PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
19-05-2019
Super 8 Flandrien
Opnieuw een biertje uitgekozen bij Delhaize Izegem. Deze karaktervolle kopman van amper 6,4% in de reeks SUPER 8 gebrouwen bij de onafhankelijke familiebrouwerij Haacht is omringt door kruidige koriander krachten en vooral Saazhop en waar goed gekozen mout een belangrijke plaats innemen. Een zeer frisse en lekker dorstlesser.
PROEFKOTJE: Blonde kleur met romige witte schuimkraag en zachte carbonatatie. Een kruidig (koriander) geanimeerd bier met een bloemig gevoel van de gebruikte hop met vanille als uitvalbasis. De aangename moutbitterheid vraagt eveneens om aandacht waarbij een fruitigheid (banaan) zich lichtjes opdringt en eindigt op een licht zurige droge bitterheid in de korte maar karaktervolle afdronk.
Meegebracht uit het mandje 'laatste kans' bij Bierhalle Deconinck Vichte. Deze crèmerige stout wordt gebrouwen door de bende van Dirk Nauts bij de Proefbrouwerij Lochristi op vraag van de beroemde recepturisten Mikkel Borg Bjergso en Kristian Keller uit het Deense Kopenhagen.
PROEFKOTJE: Zwarte kleur met romige beige schuimkraag en net voldoende carbonatatie. In het aangenaam aroma de gebruikelijke chocolade moutigheid waarbij ook de zachte koffie toets aanwezig is die zich daarna ook ontketend in een vol bitter mondgevoel. De lactose bied enig weerwerk maar de krachtige moutbitterheid laat zich vooral melden tijdens de droge afdronk. Prachtig degustief of als zetelbier
Een van die vele formidabele creaties uit het brein van brouwmeester Andy Dewilde. Een omgebouwde blonde klassieker van havermout met gebruik van Colombiaanse Supremo Weerkoffie die de hele tasting overheerst. Een, zoals William Roelens zo mooi beschrijft als het perfecte zetelbier.
PROEFKOTJE: Wazig goudblond met kleine witte schuimkraag en een zachte carbonatatie. Bloemig moutaroma, licht fruitig met een goede kruiden inbreng. Het mondgevoel heeft een kruidige invloed op de citrusachtige moutbittere smaak wat wijst naar de licht bittere ongebrande koffiebonen en eindigt op een zeer aangenaam licht gekruide bittere afdronk waar ook at fruitigheid wordt erkend.
Gekregen van mijn biermoatje Belinda Eelbode (Beer To Taste). Dit smaakvol experement uit zijn hersenspinsels en in zijn eigen ketels te Tielt heeft brouwmeester Stijn David een hoeveelheid noorderkrieken met pit en al een zestal maanden samen met De Poes Export in herbrande Franse (Tonnelerie Bassuet) cognacvaten laten doorbrengen waardoor een drietal verschillende brandings zijn ontstaan en deze (volgens mij) de lichte versie, een ietwat commerciële doch uiterst natuurlijke aflevering bij dit fris zomerbier.
PROEFKOTJE: Rode wijn kleur met mooie zeer licht rose schuimkraag en matige carbonatatie. Het verwachte fruitige kriekaroma verraad hier reeds het verblijf in de foeders. Een tamelijk licht mondgevoel waarbij de zacht zure invloed van de noorderkrieken en het verblijf in de cognacvaten zijn aandacht bij de moutbitterheid voorbereid en een zachte zurigheid de smaak beïnvloed. Het eindigt met een licht zurige droge afdronk die een frisse indruk nalaat en als zomerbier een mooie aantrekking zou kunnen leveren.
Deze unieke donkere IPA vond ik bij een bezoekje aan Bierhalle Deconinck Vichte tussen de vele creaties van de brouwers Yvan De Baets en Bernard Leboucq. Deze hoppige porter werd met graansoorten als gerst- rogge en tarwemout gebrouwen in collabaration met de Italiaanse biermakerij Birrificio Lambrate.
PROEFKOTJE: Donkerbruin van kleur met een stevige beige schuimkraag en de nodige carbonatatie. De nodige geroosterde mouten lijken samen met een floraal gegeven van de hopsoorten een leuk geheel te worden. Een exotisch getint gegeven vindt je terug in het mondgevoel met smaken als koffie, chocolade in aanbieding. Een aangename hopbitterheid voert je mee naar een droge, zwoelbittere afdronk die een lange tijd blijft nagalmen en voor een lekker gevoel zorgt.
Brasserie de la Senne, Gentsesteenweg 565 Brussel - 02/465 07 51 - info@brasseriedelasenne.be - http://www.brasseriedelasenne.be
Ik nam dit soort weizenbier mee na bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. Het stond in de schaduw van het beruchte gamma Troubadours. die ze na De Proefbrouwerij eindelijk in eigen ketels brouwen. Het is de eerste van de leuke 'Buckettist Series, een zeer hoppig tarwebier waarbij de typische volmondigheid der tarwebieren met een combinatie van goed gekozen hopsoorten een uniek gegeven waarborgt.
PROEFKOTJE: Wazig stroblond met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zacht gekruid tarwemout aroma waarbij de fruitige (pompelmoes) hoppigheid ergens verscholen zit. In de gezoete smaak komt vooral de hopbitterheid opdraven waarbij een licht gekruide en fruitige prikkeling het aanhoud tot een droge hopbittere afdronk waarvan je nog een hele tijd kan blijven nagenieten. Prachtige dorstlesser.
Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte heeft haar keuze bij BierBrief 513 laten vallen op een receptuur van gypsybrouwer Jerôme Eggen die zijn Imperial Porter liet vloeien uit de ketels van Brouwerij Broers Wachtebeke. Gebrouwen met cacao- en vanillemouten, geroosterde kardemon, Arabian Expresso en enkel exotische kruiden wat het geheel een complexiteit gaf die je niet vlug zal vergeten.
PROEFKOTJE: Zwart van kleur met mooie, snel tot ringetje vormende licht beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. De gebruikte, hierboven beschreven ingrediënten zijn in het complex aroma duidelijk aanwezig. Een fruitig aanvoelend, stevig mondgevoel met de gebrande of geroosterde mout (en kardemon) beinvloed duidelijk de smaak en een lekker gevoel van aangename bitterheid met zicht meebrengt. Een milde alcoholwarmte eindigt met een droge, licht gekruide bittere afdronk die voor de liefhebbers iets unieks nalaat. Een overheerlijk degustiefje.
Gypsybrouwerij De Laatste Drinker - jerôme@delaatstedrinker.be - ook op Facebook
Meegenomen tijdens bezoekje aan Bierhalle Deconinck Vichte. In het grote gamma bieren van 't Verzet koos ik uit de reeks Oud Bruin de met aardbeien bezaaide klassieker, een fris zuurtje die zijn verhaal kende via een brouwerij uit Zulte waarbij de te vroeg geboren aardbeien (wegens te warm weer) een oplossing vonden in de brouwerij te Anzegem.0 De 500 kg 'freezen' mochten samen met 'Oud Bruin' een jaar doorbrengen in de plaatselijke foeders waardoor er een mooie samenwerking ontstond tussen het bier en de vrucht (aardbei is geen fruit!).
Een ideale verfrissen tijdens de zomer of andere warme dagen (zelfs bij de kachel).
PROEFKOTJE: Wazig roodbruin met weinig of gen schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een rood fruitig (aardbei) moutig aroma waarin het verblijf in de foeders zijn vruchten heeft afgeworpen en een pittige zurigheid is ontstaan. Het mondgevoel is over de hele lijn lekker zurig en ook hier heeft de aardbei haar zegje en komt de bekende oud bruin zuurte de smaak beheersen maar tevens de aanraking van de houten vaten laat aanvoelen. Het eindigt op een droge zurige, lang aanslepende, heerlijke afdronk (voor wie er van houdt)
Geproefd en genoten samen met Barbara Pratz tijdens demonstratie bij Bierhalle Deconinck Vichte. In een vroeger leven had deze lekkere tripel een reputatie als 'Vinkenier' . Na de verhuis naar Menen kwam bij de reorganisatie de naamsverandering en is ook nu een der prachtige creaties in blik in de Oscar-reeks.
PROEFKOTJE: Wazig goudblond met kleine witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Zoer en fruitig (banaan) aanvoelend moutaroma waarin een toetsje geurige hop rondfladdert. Zzn vol mondgevoel die een aangename bitterheid voert waarin een lichte vorm van alcoholwarmte reeds merkbaar is. De smaak heeft een mengeling van achte moutbitterheid met een plukje hoppigheid en eindigt met een droge, zacht bittere, tamelijk lang afdronk. Lekker bier bij gezelligheid maar ook als begeleider bij een lekkere maaltijd.
In de reeks 'Oscar ingeblikt' komt deze veteraan 'Blond' in aanmerking als gezellige dorstlesser. Hij werd mij aangeboden tijden de 'blik' demonstratie bij Bierhalle Deconinck Vichte. Gebrouwen met gerstemout en toevoeging van de hopsoorten Cascade en Hallertaü Mittelfrüh die deze Blonde Ale een aangenaam gevoel geeft.
PROEFKOTJE: Wazig blond van kleur en een romige witte schuimkraag met voldoende carbonatatie. Een zacht moutaroma waarin de aangebrachte hopsoorten toch wat inspraak krijgen. Het mondgevoel heeft wel wat moutbitterheid en een mild aanvoeren van de plaatselijk gist , De zachte, iets zoetig en met de juiste fruitigheid smaak eindigt met een tamelijk droge hopbittere afdronk
Geproefd en genoten in gezelschap van Barbara Pratz tijdens voorstelling bij Bierhalle Deconinck Vichte en samen met leden van biercomité 't Plakkerke Roeselare besproken. De nieuwe opkomende trend van alcoholvrij bier maar ook de aanbieding van bier in blik (die heel veel voordelen biedt) heeft brouwer Wouter Vermeersch doen besluiten een aanbod in blikjes aan te bieden waaronder deze Oscar BOB. Wouter heeft na een lange zoektocht de juiste unieke methode gevonden waarbij de alcohol er niet word uitgehaald maar tijdens de gisting wordt onderbroken. De stijl van dit huismerk Oscar is New England IPA (NEIPA) en gebrouwen met 2 Amerikaanse hopsoorten die zowel tijdens de kook als tijdens de lagering toegevoegd. Zijn stevig hoparoma en lichte smaak maakt het voor veel bierliefhebber een feest om mee te maken.
PROEFKOTJE: Goudblonde kleur met matige licht beige schuimkraag en weinig carbonatatie. Het aroma ontpopt zich als een hopbom. Fruitig (pompelmoes, ananas), waarschijnlijk mede de dry-hopping (amarillo). Het mondgevoel blijkt dan veel minder hopvol (wat ook de bedoeling was) De smaak leek een beetje karakterloos maar bleef zijn goede intenties lekker verder zetten.en eindigde dan toch met een droge zachtaardige afdronk waarbij het hopgevoel plots kwam opdagen en nog een hele tijd aanhield.
Gekregen van Belinda Eelbode om mij er even over te ontferrmen. Brouwvrienden Henk Debackere en Dirk Vanherck lieten reeds in 2009 hun eerste proefbrouwsel uit een hun Speidel Braumeister van 20 l vloeien. Later werd dan de 'Hopla' uitgebracht waarna de naam werd omgebogen tot 'Kei Hop'.en in grotere omvang werd gebrouwen in de ketels van Brouwerij Eutropius Menen. Het werd een stevig gehopt bier waarin de 3 goedgekozen hopsoorten en Amarillo als dry-hopping hun perfectie afgaven.
PROEFKOTJE: Goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Zeer aanwezig hoparoma waarbij vooral de inbreng van de hopsoort Amarillo zijn aandacht prijs heeft maar toch is er wat aandacht voor een lichte zoetige moutigheid. De smaak is vooral overvloedig hopgetint met zachte fruitigheid (perzik, mango) die een vol mondgevoel meebrengt en eindigt op een aangenaam droge hopbittere tamelijk lange afdronk. Voor mensen die houden van een goede hoptinteling een aanrader.
Brouwinitiatief Metropool, Kleine Ardooiestraat 58, Roeselare - 0473/88 83 39 - henk of dirk @brouwerijmetropool.be - www.brouwerijmetropool.be
Meegenomen uit de 'Alvinne bieren' bij Bierhalle Deconinck Vichte. Ik koos voor een authentieke boerenporter (Baltic). Gebrouwen in samenwerking met de Franse artisanale Franse Brasserie Rosny Beer. en, hoe kan het anders, met de gevoelige wilde gist 'Morpheus' De naam is een keuze naar het gelijknamige beroemde Franse chanson van Michel Fugain.
PROEFKOTJE: Donkerbruin van kleur met een matige licht beige schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een zoetzuur gevoelig aroma met een porterachtig gevoel waarin koffie een rol in speelt. Het mondgevoel heeft een fruitiege inbreng met smaak van karamelmoutbitterheid en een toets van gebrande noten en eindigt met een aangename bitterheid een beetje verzuurd door de plaatselijke gist. Aangenaam tijdverdrijf bij het bierbrabbelen of na het eten.
Meegenomen uit het onuitputtelijke streekbieren gamma bij Bierhalle Deconinck Vichte. De derde aflevering van ' La Corne de Bois des Perdus' Eer zeer aantrekkelijk, authentiek bier om van te genieten en niet alleen door het unieke glas. Een opmerkelijk intensiteit waar de vroegere koffiebittere scotch goed aanvoelt. Biermeester Gaetan Patin laat zijn bieren brouwen bij Brasserie des Geants (des Legendes) voor Brasseriie d'Elby.
PROEFKOTJE: Zwarte kleur met mooie beige schuimkraag die na een tijdje verdwijnt en een matige carbonatatie. Het aroma is heersend geroosterde mout met aandacht voor de koffiegeur en wat kruidigheid. Een aangenaam zoet aandoend mondgevoel waarin chocolade en koffie in de moutbitterheid niet ver weg is en een toon van zoethout een kleine aandacht brengt. Het eindigt dan ook op een droge, licht gekruide bittere afdronk. Lekker degustief.
Een van de vele mogelijkheden bij Bierhalle Deconinck Vichte. Dit stevig (erkent) abdijbier van 10% gebrouwen in de abdijbrouwerij met toevoeging van Tsjechische en Duitse gerstemouten naar aloude traditie. wist-je-dat-je; De Triple Val-Dieu werd ooit gebrouwen (jaren 80) in de ketels van Brouwerij Van Honsebrouck Ingelmunster.
PROEFKOTJE: Donker bruin van kleur met romige beige schuimkraag die snel weg vloeit en een matige carbonatatie. Er zeer complex aroma met vooral een karamelmoutbitterheid in aanbieding die meteen een kruidig en zoetig mondgevoel brengt. In de smaak de traditionele chocolade en fruitighid (pruimen, sinaasappelzeste) waarbij, naar het einde toe een sublieme alcoholwarmte de gevoelens aanwakkert waarna afscheid neemt met een droge, hopbittere lange afdronk. Heerlijk degustief of begeleider bij de maaltijd.
Meegebracht bij bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. Gebrouwen ter gelegenheid van de nieuwe installatie waarbij hun pilsbier een hogere gisting kreeg aangemeten en een vollere smaak waarborgt dit naar voorbeeld van de bierstijl Kölsh. Het is meteen een eerbetoon aan de stichter Jan Baptist de Bruyne (1784).
PROEFKOTJE: Helder goudblondje met een kleine (ringetje) witte schuimkraag en een milde carbonatatie. Een pilsachtig moutaroma, bloemig met een zachte bitterheid. Zeer licht en fris mondgevoel met een aangename moutbitterheid waarin de plaatselijke gist zijn weg vindt en er een klein beetje hopaanvaring deelneemt. Deze dorstlesser eindigt dan ook op een snel verdwijnende droge afdronk met een fruitige (banaan) aandacht.
Geproefd, genoten en meegekregen bij bezoek aan Bram's Brewery. Het Roeselaars bruintje gebrouwen met de link naar de Roeselaarse schrijver Albrecht 'Berten' Rodenbach. Op het etiket een treffende foto van papa Van Mullem die meerdere keren de rol van Berten vertolkte op het podium en in de traditionele Rodenbachstoet te Roeselare.
Proefkotje: Kastagnebruin met mooie crème kleurige schuimkraag en een stevige carbonatatie. Het zacht moutaroma brengt het gevoel van cappuchino met een toets vanille naar boven. In het mondgevoel heerst een milde karamelmout bitterheid met een aangenaam kruidig accent die in een droge lichtbittere afdronk eindigt. Heerlijk gezelschapsbier.
Gekregen van hobbybrouwster Belinda Eelbode (Beer to Taste) die haar creatie liet brouwen ter gelegenheid en als aandenken van de verjaardag ven een medewerker (40) en zijn dochter (10) bij haar boek 'West-Vlaams schuimdend bier'. Belinda trok voor het maken naar Brouwerij De Meester te Stasegem waar ze het basisbier 'Kuurnaarke' gebruikte en er haar eigen accenten aan toevoegde zoals ondermeer kardemon. Om het mondgevoel wat meer bitterheid te geven werd een goede hoeveelheid 'verse hop' ingebracht. Door de pils- en tarwemout werd het een zeer frisse en lekkere dorstlesser die tijdens het verjaardagsfeest door iedereen werd gesmaakt. De 200 flessen zijn al een tijdje de deur uit PROEFKOTJE: Wazig goudblond met romige witte schuimkraag en matige carbonatatie. In het aroma wordt vooral aandacht gevraagd bij de aanwezigheid van kardemon maar de gebruikte verse hop krijgt ook haar subliem aandeel in het geurenpallet. Een zacht en fris fruitig (sinaasappelschil) mondgevoel wordt naast de pils en tarwebitterheid vooral beheerst door een aangename, zacht gekruide, hoppigheid die zich de hele test van je meester maakt en eindigt met een (iets te) korte afdronk waarbij enkel nog de aanwezigheid van koriander nog blijft doorzinderen. Zeer aangenaam en fris gezelschapsbier en dorstlesser Beer to Taste, Belinda Eelbode, 0476/293 461 - info@beertotastte.be - http://www.beertotaste.be
Meegebracht na bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. Het bier is een creatie die komt uit het brein van de brouwers Pedro en Nicolas na een leuke bierbrabbel met hun usaanse colega's. Een fris bier dat aanleunt bij de traditionele stout en gebrouwen in eigen ketels met gebruik van vijf verschillende mouten, havervlokken en drie hopsoorten waardoor een unieke Belgische smaak is ontstaan.
PROEFKOTJE: Zo goed als zwart van kleur met een mooie donderbeige schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een complex aroma zorgt voor een leuke samenwerking van de gebruikte licht gebrande mouten en de geurige hops. Het smaakgevoel heeft eveneens een aangenaam gebrand koffiebitter gevoel waar ook nog wat plaats is voor een licht hoppige achtergrond en eindigt met een milde zoetige koffiebitterheid met wat kruidigheid in de keel bij de aangename afdronk. Een zeer fris en leuk degustief.
Brouwerij L'Arochante, - gsm Pedro: 0478/33 04 29 - gsm Nicolas: 0497/06 1203 - pedro of nicolas@larogante.be - http://www.larogante.be
De herdenking van WO I heeft heel wat brouwers een herdenkingsbier laten brouwen. De biearchitecten Vandorpe en Devoldere waren echter van oordeel dat bier een feest is en dus niet drinkt op hun slachtoffers. Ze hebben gewacht tot de hype bijna geheel voorbij was om met een leuk bevrijdingsbier te komen. dat met de inbreng van verse scharlakenrode blaadjes,die de beroemde poppies toch het oorlogsverleden benadrukte. Dit uniek en gedurfd brouwsel wordt gebrouwen in de ketels van het Gulden Spoor te Gullegem met behulp van gerstenmout uit 'Flanders Fields' en in de Poperingse velden geplukte verse en gedroogde papaverblaadjes (die ze in de toekomst te Ardooie gaan kweken).
PROEFKOTJE: Roodbruine kleur met mooi licht-beige schuimkraag en een matige carbonatatie. Zacht aroma waarbij de poppies een belangrijke rol spelen maar daarna evolueert door de kamertemperatuur van het bier. Een niet al te zwaar mondgevoel waarin vooral de moutbitterheid zijn aandacht opeist maar toch een lichte kruidigheid een weg zoekt. Het blijft over de hele lijn een aangenaam gevoel en eindigt met een zacht bittere, droge afdronk waarbij de zachte kruiden nog wel een beetje blijven hangen. Zeer lekker gezelschapbier om eventueel de gevolgen van 'De Grote Oorlog' lang na te brabbelen.