Vriendin in Nederland werkt als vrijwilliger bij de tuin van Costerus, en heeft een pondje aardpeer voor mij geoogst. Zelf wil ik het niet echt in de tuin hebben, angst voor uitlopers, en het idee: dat krijg je nooit meer weg!En als je het dan ook nog niet lekker vind... Op internet twee recepten gezocht: een met kip, en een als bijgerecht, we gaan het eens proberen want het bllijkt erg gezond. De volgende tekst komt ook van internet: Topinamboer is afkomstig uit Midden-Amerika, waar het vanaf de 15e eeuw door indianen werd gekweekt.De topinamboer oogst begint meestal aan het begin van de herfst en duurt, aangezien de winterharde knol in de grond kan blijven, tot het voorjaar. Topinamboer moet zo vers mogelijk gekocht worden. De dunne schil biedt namelijk niet genoeg bescherming tegen vochtverlies, de knol verliest volume en begint snel te rotten. In plaats van zetmaal, dat in hoge mate in bijv. aardappels zit, bevat topinamboer het zogenaamde inuline, dat in het lichaam van vooral diabetespatienten goed in waardevolle vruchtensuikers kan worden omgezet. De smaak is lichtzoet en heeft een nootachtig aroma. Om de verkleuring van versgeschilde topinamboer te voorkomen, legt U de stukken in water met een scheutje citroensap.Voilá!
Aarpeer met kruiden Neem 500 gram topinamboer, 1 teentje knoflook ,1 ui,2 eetlepel olie, 3 eetlepel tomatenpuree,1 à 2 dl. water,2 theelepel oregano, 2 theelepel lavas, 1 eetlepel tamari (of ketjap) en een paar takjes peterselie.Topinamboer onder stromend water flink afborstelen, tot ook de laatste aarderesten eraf zijn. Eventueel de knoestjes eraf snijden. Snijd de knolletjes in plakken van 1 cm. dik. Hak de ui en knoflook en fruit dit in de olie. Voeg de topinamboer toe en laat dit nog een paar minuten sudderen. Roer dit af en toe. Voeg de tomatenpuree, water, kruiden en tamari toe. Meng alles goed en laat alles zachtjes in 15 minuten gaar koken. Bestrooid met fijngehakte peterselie opdienen.
|