Bewegwijzering : zeshoekige bordjes met de naam van de route
GPS : N51 10.857 E3 11.500
DE ROUTE :
Brugge die scone zong Willy Lustenhouwer, en idd niet alleen Brugge maar ook zijn omgeving is zo scoon. Het o zo mooie Tillegembos is het startpunt voor de West Vlaamse Kastelenroute. Parkeergelegenheid is er genoeg, je kan er wandelen, genieten van een lekker koffie in herberg De Trutselaar en natuurlijk ook fietsen.
Route omschrijving De Kastelenroute verkent het Houtland in de driehoek Brugge, Oostkamp en Torhout. In deze van oudsher bosrijke streek situeren zich tientallen kastelen en landgoederen.
Ze nemen een centrale plaats in op deze tocht.
Vertrekkend vanuit het Tillegembos - dat het oudste provinciedomein van West-Vlaanderen is - leidt de route vooreerst naar het Merkemveld.
Het Merkemveld is een natuurgebied opgetrokken eind 18 de eeuw op de leengronden van Zedelgem.
Vervolgens wordt Oostkamp aangedaan met o.m. de kastelen Pecsteen, Raepenburgh en Lakebos. Via Wingene, het aloude Vrijgeweed (een onontgonnen gebied ten westen van het Bulskampveld) en het bekoorlijke landschap van de "Verloren Cost" in Torhout wordt de oude spoorlijn Oostende-Torhout bereikt.
De terugweg voert o.m. door het provinciedomein de Maere, en het Vloetemveld dat een beschermd landschap van ruim 500 ha. Is dat zich uitstrekt over Aartrijke, Zedelgem en Snellegem.
Het betreft een oud heidegebied dat in de 18e en 19e eeuw deels bebost werd en deels omgezet in landbouwgrond.
Vertrekken aan het (oude) station van O.L.Vrouw Olen
Richting :
63 à 69 à 49 à 10 à 16 à 09 à 03 à 02 à 20 à 21 à 22 à 23 à 13 à 63
Het stationneke van achter olen zoals in de volksmond word gezegd is
Ons vertrekpunt en eindpunt.
In het stationneke zelf is een biermuzeum ingericht en ook oude koekjesdozen alsook de treinstationchefwoning kan je bezichtigen,alsook een gezellig treincafeetje met een buitenterras op het perron
Het dorp is bekend voor de pot van Keizer Karel: een pot met 3 oren. Elk café beweert deze pot te bezitten. In het oud stationneke van Olen vind je een bijzonder biermuseum. Dit gebouw is vrolijk ingekleed met duizenden bieren, jenevers, speelgoed, sleutelhangers en koekendozen. In de sfeervolle bar kun je ook terecht voor een frisse pint van de uitgebreide bierkaart.
Openingsperiode
Wo, za en zo van 13 tot 24u.
Prijs
Gratis toegang
De route komt langs ;
Onze-Lieve-Vrouw OLen Geel Larum Geel Winkelomheide Geel Ten Aard Sint Jozef Olen
Een verkenningsroute in het land van de witte waar je op plaatsen komt die je sterk doen denken hoe men hier vroeger leefde Een route met veel nostalgie en devotie want we passeren o.a. Averbode - Testelt - Langdorp - Rillaar - Scherpenheuvel - Zichem
Men rijd van het restaurant naar de ingang van de abdij van Averbode
fietskaart Fietskaart 1 van het fietsknooppuntennetwerk in de provincie Antwerpen.
De vondst van spriet en bruinkool onder het zand hielp de inwoners van het Kempense kanalenland de kille winters van de Tweede Wereldoorlog door.
De brandstof werd toevallig ontdekt tijdens het verdiepen van de kanalen, die - zoals Napoleon al gehoopt had - de Maas en de Waalse industrieën verbond met Antwerpen.
Vandaag leven veel mensen in dit stukje Kempen nog steeds van die bruinkool, hoewel er geen meer wordt opgegraven.
De ontginningsputten van bruinkool vormen nu prachtige natuurgebieden en recreatievijvers, waar duizenden recreanten vertoeven en sporten. De startplaats
Sas 4 Toren Sas 6 in mol
Het Prinsenpark in Retie Steenkolencentrale in Mol
Deze fietsroute voert u via de Rucphensche heide, de Rucphense bossen naar het plaatsje Wildert in Belgie.
Daar staat een Bakkersmolen met daarbij een bakkerijmuseum en een werkend stoommuseum.
De terugweg gaat via de Oude Buissche heide en het plaatsje Schijf weer naar Bosschenhoofd.
De Bakkersmolen in Wilderd
De Bakkersmolen is een gezellige plek waar je aangenaam kan vertoeven. Er valt voor iedereen wel iets te beleven. Zo hebben we uiteraard onze stellingsmolen, maar ook een heus stoommuseum een bakkerij met bakkerswinkel en een taverne. Bekijk ook zeker het onderdeel voor groepen.
In de zomermaanden kan je je uitleven tijdens een rit in ons stoomtreintje
Op de Bakelandtroute (46 km)staan de gemeenten Langemark-Poelkapelle en Houthulst centraal.De naam van de route herinnert aan de legendarische figuur Bakelandt en zijn roversbende, die destijds hun schuiloord hadden in het Houthulstse Vrijbos.Je maakt niet enkel kennis met verschillende landschapstypes, maar ook met tal van bezienswaardigheden zoals het voormalig kasteel van Langemark, de Iseraboot, de Beukelaeremolen en de Van Couilliesmolen.De Belgisch militaire begraafplaats in Houthulst en talrijke oorlogsmonumenten en gedenkplaten vormen stille getuigen van de dramatische tol die de Grooten Oorlog hier eiste.
Route omschrijving
De Bakelandtroute is de ideale fietstocht om de de gemeenten Langemark-Poelkapelle en Houthulst te verkennen. De routenaam verwijst naar de legendarische figuur Bakelandt: Soldaat in het Franse leger, deserteur, verzetsman, rover en bendeleider ten tijde van de Franse bezetting. De volksverhalen hebben Ludovicus Bakelandt geromantiseerd. Via deze route fiets je door een streek die gekenmerkt wordt door verschillende landschapstypes: de heuvelrug van Klerken, de uitlopers van de zandleemstreek in de IJzerpolders, de vallei van de Ieperlee met het kanaal Ieper-IJzer, . Uitgangspunt van de tocht vormt het gemeentehuis van Langemark, ondergebracht in het voormalige kasteel. Van hieruit leidt het traject langs de oude spoorwegbedding en het Ieperleekanaal naar Merkem. Vervolgens wordt richting Klerken gefietst. De terugweg voert langs Houthulst, het Vrijbos en de wijk Madonna. Bezienswaardigheden langs het traject zijn o.a. het kasteel van Langemark of de Iseraboot, De Iseraboot ligt aangemeerd op het kanaal Ieper-IJzer aan de kade van de Drie Grachten. Vanop het dek krijgt men een adembenemend vergezicht op de laaggelegen broeklanden van Merkem en Noordschote. Ook de moeite zijn de Blauwe molen, de Beukelaeremolen en de Van Couilliesmolen. Het Belgisch militair kerkhof te Houthulst, het Deutsche Soldatenfriedhof te Langemark, talrijke oorlogsmonumenten en gedenkplaten vormen stille getuigen van de dramatische tol die de "grooten oorlog" hier eiste.
Station Leuven-33-73-87-88-89-90-78-79-5-4-3-2-1-76-75-74-33-station Leuven
Startpunt bereikenNeem op de verkeerswisselaar van Bertem de afrit van de A3/E40 naar de A2/E314 in de richting van Leuven. Er is vrijwel onmiddellijk een afrit naar Leuven via de N264.
Op de ring van Leuven rechts draai je rechts af en rijd je tot aan het station, daar kan je
Met Leuven als begin- en eindpunt van een fietsroute zou het wel eens verkeerd kunnen lopen. Leuven is cultureel zo rijk dat je de stad wel wat diepgaander wilt bezoeken.
Anderzijds zou je op die manier niet meer aan het fietsen toekomen.
Nochtans, in groot contrast met de levendige studentenstad, ligt ten zuiden van Leuven een enorm restant van het vroegere Kolenwoud.
De natuur en de rust, maar ook de bezienswaardigheden in het Mollendaalbos, het Meerdaalbos, het Heverleebos en de vallei van de Dijle zijn zo enorm mooi en aangenaam dat dit alles een bezoek meer dan waard is.
Eens terug in Leuven lijkt het wel alsof je even van deze wereld bent weggeweest. De straten Het Stadhuis
Startpunt bereikenVerlaat de E314 bij afrit 29 (Houthalen, Zonhoven) en rijd in noordelijke richting via Hechtel naar Peer.
Parkerenop de Markt van Peer
gemeentesPeer;Meeuwen-Gruitrode
In Peer kun je met de hele familie terecht; er is voor ieder wel wat te beleven.
In deze groene gemeente, waar ook landbouw een belangrijke rol speelt, is er alle ruimte om te genieten en te onthaasten.
Dat laatste kun je overigens al heel lang doen in Limburg, al bestond dit modewoord vroeger niet.
Bekijk de werken van Pieter Bruegel, dan merk je dat er toen ook al veel aandacht was voor aangenaam tijdverdrijf en lekker eten en drinken.
Peer claimt met reden dat Pieter Bruegel de Oude (1526-1569) geboren werd in de deelgemeente Grote-Brogel en voelt zich hierin gesteund door Karel van Mander, die in 1603 schreef dat 'Pieter Brueghel, uytnemende Schilder' het levenslicht zag in 'in Brabant in een onbekent Dorp onder de boeren, op een dorp niet wyt van Breda, gheheeten Brueghel'.
Bree, dat slechts 6 km van Grote-Brogel ligt, wordt in het Latijn als Breda genoteerd.
Het dorp Grote-Brogel ligt weliswaar niet in het historische Brabant, maar de Peerse Pieter Bruegelkring heeft wel documenten uit de 16de eeuw gevonden waarin Brabants beschreven wordt als een 'landschap' dat de hele huidige Benelux omvat.
Er wordt tevens onderscheid gemaakt tussen het 'landt ende hertochdom van Brabandt'.
Grote-Brogel dient op basis van de huidige onderzoeken als de geboorteplaats van Pieter Bruegel aangewezen te worden.
Om dat duidelijker voor het voetlicht te brengen werd deze thematische fietsroute uitgewerkt door Toerisme Peer, de Pieter Bruegelkring en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland.
Langs de fietsroute zijn reproducties (1,20 x 0,80 m) opgehangen van kunstwerken van Pieter Bruegel.
Misschien word jij net als hij door dit landschap geïnspireerd?
Nieuw is het Breugelmuseum (Markt 15) met reproducties van alle werken van Pieter Bruegel de Oude op ware grootte.
Individuele bezoekers krijgen een audiogids die uitleg geeft bij de schilderijen
Start : Op het plein voor het NS-station in Vlissingen. Hier bevindt zich ook de aanlegplaats van de Fast Ferry, de veerdienst tussen Vlissingen en Breskens. Bij het station is volop parkeerruimte.
De 'Omloop van Walcheren' is ook te fietsen met behulp van het zogenaamde Fietsknooppuntensysteem dat de provincie Zeeland heeft gerealiseerd. De volgorde van de knooppunten is:
Deze fietsroute start in Vlissingen en neemt u mee op een pittige fietstocht van ca. 66 kilometer langs de randen van het voormalige eiland Walcheren.
De route is zeer afwisselend en laat u kennismaken met de zeer verschillende landschappen op Walcheren, maar het water is altijd vlakbij.
U begint met een stukje buitendijks fietsen met zicht op de zeeschepen op de Westerschelde. Vervolgens rijdt u onderlangs de duinen, over de zeewering bij Westkapelle, door de Manteling, langs het Veerse Meer, langs de klok van Arnemuiden, over de Boomdijk (misschien wel de mooiste Zeeuwse dijk) om vervolgens weer via een buitendijks fietspad langs de Westerschelde terug in Vissingen te komen.
Onderweg zijn er volop gelegenheden om een kopje koffie met een Zeeuwse bolus te nemen.
Langs de duinen zijn er talloze duinovergangen om ook nog van het strand te genieten.
Zoals gezegd een pittige tocht met hier en daar kleine hoogteverschillen.
Het deel door de Manteling loopt deels over een onverhard doch goed begaanbaar fietspad.
Voor degene die hier niet van houdt, is een alternatief opgenomen.
Veel fietsplezier met deze uitdagende Omloop van Walcheren!
65 -> 66 -> 6 -> 20 -> 21 -> 18 -> 73 -> 72 -> 15 -> 16 -> 29 -> 28 -> 27 -> 26 -> 25 -> 24 -> 10 -> 1 -> 2 -> 68 -> 5 -> 65 Aansluiting op route Middenkust kan door bij knooppunt 18 door te steken naar 17 -> 33 -> 34 -> 35 -> 23 -> 10 (Schoorbakke = deel route Middelkerke-Oostende)
De wieg van Tura en de piconsmaak van De Moeren
Voor de westkustroute kiezen we Koksijde als uitvalsbasis.
Langs een heerlijk duingebied gaat het eerst naar Oostduinkerke.
Je moet daarvoor onder meer de Hoge Blekker,'s lands hoogste zeeduin, voorbij. Langs het Nationaal Visserijmuseum en de lokale sporthal gaat het kronkelend richting Wulpen.
Dit is hartje polders en een aantrekkelijk fietsstukje voor zomerse dagen.
Booitshoeke en Avekapelle (KP 18: hier kun je overspringen naar de middenkustroute) toveren het ene plaatje na het andere tevoorschijn.
Van de Steengracht naar Steenkerke (km 19) zit de wind meestal op de neus.
Even voorbij Eggewaartskapelle (km 23) wacht de oversteek over het Lo-kanaal (aan KP 29) en de drukke N8 Ieper-Veurne.
Daarna is het al rust en kalmte dat de klok slaat.
Bewonder Vinkem en zijn schitterende kasteel van Beauvoorde (km 30).
De Moeren lonken: een soort niemandsland tussen België en Frankrijk, maar lang geleden een deel van de Noordzee.
Bomen langs kaarsrechte grachten doorkruisen de monotonie.
Ongetwijfeld zal de aandacht hier afdwalen naar de piconcafeetjes. Met wat geluk fiets je de picon zo uit de benen richting Adinkerke.
Pas 15 km verder dwarsen we de autosnelweg naar Calais.
We wenden de steven nu op de wieg van Vlaams zangicoon Will Tura:
Veurne, ook bekend van de "babeluten" en de Boeteprocessie.
De sfeervolle markt en de historische gebouwen vragen wat meer tijd dan gepland tussen KP 2 en 68.
Uiteindelijk blijven nadien nog maar 7 km af te leggen.
Vervroegde finale dus en dan maar hopen dat we op tijd thuis zijn.
Boete doen kunnen we later nog altijd... Koksijde Vinkem en het kasteel van Beauvoorde
Deze tocht starten we - noblesse oblige voor de wielerfan - in Middelkerke.
Waar tweevoudig wereldkampioen Freddy Maertens ereburger is en zowaar in Lombardsijde een eigen borstbeeld heeft.
Er bestaat ook een 42 km lange compleet bewegwijzerde Maertens Route.
Uitleg en kaarten verkrijgbaar bij de Dienst Toerisme in de Cassellaan, op een boogscheut van de zeedijk.
Speciaal voor de knooppuntenfietser is er een variant, die tegelijk een stukje Oostends hinterland meepikt.
Starten vanuit Oostende (KP 1 vlakbij het groene park op een boogscheut van het station) is eveneens een optie.
Wie Middelkerke als vertrekpunt neemt (KP 80), mag eerst genieten van een zalig stukje zeezicht richting strand van Sint-Laureins.
We dwarsen Westende en verlaten de echte kust via de Rattevalle.
Eenmaal het kanaal Plassendale-Nieuwpoort en de A18 overgestoken, fietsen we via Mannekensvere naar Zevekote.
We naderen het territorium van die andere lokale wielerlegendes : Johan Museeuw en - lang, lang geleden - Tourwinnaar Sylveer Maes.
Gistel is een leuke plaats voor een tussenstop (café Tourmalet!).
Een religieus bedevaartsoord ook, want hier verging het Sint-Godelieve niet zo goed.
In de naar haar genoemde Abdij verneem je alles over haar martelaarschap.
Via Westkerke en Roksem komen we aan een ideale picknickplek: de Grote Zaagbek, een natuurgebied dat ontstaan is door de aanleg van de autosnelweg.
We keren even op onze stappen terug (KP 38) en draaien dan richting Oostende en zijn landelijke satellietdorpen Zandvoorde en Stene.
Ofwel volg je de finale langs de zee: Oostende (KP 2 en 1) - Raversijde (KP 52) - Middelkerke (KP 80 = finish).
Ofwel kies je voor rust en kalmte: KP 2 net voor Oostende, richting Stene (is naar KP 51), dan Leffinge (KP 17) en Wilskerke (KP 16 en 15) om zo het startpunt in Middelkerke (KP 14 resp. 80) terug te vinden. Middelkerke Onze-Lieve-Vrouwekerk, Gistel
Mondain Knokke, natuurparadijs Het Zwin en Uilenspiegels tijdmachine
We starten aan de Vlindertuin in Knokke en kiezen meteen voor de imposante uitgestrektheid van het Zwin. De voormalige havengeul is nu een natuurparadijs.
Ideaal om meteen verzoend met het landschap koers te zetten naar een stukje buitenland: Zeeuws-Vlaanderen, meer Vlaams dan Hollands, maar wel kraaknet en heerlijk relax.
Cadzand, St.-Anna ter Muiden en het onvermijdelijke Sluis (km 17) zwengelen allicht de trek in Zeeuwse mosselen aan.
Een ommetje langs de vestingen van Sluis kan het aperitief mogelijk nog wat uitstellen.
Op weg naar de St.Donaasabdij fiets je langs de Damse Vaart.
In Oostkerke kruis je even het Leopold- annex Schipdonkkanaal alvorens Brugges voormalige voorstad Damme (km 29) aan te doen.
Een must, dit heerlijk in de riddertijd versteende stadje, vermeende thuisbasis van Charles De Costers Tijl Ulenspiegel.
Bezoek als je tijd hebt eens het Uilenspiegelmuseum.
Via het Fort van Beieren en Koolkerke naderen we Brugge.
Deze op maat van fietsers hertekende stad is een dagbezoek meer dan waard. Op deze eerder sportieve tocht laten we "die Scone" even links liggen.
Aan knooppunt 12 voert de Ronsaardbeek je naar de Zelzatebrug en langsheen het kanaal richting Heist.
Knooppunt 36 dus, waarna je via Duinbergen weer koers zet naar het vertrekpunt in Knokke. Knokke : de kustlijn
-Startpunt bereikenVanaf de E313 neem je de afrit naar de N19 tot Zammel (vlak voor Westerlo). Daar draai je niet mee af, maar volg je rechtdoor de N127.
Net buiten Veerle leidt de Averboodsebaan recht naar de abdij.
gemeentesScherpenheuvel-Zichem;Tessenderlo;Diest
Geen spat industrie wordt er gepasseerd in dit land van De Witte van Zichem.
Er ligt in de heuvelachtige streek tussen Diest, Zichem en Averbode enkel natuur, één grote aaneengeregen deken van heide, bos en turfbroeken.
Hier kom je voor de rust, de oneindige stilte, de honderden orchideeën en het uitstervende gefluit van een wegijlende houtsnip.
Zelfs zij die niet voor de natuur komen, die willen toch de stilte en de bezinning, dat even alleen naar zichzelf kijken, in de Abdij van Averbode of de basiliek van Scherpenheuvel.
Het enige kabaal is dat van de verkopers van prullaria aan duizenden bedevaarders.
Bron : knooppunt.be
Huize Ernest Claes
Zichem dankt zijn bekendheid aan de nog altijd populaire schrijver Ernest Claes, die in vele romans zijn geboortestreek heeft beschreven. Het hoevetje waar "Nest" op 24 oktober 1885 het levenslicht zag, is nu ingericht als stedelijk museum met een authentiek 19de-eeuws interieur. Het museum en het omliggende landschap zijn erkend als beschermd gebouw en gebied. Alle uitgaven en vertalingen van de werken van Claes vindt u er terug.
Zijn meest gerenommeerd boek is ongetwijfeld "De Witte". Het werd gepubliceerd in verschillende talen en haalde tweemaal het witte doek. Vele herinneringen huizen in dit kleine Kempense boerderijtje, waarin zich het jeugdleven van de schrijver heeft afgespeeld.
(met start in Deinze en extra lus 07-08-87-85-84-07 )
Emi1e C1aus
In het Museum voor Schone Kunsten van Gent en het Museum van Deinze en de leiestreek stond dit voorjaar het oeuvre van de impresssionist Emile Claus centraal. Dankzij deze Emile Claus-fietsroute kan je nu een aantal plaatsen aandoen die als inspiratiebron voor Claus fungeerden.
Emile Claus (1849-1924)
kwam vaak aan de oevers van 'zijn' leie ,zitten om zonnige landschappen en ,portretten te schilderen. Het leielandschap speelt een hoofdrol in zijn werk waar kleur en licht overheersen.
Wij kruipen in het spoor van Claus en starten de route in Deinze.
Al kan je dat net zo goed in Gent doen.
Voor aanvang van de rit kan je al meteen wat cultuur opdoen in het Museum van Deinze en ,de leiestreek en een aantal pareltjes van Claus bewonderen.
Maar we willen het ook live zien en dus nemen we snel de fiets...
We passeren het sas van Astene.
De ijzeren T -vormige ophaalbrug inspireerde Claus tot een schilderij.
Je vindt er ook de Maaigemdijk, één van de mooiste plekjes van Astene. Bruggen vormden blijkbaar een grote inspiratiebron voor Claus want we zijn nauwelijks opnieuw vertrokken en we komen het park van kasteel Ooidonk tegen. Claus had vanuit de tuin van zijn villa een prachtig zicht op het park en de siervijver met driebogige brug.
Het hoeft niet te verwonderen dat ook dat op doek kwam.
Slingerende Leiebochten
Op de Molenberg, niet te verwarren met zijn naamgenoot uit de Vlaamse Ardennen, woonde een goede vriend van Emile Claus: schrijver Cyriel Buysse. Vanop de top krijg je een slingerende leie onder ogen met op de voorgrond het kerkje van Deurle. Daarna is het wachten tot in Gent voor een volgende stop. Claus bracht de wintermaanden samen met zijn vrouw Charlotte in Gent door.
In het stadscentrum liggen het Herinneringsmonument Emile Claus en het Museum voor Schone Kunsten op ons te wachten.
Uiteraard tref je ook daar het 'verlichte' werk van Claus.
Als je na het museumbezoek terugkeert tot knooppunt 4 en dan punten 5 en 6 aandoet kan je overigens ook nog de oude Pasbrug (nu Sint-Jorisbrug) zien die Claus schilderde.
Villa Zonneschijn
Gent laten we achter ons. We volgen de weg terug tot knooppunt 4 en kunnen de terugweg aanvatten.
Ter hoogte van knooppunt 20 is het maar even rechtsaf draaien en we komen op de steenweg tussen Deinze en Deurle. Tussen de steenweg en de Leie ligt de Emile Clauslaan waar zijn woonst 'Vi11a Zonneschijn' gebouwd is. Als we even later de spoorlijn overgestoken hebben, komen we opnieuw in het centrum van Deinze.
Wie er nog niet genoeg van heeft, kan er nog een lusje bij doen naar Machelen.
In 1893 zette Claus er de communicantjes die uit de sint-Corneliuskerk kwamen op doek.
Het leven zoals het is maar dan volgens Claus' penseel en diens impressie van dit bijzondere tafereel.
Grenspark 'De Zoom - Kalmthoutse Heide' is een grensoverschrijdend natuurgebied dat verschillende biotopen (heide,vennen, stuifduinen, weilanden, bossen) herbergt.
De volledige oppervlakte van het gebied bedraagt 3750 ha. Vooral de ecologische en cultuurhistorische waarden maken het gebied uniek en de moeite waard om te behouden.
Het Grenspark wordt doorkruist door de Belgisch Nederlandse grens. Buiten de heide- en bosgebieden die beheerd worden door de Vlaamse en Nederlandse overheden, vinden we ook enkele (grote) privé-eigenaren, kleine landbouwpercelen, en verscheidene bospercelen van kleine eigenaren.
Deze diversiteit maakt dat het park zeker een bezoekje waard is.
Park van Brasschaat
Vordenstein maakt samen met het Peerdsbos en het Park van Brasschaat deel uit van de groene gordel ten noordoosten van de agglomeratie Antwerpen. Vordenstein is een oud kasteelpark met een merkwaardige dubbele structuur. Het bosgedeelte is ontworpen volgens de strakke Franse barokstijl met daarnaast open grasvelden, natuurlijke vijvers en boomgroepen in Engelse landschapsstijl. In het Peerdsbos vind je vooral zomereiken, berken en naaldbomen. Het meer dan 150 ha grote Park van Brasschaat biedt een boeiende mix van natuur, recreatie en cultuur.
Arboretum Kalmthout
Het Arboretum Kalmthout te Kalmthout is één van de oudste en meest gevarieerde bomen- en plantentuinen in Vlaanderen.
De kwekerij van Charles van Geert lag rond 1850 aan de basis van dit arboretum. Van Geerts opvolgers, Antoine Kort en Robert & Jelena de Belder zorgden voor een uitbreiding met vele zeldzame houtige gewassen.
De kracht van Arboretum Kalmthout is de eigenheid waarmee de wetenschappelijke plantencollectie in de architectuur van de tuin is opgenomen. De schikking van de bomen en planten is zo opgevat dat het gehele jaar door men geniet van een afwisseling van kleuren en geuren.
Het vroegere zomerverblijf van Van Geert, het Vangeertenhof, is een parkvilla die werd gerenoveerd en dienst doet als tentoonstellings- en evenementenruimte.
Villa VangeertenhofBinnen de rijke plantenverzameling zijn de toverhazelaars het meest beroemd. In januari en februari vinden de Hamamelisfeesten plaats om de unieke winterbloei van de oude en breed uitgegroeide toverhazelaars te vieren.
De botanische tuin is aangesloten bij Botanic Gardens Conservation International, een non-profitorganisatie die botanische tuinen samen wil brengen in een wereldwijd samenwerkend netwerk om te komen tot het behoud van de biodiversiteit van planten. Bron : Proviant