Het VIGeZ of Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie beoordeelt een koek op basis van 4 criteria: het energie-, vet-, vezel- en zoutgehalte. Een gezonde koek mag volgens haar maximum 150 kcal per portie leveren. Per 100 g mag hij niet meer dan 15 g vet en 400 mg natrium bevatten en moet hij minstens 2 g vezels aanbrengen. Aangezien het VIGeZ een onafhankelijk expertisecentrum is, ga ook ik deze criteria gebruiken:
Sultana Fruitbiscuit Naturel -> Sultana Fruitbiscuit Naturel bevat per pakje (3 koeken) 171 kcal; -> Het vetgehalte is 7%; -> Per 100 g bevat hij 240 mg natrium; -> Hij levert per 100 g bijna 3 g vezels.
Sultana Hartig Kaas-tomaat
-> Sultana Hartig Kaas-tomaat bevat per pakje (3 koeken) 177 kcal; -> Het vetgehalte is 14 %; -> Per 100 g bevat hij 1000 mg natrium; -> Hij levert per 100 g nog geen 2 g vezels.
Sultanas worden gezien als gezonde koeken. Toch voldoet geen van beide varianten aan de eisen om een voorkeurskoek genoemd te mogen worden. De hartige versie bevat niet alleen te veel kcal, maar ook te weinig vezels. Bovendien brengt hij heel veel zout aan. Hierdoor is deze gezonde koek volgens het VIGeZ zelfs geen tweedekeuskoek, wel een product dat zelfs in de restgroep bij de slechtste leerlingen hoort.

|