Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
 • Aparte groentes (17)
 • Appelvrouw&Lie (76)
 • De tuin (76)
 • Dorpsleven (34)
 • Gereedschap (4)
 • Groenterecepten (27)
 • In Nederland (11)
 • Inmaakrecepten (17)
 • Jamrecepten (24)
 • Koken algemeen (9)
 • Kruidenrecepten (5)
 • Met Alcohol (14)
 • Oogst (6)
 • Pompoenen (21)
 • Recettes Lorraine (2)
 • Soeprecepten (4)
 • Foto
  Foto
  Inhoud blog
 • Ratafía Catalan
 • Indische loopeenden
 • Vervolg Keyhole Garden
 • Woning met uitzicht te huur
 • Keyhole Garden deel 1
 • Keyhole Garden deel 2
 • Dahlia jam
 • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
 • Ratafia dragon
 • Vrienden op de fiets
  Zoeken in blog

  Foto
  Gastenboek
 • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
 • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
 • L'attività esoterica nel mondo
 • Il posizionamento seo
 • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

  Gastenboek

  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Foto
  Foto
  Foto
  21-12-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakantie!!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Fijne Kerstdagen toegewenst door Lie, Sneeuwman en Appelvrouw...  Categorie:Appelvrouw&Lie
  21-12-2009, 22:11 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  06-12-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinterklaas in de lorraine
  Ook in de Lorraine viert men Sinterklaas.
  Van zwarte Piet hebben ze hier nog niet gehoord, de  goedheiligman wordt begeleid door Père Foutard ( Vader Roe) die geheel pikzwart is en ook een baard draagt. Alhoewel laatstgenoemde de boeman moet zijn is het hier in het dorp andersom, het is de Sint die klappen uitdeelt met staf en Vadertje Roe die lief is. Het blijven rare jongens die fransen..
  Op de 1e foto zit Sinterklaas de Appelvrouw achterna die iets verkeerds heeft gezegd...
  Dan twee foto`s gemaakt in de feestzaal, voor Hollanders was het een kaal feestje, zonder zingen, weinig theater...meer een verkleedpartij!  Categorie:Dorpsleven
  Tags:Sinterklaas, père foutard
  06-12-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  03-12-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kraanvogels naar het zuiden
  Een heel ruim seizoen is voorbij sinds 21 februari dit jaar. Dat was de dag dat ik schreef over de kraanvogels, die met duizenden overkwamen op weg naar het noorden, om daar te paren, te broeden en hun jongen te voeden tot ze zo sterk zijn dat ze de tocht van enkele duizenden kilometers terug naar het zuiden kunnen maken.
  Nu komen ze weer over. Je hoort ze van verre komen, en ziet dan de lange vluchten in V vorm, soms van 100 vogels of meer per vlucht.
  Op youtube vond ik een filmpje met geluid dat een klein beetje weergeeft hoe het hier bij ons in de tuin klinkt, maar dan vertienvoudigd.
  Kopieer de volgende regel in je adresbalk, laat het filmpje lopen, leun even terug in je stoel en geniet van dit prachtige geluid:
  http://www.youtube.com/watch?v=_-zX523fLtc
  En daarna is dit ook een hele mooie om te genieten...ik ga het morgen weer buiten zien en horen!
  http://www.youtube.com/watch?v=8bGSI3nN8k4&feature=related  Categorie:Dorpsleven
  Tags:kraanvogels, migratie
  03-12-2009, 22:24 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  01-12-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maaltijd voor de oudjes..
  Ben je boven de 60 dan wordt je bij ons in het dorp uitgenodigd voor een maaltijd, wat zeg ik, een uitgebreid díner, op een zondagmiddag in november.
  Zo ook Lie.
  Je wordt namelijk gevraagd zonder onderscheid van nationaliteit; of je Fransman, Nederlander of Belg bent, of je nu een vakantiehuis hier hebt zoals wij: iedereen boven de 60 krijgt een invitatie, en dat geldt ook voor mensen die hier zijn geboren en al lang niet meer in ons dorp wonen; heb je nog een binding: je mag komen!
  Vorig jaar waren we al uitgenodigd, maar konden hier niet zijn, dit jaar hadden we geluk, we waren in Kleindorp!
  Lie en ik waren afgelopen zondag wat te laat, en staan helaas niet op de groepsfoto, maar dat mocht de pret niet drukken voor de rest van de dag!
  Een 6 gangen diner en op het podium een accordeonist, een flink glaasje wijn, champagne toe, de burgemeester en zijn raadsleden kwamen ons steeds bijschenken.
  De laatsten waren ook dringend uitgenodigd te komen, dat voor het goede contact met hun oudere dorpsgenoten, de raadsleden moesten wel zelf betalen, waar ik, als partner van een "ancien" onderuitkwam; voor mij was alles gratis.
  Het moet gezegd, een deel van de oudjes -en dat waren niet eens de héel oudere- waren toch al wat slaapverwekkend en futloos, beetje eten, beetje zitten, véél drinken, maar echt veel leven zat er niet  in.

  Zo niet onze dorpsoudste La Berthe. Door een gelukkig toeval kwamen tegenover haar terecht, en hebben genoten van haar olijke blik, scherpe geheugen en geest, en van het plezier wat ze uitstraalde. 16 Februari 2010 zal ze 100 worden, en ze verheugd zich erop, ze vertelde dat ze de feestzaal al had afgehuurd, en er erg veel zin in had.
  Ze zat de hele avond te genieten van al het gebeuren om haar heen, sloeg een aardig glaasje achterover en waagde zelf een klein dansje met Bernard, onze Fred Astaire, die ook al 81 is, maar met zijn slanke en soepele lijf menig man jaloers maakte!
  Hier beiden op de foto, samen 180 jaar, santé !!

  Toen we om 9 naar huis gingen ( ik was stuk van het intensief Frans praten en het was om 12 uur begonnen) zat Berthe er nog, haar dochter was al twee keer komen vragen of ze al naar huis wilde...


  Categorie:Dorpsleven
  Tags:Maaltijdvertstrekking
  01-12-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  27-11-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noord-Afrikaanse Pompoensoep met Harissa
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Neem een pompoen van een ruime kilo en snij deze in tweeën. Leg de helften op hun platte kant en snij de pompoen in repen van enkele centimeters. Deze repen zijn nu makkelijk te ontpitten en te schillen. Snij de repen in blokjes.
  Verhit twee eetlepels zonnebloemolie in een grote soeppan en fruit twee tenen geperste knoflook.
  Voeg de pompoen toe en bak deze al omscheppend een minuut of twee mee.
  Voeg dan anderhalve liter kruiden of kipbouillon, een theelepel komijn, een theelepel  citroensap en wat peper toe en breng alles aan de kook.
  Laat de soep dan een minuut of twintig zachtjes pruttelen. Voeg enkele takjes fijngesneden peterselie toe en maal de soep naar wens fijn met de staafmixer.

  Maak ondertussen de saus of harissa:

  Gebruik rubberen handschoenen, want anders heb je kans dat je -zelfs na flink handen wassen- jezelf zeer doet door per ongeluk in je ogen te wrijven; de hete peperstof blijft lang aan je handen zitten.
  Snij 4 rode pepers open en haal de zaadjes en de zaadlijsten eruit. Doe de stukken peper in de keukenmachine, voor hen die van heet houden met een theelepel van de zaadjes. Doe er een eetlepel tomatenpuree, een eetlepel wijnazijn, een eetlepel korianderzaad (gemalen), een eetlepel paprikapoeder, een kleine eetlepel komijnzaad en een beetje zout bij + 4 eetlepels olijfolie. Je kunt er ook nog twee knoflooktenen in grove stukken gesneden bijdoen. Mix het tot een gladde saus.
  Snij drie takjes verse koriander zeer fijn en meng met de saus.
  Serveer de soep in borden en doe een flinke theelepel saus in het midden, eventueel bestrooid met wat zeer fijn gesneden verse koriander of peterselie.

  De rest van de saus kan je wel enige dagen in een klein potje in de koelkast bewaren, eventueel met een laagje olijfolie erop.  Categorie:Pompoenen
  27-11-2009, 18:59 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  22-11-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opel VP-69-01
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Lie was met de mannen in Spanje op vakantie, en ondertussen mag ik op de kleintjes passen.
  Dat heb ik met veel plezier gedaan, en passant nog film (Away we go) en theater ( Leny Breedeveld-Happy Days) meegepakt, ziek bij vriendin en exLie op de bank gelegen, verwend en thuisbebracht, mahjong gespeeld bij het groene draak genootschap ( én windenslang gemaakt!), een workshop crème maken gevolgd, in vliegende storm twee oude vriendinnen opgezocht in een natte kustplaats, een bio-markt bezocht en sjans gekregen,  kilo`s eraf gefietst... wat is het leven toch druk in ons nederlandje, en zo veel te doen Ik heb er met volle teugen van genoten, en ben blij dat ik weer naar mijn tuin ga. Morgen nog een dagje tandarts, misschien de mexprik, het allernieuwste kleintje van de familie bezoeken, nog èèn nachtje bij de kleine kaboutertjes.

  Verder weinig familie gezien, maar met mijn broertje heb ik gelunched, het was alweer vies weer, we dachten aan vroeger toen je nog met de auto "het dorp" in kon. De foto is van een van zijn 1e auto`s!


  Categorie:In Nederland
  Tags:opel, vroeger, regen
  22-11-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  05-11-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groene tomatenjam

  Jam van groene tomaten.

  1200 gram groene tomaten, zeer dun gesneden.
  900 gram suiker.
  Het sap van een lime.

  De tomaten in de jampan doen en overgieten met de suiker. Met de deksel erop een nacht laten intrekken.
  Zet de tomaten de volgende dag op het vuur, laten sudderen tot de tomaten zacht zijn, en dan het limesap toevoegen.
  Koken tot de massa dik wordt, eventueel fijner maken met de staafmixer.
  Onmiddellijk in potjes doen. Heerlijk met paté of kaas.


  Met deze hoeveelheid krijg je krap 4 potjes jam, bij mij zijn het er drieeneenhalf geworden. Het is een vrij stijve groene jam, ik vind hem zelf niet lekker op brood, maar juist wel heerlijk bij hartig zoals voornoemd.
  Ik denk dat als je minder suiker neemt bijvoorbeeld iets van 650 à 700 gram, dat de jam dan minder stijf wordt, je zou er dan bv kruiden erbij kunnen doen, gember & kaneel.
  In ieder geval een apart groen jammetje, een beetje in de Halloween sfeer nog, het ziet er toch wel een beetje hekserig uit niet?


  Categorie:Jamrecepten
  Tags:groene tomaten, tomatenjam
  05-11-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  03-11-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ApPelSap
  In oktober hebben we alle appels geplukt en het werd het de hoogste tijd voor de appelvrouw om appelsap te laten maken.
  De Groninger Kroon, Goudrenet, Alkmene en Notarisappel, allen in de sap. Vooral de Notarisappelboom heeft een mooie oogst gegeven, en is ook als handappel erg lekker.
  De Sterappel mocht niet in het sap dit jaar, behalve dat ik maar een kleine oogst had verdenk ik deze zoete appel ervan vorig jaar een zepig bijsmaakje aan onze appelsap te hebben gegeven.

  De appelsap wordt gemaakt bij een appelsap"fabriekje", je maakt weken tevoren een afspraak op een dag dat je denkt alle appels te hebben geplukt. De renet was nog niet echt rijp, maar toch meegeplukt, de datum stond immers vast.
  De vorige jaren moesten we bij de sapmakerij nogal lang wachten o.a. vanwege machinepech en tekort aan diesel ( die was in de nacht gestolen..) en we dachten slim te zijn om vroeg in de morgen een afspraak te maken met de hoop dat er dan  misschien nog niet veel was misgegaan.
  Het was nogal koud, het had gevroren, en ik maakte me al op voor een tijdje stampvoeten buiten de sapmakerij.
  Hier zie je de bak gevuld met onze appels, veel is het niet vergeleken met onze collega`s appelsapmakers, vaak had men twee bakken vol.

  Tot onze blijde verbazing waren we heel snel aan de beurt, de appels rolden de wasbak in en werden omhoog in de shredder gezogen.
  We dachten zo`n 120 kg appels te hebben -losjes geschat- en rekenden op 70 liter sap.
  De machine is vrij simpel, een bak die de appels wast, een zuiger die appels uit het water omhoog zuigt en door een soort wringer met tandjes haalt, waarna het sap gezeefd in een grote bak terecht komt.

  Binnen 10 minuten waren onze bellefleuren fijngemalen, ditmaal deed de machine zijn naam eer aan en de machineoperateur liet ons een glaasje van onze verse sap proeven..mmm

  Dan door hete leidingen die het sap verhitten tot ongeveer 80 graden, en dan naar de afvulmachine waar je zelf aan de slag mag met het plaatsten van de lege flessen op de band, en je de hete volle eraf mag halen. Dat is niet makkelijk, want de vuurvaste handschoenen die men erbij levert zijn mij steevast te groot, Lie mocht niet pakken vanwege de pijnlijke vinger. Hier mijn voorganger die wel even wilde poseren

  Met onze schatting van 70 liter zaten we er goed naast, of onze appeltjes waren dit jaar erg sappig.
  De prijs valt niet mee, vergeleken met het vorige jaar weer 10 cent per liter duurder, 1 hele euro per fles...maar je hebt wel wat, je eigen verse, sapje uit onbespoten boomgaard!
  Voorzichtig de nog hete flessen in de kar naar de auto rijden, en je onderweg naar huis verheugen op deze rijkdom, 100 liter appelsap!
  Categorie:Dorpsleven
  Tags:appels, boomgaard,appelsap maken,
  03-11-2009, 15:50 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  25-10-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardpeer met kruiden als bijgerecht
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Vriendin in Nederland werkt als vrijwilliger bij de tuin van Costerus, en heeft een pondje aardpeer voor mij geoogst. Zelf wil ik het niet echt in de tuin hebben, angst voor uitlopers, en het idee: dat krijg je nooit meer weg!En als je het dan ook nog niet lekker vind...
  Op internet twee recepten gezocht: een met kip, en een als bijgerecht, we gaan het eens proberen want het bllijkt erg gezond.
  De volgende tekst komt ook van internet:
  Topinamboer is afkomstig uit Midden-Amerika, waar het vanaf de 15e eeuw door indianen werd gekweekt.De topinamboer oogst begint meestal aan het begin van de herfst en duurt, aangezien de winterharde knol in de grond kan blijven, tot het voorjaar. Topinamboer moet zo vers mogelijk gekocht worden. De dunne schil biedt namelijk niet genoeg bescherming tegen vochtverlies, de knol verliest volume en begint snel te rotten. In plaats van zetmaal, dat in hoge mate in bijv. aardappels zit, bevat topinamboer het zogenaamde inuline, dat in het lichaam van vooral diabetespatienten goed in waardevolle vruchtensuikers kan worden omgezet. De smaak is lichtzoet en heeft een nootachtig aroma. Om de verkleuring van versgeschilde topinamboer te voorkomen, legt U de stukken in water met een scheutje citroensap.Voilá!

  Aarpeer met kruiden
  Neem 500 gram topinamboer, 1 teentje knoflook ,1 ui,2 eetlepel olie, 3 eetlepel tomatenpuree,1 à 2 dl. water,2 theelepel oregano, 2 theelepel lavas, 1 eetlepel tamari (of ketjap)  en een paar takjes peterselie.Topinamboer onder stromend water flink afborstelen, tot ook de laatste aarderesten eraf zijn. Eventueel de knoestjes eraf snijden. Snijd de knolletjes in plakken van 1 cm. dik. Hak de ui en knoflook en fruit dit in de olie. Voeg de topinamboer toe en laat dit nog een paar minuten sudderen. Roer dit af en toe. Voeg de tomatenpuree, water, kruiden en tamari toe. Meng alles goed en laat alles zachtjes in 15 minuten gaar koken. Bestrooid met fijngehakte peterselie opdienen.


  Categorie:Groenterecepten
  25-10-2009, 19:38 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  21-10-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halloween op 21 Oktober
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Superpompoenmiddag gehad! Heel wat beter dan vorig jaar, en niet in de laatste plaats omdat ik 4 "hulpjuffen" had, en natuurlijk ook omdat mijn frans spreken beter gaat, omdat het niet in een treurig zaaltje was, omdat ik vorig jaar al geoefend had, omdat we dit jaar de echte Jack o`Lantern pompoen hadden om mee te snijden, omdat de kinderen een jaartje ouder zijn, omdat Lie appelsap en koekjes serveerde...

  Vriendin komt al vroeg om te helpen, de lampen nog uit voor het sfeertje, denk er de tune van Adams family erbij.


  De moeder van de jongetjes wou het ook wel een proberen.Het `prikken`van het patroon


  Leeghalen van de pompoen, zwaar werk, en vies en glibberig...brrr


  Je ziet de demonische geest zo de pompoen invliegen


  Poezen en heksen, veel in trek als dessin keuzen


  5 trotse boevies, de 6e was nog niet kaar, maar zijn kop is dan ook extra mooi, zie laatste foto!
  Categorie:Pompoenen
  21-10-2009, 21:35 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halloween starts today!
  Vandaag geef ik een middag voor kinderen uit het dorp.
  Hier in de benedenkeuken hebben Lie en ik vanmorgen papieren pompoenen opgehangen, kandelaars neergezet, en al de -te snijden - pompoenen uitgestald. Zo nog even kopieën maken van halloweenpatronen, die je gemakkelijk op het web kan vinden, plakband, prikpennen, zaagjes ( gekocht via een Belgische pompoensnijliefhebber die ze uit amerika importeerd) en gutsen klaarleggen, dan ben ik er klaar voor.
  Morgen vertrekt ieder kind met zijn of haar eigen Halloweenpompoen! Vanavond heb ik al een voorbeeld gesneden...lekker eng!
  Eigenlijk heb ik niets met Halloween, alhoewel ik wel hou van traditionele feesten, ik vind het vooral leuk om te werken met pompoenen.
  Wil je iets meer weten van Halloween, wat oorsronkelijk uit Ierland stamt lees dan dit artikel op Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Halloween  Categorie:Pompoenen
  21-10-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (1)
  20-10-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Hand van Lie
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Het gaat beter met de hand van Lie...dat wil zeggen, de verbanden zijn eraf, en met twee dagen mag hij ophouden met de antibiotica, dat heeft hij zo`n 6 weken geslikt. De vinger is nog wel erg pijnlijk, vooral bij stoten oid.
  Nu moet hij 3 x per week naar de fisiotherapeut die hem ook erg pijnigt.
  Lie heeft nog geen beheersing over de spieren rond de geopereerde plekken, en de vingeroefeningen gaan hem nog niet geweldig af. Voorlopig nog geen enkel dak op!
  De therapeute trekt en duwt aan de vinger, en heeft Lie aangeraden dat hij voor vertrek van huis naar haar toe maar een pijnstiller neemt zodat hij de manipulaties kan verdragen. Gelukkig krijgt hij om de keer haar man die wat zachtzinniger te werk gaat.

  Categorie:Appelvrouw&Lie
  20-10-2009, 22:01 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (2)
  19-10-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoensoep "Halloween" garnie
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Soep voor 4 personen:
  - 600 gram pompoen (in blokjes, zonder schil/zaadjes)
  - 1 ui (fijngesneden)
  - 1 wortel (geschild, in blokjes)
  - 1 takje selderij (fijngesneden)
  - 2 aardappelen (geschild, in blokjes)
  - 100 ml volle melk
  - boter
  - peper en zout
  - 2 Liter water
  - 3 eetlepels peterselie (fijngehakt)
  - 3 bouillonblokjes (kip)
  Bereidingswijze

  Verwarm de boter in een soeppan en fruit hierin de ui. Voeg de wortel, selderij, aardappelen en de pompoen toe en fruit alles nog even mee. Doe er het water en de bouillonblokjes bij en breng aan de kook. Laat 20 minuutjes doorkoken en mix de soep. Doe er de melk bij, breng op smaak met peper en zout, en werk af met de peterselie.

  "Voor de kinderen maak ik dan speciaal gehaktballetjes voor de pompoensoep, maar voor die de soep ingaan worden ze doorprikt met stukjes spaghetti die er een eindje mogen uitsteken. Bij het koken worden die stukjes dus slap en dan is het net of er zitten spinnetjes met witte pootjes in hun soep, heel tof!"
  Dit bovenstaand recept van internet gepikt..: http://www.receptjes.be/recept_pompoensoep.html

  Op een schoteltje erbij:  afgehakte vingertjes, knakworstjes doormidden breken, en de gebroken uiteinden door kinderketchup halen, een geschaafde amandel dient als nagel...  Categorie:Pompoenen
  19-10-2009, 14:09 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  18-10-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoenen snijden voor Halloween
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor de tweede keer geef ik aan een groepje kinderen hier in het dorp een "stage" pompoen snijden, sculpture des courges..
  Ooit in Nederland heb ik al geoefened op mijn trouwe en geduldige vriendinnen, toen dacht ik nog: ach makkie...

  De eerste keer, vorig jaar stond ik met zweet in mijn handen, behalve 6 kinderen waren er ook 6 volwassenen gekomen, en moest ik in mijn beste frans voor de klas...waar was ik aan begonnen dacht ik al gauw, vooral toen twee van de volwassenen zeer oncreatief bleken, bij alles wat ze deden zetten ze een moeilijk gezicht en zuchten dat het niet lukte...
  Er kwam ook een journalist die graag allerlei informatie van mij wilde, die heb ik-sorry voor hem- een beetje genegeerd, ik had geen tijd, en moest op kinderhandjes met scherpe materialen letten, en proberen het zuchten van de twee dames niet te horen.

  Toch, alles wat met pompoenen te maken heeft vind ik immers leuk, ga ik het weer proberen.
  A.s. woensdag een nieuwe dag, in de middag kinderen en in de avond volwassenen. Stiekem hoop ik dat de twee dames het eng vinden om `s-avonds over straat te gaan. Morgen ga ik samen met Lie de benedenkeuken opruimen, de pompoenen uitstallen, ik heb er ondertussen 15 klaarstaan om te snijden en de -op de rommelmarkt gekochte- sliert pompoenlichtjes ophangen.

  Bijgevoegd een foto van een van de eerdere probeersels.  Categorie:Pompoenen
  Tags:pompoenen halloween, pompoen snijden
  18-10-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoenoogst is binnen!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Mijn pompoenoogst is bijna bevroren...Eergisteren keek ik met nog plakkende ochtendoogjes naar buiten, en zag dat alles wit was...
  Gras wit, dahlia`s zwart ( bevroren) en de pompoenen hadden een vreemd kleurtje aan de bovenkant.
  Gelukkig zijn ze in huis weer bijgekomen, en hoop ik tot diep in de winter pompoen te eten.
  Onderstaande link naar site en vrucht van een pompoenkweker die daar zeker geen moeite mee zal hebben...

  http://www.bigpumpkins.com/Diary/DiaryViewOne.asp?eid=97395


  Categorie:Oogst
  18-10-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  16-10-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruitbomen planten
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Afgelopen zaterdag 10 oktober is onze 4e kleinzoon geboren. Hij heeft deze dag en maanddatum gemeen met een "groot" en beroemd staatsman, Napoleon Bonaparte. Hij is een mooi klein ventje (de kleinzoon) die, toen we hem voor het eerst zagen met open ogen op de schoot van zijn moeder lag..zo relaxed, het leek alsof hij alles volgde wat zij deed, en zich verwonderde dat hij nu kon zien wat hij al een tijdje had gehoord..

  Voor ieder nieuwe kleinzoon of dochter planten we een boompje in onze boomgaard, en dat komt dit jaar heel erg mooi uit, de gemeente van ons dorp geeft tot maar liefs 70 % subsidie op het aankopen van fruitbomen.
  Vanochtend was daartoe een aanmeldingsochtend in de feestzaal van Kleindorp, we zijn er op de tijd dat de fransen aan t aperatief zitten heengegaan (altijd raak, de fransen willen dat niet missen) en konden zo doorlopen.

  Voor de nieuwe boreling hebben we een late peer uitgekozen, een poire de prêtre,( peer van de priester) een oud Lorrains ras.
  Verder een abrikoos van de streek,( deze nog voor onze 1e kleinzoon, zijn boompje was opgegeten door mulot, kleine gemene knaagdiertjes) een zoete kers, reine claude pruim en een mispelboom gekocht.
  Ook hebben we snoeihulp aangevraagd, ook gesubsidieerd, we hoeven maar één derde te betalen aan een professionele boomverzorger.

  De mispel gaan we voor de deur planten, de rest komt van de winter en we zullen vanaf 2012 kunnen gaan genieten van onze nieuwe fruitsoorten! dat wordt weer veel vers fruit, jam en conserven..stuurt uw recepten!
  op de foto de mispelvrucht.

  Categorie:Dorpsleven
  Tags:fruit, fruitbomen,peer,abrikoos, kers,mispel
  16-10-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  12-10-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hutspot
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Hutspot gegeten vandaag. Vegetarisch, met gebakken tofu en een sjuutje van vorige week.
  Smullen.
  Recept geef ik niet,  het internet staat er vol mee.
  Ik heb vandaag trouwens uren achter de computer gezeten op zoek naar dat ene, speciale recept voor kweeperenjam of gelei. 7 Googlepagina`s met jam en geleirecepten heb ik bekeken, en zoveel dezelfde recepten...wat zou ik daaraan toevoegen.( wat hutsepot betreft dan hè )
  Maar een fotootje van een vandaag geoogste wortel wil ik jullie niet onthouden, uniek genoeg dacht ik zo!

  Categorie:Oogst
  12-10-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  08-10-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartige worteltaart
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Sinds jaar en dag heb ik een bril. Ondanks het vele wortel eten, in de vorm van hutspot, gewoon als groente of als worteltjestaart..het heeft niets geholpen! Tegenwoordig heb ik er een tweede bril bij. Om te lezen.
  Wortels goed voor je ogen? Ik geloof er niets van. Ik vind ze wel gewoon lekker.

  In Frankrijk verkopen ze bij alle supermarkten bladerdeeg, reeds in ronde vorm met bakpapier eromheen. Een handige uitvinding, want geen geplak en geknip met plakjes bladerdeeg. Als je deze taart in Nederland maakt dan zal je moeten knippen en plakken met bladerdeeg uit de vriezer. Het recept komt uit een Allerhande.

  Oven voorverwarmen op 200 °C. Eventueel deeg laten ontdooien, uitrollen, vorm bekleden met deeg en op verschillende plaatsen inprikken met een vork. 1 Rode paprika en 2 winterwortels schoonmaken en in blokjes snijden. Naar smaak een half of heel rood pepertje wassen, ontpitten, fijnsnijden en toevoegen.
  In een koekenpan 2 eetlepels zonnebloemolie verhitten. Paprika en wortel ca. 5 minuten bakken.
  4 Eieren loskoppen met zout,  75 ml room en 200 gram belegen kaas. . Wortel en paprika over bodem verdelen. Ei-kaasmengsel erover schenken. Taart in midden van oven in ca. 30 minuten gaar en goudbruin bakken.

  Categorie:Groenterecepten
  Tags:worteltaart, wortels, hartig
  08-10-2009, 14:46 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  07-10-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortellove
  Zoveel liefde onder de grond..wreed uit elkaar gerukt..daarna toch samen in de soep: wortellove!
  Categorie:Oogst
  Tags:wortels,liefde
  07-10-2009, 13:35 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  05-10-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoen "graveren".
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Wil je een pompoen "graveren", dat wil zeggen er mooie tekeningen of letters inmaken, dan moet je dat doen als de pompoen nog klein is. Kras voorzichtig met een scherp en handelbaar voorwerp ( bv een prikpen) het door je gewenste motief of tekst op een pompoen die goed bereikbaar is aan de plant, trek niet aan de pompoen of aan de stengel, en probeer met draaien heel voorzichtig te zijn. Je kunt prachtige resultaten bereiken.


  Categorie:Pompoenen
  05-10-2009, 22:59 geschreven door Appelvrouw  
  Reacties (0)
  Foto
  Kijk ook eens op deze blogs...
 • Paradijs in GF!
 • Paradis (franstalig)
 • Moestuinforum
 • Agnes` kruidentuin
 • St.Laurent sur Othain
 • Hernia diafragmatica
 • Diana`s mooie moestuin
  Archief per jaar
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!