Ik ben Evert
Ik ben een man en woon in Angeren gemeente Lingewaard (Nederland) en mijn beroep is altijd in de weer en nog nooit zo druk geweest..
Ik ben geboren op 08/05/1933 en ben nu dus 92 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Schrijven van verhalen, wielrennen, voetbal, schaatsen & natuur, .
Everts-Info-Allerlei met veel informatie ter verrijking van uw kennis en gespreksstof
01-10-2016
Waarde Blogvrienden
Al lange tijd ben ik ernstig ziek. Tot op heden bracht ik elke week nog artikeltjes die u interesseerde. Voor uw bezoeken aan dit blog ben ik u dan ook zeer dankbaar. Dat ik voorgoed ophoud met bloggen, dat kan ik nog niet zeggen. Misschien is er nog een lichtpuntje, maar voorlopig stop ik even. In de loop der tijd heb ik op dit blog veel interessante artikeltjes gebracht, en sommige van die verhalen hebben een eeuwig leven. In het archief van dit blog vindt u de rubrieken waarover ik geschreven heb, en als u nog iets wat u destijds boeide op wil halen, dan raad ik u aan toch nog eens even op dit blog te kijken. Ik wens al mijn lezers een goede gezondheid en het allerbeste. Met vriendelijke groet Eef, beheerder van de familieblogjes http://www.bloggen.be/evertsuitlaatklep (dit blog) http://www.bloggen.be/broedereverard en http://www.bloggen.be/eef/
01-10-2016 om 12:52
geschreven door Evert Hübbers
Gepland was 5 oktober 2016, maar vandaag op de laatste septemberdag was het reeds zover en werd de ruimteverkenner Rosetta van ESA voor eeuwig ter ruste gelegd op de komeet 67P, beter bekend als de komeet Churyumov-Gerasimenko. Doordat er veel trammelant was met de Lander Philae die uiteindelijk op de komeet P67 belangrijke gegevens moest verzamelen en door een "manke landing" op de verkeerde plaats terecht kwam, is er niet al te veel van de missie terecht gekomen, maar toch net voldoende om ons enig uitsluitsel te geven over het ontstaan van het heelal. Zo is men te weten gekomen dat de planeet veel organische moleculen herbergt van eenvoudige aminozuren tot complexe verbindingen met waterstof. Tienduizenden van dit soort kometen heeft bij de grote knal ervoor gezorgd dat hier op aarde leven mogelijk was. Wat we bij P67 Churyumov-Gerasimenko ook te weten zijn gekomen, is dat er daar water is, maar het gekke is dat dit water een hele andere samenstelling heeft dan hier op aarde en dat gaan de wetenschappers binnenkort onderzoeken hoe dat in elkaar steekt. Artikelen hierover vindt u in de heelalrubriek van 6 augustus 2014 (rubriek 5) en 24-10-2014, 13 november 2014 en 9-12-02014, Mijn laatste artikel over de P67 is vandaag en even terug van dit jaar vindt u over de Churyumov-Gerasimenko het voorlaatste artikel over deze komeet en dat was d.d. 6 augustus 2014. Heeft u belangstelling voor het heelal, dan raad ik u aan deze artikelen eens nader onder de loep te nemen; het verrijkt uw kennis!
30-09-2016 om 18:03
geschreven door Evert Hübbers
De planeet Jupiter is de grootste planeet van het heelal en heeft 67 manen, waarvan de meeste niet al te groot zijn met hooguit een doorsnee van 10 km. Echter er zijn ook 4 manen bij die wel een zekere grootte hebben en die werden in 1610 ontdekt door de astronoom Galileo Galilei. Dit zijn de manen Callisto, Europa, Ganymedes (groter dan de planeet Mercurius) en Io. De meeste van deze manen hebben vlakke ijslagen met daaronder water. In 2012 werden op deze manen al ijle pluimen van watermoleculen waargenomen onder een stijf bevroren ijskorst. Al jaren is de Hubble ruimte telescoop van NASA alles op en rondom onze reuzenplaneet Jupiter aan het bestuderen en de Space Telescope Imaging Spectograph (de STIS) was de laatste tijd hoofdzakelijk gericht op de kleinste van de Galileïsche manen van Jupiter-de Europa maan. Waargenomen bv. is ultraviolet zonlicht dat door Jupiter is weerkaatst en vervolgens rakelings langs maan Europa bewoog in de richting van de rond de aarde cirkelende ruimtetelescoop. Berekend door NASA is ook dat onder de ijslaag van maan Europa tweemaal zoveel water aanwezig is als in alle wateren van onze aarde. Ons heelal zit mooi in elkaar en alles heeft een functie, waarvan we de meeste doeleinden nog niet hebben weten te ontsluieren. We hopen dat alles evenwichtig blijft en we als kleine aarde t.z.t. niet opgeslokt worden door ongewenste heelalmanoeuvres. We leven in een technologisch tijdperk maar ook in een gevaarlijke periode van vele revoluties, oorlogen en terrorisme. We weten veel te achterhalen maar sommige wetenschappers hebben hun vizier gericht op vernietigingswapens die van de een op de andere dag het hele wereldevenwicht zou kunnen verstoren. Ook dit vereist onze aandacht. Veel leest u daarover op het blog :http://www.bloggen.be/eef/ U vindt daar verhalen die u mogelijk ook interesseren.
27-09-2016 om 19:52
geschreven door Evert Hübbers
Voor u staan heb ik weer wat afleiding betreffende onze Nederlandse taal die ook nog ver over zee en in ons drietalig buurland België gesproken wordt. In Zuid Afrika kennen we dat verbasterd Nederlands dat bij langzaam spreken goed te verstaan is en door onze planters en boeren daar voor enkele eeuwen terug gebracht is en ons aller bekend is het Afrikaanse liedje Suikerbossie. Luister naar song http://www.youtube.com/watch?v=NmQBZ3DW2pY Hier beneden heb ik wat taal allerlei staan en het is heel fijn als het op school, in je vriendenkring of anderzijds ter sprake komt.
15-09-2016 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Heelalnieuws over de ruimtesonde Rosetta en Lander Philae
Gisteren werd door ESA bekend gemaakt dat de ruimtesonde Rosetta erin geslaagd was om de landingsrobot Philae, afgezet op de komeet P67, beter bekend als de komeet Churyumov-Gerasimenko, te detacheren. Er is veel te doen geweest zowel over Rosetta alsmede de voornoemde komeet. Slechts met horten en stoten opereerde Philae functioneel en dit alles omdat hij bij de plaatsing niet op de juiste plaats geland was en de zonnepanelen bij tijd en wijle slechts functioneel waren. Rosetta heeft Philae teruggevonden in een spelonk en men is nu ook te weten gekomen dat de driepotige honderd kg wegende Lander met een hoogte van 80 cm en een metertje breed toentertijd op twee pootjes terecht is gekomen; dus een manke landing gemaakt heeft! Het project heeft veel geld gekost en men heeft slechts summiere gegevens ermee weten uit te halen. Men heeft er heel weinig aan om sonde Rosetta nog functioneel te houden, dit omdat Philae die de gegevens vanuit de ruimte naar de aarde moest sturen al lange tijd totaal onbruikbaar is. Vermeld zij dan ook dat sonde Rosetta op 5 oktober 2016 buiten gebruik gesteld wordt. Over de komeet 67P Churyumov-Gerasimenko heb ik veel stukken gewijd en u vindt ze in de heelalrubrieken 4-, stuk d.d. 6 augustus 2014 en rubriek 5 in de geschreven stukken op respectievelijk 24-10-2014 en die van 9-, 12-, en 13 november 2014. Bent u voor het eerst op dit blog en u heeft interesse voor ruimtevaart en heelal of anderzijds, raadpleeg dan het archief waar u veel kunt lezen over allerlei weetjes die uw brein verrijken.
06-09-2016 om 10:46
geschreven door Evert Hübbers
NASA' S ruimtesonde Juno maakte op 27 augustus 2016 (zie ook geschreven stuk 28-8-2016) haar eerste scheervlucht en dit op 42.000 km vanaf Jupiter. De eerste vluchtbeelden zijn binnen en hieronder kunt u ze bekijken. Juno maakt nog 34 van dergelijke scheervluchten. Opvallend gegeven is dat in de ruimtesonde ook ingebouwd is een zogenaamde JIRAM camera waarmee infraroodbeelden gemaakt kunnen worden. Hieronder ziet u een beeld van het poollicht nabij de Zuidpool van Jupiter. Al jaren worden alle planeten van ons zonnestelsel bekeken en ook de vele exoplaneten die om een ster draaien. Reeds in 1974 werden door de Pioneer 11 toentertijd ook al foto's gemaakt en ik zie op de eerst genomen foto's-van nu anno augustus 2016-niet veel kwalitatief verschil, maar anderen denken daar misschien anders over.
03-09-2016 om 18:41
geschreven door Evert Hübbers
We zitten volop in een klimaatwisseling en al ruim een week hebben we te maken gehad met temperaturen van ver boven de 25 graden C. Zojuist was het hier in Angeren 25 graden C en wisselend verdwijnt hier de zon achter de wolken. Tegen de vroege namiddag is het niet uitgesloten dat er een buitje opduikt. Bang is men dat door de klimaatsverandering en daarmee gepaard gaande stijging van de zeespiegel en hogere temperaturen hier ook een flinke weersomslag gaat plaatsvinden en we in de nabije toekomst te maken krijgen met hurricanes zoals in de Caribische zee en cyclonen zoals boven de Indische Oceaan en/of zware tornado's zoals heel vaak in Amerika. Wat we hier in Nederland wel kennen zijn harde valwinden (downburst) en gemiddeld per jaar hebben we buiten die valwinden zo'n 35 keer per jaar gemiddeld te maken met windhozen, waarvan de meeste over de vlakten trekken, maar komt zo'n 'windstofzuiger' boven een woonwijk, dan slurpt hij alles op zijn weg op. Ik kan erover meepraten, want een paar keer heb ik een windhoos meegemaakt en dat was in het buitengebied van Huissen, de eerste keer dat ik vanuit onze winkel met boodschappen op de weg zat en dit in de wijk de Geer en met vissen in de kolk van de Huissense konijnenwaard. Bij het viswater was mijn zoon met zijn vriendje. Gedrieën lagen we plat op onze buik met gestrekte handen in het poldergras en toen alles afgelopen was, waren we al onze visspullen kwijt en lag onze visparaplu totaal vernield in de kolk. Beruchte windhozen vonden plaats op 10 augustus1925 te Borculo, op 1 juni 1927 te Neede, op 23 augustus 1950 in de bossen van de Hoge Veluwe en de allerslimste waren die op 25 juni 1967 te Oostmalle in België en op dezelfde dag en tijd in het Brabantse Chaam en het Betuwse Tricht. Op 6 oktober 1981 verongelukte boven het Moerdijkgebied een Fokker F28 met 17 mensen aan boord die in zo'n straalstroom terecht gekomen waren en allemaal de dood vonden. Mij staat verder voor de geest een windhoos op 9 september 1998 dwars door Deventer en op 11 augustus 1972 en 17 augustus 1992 op een camping te Ameland. Definitie van wind: Wind is een horizontale luchtstroming ,waarbij de lucht stroomt van een gebied met hoge luchtdruk naar een gebied met lage luchtdruk. De luchtstroming ondergaat daarbij een met de hoogte toenemende afwijking en dit onder invloed van de aardrotatie, en wel, kijkend in de richting waarheen de wind gaat: op rechts naar het noordelijke halfrond en naar links op het zuidelijke halfrond. De windkracht wordt bepaald door de grootte van de luchtdrukverschillen per km-afstand en door de aard van de oppervlakte waarover de lucht stroomt. In en om een depressie op zee krijgt men een zeer krachtige luchtwerveling, in hoge luchtdrukgebieden is de wind zwak. In de nabijheid van weerfronten-zoals koude en/of warmtefront-zijn windrichting en windkracht aan sterke veranderingen onderhevig. In tegenstelling tot zeestromen noemt men winden naar de richting vanwaar zij komen. Definitie van windkracht: De sterkte van de wind wordt meestal opgegeven in sterktegraden van de schaal van Beaufort (Eng. admiraal). Deze schaal onderscheidt zeventien windsterkte graden, waarvan de eerste twaalf een nauwkeurige omschrijving hebben. Men kan de windsterkte vaststellen door de windsnelheid te meten met een windmeter of door de uitwerking van de wind vroeger en ook nu nog op zee na te gaan. Op deze schaal zijn deze graduaties af te lezen beginnend met windstilte tot flauwe koelte, lichte koelte, matige koelte, Frisse bries, stijve bries, harde wind, stormachtig, storm, zware storm, zeer zware en tot de alles verwoestende orkaankracht, waarbij er niets meer overeind blijft staan. Windhoos: Dit is een zeer krachtige luchtwerveling van enkele tot soms enkele tientallen meters doorsnede, die vooral boven water ontstaat en landinwaarts, vooral in de bebouwde kom, veel onheil veroorzaakt. Waterhoos: Dit is dus een door een wervelwind tot grote hoogte rondslingerende waterzuil met duizenden tot zelfs miljarden liters water die een overstroming teweeg kan brengen. Wervelstormen: Dit zijn tropische orkanen, zoals voorheen al genoemd de hurricanes in de Caribische Zee, de cyclonen boven de Indische Oceaan en hierbij moeten ook gerekend worden de willy-willies bij Australië en de tyfoons in de Chinese en Japanse Zee. De windsnelheid hierbij ligt op 50 meter per seconde. Zij richten onvoorstelbare vernielingen aan en zijn voor de scheepvaart en luchtvaart uiterst gevaarlijk. Stormen ter land, ter zee en in de lucht hebben wereldwijd hun tol geëist en veel mensen die ermee te maken kregen hebben niet alleen huis en haard verloren, maar ook vaak vele dierbaren. Wordt er gewaarschuwd voor natuurgeweld, volg dan nauwkeurig de richtlijnen op die u via internet of tv te horen krijgt. We kunnen ons er moeilijk tegen wapenen, maar wel is het zaaks om op uw hoede te wezen.
Foto van huizenblog in het Betuwse Tricht totaal vernield door windhoos d.d. 25-6-1967
01-09-2016 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Oudste man ter wereld: Ongelofelijk, maar de oudste man ter wereld-zijn naam is Mbah Gotho-woont in Indonesië en bij leven en welzijn wordt hij op 31 december 2016 146 jaar oud. Hij overleefde al zijn broers, zussen, kinderen en vier vrouwen, welke laatste stierf voor 28 jaar terug. In Frankrijk is een zekere Jean Calment (geboren 21 febr. 1875 en overleden 4 aug. 1997) 122 jaar oud geworden en voorheen werd hij geacht na Matusalem (Bijbels figuur, werd 969 jaar oud) de oudste man ter wereld ooit te zijn geworden; dus niet! Global Peace Index: Volgens deze lijst zijn er in de hele wereld maar tien landen die intern of extern niet bij een conflict zijn betrokken en dat zijn: Botswana, Chili, Costa Rica, Japan, Mauritius, Panama, Qatar, Zwitserland, Uruguay en Vietnam. Het meeste oorlogsgeweld zit in het Midden Oosten, verder is bijna de hele wereld onveilig door terreuraanslagen. Verdeeldheid in de wereld en de bondgenootschappen is ook ontstaan door de verschillende interpretaties die men als conflictbetrokkene heeft met de aanpak van inmenging en/of terreur. Groot gevaar van discrepantie m.b.t. de NAVO is na de mislukte staatsgreep in Turkije ontstaan na de aanpak van de Turkse president Erdogan die zich wereldwijd met de interne aangelegenheden van andere landen bemoeit en zich nu ook al volop in de Syriëstrijd mengt vnl. om de Koerden een lesje te lezen en dit om de wereld duidelijk te maken dat Turkije niet met zich laat spotten. Tijdelijk is de vluchtelingencrisis gesmoord door stringente maatregelen, die van korte duur zijn en zich binnenkort weer volop manifesteren. Hier Nederland staat wat veiligheid betreft op de 21ste plaats op de wereldranglijst, IJsland is het meest vredelievende land, gevolgd door Denemarken, Oostenrijk, Portugal en wat verder van huis Nieuw-Zeeland. Een Derde Wereldoorlog zie ik direct niet zitten, maar alles bijeen genomen verkeren we door het Midden-Oostengeweld en de vele wereldverspreide terreurtakken met hun moeilijk te bestrijden terreurgeweld in een onzichtbare oorlog die op korte termijn niet te stoppen is en onverminderd nog jaren voortschrijdt. Diverse weetjes: Op staatjes hier beneden heb ik voor u staan wat weetjes over Jean Monnet (EEG), iets over de Griekse 'bidcultuur', een verhaaltje over het Ganzentrekken, een oud Belgisch volksvermaak en uitleg over het zogenaamde Boeddhistische Wiel. Een mens kan niet alles weten of onthouden, maar van al die weetjes die ik breng steek je allicht iets op en het verrijkt uw gespreksstof.
29-08-2016 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Juno is volop bezig met verkenning planeet Jupiter
Op 5 juli jl. schreef ik al een stukje over Juno en de planeet Jupiter. De Ruimtesonde zit nu op een afstand van slechts 4200 km van Jupiter en is volop bezig met de verkenning van de atmosfeer rondom deze planeet. We zijn over Jupiter nog niet al te veel te weten gekomen, maar dat zal binnenkort wel het geval wezen, want sinds Juno sinds zaterdag op zondagnacht d.d. 28 augustus 2016 in de juiste baan rondom deze planeet is beland, werden al meteen een serie atmosferische foto's gemaakt en die zullen binnenkort de aarde bereiken en na bestudering hiervan zal NASA ons de gegevens hierover mededelen en kunnen we wat meer over Jupiter vertellen. We blijven u over dit onderwerp en deze verkenning op de hoogte houden.
28-08-2016 om 21:52
geschreven door Evert Hübbers
Na een periode van regen en grote luchtvochtigheid zijn we vandaag beland in tropisch weer en in Nederland is vandaag het hitteplan ingegaan. Dit uiterst tropisch weer met temperaturen van 30 graden C en hoger brengt grote gezondheidsrisico's met zich mee en vooral moet gelet worden op ouderen, mensen in verzorgingshuizen, chronisch zieken, hele jonge kinderen en mensen met overgewicht. Ook op de werkvloer kan het ontzettend heet worden en het is zaaks dat in magazijnen, groothandels met plat dak een goede zonwering en airconditioning aanwezig is en de werknemers-zeker nu in deze vakantietijd van hun collegae-niet overbelast worden en geregeld drinken aangereikt krijgen. Ook in de vleessector dient men m.bt. het vee in ruimtes en met het vervoer zich te houden aan de geldende hitteregels, waarbij het tevens zaaks is dat varkens, schapen, geiten en runderen niet in bloedhete vrachtwagens vervoerd mogen worden. Gelet dient ook te worden op onze huisdieren die een dergelijke temperatuur van 30 graden C en meer niet kunnen verdragen. Door die enorme hitte is er tevens kans op smog en dit kan bij mens en dier leiden tot problemen en dit vooral in de middagtijd waarbij aangeraden wordt aan mensen met longproblemen, kinderen, ouderen en sporters om 's middags binnen te blijven. Tijdens zo'n hitteperiode is het niet uitgesloten dat we als tussendoortje te maken krijgen met zware onweersbuien, windhozen en enorme plensbuien. Volg in deze de weerswaarschuwingen op Internet, radio en/of TV en volg voor uw eigen veiligheid de gegeven adviezen op! Hieronder heb ik staan een beknopt adviesstaatje en enkele foto's die aangeven wat te doen als het echt benauwd weer is en de koperen ploert meer onheil dan heil brengt.
23-08-2016 om 21:01
geschreven door Evert Hübbers
De Europese Zuidelijke Sterrenwacht-De ESO-heeft onlangs een exoplaneet waargenomen die wentelt om het hemellichaam Proxima Centauri, de dichtst bij ons zonnestelsel staande ster, en uitgebreid kennis genomen heeft men wat er allemaal op en rondom deze zusterplaneet-op slechts 4,24 lichtjaar van de aarde-afspeelt. Een en ander was te lezen in het Duitse weekblad Der Spiegel. Te weten gekomen bij ESO is men dat veel leefelementen op deze planeet aanwezig zijn die overeenkomen met onze aarde en ook wat grootte betreft is deze planeet ongeveer van dezelfde afmeting. Verder nieuws is dat deze planeet in 11 dagen een volledige omwenteling om zijn moederster maakt. Voor een jaar geleden ontdekte ze bij NASA ook al een exoplaneet die eveneens veel gelijkenis met de Aarde vertoonde.; echter deze planeet-de Kepler 542 b-staat op een afstand van 1.400 lichtjaren van de aarde en als je die ooit wil bereiken dan ben je eeuwen onderweg om daar te komen. De 542 b is een gesteenteplaneet met een dichte atmosfeer en grote hoeveelheden water. De door ESO beschreven en ontdekte exoplaneet heeft nog geen naam ontvangen en binnenkort krijgen we er meer over te horen. Deze planeet zou binnen een mensenleeftijd wel bereikt kunnen worden en uitgerekend heeft men met de nu voorhanden apparatuur en reismogelijkheden dan plm. 75 jaar onderweg te wezen; op zoek is men naar snellere reistijden en er lopen in de astronomische wereld genoeg knappe koppen rond die daar t.z.t ondanks de momentele utopische onwerkelijkheid wel een oplossing voor vinden.
14-08-2016 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
In Brazilië werden gisteren de Olympische zomerspelen geopend. Vandaag komen diverse Nederlandse teams in actie. De handboogschutters hebben met een 5-1 overwinning tegen Spanje al de kwartfinales bereikt. Zojuist werd het 3-1 voor de Nederlandse Hockeyers die tegen Argentinië aan het spelen zijn. Bij de wielrenners is de wegwedstrijd van start gegaan. Bekend is dat na een uurtje koersen er nog geen ontsnappingen hebben plaatsgevonden en dat Tom Dumoulin na zestien kilometer al is afgestapt. We hopen dat Tom in de tijdrit, ondanks zijn polsblessure het beter gaat doen en meedoet voor de medailles. Ook de 4x100 meter estafetteploeg van de dames start in de loop van de dag en te hopen is dat ze in de finale komen en er met zilver en misschien wel goud vandoor gaan. Een goed begin is het halve werk en wint Nederland vandaag twee plakken-wat niet onmogelijk is-dan is dat een goede stimulans voor al onze andere sporters. We wachten het maar af. In deze rubriek breng ik ook altijd een paar gebeurtenissen uit het verleden en vandaag onder meer iets over een zeppelin en een verhaal over een beroemd Bengaalse dichter, schrijver, wijsgeer en mysticus. Het is altijd interessant om hiervan iets op te steken. het voegt allicht weer iets toe aan uw gespreksstof over mogelijk een breed terrein van alles en nog wat.
06-08-2016 om 16:22
geschreven door Evert Hübbers
In de nacht van donderdag op vrijdag 12 augustus zijn er weer 'vallende sterren' aan het firmament te bewonderen. Deze keer is de Perseïdenzwerm heel wat groter dan andere jaren, en dat komt omdat de aarde zich op dat moment bevindt in een diep stofspoor dat uitgespreid wordt door de komeet Swift-Tuttle. Uiteindelijk heeft dit steengruis niets te maken met sterren, maar zijn het gewoon stofdeeltjes uit de ruimte die met een sneltreinvaart de dampkring van de aarde binnenkomen en daar verbranden. Bij een heldere hemel is het een fantastisch gezicht om deze gloeiende stofregen die wel iets weg heeft van vallende sterren te bewonderen; vandaar ook deze volksbenaming van het neervallend hemelsteengruis.
03-08-2016 om 10:53
geschreven door Evert Hübbers
Voor ons ouderen met allerlei kwalen is het buiten benauwd weer en binnen snijd je de adem af, maar voor de rest van de mensen is het buiten echt zomers weer, soms met af en toe plaatselijke onstuimige tropische buitjes, maar die moet je, als je van de koperen ploert houdt, maar voor lief nemen. Op internet las ik dat Breda de goedkoopste terrasstad is en Amsterdam de duurste; dus is het mooi weer dan allemaal op naar Breda en lekker genieten van deze mooie baroniestad en de goed gevulde glazen bier of de lekkere wijntjes-proost! Over een paar dagen zitten we weer in de achtste maand van het jaar 2016 en op 5 augustus beginnen in Brazilië de Olympische Zomerspelen. Nederland is er vertegenwoordigd met een grote delegatie sportlieden en de verwachting is dat we wat de medaillewinst betreft onder de beste 10 landen van de wereld vallen. Ik hoop dat onze Belgische sportvrienden het er niet bij laten zitten en ook meedelen in de medailleoogst. Vandaag heb ik verder voor u staan iets over een beroemde film, wat weerspreuken, iets zinnig over de bulten van kamelen en dromedarissen en iets over de plaats Beselare in West-Vlaanderen waar om de twee jaar een optocht van heksen gehouden wordt. Ik hoop dat u het interessant vindt en er u gespreksstof mee op weet te vullen.
29-07-2016 om 13:23
geschreven door Evert Hübbers
Vandaag las ik op internet dat door het vroegtijdig gebruik van antibiotica vooral kinderen zowel in lengte alsmede omvang er forser uitzien dan kinderen van dezelfde leeftijd die niet met antibiotica behandeld zijn. Luilekkerland: Een onderzoek heeft uitgewezen dat wij Nederlanders het meest zittende of liggende mensenvolk ter wereld zijn. Het zijn vooral de jongeren die gemiddeld per dag 12 of 20 uur met deze 'bezigheid' hun tijd doorbrengen. De rest van de tijd zullen ze dan wel volmaken met eten en drinken uit de muur alvorens ze hun 'werkzaamheden' weer hervatten. De gemiddelde andere categorie van de bevolking brengt in het Nederlandse luilekkerland plm. 11 uur per dag de tijd met nietsdoen door. Op een staatje hier beneden leest u wat oude weerspreuken en die zijn met deze klimaatwisseling aan verandering toe. Ik voel me echt vereerd dat ik van de bevoegde instanties de opdracht heb gekregen wat nieuwe en toepasselijke weerspreuken samen te stellen. Vandaag heb ik de eerste weerspreuk gelanceerd en die luidt: ,,Wanneer met benauwd weer geen vogel zich meer laat zien, wees dan op uw hoede, want dan spookt het buiten wel misschien"! Verder wordt het geheim van de gatenkaas onthuld en valt er ook nog iets te lezen over de geschiedenis van de intelligentietest. Ik wens u veel leesplezier ermee!
11-07-2016 om 14:16
geschreven door Evert Hübbers
Ruimtesonde Juno met succes in baan gebracht om planeet Jupiter
Na een lange reis van bijna vijf volle jaren is het NASA gelukt om de ruimtesonde Juno op tijd af te remmen en in de juiste verkenningsbaan te brengen van de planeet Jupiter. Jupiter is de grootste planeet van ons zonnestelsel en is elf keer groter dan de omtrek van onze aarde. De ruimtesonde Juno is uitgerust met acht geavanceerde onderzoeksinstrumenten en ook is er een ingebouwde camera die alle bewegingen van de planeet Jupiter vastlegt. Voor plm. 4,5 miljard jaar geleden is de planeet ontstaan en het vermoeden hebben we dat Jupiter voornamelijk bestaat uit gas, maar dat weten we niet zeker. Mogelijk vinden we er ook vast materiaal, zoals allerlei gesteenten en in haar atmosfeer misschien nog vele andere stoffen en misschien zelfs water. Wat er allemaal achter die wolken schuil gaat, wordt enkele jaren nauwkeurig onderzocht. Juno gaat eerst 53 dagen lang ellipsvormige banen om Jupiter maken en dit zo'n 37 keer. Omstreeks half oktober wordt Juno in een nieuwe baan op een afstand van 5000 km van de planeet vandaan gebracht en NASA beschouwt zo tegen deze tijd in 2018 dat de missie volbracht is en nadat alle opgenomen onderzoeksgegevens de aarde bereikt hebben, wordt Juno op een zodanige manier vernietigd dat van haar sonde absoluut geen biologisch materiaal op de manen van Jupiter terecht kan komen.
05-07-2016 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Vorige week hadden we te maken met zwaar noodweer, waarbij in Nederland de schade op bijna een half miljard euro geschat wordt. Plaatsen als Someren en Luycksgestel werden het zwaarst getroffen en alleen daar al bedroeg de schade weer dan 100 miljoen euro. Door de zware regenval werden landelijk veel tuinders en landbouwers getroffen en veel oogsten kunnen als mislukt beschouwd worden. Momenteel zitten we in een periode dat het klimaat aan het omslaan is en we in de toekomst vaker te maken kunnen krijgen met zwaar noodweer en ook dat zal economisch zeker ons handelsland niet ten goede komen en we zullen voor de toekomst grote reserves moeten opbouwen om dit allemaal op te vangen. 23 juni 2016: Het is op die bewuste vrijdag dat het Verenigd Koninkrijk, waaronder we kunnen rekenen Engeland, Wales, Noord-Ierland en Schotland uit de EU gestapt zijn. Binnen de Unie gaat deze dag de geschiedenis in als Zwarte Vrijdag. Economisch zijn de gevolgen niet te overzien. Een heleboel Eurolanden zijn het niet eens met het EU-beleid en vinden dat ze steeds minder te zeggen hebben. Het is goed dat we een verenigd Europa hebben en zeker als het gaat om gezamenlijk een veiligheidsbeleid te voeren en te proberen de prijzen in de consumptieve sector stabiel te houden; echter de EU bemoeit zich veels te veel met de interne aangelegenheden van de aangesloten landen en hier moet echt verandering in komen, want anders valt op de duur de EU uit elkaar. 28 juni 2016: Welgeteld hadden we gisterenavond om 22.30 uur te maken met een IS-aanval in de aankomsthal van het vliegveld van Istanbul. Voordat de drie daders de röntgenscanner gepasseerd waren, werd er met een Kalasjnikov geschoten en even later bliezen de bomgordeldaders zichzelf op. Inclusief de daders kwamen bij deze actie 44 mensen om het leven, waaronder 31 Turken, 5 Saudi's, 2 Iraki's, 1 Chinees, 1 Iraniër, 1 Jordaniër,1 Oekraïner, 1 Oezbeek en 1 Tunesiër. Mogelijk zijn er onder de buitenlandse gewonden ook slachtoffers gevallen uit onze contreien en buurlanden, maar daarover zijn nog geen berichten van vrijgegeven. Voor u staan heb ik verder ook nog wat prettige gebeurtenissen uit het verleden. Het is echt de moeite waard om hierop nog even terug te kijken, zeker nu er in de loop der tijd zoveel veranderd is. Hagelstenen zo groot als een tennisbal vernielden dakpannen, ruiten, auto's en in Someren werd een heel kassencomplex vernietigd. Je zult zo'n 'ijsballetje' die met 150 km per uur naar beneden komt maar op je hoofd krijgen!
29-06-2016 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Vroeger hadden we het over helderzienden die met een vooruitziende blik de toekomst wisten te voorspellen en je moest dan maar afwachten of dat zo'n voorspelling uitkwam. Wetenschappers die het heelal bestuderen hebben instrumenten uitgevonden waarmee ze ver in het verleden kunnen kijken. Met de LIGO, deze naam staat voor Laser Interferometer Gravitationalwave Obervatory, valt veel te bekijken wat er voor miljoenen, zelfs miljarden jaren geleden plaatsgevonden heeft in het heelal en veel van die tijdrimpels uit het verleden zijn in beeld gebracht. Tot al tweemaal toe werden zwaartekrachtsgolven gedetacheerd en te weten is men ook gekomen dat er een samensmelting geweest is van twee zwarte gaten, waarvan de massa vele keren groter is dan de massa van de zon. Wat er allemaal achter dat grote zwarte gat te zien is, komt men binnenkort ook wel te weten en dan kan men stellen dat er veel tot nu toe heelalgeheimen onthuld zijn. Het is nog niet zover maar lang duren zal het niet meer.
18-06-2016 om 18:34
geschreven door Evert Hübbers
Lichtvervuiling is de grootste oorzaak dat ongeveer 80 procent van de wereldbevolking het zicht ontnomen wordt op de prachtige sterrenhemel. Hoe beschaafder het land is uitgerust met alle moderne apparatuur op dat gebied, zo bv. met lichtkolommen, neonuithangborden, grote verkeersdichtheid met dag en nacht projectie van allerlei vormen van verlichting ter land, op de binnenwateren en aan de kust, hoe meer contourverstoring en totaal geen zicht meer op de natuurlijke verlichting vanuit het heelal. Voor honderd jaar geleden zag de wereld er op dat gebied heel anders uit en genoot je van een prachtig verlichte sterrenhemel van de Melkweg. Dat onnatuurlijke licht met al die kunstapparatuur zorgt er ook voor dat door dit soort licht een teveel aan melatonine in ons lichaam opgenomen wordt en dit kan weer leiden tot een bepaalde vorm van kanker. Lichtvervuiling is eveneens de oorzaak dat bij vnl. trekvogels de lichaamsklok verstoord wordt en de dit kan ook het geval wezen bij dieren die in hun leefgebied verstoord worden door bv. nieuwbouw en de aanleg van wegen met alles wat daarbij hoort. Deze dieren raken echt de kluts kwijt en weten niet meer waar ze naartoe moeten. Misschien is in deze tegenwoordige tijd alles te veel doorgeschoten en het zal me niet verwonderen dat onderzoekers eerstdaags tot de conclusie komen dat we niet alleen gestoord worden door lichtvervuiling, maar eveneens door de instroom van al die digitale apparatuur die de normale communicatie van de mensen onderling volledig verstoort en meer tot onbegrip dan tot begrip leidt en de natuurlijk weke massa van de hersenen beïnvloedt en verstoort. Ook de klimaatwisseling waar we deze eeuw mee te maken hebben kan enorm van invloed wezen op al onze levensvormen. Ondanks dat alles zo modern geworden is zullen we toch moeten oppassen en mogelijk gas terug moeten nemen om deze wereld leefbaar te houden. Conclusie: Gemak is niet altijd een dienstverlener van onze gezondheid!
14-06-2016 om 12:44
geschreven door Evert Hübbers
Voor deze maand heb ik wat weetjes staan die u mogelijk al bekend zijn en ook een verontrustend bericht dat de inwoners van het Verenigd Koninkrijk op 23 juni gaan beslissen of men in de EU blijft of er uitstapt. Groot Brittannië met zijn lidstaten en dominions is een groot rijk en van oudsher behoudend en koningsgezind en ze laten zich niet gauw hun wil opleggen. Ik heb zo het idee dat een nipte meerderheid van de stemmers beslist dat het VK uit de EU moet stappen. Nederland is een van de grootste handelspartners van Engeland en de schade die we bij een eventueel Brexit gaan ondervinden zal onze economie niet ten goede komen. Alle EU-landen zullen met grote belangstelling de ontwikkelingen op 23 juni a.s. afwachten en hopen dat de Britse bevolking het niet zover laat komen. Misschien kunnen we bij een eventuele exit van Groot Brittannië uit de Europese Unie vooraf-dus voor 23 juni a.s.-een gedegen handelsakkoord afsluiten en het paard niet achter de wagen spannen als het VK de EU verlaten heeft; het lijkt me geen slecht voorstel en als we de Wilders-aanhang mogen geloven zou het niet gek wezen dat ook Nederland de EU gaat verlaten en alles voor bekeken houdt.
09-06-2016 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers