Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
  • Aparte groentes (17)
  • Appelvrouw&Lie (76)
  • De tuin (76)
  • Dorpsleven (34)
  • Gereedschap (4)
  • Groenterecepten (27)
  • In Nederland (11)
  • Inmaakrecepten (17)
  • Jamrecepten (24)
  • Koken algemeen (9)
  • Kruidenrecepten (5)
  • Met Alcohol (14)
  • Oogst (6)
  • Pompoenen (21)
  • Recettes Lorraine (2)
  • Soeprecepten (4)
  • Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Ratafía Catalan
  • Indische loopeenden
  • Vervolg Keyhole Garden
  • Woning met uitzicht te huur
  • Keyhole Garden deel 1
  • Keyhole Garden deel 2
  • Dahlia jam
  • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
  • Ratafia dragon
  • Vrienden op de fiets
    Zoeken in blog

    Foto
    Gastenboek
  • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
  • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
  • L'attività esoterica nel mondo
  • Il posizionamento seo
  • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    24-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vleeswaren uit de Lorraine
    Varkentjesfans, vegetariërs en meisje Thieme kunnen dit stukje beter niet lezen. Het gaat oa over het varken van mijn buren, Sophie geheten, en vooral over een van haar jonkies. Ieder jaar krijgt Sophie een aantal kleintjes die door onze buren worden vetgemest voor de slacht. Sedert enige jaren krijgen wij ook een diertje toegewezen, een varkentje dat we delen met een stel dat uit België komt, de varkentjes van deze boer zijn erg gewild, ieder jaar verkoopt hij er zo 10 à 12.
    Op de dag van de verdeling is het beestje al een of twee dagen dood, dit doodmaken doet de slager ter plekke, en ik hou mezelf voor dat het varkentje er niets van merkt; in ieder geval zegt de boer dat het zo is. Voor Lie is dit een van de fijne dingen van onze vakantieplek, hij is een echte carnivoor en verheugt zich al te voren bij de gedachte aan al die speklapjes. Ik daarentegen zie al die kilo`s voor me die ik er weer af moet fietsen, en eet maar nauwelijks de helft van wat Lie ervan eet. Toch vind ik het ook heerlijk de mogelijkheid te hebben om zo aan een semi-bio scharrelvarken te komen, en kan ik de fijne smaak waarderen. Vooral geniet ik ook van de volle voorraadkast en vriezer als het werk gedaan is, niets heerlijker dan een potje paté te kunnen pakken bij onverwachte visite

    Als de slager komt is het stel uit België als eerste aan de beurt, ze worden niet zo gewaardeerd omdat ze altijd wat te zeuren hebben ( het varken is te vet, te mager) en nooit helpen schoonmaken, en de boerin is blij als ze weg zijn.
    Dan is het onze beurt. Het halve, reeds onthoofde varken komt op de slachttafel.. mijn taak is de slager te informeren wat ik met onze helft wil; er zijn nogal wat keuze`s die het niet makkelijk maken om te kiezen: mijn buurvrouw maakt verschillende soorten worst, bv droge worst, saucisse a cuir of saucisse a rôtir. verder maakt ze ook ham, paté, fromage de tête, een soort ontbijtspek, bloedworst en gemalen spekjes voor bij de pissenlit. Ook maakt ze enchaud: een soort braadstukjes, die ze eerst marineert in witte wijn, dan braadt, en vervolgens steriliseert in weckpotten.
    Onze keuze was dit jaar gevallen op worstjes met wortels, bloedworst, paté en fromage de tête; de rest van het halve varkentje is ingevroren..in de vorm van karbonades, schnitsels en hamlappen, braadstukken, speklapjes, filet mignon en gehakt. Alles bij elkaar woog het hele varkentje toch schoongemaakt 114 kg, mijn vriezer zit dus behoorlijk vol met vlees, maar weinig vet, een varken  van totaal 142 kg is een mager beestje.
    Zolang de slager aan t snijden is moet je flink doorwerken, het vlees moet in verschillende emmers verdeeld voor de paté en andere vleeswaren, en tussentijds moet de rest vite-vite ingepakt in vriezerzakjes en zo snel mogelijk naar de vriezer gebracht worden.
    In de middag als de slager weg is begint het inmaakwerk, en dat gaat de volgende dag ook nog door, op dit moment staat beneden nog een weckketel met de potjes paté te koken ( 3 uur wecken).
    Morgen het recept van de boudin.

    Worstjes met wortel


    .De hammen van de boerin liggen klaar ingewreven met zout en sjalotten en kruiden.







    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    25-01-2010
    Bienvenue chez Dorothé et Pieter

    Wat fantastisch zo'n half varken. Wij zijn dit jaar ook wel te porren voor een half varkentje. Dus ik ben heel benieuwd naar al de recepten die er hoogstwaarschijnlijk gaan volgen op je blog.



    25-01-2010, 13:14 geschreven door Dorothé
    Foto
    Kijk ook eens op deze blogs...
  • Paradijs in GF!
  • Paradis (franstalig)
  • Moestuinforum
  • Agnes` kruidentuin
  • St.Laurent sur Othain
  • Hernia diafragmatica
  • Diana`s mooie moestuin
    Archief per jaar
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs