Ik ben Evert
Ik ben een man en woon in Angeren gemeente Lingewaard (Nederland) en mijn beroep is altijd in de weer en nog nooit zo druk geweest..
Ik ben geboren op 08/05/1933 en ben nu dus 92 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Schrijven van verhalen, wielrennen, voetbal, schaatsen & natuur, .
In 1969 was er ook weer een aanmerkelijke eruptie Hier beelden van fikse scheuren in de aardkorst Door een eruptie ontstaan er in de regel nieuwe landschappen
05-04-2019 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Al vele jaren zit ik op Internet en meegemaakt heb ik veel systemen die ons door de providers verleend werden. Toen ik pas met Internet en bloggen begon hield ik meer uit Internet als nu het geval is. Ook zijn er voortdurend moeilijkheden en alle dagen is het mijn virusscanner die alles overeind houdt, maar wel met horten en stoten, want met de virusscanner alleen hou je al die vreemde belagers en inbrekers niet van je computer. Het is niet alleen de AIVD en de MIVD die je websites, blogs en doen en laten op Internet controleren, maar ook het politieapparaat en zelfs door de gemeente ingeschakelde controleurs bespioneren je dagelijks om te zien waar je allemaal mee bezig ben. Vooral schrijvers en journalisten worden gevolgd. Nu mijne heren en geachte controleuses: ,, Ik onderzoek ook alles van A tot Z uit en zou ik boze plannen hebben, dan werk ik die niet uit op Internet en ook niet per telefoon, maar doe dit met mijn witte kunstpostduif die op zonne-energie werkt, die onvermoeibaar is en een geprogrammeerd verstand heeft waar zelfs Thierry Baudet niet aan tippen kan" Zo dat weet iedereen ook weer! Voor u staan heb ik deze keer wat weetjes die voornamelijk betrekking hebben op deze maand april en er zitten ook weer een paar rariteiten bij die voor de gewone man interessant overkomen, terwijl de wat hoog opgeleide, die meestal bezig is met het inzamelen van de pecunia van de laagopgeleiden en na het behalen van de bul zelfs wegens tijdgebrek de krant niet meer leest, uit verwaandheid er totaal geen aandacht aan schenk. Ik wens al mijn lezers met dit stukje veel leesplezier en tot een volgende keer maar weer!
01-04-2019 om 22:00
geschreven door Evert Hübbers
Gebeurtenissen uit de verleden en tegenwoordige tijd
Uit de hedendaagse tijd stapelen de gebeurtenissen van elke dag zich zodanig op dat het echt gewoon niet meer bij te houden is. Doordat de economische crisis achter ons ligt en het weer goed loopt met onze bedrijven is het werkverkeer danig toegenomen en op de spitsuren staan overal files. Er gaat geen dag voorbij of je hoort dat er hier of daar weer een zwaar ongeluk heeft plaatsgevonden. Je zult er maar mee te maken krijgen. In 1995 hebben wij ergens in Brabant ook zo'n ongeluk gehad en zowel ik alsmede mijn vrouw hebben daar blessures opgelopen, waarvan we nog steeds last ondervinden. Vanaf die tijd rijd ik ook geen auto meer. Binnenkort gaat men hier in de buurt de IJsselbrug renoveren en niet uitgesloten is dat de kosten om dit onderhoud uit te voeren nog hoger liggen dan het creëren van een geheel nieuwe brug. Een goed alternatief voor het omleiden van het verkeer is ook nog niet gevonden. Niet te hopen is dat deze brug met het enorme drukke verkeer binnenkort instort. Wat dat betreft zou ik het geld eerder besteden aan de algemene veiligheid van mensen dan aan alle genomen regeringsbesluiten met betrekking tot het milieu die gemiddeld elke huishouding jaagt op een kostenpost van rond de 20.000 euro. Uit het verleden heb ik weer enkele interessante gebeurtenissen gevonden over de grote uitvinder, kunstschilder en wijsgeer Leonardo da Vinci en over een toen nog 9-jarige jongen Felix Finkbeiner die de grote drijfkracht is geweest van een opgerichte stichting die in de loop der jaren de wereld met de aanplant van miljarden bomen groener gemaakt heeft. Heel wat verder terug in de jaren was in 1889 de wereldtentoonstelling in Parijs. Interessant is ook dat in 2009 een zekere Nadya Suleman uit Amerika een achtling ter wereld bracht. Voor die tijd had zij ook al zes kinderen, waaronder een zwaar gehandicapte. Ja Amerika is geen land waar je als vrouw met een groot gezin je handje op kunt houden voor kinderbijslag of bijstand. Je moet het onder alle omstandigheden weten te redden en het is dan ook geen wonder dat deze vrouw haar heil om het gezin redelijk te kunnen onderhouden gezocht heeft in de pornowereld waar destijds grof geld te verdienen was. In februari van dit jaar is zij daarmee opgehouden. Wilt u alles weten over Nadya Suleman, ga dan naar New York Post:
Dat we in een veranderde wereld leven dat is absoluut een feit. En de weetjes over van alles en nog wat zijn zo talrijk geworden dat alles gewoon niet meer bij te houden is. Gesproken wordt over sancties tegen Rusland, Iran en Noord Korea en via een achterdeur komt alles wel in die landen terecht, maar het zijn alleen de elite burgers die ervan profiteren en ook daar is Jan met de Pet de klos en moet zich maar zien te redden. Trump en Kim Jong Un hadden vorige week een korte ontmoeting in het Vietnamese Hanoi, maar er is van alle goede voornemens niks terecht gekomen. China en Amerika waren al uit het nucleaire verdrag getreden en Noord-Korea had wat dat betreft zich aan Amerika willen onderwerpen, maar het was Amerika die alle sancties tegen Noord-Korea wou aanhouden en zo is van die hele bijeenkomst niets terecht gekomen. Vandaag las ik op Internet dat Noord-Korea de afgebroken raketinstallaties weer aan het opbouwen was. Wat me ook bevreemdt is dat Rusland binnenkort een honderdtal foodsupers in Duitsland wil opstarten en dit tegen zeer concurrerende tarieven ten opzichte van de vele Duitse supers. In die supers is van alles te krijgen en ook wordt er een restaurant in gevestigd waar goedkoop gegeten kan worden. Je komt er met de bus naartoe, je bent hongerig, eet er wat, doet daar je inkopen en gaat er met een goeie tweedehands auto naar huis en dit alles tegen pakweg een totaalprijs van 2000 euro. We hebben momenteel de EU en veel Europese landen zijn daar lid van. Gezamenlijk doen we een hoop, maar toch dreigt binnenkort alles vast te lopen door veel verkeerde zienswijzen. Vroeger hadden we de Hanze, ook een grote handelsbelangenclub die lang gedraaid heeft, maar op het laatst ook het loodje gelegd heeft. In diverse stukken heb ik daarover in de rubriek weetjes uitgebreid over geschreven. Vandaag heb ik ook een weetje over Spitsbergen staan. Het zijn allemaal korte verhandelingen die makkelijk te onthouden zijn en als deze onderwerpen in een gesprek ter sprake komen, dan staat u niet met een mond vol tanden en weet u er ook over mee te praten.
05-03-2019 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Voor zover mij bekend zijn er 17 palmensoorten en al deze bomen of planten houden van een tropische of subtropische omgeving. De mooiste palm vind ik de dadelpalm die we veelal tegenkomen op de Canarische Eilanden, maar ook in Spanje, Marokko en in vele Afrikaanse landen. Hier in Holland vind je al deze palmen als potplant en ook enkele van die echte palmbomen vind je in subtropische binnentuinen en ik ben er ook enkele tegengekomen in sommige tuincentra en zelfs in een dierentuin waar kunstmatig een subtropische temperatuur gecreëerd is. De duurte van zo'n mooie palm wordt bepaald door zijn frisse kleur en grootte en eentje op maat voor bv. op je balkon of terras kost al gauw zo'n 150 euro of nog meer. Bij aankoop bij een tuincentra of plaatselijke bloemist krijg je instructies mee hoe de palm verzorgd dient te worden. Buiten staan kan zo'n palm na de ijsheiligen-zeg maar na 15 mei-en naargelang de weersgesteldheid soms wat langer, maar raadzaam is toch om de palm of palmen op uw terras onder te brengen en te laten verzorgen bij een tuincentra waar ze een speciale winteropslagplaats voor u gereserveerd hebben of thuis gewoon in de huiskamer.
Vanavond en vannacht krijgen we bij niet al te veel bewolking een supersneeuwmaan te zien. Zoals u weet volgt de maan een elliptische beweging om de aarde dat neerkomt op het feit dat de maan met uitgerekte cirkelvormige bewegingen met als het ware 'horten en stoten' om de aarde draait en nu vandaag krijgen we bij volle maan een maan te zien die niet zoals normaal 384.000 km van de aarde afstaat, maar plm. tussen de 354.000 en 357.000 km. Doordat de maan op dat moment zo kort bij de aarde staat lijkt hij stukken groter te zijn en is hij zo wit als een reuzensneeuwbal te bewonderen.
ISRAËL OP WEG NAAR DE MAAN: Na Rusland (1959), Amerika (1964) en China (2013) lanceert in de nacht van donderdag op vrijdag SPACELL uit Israël een voertuig dat de maan gaat verkennen en komt het zover dat de maanlanding lukt, dan wordt er geplaatst de Israëlische vlag, de sonde verkent meteen het magnetisch veld aldaar en ook voert de sonde de Thora mee. De verkenningssonde draagt de naam Beresheet (zie ook bijlage) wat in het Hebreeuws in den beginne betekent. Het is een project dat tot op heden 84 miljoen euro gekost heeft. De lancering vindt plaats vanaf de Amerikaanse lanceerbasis in Cape Carnaveral. Veel technisch vernuft is hierbij geleverd door de welbekende digitale elektrospecialist Musk.
Vandaag heb ik voor u staan twee heel interessante onderwerpen en dat is over de geschiedenis van de Elfstedentocht en de Wereldtentoonstelling in Amsterdam in 1895, welke gehouden werd op het museumplein waar als het ware een klein volledig Holland te bekijken was met zelfs een echte nagebouwde Amsterdamse gracht en grachtenhuizen. Om op de Elfstedentocht terug te komen. Geëvacueerd vanwege oorlogsgeweld zaten we vanaf 2 november 1944 tot bijna eind mei 1945 in Friesland en daar heb ik leren schaatsen en ook meegedaan aan kortebaanwedstrijden. Met die 'klumpkes' reed ik de 100 meter in 7 seconden en dat was in die tijd supersnel en ermee gewonnen had ik een rol pepermunt uit de winkel van Bennie Ensink op de Rijksweg in de Blesse. Altijd heb ik het verlangen gehad ooit de Friese Elfstedentocht te rijden. Je moest om mee te rijden daarvoor lid worden van de Friese Elfstedenvereniging en dat kon ik als jongeling in die tijd allemaal niet betalen. Dus het is nooit iets geworden. Vroeger luisterde ik wel altijd naar het schaatsen dat uitgezonden werd over de radio en sinds 1953 hadden we bij ons thuis TV en nooit heb ik een schaatswedstrijd als kijker overgeslagen. Ik herinner me nog namen als Kees Broekman en meerdere van die oude knarren. Zo herinner ik me nog dat Wim van de Voort het Nederlandse record op de 1500 m verbeterde met een tijd van twee minuten en 15 seconden. Tegenwoordig zijn er al schaatsers die er 21 seconden sneller over doen. Wilt u het een en ander over schaatsen bekijken zie op links onder de foto van Evert rubriek Geschiedenis een verslag van diverse Elfstedentochten uit een ver vervlogen tijd. Echt mooi om te bekijken en ervan te genieten!
14-02-2019 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Vanmorgen was het code geel op de weg en iedereen heeft er wel rekening mee gehouden, want er waren minder gladheidsongelukken dan gisteren en eergisteren. Door de meeste mensen werd gedacht dat we geen winter meer kregen, maar je ziet het al in het noorden van Amerika waar door een sterke poolstroming en een flinke bries het kwik daar onderhand al op 40 graden Celsius is blijven steken en er al mensen van de kou omgekomen zijn. Voordat de zeespiegel verder stijgt smelten er eerst flinke ijsschotsen en ijslagen op de Noord en Zuidpool. Dit smeltwater komt allemaal weer in de zeeën terecht en door al die roerselen die er dan plaats vinden hierdoor ontstaan er t.z.t. weer flinke stormen en ook overstromingen zijn dan niet uitgesloten. De NASA-sonde Iris Rex zag van de week ook een geweldige asteroïde in de ruimte en deze bewoog zich met een sneltreinvaart op slechts een afstand van 115.870 km van de aarde. Zou deze kolos ooit door de atmosfeer van de aarde komen dan is het over en uit met het allergrootste deel van onze aardkloot. De kracht waarmee hij hier landt en de knal die dan volgt heeft een schokeffect van 80.000 atoombommen. Hier beneden vindt u als weetjes verder twee verhandelingen die gaan over de HANZESTEDEN, kortom over de handel en wandel in Nederland van vroeger. Nog steeds zijn we een echt handelsland en iedereen zou daar meer van moeten profiteren, maar onze regeringen laten die handelslui schat en schatrijk worden, profiteren zelf nog een flink via geopende achterdeuren van de industriëlen en Jan met de Pet krijgt de schrale restjes, waar ook nog hard voor gewerkt en gevochten moet worden. Verder heb ik voor u staan zo'n staat met weetjes allerlei en ik had vandaag als weetje ook nog het geheim van de smid aan u willen vertellen, maar dat doe ik de volgende keer.
01-02-2019 om 21:18
geschreven door Evert Hübbers
Voor u heb ik vandaag staan weer wat van die Japanse Haiku gedichtjes en verder wat specifieke afleidingen van het woord aal. Een heleboel taalfouten worden er gemaakt bij het woord tenminste en wanneer schrijven we nu tenminste of ten minste. De Nederlandse taal is voor de meeste Nederlanders moeilijker dan Engels en onlangs las ik op Internet dat er nog maar heel weinig studie interesse was op onze universiteiten voor de Nederlandse taal. Ik denk dat, als we 20 jaar verder zijn we onze hedendaagse taal niet meer terug kennen.
31-01-2019 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Moederkruid is een winterharde vaste plant. Deze wordt zo'n 50 cm hoog, heeft harige stengels en veerachtige bladeren. De plant groeit het best op stikstofvrije gronden. Heb je van die planten in de tuin staan dan heb je geen last van bepaalde insecten die het gewas aantasten. Op een groot stuk land met bv. bloemkool is het ideaal er wat moederkruid tussen te zetten. Je houdt er de witte vlieg mee weg en hoe kan dat dan? Nu het is zo gelegen dat er pyrethrine in zo'n plant zit en dat is een insectenwerende stof. Toen ik nog veel in mijn volkstuintje bezig was, gebruikte ik ook allemaal natuurlijke middelen om schadelijke insecten te verjagen, en of het nu sla, andijvie, bloemkool of boerenkool was, overal had ik mijn eigen middeltjes voor. Moederkruid is een van de weinige planten die geen vervelende plantenziektes kent. Heel enkel kan het gebeuren dat de plant door meeldauw getroffen wordt, maar dit alleen op hele donkere en vochtige plaatsen. Tegenwoordig zijn er niet veel mensen meer die goed tuinieren kunnen of dit te bewerkelijk vinden en van de tuin een 'parkeerplaats' maken. Veel stoffen uit het moederkruid worden gebruikt in de geneesmiddelenindustrie en vroeger maakten de mensen hier zelf aftreksels van voor bv. ter preventie van migraineaanvallen, reumatiek, jicht, duizeligheid, oorsuizen en vrouwen namen het in bij moeilijkheden bij hun maandelijkse ongesteldheid. Kortom moederkruid werd van oudsher al als een natuurlijk geneesmiddel voor veel aandoeningen en kwalen beschouwd.
27-01-2019 om 16:27
geschreven door Evert Hübbers
Begin december 2018 lanceerde de Chinezen de Chan'g'e-4 en de maanrover waar ze nu sinds drie weken mee op de achterkant van de maan aan het werk zijn heeft daar al diverse foto's genomen en ontdekt daarop zijn rare figuren en men vermoedt zelfs gebouwen. Ze hebben daar op die giftige maangrond ook koolzaadjes uitgezaaid, maar dat is niets geworden. Of de pootaardappeltjes al aan de groei zijn daarover heb ik nog niets vernomen. Zoals men weet is de aardappel goed eetbaar, maar het loof is giftig. Ik heb zo het vermoeden-als die aardappeltjes zich daar gaan vormen-deze net zo giftig zijn als het loof. Dus dat wordt ook niks! Destijds wilden de Chinezen met de NASA meewerken aan gezamenlijke projecten, maar dat is niet doorgegaan, omdat de Amerikanen de Chinezen niet vertrouwden. Ook over de poppen van uitgestrooide zijderupsen heb ik nog niets vernomen. We wachten maar af wat het allemaal worden zal. Ik weet wel dat het bakken met geld kost dat beter besteed had kunnen worden aan de arme Chinese boeren op het platteland van China. President Trump van de USA, die met betrekking om zijn wil betreffende een muur tussen Amerika en Mexico te bouwen tegen alle bezwaren van de meerderheid van de Amerikanen in de hele economie op tilt heeft gezet, is nu ook weer jaloers geworden op China en staat te popelen om ze wat ruimtevaart betreft te overtreffen.
BLOEDMAAN: Afgelopen nacht en vanmorgen vroeg hebben we die kunnen bewonderen en u vindt hiervan enkele foto's met tekst en uitleg hoe deze bloedmaan ontstaan is. De beelden zijn mooi duidelijk omdat het een heldere en zeer koude nacht was en veel mensen zijn opgebleven om dit schouwspel wat je niet iedere dag ziet te bewonderen.
21-01-2019 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Verwoord op aparte staatjes heb ik iets over de geschiedenis van het Pakistaanse meisje Yousafzai, die fel inging tegen de onderdrukking van de vrouw, verder is er ook nieuws uit 1969 over een zekere Jan Palach, een Tsjechische vrijheidsstrijder (1948-1969), en gaan we heel ver terug in de geschiedenis, dan komen we terecht bij de natuurkundige Leonardo Da Vinci (1452-1519) en springen we drie eeuwen verder dan zitten we in het jaar 1883 toen in Amsterdam de wereldtentoonstelling gehouden werd op de plaats waar nu het Vondelpark is en het enige wat nog herinnert uit die tijd is het grote toegangshek aan de kant van de Stadhouders kade. Elke dag zijn er nieuwe gebeurtenissen en die hele opvallende en bijzondere van nu en een tijdje terug breng ik u in herinnering. Zo wist de politie in Engeland vandaag een jongeman van 23 te traceren die voor een poosje geleden twee Humboldt pinguïns uit een dierentuin in Nottingham had ontvreemd. Deze zeldzame pinguïns hebben hun normale domicilie in voornamelijk Peru en Chili. De bobby's waren de pinguïns tegengekomen toen ze een paar kilometer van Nottingham af aan het patrouilleren waren in het dorpje Streelley Village. Het zijn prachtige vogels die duizenden euro's waard zijn. Ik heb vroeger ook veel vogels gehad en in een van die volières had ik een zeldzame zwartkop agapornis zitten die ontsnapte tijdens het schoonmaken van zijn verblijf. Ik wist wie hem opgevangen had, maar liet het aan zijn beleefdheid over om deze vogel aan mij terug te geven, hetwelk nooit geschied is.
18-01-2019 om 19:41
geschreven door Evert Hübbers
Weetjes over een oud-wielrenner en over een stuk niemandsland op Antarctica
Voor u staan heb ik enkele dingen uit een grijs verleden die me interessant lijken om er iets over te schrijven. Om te beginnen gaan we terug naar 12 februari 1896, waarbij wielercoureur Mathieu Cordang als tegenstander op de fiets reed tegen een trein. Mathieu Cordang (1869-1942) groeide op in een schippersgezin in de Limburgse plaats Blerick. Hij was lang amateur en slechts vier jaar professional. In zijn amateurtijd is hij wereldkampioen stayeren geweest en als prof won Mathieu liefst 18 klassiekers. Hij was een specialist op lange koersen en als hij in deze tijd geleefd had, dan had deze beresterke wielrenner echt-wie het ook was-verslagen. Verder heb ik deze ronde voor u staan iets over een stuk niemandsland op Antarctica. Hieronder staan wat vermeldingen hierover. Ik wens u veel leesgenoegen en als u van Evert nog meer wilt weten, ga dan naar http://www.bloggen.be/eef het blog met veel oorlogsverhalen en verder over alles en nog wat. Ook interessant is mogelijk voor de thuiskokers-en bakkers het blog http://www.bloggen.be/broedereverard
10-01-2019 om 20:21
geschreven door Evert Hübbers
Januari 2019 is zacht begonnen. Het mag wat later op komen dagen maar voorlopig is er nog geen zicht op echt winters weer. Voor u staan heb ik ditmaal wat weergezegden, verder wat over de ontdekking van Australië, een stukje over milieubewustheid en daarbij aansluitend hoe je roetaanslag in je schoorsteen kunt voorkomen en als laatste berichtje een verhaaltje over alcohol. In de rubriek weetjes vindt u veel onderwerpen die nogal eens ter sprake komen. Het meest leerzame verhaal is over die schillen en die roetuitslag. Je kunt erover lachen, maar in de verbindingsleer van stoffen of processen is het zo gesteld dat een, twee of meerdere componenten bij elkaar, gemengd of verhit weer een andere stof vormen die mogelijk alles ontbindt of door vermenging zelfs giftig kan wezen. Op dat gebied heb ik vroeger veel geëxperimenteerd en voor mezelf vaak belangrijke ontdekkingen gedaan, die me erg nuttig leken, maar daar waren er ook bij die voor mens en dier levensgevaarlijk zouden kunnen wezen.
03-01-2019 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Het hele jaar vond ik onrustig. Toch lees ik op Internet verschillende berichten hierover, waarbij het ene bericht gewag maakt dat 2018 zo'n prima jaar was en een volgend bericht maakt melding dat we een treurjaar achter de rug hebben. Economisch is het voor vnl. de zakenlui een prima jaar geweest. Ook de werkgelegenheid is toegenomen en vele werkenden verdienen een goed loon. Achtergebleven zijn vnl. de mensen die tijdens de crisis-begonnen in 2007-op straat kwamen staan en boven de 50 waren, ook alleenstaanden en gescheiden vaders en moeders zitten nog steeds krap en vooral onze bijstandtrekkers of vroegtijdig afgekeurde werknemers moeten het met een schraal loontje stellen. Dit jaar hadden we te maken met veel individueel leed van moorden op school, veel eenzijdige ongelukken op het werk en met verkeersongelukken die vooral in de laatste drie maanden van dit jaar zich voordeden in het drukke Nederlandse verkeer op overvolle wegen in de spitsuren. Verder waren er dit jaar ook veel branden waarbij veel stallen met pluimvee varkens-en rundvee in vlammen opgingen. Oververhitte meterkasten, opgerolde elektriciteitskabels en veelal onkundig eigen gesleutel aan de vnl. elektrische installaties waren hier debet aan. Gaan we over de grenzen dan was er veel natuurgeweld van zware stormen, uitbarstingen van vulkanen, instortingen van bruggen, modderstromen en enkele tsunami's. Ik noem hierbij de uitbarsting van de Krakatau op Sumatra, met daarop volgend een tsunami, waarbij bijna 500 mensen omkwamen en 1500 personen gewond werden, een dag later vielen er bij een eruptie op Java ook al slachtoffers, een paar dagen daaropvolgend was het de Etna op Sicilië die vuur spoot en eergisteren was er ook een zware vulkaanuitbarsting op het Filipijnse eiland Mindanao. De afgelopen week was er ook een melding van een blauwe gloed boven New York en vele dachten dat dit een teken uit de hemel was. Bij onderzoek bleek dat dit blauwe licht en soort chemische reactie veroorzaakt werd door een ontploffing in een transformatorhuisje. Morgen gaan we het oude jaar uitluiden en over nog geen 30 uur laten we de kurken knallen en gaan we 2019 in. Volgens alle berichten die ik de laatste tijd gelezen heb krijgen we in 2019 te maken met abnormale prijsverhogingen. Aan gas, licht en water zijn we dat jaar gemiddeld 360 € meer kwijt dan in 2018, aan boodschappen 480 €-, aan overige zaken zoals de kapper, de huur, de gemeentelijke belastingen, recreatie, verzekeringen 300 euro, aan onvoorzien 200 €. De gezinskosten stijgen hier dus gemiddeld met 1340 €. Die paar procenten die toegeschoven worden ter vermeerdering van de inkomsten kunnen het bedrag van 1340 € reduceren tot 1000 euro meerkosten, maar toch zal dit voor veel mensen toch een te grote aanslag op hun inkomsten zijn. Toch beste lezers moeten we proberen 2019 ook weer ongeschonden door te komen en ik wens u allen een gezond en in alle opzichten gelukkig Nieuwjaar!
HIER BENEDEN ZIET U WAT ZO"N TSUNAMI TEWEEG BRENGT
Hier een kaart van de Filipijnen en het getroffen gebied
30-12-2018 om 21:02
geschreven door Evert Hübbers
Deze keer heb ik voor u staan een paar boompjes en een plant die iets symboliseren. Over zeven dagen is het kerstmis en in veel huisgezinnen zien we dan een kerstboom staan en ook het kerststalletje is nog steeds in. Toen ik nog een jongeling was waren het de katholieken die een kerststalletje in huis hadden staan en bij de protestanten zag je een kerstboom staan. Als katholiek vonden we de kerstboom maar een heidens gedoe en gaan we de geschiedenis na dan stamt die naaldboom uit de tijd dat zo'n boom door de heidenen als het ware aanbeden werd als de krachtbron van leven. De naam kerst is afkomstig van het woord kerstenen en het waren de Duitse dominees die al in de middeleeuwen erop uittrokken om andersdenkenden (heidenen) te bekeren tot het christendom. Kerstenen betekent dus bekeren. Naaldbomen hebben weinig bodemvoeding nodig om zich te ontplooien, ook niet al te veel zon maar ze zijn wel erg grondgevoelig en de fijne spar (de Picca Abies) die veelal gebruikt wordt als kerstboom laat als hij geen bodem onder zich heeft zijn naalden gauw vallen. Bij de blauwspar is dit euvel stukken minder en bij de Nordmann spar heb je daar helemaal geen last van. Duitsland was ook het eerste land die zo'n naaldboom met de Kerst het eerst ging optuigen met allerlei versieringen en overgenomen werden die gebruiken al heel gauw door veel Europese landen en ook ver over de grenzen waren het onze zendelingen die in Afrika en vele 'heidense landen' met verkondiging van het christelijk geloof ook die gebruiken van ons bij die bekeerlingen introduceerden. Zowel katholieken alsmede protestanten geloven in de geboorte van Christus als mensenzoon (krachtbron van leven) en over de hele wereld wordt het kerstfeest nog steeds uitbundig gevierd. De geloofsverwarring en verdwazing die momenteel vooral ons Europa teistert is tijdelijk en ik denk dat alles zich bij een beter contact tussen geestelijkheid enerzijds en de 'kudde' anderzijds gauw herstelt. Bij alle geloven hebben veel voorgangers en priesters zich misdragen en ook veel regeringen laten te veel steken vallen door enerzijds de gewone man zwaar te belasten en regelingen te creëren waarbij de kapitalist ontzien wordt. Duidelijk is hierdoor te veel tweespalt ontwikkeld dat kan leiden tot een volksopstand zoals bv. nú in Frankrijk. Voor u staan op een paar staatjes vindt u ook nog symbolieken met betrekking tot de kapokboom, waar de Maja's zoveel geloof aan hechten en de cyclamen. Het is altijd interessant als u in gezelschap hierover ook uw weetje kunt vertellen.
17-12-2018 om 15:17
geschreven door Evert Hübbers
VERKEERSLICHTEN: We zijn er onderhand aan gewend en worden erdoor overheerst en dan nog maar niet te spreken over al die verkeersborden waar je vooral in België helemaal dol van wordt en door de bomen het bos vaak niet meer ziet. Overal zijn uitvinders van, zo ook van het eerste verkeerslicht dat ooit in Londen bij de parlementsgebouwen werd neergezet. Ik heb hiervan geen foto van kunnen bemachtigen. Wel van het eerste verkeerslicht dat ooit geplaatst werd op de Potzdamerplatz in Berlijn.
Rechten van de Mens: Op 10 december 1948, een paar jaar na de Tweede Wereldoorlog werden deze afgekondigd en werden we allemaal als mens gelijk gesteld met dezelfde rechten en privileges en wat zien we op 10 december 2018: Voor Jan-met-de-Pet is het nog steeds opzitten en pootjes geven aan de wellustige hoogopgeleide kapitaalbezitters.
Saddam Hoessein: Het is alweer 15 jaar geleden dat deze despoot de dood vond en Irak bevrijd werd van een persoon die dacht dat hij de hele wereld in zijn macht had. De hoogmoed bracht hem ten val. Ook anno 2018 is het nog voortdurend onrustig in Irak en ook de nieuwe machthebbers weten het land-waar vroeger tussen de Eufraat en de Tigris het aarts paradijs lag waar Adam al in een vroeg stadium zijn vingers niet thuis kon houden door aldaar een verboden vrucht te eten-niet tot rust te brengen. Op een foto hier beneden ziet u hoe kleine Saddam zich ontwikkelde tot machtig man en dit allemaal zonder al die machtuitstralende uniformen die hij voorheen droeg.
WOLF ALS VEILIGHEIDSAGENT: Allerlei besmettelijke ziektes onder het wild worden veelal waargenomen in streken waar geen opruimers zijn van wild dat bv. besmet is met varkenspest of anderzijds. Erachter is men gekomen dat de wolf bij het eten van besmet vee daar totaal geen last van heeft en in streken waar ze zich ophouden binnen de kortste keren er bv. geen dieren rondlopen die besmet zijn met de beruchte varkenspest die ook mensen kan besmetten. De enkele wolf die af en toe in Nederland gesignaleerd wordt, vergrijpt zich meestal aan schapen en zodra er weer een gesignaleerd is komen de claims weer ten volle bij het ministerie van landbouw en veeteelt binnen.
12-12-2018 om 14:37
geschreven door Evert Hübbers
Vandaag is het pakjesavond, maar al jaren komt de Sint niet meer bij ons langs. We zitten al jaren met een niet meer bij te houden ziekenpakket en dat is onze welgevulde klomp. Voor u staan heb ik vandaag weer wat weersgezegden en spreuken, die in de regel voor 50 procent vaak wel uitkomen, wat echter niet gezegd kan worden van de dagelijkse weersberichten op radio, internet en tv. Vroeger lagen op de rivieren overal weerschepen die meestal het voorspelde weer voor 90 procent goed hadden. Deze week zou volgens een internetbericht de regen bij bakken neervallen wat tot op heden niet het geval is geweest. Voor de rest van de week krijgen we natte sneeuw, mogelijk hier of daar een echte sneeuwbui en de rivieren lopen weer vol. We wachten het maar weer af! Voor u staan heb ik deze keer ook weer iets over de VOC en vermeld wordt op een staatje dat de Kaspische Zee geen zee is maar een groot meer. Het is maar dat u het weet!
05-12-2018 om 16:37
geschreven door Evert Hübbers
Vandaag is het 2 december 2018 en groot nieuws was het dat vandaag in Nederland op sommige plaatsen een temperatuur van 14 graden Celsius werd gemeten en zo'n hoge warmtegraad in december heb ik heel mijn leven nog niet meegemaakt. Toch was het vandaag een druilige dag met veel regen. Ja de droogte van afgelopen zomer heeft niet veel goed gedaan. Overal in de rivieren is de waterstand aan de lage kant en veel kolkjes staan nog steeds droog. De weersverwachting voor de komende dagen is dat tot 8 december de regen met bakken uit de lucht komt vallen.
GEBEURTENISSEN UIT EEN VER VERLEDEN: Op een staatje hier beneden is te lezen hoe het in Amerika in de beginjaren 1930 van de vorige eeuw het eraan toe ging met de zogenaamde drooglegging, waarbij er in heel de USA geen druppel alcohol meer verkocht en gebruikt mocht worden. Op datzelfde staatje staan nog meer van die bijzonderheden en echt interessant is het om dit allemaal te weten.
LES GILETS JAUNES RÉVOLUTION: Deze is uitgebroken in Frankrijk en dit in verband met veel te hoge benzineprijzen, maar er is meer aan de hand, want sinds Emmanuel Makron aan de macht is pleegt hij voortdurend een aanslag op de portemonnee van Jan-met-de-pet die in de afgelopen jaren beroofd is van allerlei toeslagen en subsidies en het nu allemaal met een minimum loontje moeten doen, terwijl de rijken in die jaren met alles ontzien zijn.
G20-TOP IN BUENOS AIRES: De kardinale punten op de agenda daar zijn de wereldhandel, vermindering van kernwapens en het klimaat. Op een foto hier beneden ziet u de wereldleiders staan met als hoogste vertegenwoordiger van ons land premier Mark Rutte en als eregast koningin Máxima die als financieel deskundige veel opzien wist te baren in de ontwikkelingslanden.
NOG EVEN EN HET IS PAKJESAVOND: Mogelijk niet voor iedereen, want ik las dat de posterijen in zak en as zitten en mogelijk de grote voorraad aan pakketten voor 5 december niet allemaal op de plaats van bestemming kunnen afleveren. Te hopen is dat er ook veel kerstpakketten bij zijn, want met die aflevering hebben ze nog even de tijd. Waar ik van het jaar ook bang voor ben dat is niet voor Zwarte Piet, maar wel voor de vele echte kerstbomen die vanwege de droge zomer ook voor meer dan de helft verdroogd zijn en kennelijk hebben ze daar in die tuincentra ook al rekening mee gehouden, want de kunstbomen die daar opgesteld staan zijn dit jaar pinduur!
02-12-2018 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Op 6 mei 2018 werd deze InSight Mars-Lander van NASA die, nauw samenwerkt met de ESA met twee Cube Sets vanaf Cape Carnaveral gelanceerd. Zo tegen 5 augustus zat de rit met zo'n snelheid van 6200 mijl per uur er voor de helft op. Het was op 26 november jongstleden dat hij zo in de buurt van de evenaar van Mars aan de grond gezet werd. Zoals bij alle NASA en ESA projecten het geval zijn er op die planeetbezoekers veel onderdelen verwerkt van Nederlandse fabrieken die precisie-instrumenten fabriceren. Alles bijeen heeft het samenstellen van deze InSight-Lander en de lancering daarvan tot op heden een miljard dollar gekost. Een zevental van die rijdende verkenningskarretjes hebben Mars al verkend en letterlijk en figuurlijk is boven water gekomen dat Mars een planeet is waar leven mogelijk is. De InSight Mars-Lander die nu op Mars staat, blijft 2 jaar op de plaats rust staan en de bedoeling is dat bv. de seismometer alle geheimen van het binnenste van Mars gaat ontsluieren. Op weg naar Mars had de InSight Mars-Lander een stevig 'jasje aan' die hem beschermde tegen zwaar weer, schokken, stof en alle onheil wat zo'n project onderweg tegen zou kunnen komen Toen hij voor 'de deur' van Mars arriveerde waren het remraketten en een parachute die zorgde dat de landing aldaar veilig kon gebeuren. Uitgerust is de InSight Mars-Lander met twee grote zonnepanelen die bij heldere lucht en wat zon zich opladen met de nodige energie en ook aan boord zijn hele scherpe camera's. Vanuit het regelcentrum in Californië wordt alles bestuurd en in de gaten gehouden. Zo tussen 2025 en 2030 hoop men de eerste pioniers naar Mars te sturen en als ze daar arriveren is het niet uitgesloten dat ze bekende Nederlandse namen op die InSight Mars-Lander aantreffen, want bekend is dat er twee miljoen namen van mensen van diverse nationaliteiten op die Lander zijn ingegraveerd.
27-11-2018 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers