Geruime
tijd reeds speelt het idee van een composttoilet.
Het
waterverbruik van het doorspoelen van plasjes vind ik zooo
verspillend ...
Maar
waar ga ik het zetten ... in de garage, eigenlijk fijn in de zomer
... maar ik zie mezelf in de winter niet de tuin in hollen om ...
ja, niet doen dus!
Besloot
dan maar een hoekje in de badkamer vrij te maken.
Als
opvang nam ik 2 in mekaar passende emmers.
De
bovenste emmer (de grootste) plaatste ik zodoende in de
onderste emmer (iets kleiner) dat er nog een heleboel ruimte
is om de urine op te vangen.
In
de bovenste emmer (grootste), maakte ik middenin enkele gaatjes
met een dikke nagel.
Over
die gaten legde ik een bordje met gekartelde rand, zodat de
urine langs daar in de onderste emmer kan geloost worden ...
De
faeces die op het bordje terecht komen kunnen dus niet naar het
onderste reservoir ...
Enfin
... dit is al opgelost... nu de timmer!
Het gat v/d plee!
Vol
goeie moed toog ik aan den timmer, met hout dat nog in de
garage te vinden was!
Alle
maten genomen, zien dat het goed oogde...
Het
heeft wat kunst en vliegwerk gekost, ben het trouwens niet gewend van
met zulke voor me zware machines om te gaan (wipzaag &
boormachine)
Heb
ongeveer een mooie cirkel bekomen, die ik zo zacht schuurde
als een kinderpoepje ... je moet niet vragen!
Vermits
de afstand die ik had achter een deur niet voldoende was om een
toiletbril te kunnen gebruiken, opteerde ik dan maar voor een
plastiek (voorlopig misschien) deksel!
Voortaan
kan ik dus hier terecht.
Ik
ga proberen te werken met E.M. zemelen, omdat bij gebruik van
E.M. (effectieve micro-organismen) de fermentatie reeds
kan beginnen, en ook deels om zeker geen geurhinder te hebben!
Normaal
gebruik je bij een composttoilet droge bladeren, schaafsel of
droge takjes ... maar vind dit procedé het proberen waard!
(voor
meer info omtrent de fantastische werking/toepassing van E.M.
-
effectieve micro-organismen, kan ik jullie doorverwijzen naar
www.pluviem.be)
Wist
je dat BANANEN heel speciale eigenschappen hebben ?
Nadat
je dit hebt gelezen zal je een BANAANnooit meer op dezelfde manier
bekijken
als tot nog toe !
Bananen
bevatten drie natuurlijke suikers (sucrose,
fructose & glucose) in combinatie
met vezels. Een banaan geeft een onmiddellijke,
volgehouden en aanzienlijke energiestoot.
Onderzoek
heeft aangetoond dat slechts twee bananen genoeg energie leveren om
90 minuten ingespannen te fitnessen. Geen wonder dat de banaan het
fruit nummer één is voor s werelds
topatleten.
Maar
energie is niet het enige dat een banaan ons biedt om fit te
blijven.
Ze
helpt ook tegen een groot aantal ziekten en toestanden, waardoor ze
onontbeerlijk is in ons dagelijks
dieet.
Depressie:
Volgens een recent onderzoek door
MIND onder mensen die aan een depressie lijden, voelden velen zich
veel beter na het eten van een banaan. Dat komt doordat bananen
tryptophaanbevatten, een soort proteïne die het lichaam
omzet in serotonine, een
stof die ervoor bekend staat u te ontspannen, uw stemming te
verbeteren en u in t algemeen gelukkiger te doen voelen.
PMS:
Vergeet de pillen - eet een
banaan.De vitamine B6 die
ze bevat regelt het glucosegehalte in het bloed, dat uw stemming kan
beïnvloeden.
Bloedarmoede:
Met hun hoog ijzergehalte
stimuleren bananen de productie van
hemoglobine in het bloed, zodat ze helpen in gevallen van
bloedarmoede.
Bloeddruk:
Dit uniek tropisch fruit bevat
enorm veel potassium,maar toch weinig zout, zodat het perfect helpt
tegen hoge bloeddruk. Daarom heeft de Amerikaanse Food
& Drug Administration onlangs aan
de bananenindustrie toelating gegeven om officieel te claimen dat het
fruit het risico op hoge bloeddruk en een beroerte vermindert.
Kracht
van het brein: 200
studenten in deTwickenham (Middlesex) school (Engeland) werden dit
jaar door hun examens geholpen door het eten
van bananen bij het ontbijt en de
lunch.
Onderzoek heeft uitgewezen dat dit fruit vol
potassiumhelpt
bij de studie door de leerlingen alerter te maken.
Constipatie:
De vezelrijkebanaan opnemen in het dieet kan helpen om de
normale werking van de darmen te herstellen zonder laxeermiddelen te
gebruiken.
Kater:
Een van de snelste manieren om van
een kater af te geraken is een milkshake
met banaan drinken, gezoet met
honing. De banaan kalmeert de maag en met de hulp van de honing
verlaagt ze het bloedsuikerniveau. De melk kalmeert en herbevochtigt
uw systeem.
Brandend
maagzuur: Bananen hebben een
natuurlijk zuurwerend effect op
het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend
maagzuur.
Ochtendziekte:
Bananen eten tussen de maaltijden
door houdt het bloedsuikerniveau op peil
en vermijdt ochtendziekte.
Muggenbeten:
Grijp niet direct naar de zalf
tegen insectenbeten. Wrijf de beet in met de binnenkant
van een bananenpel. Veel mensen vinden
dit verbazend doeltreffend om het zwellen en de irritatie te
verminderen.
Zenuwen:
Bananen bevatten veel B-vitamines
die het zenuwstelsel helpen
kalmeren.
Overgewicht
en aan het werk? Studies aan het
Instituut voor Psychologie in Oostenrijk hebben bewezen dat werkdruk
aanleiding geeft tot slechte voedingsgewoonten zoals het eten van
chocolade en chips. Bij onderzoek van 5.000 hospitaalpatiënten
stelde men vast dat de meesten onder hoge druk werkten. De conclusie
was, dat men het ongeremd eten van ongezond voedsel kan vermijden
door om de twee uren iets dat rijk is aan koolhydraten te eten en
daardoor het bloedsuikerniveau onder controle te houden.
Maagzweren:
De banaan wordt gebruikt als
dieetvoedsel tegen problemen met de ingewanden. Ze is het enige rauwe
voedsel dat men kan eten zonder problemen in geval van klachten in de
ingewanden.
Temperatuur:
Veel culturen zien bananen als een
verkoelend fruit
dat zowel de fysieke als de emotionele temperatuur van zwangere
vrouwen verlaagt. In Thailand bijvoorbeeld eten zwangere vrouwen
bananen om zich ervan te verzekeren dat hun baby met een koele
temperatuur wordt geboren.
Seizoensgebonden
ongesteldheid: Bananen helpen
lijders aan deze ongesteldheid omdat ze de natuurlijke
stemmingsverhoger tryptophaanbevatten.
Roken:
Bananen kunnen mensen helpen om van
het roken af te geraken. De B6
en B12 vitamines die ze bevatten,
evenals het potassium en magnesium, helpen het lichaam bij het
herstellen van het nicotinegebrek.
Stress:
Potassiumis een vitaal mineraal
dat de hartslag normaliseert, zuurstof
naar de hersenen stuurt en de waterbalans van het lichaam regelt.
Wanneer we gestresseerd zijn stijgt ons metabolismeniveau en
vermindert het potassiumgehalte. Dat kan worden vermeden door bananen
met veel potassium te eten.
Beroerte:
Volgens een onderzoek door het New
England Journal of Medicine kan het
regelmatig eten van bananen het risico op overlijden door een
beroerte met 40% verlagen!
Wratten:
Mensen die gesteld zijn op
natuurlijke alternatieven zweren dat men een wrat kan doen verdwijnen
door er een stukje bananenschil op te bevestigen met een klever! Gele
kant langs buiten.
Dus:
een banaan is een natuurlijke remedie tegen veel aandoeningen.
Vergeleken met een appel bevat ze
4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor, 5x
zoveel vitamine A en ijzer en 2x zoveel andere vitamines en
mineralen. Ze is ook rijk aan potassium en een
van de beste voedingsmiddelen. Het
is dus misschien tijd om dat welbekende gezegde te veranderen in Een
banaan elke dag houdt de dokter weg!"
PS:
Bananen moeten wel de reden zijn waarom apen altijd zo gelukkig
lijken!
Nog
een tipje: als men zijn schoenen snel wil doen blinken, wrijf ze in met
de binnenkant van een bananenpel en poets ze op met een droge doek.
Het
geniale in de vinding van Royal R. Rife was de methode die hij
ontwikkeld had om de frequentie die de cel in kwestie moest
vernietigen, om die als het ware te vergrendelen met de bewuste cel
Royal R. Rife,
briljant, een genie, de man die Kanker
voor 100procent
wist te genezen en daarom heeft u nog nooit van hem gehoord.
Kennis
is macht, maar soms kom je ergens achter dat je werkelijk heel boos
maakt, zo boos, je gaat bijna denken 'wist ik dit maar niet'.
Ik ga u
voorstellen aan het werk van een genie, een man waar u vrijwel zeker
nog nooit van gehoord heeft.
Net als de genie Nicola
Tesla,
komt ook nog aan bod op EQgen,
is Royal
R. Rife
uit de geschiedenisboeken verwijdert. Waarom is dit met beide heren
gebeurd? Het antwoord op die vraag is ronduit schokkend en zal u pijn
doen.
Het
menselijke lichaam en alles om ons heen bestaat uit energie Soms
is het merkwaardig om te spreken over zaken die in de moderne
wetenschap oud nieuws zijn, terwijl mensen om mij heen nog roepen
"wat je nu zegt is onzin".
Als u naar uw lichaam
kijkt ziet u vlees en bloed, net als dat u steen ziet als u naar een
muur kijkt. Onder de microscoop komen we al gauw tot de ontdekking
dat alles bestaat uit moleculen, neutronen en protonen.
Deze
bouwstenen zijn de basis van alles om ons heen, iedereen en alles is
gemaakt van en bestaat uit energie.
Albert
Einstein:E=MC2; "Energie verdwijnt niet, maar kan zich wel in
een andere vorm begeven"
Dus
zelfs als u dood gaat, zal uw energie nooit in niets opgaan, maar in
een andere vorm verder gaan. Wellicht nog eens een leuk artikel in de
toekomst, want ik kan u verzekeren, de dood bestaat niet.
Alles
functioneert op zijn eigen unieke Frequentie Alles
om ons heen inclusief dus ons eigen lichaam, functioneert op een
bepaalde frequentie. Net zoals de radio werkt, doordat radio1 op een
andere frequentie zit dan radio2, kunnen beide zenders dezelfde
ruimte vullen zonder last van elkaar te hebben.
Zodra we op
radio1 afstemmen, horen we niet radio2, maar die is gewoon nog
aanwezig. Stellen we de radio-ontvanger echter niet nauwkeurig in,
niet precies op de frequentie van radio1, dan kan het zijn dat radio2
als storing hoorbaar is. Deze storing is echter alleen aan de kant
van de niet nauwkeurig afgestelde ontvanger.
We kunnen
frequenties natuurlijk ook zelf storen, door bijvoorbeeld op dezelfde
frequentie als radio1, iets totaal anders uit te zenden. Er zal nu
storing ontstaan die niet op te lossen is aan de kant van de
ontvanger, radio1 is niet meer goed of helemaal niet meer
hoorbaar.
Wanneer we ons storingssignaal sterker en sterker
maken, zal het moment komen dat radio1 volledig verdwenen is en
alleen nog maar ons signaal hoorbaar.
Cellen
vernietigen met hun eigen frequentie Met
deze kennis ging Royal
R. Rife aan
de slag. Zijn gedachten was om uit te vinden op welke unieke
frequentie een virus of bacterie functioneert. Aangezien alles dus op
zijn eigen unieke frequentie werkt, zou het vernietigen van een virus
of bacterie net zo moeten werken als het storen of platleggen van
radio1, zolang het signaal maar sterk genoeg is.
Het zou ook
totaal veilig zijn voor het menselijke lichaam, aangezien al onze
organen, cellen en noem maar op, niet op de frequentie zitten van een
andere energievorm in dit universum, zij het een virus, bacterie of
die stenen muur.
Hebt u wel eens gezien hoe een stuk glas uit
elkaar knalt door geluid (filmpje)
? Het glas begeeft het om de volgende reden. Dit glas heeft een
bepaalde unieke frequentie. Door op deze frequentie een
geluidssignaal uit te zenden, kunnen we de moleculen harder laten
vibreren, dit naar mate we meer energie achter te frequentie
zetten.
Op een bepaald moment is de energie waar de moleculen
op trillen zo groot, dat de beweging van de onderlingen moleculen te
groot wordt om de structuur van het glas, de vorm, nog intact te
houden. Hierdoor zien we het glas vervolgens onder druk van zijn
eigen frequentie uit elkaar spatten.
Nu, dit is de methoden
die Royal R. Rife tot in de perfectie heeft uitgewerkt als het gaat
om virussen, bacteri?n, kankercellen en alle andere
ziekteveroorzakers. Het was allemaal niet zo makkelijk als dat het
klinkt, aangezien een virus of bacterie of kankercel niet zomaar te
vernietigen is met zijn eigen frequentie.
[
De vinding van Royal R. Rife ]
Sturen we namelijk gewoon
dezelfde frequentie af op de cel die we vernietigen willen, dan gaat
veel energie verloren door weglekken. Vergelijk het met onder stroom
staan, veel van de energie reist alleen maar door je lichaam om
vervolgens in de grond weg te lekken.
Het geniale in de
vinding van Royal R. Rife was de methode die hij ontwikkeld had om de
frequentie die de cel in kwestie moest vernietigen, om die als het
ware "te vergrendelen" met de bewuste cel.
Momenteel
zijn er mensen die hun hele leven wijden aan het opnieuw ontwikkelen
van deze verloren (onderdrukte, gestolen, verborgen) geraakte kennis
en zij gebruiken plasma als drager van de energie. En niet zonder
succes, u kunt een kort fragment downloaden waar met succes een
levend organisme letterlijk explodeert.
De
test die een enorm succes bleek en het einde van deze vinding
inluidde De
onderzoeksresultaten begonnen eind jaren twintig op te vallen in de
medische wereld en men stelde Royal R. Rife voor een uitdaging. Hem
werden 16
patiënten
toegewezen die allen opgegeven waren door de moderne wetenschap,
allen
hadden een
terminale vorm van kanker.
Na
drie maanden wist Royal R. Rife 12 van de 16 patiënten volledig
kankervrij te krijgen, volledig genezen. Met de laatste 4 had hij
meer moeite, maar ook die krijg hij in de volgende drie maanden
volledig kankervrij en volledig genezen.
Door
bij iedere individuele patiënt exact de frequentie uit te dokteren
van
hun kankerbacterie, de T-baccilli,
bleek
al gauw dat een 100%-succes ratio gehaald werd.
Het
was tijd voor een groot feest Hier
links ziet u een bijeenkomst gehouden in november 1931. Tijdens
dit banket wordt door vooraanstaande doktoren en wetenschappers feest
gevierd. Het is namelijk een bijzondere dag in de geschiedenis van
de geneeskunde, er is een apparaat uitgevonden dat iedere vorm van
kanker 100% geneest.
Je
zou toch verwachten dat we deze man allemaal kennen en dat hij
geprezen wordt in alle medische publicaties en geschiedenisboeken.
Royal R. Rife is namelijk de man wiens uitvinding in 1931
kanker VOLLEDIG wist te GENEZEN.
Maar zijn vinding is
verdwenen en Royal R. Rife stierf anoniem en gedesillusioneerd.
Ondanks dat hij kon bewijzen, keer op keer, dat hij kanker kon
genezen, werd hem overal de deur gewezen. Gewist uit de
geschiedenisboeken, uitgewist als geniaal wetenschapper.
Er
kon niet verdient worden aan deze uitvinding Zijn
kennis is in handen van mensen die dit niet met de wereld willen
delen. Er zijn zelfs apparaten ontwikkeld op basis van deze
technologie die menselijke cellen volledig kunnen vernieuwen.
Zo
is er een apparaat, ik zal hier een artikel aan gaan wijden, waar je
een mens in kunt schuiven en 3 minuten later komt die persoon er weer
uit met volledig vernieuwde cellen. Ja mensen, het eeuwige leven
bestaat al,
de
techniek is bijna 100 jaar oud.
Dagelijks
sterven er miljoenen mensen aan kanker
terwijl deze 100% genezen kunnen worden. Mensen doorgaan gruwelijke
chemocuren, worden volgespoten met zwaar gif
om alle cellen
te verbranden
in de hoop dat je nog op tijd nieuwe cellen aanmaakt voor je sterft,
allemaal voor niets? Of toch niet? De farmaceutische
industrie verdient namelijk
triljoenen aan de handel in allerlei "niet" geneesmiddelen
tegen kanker.
Ik zeg het u recht voor zijn raap, het
kankerfonds mag dan gedragen worden door enorme aantallen ter goeder
trouw menslievende mensen, maar de
personen die deze organisatie hebben opgezet zijn CRIMINELEN.
Biljoenen gaan er om in de zoektocht
naar een NIET genezend geneesmiddel.
Het
is werkelijk te triest voor woorden dat de zucht naar macht en geld
een dergelijk walgelijk bedrog bestaansrecht geeft. Denkt u er maar
eens goed over na wanneer een geliefde van u sterft aan kanker en
waarom hij sterft.
U bent niet boos? Dan komt dat omdat u deze
informatie niet geloven kunt of niet geloven wilt.
Na
de oogst, de tuin winterklaar zetten, komen de dagen om binnen een
heleboel werk te doen ... De kiembakjes die de hele zomer inaktief
waren komen weer boven.
Lekkere
kernachtige kiemen ... een meer dan welgekome tractatie bij de
dagelijkse rauwkostschotel!
Kiemgroenten
zijn de jonge
kiemen & scheuten van zaadjes, erwten en bonen.
Lekker, fris en boordevol vitaliteit, kracht & gezonde
bouwstoffen. En,
wat veel mensen niet weten: ze groeien in het donker!
Wat
maakt kiemgroenten zo bijzonder?
Kiemgroenten
worden geoogst in het prille begin van de groei.
Juist op dat moment bevat de kiem een zeer hoge voedingswaarde en
staat bol
van proteïnen, enzymen, bioflavetoïden, vitamines en waardevolle
mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium.
Daarnaast bevatten ze onverzadigde
vetzuren
en nauwelijks tot geen vet of verzadigde vetzuren.
Kiemgroenten
zijn heerlijk in salades, op een broodje gezond, op de
boterham met een plak kaas of tomaat, in roerbakschotels, als
garnering of gewoon als groente.
Licht
verteerbaar Omdat kiemgroenten eigenlijk 'baby' groenten
zijn, hebben ze nog heel dunne celwanden. Kiemen laten daardoor hun
essentiële voedingsstoffen makkelijker los. Samen met de, in
overvloed aanwezige enzymen, zorgt dit ervoor dat kiemgroenten zo
licht verteerbaar zijn.
Pittige
kiemen Kiemen
met een lekkere krachtige smaak. Ze voegen echt iets toe aan een
broodje of salade, soepen en wokgerechten. radijssla
bevordert o.a. de spijsvertering en bevat stoffen die goed zijn tegen
verkoudheid. Alle
pittige soorten bevatten anti-oxidanten die je lichaam beschermen
tegen o.a. bacteriën en schimmels.
Aromatische
kiemen Nog
nooit proefde je zo'n heerlijk zachte knoflooksmaak als in onze
lookkiemen, en
dan de koreanderkiemen:
je proeft het zaad, het blad en een vleugje citroen.. een heel
bijzondere smaak! Preikiemen
en lookkiemen
bevatten ook veel flavanoïden.
Milde
Kiemen De
meeste kiemen kun je het beste
rauw gegeten
worden, want dan bevatten ze de meeste werkzame stoffen en smaken ze
het lekkerst. Wist je dat Alfalfa
veel meer vitamine C,
B1,B2, Niacine, plantesterol en Vitamine E bevat dan b.v. komkommers
of tomaten?
Milde kiemen smaken heerlijk in elke salade, bij de lunch, op een
broodje gezond enz.
Deze
kiemen vallen op door hun frisse
rauwkost smaak maar
zijn vooral bijzonder vanwege hoge glucosinolaten gehalte. Van
broccoli
is
bekend dat de aanwezige actieve stof SGS de bescherming
bevordert tegen bepaalde soorten kanker.
Onderzoek naar de kiemen van broccoli, door Dr.Talalay aan de John
Hopkins University in Baltimore (USA), wees uit dat SGS in
Broccosprouts 30 x zoveel aanwezig is! aanbevolen hoeveelheid per
week: 30 gram.
Rode
kool kiemen Broccosprouts®
Stevige
kiemen De
iets grotere soorten die gekiemd worden uit bonen
en erwten,
zijn een waardevolle bron van eiwitten en mineralen. Ze worden
vooral verwerkt in wokgerechten
en ovenschotels, Met rijst & pasta, even meebakken met vlees, of in de soep.
Kikkerwtenkiemen
zijn een waardevolle bron van plantesterolen, natuurlijke stoffen die
een hoog cholesterol gehalte helpen voorkomen.
Deze
soorten zijn vooral mooi en vallen op door hun kleur, Ze zijn
prachtig om een bord of gerecht mee te versieren. De uitgesproken,
aardse rauwe bietjes smaak is wel voor de liefhebber! Rijk
aan vitamine B11, B12, vitamine E en Chroom.
Spruitkiemen Rode
bietenkiemen
Azuki
kiemen Roodbruine
Japanse Mungboon. Smaak:
neutraal,
notig.
Vooral geschikt voor warme gerechten: omeletten,
roerbakschotels en soepen.
Alfalfa neutraal,
frisse smaak. enorm
gezond,
boordevol plantaardige eiwitten, Vitamines(C, D, E en K) en
mineralen. Bloeddruk-en cholesterolverlagend. Gebruik: In
salades en op belegde broodjes.
Erwtenasperge
kiemen Mooie
lange, witte kiem, zeer decoratief. Smaak:
aspergeachtig. Gebruik: als garnering en in salades.
Taugé Vooral
bekend uit de chinees/Indische keuken. Taugé is lekker fris en
knapperig, Gebruik: heerlijk in roerbakschotels, salades en
soepen.
Broccosprouts®
Frisse
broccolismaak, lijkt een soort groene alfalfa en is enorm
gezond! Lekker bij vis, op een belegd broodje en in salades.
Greenpeez® Zeer
decoratieve groene kiem, Knapperig en lekker fris van
smaak. Gebruik: als garnering & in salades.
Kiemmix Bonte
mix van diverse kiemen, Vooral geschikt voor wok gerechten &
in soepen. Ook rauw door salades of meebakken met
vlees.
Kikkererwtenkiemen
Lekker
stevige, kort gekiemde erwten. Bij uitstek geschikt om te
roerbakken, in soepen & Italiaanse of Afrikaanse
gerechten. Rauw, geroosterd of gefrituurd heerlijk in
salades!
Garlic
Sprouts® Heerlijke
zachte knoflook smaak! Decoratief en erg lekker op amuses, belegde
broodjes, Salades, bij vis & vlees gerechten.
Coriander
Sprouts Uitgesproken
koriander smaak met een vleugje citroen. Gebruik: Aziatische
keuken, heerlijk bij visgerechten. Zowel rauw als
geblancheerd.
Linzenkiemen Zachte,
lichtzoete smaak. Prima als rauwkost, maar gestoomd zijn ze nog
lekkerder! In roerbakgerechten, soepen en salades. Rijk aan B1,
B2, C en ijzer
Radijssla Zo
smaakten de radijsjes vroeger! Pittig en fris, heerlijk op een
broodje kaas en in salades. Ook lekker in roerbakgerechten, sauzen
of even meebakken met vlees.
Preikiemen Fijn
& frisgroen, bijzonder duidelijke preismaak. Uitstekend bij
visgerechten; bij vissalades, kreeft, mosselen, haring. In de
rauwkost salade, op een broodje ham of kaas. Goede vervanging van
gesnipperde uitjes.
Rettichkiemen Lijkt
op groene radijssla, smaakt meer peperig Heerlijk op een broodje
ham of kaas, in een salade of wokgerecht.
Rode
bietenkiemen Neutrale,
lichtzoete iets gronderige smaak, net als rauwe rode bietjes. Door
de prachtige kleur vooral gebruikt voor decoratie. Rijk aan
vitamine B11, B12, vitamine E, chroom en magnesium.
Roe
koolkiemen Fris
smakende kiem met een zeer aantrekkelijke lichtpaarse
kleur. Combineert goed met diverse kaassoorten, appels en salades.
Rosabi
Sprouts® Zeldzaam
mooie Koreaanse roze bietenkiem. Smaak zachter dan rode
bietenkiemen. Vooral gebruikt voor decoratie. Rijk aan vitamine
B11, B12, chroom en magnesium.
Sango
Sprouts® Donkerrood/paarse
radijssoort. Pittig peperige smaak. Uitstekend op een belegd
broodje of sandwich. Door de opvallende kleur zeer decoratief in
salades. Ook geschikt om te roerbakken.
Tarwekiemen Zacht
zoete smaak met een bite, rijk aan vitamine E . Heerlijk ook in
bijv. fruitsalades, muesli en yoghurt. Geroosterd in salades
Venkelkiemen Heerlijk
zachte venkelsmaak, fris en decoratief. Geschikt voor nagerechten
met fruit of ijs(!) op een broodje kaas of ham.
Zonnebloemkiemen Olie/nootachtige
smaak. De prachtige groene kiemen smaken heerlijk in salades,
soepen en roerbakschotels, rauw of gesmoord. Rijk aan
vitamine C en E, fosfor en calcium
Queensland,
Australië. Midden
in een tropische vruchtenjungle kijk ik verwonderd om me heen: 17
soorten bananen, 3 soorten passievruchten, sinaasappelen, mango`s,
sterfruit,
lychee`s
grapefruits, mandarijnen, jackfruit, Japanse kersen, eetbare bamboe,
ananas, etc.
Ik
sta in één
grote eetbare jungle.
Naast mijn verwondering zijn er ook veel dieren die van dezelfde
jungle genieten. Possums op jacht naar bananen, bush-turkeys die de
gevallen passievruchten opeten en vlinders zo groot als mijn hand,
die langs vliegen.
Het
is vreemd om te horen dat deze
oase 10 jaar geleden nog grasland was.
Het strakke kort gemaaide gazon van de buren laat precies zien hoe
dit tropische fruitwoud er vroeger uit moet hebben gezien. De
eigenaars leggen me uit dat ze het stuk land opgebouwd hebben met
behulp van Permacultuur.
Permacultuur ??, vraag ik.
Wat
is Permacultuur?
Permacultuur is een
afkorting van permanente agricultuur en permanente cultuur. Het is in
de jaren 70 ontwikkeld aan de universiteit van Tasmanië, Australië
door Bill Mollison en David Holmgren.
De bedenkers hebben
permacultuur ontwikkeld om oplossingen te vinden voor een groot
aantal problemen die een monocultuur landbouw met zich meebrengt.
Het grootste
probleem van de huidige landbouw is het enorme verbruik van
fossielebrandstoffen als olie en aardgas. Voor elke
calorie output aan voedsel die er geproduceerd wordt zijn er 10 tot
100 caloriën aan fossiele brandstof aan input nodig. Met het
schaarser en daarmee duurder worden van fossiele brandstoffen is dit
landbouwsysteem daarom op de lange termijn niet houdbaar.
"Het
is vreemd om te horen dat deze oase 10 jaar geleden nog grasland
was."
Maar er zijn meer
problemen. Monocultuursystemen zijn uitermate gevoelig voor
ziektes door het grote gebrek aan natuurlijke diversiteit in het
systeem.
Dit probleem heeft
zich in Nederland/België zowel in gewassen als in de veestapels de
afgelopen jaren vaak laten zien met preventieve massavernietinging
van miljoenen kippen, varkens, geiten en koeien tot gevolg.
In Australië
namen daarnaast verwoestijning en bodemerosie schrikbarende vormen
aan. En als laatste zijn problemen, zoals kunstmest dat het
grondwater vervuilt en het gebruik van te veel bestrijdingsmiddelen
met bijensterfte tot gevolg wereldwijd een groot probleem.
Permacultuur heeft
voor deze problemen oplossingen gevonden door de ecologische wetten,
die opgaan voor een natuurlijk ecosysteem te bestuderen. Aan de hand
van deze principes wordt een systeem ontworpen wat functies heeft
voor de mens, bijv. voedselvoorziening, met de veerkracht van een
natuurlijk ecosysteem.
Hierin verschilt
permacultuur dan ook van biologische landbouw. Permacultuur is een
ontwerpsysteem. Je ontwerpt de natuur letterlijk om de mens heen en
beschouwt de mens als onderdeel van het gehele ecosysteem.
Hoe
werkt het?
Een
permacultuursysteem wordt gemaakt door te kijken naar de drie
ecologische hoofdfactoren: zon, water en wind, en hoe deze in het
systeem kunnen worden geïntegreerd met inachtneming van
bodemstructuur en -reliëf. In Nederland is het belangrijk om het
permacultuurontwerp zo te maken dat er veel zon wordt ingevangen en
dat sterke winden worden omgeleid.
In droge landen
worden de ontwerpen vooral gemaakt voor optimaal wateropvang en
-behoud. In Jordanië vlakbij de dode zee zijn ze bezig een stuk
woestijn te vergroenen met behulp van een goed ontworpen
permacultuursysteem en met succes. Dit kan bekeken worden in de korte
film Greening the Desert die je hier kunt zien >>> http://www.youtube.com/watch?v=sohI6vnWZmk
Een uitgebreide
uitleg over de ecologische principes waarop permacultuur gebaseerd
is, is te vinden op de website www.permacultuurnederland.org waar een
gratis downloadbare cursus geïnteresseerden bekend maakt met de
belangrijkste ontwerpprincipes van permacultuur. Van deze website
komen ook de volgende voorbeelden:
De
Zonnecirkel
Op dit
bovenaanzicht staan een aantal bomen met eromheen struiken in een
halve cirkelgericht op het zuiden.
Hierdoor
concurreren de bomen zo weinig mogelijk met elkaar om het licht.
Daarnaast wordt de noordenwind om het systeem heen geleid waardoor
de warmte opgevangen wordt op de plaats waar het water is. Het
water wordt hierdoor sneller warm en kan goed dienst doen als een
zwemplaats voor mensen. Door slim te ontwerpen levert dit
permacultuursysteem winst op voor de planten die erin staan en voor
de mensen die er gebruik van maken.
Mulchen
Een ander typisch
permacultuurbegrip is mulchen. Mulchen is het bedekken van de
zwartegrond met organisch materiaal. Doordat de grond
bedekt wordt met organisch materiaal zoals bladeren, stro, dode
plantenresten, zaagsel, etc. kan er geen licht bij de grond komen
waardoor onkruid minder snel ontspruit en minder snel groeit.
Daarnaast houdt het
dode organische materiaal goed vocht vast waardoor de bodem mindersnel uitdroogt als de zon fel schijnt.
In de winter
beschermt deze laag de wortels tegen vorstschade. En als laatste
beginnen micro-organismen het dode organische materiaal te
verteren en wordt dit afval omgezet in voedingstoffen voor de
plant waar het omheen ligt. Mulchen heeft dus vele voordelen en
het scheelt ook nog eens veel schoffelwerk.
Oude,
lokale en nieuwe kennis
Permacultuur
is een nieuwe term maar is een ontwerpsysteem wat zowel oude
als lokale kennis integreert in het ontwerp. De Romeinen plantten in
de gebieden die ze net veroverd hadden hazelnootstruiken, tamme
kastanjes, fruitbomen, etc.. Zo richten ze nieuw veroverde
gebieden in voor het voortbestaan op de lange termijn.
Een andere
interessante techniek werd al gebruikt door de Azteken en is erop
gericht planten die positieve effecten op elkaar hebben bij elkaar te
zetten. Eerst worden er maïszaden geplant, als deze rond de 30 cm
hoog zijn worden er bonen bij gezet, bonen hebben bacteriën in de
wortels zitten die stikstof, een belangrijke meststof, uit de lucht
binden. Deze stikstof bemest de maïs, de bonen gebruiken de maïs
als klimstok.
Als laatste
worden er pompoenen tussen gezet, deze kruipen over de grond en
met hun grote bladeren zorgen ze ervoor dat weinig licht op de grond
komt zodat onkruid niet goed kan groeien. Zo helpen al deze planten
elkaar in de groei.
Duurzame
oplossingen zijn niet langer een keuze maar noodzakelijk aan het
worden voor het voortbestaan.
Ook nieuwe kennis
wordt nuttig in permacultuursystemen geïntegreerd. Druiven,
kiwi`s of andere klimplanten kunnen goed bij een serre worden
geplaatst. In de zomer hebben ze veel bladeren die voorkomen dat er
te veel zon naar binnen schijnt en daarmee dat het te warm wordt.
In de winter hebben
deze planten hun bladeren verloren en kan de zon prima de serre
verwarmen. Zo neem je plantengroei mee in het systeem en is het huis
letterlijk onderdeel van het ecosysteem.
Permacultuur maakt
ook zeker gebruik van nieuwe technieken die duurzame oplossingen
bieden. Zonnepanelen, efficiënte wateropvang en
distributiesystemen zijn hier goede voorbeelden van.
Permacultuur beperkt zich niet alleen tot het verbouwen van
voedsel maar heeft ook takken in de bouw van huizen,
wijkontwikkeling, sociale interactie etc. Het staat immers voor
permanente agricultuur en permanente cultuur.
Successen
In Australië is
permacultuur al een tijd een ingeburgerd begrip, in Amerika en
Engeland is het ook goed bekend. In niet Engelstalige landen is
permacultuur langzaam maar zeker aan het doordringen. Mede omdat het
door de wetenschappelijke wereld samen met agroforestry wordt gezien
als een reële oplossing voor het milieuvraagstuk waar de mensheid
komende jaren telkens dieper en dieper in zal worden gedrukt.
Duurzame
oplossingen zijn niet langer een keuze maar noodzakelijk aan het
worden voor het voortbestaan.
In Nederland zijn
een aantal zeer interessante voorbeeldprojecten te vinden. Het eerste
project ligt vlakbij het station van Culemborg, is 24 hectare
groot, en biedt plaats aan 250 duurzaam gebouwde woningen; het
project genaamd Eva Lanxmeer maakt onder andere gebruik van de kennis
uit permacultuur. Het is in volle ontwikkeling en zeer de moeite van
het bekijken waard.
Een ander mooi
project gebaseerd op permacultuur is de Bikkershof in Utrecht. Dit
project is in 1979 opgestart nadat twee oude garagebedrijven
vertrokken en de buurt de handen ineen sloeg.
Inmiddels is dit een
prachtig groengebied waar de bewoners elkaar vaak tegenkomen in het
gezamenlijke groen. Het is een gezellig dorp in het midden van de
stad.
Afsluiting.
Aha.. dus dat is
permacultuur. Na de heldere uitleg van Rene en Lorraine van Raders
over permacultuur krijg ik nog iets heel anders te horen. Rene was
-voordat hij zich bezig hield met permacultuur- hoofdmanager van de
grootste Mc Donalds in Nieuw Zeeland, in Oakland. Lorraine was
secretaresse. De switch van levenstijl hebben ze gemaakt nadat ze
vijf jaar met zijn tweeën per fiets door de wereld hadden gereisd.
Toen ze in Australië
aankwamen bleek Lorraine zwanger te zijn en hebben ze zich hier op de
Atherthon Tablelands in Queensland gesetteld. Beide hebben nu een
parttime baan bij de locale brandweer, zetten zich in voor veel
groenontwikkelingsprojecten in hun buurt en hebben twee vrolijke
zoontjes.
Het is grappig te
bedenken dat mensen die zo`n andere levensstijl hadden een totaal
nieuwe keuze hebben gemaakt en zich nu bezighouden met zaken waar ze
echt om geven en plezier aan beleven.. Ja,
zegt Rene: Hoe
we ecosystemen moesten afbreken wisten we al aardig, maar met behulp
van permacultuur weten we nu hoe we ze weer op kunnen bouwen en dat
is erg positief.
Een gratis
downloadbare cursus die de basisprincipes van permacultuur uitlegt
en een database met
meer dan 250 eetbare planten en paddenstoelen die
in Nederland groeien zijn te vinden op
de site van Permacultuur Nederland (HIER)
N.B. Dit stuk mag
vrij door iedereen gebruikt worden voor publicatie om permacultuur
meer bekendheid te geven. En voor aanvullende informatie kun je
contact opnemen met:
De
tuin ligt er nog frisjes bij, de pompoenen (tjes) die zichzelf
zaaiden via E.M. Hebben reeds een bestemming gevonden op een tafel
als garnituur ... stilaan zullen ze één voor één verdwijnen in
lekkere soep!
Bij
inspectie van de struiken zie ik daar warempel kalebassen hangen
... en of ik die zaaide ... maar deze verrassing vind ik wel
welgekomen, en hopelijk worden ze groot!
De
oost Indische kers nam natuurlijk weer heel de toren in beslag, heb
me er al aan overgegeven dat ie alles overwoekerd, het heeft ook zijn
charmes!
Aan
het raam, in een bloembak doet een late augurkplant zijn best om nog
wat nakomelingen te geven ... en met succes, beter laat dan niet!
De
Sunberry rijpt nog steeds, maar blijft groen, dat is even wennen,
normaal worden ze zwart ... maar ze zijn dan wel érg lekker!
Zaden
worden verkocht/geruilt/geLETSt!
Nu
Rozenbottel en Kweepeer in de potjes zitten, kunnen we noten rapen,
paddenstoelen zoeken en vooral genieten van deze zachte
herfstmomenten!
Een
boek wat ik terug vond, over confituren, opleggen, wijn maken, kortom
alles wat er te beleven valt in en met de natuur en haar vruchten,
en wat je doet wegdromen en genieten, alleen al door de kunde om het
fruit, de groenten, te presenteren in een mooie landschap ...
Geniet
van de Herfstdagen, ze zijn zo mild, zo charmant, evenals de Lente
wat nieuw leven brengt
De
bladeren ritselen onder mijn fietsbanden, hier en daar laveer ik door
een plas. De zon doet nog haar uiterste best om na te zomeren... Een
paddenstoelenwandeling brengt me naar het bos ... het voelt goed, de
heerlijke geur van het najaarsbos doet goed ...
Eigenlijk
ben ik niet onderlegd in paddenstoelen. Heb nu ook vernomen dat de
naam paddenstoelen komt van: slakken die rond de paddenstoelen
dralen en graag sommige delen ervan opeten. Anderzijds
zijn er padden in de buurt die de slakken opeten. Dan
denk ik bij mezelf: ben dankbaar, want deze zomer liep mijn tuin vol
kleine padden, dus padden eten de slakken op!
Ook
vernomen: als je de geur van amandelen ruikt, dan betekend dit dat er
cyanide aanwezig is, dus gif (in amandelen zit een hééél klein
beetje cyanide blijkbaar!)
Stinkzwam
De
sterke geur doet niet vermoeden dat deze paddenstoel ook eetbaar is.
Het heksenei, ontdaan van de sporenlaag, wordt gebakken opgediend en
geldt als afrodisiacum.
(moet zeggen dat ik het heksenei rauw geproefd heb en eht proefde
naar kool/schorseneer)
De
Kastanjeboleet
Deze is te
herkennen aan de fijn fluwelige, bij nat weer slijmerige hoed en de
standplaats in naaldbossen. Een zeer smakelijke soort, voor alle
gebruik geschikt. In sommige streken echter sterk radioactief belast.
Hij is zeer goed eetbaar. Eigenlijk vergelijkbaar met
Eekhoorntjesbrood. Verwisseling met de Bittere boleet kan weer
gemakkelijk ontstaan. Oppassen dus!
Eekhoorntjesbrood
Het
Eekhoorntjesbrood is wel de meest begeerde van alle eetbare
paddestoelen, en samen met de naaste verwanten altijd te herkennen
aan de bruine hoed en de eerst grijswitte, later via geel naar
olijfgroen verkleurende buisjeslaag.
Het
vroeg Eekhoorntjesbrood (Boletus reticulatus) groeit onder loofbomen
en onderscheidt zich door een lichter gekleurde, fijn fluwelige hoed
en een fijne overlangse nettekening op de steel.
Sleedoorn (Prunus spinosa) of zwarte doorn is een sterk vertakte struik met doornen en wordt ongeveer 4 m hoog. De verspreide fijn- gezaagde bladeren zijn langwerpig of breed lancetvormig.
De witte bloemen verschijnen
voor het blad en zijn meestal alleen staand. De bloei is van maart tot
april en de bestuiving vindt plaats door insecten, met name bijen.
Er zijn vruchten vanaf
augustus, maar deze zijn pas lekker nadat de vorst er over heen
geweest is. De 1 cm dikke vrucht is eerst groen en later blauwzwart. De
slee- doorn groeit op hellingen, in hagen en struikgewas en op open plekken in bossen.
Toepassingen
De sleedoorn hoort bij een geslacht waarvan de meeste soorten waterstofcyanide produceren, een gif dat aan amandelen hun specifieke smaak geeft. Dit gif wordt vooral in de bladeren en zaden gevonden en is duidelijk te herkennen aan een bittere smaak. Over het algemeen komt het in kleine hoeveelheden voor zonder schadelijke gevolgen, maar elke erg bittere zaad of vrucht moet niet gegeten worden.
Van de sleedoorn zijn devruchten, zaden, bloemen en het blad te gebruiken. De vruchten en de zaden kunnen rauw of gekookt gegeten worden. Vanwege de scherpe smaak worden vruchten meestal gekookt, maar blootgesteld aan (nacht)vorst
verliezen ze hun scherpte en kunnen dan rauw worden gegeten De vruchten kunnen tot en met januari verzameld worden en
worden verwerkt tot jam, siropen,vruchtenmoes en vruchtensap. Bloemenen net opengaande bladerenkunnen in april en mei worden verzameld om theevan te zetten. Ook van gedroogde vruchten kunnen worden toegevoegd aan een kruidenthee.
Konfituur van SLEEDOORN:
Pluk de bessen en stop ze in de diepvriezer. Sleedoornvruchten zijn pas eetbaar wanneer ze bevroren zijn geweest. Wanneer dit gebeurd is worden de vruchten gekookt en gezeefd, zodat de pitten verwijderd zijn (zelf doe ik dit via een passe vite)
Daarna wordt suiker toegevoegd. De typische verhouding is 1 kilo suiker (bij gebruik van rietsuiker reken je 550 600 gram) voor 1 kilo sleedoornbessen.
Van deze sleedoornpulp
kan je jam maken: voeg een kwart kilo zure appelen (Goudreinette) in
blokjes toe, kook kort en giet het mengsel in brandschone hete potten.
Zelf ben ik geen voorstander van overdreven zoet! Daarom zou 'k zeggen, experimenteer met het toevoegen van suiker, probeer ook eens Stevia!
Vroeger had men nog geen wc's die op een rioleringssysteem waren aangesloten. Men ving de menselijke uitwerpselen op in een beerput. Beer is een oude benaming voor poep.
Boven die put was een poepdoos! gebouwd, dat was een bankje met een gat erin. De
beerput was een simpel verzamelvat,die regelmatig geleegd moest worden
(met een emmer aan een stok), en de inhoud werd dan weer door de boeren
gebruikt om hun land te bemesten. Een beerput stonk en was niet erg hygienisch te noemen.Daarom bevond deze zich meestal buitenshuis.
Voor
binnen gebruikte men dan een poepstoel, waarvan de inhoud weer in de
beerput werd geleegd. Ook keukenafval werd in de beerput gegooid.
Een
ander systeem, die enigszins lijkt op een beerput, maar die bij correct
gebruik, nooit geleegd hoeft te worden is de septische put of tank.
Dit
is een ondergronds opvangvat met een tussenschot, en een overloop. In
dit systeem zinken of drijven de vaste bestanddelen (slib) om achter te
blijven in de tank, terwijl de vloeistoffen (water en urine) via een
overloop met filter naar een sterfput of een ander afvloeiingsysteem
gaan.
Een sterfput is een put zonder vaste bodem,dus
het water verdwijnt gewoon in de grond. Het afvloeiingsysteem kan ook
bestaan uit pijpen, die het water gewoon ergens lozen.
Het
slib,wat achterblijft in de septische tank, wordt op een natuurlijke
wijze door bacterieën afgebroken. Bij correct gebruik hoeft een
septische tank nooit geleegd te worden. Laat je er echter teveel water
doorvloeien, door er badkamer, keuken, wc en soms zelfs regenpijpen op
aan te sluiten, dan krijgen de bacterieën te weinig tijd om hun
afbrekende werk te doen, en dan eindig je met een tank vol met stinkende
blubber die geleegd zal moeten worden.
Ook het door
de gootsteen gooien van agressieve schoonmaakmiddelen en het gebruik van
toiletverfrissers doodt het natuurlijke bacterieleven in de tank.
Mocht
het verteringsproces in de tank stil komen te liggen, dan kun je
speciale opstart-producten door het toilet spoelen. Maar af en toe een bakje yogurt doorspoelen heeft precies hetzelfde effect.
Het is beter als het water uit badkamer en keuken eerst door een zeepbak gaat, die alle vetten van het water isoleert.
Deze bak dient dan wel regelmatig geleegd te worden.
Het
composttoilet, of te wel droogtoilet, is een wc die je niet met water
doorspoelt, maar waarin de uitwerpselen met natuurlijk materiaal worden
bedekt. Van menselijke poep kan een goed bruikbare compost worden
gemaakt.Dit noemt men humanure. In principe lijkt een droogtoilet op de ouderwetse beerput, met twee belangrijke verschillen.
De beerput bevond zich meestal ondergronds en in het composttoilet
vindt het verteringsproces bovengronds plaats, en in een composttoilet
bedekt men de uitwerpselen met droog absorberend materiaal, waardoor het
niet stinkt.
Men kan de urine via een buisje met
filter laten afvloeien in het riool of septische tank, of direct in de
grond (urine is steriel en bevat geen schadelijke bacterieën),of apart
opvangen om tevens als meststof te gebruiken of men kan de urine gewoon
mee laten composteren.
Bij het laatste dient het composttoilet wel vaker geleegd te worden en is het ook veel zwaarder om te verplaatsen.
Composttoiletten zijn tegenwoordig gewoon te koop,maar een simpel droogtoilet is ook makkelijk zelf te maken.
Je
hebt een vrij grote emmer of bak nodig. Daar kun je dan een ombouw om
heen maken met een wc-bril en een deurtje aan de voorkant. En daarnaast zet je een bak met een natuurlijk, fijn en droog materiaal met een schepje erin. Je brengt eerst een bodemlaagje van het bedekkende materiaal aan in de emmer. En het toilet is klaar voor gebruik.
De uitwerpselen worden niet weggespoeld, maar bedekt met het materiaal, waarbij houtvijzel of fijn zand het beste is. Maar
je kunt ook droge aarde, denne- of sparrenaalden, gedroogde
bladeren,gehakseld stro of hooi, zaagsel, houtas, natuurlijke
kattenbakvulling etc. gebruiken.
Als het maar droog en composteerbaar is, en het de uitwerpselen goed bedekt. Wc papier mag trouwens gewoon in het toilet gedeponeerd worden. Maar tampons en maandverband niet, dat hoort ineen apart bakje.
Als
de emmer bijna vol is, is het tijd om hem te legen. Om het tillen te
vergemakkelijken, kun je wieltjes onder de emmers bevestigen. Hoe
groter de emmer, hoe minder vaak je hem hoeft te legen (zonder urine is
dat, voor een gezin van 4 personen, eens per week (kleine emmer) tot
zelfs een paar maanden (grote emmer of bak).
De inhoud kun je kwijt in de groenbak, of je kunt het zelfcomposteren door het op de composthoop te gooien. Vang je echter ook urine op in je toilet, dan moet een kleine emmer al snel elke dag geleegd worden. Het legen is dan ook veel viezer.
Bevat
je emmer alleen maar poep en droog materiaal dan leeg je de emmer
vrijwel schoon, is het echter gemengd met urine dan blijft er nog wel
eens wat plakken aan de binnenkant. Dus het is stukken
makkelijker als je de urine laat afvloeien, met een buisje of door een
dubbele emmer te maken ( de bovenste met gaatjes en de onderste voor de
urine-opvang).
Na het legen maak je de emmer even schoon en je
plaatst hem terug meteen nieuwe bodemlaag. Je kunt ook verschillende
emmers met passende deksels gebruiken en als een emmer vol is haal je
hem uit je wc, doe je het deksel erop en die zet je vervolgens ergens
weg om door te composteren.
Om er zeker van te zijn dat alle schadelijke bacterieën zijn vernietigd, laat je dat dan zeker een jaar composteren. En dan hou je dan een droge naar bosgrond ruikende compost aan over.
Voordelen van het droogtoilet:
-een droogtoilet stinkt niet, en je hebt dus ook geen spuitbussen, toiletblokjes etc nodig.
- het is geluidloos
- je hebt geen rioolaansluiting nodig
- geen waterverspilling
- goedkoper dan een spoeltoilet (i.v.m. waterbesparing)
- milieuvriendelijk
- je kunt er ook ander afval in kwijt, b.v. keukenafval (als je het maar bedekt)
- je houdt er goede compost aan over
Nadelen vaneen droogtoilet :
- het systeem aan je gasten moeten uitleggen en ze overtuigen dat het niet vies is
- het legen kan (afhankelijk van de grootte) vrij zwaar zijn
- heb je een feestje met veel gasten dan moet je regelmatig controleren of de emmer gewisseld moet worden
Waarom zou je urine apart opvangen ? Omdat ook urine uitstekend als natuurlijke meststof is te gebruiken.
Zo zou je b.v. een pispot of pisemmer elke dag kunnen legen in een speciale gesloten verzamelbak.
De urine laat je daarin 28 dagen fermenteren en dan is het klaar voor gebruik.
Meng
de urine, die ondertussen flink naar ammoniak stinkt, met evenveel
wateren giet of spuit dit over je moestuintje, eventueel met nog wat
houtas erbij.
Behalve dat het goede voeding voor je gewassen is, bestrijdt het ook schimmels.
De urine dient echter wel vrij te zijn van medicijnen (met name anti-biotica) en bij voorkeur zonder bloed sporen.
Dus
mensen die medicijnen gebruiken, en vrouwen die ongesteld zijn, zouden
zolang ergens anders moeten plassen. (b.v. in het composttoilet).
Vind je het een vies idee ? Weet dan dat urine stikstof, fosfaat en kalium bevat, net zoals kunstmest.
Bovendien
wordt menselijke urine in veel delen van de wereld als mest wordt
gebruikt, met name in Afrika en Zuid-amerika, en die gewassen eindigen
regelmatig in de schappen van de westerse supermarkt. En dierlijke urine
en mest wordt vrijwel overal gebruikt. Uiteindelijkis de mens ook een
zoogdier, net zoals de koe en het paard.
Waarom composteren
Ideale plantenvoeding: In de natuur wordt de ontlasting van dieren
vanzelf opnieuw gebruikt. Het is ideale plantenvoeding bevat nuttige
mineralen en spore-elementen. Het maakt, anders gezegd, onderdeel uit
van de eeuwige natuurlijke kringloop.
Geldt voor menselijke faecaliën niet hetzelfde?
We
kunnen ons dat moeilijk meer voorstellen: ons huidige rioolstelsel
voert onze ontlasting zo snel mogelijk af, alsof het vergif is.
Natuurlijk:
onze faecaliën kunnen schadelijke ziektekiemen en parasieten bevatten.
Daarom is het belangrijk dat we daar op een juiste manier mee omgaan.
Maar betekent dat noodzakelijk een peperduur rioolsysteem, waarbij ook
nog eens heel veel water wordt verspild?
Willen we de menselijke ontlasting ook onderdeel maken van de natuurlijke kringloop, dan hebben we helemaal geen spoelwater nodig. En we kunnen toch beschikken over hygiënische, comfortabele sanitaire voorzieningen.
In een composttoilet composteren onze faecaliën,
net als in de natuur, tot een gezonde, bruikbare compost. Het enige wat
we daarbij nodig hebben, net als bij een composthoop, is voldoende
plantaardig materiaal (stro- of hennepsnippers), voldoende vocht en
zuurstof. Het resultaat: een droge, naar bosgrond geurende compost.
Na een seizoen na-composteren op de composthoop kan deze compost zonder risico in de moes- of siertuin verspreid worden.
* Genoeg koolstof bevattende delen zoals gehakseld stro of, nog beter, hennepsnippers, die de stikstof in de faecaliën binden en die een teveel aan vocht opnemen
* Zuurstof
want compostering is een aeroob proces. De micro-organismen die onze
faecaliën omzetten in compost kunnen hun nuttige werk alleen doen als ze
voldoende zuurstof krijgen. Daarom wordt het composttoilet, net als een
composthoop, eens in de driekwart jaar gekeerd. En een filterslang
zorgt ervoor dat een eventueel teveel aan vocht kan worden afgevoerd
* Warmte: daarom plaatsen we een composttoilet in een ruimte waar het niet kouder dan 10 graden Celsius wordt.
Bij
een temperatuur onder de vijf graden is de activiteit van
micro-organismen nog maar heel gering. Elke tien graden die de
temperatuur stijgt, verdubbeld het bacterieleven.
Overigens:
na het keren van een composttoilet, als er weer voldoende zuurstof in
de faecaliënmassa is, stijgt de temperatuur tot zestig tot zeventig
graden. Dat is de temperatuur waarbij de micro-organismen het
allerhardst kunnen werken.
* Hoe zit het met de lucht?
Stinkt zo een composttoilet niet vreselijk? Nee. Zelfs wie zijn hoofd
tot vlak bij de zitting van een composttoilet brengt zal merken dat er
niets te ruiken is. Dat kan ook niet, want een lucht afvoerbuis met een
klein elektrisch ventilatortje zorgt ervoor dat alle nare luchtjes
voortdurend uit het toilet worden weggezogen. Zelfs direct nadat iemand
op het toilet geweest is ruik je niets. Dat kun je van een spoeltoilet
niet altijd zeggen
* En met de hygiëne? In een goed
composttoilet komt gerijpte compost niet in aanraking met het verse
materiaal. Na de eerste fase van verzamelen en voor composteren volgt een
tweede fase van composteren en na rijpen.
Na het keren van het
composttoilet worden eventueel in de massa aanwezige ziektekiemen gedood
onder invloed van de reeds genoemde hoge temperatuur.
Omdat de rijpe compost mogelijk nog schadelijke coli-bacteriën kan bevatten moet deze na het legen van het composttoilet nog een seizoen verder rijpen op de composthoop.
Daarna is het materiaal volkomen onschadelijk voor de gezondheid.
Het
eventuele teveel aan vocht, dat in de eerste fase via een filterslang
uit het toilet weg kan stromen, kan op volkomen hygiënische wijze worden
afgevoerd.
Bijvoorbeeld via de afvoerbuis van het fonteintje in de toiletruimte, of met een slang naar een elders gelegen composthoop.
De
faecaliën van fase één worden verzameld in het eerste compartiment van
het composttoilet, recht onder de zitting. Veel mensen vinden het niet
prettig om van bovenaf tegen die massa aan te kijken. Een klep, vlak
onder de bril, die zich opent zodra men plaatsneemt en die met een
hendel weer gesloten wordt, ontneemt de gebruiker dit kwalijke uitzicht.
Deze klep houdt bovendien eventuele nieuwsgierige vliegjes tegen, die,
als ze de kans krijgen, graag eitjes leggen binnenin het composttoilet.
Mochten er plotseling toch wat vliegjes zijn, dan kunnen ze afdoende
bestreden worden met een natuurlijk bestrijdingsmiddel.
* Waarom liever geen riool? Een gezin van vier personen produceert in een composttoilet per jaar slechts ruim een halve kruiwagen gecomposteerde faecaliën.
Datzelfde gezin gebruikt met een spoeltoilet jaarlijks maar liefst 160 kuub drinkwater (gemiddeld) om dat kleine beetje weg te werken. In
de rioolzuiveringsinstallatie moet dit water, inmiddels vermengd met al
het andere (ook industriële en dus zwaar vervuilde) afvalwater,
gezuiverd worden. Het rioolslib, dat eruit gefilterd wordt, is chemisch
afval.
Moderne, aangepaste installaties halen ook de
fosfaten eruit, waardoor de hoeveelheid slib verdubbelt. Het vermoeden
bestaat dat rioolzuiveringsinstallaties virussen van allerlei ziektes
kunnen verspreiden. Het rioolstelsel voert bovendien in snel tempo
regenwater en weggepompt grondwater af waardoor goed drinkwater - zelfs
in ons waterige landje - schaars en duurder wordt.
Bijgevoegd: enige Youtube filmpjes >>> hoe maak ik zo'n toilet?
ZELFvoorzienend leven: Rocket Stove ... met de VLAM in de pijp!
De Vlam in de pijp!
Zelfredzaamheid is en wordt tegenwoordig een must!
Zo
denk ik met de komende frisse dagen aan een Rocket stove, je kan dan
gezellig buiten je ding doen, zoals konfituur maken, werken met de
stoomextractor, wat in huis veel rompslomp geeft.
Daarom zocht ik op YouTube naar voorbeelden, en ja, wat dacht je ... keuze genoeg hoor.
Met
oude blikken: http://www.youtube.com/watch?v=j8z5befz6ew geeft een
duidelijk zicht op de handelingen die nodig zijn om zo een stove in
mekaar te knutselen, het lijkt inderdaad niet moeilijk, als je de juiste
materialen hebt!
het principe van de stove
Of eentje in steen: http://www.youtube.com/watch?v=XSMR2ANIZ7E&NR=1
Nog een praktische:http://www.youtube.com/watch?v=aLh7FVla6RU&feature=related
Zoals jullie zien is er info genoeg te verkrijgen om een Rocket stove te maken.
Denk dat ik maar eens naar de kringwinkel ga ... of het containerpark!
Mochten
jullie ZELF reeds een stove in mekaar hebben geknutseld ... laat het
weten, of nog beter stuur foto's, we kunnen ze publiceren ...
om elkaar te ont-moeten, elkaar te laten proeven van onze
kunde,
ons ding, wat ons bezig
houd en kan ... een alternatieve lobby-,
netwerkings-dag,... ook mensen die zelf niets aan
te bieden hebben, maar toch alternatief interesses hebben of zoekende zijn, van
harte welkom!
Het is de
bedoeling dat dit feest zo spontaan en puur mogelijk plaats mag
vinden.
Indien je zelf spiritueel en/of artistiek iets kunt aanbieden kun
je je aanmelden bij moene.(moene33@hotmail.com)
er zullen ook drie ruimtes zijn waar mensen anderen
individueel kunnen laten kennismaken met een of andere alternatieve techniek,
sessie, behandeling,...
dit kan gaan van massage tot tarot... alles kan
en mag,
ieder is vrij om te delen en of te proeven van wat hij of zij wil,
als alle mensen
hun ding aanbieden kan ik dit een beetje in vorm gieten.
om toch te zorgen dat sommige dingen elkaar vinden en beter
passen bij elkaar...
op dit moment ziet de dag er ongeveer zo uit :
in de voormiddag en op de middag zweethut
ceremonie in teken van de wind. (enkel op hieraan deel te nemen, gelieve
op voorhand een mailtje te sturen,
zodat we weten of we de grote of de kleine zweethut
opzetten... kleine is 15 mensen, grote is 50)
de grote zou wel eens een
intense fijne beleving kunnen worden?
de bedoeling ook dat deze zweethut
met zachte hand geleid zal worden, toch dat iedereen ook sterk betrokken zal
worden bij dit gebeuren door bij te dragen naar behoefte op gebied van zang,
muziek,... bedoeling van als een geheel uit de zweethut te komen. als een
samen-ademende familie.
in de namiddag zullen mensen kunnen proeven van individuele sessies.
Mensen die
willen kunnen een info standje plaatsen om info te
verspreiden over hun werking. wederom, alles en iedereen welkom.
de enige
afspraak is dat we werken via vrije
bijdrage.
rond 18.00 uur eten we samen. iedereen brengt iets mee om te delen en te drinken.
mensen die iet
willen opwarmen zullen dat kunnen doen op de bekkens...
na het eten
zullen er artiesten hun ding tonen.
een
open spiritueel
podium.
alles akoestisch.
de keruna's
komen reeds zingen! helende vrouwenstemmen!
enkele solo gitaar-componist
zangers
aangezien het feest openbaar is en groter zal worden dan eerst
gepland,... zal de sound healing vervangen worden door samen
aan het vuur muziek maken.
simpel en wel, breng jullie instrumenten mee, en ga jullie
gang.
dit zal mogelijk gebeuren bij zonsondergang aan het
vuur.
er zal ook een tafel staan waarop iedereen zijn of haar flyers leggen kan , kaartjes, brochures, info, boekjes,
enz,...
honden zijn
welkom aan de leiband aub!! kip, koe en kalf zullen
blij zijn ;)
kinderen zeker ook welkom
momenteel nog geen kinder activiteiten...
iedereen welkom.
met licht en liefde.
aho
reeds heel wat interessante
artiesten komen hun ding tonen op wind en klank feest s'avonds... !!
equinox the peacekeeper, singer song writers met gitaar in
aanslag,
Jan Cannaerts en ook Wim,
de KERUNA's ! , DidgeWolf, Gerda met helende
mandoline klanken, , wakkere rapper Koen
Dalini,... ...onze hartjes zullen warm geraakt en
geprikkeld worden.