Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
  • Aparte groentes (17)
  • Appelvrouw&Lie (76)
  • De tuin (76)
  • Dorpsleven (34)
  • Gereedschap (4)
  • Groenterecepten (27)
  • In Nederland (11)
  • Inmaakrecepten (17)
  • Jamrecepten (24)
  • Koken algemeen (9)
  • Kruidenrecepten (5)
  • Met Alcohol (14)
  • Oogst (6)
  • Pompoenen (21)
  • Recettes Lorraine (2)
  • Soeprecepten (4)
  • Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Ratafía Catalan
  • Indische loopeenden
  • Vervolg Keyhole Garden
  • Woning met uitzicht te huur
  • Keyhole Garden deel 1
  • Keyhole Garden deel 2
  • Dahlia jam
  • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
  • Ratafia dragon
  • Vrienden op de fiets
    Zoeken in blog

    Foto
    Gastenboek
  • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
  • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
  • L'attività esoterica nel mondo
  • Il posizionamento seo
  • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    12-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastinaaksoep met punjabi kruiden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kun je - zoals ik- de hand leggen op bv de punjabi spice blend van Sainsbury`s dan kan je die heel goed gebruiken voor een smakelijke pastinaaksoep. Met gewone kerrie zal het ook wel lukken, maar de punjabi spice blend is bijzonder lekker gekruid.
    Je kunt natuurlijk proberen het zelf na te maken,
    Voor een deel staan de verhoudingen op het potje:
    19% gemalen koriander,
    Gember, komijn, zout en cardamom, 7% elk,
    Kruidnagels en fenegriek, 5% elk,
    Verder nog gedroogde knoflook, laurierblad, zwarte peper, chilipoeder en paprikapoeder.
    Alles gemalen. Ik maal mijn kruidenmixen in een oude elektriese koffiemolen.

    De pastinaaksoep:
    Fruit een ui wat olie en doe er een eetlepel punjabi-kruiden of kerrie bij.
    Fruit twee pastinaken geschild en in blokjes even mee, giet er een liter kippenbouillon bij, breng aan de kook en kook 10 à 15 minuutjes.
    Pureer de soep en voeg een half blikje kokosmelk toe.
    Proef op zout en peper!

    Buiten nog steeds sneeuw, zelfs de kaardenbollen zitten er vol mee.




    Categorie:Groenterecepten
    12-02-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    04-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Culifeest

    Van mijn goede bootvrienden kreeg ik volgende mail met veel hoofdletters. Helaas heb ik hier in Kleindorp geen Bio om de hoek, om van Verstegen maar te zwijgen..eet smakelijk dus jullie. Lekker sissend woord trouwens lamssswarma.

    Hallo Appelmensen!

    Slasoep...tsjaa, kan... Maar voor de afwisseling in je Vegamenu hebben wij ook nog een leuk recept, Vegaswarma! Heerlijk! Hoe maak je Vegaswarma. Koop een potje SEITAN bij de Biowinkel om de hoek en Shoarmakruiden van Verstegen of iemand anders. (zit Komijn in, is belangrijk voor de smaak) en Swarmabroodjes. Snij de stukken Seitan in kleine reepjes en marineer in de kruiden voor een halfuurtje. Maak in de tussentijd Knoflooksaus van dikke Griekse danwel Turkse yoghurt, teentje knoflook, klein beetje Mayo, zout en honing. Belangrijk in het geheel is de Hete Saus van de Xenos: Kimball Chilisauce. (Die maakt trouwens elk saai gerecht tot een Culifeest..)

    Nu is het slechts een kwestie van roerbakken van het "vlees"en roosteren of bakken van de swarmabroodjes. Een doorsnee vleeseter zal het verschil niet merken, of zelfs denken, mmm lekkere lamsswarma zeg! 

    Zo komen we die winterdagen wel door!




    Categorie:Koken algemeen
    04-02-2010, 21:49 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    01-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slasoep met kruiden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De moestuin ligt onder een dikke laag sneeuw, een enkel preitje staat er nog in.
    Wat hebben we er heerlijk uit gegeten de hele zomer en eigenlijk nog steeds; uit de vriezer komt nog bloemkool, tuinbonen en witte boontjes, en verder uit de zandopslag bietjes wortels en pastinaken. Ook pompoen hebben we nog volop.
    maar een lekker kroppie sla..helaas, daar voor moeten we naar de Intermarché of Appie H.
    Toch wil ik een recept van slasoep geven vandaag, iemand heeft erom gevraagd, ik weet niet meer wie. Verder heeft ex-Lie mij er fijntjes op gewezen dat we vroeger een aktiegroep hadden met als slogan   (geen) vlees mevrouw, u weet wel waarom, dit naar aanleiding van de bloedworst. Minder vlees, daar sta ik nog steeds achter.
    Daarom vandaag vego-dag!

    Fruit 2 sjalotjes in een klontje boter, snij een krop gewassen sla in repen en fruit deze 2 minuten mee.
    Pureer met de staafmixer.
    Klop een eierdooier los met 50 ml slagroom.
    Neem de pan van het vuur en roer het roommengsel door de soep.
    Breng de soep op smaak met zout en peper, of met maggi kruidenbouillon en wat citroensap.
    Hak enkele takjes peterselie zeer fijn en een klein bosje bieslook en wat kervel fijn, zodat het samen 5 eetlepels is, doe de soep in kommen en bestrooi met de kruiden.
    Broodjes met geitenkaas uit de oven erbij, lekker hoor!

    Uit Smaakmakend.



    Categorie:Groenterecepten
    01-02-2010, 17:26 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    25-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boudin Noir
    Om Boudin noir te kunnen maken heb je nodig:

    3 kilo ui, en dezelfde volume (na het stoven van de ui) aan cretonnes
    2 preien
    1 takje selderij
    halve theelepel 4 epices ( kaneel,kruidnagel,gember,nootmuskaat)
    5 gram peper
    60 gram zout ( nog proeven aan t eind van de kooktijd)
    een pakje schoongemaakte varkensdarm (SuperU?)
    1 liter bloed

    Om aan de hoeveelheid cretonnes te komen die nodig zijn voor dit recept heb je ongeveer een ruime halve emmer gemalen buikspek nodig, dit bak je heel langzaam uit op laag vuur, alleen roeren over de bodem, in het begin af en toe, op het laatst iedere 2 minuten. Doorgaan tot het lichtbruin en knapperig is, dan voorzichtig afgieten.

    Snij de uien en de prei fijn, doe twee eetlepels saindoux ( dat is het vet dat overblijft van het maken van de cretonnes) in een zware gietijzeren pan, voeg de selderij, specerijen en zout toe en kook in 3 à 4 uur de uien zacht tot een dikke massa.
    Het mag best pittig smaken, er gaat immers nog spek en bloed bij dat de smaak verdund.
    De uien mogen absoluut niet bruinen, en als het te hard gaat kan je wat water toevoegen. Op het laatst erbij blijven en veel roeren.

    Als de uien klaar zijn kan je de cretonnes toevoegen en nog even heel goed doorwarmen.Doe het vuur uit.
    Giet het bloed erbij en roer goed tot het bloed donkerder wordt.

    Met een wijde trechter en een pollepel kan je de boudinpasta in de darmen doen, je moet de darm goed vullen zonder te proppen, anders kan de darm scheuren. Een persoon houdt de darm vast die om de onderkant van de trechter zit, de ander duwt met de achterkant van een pollepel de massa door de trechter.Zorg dat de onderkant dichtgebonden is.Als alle darm gevuld is maak je er met behulp van polsdraaibewegingen worstjes van 20 centimeter van, om de 4 worstjes bind je er een touwtje omheen, zorg dat er een grote lus aan de touwtjes zit.

    Maak een ruime ketel met water heet tot 80 graden.
    Schuif de lusjes van de boudin over een lange stok en hang het geheel in het hete water.
    Hou de temperatuur een uur op 80 graden, gaat het te hard voeg dan eventueel koud water toe.

    Haal na dat uur de boudin uit de pan en leg het op een dienblad of het aanrecht, kom er niet meer aan tot het geheel koud is, als het zover is kan je het naar eigen wens in vriezerzakjes doen en invriezen!
    Om klaar te maken: ontdooien in de koelkast, en zachtjes en lang in de boter opbakken; het lekkerste is als er een knapperig korstje opkomt,   mijn buurman snijd het worstje overlangs in twee delen zodat er veel oppervlakte gebakken wordt.
    Hier in de Lorraine eten ze deze bloedworst met veel gebakken appel.





    Categorie:Recettes Lorraine
    25-01-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    24-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vleeswaren uit de Lorraine
    Varkentjesfans, vegetariërs en meisje Thieme kunnen dit stukje beter niet lezen. Het gaat oa over het varken van mijn buren, Sophie geheten, en vooral over een van haar jonkies. Ieder jaar krijgt Sophie een aantal kleintjes die door onze buren worden vetgemest voor de slacht. Sedert enige jaren krijgen wij ook een diertje toegewezen, een varkentje dat we delen met een stel dat uit België komt, de varkentjes van deze boer zijn erg gewild, ieder jaar verkoopt hij er zo 10 à 12.
    Op de dag van de verdeling is het beestje al een of twee dagen dood, dit doodmaken doet de slager ter plekke, en ik hou mezelf voor dat het varkentje er niets van merkt; in ieder geval zegt de boer dat het zo is. Voor Lie is dit een van de fijne dingen van onze vakantieplek, hij is een echte carnivoor en verheugt zich al te voren bij de gedachte aan al die speklapjes. Ik daarentegen zie al die kilo`s voor me die ik er weer af moet fietsen, en eet maar nauwelijks de helft van wat Lie ervan eet. Toch vind ik het ook heerlijk de mogelijkheid te hebben om zo aan een semi-bio scharrelvarken te komen, en kan ik de fijne smaak waarderen. Vooral geniet ik ook van de volle voorraadkast en vriezer als het werk gedaan is, niets heerlijker dan een potje paté te kunnen pakken bij onverwachte visite

    Als de slager komt is het stel uit België als eerste aan de beurt, ze worden niet zo gewaardeerd omdat ze altijd wat te zeuren hebben ( het varken is te vet, te mager) en nooit helpen schoonmaken, en de boerin is blij als ze weg zijn.
    Dan is het onze beurt. Het halve, reeds onthoofde varken komt op de slachttafel.. mijn taak is de slager te informeren wat ik met onze helft wil; er zijn nogal wat keuze`s die het niet makkelijk maken om te kiezen: mijn buurvrouw maakt verschillende soorten worst, bv droge worst, saucisse a cuir of saucisse a rôtir. verder maakt ze ook ham, paté, fromage de tête, een soort ontbijtspek, bloedworst en gemalen spekjes voor bij de pissenlit. Ook maakt ze enchaud: een soort braadstukjes, die ze eerst marineert in witte wijn, dan braadt, en vervolgens steriliseert in weckpotten.
    Onze keuze was dit jaar gevallen op worstjes met wortels, bloedworst, paté en fromage de tête; de rest van het halve varkentje is ingevroren..in de vorm van karbonades, schnitsels en hamlappen, braadstukken, speklapjes, filet mignon en gehakt. Alles bij elkaar woog het hele varkentje toch schoongemaakt 114 kg, mijn vriezer zit dus behoorlijk vol met vlees, maar weinig vet, een varken  van totaal 142 kg is een mager beestje.
    Zolang de slager aan t snijden is moet je flink doorwerken, het vlees moet in verschillende emmers verdeeld voor de paté en andere vleeswaren, en tussentijds moet de rest vite-vite ingepakt in vriezerzakjes en zo snel mogelijk naar de vriezer gebracht worden.
    In de middag als de slager weg is begint het inmaakwerk, en dat gaat de volgende dag ook nog door, op dit moment staat beneden nog een weckketel met de potjes paté te koken ( 3 uur wecken).
    Morgen het recept van de boudin.

    Worstjes met wortel


    .De hammen van de boerin liggen klaar ingewreven met zout en sjalotten en kruiden.





    Categorie:Dorpsleven
    24-01-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    05-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Morgen Driekoningen

    Hier in Frankrijk, Katholiek land, viert men op bescheiden schaal nog Driekoningen. Dat deden wij vroeger thuis ook,met een koek of taart met tuinboon, nog eerder in de jaartelling werd het wat uitgebreider gevierd. Toen werd Driekoningen met eten, drank en gezang gevierd, Jan Steen heeft dit geschilderd.    

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

    Bekend is nog het koningsbrood  die men thuis bakt: er wordt een boon of beeldje in verstopt en degene die hem vindt is die dag `koning(in)`en is die dag de baas in huis!

    Ook kende men hier in Frankrijk de koningsbrief: zowel in huiselijke kring of op een groot officieel feest. Men kon in een ton papiertjes grabbelen en degene die de koningsbrief trok werd door iedereen getrakteerd en was de baas. Tevens werden er brieven getrokken voor de functie van raadsheer, rentmeester, secretaris, zanger, speelman, kok, portier, schenker en zot en zottin. Volgens een legende hoorde koning Frans 1 van Frankrijk in 1521 voor het eerst over zo'n koningsbrief, hij verklaarde de 'koning' de oorlog en ging erheen, maar werd ontvangen met sneeuwballen, appels en eieren. Een dronken man gooide zelfs met een stuk brandend hout, maar koning Frans zag in hoe hij zich voor gek had gezet en weigerde de man te vervolgen.

    Net bij de buren had Lie zowaar het stuk taart met een beeldje (van Jezus in kribje) erin... de discussie is nu of het Koningschap van de dag ook hier in huis geldt, volgens hem wel natuurlijk, volgens mij alleen in huis bij de buren!

    Ik heb niet zo`n taart in huis, zal daar gek zijn...




    Categorie:Dorpsleven
    05-01-2010, 15:54 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    01-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een geweldig 2010 gewenst!

    Gelukkig nieuwjaar, met veel gezondheid, dat is me meerdere keren en in verschillende talen gewenst vannacht, maar de wens werkt nog niet erg goed...nogal brak zit ik achter mijn laptopje.

    We hebben een leuk feestje gehad bij een vriend die zijn vakantiehuis iets zuidelijker heeft dan Lie en ik. Hij had wat vrienden uitgenodigd, voornamelijk Nederlanders. Iedereen had lekkers meegenomen, ik natuurlijk pompoensoep- met kerrie-, maar er waren bv ook oesters, kippenpootjes, zelfgebakken broden en een bijzonder lekkere salade met bleu d`Auvergne, bietjes en korianderblad. Natuurlijk ook oliebollen en vuurwerk, lekkere drankjes, kortom goed geregeld en gezellige mensen.

    Als echte Hollanders zijn we wel in voor een spelletje op zo`n avond, en ik heb een nieuw spel geleerd waarbij we erg hebben gelachen.
    Het gaat zo:
    Je verdeeld het aantal deelnemers in twee groepen.
    Per groep minimaal drie personen.
    Iedereen krijgt vier stukjes papier en schrijft op iedere papiertje een bekend persoon die iedereen kent ( Micky Mouse, Hitler, Balkenende,Shaffy etc), Alle papiertjes gaan opgevouwen in een mandje. Het spel wordt in drie rondes gespeeld:

    Ronde 1: een speler van team A pakt een papiertje, en omschrijft de persoon die erop staat. Zijn eigen team moet de naam raden. Deze omschrijving mag alleen met woorden zonder hoofdletters ( eigennamen, zelfstandige naamwoorden)  je mag bv niet zeggen bij Hitler: Duitse dictator, maar wel dictator met snorretje uit buurland. Er mogen ook géén gebaren bij gebruikt worden.Je krijgt er als speler één minuut voor, wat het andere team bijhoudt.Na de minuut is team B aan de beurt. Maak je een fout gaat je beurt over en onmiddellijk naar het andere team. Als tegenpartij moet je erg allert zijn op fouten in de omschrijvingen, ook moet je opletten welke namen er langs komen voor de volgende rondes. Alle spelers in de teams moeten aan de beurt komen, en zolang er nog papiertjes in de mand zitten gaat de ronde door. Het spreekt voor zich dat je zo snel mogelijk moet omschrijven en raden om zoveel mogelijk papiertjes te verzamelen per beurt. Als alle namen aan de beurt zijn geweest worden de papiertjes geteld, de resultaten per team opgeschreven en alle papiertjes weer netjes opgevouwen in het mandje.

    Ronde 2: weer krijgt ieder team om de beurt een minuut om de personen te omschrijven, maar ditmaal mag dat alleen maar met één woord.
    Dit woord mag nu wel een hoofdletterwoord zijn. Heb je goed opgelet dan weet je een beetje wie er bedoelt wordt als je teamgenoot dictator zegt, het wordt wel lastiger en leuker als bv Franco en Stalin er ook bijzitten. Kun je de persoon niet omschrijven of raadt je team het niet, pak dan snel een ander briefje.Ook hier weer belangrijk gebaren absoluut verboden, en het mag echt maar één woord zijn.
    Alle briefjes op: tellen en opnieuw in het mandje.

    De laatste ronde mag de omschrijving alleen met gebaren, en geen geluiden....nog zo makkelijk niet of toch wel, zo hoefden wij alleen maar naar buiten te wijzen en riep er al iemand Sarkozy!
    He team met de meeste punten is dus winnaar, maar dat is eingenleijk niet eens echt zo belangrijk, het is wel erg leuk om het andere team flink op de huid te zitten, en geen foutje te laten passeren.
    Goed voor een uurtje dikke pret.

    Om half 4 waren Lie en ik als enige overgebleven en zijn we rustig naar Kleindorp gereden, gelukkig was het niet glad.
    Hier in het dorp wordt ieder jaar de Reveillon-maaltijd gehouden, we gingen nog even meilleurs veux wensen.
    Tot onze prettige verrassing was het feest in Kleindorp nog in volle gang: DJ Tintin draaide U2`s New Years Day, er werd vol enthausiasme gedanst en er moesten nog drie gangen komen van het diner!
    We vielen dus met de neus in de boter, en meerdere van onze vrienden haalden glazen champagne voor ons, zodat Lie, die zich de hele avond erg had ingehouden ivm de met de auto af te leggen terugweg, nu lekker diep in de glaasjes kon gaan kijken.

    Na het dessert werdt er Brulot gemaakt, heb recept daarvan staat reeds hier op de website bij de Lorrainse recepten.

    Sinaasappels met suiker geflambeerd met liters eau de vie

    Na nog even lekker het nieuwe jaar indansen werd er om half zes uiensoep geserveerd   "for the road", daarna ging bij mij toch ook wel het lichtje uit.

    Gauw naar huis en om 7 uur in bedje, het nieuwe jaar is begonnen!


    Categorie:Dorpsleven
    01-01-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    26-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstpompoenen
    Met de kindertjes hier uit Kleindorp heb ik nog vlak voor Kerst met de resterende Halloween-pompoenen decoraties gemaakt.
    Als voorbeeld hadden we mallen gebruikt die normaal bedoelt zijn om sneeuwfiguren op je raam te spuiten.
    De foto`s zijn helaas niet scherp geworden, maar geven denk ik wel een idee hoe het geworden is.
    We hadden in ieder geval veel lol, en een lekkere taart!





    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:pompoen snijden
    26-12-2009, 21:11 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    21-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakantie!!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Fijne Kerstdagen toegewenst door Lie, Sneeuwman en Appelvrouw...



    Categorie:Appelvrouw&Lie
    21-12-2009, 22:11 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    06-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinterklaas in de lorraine
    Ook in de Lorraine viert men Sinterklaas.
    Van zwarte Piet hebben ze hier nog niet gehoord, de  goedheiligman wordt begeleid door Père Foutard ( Vader Roe) die geheel pikzwart is en ook een baard draagt. Alhoewel laatstgenoemde de boeman moet zijn is het hier in het dorp andersom, het is de Sint die klappen uitdeelt met staf en Vadertje Roe die lief is. Het blijven rare jongens die fransen..
    Op de 1e foto zit Sinterklaas de Appelvrouw achterna die iets verkeerds heeft gezegd...
    Dan twee foto`s gemaakt in de feestzaal, voor Hollanders was het een kaal feestje, zonder zingen, weinig theater...meer een verkleedpartij!







    Categorie:Dorpsleven
    Tags:Sinterklaas, père foutard
    06-12-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    03-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kraanvogels naar het zuiden
    Een heel ruim seizoen is voorbij sinds 21 februari dit jaar. Dat was de dag dat ik schreef over de kraanvogels, die met duizenden overkwamen op weg naar het noorden, om daar te paren, te broeden en hun jongen te voeden tot ze zo sterk zijn dat ze de tocht van enkele duizenden kilometers terug naar het zuiden kunnen maken.
    Nu komen ze weer over. Je hoort ze van verre komen, en ziet dan de lange vluchten in V vorm, soms van 100 vogels of meer per vlucht.
    Op youtube vond ik een filmpje met geluid dat een klein beetje weergeeft hoe het hier bij ons in de tuin klinkt, maar dan vertienvoudigd.
    Kopieer de volgende regel in je adresbalk, laat het filmpje lopen, leun even terug in je stoel en geniet van dit prachtige geluid:
    http://www.youtube.com/watch?v=_-zX523fLtc
    En daarna is dit ook een hele mooie om te genieten...ik ga het morgen weer buiten zien en horen!
    http://www.youtube.com/watch?v=8bGSI3nN8k4&feature=related



    Categorie:Dorpsleven
    Tags:kraanvogels, migratie
    03-12-2009, 22:24 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    01-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maaltijd voor de oudjes..
    Ben je boven de 60 dan wordt je bij ons in het dorp uitgenodigd voor een maaltijd, wat zeg ik, een uitgebreid díner, op een zondagmiddag in november.
    Zo ook Lie.
    Je wordt namelijk gevraagd zonder onderscheid van nationaliteit; of je Fransman, Nederlander of Belg bent, of je nu een vakantiehuis hier hebt zoals wij: iedereen boven de 60 krijgt een invitatie, en dat geldt ook voor mensen die hier zijn geboren en al lang niet meer in ons dorp wonen; heb je nog een binding: je mag komen!
    Vorig jaar waren we al uitgenodigd, maar konden hier niet zijn, dit jaar hadden we geluk, we waren in Kleindorp!
    Lie en ik waren afgelopen zondag wat te laat, en staan helaas niet op de groepsfoto, maar dat mocht de pret niet drukken voor de rest van de dag!
    Een 6 gangen diner en op het podium een accordeonist, een flink glaasje wijn, champagne toe, de burgemeester en zijn raadsleden kwamen ons steeds bijschenken.
    De laatsten waren ook dringend uitgenodigd te komen, dat voor het goede contact met hun oudere dorpsgenoten, de raadsleden moesten wel zelf betalen, waar ik, als partner van een "ancien" onderuitkwam; voor mij was alles gratis.
    Het moet gezegd, een deel van de oudjes -en dat waren niet eens de héel oudere- waren toch al wat slaapverwekkend en futloos, beetje eten, beetje zitten, véél drinken, maar echt veel leven zat er niet  in.

    Zo niet onze dorpsoudste La Berthe. Door een gelukkig toeval kwamen tegenover haar terecht, en hebben genoten van haar olijke blik, scherpe geheugen en geest, en van het plezier wat ze uitstraalde. 16 Februari 2010 zal ze 100 worden, en ze verheugd zich erop, ze vertelde dat ze de feestzaal al had afgehuurd, en er erg veel zin in had.
    Ze zat de hele avond te genieten van al het gebeuren om haar heen, sloeg een aardig glaasje achterover en waagde zelf een klein dansje met Bernard, onze Fred Astaire, die ook al 81 is, maar met zijn slanke en soepele lijf menig man jaloers maakte!
    Hier beiden op de foto, samen 180 jaar, santé !!

    Toen we om 9 naar huis gingen ( ik was stuk van het intensief Frans praten en het was om 12 uur begonnen) zat Berthe er nog, haar dochter was al twee keer komen vragen of ze al naar huis wilde...


    Categorie:Dorpsleven
    Tags:Maaltijdvertstrekking
    01-12-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    27-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noord-Afrikaanse Pompoensoep met Harissa
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Neem een pompoen van een ruime kilo en snij deze in tweeën. Leg de helften op hun platte kant en snij de pompoen in repen van enkele centimeters. Deze repen zijn nu makkelijk te ontpitten en te schillen. Snij de repen in blokjes.
    Verhit twee eetlepels zonnebloemolie in een grote soeppan en fruit twee tenen geperste knoflook.
    Voeg de pompoen toe en bak deze al omscheppend een minuut of twee mee.
    Voeg dan anderhalve liter kruiden of kipbouillon, een theelepel komijn, een theelepel  citroensap en wat peper toe en breng alles aan de kook.
    Laat de soep dan een minuut of twintig zachtjes pruttelen. Voeg enkele takjes fijngesneden peterselie toe en maal de soep naar wens fijn met de staafmixer.

    Maak ondertussen de saus of harissa:

    Gebruik rubberen handschoenen, want anders heb je kans dat je -zelfs na flink handen wassen- jezelf zeer doet door per ongeluk in je ogen te wrijven; de hete peperstof blijft lang aan je handen zitten.
    Snij 4 rode pepers open en haal de zaadjes en de zaadlijsten eruit. Doe de stukken peper in de keukenmachine, voor hen die van heet houden met een theelepel van de zaadjes. Doe er een eetlepel tomatenpuree, een eetlepel wijnazijn, een eetlepel korianderzaad (gemalen), een eetlepel paprikapoeder, een kleine eetlepel komijnzaad en een beetje zout bij + 4 eetlepels olijfolie. Je kunt er ook nog twee knoflooktenen in grove stukken gesneden bijdoen. Mix het tot een gladde saus.
    Snij drie takjes verse koriander zeer fijn en meng met de saus.
    Serveer de soep in borden en doe een flinke theelepel saus in het midden, eventueel bestrooid met wat zeer fijn gesneden verse koriander of peterselie.

    De rest van de saus kan je wel enige dagen in een klein potje in de koelkast bewaren, eventueel met een laagje olijfolie erop.



    Categorie:Pompoenen
    27-11-2009, 18:59 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    22-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opel VP-69-01
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Lie was met de mannen in Spanje op vakantie, en ondertussen mag ik op de kleintjes passen.
    Dat heb ik met veel plezier gedaan, en passant nog film (Away we go) en theater ( Leny Breedeveld-Happy Days) meegepakt, ziek bij vriendin en exLie op de bank gelegen, verwend en thuisbebracht, mahjong gespeeld bij het groene draak genootschap ( én windenslang gemaakt!), een workshop crème maken gevolgd, in vliegende storm twee oude vriendinnen opgezocht in een natte kustplaats, een bio-markt bezocht en sjans gekregen,  kilo`s eraf gefietst... wat is het leven toch druk in ons nederlandje, en zo veel te doen Ik heb er met volle teugen van genoten, en ben blij dat ik weer naar mijn tuin ga. Morgen nog een dagje tandarts, misschien de mexprik, het allernieuwste kleintje van de familie bezoeken, nog èèn nachtje bij de kleine kaboutertjes.

    Verder weinig familie gezien, maar met mijn broertje heb ik gelunched, het was alweer vies weer, we dachten aan vroeger toen je nog met de auto "het dorp" in kon. De foto is van een van zijn 1e auto`s!


    Categorie:In Nederland
    Tags:opel, vroeger, regen
    22-11-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    05-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groene tomatenjam

    Jam van groene tomaten.

    1200 gram groene tomaten, zeer dun gesneden.
    900 gram suiker.
    Het sap van een lime.

    De tomaten in de jampan doen en overgieten met de suiker. Met de deksel erop een nacht laten intrekken.
    Zet de tomaten de volgende dag op het vuur, laten sudderen tot de tomaten zacht zijn, en dan het limesap toevoegen.
    Koken tot de massa dik wordt, eventueel fijner maken met de staafmixer.
    Onmiddellijk in potjes doen. Heerlijk met paté of kaas.






    Met deze hoeveelheid krijg je krap 4 potjes jam, bij mij zijn het er drieeneenhalf geworden. Het is een vrij stijve groene jam, ik vind hem zelf niet lekker op brood, maar juist wel heerlijk bij hartig zoals voornoemd.
    Ik denk dat als je minder suiker neemt bijvoorbeeld iets van 650 à 700 gram, dat de jam dan minder stijf wordt, je zou er dan bv kruiden erbij kunnen doen, gember & kaneel.
    In ieder geval een apart groen jammetje, een beetje in de Halloween sfeer nog, het ziet er toch wel een beetje hekserig uit niet?


    Categorie:Jamrecepten
    Tags:groene tomaten, tomatenjam
    05-11-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    03-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ApPelSap
    In oktober hebben we alle appels geplukt en het werd het de hoogste tijd voor de appelvrouw om appelsap te laten maken.
    De Groninger Kroon, Goudrenet, Alkmene en Notarisappel, allen in de sap. Vooral de Notarisappelboom heeft een mooie oogst gegeven, en is ook als handappel erg lekker.
    De Sterappel mocht niet in het sap dit jaar, behalve dat ik maar een kleine oogst had verdenk ik deze zoete appel ervan vorig jaar een zepig bijsmaakje aan onze appelsap te hebben gegeven.

    De appelsap wordt gemaakt bij een appelsap"fabriekje", je maakt weken tevoren een afspraak op een dag dat je denkt alle appels te hebben geplukt. De renet was nog niet echt rijp, maar toch meegeplukt, de datum stond immers vast.
    De vorige jaren moesten we bij de sapmakerij nogal lang wachten o.a. vanwege machinepech en tekort aan diesel ( die was in de nacht gestolen..) en we dachten slim te zijn om vroeg in de morgen een afspraak te maken met de hoop dat er dan  misschien nog niet veel was misgegaan.
    Het was nogal koud, het had gevroren, en ik maakte me al op voor een tijdje stampvoeten buiten de sapmakerij.
    Hier zie je de bak gevuld met onze appels, veel is het niet vergeleken met onze collega`s appelsapmakers, vaak had men twee bakken vol.

    Tot onze blijde verbazing waren we heel snel aan de beurt, de appels rolden de wasbak in en werden omhoog in de shredder gezogen.
    We dachten zo`n 120 kg appels te hebben -losjes geschat- en rekenden op 70 liter sap.
    De machine is vrij simpel, een bak die de appels wast, een zuiger die appels uit het water omhoog zuigt en door een soort wringer met tandjes haalt, waarna het sap gezeefd in een grote bak terecht komt.

    Binnen 10 minuten waren onze bellefleuren fijngemalen, ditmaal deed de machine zijn naam eer aan en de machineoperateur liet ons een glaasje van onze verse sap proeven..mmm

    Dan door hete leidingen die het sap verhitten tot ongeveer 80 graden, en dan naar de afvulmachine waar je zelf aan de slag mag met het plaatsten van de lege flessen op de band, en je de hete volle eraf mag halen. Dat is niet makkelijk, want de vuurvaste handschoenen die men erbij levert zijn mij steevast te groot, Lie mocht niet pakken vanwege de pijnlijke vinger. Hier mijn voorganger die wel even wilde poseren

    Met onze schatting van 70 liter zaten we er goed naast, of onze appeltjes waren dit jaar erg sappig.
    De prijs valt niet mee, vergeleken met het vorige jaar weer 10 cent per liter duurder, 1 hele euro per fles...maar je hebt wel wat, je eigen verse, sapje uit onbespoten boomgaard!
    Voorzichtig de nog hete flessen in de kar naar de auto rijden, en je onderweg naar huis verheugen op deze rijkdom, 100 liter appelsap!




    Categorie:Dorpsleven
    Tags:appels, boomgaard,appelsap maken,
    03-11-2009, 15:50 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    25-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardpeer met kruiden als bijgerecht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Vriendin in Nederland werkt als vrijwilliger bij de tuin van Costerus, en heeft een pondje aardpeer voor mij geoogst. Zelf wil ik het niet echt in de tuin hebben, angst voor uitlopers, en het idee: dat krijg je nooit meer weg!En als je het dan ook nog niet lekker vind...
    Op internet twee recepten gezocht: een met kip, en een als bijgerecht, we gaan het eens proberen want het bllijkt erg gezond.
    De volgende tekst komt ook van internet:
    Topinamboer is afkomstig uit Midden-Amerika, waar het vanaf de 15e eeuw door indianen werd gekweekt.De topinamboer oogst begint meestal aan het begin van de herfst en duurt, aangezien de winterharde knol in de grond kan blijven, tot het voorjaar. Topinamboer moet zo vers mogelijk gekocht worden. De dunne schil biedt namelijk niet genoeg bescherming tegen vochtverlies, de knol verliest volume en begint snel te rotten. In plaats van zetmaal, dat in hoge mate in bijv. aardappels zit, bevat topinamboer het zogenaamde inuline, dat in het lichaam van vooral diabetespatienten goed in waardevolle vruchtensuikers kan worden omgezet. De smaak is lichtzoet en heeft een nootachtig aroma. Om de verkleuring van versgeschilde topinamboer te voorkomen, legt U de stukken in water met een scheutje citroensap.Voilá!

    Aarpeer met kruiden
    Neem 500 gram topinamboer, 1 teentje knoflook ,1 ui,2 eetlepel olie, 3 eetlepel tomatenpuree,1 à 2 dl. water,2 theelepel oregano, 2 theelepel lavas, 1 eetlepel tamari (of ketjap)  en een paar takjes peterselie.Topinamboer onder stromend water flink afborstelen, tot ook de laatste aarderesten eraf zijn. Eventueel de knoestjes eraf snijden. Snijd de knolletjes in plakken van 1 cm. dik. Hak de ui en knoflook en fruit dit in de olie. Voeg de topinamboer toe en laat dit nog een paar minuten sudderen. Roer dit af en toe. Voeg de tomatenpuree, water, kruiden en tamari toe. Meng alles goed en laat alles zachtjes in 15 minuten gaar koken. Bestrooid met fijngehakte peterselie opdienen.


    Categorie:Groenterecepten
    25-10-2009, 19:38 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    21-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halloween op 21 Oktober
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Superpompoenmiddag gehad! Heel wat beter dan vorig jaar, en niet in de laatste plaats omdat ik 4 "hulpjuffen" had, en natuurlijk ook omdat mijn frans spreken beter gaat, omdat het niet in een treurig zaaltje was, omdat ik vorig jaar al geoefend had, omdat we dit jaar de echte Jack o`Lantern pompoen hadden om mee te snijden, omdat de kinderen een jaartje ouder zijn, omdat Lie appelsap en koekjes serveerde...

    Vriendin komt al vroeg om te helpen, de lampen nog uit voor het sfeertje, denk er de tune van Adams family erbij.


    De moeder van de jongetjes wou het ook wel een proberen.Het `prikken`van het patroon


    Leeghalen van de pompoen, zwaar werk, en vies en glibberig...brrr


    Je ziet de demonische geest zo de pompoen invliegen


    Poezen en heksen, veel in trek als dessin keuzen


    5 trotse boevies, de 6e was nog niet kaar, maar zijn kop is dan ook extra mooi, zie laatste foto!




    Categorie:Pompoenen
    21-10-2009, 21:35 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halloween starts today!
    Vandaag geef ik een middag voor kinderen uit het dorp.
    Hier in de benedenkeuken hebben Lie en ik vanmorgen papieren pompoenen opgehangen, kandelaars neergezet, en al de -te snijden - pompoenen uitgestald. Zo nog even kopieën maken van halloweenpatronen, die je gemakkelijk op het web kan vinden, plakband, prikpennen, zaagjes ( gekocht via een Belgische pompoensnijliefhebber die ze uit amerika importeerd) en gutsen klaarleggen, dan ben ik er klaar voor.
    Morgen vertrekt ieder kind met zijn of haar eigen Halloweenpompoen! Vanavond heb ik al een voorbeeld gesneden...lekker eng!
    Eigenlijk heb ik niets met Halloween, alhoewel ik wel hou van traditionele feesten, ik vind het vooral leuk om te werken met pompoenen.
    Wil je iets meer weten van Halloween, wat oorsronkelijk uit Ierland stamt lees dan dit artikel op Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Halloween



    Categorie:Pompoenen
    21-10-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    20-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Hand van Lie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het gaat beter met de hand van Lie...dat wil zeggen, de verbanden zijn eraf, en met twee dagen mag hij ophouden met de antibiotica, dat heeft hij zo`n 6 weken geslikt. De vinger is nog wel erg pijnlijk, vooral bij stoten oid.
    Nu moet hij 3 x per week naar de fisiotherapeut die hem ook erg pijnigt.
    Lie heeft nog geen beheersing over de spieren rond de geopereerde plekken, en de vingeroefeningen gaan hem nog niet geweldig af. Voorlopig nog geen enkel dak op!
    De therapeute trekt en duwt aan de vinger, en heeft Lie aangeraden dat hij voor vertrek van huis naar haar toe maar een pijnstiller neemt zodat hij de manipulaties kan verdragen. Gelukkig krijgt hij om de keer haar man die wat zachtzinniger te werk gaat.

    Categorie:Appelvrouw&Lie
    20-10-2009, 22:01 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    Foto
    Kijk ook eens op deze blogs...
  • Paradijs in GF!
  • Paradis (franstalig)
  • Moestuinforum
  • Agnes` kruidentuin
  • St.Laurent sur Othain
  • Hernia diafragmatica
  • Diana`s mooie moestuin
    Archief per jaar
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs