-Kasteel Marnix de Sainte Aldegonde bevindt zich aan de oever van de Oude Schelde, een sinds de 13de eeuw afgesneden arm van de Schelde.
Kasteel Marnix de Sainte Aldegonde werd eind 19de eeuw gerenoveerd door architect Hendrik Beyaert. Hij bewaarde de proporties van het prachtige middeleeuwse kasteel gerestaureerd door de Spaanse edelman don Pedro Coloma.
Het geleid kasteelbezoek spitst zich toe op de 16de eeuw en de prachtige historische schilderijen van Margaretha van Oostenrijk, Karel V en Filips II dompelen de bezoeker onder in deze verwarde maar opwindende periode uit onze geschiedenis.
Het kasteel is in het bezit van een collectie 18de eeuws meubilair, prachtige gravures van Pieter Breughel de Oude, een kantkamer en een kamer met antieke poppen. De opstelling van het geheel getuigt van de passie van de eigenaars om bezoekers in een uitzonderlijk kader te ontvangen.
Als afronding van het bezoek maakt u kennis met een permanente tentoonstelling over Filips de Marnix , rechterarm van Willem van Oranje. Zij brengt hulde aan de auteur van de Nederlandse nationale hymne en van de Biëncorf en daarnaast burgemeester en moedige verdediger van zijn stad Antwerpen tegen Alexander Farnese.
In de bijgebouwen is een charmant museum met een verzameling perfect onderhouden koetsen ondergebracht
Streekmuseum De Zilverreiger
Het museum bevindt zich in de voormalige gemeentelijke jongensschool van Weert en kwam in 1969 tot stand op initiatief van de VVV Klein-Brabant/Scheldeland en van de Vereniging voor Heemkunde in Klein-Brabant. Het is gewijd aan de oude ambachtelijke bedrijven in de regio, met name aan de mandenmakerij, de Scheldevisserij, klompenmakerij, kuiperij, brouwerij, weverij en vlasbewerking. Daarnaast omvat het een bibliotheek met werken over verdwenen ambachten, een gezellige binnenkoer met kruidentuin en allerlei informatie in verband met de plaatselijke flora en fauna en is ook het Centrum van de Vlaamse Volkssportspelen hier gevestigd. Een bezoekje aan het museum kan eventueel afgerond worden in de eenvoudige herberg, waar streekbieren en een 'slijkneuskoekje' kunnen worden uitgeprobeerd. Het museum ligt in een mooi fietsgebied en biedt daarom ook rijwielen te huur aan.
Kasteel d'Ursel
Het kasteel d'Ursel in Hingene is een nieuwe culturele instelling van de provincie Antwerpen. Omdat het gebouw een uniek voorbeeld is van een adellijke zomerresidentie, herwaardeert het provinciebestuur het kasteel als erfgoedcentrum. In de opmerkelijkste vertrekken zal u kunnen kennismaken met de wooncultuur en het dagelijks leven van de achttiende-eeuwse adel. In afwachting van de verdere restauratie van de bovenverdiepingen. Is het kasteel enkel toegankelijk tijdens evenementen, zoals tentoonstellingen, concerten, Erfgoeddag en Open Monumentendag. Daarnaast kan het kasteel ook door derden worden gehuurd voor de organisatie van bijvoorbeeld studiedagen, vergaderingen, ontvangsten, huldigingen en persvoorstellingen.
Onze Lieve-Vrouw & Leodegarius
De parochie is een van de oudste van Vlaanderen en gaat terug tot de jaren 600 à 700
Bestond tot voor 1603 uit 2 kerken, één voor de paters en één voor de parochianen, de scheidingsmuur werd in 1603 verwijderd, maar de twee namen zijn gebleven.
De meeste verering gaat naar O.L.Vrouw, wordt al 1000 jaar aanroepen als O.L.Vrouw van de Krocht. De Krocht is een romaanse krypte onder het hoogkoor van de kerk, uit de 12e eeuw en herbergt het beeld van O.L.Vrouw van de Krocht (1596).
de Havesdonckhoeve
Een kronkelende kasseiweg temidden van akkers, weiland en bos brengt u tot op het aloude gehucht Nattenhaesdonck, waar het groen nog overheerst. In de omgeving van de pastoor Huveneersheuvel ligt de Havesdonckhoeve.
Bij het ontstaan van het museum in 1979 koos het bestuur van Ons Klein-Brabants Boerenerf er voor om daar oud landbouwalaam en volkshuisraad uit eigen streek onder te brengen. Het in zijn eigen kader bewaren, beschermen tegen verder verval en voor de bezoeker tentoonstellen blijft de doelstelling.
Met de jaarlijkse Havesdonckhoevefeesten, telkens de zondag na 15 augustus, worden op de Havesdonckhoeve feestelijkheden georganiseerd die doen terugdenken aan het landelijk verleden.
In de houtoven van het bakhuis wordt nog regelmatig brood en speculaas gebakken. Het museum is dus geen doodse aangelegenheid. Ons Klein-Brabants Boerenerf Havesdonckhoeve vzw streeft er naar om het museum een zo volledig mogelijk geschiedkundige en educatieve waarde mee te geven. Op die manier reikt het initiatief verder dan een louter inspelen op een gevoel van nostalgie.
Start :Provinciaal Recreatiecentrum De Schorre - Boom
Afstand : 49 km
Bewegwijzering : zeskante bordjes met opschrift
GPS : N51 05.184 E4 22.996
Kapelstraat 83
2850 Boom
DE ROUTE :
Deze fietsroute doorkruist de Rupelstreek met de gemeenten Hemiksem, Schelle, Niel, Boom en Rumst. Hier lag het zwaartepunt van de baksteenindustrie. Zeven eeuwen kleiontginning resulteren in een uniek landschap en de vroegere kleiputten zijn nu pareltjes van fauna en flora. De diverse steenbakkerijmusea op het traject vertellen je het verhaal van klei tot baksteen.
Deroute vertrekt aan het recreatiedomein De Schorre in Boom .
Langs het jaagpad van de Rupel via Terhagen naar Rumst ( Museum 't Geleeg ) . Hier vloeien de Dijle en de Nete in elkaar en vormen samen de Rupel . Door het centrum en een klimmetje verlaat men Rumst .
Verder langs Reet ( het Laarhof ) Kontich ( langs de autostrade E19 ) , domein Groeningenhof . en de molen van het Heiken naar Aartselaar .
Na een rust oversteken van de A12 ( oppassen gevaarlijk kruispunt ) en verder langs Boerenhoek en Hemiksem ( Kasteel en golfterrein Cleydaal ) naar de Schelde .( Callebeek )
Op het jaagpad van de Schelde langs de St .Bernardusabdij . en links zicht op Schelle ( kerkje met scheve toren ) .
Verder langs het kasteel Laerhof( Schelle ) en terug naar de Rupel . Op het jaagpad ( Rupel ) langs Hellegatnaar de wijk Noeveren ( Niel) met zijn openlucht steenbakkerijmuseum .
Nog een ommetje rondBoom ( park ) en door het recreatiedomein De Schorre naar de parking .
De Schorre te Boom
is één van de jongste recreatiecentra in Vlaanderen.
Gelegen in een oude kleiput vormt het domein een groene oase van rust in de stedelijke drukte tussen Antwerpen, Mechelen en Brussel.
Het centrum beslaat 75 ha met een eigen specifiek karakter.
In maart 1993 werd de basisinfrastructuur zoals wandelwegen, een roeivijver, een helling voor initiatie deltavliegen, een avontuurlijke minigolf, een speeltuin, e.a. aangelegd.
Op het domein bevinden zich veel visvijvers, ideaal voor hengelaars.
Ongeveer één derde van het domein werd behouden als natuurzone.
Hier vind je de pioniersvegetatie die spontaan gegroeid is nadat de steenbakkers hun activiteiten in de kleiput hadden stopgezet. Een rijke schakering aan vogels, insekten en dieren allerlei vonden hier een onderkomen.
Uniek is het vlonderpad. Een houten wandelpad op een halve meter boven de grond doorheen het prachtige gebied, waar men plots op een pareltje van industriële archeologie stuit: een authentieke kleibagger, midden in het groen.
GPS : N51 13.201 E5 10.950 De Goren in Mol: Postelsesteenweg 71
DE ROUTE :
75-74-72-77-22-23-24-231-230-260-75
Het grensgebied rond Mol staat bekend als 'De Zeven Heerlijkheden', En deze route verdient zeker het label van 'de achtste heerlijkheid'. 't Is heerlijk als je 80 % van de afstand over vrij liggende paden kan fietsen, niet gestoord door autoverkeer. En het is helemaal een zaligheid als de kans zeer reëel is dat je op die overige 20 % van het parcours niet één auto tegenkomt. Behalve dan bij enkele kruisingen en in de buurt van de abdij van Pastel, waar het gevaarlijk druk kan zijn, vooral in het weekend. Maar dat is slechts 300 meter van de 42 kilometer! Bovendien toont het Kempens landschap zich hier zeer gevarieerd - met heide en bossen, plassen en kanalen - en is er op de paden zelf weinig aan te merken. Dit is zonder meer een juweel van een fietslus.
Bij het Postelkanaaltje, dat in de eerste helft van de 20ste eeuw werd gegraven, en bij het 'Russendorp', één van de kleinste en meest afgelegen wijken van Mol, ligt de Steen der Zeven Heerlijkheden. Dat is een eind van deze route en je hoeft er niet naartoe, want hij is heus geen bezienswaardigheid. Zijn betekenis is vooral symbolisch. Hij ligt op het punt waar drie provincies (Limburg, Antwerpen en Noord- Brabant) mekaar raken, en volgens verscheidene documenten zou hij ook liggen in een zone waar zeven 'heerlijkheden', zeven dorpen, aan mekaar grensden: Eersel, Bergeijk en Luyksgestel in Nederland, Mol, Dessel, Pastel en Lommel in België.
Aan Sas 1 van het Kempisch Kanaal kom je wel voorbij de 'Blauwe Kei', Dat was een mid- deleeuwse grenssteen tussen Mol en Lommel. Als naam van het gebied is hij voor Kempenaars en schippers nog steeds een begrip, maar de steen zelf verdween spoorloos bij graafwerken aan het kanaal.
Cruisen. met de Zander
De aanlooproute vanuit De Goren is een breed fietspad richting Postel. Je wordt er al snel geconfronteerd met de gaten die de witzandwinning in het Molse landschap heeft geslagen. links zie je enkele zandputten die plassen geworden zijn: soms zijn het boeiende biotopen met zeldzame planten, soms zijn ze ingericht voor watersporten.
Na ca. 2,5 km sta je bij knooppunt 75 voor een Baileybrug, een. restant van de Tweede Wereldoorlog. Je slaat links af en volgt even het Kempens Kanaal (Bocholt-Herentals), tot bij knooppunt 74. Hier stap je best van de fiets, want vanop de brug kijk je uit over een unicum in ons land: een kruising van drie kanalen: Herentals-Bocholt Dessel- Turnhout-Schoten en Dessel-Kwaadmechelen. Constant varen schepen voorbij en mogelijk zijn ook de watersporters van de surf-, waterski- of kajakclubs in de buurt in actie. Je kan het eventueel allemaal bekijken vanop de Pannenkoekenboot die hier vast aangemeerd ligt naast de aanlegsteiger van de rondvaartboot Zander.
Is het geen leuk idee deze fietslus te combineren met een cruise op de Kempense kanalen? In de zomer zijn er individuele tochten en kan je 'cruises' naar je wensen laten uitwerken. Groepen tot 25 fietsers kunnen combi-tickets bekomen voor trips waarbij er zowel gevaren als gefietst wordt.
Abdij van Postel
Vanaf 74 naar 72 fiets je 4,5 km langs het kanaal Schoten- Turnhout-Dessel, tot aan het 'wipbrugske'. Vanaf 72 gaat het tot 77 over een asfalt- en betonlint door de Postelse bossen, eigendom van de familie de Broqueville.
"Pastel is een plaats, die waardig is bezocht te worden, zowel om zijn ligging als om zijn machtig en prachtig godshuis", schreef Guicciardini al in 1589. Dat ze er in de 21ste eeuw net zo over denken, merk je vlug. In het weekend lijkt Postel zelfs bezet gebied: de Nederlandse dagjesmensen komen er dan proeven van het Postelbier, het Postelbrood met abdijkaas of hesp, een puntje Postelvlaai...
Maar ook op weekdagen geven toeristen een eigentijdse invulling aan de doelstelling uit 1138: hier zou een klooster gesticht worden 'dat werkte aan de zedelijke en stoffelijke ver- heffing van de arme streekbewoners, en dat tevens een rust- en schuilplaats zou zijn voor reizigers en behoeftigen'...
Van het consumptiefeest naar de kloosterlijke rust is maar 10 meter. Aan de andere kant van de abdijpoort is de binnenkoer in een verkeersvrij wandelpark herschapen. Slenter er even rond tussen de H. Nicolaaskerk, het Gasthof De Beiaard en het Contactcentrum, tussen de boerderijhoeve en de kaasmakerij.
Watertrappen
De strook tussen 77 en 22 is een ruim 3 kilometer lang, kaarsrecht pad naar de Nederlandse grens. In Bergeijk (Ned.) kom je in een grootschalig landbouwgebied terecht. Je fietst er in een meer open landschap tussen enorme velden met aardappelen, maïs en andere granen. Maar van 24 naar 231 hobbel en kronkel je weer tussen de bomen. Via deze wat avontuurlijker strook bereik je het Kempisch Kanaal in de buurt van de hangende wandelbrug. Je fietst langs het kanaal naar links, naar brug 12 aan de Vossemeren en de Gestelse Dijk, naar de knooppunten 231 en 230.
Je zou nu van 231 tot 232 6 kilometer langs het kanaal kunnen fietsen, maar wij bevelen je het ommetje 230-260 aan, omdat je daar rond en door de Lommelse Sahara en de Maatheide kronkelt. en toch nog langs het kanaal eindigt. Je passeert dan ook de indrukwekkende evenementenhal De Soeverein, en - net voor je naar het kanaal duikt - de breekinstallatie, waar puin verpulverd wordt tot grondstof voor onder meer de paden waar je over fietste.
Het Kempisch Kanaal stroomt in Limburg met een zeer klein verval langs de rand van het Kempisch Plateau en daalt vanaf de Blauwe Kei (260) naar de Kempense laagvlakte in Antwerpen. Over een afstand van amper 4 kilometer moeten de schepen hier 4 sassen passeren. In totaal zakken ze meer dan 20 meter! En dat voelt ook de fietser
Bron : GVA 2005 Ecocentrum De Goren Het Ecocentrum is gesitueerd aan het Provinciedomein Zilvermeer in Mol. Je kan er terecht voor wandel- en fietsroutes. Er is een ruime parking voorzien waardoor dit de ideale vertrekplaats is voor een dagje natuur. Een aanrader voor fietsers is alvast de Vaarketsroute (40 km), deze brengt je langs de twee kanalen van deze regio. Je maakt ook kennis met de zandontginning. Voor de wandelaars is het interessant om weten dat veel wandelingen vertrekken vanop de parking van het Ecocentrum. In totaal heeft Mol 400 km wandelplezier, inclusief wegwijzers om het noorden niet te verliezen.
-Ter hoogte van de Oostpoort nemen we het rijwielpad aan de linkerzijde, richting Aardenburg, en laten ons langs de oude stadswallen leiden naar Korenmolen De Brak (nr. 1).
Aan het einde van het fietspad, ter hoogte van de Zuidpoort, steken we de weg over en volgen het fietspad langs de wallen en de ruïne van de Stenen Beer.
We bereiken de Parmabrug die we oversteken. Onmiddellijk daarop draaien we linksaf het jaagpad langs de Damse Vaart (Napoleonkanaal) op.
We volgen de Damse Vaart tot bij het viaduct. We rijden onder dit kunstwerk door en gaan direct rechtsaf. We fietsen nu evenwijdig aan de Rondweg die we bij de kruising voorzichtig oversteken. We zetten onze weg verder in de Sint Annastraat.
Voor een pauze in Sint Anna ter Muiden heeft gasthof d'Ouwe Schuure u veel te bieden. We nemen de tweede straat links, Haven, en rijden het liefelijke polderdorpje Sint Anna ter Muiden binnen.
We verlaten Sint Anna ter Muiden door aan het einde van het Marktplein rechts te gaan in de Jonkvrouw Geillstraat. Bij de driesprong fietsen we naar rechts en direct daarna draaien we linksaf de Graaf Jansdijk op. We wijken niet van de Graaf Jansdijk af en houden steeds links aan. Bij grenspaal nr. 361 gaan we rechtsaf de Dikke Dijk op. Deze blijven we rechts aanhouden. De weg gaat over in de Burkeldijk. Bij de T-splitsing slaan we rechtsaf de Retranchementstraat in. Deze rijden we helemaal uit en fietsen bij de kruising rechtsaf de Kanaalweg op. Bij de eerstvolgende T-splitsing slaan we linksaf de Zeedijk op. Deze loopt over in de Killedijk. We rijden de Killedijk uit tot de kruising, waar we linksaf de Dorpsstraat
inrijden, Retranchement doorkruisen en aankomen bij de Standerdmolen (nr. 2).
Bij de Markt steken we rechtdoor de Noordstraat in. Aan het einde gaan we de voetbrug over en volgen het fietspad richting Cadzand. Spoedig komt het Uitwateringskanaal ons op links opnieuw gezelschap houden. Aan de eerstvolgende voetbrug steken we het Kanaal en de Kanaalweg over en volgen het fietspad rechtdoor. We blijven steeds onze weg aanhouden, komen voorbij het Zomerdorp Het Zwin en rijden verder langs de duinen over de Duinweg tot bij het bezoekerscentrum Het Zwin. Voorbij het bezoekerscentrum komen we via de Noorddijk spoedig weer op de Kanaalweg uit. We gaan naar links en trappen richting Cadzand-Bad. Bij de brug steken we het kanaal over en gaan onmiddellijk naar links Boulevard de Wielingen op. We rijden Boulevard de Wielingen af en gaan aan het einde rechtsaf, de Ringdijk Noord op richting Cadzand, alwaar Molen Nooitgedacht (nr. 3).
Na een bezoek aan Cadzand rijden we rechts de Ringdijk Noord weer op aan het eind op de T-splitsing rechtsaf een stukje Zwartepolderweg en daarna linksaf de Dwarsdijk op, stukje rechts de Zeedijk op, daarna links de Zeedijk oversteken en het fietspad richting Nieuwvliet-Bad volgen. Richting Natuurgebied De Verdronken Zwarte Polder. Wanneer we de bewegwijzerde route volgen, dalen we hier meteen het rijwielpad rechtsaf af, steken vervolgens voorzichtig de Zeedijk over en gaan dan rechts het fietspad op, dat onderlangs de Adornisdijk ligt.
Na een kleine kilometer komen we bij een wegsplitsing, waar we de Adornisdijk naar rechts blijven volgen. Deze gaat over in de Lampzinsdijk. Aan het einde hiervan slaan we linksaf. Hier kunt u afstappen voor een smakelijke stop bij Restaurant De Vijf Weeghen. Op de kruising gaat u direct rechtsaf. We komen nu op de St. Bavodijk. Dan nemen we de eerste straat rechts: de Molenweg. Hier staat de Molen van Nieuwvliet (nr. 4).
Aan de T-splitsing gaan we naar links de Mettenijedijk op. We bevinden ons in de dorpskern van Nieuwvliet. Na ongeveer 500 meter rijden we de tweede straat links in, de Dorpsstraat.Bij de kruising fietsen we vervolgens naar rechts de St. Bavodijk op tot aan de rotonde. We nemen de rotonde voor de helft en steken daarbij voorzichtig de Provinciale weg over. We komen uit op Ter Moere en slaan rechtsaf. Op de eerstvolgende wegsplitsing gaan we even linksaf en direct daarna rechtsaf. Vrij snel komen we op een T-splitsing, waar we linksaf gaan.De weg heet nog steeds Ter Moere. Op de T-splitsing gaan we linksaf en aan het eind van Ter Moere gaan we even linksaf en direct daarna rechtsaf: Antwerpen polderweg. Aan het eind hiervan komen we weer op een T-splitsing. We slaan linksaf en komen op de Molenweg, die we geheel afrijden. We komen zo in de dorpskern van Zuidzande. Als u bij de kerk rechtsaf gaat en 300 m rechtdoor fietst, komt u bij Atelier de Test. Hier treft u een expositie aan van pottenbakkers en kunstenaars/ambachtslieden uit Nederland en België. U kunt hier tevens een hapje of drankje gebruiken op het gezellige binnen- en buitenterras. We vervolgen onze weg vanaf het Dorpsplein. We steken voorzichtig over en gaan rechtdoor de Sluissestraat in. Buiten het dorp gaat deze over in de Sluisse Dijk; langs deze dijk ligt deMolen Zuidzande (nr. 5).
Bij de eerstvolgende driesprong laten we de Terhofstededijk rechts liggen. We rijden langs het gehucht Slikkenburg. Op de volgende driesprong nemen we links het Pompedijkje. Op het eind krijgen we een T-splitsing. We gaan rechtsaf de Loodijk op, die we bij de eerste mogelijkheid links verlaten. We komen nu op de Austerlitzdijk. Na het passeren van de Oude Zeedijk slaan we rechtsaf de Diomedeweg in en even voorbij een haakse bocht naar links, het Uitwateringskanaal over. Daarna draaien we rechtsaf op de Boomgaardweg, die overgaat in de Zuiddijk. We vervolgen onze weg verder op de Zuiddijk, richting Sluis.
Met dank voor de routebeschrijving aan de Vereniging De Hollandse Molen Sluis
-Aan Kasteel van Rivieren verlaten we de demer en gaan links richting vertrek
Betekom (Begijnendijk)
Betekom is een dorp in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en een deelgemeente van Begijnendijk. Betekom ligt in de Zuiderkempen aan de Demer.
Bezienswaardigheid :
De Sint-Laurentiuskerk in Demergotiek met een gotische toren uit de 14e eeuw en neogotische zijbeuken uit de 19e eeuw.
Betekom heeft een veel oudere oorsprong : vondsten uit de prehistorie bewijzen dat er gedurende verscheidene periodes bewoning was. Na de val van het Romeinse Rijk 800 werd het een vaste nederzetting. Reeds in het Karolingische tijdvak waren er 2 woonkernen: Betekom-dorp en Moorsem.
Vanaf 1243 bestaan er geschreven bronnen over de Betekomse parochie en haar Sint-Laurentiuskerk.
De toren, het oudste bestaande gedeelte van de kerk, dateert van rond 1300. Het koor (niet te zien op de afbeelding) werd rond 1400 gebouwd in "Demergotiek". Typisch voor deze stijl zijn de speklagen : afwisselend bruine ijzerzandsteen en witte Gobertangesteen.
In 1855/56 werd de kerk vergroot. Hiervoor werden de zijkapellen langs de zuidkant afgebroken en vervangen door de zijbeuken. Vanaf toen heeft de kerk haar huidige uitzicht. De kerk van Betekom DIjle en Demer in Werchter
Met de naam Rodelandroute wordt de herinnering bewaard aan de nu ingeslapen maar eertijds zo belangrijke en karakteristieke baksteenindustrie. Twee routes voeren door deze streek, nl. de Rodelandroute 1 ende Rodelandroute 2.
De Rodelandroute 1 start in het centrum van Merelbeke en doet eerst Melle aan. Via Gontrode kom je in een licht heuvelend gebied op de grens tussen Oosterzele en Merelbeke. Langs de dorpjes Landskouter, Moortsele, Munte, Baaigem en Dikkelvenne gaat het richting Gavere. Daarna fiets je door de typische Scheldevallei terug naar het startpunt. Weiden, akkers, kleine bossen, molens en vergezichten typeren deze route.
De route is een aaneenschakeling van kleine en rustige dorpen waar we doorheen fietsen. In ieder dorp is het zo rustig dat men zou denken dat iedereen aan zijn siësta bezig is. Verder fietsen langs rustige wegen en langs fraaie boerderijen, de een wat properder dan de andere. Makenbos, Bruinbos, Makkegembos en Harentbeekbos zijn de bossen die we langs en doorfietsen rond Munte. Langs het traject ziet men de Rodelandroute 2 een tijdje in omgekeerde richting lopen.
We naderen stilaan Gavere en zakken af richting Scheldeboorden, we fietsen langs een onverhard boerenpad die goed berijdbaar is, ter hoogte van Semmerzake verlaten we het pad en fietsen we via een steile klim naar de kerk. We zien aan onze linkerzijde de fietsers fietsen langs de Schelde, wij blijven er op enkele meters van en fietsen langs Vurste, Melsen en Schelderode richting Merelbeke. We houden dit fietspad aan tot we Merelbeke bereiken, nog eventjes door de woonwijken om ons eindpunt te bereiken aan de sporthal.
De gemeente Merelbeke is vooral in 's lands geschiedenis bekend omwille van 2 felle bombardementen op het Vormingsstation Merelbeke. Op 10 april 1944 en op 3 mei 1944 hebben de geallieerden met een bommentapijt de landing van Normandië voorbereid (en dus het einde van Wereldoorlog II door de bevoorrading per spoor van de Duitse stellingen aldaar "lam te leggen". Dit is hen ook gelukt (hoezeer de Duitsers ook poogden om dit te verhullen door vrij snel al één spoor terug beschikbaar te maken voor sporadisch verkeer).Helmut Lotti is trouwens ook een inwoner van Merelbeke geweest
Buiten de Smedepoort Greinschuurstraat en lane Bevrijdingslaan MV Bourgondielaan Karel de Stoutelaan- Houtkaai Kolenkaai Door het park en de Komvest Zuidervaartje KV Manderstraat Polderstraat Aardenburgseweg Gemeneweideweg noord Brieversweg Pelderijnstraat Holleweg fietspad door het bos Lorreinestuk Weidestraat GR 129 Kortrijkstraat St Michielstraat Lijsterbeekstraat Boudewijnlaan Fabioalaan Molenwalstraat Kortrijkstraat Larestraat Nieuwburgstraat Hogendaledreef Waterstraat Rooiveldstraat -
De Knok Terluchtestraat Hillestraat Zedelgemsestraat N 368 Halfuurdreef Huitstraat
Vlasaardstraat -door het bos Merkemveldweg Wilgenlaan De Arend Fietsweg Wellewaarde en de aankomst
Zedelgem is een gemeente in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De gemeente telt ruim 21.500 inwoners. Zedelgem (in de volksmond Zillegem) bestaat uit de deelgemeenten Aartrijke, Loppem, Veldegem en Zedelgem zelf.
BESCHERMDE MONUMENTEN, DORPSGEZICHTEN EN LANDSCHAPPEN
gerestaureerde St. Laurentiuskerk met prachtige 14de-eeuwse toren; in de kerk is de Romaanse doopvont een heel bijzonder kunstwerk (Zedelgem dorp)
De Platsemolen (ook Dorpsmolen of Lievensmolen genoemd) behoort tot het type bergmolen of beltmolen. Deze molenromp vormt het laatste restant van het Zedelgemse molenpatrimonium. De molen werd gebouwd in 1866, ter vervanging van een houten standaardmolen die daar al stond in de 16de eeuw. Burgemeester Joseph Lievens (1801-1883) was er nog molenaar. De molenkap en wieken werden in 1953 verwijderd, maar de molen werd nadien ingericht als mechanische maalderij. De aandrijving gebeurde door een zeldzaam geworden horizontale monocylinder dieselmotor Claeys-Zedelgem, die nog altijd ter plaatse staat. De molen werd in 1995 beschermd als monument.
Wegdek: Beton en asfaltwegen houden ons grotendeels gezelschap, langs de blauwe route af en toe een stukje kasseien.
Logistiek:Het best wat ik ooit tegenkomen heb, honger of dorst kan men zeker niet lijden, tijdens de week zijn er wat meer herbergen of cafétarias gesloten.
De Zwalmstreek is voor wandelaars en fietsers een schitterende streek in ons land.
Als fietser kan men er de Watermolenroute fietsen en nu ook De AVS Zwalmroute.
De AVS Zwalmroute is een initiatief van toerisme zwalm en de Oost Vlaamse Televisie.
Dat ze er iets van af weten om routes uit te stippelen in deze streek bewijst de AVS Zwalmroute. De route bestaat uit twee delen, men kan kiezen voor een trip van 25km of een trip van +/-50km.
De 25km heeft relatief weinig klimwerk en blijft hoofdzakelijk in de Zwalmvallei, wanneer men kiest voor de 50km moet men al eens een tandje bijsteken en is het gebied wat heuvelachtiger.
De route is volledig bewegwijzerd, de bordjes van de 25km hebben een groene opdruk, de bordjes van de uitbreiding is Blauw. Wie dus start voor de 50km volgt de groene bordjes en net voorbij de Biestmolen splitst de route zich en volgt men vanaf daar de blauwe, na 25km kan men terug aansluiten op de groen bordjes, beter en duidelijker kan het niet.
Wanneer wij langs de sporthal van Munkzwalm fietsen rijden wij al snel op een mooi afgelegen fietspad achter de dorpskern, aan de grote baan gaat de route naar links en iets verder naar rechts op een vrijliggend fietspad langs de Zwalm, men voelt al onmiddellijk de kriebels. Aan het einde van het pad komt men aan de Zwalmolen terecht. Vanaf nu gaat de route langs zeer rustige wegen en door verschillende dorpjes, we doen achtereenvolgens Roborst, Hundelgem, Dikkele, Beerlegem, Meilgem en Nederzwalm aan, allemaal heerlijke en rustige dorpjes. In Nederzwalm valt de Ter Biestmolen direct op door zijn schoonheid en eenvoud, het terrasje schenkt eveneens veel aandacht, maar ik heb pech, dinsdag en woensdag is het sluitingsdag.
Bij deze molen is eveneens een prachtig wandelpad voorzien.
Helaas zonder terrasje fietsen we verder en komt de splitsing, ondertussen gaat de route weerom langs rustige wegen en fraaie dorpjes, opeens staat men ervoor De Molenberg bekent in de Omloop het Volk (het nieuwsblad) en de Ronde van Vlaanderen
We fietsen verder door St Blasiusboekel en Rozebeke, af en toe zit er nog een heerlijk klimmetje in langs goed berijdbare wegen. Ondertussen fietsen we terug een paar keer over de Zwalm en zien enkele schitterende molens.
Wanneer we Munkzwalm terug voor ons zien maken we nog een ommetje langs de spoorweg en pikken we terug de groene route in om zo het dorp te bereiken.
Bij aankomst aan de sporthal voelen we ons moe en voldaan, een heerlijke mooie route heeft ons een aangename dag geschonken.
Start : Fietsonthaal- en servicepunt Alken, laagdorpstraat zin, 3570 Alken
Afstand : 34 km
Bewegwijzering : Knooppunten Haspengouw
GPS : N50 52.532 E5 18.448
De Knooppunten :
146-173-180-171-170-162-153-148-121-145-144-146
Deze fruitige fietsroute voert je langs prachtige plekjes in de gemeenten
Alken Wellen Borgloon Sint-Truiden
Fruitige locaties:
lousbergh, stroopstokerij Vrolingen, Provinciaal fructuarium van Ruilingen
Onderweg kom je het volgende tegen:
Openirnitbedriji Lousbergh
Nachtegaalstraat 101, Sint-Truiden (Kortebos)
In april openen heel wat fruitbedrijven hun deuren voor bezoekers.
Zo ook fruitbedrijf lousbergh. Dit familiaal fruitbedrijf heeft een loods met koelcellen en sorteerruimte met sorteermochine. Elke zaterdag in april krijg je een gratis rondleiding om 14 u., 15u. en 16u.
Stroopstokerij Vrolingen
Steenweg naar Vrolingen 45, 3830 Wellen, ivo.bleus@telenet.be, www.stroopvanvrolingen.be
Deze ambachtelijke stroopstakerij werd opgericht in 1843 en is een van de laatste in Vlaanderen. De stokerij bevindt zich in een geklasseerd gebouw en maakt nog altijd gebruik van de authentieke apparatuur. Vandaag staat de vijfde generatie aan het roer. Het productieproces duurt 24 uur en gebeurt nog grotendeels manueel. Het resultaat is een authentieke appel- en perenstroop zonder kleurstoffen of additieven.
Gratis rondleidingen: 1 januari t.e.m. 31 december 2009
Info en reservatie (verplicht voor rondleidingen): + 32 12 74 56 01 of + 32 472 57 17 65
Provinciaal Fructuarium van Ruilingen
Het Provinciaal Fructuarium van Ruilingen heeft een indrukwekkende collectie van 502 hoogstamfruitbomen. Je ontdekt er kersen., pruimen- en perenbomen van verschillende variëteiten.
Gratis rondleidingen: 1 januari t.e.m. 3' december 2009
Reservering verplicht: +3212673653 of +3212673654. Start: aan de slagboom die toegang geeft tot het domein.
Fietsvriendelijke cafés
-Forellenvijver de kluis in Alken (1)
-Cafe Sportwereld in Alken (2)
-De Baron in Borgloon (33)
-Taverne restaurant De Klee Borgloon (34)
-T Labierint in Wellen(207)
-De oude Brouwerij in Wellen(208)
-De Vroling in Wellen (209) MET DANK AAN DE KRANT "HET NIEUWSBLAD"
Wieze, Een dorp dat via een oude rivierarm met de Dender verbonden is, blijkt bewoond te zijn sinds de Gallo-Romeinse periode (vondst van een glazen wijnkruik, in een brandgraf uit de 1e of 2e eeuw en overblijfsels van bewoning, op de site Blaesveld
Het heeft een zeer pittoresk dorpsplein, dat wordt gedomineerd door de gotische Sint-Salvatorkerk en het vroegere café "'t Oud Gemeentehuis". De hele dorpskern is sinds 1981 beschermd als waardevol dorpsgezicht. Er staat ook een merkwaardige, oude zomereik, bekend als "den dikken eik".
Daarnaast heeft Wieze nog andere bezienswaardigheden, zoals het kasteeldomein met zijn ijskelders, de oude herberg "Het Neerhof", een prachtige 17e eeuwse pastorie en het Molenkappeltje.
In de streek is Wieze vooral bekend omwille van zijn Oktoberhallen, waar in de periode 1957 - 1987 dertig keer de Oktoberfeesten van de brouwerij Van Roy plaatsvonden. Vandaag worden deze Oktoberhallen gebruikt voor verschillende evenementen.
Buggenhout
lag van de karolingische tijd tot de elfde eeuw in de Brabantgouw . Van de elfde eeuw tot het einde van de achttiende eeuw maakte het deel uit van het kwartier Brussel van het hertogdom Brabant. In de late Middeleeuwen moest een soort gemengde Brabants-Vlaamse commissie er geregeld de (grens)palen controleren.
De Fransen deelden Buggenhout in 1796 in bij het Scheldedepartement, dat in 1815 werd omgevormd tot provincie Oost-Vlaanderen.
Buggenhout kwam in 2004 in het televisieprogramma "Het Rob-Rapport" van Rob Vanoudenhoven als 'meest gemiddelde Vlaamse gemeente' uit de bus: van alle statistieken over de Vlaamse gemeenten leunde Buggenhout het dichtst bij het gemiddelde. Deze gingen over het aantal vrouwen, mannen, kinderen, cafés per inwoner, e.d.
Stoomspoorlijn Dendermonde-Puurs (dikwijls afgekort tot SDP) is een toeristische spoorweg in de Belgische provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen, die na de sluiting van de lijn door de vzw BVS (Belgische Vrienden van de Stoomlocomotief) uitgebaat wordt.
Camping Zilverstrand ligt in de Antwerpse Kempen, niet ver van de Nederlands-Belgische grens. Een gebied met bossen, heide en veel water: riviertjes en kleine meren. Een ideale plek om er even met het hele gezin tussenuit te gaan, ook voor een lang weekend of een korte vakantie!
Het hele jaar door is het overdekte, subtropische zwembad geopend, met kinderbadjes, whirlpool, bar, stroomversnelling en een waterglijbaan van maar liefst 65 m lengte! En anders is er nog bij mooi weer de recreatieplas met zandstrand en glijbaan voor de nodige waterpret.
Ecocentrum
Sinds 1993 vormt ecocentrum het hart van de Molse Meren. Het kenmerkende gebouw is omgeven door waterplassen, natuurgebieden, campings en recreatiedomeinen. Deze bijzondere ligging geeft meteen ook aan wat het doel is van het ecocentrum: toeristen verzoenen meet de natuur. Deze poortwachtersfunctie vult het ecocentrum in door volop te werken rond natuureducatie en door de toerist te bedienen met een uitgebreide toeristische balie. Natuur- en milieueducatie is toegespitst op leerlingen van het basisonderwijs. Al zijn er mogelijkheden voor elke bevolkingsgroep. En zowel de Mollenaar als de (inter) nationale toerist vindt wel zijn gading aan de balie. En dan is het gebouw ook nog eens perfect geschikt voor bepaalde groepen om er zowel binnen als- het kan hier ook mooi weer zijn buiten te vergaderen.
Domeinbos De Most
In Balen, nabij de grens met de gemeente Lommel, ligt domeinbos De Most. Op het Gewestplan Herentals-Mol zijn grote delen ingetekend als natuurgebied en ecologisch waardevol agrarisch gebied. In het kader van de Europese Habitatrichtlijn is De Most zelfs aangeduid als speciale beschermingszone
De Most is sinds de eerste aankoop door het Vlaams Gewest uitgegroeid tot een gebied van ruim 132 ha. Vliegveld De Keiheivel Het Zilverstrand
Deze lus start aan Toerisme Maaseik (knooppunt 24) Grote Markt 1, 3680 Maaseik
Tel. +32 (0)8981 9290
Parkeerplaats (gratis) bij het cultureel centrum Achterolmen (Van Eycklaan 72,3680 Maaseik).
OPGEPAST: de veerponten zijn niet altijd open zeker wel van mei tot en met september
Van hieruit kan je naar de Grote Markt fietsen.
Je tocht start in Maaseik, hét culturele hart van het Maasland. Hier kan je fietsen doorheen honderden jaren cultuur en geschiedenis in het stadscentrum.
De architecturale hoogstandjes vormen als het ware een levend museum waarbij de Maaslandse Renaissance, Barok, Rococo en het Neoclassicisme zegevieren.
Ook aan gezelligheid hier geen gebrek.
Op het volledig vernieuwde marktplein geniet je met volle teugen van een Bourgondisch terrasje terwijl de gebroeders Van Eyck met fiere blik over het plein uitkijken.
Bijzonderheden
Met deze route ontdek je waarom het Maasland een regio is om van te watertanden!
Je fietst niet enkel langs de Maas, maar ook langs de vele grindpIassen die het Maasland rijk is. Vanuit de startplaats in Maaseik vertrek je richting Aldeneik. Dit romantische dorpje was ooit de wieg van Maaseik tijdens de vroege middeleeuwen en straalt nog steeds een authentiek karakter uit.
Even verderop neem je het voetveer in Ophoven (Kinrooi). Dit stukje van de Maas is het enlge plekje in het Maasland waar de Maas bevaarbaar is voor schepen. Je kan hier dan ook genieten van de vele zeilbootjes en luxeschepen die er langs varen.
Langs Nederlandse zijde fiets je voorbij het dorpje Ohé en Laak, een klein idyllisch dorpje dat samen met Stevensweert op een eiland ligt in de Maas. Hier fiets je voorbij het prachtige kasteeltje 'Hasselholt'. Dit kasteeltje heeft een mooie Renaissancegevel uit 1651. Hasselholt wordt nu bewoond door Baron Van Hövell tot WestfJier.
In Roosteren waan je je in een echt openluchtmuseum, want nergens anders in de verre omgeving vindt men nog zo een groot aantal bewaarde artistieke boerderijen!
Bij knooppunt 27 zet je de tocht verder langs Belgische zijde via een oversteek met het veerpont. Stap zeker eens van je fiets bij Maascentrum De Wissen. Je ontdekt er het leven rondom de Maas en de nijverheid die van Stokkem een belangrijke stad maakte, de rietvlechtkunst.
Van hieruit zet je de tocht verder langs grind plassen en de Maas. Na een laatste halte bij het druk bezochte bedevaartsoord Heppeneert, spring je een laatste maal op de fiets om te eindigen op de Grote Markt van Maaseik.
Hier kan je na een lange tocht genieten van een welverdiend terrasje!
Dat beseft ook de Raad voor Toerisme in Ranst, die met een gloednieuwe fietslus uitpakt:
de Drie kanalenroute.
Deze route slingert zich door een groot stuk van het Land van Plàysantië, zoals de Voor- en Noorderkempen worden genoemd.
Je doet daarbij stukjes van Oelegem, Ranst, Broechem, Emblem, Lier, Kessel, Viersel, Pul der bos, Halle, Zoersel en Schilde aan.
De afstand bedraagt ruim 47 kilometer..
Het traiect werd uiltgestippeld volgens het knooppuntensysteem van Toerisme Provincie Antwerpen (TPA).
Vertrekken kan je overal, maar wij verkozen de parkeerplaats van het Provinciedomein Vrieselhof in Oelegem.
Van daaruit rijd je makkelijk naar het knooppunt 57 aan het Fort van Oelegem, nu een reservaat voor vleermuizen.
Tegelijk maken we kennis met het eerste kanaal: de Antitankgracht.
Daarna volgen het AIbertkapaal en even verderop de rivier Kleine Nete en het NetekanaaI.
Felix Timmermans beschreef deze omgeving als een Aard Paradijs.
En of hij gelijk had!
De drie kanalen zitten erop als we via de groene omgeving van Massenhoven en Pulderbos het Zoerselbos induiken.
Erg interessante 'trekpleisters' tijdens onze laatste kilometers zijn het Boshuisje (café) in Zoersel en de Dobbelhoeve (boerderij bekend voor zijn ecologische teelt) in Schilde.