In oktober hebben we alle appels geplukt en het werd het de hoogste tijd voor de appelvrouw om appelsap te laten maken. De Groninger Kroon, Goudrenet, Alkmene en Notarisappel, allen in de sap. Vooral de Notarisappelboom heeft een mooie oogst gegeven, en is ook als handappel erg lekker. De Sterappel mocht niet in het sap dit jaar, behalve dat ik maar een kleine oogst had verdenk ik deze zoete appel ervan vorig jaar een zepig bijsmaakje aan onze appelsap te hebben gegeven. De appelsap wordt gemaakt bij een appelsap"fabriekje", je maakt weken tevoren een afspraak op een dag dat je denkt alle appels te hebben geplukt. De renet was nog niet echt rijp, maar toch meegeplukt, de datum stond immers vast. De vorige jaren moesten we bij de sapmakerij nogal lang wachten o.a. vanwege machinepech en tekort aan diesel ( die was in de nacht gestolen..) en we dachten slim te zijn om vroeg in de morgen een afspraak te maken met de hoop dat er dan misschien nog niet veel was misgegaan. Het was nogal koud, het had gevroren, en ik maakte me al op voor een tijdje stampvoeten buiten de sapmakerij. Hier zie je de bak gevuld met onze appels, veel is het niet vergeleken met onze collega`s appelsapmakers, vaak had men twee bakken vol. Tot onze blijde verbazing waren we heel snel aan de beurt, de appels rolden de wasbak in en werden omhoog in de shredder gezogen. We dachten zo`n 120 kg appels te hebben -losjes geschat- en rekenden op 70 liter sap. De machine is vrij simpel, een bak die de appels wast, een zuiger die appels uit het water omhoog zuigt en door een soort wringer met tandjes haalt, waarna het sap gezeefd in een grote bak terecht komt. Binnen 10 minuten waren onze bellefleuren fijngemalen, ditmaal deed de machine zijn naam eer aan en de machineoperateur liet ons een glaasje van onze verse sap proeven..mmm Dan door hete leidingen die het sap verhitten tot ongeveer 80 graden, en dan naar de afvulmachine waar je zelf aan de slag mag met het plaatsten van de lege flessen op de band, en je de hete volle eraf mag halen. Dat is niet makkelijk, want de vuurvaste handschoenen die men erbij levert zijn mij steevast te groot, Lie mocht niet pakken vanwege de pijnlijke vinger. Hier mijn voorganger die wel even wilde poseren Met onze schatting van 70 liter zaten we er goed naast, of onze appeltjes waren dit jaar erg sappig. De prijs valt niet mee, vergeleken met het vorige jaar weer 10 cent per liter duurder, 1 hele euro per fles...maar je hebt wel wat, je eigen verse, sapje uit onbespoten boomgaard! Voorzichtig de nog hete flessen in de kar naar de auto rijden, en je onderweg naar huis verheugen op deze rijkdom, 100 liter appelsap!