De diëtist online
Categorieën
  • Een woordje over mij (1)
  • Gezonde keukentips (10)
  • Ingrediënten (7)
  • Productbesprekingen drankjes (5)
  • Productbesprekingen maaltijdcomponenten/maaltijden (12)
  • Productbesprekingen tussendoortjes (13)
  • Productbesprekingen vet- en zoetstoffen (2)
  • Productbesprekingen zuivel(vervangers) (17)
  • Recepten drankjes, tussendoortjes en desserten (16)
  • Recepten ijsjes (12)
  • Recepten ontbijt en lunch (16)
  • Recepten salades (24)
  • Recepten soepen, hapjes en voorgerechten (8)
  • Recepten warme maaltijd (61)
  • Voeding en gezondheid (29)
  • Weetjes (46)

  • De diëtist online op internet
  • Facebookpagina
  • Website
  • Website groepspraktijk

  • Zoeken in blog


    19-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vondelmolen Peperkoek met parelsuiker

    Het VIGeZ of Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie beoordeelt een koek op basis van 4 criteria: het energie-, vet-, vezel- en zoutgehalte. Een ‘gezonde’ koek mag volgens haar maximum 150 kcal per portie leveren. Per 100 g mag hij niet meer dan 15 g vet en 400 mg natrium bevatten en moet hij minstens 2 g vezels aanbrengen. Aangezien het VIGeZ een onafhankelijk expertisecentrum is, ga ook ik deze criteria gebruiken: 

    -> Vondelmolen peperkoek bevat per pakje (2 sneetjes) 120 kcal;
    -> Het vetgehalte is minder dan 1%;
    -> Per 100 g bevat hij 168 mg natrium;
    -> Hij levert per 100 g iets meer dan 3 g vezels.

    We kunnen dus besluiten dat Vondelmolen Peperkoek met parelsuiker een eerstekeuskoek is. Is het daarom een gezond tussendoortje? Elke koek behoort tot de restgroep. In de restgroep zijn alle voedingsmiddelen opgenomen die niet nodig zijn in een evenwichtige voeding. Ze leveren vooral energie en in verhouding weinig of geen voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Ook peperkoek gaan we dan ook geen écht gezond tussendoortje noemen. Wat me bovendien verontrust, is dat het hoofdingrediënt glucose-fructosestroop is. Roggebloem komt slechts op de tweede plaats. 37% van de peperkoek is roggebloem. Meer dan 37% is dus glucose-fructosestroop. Terwijl suiker voor de helft uit glucose en voor de helft uit fructose bestaat, bevat glucose-fructosesiroop meer fructose dan glucose. Hierdoor is hij zoeter. Aangezien hij bovendien goedkoper en langer houdbaar is, is hij sinds de jaren 80 een veelgebruikt ingrediënt. Zeker de laatste jaren is een bewerkt (zoet) voedingsmiddel zonder dit zoetmiddel vinden een hele karwei. Deze trend is verontrustend, want – nog meer dan gewone suiker – zorgt hij voor leververvetting en vergroot hij de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes en kanker. Daarnaast bevat deze siroop soms ook hoge concentraties kwik, wat nog een extra belasting voor de gezondheid is.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs