De eerste dag van de veiligheid, een samenwerking tussen het Gemeentelijk ACW en het Rode Kruis Menen is een succes geworden. Niet minder dan 107 bloeddonoren kwamen bloed geven. Daarnaast lieten 68 mensen hun fiets graveren door de preventiedienst van stad Menen. Ook andere standhouders kregen volk over de vloer. Zo kon je bij de brandweer een frietpot leren blussen of het blussen met verschillende soorten brandblussers onder de knie krijgen. Of kon je leren dat rookmelders een aanrader zijn in ieder huis en in 2013 verplicht worden voor alle huurhuizen. Maar ook dat de brandweer in het kader van brandpreventie aan huis komt om tips te geven rond brandveiligheid. Ook het brandwondencentrum kwam deskundige uitleg verschaffen.
Inbraakpreventie kwam aan bod dankzij de preventiedienst van Stad Menen. Naast heel wat nuttige tips om je woning beter te beveiligen kon je er ook een afspraak vastleggen met mensen van de dienst om je huis te komen doorlichten en beter te wapenen tegen inbrekers. Een aanrader in deze tijden van onveiligheid.
Uiteraard stond ook het Rode Kruis paraat. Hoe iemand reanimeren en eerste hulp bij ongevallen kent voortaan geen geheimen meer voor de deelnemers. Het jonge volkje kon zich uitleven op de klimtoren of zich inschrijven bij het jeugd rode kruis om er op een speelse manier te werken rond EHBO. Maar de hoofdzaak van de dag was uiteraard het geven van bloed. Naast de bestaande bloeddonoren kwamen ook heel wat jonge mensen (gezinnen) voor het eerst bloed geven. Immers bij ongeval, operatie of bevalling kun je er een mensenleven mee redden dus waarom de stap niet zetten?
De initiatiefnemers van het Gemeentelijk ACW stonden in voor de praktische kant van dit evenement en bij hen was te horen dat er zeker een 2de editie komt! Dit vanuit de overtuiging dat veiligheid en preventie belangrijk zal blijven voor mensen en iedereen op dit vlak nooit genoeg kan geïnformeerd worden. Dankzij inspanningen als deze worden mensen warm gemaakt om donor te worden en net dat blijft heel belangrijk.
Voor de twee maal trok een groep Rekkemnaars op wandelweek naar het Duitse Eifelgebied. Het was Johan Van de Walle van de Gezinsbond (m.m.v. zijn echtegnote Linda die voor de administratie zorgde) die heel mooie wandelingen had uitgestippeld. Deze keer waren we er met 13 bij (in 2010 met 11). Het is een echte vriendengroep. Een zonnig weer, een rustig hotel. Wat wens je nog meer? Met een stevig en rijkgevuld ontbijt werd de dag ingezet. 's Middags gezellig op het terrasje zitten na een ochtendwandeling met een glaasje heerlijke Duitse wijn en dan genieten van een licht middagmaal. 's Namiddags werd er opnieuw gewandeld. Er werd zelfs een bezoek gebracht aan de brouwerij in Bitburg. Donderdagnamiddag trokken we naar Echternach om er te wandelen rond het meer. En je raadt het nooit! Eric kreeg het weer aan de stok met een toezichter in de basliliek van Echternach omdat hij er een foto maakte van een schilderij met de beroemde processie. 's Avonds volgde dan een heerlijk avondmaal.
Geniet ook even mee en bekijk de meer dan 300 foto's.
Voor de 4de keer namen enkele ACR-atleten deel aan een dag wandelen tijdens de 'Vierdaagse van de IJzer'. Caroline Olivier, Hilde Decypere, Michel Six, Philippe Bauduin, Joahn Van de Walle en Eric Vanthournout startten om 9.00 u. op de Grote Markt te Ieper. Na 32 km stappen bereikten ze opnieuw de Vredesstad om 16 u.
!! bedrag overschrijven
op be55 000 10059 3444, Vanthournout Eric met vermelding Noorse schotel of
brochette.
Paul
Deman en de Ronde Van Vlaanderen 1913
Op zondag 25
mei 1913 sprak Karel Van Wijnendaele, oprichter van de Ronde van Vlaanderen, op
de Korenmarkt in Gent de legendarische woorden "Heeren, vertrekt!" en
gaf zo het startschot voor een helletocht van 324 km. Er waren 37 renners
aan de start, waarvan 16 coureurs de finish haalden. In een spurt met 6 won
Paul Deman na meer dan 12 uur koers met een gemiddelde van net geen 27 km/u.!
Paul
Deman en Outrijve
Wie het oude
kerkhof van Outrijve bezoekt, vindt aan de achterzijde de grafsteen van Paul
Deman, eerste winnaar van de Ronde Van Vlaanderen en Belgisch spion in WOI. Hij
ligt er begraven naast zijn echtgenote Jeanne Dujardin. Jeanne is Outrijfse en
reden waarom Paul Deman in 1919
in Outrijve is komen wonen. Hij vond werk als wever bij
het textielbedrijf Gratry in Moen. Zijn werkmakkers in Moen, samen met heel wat
Outrijvenaren, richtten een supportersclub op voor hem. In 1924 werd uit deze
vereniging de "Wielerclub de Paul Demansvrienden" opgericht, de
voorloper van de huidige wielerclub SV Moen.
Als Outrijvenaar
won hij in 1920 nog Parijs-Roubaix en in 1923 Parijs-Tours. Paul Deman richtte
na zijn actieve wielercarrière een fietsfabriek op in Outrijve en woonde eerst
in de woning met de Outrijfse schandpaal in de gevel verwerkt langs de
Doorniksesteenweg. Later verhuisde hij naar de fermette die nu eigendom is van
feestzaal Alta Ripa. Hij overleed daar in 1961.
De parochianen van de Sint-Niklaaskerk en de Maagd der Armen (Paradijs) kregen vorige maand de trieste melding dat de Zusters uit Rekkem vertrekken. Zondag werd in een plechtige eucharistieviering en een receptie afscheid genomen van de lieve zusters Rosa, Germaine, Zoë, Lydie en Yolande.
In de Sint-Niklaaskerk werd zondag afscheid genomen van de Zusters van Liefde. Na 66 jaar in het klooster te Rekkem hebben gewoond, gewerkt, onderwezen in de toenmalige meisjesschool, zieken bezocht... komt een eind aan hun aanwezigheid. Met droefheid, maar ook met grote dankbaarheid, werd afscheid genomen. Ook heel wat medezusters uit de kloosterorde waren talrijk aanwezig. Overste Lieve Demunster schetste waarom de zusters afscheid nemen: "De tijd en de omstandigheden liggen aan de basis. De hogere leeftijd spaart ook de zusters niet. Wij als congregatie, zijn genoodzaakt om voorzieningen te treffen en het geheel in evenwicht te houden met de nog aanwezige krachten."
Pastoor Chris heette de vele aanwezigen hartelijk welkom. Het St.-Niklaaskoor bracht stemmige liederen. Als dank kregen alle zusters een mooi aandenken, een foto met afbeelding van de twee kerken en hun kloostergebouw en uiteraard een daverend applaus.
Het dankfeest werd verder gezet in zaal Myra met een mooie receptie. Heel wat verenigingen en parochianen hielden eraan de zusters persoonlijk te bedanken voor hun inzet. Hier en daar vloeide ook een traantje.
Zusters, het gaat jullie goed in je nieuwe thuis. Altijd welkom voor een bezoekje in Rekkem.
Schoolkamp Gemeentelijke Basisschool in FRIESLAND van 30 juni tot 8 juli 2012
NES-AKKRUM - zeilschool Pean
voor verslagen: zie www.gbs-rekkem.be
Het schoolkamp in Friesland zit er op. We hebben een prachtige week gehad met dagelijks fantastische avonturenbeleefd en dat onder een stralende zon en dat terwijl het in Rekkem maar kwakkelweer was met veel regen. Hierbij kan je alle foto's bekijken van Eric, Elien en chauffeur Werner.
Alle foto's staan mooi dag per dag gerangschikt.
Dag 1. Heenreis Rekkem - zeilschool Pean in Nes-Akkrum
Dag 2. Wandeling naar en fotozoektocht in ALDEBOARN 's Morgens wandelden we 6,5 km van Pean naar het stadje Aldeboarn. Na de picknick en het spelen op het speelplein konden 5 groepen om de 10 min. starten voor een fotozoektocht van 2,5 km. Na de spannende tocht konden we met de bus terug naar de zeilschool.
Dag 3. PIETERBUREN - bezoek aan de zeehondencrèche - biljartgolf + Lauwersoog
Het werd een hele verplaatsing met de bus naar het noorden. In de zeehondencrèche worden jonge en gewonde zeehondjes verzorgd die op de stranden van de waddeneilanden werden gevonden. Eenmaal op krachten, krijgen ze opnieuw hun vrijheid in zee.
Met de bus tot Leeuwarden. Bezoek aan het Natuurmuseum. Prachtig het skelet van een potvis en het wandelen onder de waterspiegel. Met de boot (een praam) naar het bos van Leeuwarden voor een speurtocht in de natuur. In de namiddag een partijtje golf en stoeien in het water van het domein 'De Groene Ster'.
Dag 6. Blotevoetenpad in OPENDE Niets plezanter dan een wandeling op blote voeten te maken door het kriebelende gras, de plassen water en sloten, de modder, over boomstammen...
Dag 7. Een dagje SCHIERMONNIKOOG Schiermonnikoog is één van de Waddeneilanden. Iedereen moet vroeg het bed uit! Na een uurtje bus bereikten we de haven van Lauwersoog. Daar werd de boot van 9.30 u. genomen naar Schiermonnikoog. Na 45 min. varen zetten we voet aan wal op het eiland. Een bus bracht de groep naar het strand. Met twee gidsen werd het strand verkend = strandjutten. In de namiddag konden de kinderen zich uitleven op het strand en in het water. Eric trok te voet op verkenning op het eiland: de bunker, het kerkhof Vredeshof en het dorp.
Nadat directeur Tom woorden van dank heeft uitgesproken kunnen de kinderen de bussen opstappen voor de terugreis naar Rekkem. Na een week mooi weer trekken we naar het slechte weer in Rekkem toe. Onderweg kunnen we tussen twee regenbuien door wel buiten picknicken. Om 16.15 u. bereiken we Rekkem. Ouders, broers en zussen, ja ook grootouders... wachten hun lievlingen op.
Maandelijks, op de 3de maandag van de maand wordt gewandeld met LDC Dorpshuis en Gosa (Gezinsbond). Johan Van de Walle bereidt iedere maand een wandeling voor van zo'n 7 km en in groep wordt rustig gewandeld. Iedereen kan vrij deelnemen, afspraak telkens om 13.30 u. aan het Dorpshuis te Rekkem. Vertrek om 13.45 u. Zeker altijd terug tegen 16.00 u. Af en toe trekken we ook eens naar een andere gemeente. Zo trokken we op maandag, 18 juni (kermismaandag), met de schoolbus naar Beselare om er onder leiding van Roland Segers de Heksenwandeling te bewandelen. Dankzij het mooie weer werd het heerlijk wandelen midden de velden en het bos. En omdat het een vrije schooldag was mocht Noor (5 jaar) ook de gehele weg afleggen, zij het af en toe wel eens met de step.
De 38ste editie was er een van de bovenste plank. Er waren 38 deelnemers meer dan vorig jaar. Alels verliep keurig en vlekkeloos. De prijswinnaars van de ballonvaart van 2011 en van dit jaar konden zondagavond opstijgen.
Foto's van de 40ste Breughelkermis zijn ook op deze www.bloggen.be/evr te bekijken.
De lokale dienstencentra Allegro en Dorpshuis organiseerden nog maar eens een boeiend bezoek. Deze keer kwam op woensdagnamiddag de luchthaven van Wevelgem aan bod. Na wat uitleg over de bedrijvigheid, de vliegtuigen die er opstijgen en landen,... werd er ook een bezoekje gebracht aan het museum.
Nog voor het 14.00 u. was geworden, stonden ongeduldige wandelaars klaar om de tocht aan te vatten. De 10.000
stappenwandeling, gepromoot door de Krant van West-Vlaanderen werd in Rekkem georganiseerd
door de Menense sportdienst, de dienst Welzijn van Stad Menen het LDC Dorpshuis Rekkem.
Een tocht van 8 km langs mooie plaatsjes en het jaagpad langs de Leie werd
uitgeschreven door Eric Vanthournout. Mia Vanhalst zorgde voor de bewegwijzering
van het parcours. Zo'n 168 deelnemers namen de start. Na de wandeling genoot iedereen in het Dorpshuis van een frisse pint of frisdankje en een gezond belegde boterham (plattekaas, pijpajuintjes en radijsjes). Het werd voor iedereen een gezonde wandelnamiddag.
Tot 17 juni loopt in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren de tentoonstelling 'Sagalassos, city of dreams'. Deze unieke tentoonstelling brengt uitzonderlijk en eenmalig stukken uit de verdwenen stad 'Sagalossos' uit Turkije naar België. Met de dienstencentra Allegro en Dorpshuis kon deze dagtrip worden ingericht.
47 deelnemers uit Rekkem en Menen trokken mee naar het verre Limburg. Iets voor 7 u. gestart in Rekkem met een bus van de firma 'De Reisvogel' uit Waregem, met chauffeur en vriend Werner, konden we om 7.15 u. de Menense deelnemers oppikken. En vandaar ging het vlot naar Tongeren.
We bereikten om 9.45 u. onze bestemming en gids René Nelissen wachtte ons reeds op aan de parking aan de Sint-Truiderpoort. Ook onze tweede gids Riet Brouwers vervoegde ons op weg naar het stadscentrum. In café 'Gerechtshof' genoten we van een kop koffie met de lokale specialiteiten, een Ambiorixchocolade en Caëderkükske.
Tegen 10.30 u. bereikten we ons hoofddoel van de dag, de tentoonstelling 'Sagalassos'. We werden in twee groepen verdeeld, van oortjes voorzien om gemakkelijk te kunnen luisteren naar de uitleg van de gids en meteen werden we ondergedompeld in de wondere wereld van de Romeinse stad. (alles vind je nu terug op de foto's).
Na het bezoek, het was ondertussen reeds 12.15 u. geworden, konden we in het IJssalon Basilika genieten van een stevige tomatensoep, een varkensstoofpotje met kroketjes en een ijsje. Zo werd het 14.00 u., tijd om een groepsfoto te maken vóór het monumentale beeld van Ambiorix en op tocht te gaan door de stad Tongeren. Onze groep bracht eerst een bezoek aan de 'Schatkamer' van de basiliek. Vandaar maakten we kennis met de 12de eeuwse romaanse kloostergang en het interieur van de O.L.Vrouwebasiliek. De wandeling eindigde met een tocht doorheen het voormalige begijnhof.
De dag Tongeren werd beëindigd in café Royal met koffie en een stevig stuk fruittaart. Tegen 17.15 u. was iedereen opnieuw aanwezig op het verzamelpunt, het beeld van Ambiorix, om de verre terugreis naar Menen en Rekkem aan te vatten. Iedereen was alvast vol lof over deze schitterende dagtrip.
ORA ET LABORA In de voorbije maanden van hun voorbereiding op het vormsel leerden de
kandidaat-vormelingen al heel wat facetten van onze gemeenschap kennen. Ze
kregen zelf ook al de kans om hun diensten aan te bieden aan de mensen die onze
hulp kunnen gebruiken. Maar jouw eigen leven in dienst stellen van het gebed,
dat is toch iets wat onze jongelui nog niet kennen. Op woensdag 11 april trokken zij, zoals elk jaar, naar de broeders in
Westvleteren. Ora et labora: bid en werk. Zo staat het ook aangegeven op de
toegangspoort van de abdij. We begonnen onze namiddag in de kapel. We mochten
er het gebed met de broeders bijwonen. Pastoor Chris vertelde enthousiast over
zijn tijd met de seminaristen in de abdij. Nadat we het gebed hadden bijgewoond
gingen we naar het Claustrum. Dit is het educatieve deel van het
ontmoetingscentrum In de vrede. De kinderen mochten de ruimte zelf verkennen
en daarna konden ze alle vragen stellen die in hun opkwamen. Marc probeerde
deze allemaal te beantwoorden. Intussen was de zon even komen piepen en kregen
we de kans om tot bij de Mariagrot te wandelen. Pastoor Chris gaf wat uitleg.
Enkele kandidaat-vormelingen mochten een kaarsje aansteken bij Maria. We baden
een Wees gegroet. Eens terug bij de bus werd de inzet van onze kinderen
beloond met een al even traditionele suikerwafel en een brikje fruitsap. De bus
bracht ons daarna veilig terug thuis. Nu onze kandidaat-vormelingen ook dit
achter de rug hebben, komt hun Vormselviering stilaan dichterbij. We blijven ze
week na week steunen. We zijn er van overtuigd dat het een prachtig feest zal
worden. Tom
Vandamme
In het verleden organiseerden Gezinsbond en Pasar Rekkem samen op paasmaandag een ontbijt gevolkgd door een paaszoektocht. Omdat de Gezinsbond een jaartje wou onderbreken vond Pasar Rekkem in het plaatselijke Davidsfonds een nieuwe partner om de activiteit te organuiseren.
De voormiddag werd ingezet met een heerlijk paasontbijt, een 20-tal kinderen met hun ouders (en grootouders !) genoten van de lekkere paaskoeken. Daarna mochten de deelnemers op tocht. De te volgen weg stond op een blad genoteerd in drie delen: 1. met een stafkaart, 2. met een beschrijving en 3. met foto's. Zo geraakte iedereen in de Lentedreef en konden de kinderen op zoek gaan naar de Paashaas en de paaseieren. Het was een leuk gedoe, de foto's zijn er het beste bewijs van. Daarna was de tijd aangebroken om terug te keren naar het startpunt, het Dorpshuis. Een deel trok mee met de schoolbus, enkele moedigen stapten de 2,8 km. terug. In het Dorpshuis kregen alle kinderen paaseieren van de paashaas en konden de ouders genieten van nog een glaasje bier of wijn. Het werd een heerlijke en aangename paasmaandag, zowel voor kinderen, deelnemers als beide besturen. Zeker opnieuw afspraak volgend jaar op paasmaandag en misschien met 3 verenigingen, wellicht kunnen we opnieuw de geiznsbond verwelkomen.