair vliegveld van de Belgische luchtmacht gelegen in Koksijde en Veurne, op een tweetal kilometer van de Belgische kust. Het is de thuisbasis van het 40ste smaldeel, dat opereert met Sea King-helikopters voor zijn Search and rescue-opdracht en bekendheid verwierf bij het bredere publiek door de serie en film "Windkracht 10". Tevens fungeert de basis als helikopterhaven van de marine, die gebruikmaakt van Alouette III-helikopters. Vanaf Maart 2012 worden de in 2007 bestelde NH-90 helikopters gebouwd door NHIndustries geleverd ter vervanging van de Sea King helikopters. Vier toestellen met SAR-lay-out worden in Koksijde voorzien.

    Natuurreservaat Houtsaegerduinen
    Het Vlaams natuurreservaat Houtsaegerduinen en Kerkepannebos (samen 86 ha) ligt ingesloten tussen de bewoning van De Panne en St.-Idesbald. Het voorheen grotendeels open en vochtige duingebied is momenteel sterk verdroogd en dichtgegroeid met natuurlijk duinstruweel (struiken en jonge bomen). In het Kerkepannebos staat het behoud van het oude boskarakter centraal. Meer informatie vindt u in de gratis reservaatfolder. Het Kerkepannebos en de corridor langs het Kerkepannepad zijn het gehele jaar vrij toegankelijk voor bezoekers met respect voor de natuur.


    Eeuwenoude Sint Audomariskerk Adinkerke - Centuries old church
    Sint Audomariskerk Adinkerke
    foto :johandegrieck

    26-03-2011 om 17:31 geschreven door jakke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    08-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoeselt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  







    Hoeselt


    Start : Aan de kerk van Hoeselt
    Afstand : 42 km
    Bewegwijzering : Knooppunten Limburg
    GPS :N50 51.006 E5 29.305


    DE ROUTE :

    125-126-106-105-103-84-85-108-109-119-123-125 (Afslag Hoeselt)

    Fietsen in Hoeselt is een aparte belevenis, een unieke mengeling van natuur en cultuur, alles binnen fietsbereik.
    Onderweg komt u meerdere aangename stopplaatsen tegen: een mooie plek om te picknicken, een typisch dorpscafé, een gezellige taverne...


    Op de route :

    --De kerk van Hoeselt
    --Het station
    --Worm
    --Hasselbos
    --Kruis
    --Romershoven
    --Jogenbos
    --Krijt
    --Beverst
    --Heibos
    --Schoonbeek
    --Kuilenveld
    --Gansbeek
    --Bilzen
    --droogbroekstraat terug naar start


    Hoeselt
    bevindt zich in de regio Vochtig Haspengouw. De kern van Hoeselt leunt nog aan bij het meer stedelijke Bilzen maar het grondgebied van de gemeente ten zuiden van de kern heeft alle kenmerken van een ruraal landschap van vochtig Haspengouw: natuurlijke valleien, reliëfverschillen met valleihellingen, kasteeldomeinen met bossen, lintbebouwing, fruit en graslanden. De landschappelijke belevingskwaliteit kan, naar Vlaamse normen, als hoog beschouwd worden.

    Gelegen dicht bij het "Romeinse" Tongeren werden ook in het huidige Hoeselt heel wat overblijfselen ontdekt uit de Romeinse tijd. Uit de moederparochie Hoeselt ontstonden later 7 afhankelijke kerken: Sint-Huibrechts-Hern, Vliermaal, Beverst, Romershoven, Schalkhoven, Werm en Alt-Hoeselt. In 1066 kwam de parochie Hoeselt in handen van de kapittelheren van Hoei. Hoeselt heette toen nog Housle (Hus + Lo: huis bij het bos). De bossen werden in de 12de en 13de eeuw ontgonnen en gecultiveerd.

    Hoeselt was later een deel van het koninklijk Frankisch gebied en kwam dra onder het directe bestuur van de prins-bisschop van Luik. Het centrum - met het driehoekig dorpsplein (dries)- en de motheuvel getuigen nu nog van dit verre Frankisch verleden.

    Bezienswaardigheden

    Het domein Burghof, met daarin twee oorspronkelijk gescheiden kastelen
    het Bethaniakasteel en het kasteel de Brouckmans


    foto: Horecagids

    08-03-2011 om 21:33 geschreven door jakke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    08-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kampenhout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  







    Kampenhout

    Start :Aan de kerk van Kampenhout
    Afstand :54 km
    Bewegwijzering : Knooppunten Dijleland
    GPS : N50 56.496 E4 32.946

    DE ROUTE :

    06-05-39-12-34-52-53-51-50-17-16-15-37-94-98-97-20-07-06

    We starten op de parking recht tegenover de kerk in Kampenhout waar op het plein ook een standbeeld staat van “De Witloofboer”
    Je zou deze route ook een stuk gordelroute kunnen noemen want je komt namen van dorpen tegen die (althans ik toch) nog nooit gehoord heb.
    Een landelijke route met veel verassende aspecten van diverse aard,zowel kastelen als vliegtuigen

    Op de route :
    --Kampenhout
    --Berg
    --Nederokkerzeel
    --Humelgem
    --Opgepast Laagvliegers (Zaventem)
    --Kortenberg
    --Nossegem
    --Zaventem
    --Sint-Stevens-Woluwe
    --Sterrebeek
    --Moorsel
    --Vrebos
    --Everberg
    --Meerbeek
    --Veltem-Beisem
    --Wilder
    --Buken
    --Weisetter en het sas
    --Vierstraten
    --Relst
    --Kampelaar

    Kampenhout
    België is, na Frankrijk, de belangrijkste witloofproducent ter wereld. De opbrengst van het witte goud komt hoofdzakelijk uit Midden-Brabant.

    Rond 1850 lukte de hoofdhovenier van de toenmalige kruidtuin "Botanique" te Brussel, de heer Frans Breziers, er in om witloof met krop te kweken en hielp zo het huidige witloof ontstaan. Een tiental jaar later vindt de groente vlot zijn weg naar de Brusselse markten en zorgt voor een explosie van kwekers. Aanvankelijk was dit rond Schaarbeek en Haren, later ook in Zaventem, Melsbroek en met belangrijk centrum Kampenhout.

    De traditionele grondteelt, bijna verdrongen door de onvermijdelijke opkomst van hydrocultuur, eist nog steeds hard en arbeidsintensief werk maar is niet meer te vergelijken met het noeste werk in wind, regen en koude tijdens de wintermaanden van weleer.

    Het witloofmuseum is ontstaan en gegroeid uit een tijdelijke tentoonstelling die ingericht werd voor Open Monumentendag in 2000.
    De doelstelling bij de inrichting van het museum was het bewaren van het verleden voor de toekomst. Een werkgroep, samengesteld uit deskundigen, boog zich over de inhoud en het concept.

    Het museum brengt een overzicht van het ontstaan van het witloof, de witloofplant, het witloofkot met
    de sociale en culturele impact van de witloofteelt
    het agrarisch aspect
    de zaadcultuur
    de witlooflaag en zijn verwarmingssystemen
    de witloofverkoop (verpakking, veiling, export)
    de hydrocultuur
    de witloofgastronomie

    Het witloofmuseum is gevestigd in een deel van de oude gebouwen van de voormalige Tuinbouwveiling TVK aan de Leuvensesteenweg 22 te Kampenhout.
    In het gebouw, dat toegankelijk is voor personen met een fysische handicap, werd tevens de 'Toeristische Dienst' ondergebracht. De nabijheid van het kanaal Leuven-Dijle en de aanwezigheid van tal van fiets- en wandelroutes zorgen ervoor dat het Witloofmuseum een ideale vertrekbasis vormt om het Dijleland en de Groene Gordel verder te ontdekken

    Nationale luchthaven Zaventem
    De bakermat van de nationale luchthaven ligt in Evere. Tijdens W.O. I (1914-1918) begon de Duitse bezetter daar met de aanleg van een ‘vliegveld’, omwille van de nabijheid van de hoofdstad, de verbinding met de Haachtsesteenweg en het vlakke terrein.
    Na W.O. I kwam dit vliegveld in handen van de Belgische luchtmacht.

    De burgerlijke luchtvaart verhuisde naar Haren, dat in 1921 werd aangehecht bij Brussel-stad. Het vliegverkeer groeide zo explosief dat Haren te klein werd.
    Op het eind van de jaren dertig kocht het Ministerie van Defensie grond in Melsbroek om er een nieuw vliegveld aan te leggen.
    Kort erna brak de Tweede Wereldoorlog uit en tijdens de bezetting bouwden de Duitsers Melsbroek uit als luchthaven.
    Pas in de jaren vijftig werd Zaventem door de Belgische regering als vestigingsplaats gekozen voor een nationale luchthaven. Ook Melsbroek was te klein geworden, zeker met het oog op de verwachte bezoekersstroom voor de Wereldtentoonstelling van 1958 te Brussel.

    De gebouwen en gronden in Melsbroek werden ter beschikking gesteld van de luchtmacht.

    Het luchthavengebouw te Zaventem is in 1956-1958 gebouwd naar het ontwerp van Maxime Brunfaut (projectleider), Georges Bontinck en Jos Moutschen. Men ging daarbij uit van een maximumcapaciteit van 6 miljoen passagiers per jaar. De jaren ’50 werden gekenmerkt door een ongebreideld geloof in de technische vooruitgang. Dat optimisme vertaalde zich ook in de bouwkunst : er werd volop gebruik gemaakt van materialen zoals aluminium, beton, staal en glas. Parel aan de kroon is de transithal, een ruimte van 100 m lang, 55 m breed en 18 m hoog, overspannen door een gebogen dakstructuur volledig uit aluminium.

    Deze was samengesteld uit vier secties met in totaal acht ellipsvormige vakwerkspanten. De aan drie zijden transparante hal opende zich naar de tarmac met een zelfdragende, geknikte aluminium glaswand van 1800 m². Door de jaren heen raakte het oorspronkelijke gebouw ingekapseld in nieuwe uitbreidingen en aanpassingen. Veel van de oorspronkelijke aankleding ging daarbij verloren of werd aan het gezicht onttrokken. In 1994 werd Pier B in gebruik genomen waardoor 21 miljoen passagiers per jaar konden verwerkt worden.

    Als start voor een nieuwe toekomst, werd door uitbater BIAC Pier A geopend op 15 mei 2002. Dit nieuwe complex moet in de eerste plaats zorgen voor een vlottere doorstroming en meer comfort voor de reizigers.

    Op jaarbasis kan Pier A 25 miljoen passagiers verwerken, wat ruimschoots voldoende moet zijn om de verwachte reizigerstoevloed in de komende tien jaar op te vangen. Behalve de nieuwe Pier wordt te Steenokkerzeel een Higtech verkeerstoren van 65 m. hoog voorzien. Deze toren wordt ruim 20 meter hoger dan de oude waardoor de luchtverkeersleiders een optimaal zicht krijgen op alle startbanen, gates en grondbewegingen.



    Kampenhout De streek van het Witlof
    Foto : Tour de Frans

    08-02-2011 om 21:42 geschreven door jakke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    25-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Puurs
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  






    Puurs
    Scheldedijkroute


    Start :Puurs station
    Afstand : 44,3 km
    Bewegwijzering :fietsknooppunten Antwerpen en Scheldeland
    GPS : N51 04.627 E4 16.925
    Spoorwegkaai,Puurs


    DE ROUTE :

    80-37-36-01-02-03-05-06-08-76-67-10-11-66-88-81-80

    Als we voor het station staan naar rechts de spoorwegkaai door en op het einde links de spoorweg oversteken en direkt rechts en je zit op de route
    Veiligheid: Allemaal rustige wegen, op zondag kan het druk zijn langs de Schelde.

    Wie houdt van fietsen langs kanalen zit hier op de juiste route.
    Scheldedijkroute heeft niet voor niets zijn naam gestolen, km's fietst men langs de Schelde.
    Het startpunt van de route is Puurs
    Persoonlijk vind ik het startpunt in Puurs het beste, vanaf hier fietst men langs landelijke en rustige wegen tot aan de Schelde, langs die landelijke wegen is bijna niets van logistiek voorzien. Langs de Schelde is het heerlijk fietsen, let wel: op zondagnamiddag kan het daar behoorlijk druk zijn, de bocht in Mariekerke is zeker een bezienswaardigheid, hier zijn ook terrasjes genoeg.

    Wie verder fietst kan eventjes de Scheldedijk affietsen en een bezoek brengen aan Branst of iets verder in Weert.
    Af en toe ziet men ook fietsers aan de overzijde van de Schelde fietsen, daar is ook een fietspad voorzien en komen er ook fietsroutes langs.

    Aan de brug van Temse waar men onderdoor fietst heeft men een prachtig zicht op Temse. Na een korte tussenstop voor een foto fietst men verder langs de Schelde om even verder halt te houden aan de Notelaer, wie de reeks Stille Waters gevolgd heeft weet wel waar over ik spreek. Het loont zeker de moeite hier halt te houden.

    Op de route :

    --Puurs station
    --Bornem-Eikevliet
    --Wintham
    --Hingene stadhuis
    --Kasteel van Ursel
    --d'Oude Poort
    --De Notelaer en Steendorp
    --De Schelde
    --Cafe Balkendere op de dijk
    --temse brug
    --Oud Sas te Weert
    --Weert en het muzeum “De Zilverreiger”
    --Branst
    --Mariekerke
    --Sint-Amands
    --'t Ebdiep
    --Graf E. Verhaere
    --Opdorp
    --3-provinciënpunt (Antwerpen ; Oost-Vlaanderen ; Vlaams-Brabant)
    --Middelpunt van Vlaanderen
    --Melis en het Kasteel hof te Melis
    --Lippelo
    --Domein 'Het Riet'
    --Watertoren Puurs

    Het station Puurs werd op 28 juli 1870 te Puurs samen met het Baanvak Mechelen-Bornem door de maatschappij Mechelen-Terneuzen (MT) op spoorlijn 54 geopend.
    Op 22 juli 1880 werd het via spoorlijn 52 met het station Dendermonde en op 8 augustus 1881 op dezelfde lijn met het station Boom verbonden. In 1948 werd het station door de NMBS overgenomen.

    In mei 1982 wordt het gedeelte van lijn 52 tussen Dendermonde en Puurs gesloten en kort daarna door de Belgische Vrienden van de Stoomlocomotief (BVS) overgenomen om er een toeristische stoomspoorlijn Dendermonde-Puurs te openen. Het stationnetje van de BVS ligt enkele meters naast het station daar waar de lijn naar Dendermonde aftakte.

    Op 15 oktober 2007 breekt er in het seinhuis dat in het station gevestigd is, brand uit door een kortsluiting: Bij een poging tot diefstal van koperdraad langsheen de lijn, komt een aardingskabel in contact met een stroomkabel. De schade is aanzienlijk en het treinverkeer op beide spoorlijnen is enkele dagen verstoord.

    Streekmuseum De Zilverreiger
    Het museum bevindt zich in de voormalige gemeentelijke jongensschool van Weert en kwam in 1969 tot stand op initiatief van de VVV Klein-Brabant/Scheldeland en van de Vereniging voor Heemkunde in Klein-Brabant. Het is gewijd aan de oude ambachtelijke bedrijven in de regio, met name aan de mandenmakerij, de Scheldevisserij, klompenmakerij, kuiperij, brouwerij, weverij en vlasbewerking. Daarnaast omvat het een bibliotheek met werken over verdwenen ambachten, een gezellige binnenkoer met kruidentuin en allerlei informatie in verband met de plaatselijke flora en fauna en is ook het Centrum van de Vlaamse Volkssportspelen hier gevestigd. Een bezoekje aan het museum kan eventueel afgerond worden in de eenvoudige herberg, waar streekbieren en een 'slijkneuskoekje' kunnen worden uitgeprobeerd. Het museum ligt in een mooi fietsgebied en biedt daarom ook rijwielen te huur aan.

    Het middelpunt van Vlaanderen
    Studenten van de faculteit Toegepaste Wetenschappen te Leuven kregen als opdracht van hun professor Van Der Waeteren het geografisch middelpunt van Vlaanderen te bepalen. Na zowat 120 uur ernstig werk onder leiding van adjunct-prof Piesens om de precieze grenzen van de vijf provincies vast te leggen en via GPS-metingen naar een satelliet werd het punt vastgesteld. Het ligt exact in het uiterste hoekje van Oost-Vlaanderen, op enkele meters afstand van Sint-Amands, maar toch in Opdorp. Wie het echt wil zien, gaat langs de Vekenstraat en Driehuizen tot aan het Drie-Provinciënpunt (Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Brabant), slaat daar linksaf tot het einde van Biesten. Daar op een tiental meters links van de weg en de beek, op het landbouwveld van boer De Keyser, ligt het geografisch middelpunt van Vlaanderen.

    Puurs - train station

    Puurs Station
























    Het Middelpunt van Vlaanderen

    25-01-2011 om 15:16 geschreven door jakke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    24-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Watervliet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen






    WATERVLIET 
    KREKENROUTE


    Start :Watervliet
    Afstand : 43 km
    Bewegwijzering :Fietsknooppunten Meetjesland
    GPS : N51 16.583 E3 37.581


    DE ROUTE :

    46-43-75-82-81-85-89-90-86-83-41-42-44-45-47-60-62-67-46

    We starten in de gemeente Watervliet en rijden door de Callusstraat richting knooppunt 46

    Het prachtige decor van de kreken en polders van het Meetjesland ten noorden van Gent is een ideale uitvalsbasis voor een unieke fietstrip. Langsheen de smalle en kronkelende polderpaden ontdek je de mooie vergezichten, de authentieke Vlaamse ‘boerendorpjes’ en het prachtige krekenlandschap.

    En dit allemaal flirtend met de grens van Nederland


    Op de route :

    --Watervliet
    --Sint-Jan-in-Eremo
    --Oostpolderkreek
    --Boerekreek
    --Sint-Laureins
    --Grenspaal 341
    --Vrouwehoekkreek
    --Blokkreek
    --Hollanderskreek
    --Hondseinde
    --Sint-Margriete
    --De Weegbrug
    --B&B De Molenkreek
    --Waterland-Oudeman
    --Veldzicht
    --Grenspaal 327
    --Stenenschuurbrug

    Water­vliet wordt genoemd in de charters van de Sint Pietersabdij in 1218. Het wilhelmietenklooster werd gesticht en gebouwd in 1249. Zoals alle noordelijke dorpen verdween ook Watervliet onder de vloed der zeegolven in 1377. In de 15de eeuw legden de families De Baenst en Lauwerijn betere dijken aan, waarvan de namen gebleven zijn.

    Bezienswaardigheden

    --Gemeentehuis van Watervliet

    --De Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk

    In Watervliet bevindt zich de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk (16e eeuw) die in de volksmond de ‘Kathedraal van het Noorden’ genoemd wordt.

    Het voormalig gemeentehuis dateert uit 1781, toen het ofwel nieuw gebouwd werd, of toen een bestaand schepenhuis grondig werd aangepast. Het gebouw was aanvankelijk losstaand, maar werd rond 1860 uitgebreid aan beide zijkanten.

    --De pastorie is een laat-classicistisch herenhuis uit 1774.

    --Ook een groot stuk van de dorpskom van Watervliet is als dorpsgezicht officieel beschermd.

    --De kiosk van Watervliet figureert in de intro's en outro's van het programma Kiosk op de regionale televisiezender AVS

    Kerk te Watervliet
    Kerk te Watervliet
    Foto : jiv 1

    24-01-2011 om 21:41 geschreven door jakke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (6 Stemmen)
    21-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duvel-route
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  





    Duvel-route


    Startplaats: Aan de brouwerij van Moortgat - Duvel
    Afstand: 57 km
    Bewegwijzering : Knooppunten
    Adres : Duvel Moortgat Breendonkdorp 58 2870 Puurs


    DE ROUTE :

    84-86-29-87-78-79-90-92-59-10-45-17-18-13-14-33-32-31-30-28-27-26-70-62-84

    De route loopt over Breendonk – Ramsdonk – Kapelle-op-den-Bos – Zemst-Laar – Eppegem – Zemst – Hombeek – Leest – Tisselt – Breendonk

    Houdt u van een stevig fietstochtje in de vrije natuur, vergezeld van een lekker Duveltje, dan zal u met de Duvelroute zeker aan uw trekken komen. De route omspant de hele regio Klein-Brabant-Vaartland (tussen A12, Zeekanaal Brussel-Willebroek en de Zenne). De bossen die u tijdens de route doorkruist, herinneren aan het bosrijke verleden van de streek tusssen de Zenne en de Schelde. Ook passeert u er langs een aantal oude hoeves en kastelen, de oudste zelfs uit de 12de en 13de eeuw.


    WAT KOMEN WE TEGEN :
    - Uiteraard de Brouwerij met de slogan "Ssst - hier rijpt den Duvel"
    - megadancing Carré : dit dit gebouw nog als het paviljoen van Côte d'Or op Expo '58
    - kasteel Van Houtem :
    ongeveer 14 hectaren groot. je kan tussen de bomen het kasteel bewonderen: een omgracht U-vormig waterkasteel, waarvan het huidige uitzicht overwegend wordt bepaald door de neogotische gebouwen in 1880. Het ontstaan zelf zou zich aan het eind van de 12de eeuw situeren. De oude funderingen op eiken palen bestaan nog steeds. Uit geschiedschrijving en archieven weten we dat dit kasteel enkele bekende namen tot zijn bewoners kan rekenen: De Mérode, Outryve D'Ydewalle, Van Hoorn. De kleindochter van Pieter Paul Rubens is hier overleden in 1681.

    - Ramsdonk
    Op het dorpsplein nemen we links de Bormstraat, maar eerst toch even wijzen op een geklasseerd monument. De Pastorie recht voor ons, een beetje verscholen achter de kerk, dateert uit het midden van de 16e eeuw, maar werd reeds in 1900 opgenomen in de lijst van historische monumenten.

    -De Sint-Niklaasbeek,
    de natuurlijke grenslijn tusen de vroegere deelgemeenten Ramsdonk en Kapelle-op-den Bos.

    -Zeekanaal Brussel-Rupel.
    Dit kanaal is één van de oudste in Europa. Van 1550 tot 1561 werd het gegraven met spade en kruiwagen en door de toenmalige bevolking omschreven als het achtste wereldwonder! Het oorspronkelijke kanaal was 8 tot 10 meter breed op de bodem, terwijl de oeverbreedte ongeveer 30 meter bedroeg en tot 2 meter diep was, over een totale lengte van 32 km. Ondertussen is het kanaal dusdanig geëvolueerd (60 m breed en 7 m diep), dat zelfs zeeschepen zonder problemen de Brusselse haven bereiken.

    - Struifvogelclub in café Sportarena
    Hier is de thuishaven van één van de drie resterende struifvogelclubs die Vlaanderen nog rijk is. Een struifvogel is een hardhouten vogel met gespierde vleugels die aan een kabel wordt opgehangen. Het beeldhouwen en uitbalanceren van deze vogel is een staaltje rasecht vakmanschap. In zijn bek wordt per speelbeurt een koperen pijl geplaatst. De speler trekt de vogel op en mikt hem via een 10-meter lange glijvlucht naar een puntenroos. De pijl blijft in de puntenroos achter terwijl de vogel terugzwiept naar de speler. Na zes beurten wordt een puntentotaal opgemaakt. In de antwerpse kempen word van vogelpik gesproken

    -Eternitfabrieken.
    Gestart in 1906 is deze onderneming snel uitgegroeid tot een onderneming onder een niet aflatende milieudruk rond asbestverwerking. U zal verder het op parcours wel merken dat eternitplaten en -buizen hier vele toepassingen hadden in het verleden.

    - Zeesluis:
    Zij vervangt de vroegere sluizen van Kapelle-op-den Bos en Willebroek en is 205 m lang en 25 m breed. Hierin kan tot 1000 ton versast worden. Bij het verbreden en uitdiepen van het kanaal werd de baggerspecie opgespoten in het vroegere landbouw- en bosgebied

    - Het domein Coninkxsteen
    waarvan verondersteld wordt dat het oorspronkelijk een jachtpaviljoen moet geweest zijn van de hertogen van brabant, alleszins vinden we het terug in de kronieken uit de 17e eeuw.

    - Het kasteel van Expoel ;14e eeuws kasteel.

    - Engelbertus- en Bernarduskerk.
    Oorspronkelijk werd de kerk aan de H. Engelbertus toegewijd, naar de voornaam van aartsbisschop Sterckx die de kerk inwijdde. De bevolking van Laar verkoos echter de H. Bernardus die aangeroepen werd om de veestapel te beschermen. Het kwam zelfs tot een betoging in Mechelen waarna de kerkelijke overheid de gulden middenweg koos: Laar kreeg twee patroonheiligen. Ter hoogte van het kruispunt gaan we rechts de Halvesteenstraat in. Op de hoek ligt de geheimzinnige Halvesteen: een druïdesteen of eenvoudig een grenssteen? Vanaf hier kronkelt het parcours zich langsheen landelijke wegen als de Kleine Parijsstraat, de Beekveldstraat, de Damusweg, de Grote Parijsstraat en de Larestraat. Ondertussen kan je de toren van Zemstlaar langs alle zijden bewonderen. Aan het kappelletje van Scherpenheuvel rijden we links de Kappelstraat in. In deze streek gaat nog ieder dorp bedevaarten naar Scherpenheuvel, de parochie Laar begint en eindigt zijn bedevaart langs deze kapel

    - De Schranshoeve.
    Hier zijn we halverwege het parcours, tijd om bij een droogje en een natje even te verpozen. De Schranshoeve heeft een rijk verleden dat wellicht teruggaat tot de 14de en de 15de eeuw waarin Brussel bevoorraad werd door schepen die de Zenne bevoeren. Toen deze dichtslibde en de scheepvaart onmogelijk was, groef men de huidige Willebroekse vaart.
    De binnenkoer van deze gerestaureerde “schrans” vormt een gezellige rustplaats midden een drie ha groendomein.

    - Kasteeldomein Linterpoorten.

    - Het kasteel Releghem, ook al daterend uit de 14de eeuw.

    - De Eglegemvijver, een recreatievijver die uitgebaggerd werd voor de aanleg van de E19.

    Dit is een prachtige fietsroute door velden en natuur , flirtend met twee provinciegrenzen

    Met dank aan de site van brouwerij Moortgat

    21-12-2010 om 21:07 geschreven door jakke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (12 Stemmen)
    29-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roosendaal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  







    Roosendaal


    Start : Tolbergcentrum (parking)
    Afstand : 33 km
    Bewegwijzering : Knooppunten Noord Brabant
    GPS :N51 30.778 E4 26.351


    DE ROUTE :

    92-99-96-97-72-71-70-67-66-65-69-90-91-92

    Op de route :

    --Roosendaal
    --Tolberg
    --Park van Tolberg-Roosendaal
    --Hermelijndreef-”De Punt Visdonk”
    --Zegge met zijn plantenkwekerijen
    --De Roosendaalse Vliet bij Gastel
    --Oud Gastel
    --Het meer in de polder

    Roosendaal is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, in deze gemeente wonen 77.571 mensen op een oppervlakte van 107,21 km², waarvan 0,78 km² water. Roosendaal is daarmee de zesde stad van Noord-Brabant.

    Door zijn ligging op de spoorlijn (Amsterdam-) Rotterdam-Antwerpen (-Brussel-Parijs) vervult Roosendaal een belangrijke logistieke grensfunctie. Roosendaal is het laatste station op Nederlands grondgebied voor de grens met België. Als de HSL-Zuid eenmaal in bedrijf is genomen zal deze functie voor een groot deel worden overgenomen door Breda, dat ook voor het autoverkeer (A16/E19) al een belangrijke grensfunctie vervult.

    De gemeente Roosendaal is ontstaan op 1 januari 1997 door samenvoeging van de voormalige gemeenten Roosendaal en Nispen en Wouw.

    In 1854 legde een Belgische maatschappij de spoorlijn naar Antwerpen aan. Dit betekende een geweldige impuls voor de ontwikkeling van Roosendaal. Aansluitingen met Rotterdam, Vlissingen en Breda maakten van het station Roosendaal een echt spoorwegknooppunt. Een open grens bestond toen nog niet. Douanekantoren en expeditiebedrijven vestigden zich al spoedig in de buurt van het grensstation. Om de groei van Roosendaal op te vangen, werd in 1907 een groot stationscomplex in gebruik genomen.

    Roosendaal heeft een treinstation aan de Zeeuwse Lijn.
    Roosendaal is bovendien een winkelstad

    Frans Bauer werd trouwens in Roosendaal geboren

    Oud Gastel
    Het dorp staat bekend om de Campina zuivelfabriek (eerst onder de naam Vacca, later Menken Dairy Food), de 15e eeuwse kerktoren van 72 meter hoog en de jaarlijkse triatlon die in het laatste weekend van juni georganiseerd wordt door werkgroep Sport 't Veerke. Ook de Marterij staat bekend als een groot dorpsfestijn. Verder is er een groot aantal activiteiten die georganiseerd worden door de KPJ Oud Gastel. Ook het beachweekend is een evenement dat Oud Gastel in de wijde omtrek op de kaart zet, net als de Autocross op het terrein van Van Schilt.


    Tolberg - Roosendaal
    Tolberg - Roosendaal   foto panoramio

    29-10-2010 om 15:53 geschreven door jakke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    15-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herzele
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  






    Herzele


    Start :Station van Herzele of aan de kerk
    Afstand : 44 km
    Bewegwijzering : Knooppunten Vlaamse Ardennen en Scheldeland
    GPS :N50 53.794 E3 52.751
    Mergellaan in 9550 Herzele


    DE ROUTE :

    Vanaf de parking van het station naar de stationsstraat,rechts en je zit op de route

    27-32-33-31-26-25-22-30-29-36-37-39-43-34-40-86-89-21-27


    Op de route :

    --Herzele en zijn Burcht
    --Schepenhuis
    --Sint-Lievens-Esse met zijn Sint-Lievensplein
    --Zottegem-Grotenberge
    --Kasteel van Breivelde
    --Godveerdegem
    --Wijnhuize
    --Steenhuize en kasteel
    --Sint-Antelinks
    --Woubrechtegem
    --Ressegem
    --Borsbeke
    --Sint-Lievens-Houtem
    --Livinuskapel
    --Oude trambaan
    --Herzele

    Herzele
    In de zevende eeuw al werd in het centrum van de gemeente een burcht opgericht, die het midden zou worden van heel wat politiek gewoel, onder meer gevechten tussen Gentenaars en de Graaf van Vlaanderen. De burcht werd definitief in de as gelegd tijdens de Spaanse bezetting (1579).

    bezienswaardigheden
    De neogotische dorpskerk uit 1912;
    De burchtruïne uit 1579.
    Een kapel uit 1636.

    Drie maalvaardige windmolens: Molen Te Rullegem, Molen Ter Rijst en Buysesmolen (in deelgemeente Sint-Antelinks)

    In de deelgemeente Ressegem vindt men nog een dorpsmotte en vermoedt men Frankische of Romeinse nederzettingen. Ook in Steenhuize staat een kasteel. Een drietal windmolens accentueren het landelijke karakter. In de gemeente functioneren nog twee brouwerijen: Van Den Bossche in Sint-Lievens-Esse en De Ryck in Herzele zelf. Verschillende initiatiefnemers werkten een tiental wandel- fiets- en menroutes uit, die gedeeltelijk voorbij verblijfstoeristische initiatieven lopen. In het Zuiden van de gemeente is er een Natuurreservaat, het Duivenbos

    Het Domein Breivelde te Grotenberge, een 14 ha groot park met kasteeltje en door zijn rijke bomenverscheidenheid een heus arboretum, werd in 1970 door de gemeente aangekocht en is permanent toegankelijk.
    Het Domein Breivelde is een typevoorbeeld van de 19de-eeuwse landschappelijke stijl, een uitdeining van de romantische stroming waarbij men het formele karakter -de strakke lijnen- uit de tuinarchitectuur wilde bannen. De kenmerken van het terrein werden maximaal gevolgd. Zo respecteerde de ontwerper de glooiingen en benutte hij, om de vijvers aan te leggen, de beek die door het domein loopt.

    Kasteel, Steenhuize-Wijnhuize
    Dit omwalde kasteel ligt ten zuiden van de kerk van Steenhuize-Wijnhuize (Herzele). Het kasteel werd opgetrokken in 1628 en kreeg zijn huidige, laat-classicistische uitzicht bij een restauratie in 1825. Het rechthoekige volume met achthoekige hoektorens bleef daarbij bewaard. De voorgevel heeft een opvallend middenrisaliet. Ten zuiden bevindt zich een dienstgebouw uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Daarachter bevinden zich enkele, U-vormig gegroepeerde dienstgebouwen uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Verder in de tuin staat nog een natuurstenen schandpaal en een 19de-eeuws tuinpaviljoen. Het kasteel, met dienstgebouw, schandpaal en paviljoen, werd in 1986 beschermd als monument.

    Sint-Lievens-Houtem
    De St-Michaëlskerk met een romaans koor en een zijtorentje uit de 11de of 12de eeuw. Onder dit torentje bevindt zich de Livinus- of beenderkapel dat sinds 2002 gerestaureerd is.
    Het classicistisch schip dateert uit 1776. De kerk is een beschermd monument.
    - De Sint-Livinuskapel op de Kapellekouter dateert in zijn huidige vorm uit 1640 en werd verschillende malen gerestaureerd. Ook deze kapel is beschermd als monument.
    - Vanaf de Sint-Livinuskapel tot aan de Houtemstraat in Herzele bevindt zich een wandel en fietspad. Dit is een stukje van de vroegere trambaan van Gent naar Geraardsbergen. Op de grens met Borsbeke bevindt zich een brug waarboven de Oude Heirweg loopt. In 2008 werd dit door de leden en sympathisanten van Pasar verkozen tot "mooiste plekje van Sint-Lievens-Houtem"


    15-10-2010 om 18:13 geschreven door jakke  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)

    Archief
  • Alle berichten

    --Antwerpen
    AA Valleiroute
    Aardbeienroute
    Achtste Heerlijjkheid KP
    Antwerpen KP
    Antwerps Rivierenland
    Aspergeroute KP
    Averbode bos&hei KP
    Balen-Olmen KP
    Berg en Neteroute
    Berlaar GPS
    Bevel KP
    Binkenroute KP
    Bornem
    Brasschaat 44
    Brialmont KP
    Corsendonckroute 
    Demerbroekenroute KP 
    Dijlevalleiroute
    Domeinenroute Kasterlee KP
    Drieprovincieroute KP
    Duffel KP
    Duvelroute KP
    Ecotour-Westerlo
    Geel 1 KP
    Gnoproute KP
    Heideroute
    Heist-op-den-berg KP
    Herentals KP
    Herentals waterfietsroute
    Hoeveijsroute
    Hondefretterspad
    Hoogstraten
    JB Grensroute
    Jan V/D Nootroute
    Kalmthout
    Kapittelroute 
    Kastelenroute KP 
    Kempenroute KP
    Kempense kanalen KP
    Laakdal
    Laak en Neteroute KP
    Langs drie kanalen KP
    Lichtaart KP
    Lier KP
    Lotelingroute
    Mechelen
    Merode-natuurroute KP
    Mol-Blauwe Kei KP
    Molse WaterrouteKP
    Mol Weg van water KP
    Netevalleiroute KP 
    Olen
    Olmen KP
    Park en Tuinenroute KP
    Pater van Cleroute KP
    Prinsenroute
    Puurs
    Ranst
    Retie- Lichtaart KP
    Sint-Annekesroute
    Sint-Katelijne-WaverKP
    Smokkelaarsroute KP
    Speurreroute 
    Stationnekeroute KP
    Sunparksroute 2
    Ten Aard Geel
    Tuindersroute
    Tuindersroute KP
    Tussen Hove(n) en Lier
    Vaartketsersroute KP  
    Veerle-Heide--Sas 9
    Waterroute KP  
    Westerlo
    Westmeerbeek
    Willebroek


    --Vlaams-Brabant
    Aarschot 1
    Averbode KP
    Averbode-Diest
    Begijntjesroute 
    Betekom KP
    Betekom KP 2
    Boerenkrijgroute
    Boomgaardenroute KP
    Boutersem
    De 3 Lussenroute
    Demervallei
    Dijlelandlus
    Dilbeek
    Gemperoute
    Genappe
    Glooiend Hageland KP
    Grimbergse molens
    Herent 
    Kampenhout
    Kapittel-Oost
    Landense Fietsroute
    Leuven het woud KP
    Leuven KP1
    Molenbeekroute 
    Molenbeek-Wersbeek
    Park - Leuven
    Pepingen
    Sint-Joris-Winge KP
    St-Pieters-Rode
    Suikerroute 
    Tervuren KP
    Twee Getenroute
    Tweegetenroute KP
    Vaart-dijle-demer
    Valleitjesroute 
    Wezemaal KP 1
    Winge en Demerroute
    Winge en demerroute KP
    Zichem
    Zonienwoudroute 
    Zoutleeuw KP


    --Limburg
    Abdijhoeveroute 
    Abdissenroute
    Abeekvalleiroute 
    Alden Biesen historisch KP
    Appelroute KP 
    Bloesemenfruitroute  
    Bloesemroute 1  
    Bloesemroute 2 
    Bloesemroute 3  
    Bloesemroute 4  
    De Bilzenroute
    De Brouwerijroute
    De Horecaroute
    De Kastelenroute
    Domeinenroute KP
    Ellikom
    Genk
    Grensmaas
    Grensparkroute
    Groenspiraal-Genk
    Groenspiraal KP
    Hasselt 2
    Hazelaarroute
    Herkenroderoute
    Herkvalleiroute
    Hoeselt
    Kiewitroute KP
    Kruierroute KP
    Kwaadmechelen KP
    Lanaken KP
    Lauhun-route
    Legenderoute
    Leopoldsburg KP
    Lommel KP
    Lommelgordel KP
    Loonse fietsroute
    Lus v/h zwarte goud
    Lus v/h zwarte goud KP
    Maaseik bronsgroen KP
    Maaslandroute
    Molenroute 
    Neerpelt KP
    Oud-Rekem
    Over de taalgrens
    Peer en Breugel KP
    Pietermennekesroute KP
    Populierenroute 1
    Rekem
    Rijkhoven
    Rond Alden Biezen KP
    Rond hamont-achel
    Rond Meeuwen-Gruitrode KP
    Rondje Leopoldsburg
    Schaffen
    Sint Truiden KP
    Stroop en jeneverroute KP  
    Tessenderlo-Averbode   
    Tiendorpenroute   
    Tongeren-Kanne KP   
    Tongriaroute KP  
    Trudofietsroute KP    
    Veerpontlus geel  
    Watermolens o/d A-beek  
    Zoetemoerroute   

    --West-Vlaanderen
    Adinkerke
    Bakelandroute
    Barkeroute 
    Bedevaartfietsroute KP
    Beernem
    Bossuit
    Boterlandroute 
    Brugge - Het Zwin
    Brugs Ommeland 1  
    Diksmuide KP
    Diksmuide 2
    Freddy Maertensroute
    Gitsbergroute
    IJzerfietsroute 
    Kastelenroute Brugge
    Knokke KP
    Krekedalroute 
    Krekedalroute KP
    Leie-Schelderoute
    Leie en Schelderoute KP
    Lo bij de ijzer
    Paddegatroute KP
    Route 1 Oostkust KP 
    Route 2 middenkust KP  
    Route 3 Westkust KP  
    Schreveroute 
    Sluis
    Veurne-Ambachtroute KP
    Vredesroute KP
    Wastineroute  
    Zedelgem/Brugge KP 

    --Oost-Vlaanderen
    Aalst-Nijverzeel KP 
    Appels
    Assenede
    Baksteenroute
    Bassevelde
    Bulskampveldroute KP
    Canteclaerroute
    De Pinte KP
    De Woestijneroute
    Deinze
    Donk
    Drie-Provincieroute
    Drongengoedroute 
    Emiel Clausroute KP
    Ename
    Herzele
    Hulst
    Leiestreek KP1
    Leiestreekroute
    Lotenhulle
    Markroute
    Rodelandroute1 KP
    Rozenroute 
    Sas Van Gent
    Schapekopperoute KP
    Scheldevalleiroute 3
    Sint-Niklaas
    Steendonkroute
    Vlasroute Stekene KP
    Watervliet
    Watervliet KP
    Zwalmroute

    Fietsroutes Nederland

    Brabantse natuurroute KP 
    Breda
    Dussen
    Hoeven KP
    Horst
    Omloop Walcheren KP
    Roosendaal KP
    Rucphen KP
    Zwinroute


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs