Inhoud blog
  • Boodschap van de WOLVEN!
  • De AARDE is van IEDEREEN ... Chief Sealt
  • De gezonde eigenschappen van ROOMBOTER!
  • GOUDSBLOEMZALF maken!
  • UPDATE Rocket - Stove maar dan een meeneembare!
    Categorieën
  • BOEKEN (2)
  • GEZONDHEID (14)
  • HUIS (6)
  • MOOIE TEKSTEN (5)
  • NIEUWTJES (20)
  • NUTTIGE DINGEN (8)
  • TUIN (13)
  • VOEDING (9)
  • Mijn favorieten
  • Nulpuntenergie
  • De Lusthof (Lieven David)
  • E.M.
  • Natuurwezens
  • Permacultuurtuinen
  • Maya Tzolkin
  • RIVENDELL
  • RADUGA
  • Alles vegetarisch!
  • Life Changing Energy
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Terra Madra ... een nieuw begin....
    Zelfvoorzienend leven - gezondheid - groei - OVERVLOED!
    30-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DENK aan onze VRIENDEN!!!

    Denk bij dit koude weer ook aan ons!!!

     

     

     

     

     Thankx, LOVE YOU ALL!!!

    30-11-2010 om 13:32 geschreven door madre  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:TUIN
    Tags:natuur, tuin, voedsel, overwinteren,
    27-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het COMPOSTTOILET ... !

    Het Composttoilet!

    Geruime tijd reeds speelt het idee van een composttoilet.

    Het waterverbruik van het doorspoelen van plasjes vind ik zooo verspillend ...

    Maar waar ga ik het zetten ... in de garage, eigenlijk fijn in de zomer ... maar ik zie mezelf in de winter niet de tuin in hollen om ... ja, niet doen dus!

    Besloot dan maar een hoekje in de badkamer vrij te maken.

    Als “opvang” nam ik 2 in mekaar passende emmers.

    De bovenste emmer (de grootste) plaatste ik zodoende in de onderste emmer (iets kleiner) dat er nog een heleboel ruimte is om de urine op te vangen.

    In de bovenste emmer (grootste), maakte ik middenin enkele gaatjes met een dikke nagel.

    Over die gaten legde ik een bordje met gekartelde rand, zodat de urine langs daar in de onderste emmer kan geloost worden ...

    De faeces die op het bordje terecht komen kunnen dus niet naar het onderste reservoir ...

    Enfin ... dit is al opgelost... nu de timmer!


    Het gat v/d plee!

    Vol goeie moed toog ik aan “den timmer”, met hout dat nog in de garage te vinden was!

    Alle maten genomen, zien dat het goed oogde...

    Het heeft wat kunst en vliegwerk gekost, ben het trouwens niet gewend van met zulke voor me “zware machines” om te gaan (wipzaag & boormachine)

    Heb ongeveer een mooie cirkel bekomen, die ik zo zacht schuurde als een kinderpoepje ... je moet niet vragen!

    Vermits de afstand die ik had achter een deur niet voldoende was om een toiletbril te kunnen gebruiken, opteerde ik dan maar voor een plastiek (voorlopig misschien) deksel!


    Voortaan kan ik dus hier terecht.

    Ik ga proberen te werken met E.M. zemelen, omdat bij gebruik van E.M. (effectieve micro-organismen) de fermentatie reeds kan beginnen, en ook deels om zeker geen geurhinder te hebben!

    Normaal gebruik je bij een composttoilet droge bladeren, schaafsel of droge takjes ... maar vind dit procedé het proberen waard!

    (voor meer info omtrent de fantastische werking/toepassing van E.M.

    - effectieve micro-organismen, kan ik jullie doorverwijzen naar www.pluviem.be)








    27-10-2010 om 00:00 geschreven door madre  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:HUIS
    Tags:zelfvoorziening, composttoilet, zelf maken!
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bananen ...

    Wist je dat BANANEN heel speciale eigenschappen hebben ?


    Nadat je dit hebt gelezen zal je een BANAAN nooit meer op dezelfde manier

    bekijken als tot nog toe !

    Bananen bevatten drie natuurlijke suikers (sucrose, fructose & glucose) in combinatie met vezels. Een banaan geeft een onmiddellijke, volgehouden en aanzienlijke energiestoot.

    Onderzoek heeft aangetoond dat slechts twee bananen genoeg energie leveren om 90 minuten ingespannen te fitnessen. Geen wonder dat de banaan het fruit nummer één is voor ‘s werelds topatleten.

    Maar energie is niet het enige dat een banaan ons biedt om fit te blijven.           

    Ze helpt ook tegen een groot aantal ziekten en toestanden, waardoor ze onontbeerlijk is in ons dagelijks dieet.

    Depressie: Volgens een recent onderzoek door MIND onder mensen die aan een depressie lijden, voelden velen zich veel beter na het eten van een banaan. Dat komt doordat bananen tryptophaan bevatten, een soort proteïne die het lichaam omzet in serotonine, een stof die ervoor bekend staat u te ontspannen, uw stemming te verbeteren en u in ‘t algemeen gelukkiger te doen voelen.

    PMS: Vergeet de pillen - eet een banaan.De vitamine B6 die ze bevat regelt het glucosegehalte in het bloed, dat uw stemming kan beïnvloeden.

    Bloedarmoede: Met hun hoog ijzergehalte stimuleren bananen de productie van hemoglobine in het bloed, zodat ze helpen in gevallen van bloedarmoede.

    Bloeddruk: Dit uniek tropisch fruit bevat enorm veel potassium, maar toch weinig zout, zodat het perfect helpt tegen hoge bloeddruk. Daarom heeft de Amerikaanse Food & Drug Administration onlangs aan de bananenindustrie toelating gegeven om officieel te claimen dat het fruit het risico op hoge bloeddruk en een beroerte vermindert. 


    Kracht van het brein: 200 studenten in de Twickenham (Middlesex) school (Engeland) werden dit jaar door hun examens geholpen door het eten van bananen bij het ontbijt en de lunch. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit fruit vol potassium helpt bij de studie door de leerlingen alerter te maken.

    Constipatie: De vezelrijke banaan opnemen in het dieet kan helpen om de normale werking van de darmen te herstellen zonder laxeermiddelen te gebruiken.

    Kater: Een van de snelste manieren om van een kater af te geraken is een milkshake met banaan drinken, gezoet met honing. De banaan kalmeert de maag en met de hulp van de honing verlaagt ze het bloedsuikerniveau. De melk kalmeert en herbevochtigt uw systeem.

    Brandend maagzuur: Bananen hebben een natuurlijk zuurwerend effect op het lichaam. Eet dus een banaan als u last hebt van brandend maagzuur.

    Ochtendziekte: Bananen eten tussen de maaltijden door houdt het bloedsuikerniveau op peil en vermijdt ochtendziekte.

    Muggenbeten: Grijp niet direct naar de zalf tegen insectenbeten. Wrijf de beet in met de binnenkant van een bananenpel. Veel mensen vinden dit verbazend doeltreffend om het zwellen en de irritatie te verminderen.

    Zenuwen: Bananen bevatten veel B-vitamines die het zenuwstelsel helpen kalmeren.


    Overgewicht en aan het werk? Studies aan het Instituut voor Psychologie in Oostenrijk hebben bewezen dat werkdruk aanleiding geeft tot slechte voedingsgewoonten zoals het eten van chocolade en chips. Bij onderzoek van 5.000 hospitaalpatiënten stelde men vast dat de meesten onder hoge druk werkten. De conclusie was, dat men het ongeremd eten van ongezond voedsel kan vermijden door om de twee uren iets dat rijk is aan koolhydraten te eten en daardoor het bloedsuikerniveau onder controle te houden.

    Maagzweren: De banaan wordt gebruikt als dieetvoedsel tegen problemen met de ingewanden. Ze is het enige rauwe voedsel dat men kan eten zonder problemen in geval van klachten in de ingewanden.


    Temperatuur: Veel culturen zien bananen als een “verkoelend” fruit dat zowel de fysieke als de emotionele temperatuur van zwangere vrouwen verlaagt. In Thailand bijvoorbeeld eten zwangere vrouwen bananen om zich ervan te verzekeren dat hun baby met een koele temperatuur wordt geboren.

    Seizoensgebonden ongesteldheid: Bananen helpen lijders aan deze ongesteldheid omdat ze de natuurlijke stemmingsverhoger tryptophaan bevatten.

    Roken: Bananen kunnen mensen helpen om van het roken af te geraken. De B6 en B12 vitamines die ze bevatten, evenals het potassium en magnesium, helpen het lichaam bij het herstellen van het nicotinegebrek.

    Stress: Potassium is een vitaal mineraal dat de hartslag normaliseert, zuurstof naar de hersenen stuurt en de waterbalans van het lichaam regelt. Wanneer we gestresseerd zijn stijgt ons metabolismeniveau en vermindert het potassiumgehalte. Dat kan worden vermeden door bananen met veel potassium te eten.

    Beroerte: Volgens een onderzoek door het New England Journal of Medicine kan het regelmatig eten van bananen het risico op overlijden door een beroerte met 40% verlagen!

    Wratten: Mensen die gesteld zijn op natuurlijke alternatieven zweren dat men een wrat kan doen verdwijnen door er een stukje bananenschil op te bevestigen met een klever! Gele kant langs buiten.

     

     

    Dus: een banaan is een natuurlijke remedie tegen veel aandoeningen. Vergeleken met een appel bevat ze 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor, 5x zoveel vitamine A en ijzer en 2x zoveel andere vitamines en mineralen. Ze is ook rijk aan potassium en een van de beste voedingsmiddelen. Het is dus misschien tijd om dat welbekende gezegde te veranderen in “Een banaan elke dag houdt de dokter weg!"

    PS: Bananen moeten wel de reden zijn waarom apen altijd zo gelukkig lijken!

    Nog een tipje: als men zijn schoenen snel wil doen blinken, wrijf ze in met de binnenkant van een bananenpel en poets ze op met een droge doek.

    Een verbazende vrucht!!!

    27-10-2010 om 00:00 geschreven door madre  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:VOEDING
    24-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kanker reeds 100 % te genezen in 1931!!!

    Kanker reeds voor 100 % te genezen  in 1931!!!

    Het geniale in de vinding van Royal R. Rife was de methode die hij ontwikkeld had om de frequentie die de cel in kwestie moest vernietigen, om die als het ware te vergrendelen met de bewuste cel


    foto voor nieuwsartikel Kanker 100 procent genezen in 1931 / @ foto bron: philosophy_rebel

    Royal R. Rife, briljant, een genie, de man die Kanker voor 100 procent wist te genezen en daarom heeft u nog nooit van hem gehoord.

    Kennis is macht, maar soms kom je ergens achter dat je werkelijk heel boos maakt, zo boos, je gaat bijna denken 'wist ik dit maar niet'.





    Ik ga u voorstellen aan het werk van een genie, een man waar u vrijwel zeker nog nooit van gehoord heeft.

    Net als de genie
    Nicola Tesla, komt ook nog aan bod op EQgen, is Royal R. Rife uit de geschiedenisboeken verwijdert. Waarom is dit met beide heren gebeurd? Het antwoord op die vraag is ronduit schokkend en zal u pijn doen.

    Het menselijke lichaam en alles om ons heen bestaat uit energie
    Soms is het merkwaardig om te spreken over zaken die in de moderne wetenschap oud nieuws zijn, terwijl mensen om mij heen nog roepen "wat je nu zegt is onzin".

    Als u naar uw lichaam kijkt ziet u vlees en bloed, net als dat u steen ziet als u naar een muur kijkt. Onder de microscoop komen we al gauw tot de ontdekking dat alles bestaat uit moleculen, neutronen en protonen.

    Deze bouwstenen zijn de basis van alles om ons heen, iedereen en alles is gemaakt van en bestaat uit energie.

    Albert Einstein:E=MC2; "Energie verdwijnt niet, maar kan zich wel in een andere vorm begeven"

    Dus zelfs als u dood gaat, zal uw energie nooit in niets opgaan, maar in een andere vorm verder gaan. Wellicht nog eens een leuk artikel in de toekomst, want ik kan u verzekeren, de dood bestaat niet.

    Alles functioneert op zijn eigen unieke Frequentie
    Alles om ons heen inclusief dus ons eigen lichaam, functioneert op een bepaalde frequentie. Net zoals de radio werkt, doordat radio1 op een andere frequentie zit dan radio2, kunnen beide zenders dezelfde ruimte vullen zonder last van elkaar te hebben.

    Zodra we op radio1 afstemmen, horen we niet radio2, maar die is gewoon nog aanwezig. Stellen we de radio-ontvanger echter niet nauwkeurig in, niet precies op de frequentie van radio1, dan kan het zijn dat radio2 als storing hoorbaar is. Deze storing is echter alleen aan de kant van de niet nauwkeurig afgestelde ontvanger.

    We kunnen frequenties natuurlijk ook zelf storen, door bijvoorbeeld op dezelfde frequentie als radio1, iets totaal anders uit te zenden. Er zal nu storing ontstaan die niet op te lossen is aan de kant van de ontvanger, radio1 is niet meer goed of helemaal niet meer hoorbaar.

    Wanneer we ons storingssignaal sterker en sterker maken, zal het moment komen dat radio1 volledig verdwenen is en alleen nog maar ons signaal hoorbaar.

    Cellen vernietigen met hun eigen frequentie
    Met deze kennis ging
    Royal R. Rife aan de slag. Zijn gedachten was om uit te vinden op welke unieke frequentie een virus of bacterie functioneert. Aangezien alles dus op zijn eigen unieke frequentie werkt, zou het vernietigen van een virus of bacterie net zo moeten werken als het storen of platleggen van radio1, zolang het signaal maar sterk genoeg is.

    Het zou ook totaal veilig zijn voor het menselijke lichaam, aangezien al onze organen, cellen en noem maar op, niet op de frequentie zitten van een andere energievorm in dit universum, zij het een virus, bacterie of die stenen muur.

    Hebt u wel eens gezien hoe een stuk glas uit elkaar knalt door geluid (filmpje) ? Het glas begeeft het om de volgende reden. Dit glas heeft een bepaalde unieke frequentie. Door op deze frequentie een geluidssignaal uit te zenden, kunnen we de moleculen harder laten vibreren, dit naar mate we meer energie achter te frequentie zetten.

    Op een bepaald moment is de energie waar de moleculen op trillen zo groot, dat de beweging van de onderlingen moleculen te groot wordt om de structuur van het glas, de vorm, nog intact te houden. Hierdoor zien we het glas vervolgens onder druk van zijn eigen frequentie uit elkaar spatten.

    Nu, dit is de methoden die Royal R. Rife tot in de perfectie heeft uitgewerkt als het gaat om virussen, bacteri?n, kankercellen en alle andere ziekteveroorzakers. Het was allemaal niet zo makkelijk als dat het klinkt, aangezien een virus of bacterie of kankercel niet zomaar te vernietigen is met zijn eigen frequentie.



    [ De vinding van Royal R. Rife ]

    Sturen we namelijk gewoon dezelfde frequentie af op de cel die we vernietigen willen, dan gaat veel energie verloren door weglekken. Vergelijk het met onder stroom staan, veel van de energie reist alleen maar door je lichaam om vervolgens in de grond weg te lekken.

    Het geniale in de vinding van Royal R. Rife was de methode die hij ontwikkeld had om de frequentie die de cel in kwestie moest vernietigen, om die als het ware "te vergrendelen" met de bewuste cel.

    Momenteel zijn er mensen die hun hele leven wijden aan het opnieuw ontwikkelen van deze verloren (onderdrukte, gestolen, verborgen) geraakte kennis en zij gebruiken plasma als drager van de energie. En niet zonder succes, u kunt een kort fragment downloaden waar met succes een levend organisme letterlijk explodeert.

    Exploderend organisme http://www.rifetechnologies.com/kaboom.avi

    De test die een enorm succes bleek en het einde van deze vinding inluidde
    De onderzoeksresultaten begonnen eind jaren twintig op te vallen in de medische wereld en men stelde Royal R. Rife voor een uitdaging. Hem werden
    16 patiënten toegewezen die allen opgegeven waren door de moderne wetenschap,

    allen hadden een terminale vorm van kanker.

    Na drie maanden wist Royal R. Rife 12 van de 16 patiënten volledig kankervrij te krijgen, volledig genezen. Met de laatste 4 had hij meer moeite, maar ook die krijg hij in de volgende drie maanden volledig kankervrij en volledig genezen.

    Door bij iedere individuele patiënt exact de frequentie uit te dokteren

    van hun kankerbacterie, de T-baccilli,

    bleek al gauw dat een 100%-succes ratio gehaald werd.

    Banket ter gelegenheid 100% genezing kankerHet was tijd voor een groot feest
    Hier links ziet u een bijeenkomst gehouden in november 1931.
    Tijdens dit banket wordt door vooraanstaande doktoren en wetenschappers feest gevierd.
    Het is namelijk een bijzondere dag in de geschiedenis van de geneeskunde, er is een apparaat uitgevonden dat iedere vorm van
    kanker 100% geneest.

    Je zou toch verwachten dat we deze man allemaal kennen en dat hij geprezen wordt in alle medische publicaties en geschiedenisboeken. Royal R. Rife is namelijk de man wiens uitvinding in 1931 kanker VOLLEDIG wist te GENEZEN.

    Maar zijn vinding is verdwenen en Royal R. Rife stierf anoniem en gedesillusioneerd. Ondanks dat hij kon bewijzen, keer op keer, dat hij kanker kon genezen, werd hem overal de deur gewezen. Gewist uit de geschiedenisboeken, uitgewist als geniaal wetenschapper.

    Er kon niet verdient worden aan deze uitvinding
    Zijn kennis is in handen van mensen die dit niet met de wereld willen delen. Er zijn zelfs apparaten ontwikkeld op basis van deze technologie die menselijke cellen volledig kunnen vernieuwen.

    Zo is er een apparaat, ik zal hier een artikel aan gaan wijden, waar je een mens in kunt schuiven en 3 minuten later komt die persoon er weer uit met volledig vernieuwde cellen. Ja mensen, het eeuwige leven bestaat al,

    de techniek is bijna 100 jaar oud.

    Dagelijks sterven er miljoenen mensen aan kanker terwijl deze 100% genezen kunnen worden. Mensen doorgaan gruwelijke chemocuren, worden volgespoten met zwaar gif om alle cellen te verbranden in de hoop dat je nog op tijd nieuwe cellen aanmaakt voor je sterft, allemaal voor niets? Of toch niet? De farmaceutische industrie verdient namelijk triljoenen aan de handel in allerlei "niet" geneesmiddelen tegen kanker.

    Ik zeg het u recht voor zijn raap, het kankerfonds mag dan gedragen worden door enorme aantallen ter goeder trouw menslievende mensen, maar
    de personen die deze organisatie hebben opgezet zijn CRIMINELEN. Biljoenen gaan er om in de zoektocht naar een NIET genezend geneesmiddel.

    Het is werkelijk te triest voor woorden dat de zucht naar macht en geld een dergelijk walgelijk bedrog bestaansrecht geeft. Denkt u er maar eens goed over na wanneer een geliefde van u sterft aan kanker en waarom hij sterft.

    U bent niet boos? Dan komt dat omdat u deze informatie niet geloven kunt of niet geloven wilt.

    Meer informatie in Engels http://www.rife.org

    Attentie: Argusoog

    24-10-2010 om 21:17 geschreven door madre  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:GEZONDHEID
    21-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KIEMGROENTEN
    Kiemgroenten
    Na de oogst, de tuin winterklaar zetten, komen de dagen om binnen een heleboel werk te doen ... De kiembakjes die de hele zomer inaktief waren komen weer boven.
    Lekkere kernachtige kiemen ... een meer dan welgekome tractatie bij de dagelijkse rauwkostschotel!
    Kiemgroenten zijn de jonge kiemen & scheuten van zaadjes, erwten en bonen. Lekker, fris en boordevol vitaliteit, kracht & gezonde bouwstoffen. En, wat veel mensen niet weten: ze groeien in het donker!

    Wat maakt kiemgroenten zo bijzonder?
    Kiemgroenten worden geoogst in het prille begin van de groei. Juist op dat moment bevat de kiem een zeer hoge voedingswaarde en staat bol van proteïnen, enzymen, bioflavetoïden, vitamines en waardevolle mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. Daarnaast bevatten ze onverzadigde vetzuren en nauwelijks tot geen vet of verzadigde vetzuren.
    Kiemgroenten zijn heerlijk in salades, op een broodje gezond,  op de boterham met een plak kaas of tomaat, in roerbakschotels, als garnering of gewoon…als groente.
    Licht verteerbaar
    Omdat kiemgroenten eigenlijk 'baby' groenten zijn, hebben ze nog heel dunne celwanden. Kiemen laten daardoor hun essentiële voedingsstoffen makkelijker los. Samen met de
    , in overvloed aanwezige enzymen, zorgt dit ervoor dat kiemgroenten zo licht verteerbaar zijn.
    Pittige kiemen
    Kiemen met een lekkere krachtige smaak. Ze voegen echt iets toe aan een broodje of salade, soepen en wokgerechten. radijssla bevordert o.a. de spijsvertering en bevat stoffen die goed zijn tegen verkoudheid. Alle pittige soorten bevatten anti-oxidanten die je lichaam beschermen tegen o.a. bacteriën en schimmels.
    Aromatische kiemen
    Nog nooit proefde je zo'n heerlijk zachte knoflooksmaak als in onze lookkiemen,
    en dan de
    koreanderkiemen: je proeft het zaad, het blad en een vleugje citroen..
    een heel bijzondere smaak!
    Preikiemen en lookkiemen bevatten ook veel flavanoïden.

    Milde Kiemen
    De meeste kiemen kun je het beste rauw gegeten worden, want dan bevatten ze de meeste werkzame stoffen en smaken ze het lekkerst. Wist je dat Alfalfa veel meer vitamine C, B1,B2, Niacine, plantesterol en Vitamine E bevat dan b.v. komkommers of tomaten? Milde kiemen smaken heerlijk in elke salade, bij de lunch, op een broodje gezond enz.
    Alfalfa
    Zonnebloemenkiemen
    Erwtenasperges
    Greenpeez®

    Tarwekiemen
    Bijzondere' kiemen
    Deze kiemen vallen op door hun frisse rauwkost smaak maar zijn vooral bijzonder vanwege hoge glucosinolaten gehalte. Van broccoli is bekend dat de aanwezige actieve stof SGS de bescherming bevordert tegen bepaalde soorten kanker. Onderzoek naar de kiemen van broccoli, door Dr.Talalay aan de John Hopkins University in Baltimore (USA), wees uit dat SGS in Broccosprouts 30 x zoveel aanwezig is!
    aanbevolen hoeveelheid per week: 30 gram.
    Rode kool kiemen
    Broccosprouts®

    Stevige kiemen
    De iets grotere soorten die gekiemd worden uit bonen en erwten, zijn een waardevolle bron van eiwitten en mineralen.  Ze worden vooral verwerkt in wokgerechten en ovenschotels,
    Met rijst & pasta, even meebakken met vlees, of in de soep.
    Kikkerwtenkiemen zijn een waardevolle bron van plantesterolen, natuurlijke stoffen die een hoog cholesterol gehalte helpen voorkomen.
    Kiemmix
    Linzenkiemen

    Taugé
    Adzukikiemen
    Kikkererwtenkiemen

    Decoratief
    Deze soorten zijn vooral mooi en vallen op door hun kleur,  Ze zijn prachtig om een bord of gerecht mee te versieren. De uitgesproken, aardse rauwe bietjes smaak is wel voor de liefhebber!
    Rijk aan vitamine B11, B12, vitamine E en Chroom. 
    Spruitkiemen
    Rode bietenkiemen

    Azuki kiemen
    Roodbruine Japanse
    Mungboon.
    Smaak:
    neutraal, notig.
    Vooral geschikt voor warme gerechten:

    omeletten, roerbakschotels en soepen.

    Alfalfa
    neutraal, frisse smaak.
    enorm gezond, boordevol plantaardige eiwitten,
    Vitamines(C, D, E en K) en mineralen.
    Bloeddruk-en cholesterolverlagend.

    Gebruik: In salades en op belegde broodjes.


    Erwtenasperge kiemen
    Mooie lange, witte kiem, zeer decoratief.
    Smaak: aspergeachtig.
    Gebruik: als garnering en in salades.

    Taugé
    Vooral bekend uit de chinees/Indische keuken.
    Taugé is lekker fris en knapperig,
    Gebruik: heerlijk in roerbakschotels, salades en soepen.
    Broccosprouts®
    Frisse broccolismaak,
    lijkt een soort groene alfalfa en is enorm gezond!

    Lekker bij vis, op een belegd broodje en in salades.
    Greenpeez®
    Zeer decoratieve groene kiem,
    Knapperig en lekker fris van smaak.
    Gebruik: als garnering & in salades.

    Kiemmix
    Bonte mix van diverse kiemen,
    Vooral geschikt voor wok gerechten & in soepen.
    Ook rauw door salades of meebakken met vlees.

    Kikkererwtenkiemen
    Lekker stevige, kort gekiemde erwten.
    Bij uitstek geschikt om te roerbakken,

    in soepen & Italiaanse of Afrikaanse gerechten.
    Rauw, geroosterd of gefrituurd heerlijk in salades!

    Garlic Sprouts®
    Heerlijke zachte knoflook smaak!

    Decoratief en erg lekker op amuses, belegde broodjes,
    Salades, bij vis & vlees gerechten.
    Coriander Sprouts
    Uitgesproken koriander smaak met een vleugje citroen.
    Gebruik: Aziatische keuken, heerlijk bij visgerechten.
    Zowel rauw als geblancheerd.

    Linzenkiemen
    Zachte, lichtzoete smaak.
    Prima als rauwkost, maar gestoomd zijn ze nog lekkerder!
    In roerbakgerechten, soepen en salades.

    Rijk aan B1, B2, C en ijzer
    Radijssla
    Zo smaakten de radijsjes vroeger!
    Pittig en fris, heerlijk op een broodje kaas en in salades.
    Ook lekker in roerbakgerechten, sauzen of even meebakken met vlees.
    Preikiemen
    Fijn & frisgroen, bijzonder duidelijke preismaak.
    Uitstekend bij visgerechten; bij vissalades, kreeft, mosselen, haring.
    In de rauwkost salade, op een broodje ham of kaas.

    Goede vervanging van gesnipperde uitjes.
    Rettichkiemen
    Lijkt op groene radijssla, smaakt meer peperig
    Heerlijk op een broodje ham of kaas, in een salade of wokgerecht.

    Rode bietenkiemen
    Neutrale, lichtzoete iets gronderige smaak, net als rauwe rode bietjes.
    Door de prachtige kleur vooral gebruikt voor decoratie.
    Rijk aan vitamine B11, B12, vitamine E, chroom en magnesium.
    Roe koolkiemen
    Fris smakende kiem met een zeer aantrekkelijke lichtpaarse kleur.
    Combineert goed met diverse kaassoorten, appels en salade
    s.
    Rosabi Sprouts®
    Zeldzaam mooie Koreaanse roze bietenkiem.
    Smaak zachter dan rode bietenkiemen.
    Vooral gebruikt voor decoratie.
    Rijk aan vitamine B11, B12, chroom en magnesium.

    Sango Sprouts®
    Donkerrood/paarse radijssoort. Pittig peperige smaak.
    Uitstekend op een belegd broodje of sandwich.
    Door de opvallende kleur zeer decoratief in salades.
    Ook geschikt om te roerbakken.

    Tarwekiemen
    Zacht zoete smaak met een bite, rijk aan vitamine E .
    Heerlijk ook in bijv. fruitsalades, muesli en yoghurt.
    Geroosterd in salades 
    Venkelkiemen
    Heerlijk zachte venkelsmaak, fris en decoratief.
    Geschikt voor nagerechten met fruit of ijs(!)
    op een broodje kaas of ham. 
    Zonnebloemkiemen
    Olie/nootachtige smaak.
    De prachtige groene kiemen smaken heerlijk in salades,
    soepen en roerbakschotels, rauw of gesmoord.
    Rijk aan vitamine C en E, fosfor en calcium
    Voor meer informatie over deze kiemen: www.vanderplassprouts.nl















    21-10-2010 om 19:39 geschreven door madre  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING
    Tags:Natuurlijke voeidng, vitamines
    17-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rocket Stove!

     UPDATE vraag: Zijn er mensen die ervaring hebben met het maken van

    een "rocket stove mass heather"

    Dit is een soort van tegelkachel met een warmtebank >>>  zie filmpje bij video's

    http://www.youtube.com/watch?v=hmYaIrHRMLM&feature=player_embedded

     


    Mijn nieuwe ROCKET STOVE!

    Het is me gelukt ... met 2 metalen vuilbakken, een bakrooster uit de kringwinkel.

    Een kachelbuis had ik nog ergens liggen, een elleboog daarentegen heb ik me aangeschaft.

    In de onderste vuilbak bracht ik een elleboog aan, waarin een passende kachelbuis gestoken werd. De ruimte rondom de buis werd opgevuld met leemgrond.

    Daarboven bracht ik dan een 2de vuilbak aan, die eveneens gedeeltelijk werd opgevuld met leemgrond.

    Bovenaan werd een rooster gezet, zodat er wel degelijk een pot of pan kan worden opgezet.

     

    De kleinkinderen hebben de opdracht gekregen van hout te sprokkelen in het bos, daarna kunnen we lekkere dingen bakken op de “buitenstove” ...

    Deze 'stove” heeft me al bij al 12 euro gekost ... dus uitkijken maar naar recyclagemateriaal, en vooral je uitvinderstalenten & intuïtie gebruiken!


    En nu nog een “Composttoilet”!

    17-10-2010 om 00:00 geschreven door madre  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:TUIN
    06-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PERMAcultuur!

    Permacultuur..


    Douwe Beerda

    Queensland, Australië. Midden in een tropische vruchtenjungle kijk ik verwonderd om me heen: 17 soorten bananen, 3 soorten passievruchten, sinaasappelen, mango`s, sterfruit, lychee`s grapefruits, mandarijnen, jackfruit, Japanse kersen, eetbare bamboe, ananas, etc.

    Ik sta in één grote eetbare jungle. Naast mijn verwondering zijn er ook veel dieren die van dezelfde jungle genieten. Possums op jacht naar bananen, bush-turkeys die de gevallen passievruchten opeten en vlinders zo groot als mijn hand, die langs vliegen.

    Het is vreemd om te horen dat deze oase 10 jaar geleden nog grasland was. Het strakke kort gemaaide gazon van de buren laat precies zien hoe dit tropische fruitwoud er vroeger uit moet hebben gezien. De eigenaars leggen me uit dat ze het stuk land opgebouwd hebben met behulp van Permacultuur. “Permacultuur…??”, vraag ik.

    Wat is Permacultuur?

    Permacultuur is een afkorting van permanente agricultuur en permanente cultuur. Het is in de jaren 70 ontwikkeld aan de universiteit van Tasmanië, Australië door Bill Mollison en David Holmgren.

    De bedenkers hebben permacultuur ontwikkeld om oplossingen te vinden voor een groot aantal problemen die een monocultuur landbouw met zich meebrengt.

    Het grootste probleem van de huidige landbouw is het enorme verbruik van fossiele brandstoffen als olie en aardgas. Voor elke calorie output aan voedsel die er geproduceerd wordt zijn er 10 tot 100 caloriën aan fossiele brandstof aan input nodig. Met het schaarser en daarmee duurder worden van fossiele brandstoffen is dit landbouwsysteem daarom op de lange termijn niet houdbaar.

    "Het is vreemd om te horen dat deze oase 10 jaar geleden nog grasland was."

    Maar er zijn meer problemen. Monocultuursystemen zijn uitermate gevoelig voor ziektes door het grote gebrek aan natuurlijke diversiteit in het systeem.

    Dit probleem heeft zich in Nederland/België zowel in gewassen als in de veestapels de afgelopen jaren vaak laten zien met preventieve massavernietinging van miljoenen kippen, varkens, geiten en koeien tot gevolg.

    In Australië namen daarnaast verwoestijning en bodemerosie schrikbarende vormen aan. En als laatste zijn problemen, zoals kunstmest dat het grondwater vervuilt en het gebruik van te veel bestrijdingsmiddelen met bijensterfte tot gevolg wereldwijd een groot probleem.

    Permacultuur heeft voor deze problemen oplossingen gevonden door de ecologische wetten, die opgaan voor een natuurlijk ecosysteem te bestuderen. Aan de hand van deze principes wordt een systeem ontworpen wat functies heeft voor de mens, bijv. voedselvoorziening, met de veerkracht van een natuurlijk ecosysteem.

    Hierin verschilt permacultuur dan ook van biologische landbouw. Permacultuur is een ontwerpsysteem. Je ontwerpt de natuur letterlijk om de mens heen en beschouwt de mens als onderdeel van het gehele ecosysteem.

    Hoe werkt het?

    Een permacultuursysteem wordt gemaakt door te kijken naar de drie ecologische hoofdfactoren: zon, water en wind, en hoe deze in het systeem kunnen worden geïntegreerd met inachtneming van bodemstructuur en -reliëf. In Nederland is het belangrijk om het permacultuurontwerp zo te maken dat er veel zon wordt ingevangen en dat sterke winden worden omgeleid.

    In droge landen worden de ontwerpen vooral gemaakt voor optimaal wateropvang en -behoud. In Jordanië vlakbij de dode zee zijn ze bezig een stuk woestijn te vergroenen met behulp van een goed ontworpen permacultuursysteem en met succes. Dit kan bekeken worden in de korte film “Greening the Desert” die je hier kunt zien >>>  http://www.youtube.com/watch?v=sohI6vnWZmk

    Een uitgebreide uitleg over de ecologische principes waarop permacultuur gebaseerd is, is te vinden op de website www.permacultuurnederland.org waar een gratis downloadbare cursus geïnteresseerden bekend maakt met de belangrijkste ontwerpprincipes van permacultuur. Van deze website komen ook de volgende voorbeelden:

    De Zonnecirkel



    Op dit bovenaanzicht staan een aantal bomen met eromheen struiken in een halve cirkel gericht op het zuiden.

    Hierdoor concurreren de bomen zo weinig mogelijk met elkaar om het licht. Daarnaast wordt de noordenwind om het systeem heen geleid waardoor de warmte opgevangen wordt op de plaats waar het water is. Het water wordt hierdoor sneller warm en kan goed dienst doen als een zwemplaats voor mensen. Door slim te ontwerpen levert dit permacultuursysteem winst op voor de planten die erin staan en voor de mensen die er gebruik van maken.

    Mulchen

    Een ander typisch permacultuurbegrip is mulchen. Mulchen is het bedekken van de zwarte grond met organisch materiaal. Doordat de grond bedekt wordt met organisch materiaal zoals bladeren, stro, dode plantenresten, zaagsel, etc. kan er geen licht bij de grond komen waardoor onkruid minder snel ontspruit en minder snel groeit.

    Daarnaast houdt het dode organische materiaal goed vocht vast waardoor de bodem minder snel uitdroogt als de zon fel schijnt.

    In de winter beschermt deze laag de wortels tegen vorstschade. En als laatste beginnen micro-organismen het dode organische materiaal te verteren en wordt dit afval omgezet in voedingstoffen voor de plant waar het omheen ligt. Mulchen heeft dus vele voordelen en het scheelt ook nog eens veel schoffelwerk.

    Oude, lokale en nieuwe kennis

    Permacultuur is een nieuwe term maar is een ontwerpsysteem wat zowel oude als lokale kennis integreert in het ontwerp. De Romeinen plantten in de gebieden die ze net veroverd hadden hazelnootstruiken, tamme kastanjes, fruitbomen, etc.. Zo richten ze nieuw veroverde gebieden in voor het voortbestaan op de lange termijn.

    Een andere interessante techniek werd al gebruikt door de Azteken en is erop gericht planten die positieve effecten op elkaar hebben bij elkaar te zetten. Eerst worden er maïszaden geplant, als deze rond de 30 cm hoog zijn worden er bonen bij gezet, bonen hebben bacteriën in de wortels zitten die stikstof, een belangrijke meststof, uit de lucht binden. Deze stikstof bemest de maïs, de bonen gebruiken de maïs als klimstok.

    Als laatste worden er pompoenen tussen gezet, deze kruipen over de grond en met hun grote bladeren zorgen ze ervoor dat weinig licht op de grond komt zodat onkruid niet goed kan groeien. Zo helpen al deze planten elkaar in de groei.

    Duurzame oplossingen zijn niet langer een keuze maar noodzakelijk aan het worden voor het voortbestaan.

    Ook nieuwe kennis wordt nuttig in permacultuursystemen geïntegreerd. Druiven, kiwi`s of andere klimplanten kunnen goed bij een serre worden geplaatst. In de zomer hebben ze veel bladeren die voorkomen dat er te veel zon naar binnen schijnt en daarmee dat het te warm wordt.

    In de winter hebben deze planten hun bladeren verloren en kan de zon prima de serre verwarmen. Zo neem je plantengroei mee in het systeem en is het huis letterlijk onderdeel van het ecosysteem.



    Permacultuur maakt ook zeker gebruik van nieuwe technieken die duurzame oplossingen bieden. Zonnepanelen, efficiënte wateropvang en –distributiesystemen zijn hier goede voorbeelden van. Permacultuur beperkt zich niet alleen tot het verbouwen van voedsel maar heeft ook takken in de bouw van huizen, wijkontwikkeling, sociale interactie etc. Het staat immers voor permanente agricultuur en permanente cultuur.

    Successen

    In Australië is permacultuur al een tijd een ingeburgerd begrip, in Amerika en Engeland is het ook goed bekend. In niet Engelstalige landen is permacultuur langzaam maar zeker aan het doordringen. Mede omdat het door de wetenschappelijke wereld samen met agroforestry wordt gezien als een reële oplossing voor het milieuvraagstuk waar de mensheid komende jaren telkens dieper en dieper in zal worden gedrukt.

    Duurzame oplossingen zijn niet langer een keuze maar noodzakelijk aan het worden voor het voortbestaan.

    In Nederland zijn een aantal zeer interessante voorbeeldprojecten te vinden. Het eerste project ligt vlakbij het station van Culemborg, is 24 hectare groot, en biedt plaats aan 250 duurzaam gebouwde woningen; het project genaamd Eva Lanxmeer maakt onder andere gebruik van de kennis uit permacultuur. Het is in volle ontwikkeling en zeer de moeite van het bekijken waard.

    Een ander mooi project gebaseerd op permacultuur is de Bikkershof in Utrecht. Dit project is in 1979 opgestart nadat twee oude garagebedrijven vertrokken en de buurt de handen ineen sloeg.

    Inmiddels is dit een prachtig groengebied waar de bewoners elkaar vaak tegenkomen in het gezamenlijke groen. Het is een gezellig dorp in het midden van de stad.

    Afsluiting.

    Aha.. dus dat is permacultuur. Na de heldere uitleg van Rene en Lorraine van Raders over permacultuur krijg ik nog iets heel anders te horen. Rene was -voordat hij zich bezig hield met permacultuur- hoofdmanager van de grootste Mc Donald’s in Nieuw Zeeland, in Oakland. Lorraine was secretaresse. De switch van levenstijl hebben ze gemaakt nadat ze vijf jaar met zijn tweeën per fiets door de wereld hadden gereisd.

    Toen ze in Australië aankwamen bleek Lorraine zwanger te zijn en hebben ze zich hier op de Atherthon Tablelands in Queensland gesetteld. Beide hebben nu een parttime baan bij de locale brandweer, zetten zich in voor veel groenontwikkelingsprojecten in hun buurt en hebben twee vrolijke zoontjes.

    Het is grappig te bedenken dat mensen die zo`n andere levensstijl hadden een totaal nieuwe keuze hebben gemaakt en zich nu bezighouden met zaken waar ze echt om geven en plezier aan beleven.. “Ja”, zegt Rene: “Hoe we ecosystemen moesten afbreken wisten we al aardig, maar met behulp van permacultuur weten we nu hoe we ze weer op kunnen bouwen en dat is erg positief.”

    Een gratis downloadbare cursus die de basisprincipes van permacultuur uitlegt en een database met meer dan 250 eetbare planten en paddenstoelen die in Nederland groeien zijn te vinden op de site van Permacultuur Nederland (HIER)

    N.B. Dit stuk mag vrij door iedereen gebruikt worden voor publicatie om permacultuur meer bekendheid te geven. En voor aanvullende informatie kun je contact opnemen met:

    Douwe Beerda MSc

    info@permacultuurnederland.org

    +31(0)6-36141205

    06-10-2010 om 21:06 geschreven door madre  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:TUIN
    04-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oktober in de tuin!

    Oktober ... in de tuin!

    Een Atalanta op de tageten

    De tuin ligt er nog frisjes bij, de pompoenen (tjes) die zichzelf zaaiden via E.M. Hebben reeds een bestemming gevonden op een tafel als garnituur ... stilaan zullen ze één voor één verdwijnen in lekkere soep!

    Bij inspectie van de struiken zie ik daar warempel kalebassen hangen ... en of ik die zaaide ... maar deze verrassing vind ik wel “welgekomen”, en hopelijk worden ze groot!

    De oost Indische kers nam natuurlijk weer heel de toren in beslag, heb me er al aan overgegeven dat ie alles overwoekerd, het heeft ook zijn charmes!

    Aan het raam, in een bloembak doet een late augurkplant zijn best om nog wat nakomelingen te geven ... en met succes, beter laat dan niet!

    De Sunberry rijpt nog steeds, maar blijft groen, dat is even wennen, normaal worden ze zwart ... maar ze zijn dan wel érg lekker!

    Zaden worden verkocht/geruilt/geLETSt!

    Nu Rozenbottel en Kweepeer in de potjes zitten, kunnen we noten rapen, paddenstoelen zoeken en vooral genieten van deze zachte herfstmomenten!

    Een boek wat ik terug vond, over confituren, opleggen, wijn maken, kortom alles wat er te beleven valt in en met de natuur en haar vruchten, en wat je doet wegdromen en genieten, alleen al door de kunde om het fruit, de groenten, te presenteren in een mooie landschap ...

    Geniet van de Herfstdagen, ze zijn zo mild, zo charmant, evenals de Lente wat nieuw leven brengt

    is de Herfst één van de mooiste seizoenen!


    04-10-2010 om 20:27 geschreven door madre  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:TUIN
    03-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PADDENSTOELEN: Herfst!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Oktober: Herfst!


    De bladeren ritselen onder mijn fietsbanden, hier en daar laveer ik door een plas. De zon doet nog haar uiterste best om na te zomeren... Een paddenstoelenwandeling brengt me naar het bos ... het voelt goed, de heerlijke geur van het najaarsbos doet goed ...

    Eigenlijk ben ik niet onderlegd in paddenstoelen. Heb nu ook vernomen dat de naam “paddenstoelen” komt van: slakken die rond de paddenstoelen dralen en graag sommige delen ervan opeten. Anderzijds zijn er “padden” in de buurt die de slakken opeten. Dan denk ik bij mezelf: ben dankbaar, want deze zomer liep mijn tuin vol kleine padden, dus padden eten de slakken op!

    Ook vernomen: als je de geur van amandelen ruikt, dan betekend dit dat er cyanide aanwezig is, dus gif (in amandelen zit een hééél klein beetje cyanide blijkbaar!)


    Stinkzwam

    De sterke geur doet niet vermoeden dat deze paddenstoel ook eetbaar is. Het heksenei, ontdaan van de sporenlaag, wordt gebakken opgediend en geldt als afrodisiacum. (moet zeggen dat ik het heksenei rauw geproefd heb en eht proefde naar kool/schorseneer)




    De Kastanjebolee

    Deze is te herkennen aan de fijn fluwelige, bij nat weer slijmerige hoed en de standplaats in naaldbossen. Een zeer smakelijke soort, voor alle gebruik geschikt. In sommige streken echter sterk radioactief belast.
    Hij is zeer goed eetbaar. Eigenlijk vergelijkbaar met Eekhoorntjesbrood. Verwisseling met de Bittere boleet kan weer gemakkelijk ontstaan. Oppassen dus!


    Eekhoorntjesbrood

    Het Eekhoorntjesbrood is wel de meest begeerde van alle eetbare paddestoelen, en samen met de naaste verwanten altijd te herkennen aan de bruine hoed en de eerst grijswitte, later via geel naar olijfgroen verkleurende buisjeslaag.



    Het vroeg Eekhoorntjesbrood (Boletus reticulatus) groeit onder loofbomen en onderscheidt zich door een lichter gekleurde, fijn fluwelige hoed en een fijne overlangse nettekening op de steel.


    Onderstaande link: paddestoelen herkennen



    http://www.youtube.com/watch?v=hfHm5yUkJHk





    Een paar minder gegeten soorten zijn:




















    03-10-2010 om 22:06 geschreven door madre  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:TUIN
    28-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Samen APPELSAP maken!!!

     Herfst ... appels, peren ... sap maken!

    Onze vrienden Jan & Line wonen op een domein van 1,3 ha.

    In hun boomgaard staan verschillende appel- en  perenbomen ...

    en, wat doe je dan met zoveel fruit?

    Je kan er sap van maken ... inderdaad, lekker BIO-sap.

    Dat dit spelenderwijs kan gaan, bewijst onderstaand filmpje:

    Jan & Line persen samen >>> een wereldhit in Vlaanderen! WATCH!

    http://www.youtube.com/watch?v=GlR4X6guwfw

    28-09-2010 om 14:00 geschreven door madre  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:VOEDING
    23-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sleedoorn!
    Sleedoorn (Prunus spinosa) of zwarte doorn is een sterk vertakte struik met doornen en wordt ongeveer 4 m hoog. De verspreide fijn- gezaagde bladeren zijn langwerpig of breed lancetvormig. 

     De witte bloemen verschijnen voor het blad en zijn meestal alleen staand. De bloei is van maart tot april en de bestuiving vindt plaats door insecten, met name bijen.

    Er zijn vruchten vanaf augustus, maar deze zijn pas lekker nadat de vorst er over heen geweest is. De 1 cm dikke vrucht is eerst groen en later blauwzwart. De slee- doorn groeit op hellingen, in hagen en struikgewas en op open plekken in bossen.

    Toepassingen

    De sleedoorn hoort bij een geslacht waarvan de meeste soorten waterstofcyanide produceren, een gif dat aan amandelen hun specifieke smaak geeft. Dit gif wordt vooral in de bladeren en zaden gevonden en is duidelijk te herkennen aan een bittere smaak. Over het algemeen komt het in kleine hoeveelheden voor zonder schadelijke gevolgen, maar elke erg bittere zaad of vrucht moet niet gegeten worden.

    Van de sleedoorn zijn de vruchten, zaden, bloemen en het blad te gebruiken. De vruchten en de zaden kunnen rauw of gekookt gegeten worden. Vanwege de scherpe smaak worden vruchten meestal gekookt, maar blootgesteld aan (nacht)vorst

    verliezen ze hun scherpte en kunnen dan rauw worden gegeten De vruchten kunnen tot en met januari verzameld worden en 

    worden verwerkt tot jam, siropen, vruchtenmoes en vruchtensap. Bloemen en net opengaande bladeren kunnen in april en mei worden verzameld om thee van te zetten. Ook van gedroogde vruchten kunnen worden toegevoegd aan een kruidenthee.


    Konfituur van SLEEDOORN:

    Pluk de bessen en stop ze in de diepvriezer. Sleedoornvruchten zijn pas eetbaar wanneer ze  bevroren zijn geweest. Wanneer dit gebeurd is worden de vruchten gekookt en gezeefd, zodat de pitten verwijderd zijn (zelf doe ik dit via een passe vite)

    Daarna wordt suiker toegevoegd. De typische verhouding is 1 kilo suiker (bij gebruik van rietsuiker reken je 550 – 600 gram) voor 1 kilo sleedoornbessen.

    Van deze sleedoornpulp kan je jam maken: voeg een kwart kilo zure appelen (Goudreinette) in blokjes toe, kook kort en giet het mengsel in brandschone hete potten.

    Zelf ben ik geen voorstander van overdreven zoet! Daarom zou 'k zeggen, experimenteer met het toevoegen van suiker, probeer ook eens Stevia!

     


    23-09-2010 om 21:10 geschreven door madre  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:VOEDING
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. ZELFvoorzienend leven: Het Composttoilet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Composttoilet

    Vroeger had men nog geen wc's die op een rioleringssysteem waren aangesloten. Men ving de menselijke uitwerpselen op in een beerput. Beer is een oude benaming voor poep.

    Boven die put was een poepdoos! gebouwd, dat was een bankje met een gat erin. De beerput was een simpel verzamelvat,die regelmatig geleegd moest worden (met een emmer aan een stok), en de inhoud werd dan weer door de boeren gebruikt om hun land te bemesten. Een beerput stonk en was niet erg hygienisch te noemen.Daarom bevond deze zich meestal buitenshuis.

    Voor binnen gebruikte men dan een poepstoel, waarvan de inhoud weer in de beerput werd geleegd. Ook keukenafval werd in de beerput gegooid.

    Een ander systeem, die enigszins lijkt op een beerput, maar die bij correct gebruik, nooit geleegd hoeft te worden is de septische put of tank.

    Dit is een ondergronds opvangvat met een tussenschot, en een overloop. In dit systeem zinken of drijven de vaste bestanddelen (slib) om achter te blijven in de tank, terwijl de vloeistoffen (water en urine) via een overloop met filter naar een sterfput of een ander afvloeiingsysteem gaan.

    Een sterfput is een put zonder vaste bodem,dus het water verdwijnt gewoon in de grond. Het afvloeiingsysteem kan ook bestaan uit pijpen, die het water gewoon ergens lozen.

    Het slib,wat achterblijft in de septische tank, wordt op een natuurlijke wijze door bacterieën afgebroken. Bij correct gebruik hoeft een septische tank nooit geleegd te worden. Laat je er echter teveel water doorvloeien, door er badkamer, keuken, wc en soms zelfs regenpijpen op aan te sluiten, dan krijgen de bacterieën te weinig tijd om hun afbrekende werk te doen, en dan eindig je met een tank vol met stinkende blubber die geleegd zal moeten worden.

    Ook het door de gootsteen gooien van agressieve schoonmaakmiddelen en het gebruik van toiletverfrissers doodt het natuurlijke bacterieleven in de tank.

    Mocht het verteringsproces in de tank stil komen te liggen, dan kun je speciale opstart-producten door het toilet spoelen. Maar af en toe een bakje yogurt doorspoelen heeft precies hetzelfde effect.

    Het is beter als het water uit badkamer en keuken eerst door een zeepbak gaat, die alle vetten van het water isoleert.

    Deze bak dient dan wel regelmatig geleegd te worden.

    Het composttoilet, of te wel droogtoilet, is een wc die je niet met water doorspoelt, maar waarin de uitwerpselen met natuurlijk materiaal worden bedekt. Van menselijke poep kan een goed bruikbare compost worden gemaakt.Dit noemt men humanure. In principe lijkt een droogtoilet op de ouderwetse beerput, met twee belangrijke verschillen.

    De beerput bevond zich meestal ondergronds en in het composttoilet vindt het verteringsproces bovengronds plaats, en in een composttoilet bedekt men de uitwerpselen met droog absorberend materiaal, waardoor het niet stinkt.

    Men kan de urine via een buisje met filter laten afvloeien in het riool of septische tank, of direct in de grond (urine is steriel en bevat geen schadelijke bacterieën),of apart opvangen om tevens als meststof te gebruiken of men kan de urine gewoon mee laten composteren.

    Bij het laatste dient het composttoilet wel vaker geleegd te worden en is het ook veel zwaarder om te verplaatsen.


    Composttoiletten zijn tegenwoordig gewoon te koop,maar een simpel droogtoilet is ook makkelijk zelf te maken.

    Je hebt een vrij grote emmer of bak nodig. Daar kun je dan een ombouw om heen maken met een wc-bril en een deurtje aan de voorkant. En daarnaast zet je een bak met een natuurlijk, fijn en droog materiaal met een schepje erin. Je brengt eerst een bodemlaagje van het bedekkende materiaal aan in de emmer. En het toilet is klaar voor gebruik.

    De uitwerpselen worden niet weggespoeld, maar bedekt met het materiaal, waarbij houtvijzel of fijn zand het beste is. Maar je kunt ook droge aarde, denne- of sparrenaalden, gedroogde bladeren,gehakseld stro of hooi, zaagsel, houtas, natuurlijke kattenbakvulling etc. gebruiken.

    Als het maar droog en composteerbaar is, en het de uitwerpselen goed bedekt. Wc papier mag trouwens gewoon in het toilet gedeponeerd worden. Maar tampons en maandverband niet, dat hoort ineen apart bakje.

    Als de emmer bijna vol is, is het tijd om hem te legen. Om het tillen te vergemakkelijken, kun je wieltjes onder de emmers bevestigen. Hoe groter de emmer, hoe minder vaak je hem hoeft te legen (zonder urine is dat, voor een gezin van 4 personen, eens per week (kleine emmer) tot zelfs een paar maanden (grote emmer of bak).

    De inhoud kun je kwijt in de groenbak, of je kunt het zelfcomposteren door het op de composthoop te gooien. Vang je echter ook urine op in je toilet, dan moet een kleine emmer al snel elke dag geleegd worden. Het legen is dan ook veel viezer.

    Bevat je emmer alleen maar poep en droog materiaal dan leeg je de emmer vrijwel schoon, is het echter gemengd met urine dan blijft er nog wel eens wat plakken aan de binnenkant. Dus het is stukken makkelijker als je de urine laat afvloeien, met een buisje of door een dubbele emmer te maken ( de bovenste met gaatjes en de onderste voor de urine-opvang).

    Na het legen maak je de emmer even schoon en je plaatst hem terug meteen nieuwe bodemlaag. Je kunt ook verschillende emmers met passende deksels gebruiken en als een emmer vol is haal je hem uit je wc, doe je het deksel erop en die zet je vervolgens ergens weg om door te composteren.

    Om er zeker van te zijn dat alle schadelijke bacterieën zijn vernietigd, laat je dat dan zeker een  jaar composteren. En dan hou je dan een droge naar bosgrond ruikende compost aan over.

    Voordelen van het droogtoilet:

    -een droogtoilet stinkt niet, en je hebt dus ook geen spuitbussen, toiletblokjes etc nodig.

    - het is geluidloos

    - je hebt geen rioolaansluiting nodig

    - geen waterverspilling

    - goedkoper dan een spoeltoilet (i.v.m. waterbesparing)

    - milieuvriendelijk

    - je kunt er ook ander afval in kwijt, b.v. keukenafval (als je het maar bedekt)

    - je houdt er goede compost aan over

    Nadelen vaneen droogtoilet :

    - het systeem aan je gasten moeten uitleggen en ze overtuigen dat het niet vies is

    - het legen kan (afhankelijk van de grootte) vrij zwaar zijn

    - heb je een feestje met veel gasten dan moet je regelmatig controleren of de emmer gewisseld moet worden

    Waarom zou je urine apart opvangen ? Omdat ook urine uitstekend als natuurlijke meststof is te gebruiken.

    Zo zou je b.v. een pispot of pisemmer elke dag kunnen legen in een speciale gesloten verzamelbak.

    De urine laat je daarin 28 dagen fermenteren en dan is het klaar voor gebruik.

    Meng de urine, die ondertussen flink naar ammoniak stinkt, met evenveel wateren giet of spuit dit over je moestuintje, eventueel met nog wat houtas erbij.

    Behalve dat het goede voeding voor je gewassen is, bestrijdt het ook schimmels.

    De urine dient echter wel vrij te zijn van medicijnen (met name anti-biotica) en bij voorkeur zonder bloed sporen.

    Dus mensen die medicijnen gebruiken, en vrouwen die ongesteld zijn, zouden zolang ergens anders moeten plassen. (b.v. in het composttoilet).

     

    Vind je het een vies idee ? Weet dan dat urine stikstof, fosfaat en kalium bevat, net zoals kunstmest.

    Bovendien wordt menselijke urine in veel delen van de wereld als mest wordt gebruikt, met name in Afrika en Zuid-amerika, en die gewassen eindigen regelmatig in de schappen van de westerse supermarkt. En dierlijke urine en mest wordt vrijwel overal gebruikt. Uiteindelijkis de mens ook een zoogdier, net zoals de koe en het paard.


    Waarom composteren

    Ideale plantenvoeding:  In de natuur wordt de ontlasting van dieren vanzelf opnieuw gebruikt. Het is ideale plantenvoeding bevat nuttige mineralen en spore-elementen. Het maakt, anders gezegd, onderdeel uit van de eeuwige natuurlijke kringloop.

    Geldt voor menselijke faecaliën niet hetzelfde?

    We kunnen ons dat moeilijk meer voorstellen: ons huidige rioolstelsel voert onze ontlasting zo snel mogelijk af, alsof het vergif is.

    Natuurlijk: onze faecaliën kunnen schadelijke ziektekiemen en parasieten bevatten. Daarom is het belangrijk dat we daar op een juiste manier mee omgaan. Maar betekent dat noodzakelijk een peperduur rioolsysteem, waarbij ook nog eens heel veel water wordt verspild?

    Willen we de menselijke ontlasting ook onderdeel maken van de natuurlijke kringloop, dan hebben we helemaal geen spoelwater nodig. En we kunnen toch beschikken over hygiënische, comfortabele sanitaire voorzieningen.

    In een composttoilet composteren onze faecaliën, net als in de natuur, tot een gezonde, bruikbare compost. Het enige wat we daarbij nodig hebben, net als bij een composthoop, is voldoende plantaardig materiaal (stro- of hennepsnippers), voldoende vocht en zuurstof. Het resultaat: een droge, naar bosgrond geurende compost.

    Na een seizoen na-composteren op de composthoop kan deze compost zonder risico in de moes- of siertuin verspreid worden.

    * Genoeg koolstof bevattende delen zoals gehakseld stro of, nog beter, hennepsnippers, die de stikstof in de faecaliën binden en die een teveel aan vocht opnemen

    * Zuurstof want compostering is een aeroob proces. De micro-organismen die onze faecaliën omzetten in compost kunnen hun nuttige werk alleen doen als ze voldoende zuurstof krijgen. Daarom wordt het composttoilet, net als een composthoop, eens in de driekwart jaar gekeerd. En een filterslang zorgt ervoor dat een eventueel teveel aan vocht kan worden afgevoerd

    * Warmte: daarom plaatsen we een composttoilet in een ruimte waar het niet kouder dan 10 graden Celsius wordt.

    Bij een temperatuur onder de vijf graden is de activiteit van micro-organismen nog maar heel gering. Elke tien graden die de temperatuur stijgt, verdubbeld het bacterieleven.

    Overigens: na het keren van een composttoilet, als er weer voldoende zuurstof in de faecaliënmassa is, stijgt de temperatuur tot zestig tot zeventig graden. Dat is de temperatuur waarbij de micro-organismen het allerhardst kunnen werken.



    * Hoe zit het met de lucht? Stinkt zo een composttoilet niet vreselijk? Nee. Zelfs wie zijn hoofd tot vlak bij de zitting van een composttoilet brengt zal merken dat er niets te ruiken is. Dat kan ook niet, want een lucht afvoerbuis met een klein elektrisch ventilatortje zorgt ervoor dat alle nare luchtjes voortdurend uit het toilet worden weggezogen. Zelfs direct nadat iemand op het toilet geweest is ruik je niets. Dat kun je van een spoeltoilet niet altijd zeggen

    * En met de hygiëne? In een goed composttoilet komt gerijpte compost niet in aanraking met het verse materiaal. Na de eerste fase van verzamelen en voor composteren volgt een tweede fase van composteren en na rijpen.

    Na het keren van het composttoilet worden eventueel in de massa aanwezige ziektekiemen gedood onder invloed van de reeds genoemde hoge temperatuur.

    Omdat de rijpe compost mogelijk nog schadelijke coli-bacteriën kan bevatten moet deze na het legen van het composttoilet nog een seizoen verder rijpen op de composthoop.

    Daarna is het materiaal volkomen onschadelijk voor de gezondheid.

    Het eventuele teveel aan vocht, dat in de eerste fase via een filterslang uit het toilet weg kan stromen, kan op volkomen hygiënische wijze worden afgevoerd.

    Bijvoorbeeld via de afvoerbuis van het fonteintje in de toiletruimte, of met een slang naar een elders gelegen composthoop.

    De faecaliën van fase één worden verzameld in het eerste compartiment van het composttoilet, recht onder de zitting. Veel mensen vinden het niet prettig om van bovenaf tegen die massa aan te kijken. Een klep, vlak onder de bril, die zich opent zodra men plaatsneemt en die met een hendel weer gesloten wordt, ontneemt de gebruiker dit kwalijke uitzicht. Deze klep houdt bovendien eventuele nieuwsgierige vliegjes tegen, die, als ze de kans krijgen, graag eitjes leggen binnenin het composttoilet. Mochten er plotseling toch wat vliegjes zijn, dan kunnen ze afdoende bestreden worden met een natuurlijk bestrijdingsmiddel.

    * Waarom liever geen riool? Een gezin van vier personen produceert in een composttoilet per jaar slechts ruim een halve kruiwagen gecomposteerde faecaliën.

    Datzelfde gezin gebruikt met een spoeltoilet jaarlijks maar liefst 160 kuub drinkwater (gemiddeld) om dat kleine beetje weg te werken. In de rioolzuiveringsinstallatie moet dit water, inmiddels vermengd met al het andere (ook industriële en dus zwaar vervuilde) afvalwater, gezuiverd worden. Het rioolslib, dat eruit gefilterd wordt, is chemisch afval.

    Moderne, aangepaste installaties halen ook de fosfaten eruit, waardoor de hoeveelheid slib verdubbelt. Het vermoeden bestaat dat rioolzuiveringsinstallaties virussen van allerlei ziektes kunnen verspreiden. Het rioolstelsel voert bovendien in snel tempo regenwater en weggepompt grondwater af waardoor goed drinkwater - zelfs in ons waterige landje - schaars en duurder wordt.

    Bijgevoegd: enige Youtube filmpjes >>> hoe maak ik zo'n toilet?

    http://www.youtube.com/watch?v=suZC3hGdosQ&feature=player_embedded

    http://www.composttoilet.be/

    http://www.pixagogo.be/8145095209

     

    23-09-2010 om 00:00 geschreven door madre  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:HUIS
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZELFvoorzienend leven: Rocket Stove ... met de VLAM in de pijp!

    De Vlam in de pijp!

    Zelfredzaamheid is en wordt tegenwoordig een must!

    Zo denk ik met de komende frisse dagen aan een Rocket stove, je kan dan gezellig buiten je ding doen, zoals konfituur maken, werken met de stoomextractor, wat in huis veel rompslomp geeft.

    Daarom zocht ik op YouTube naar voorbeelden, en ja, wat dacht je ... keuze genoeg hoor.

    Met  oude blikken: http://www.youtube.com/watch?v=j8z5befz6ew geeft een duidelijk zicht op de handelingen die nodig zijn om zo een stove in mekaar te knutselen, het lijkt inderdaad niet moeilijk, als je de juiste materialen hebt!

    het principe van de stove


    Of eentje in steen: http://www.youtube.com/watch?v=XSMR2ANIZ7E&NR=1


    Nog een praktische:http://www.youtube.com/watch?v=aLh7FVla6RU&feature=related


    Zoals jullie zien is er info genoeg te verkrijgen om een Rocket stove te maken.

    Denk dat ik maar eens naar de kringwinkel ga ... of het containerpark!


    Mochten jullie ZELF reeds een stove in mekaar hebben geknutseld ... laat het weten, of nog beter stuur foto's, we kunnen ze publiceren ...

     

    23-09-2010 om 00:00 geschreven door madre  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:NUTTIGE DINGEN
    18-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WIND en KLANK feest!!!
    Wind en Klank feest !!!

    nabij mechelen
    Hoogstraat 64 Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Belgium

    doel van deze bijeenkomst is

    om elkaar te ont-moeten, elkaar te laten proeven van onze kunde,
     ons ding, wat ons bezig houd en kan ... een alternatieve lobby-, netwerkings-dag,...

    ook mensen die zelf niets aan te bieden hebben, maar toch alternatief interesses hebben of zoekende zijn, van harte welkom!

    Het is de bedoeling dat dit feest zo spontaan en puur mogelijk plaats mag vinden.

    Indien je zelf spiritueel en/of artistiek iets kunt aanbieden kun je je aanmelden bij moene.(
    moene33@hotmail.com)


    er zullen ook drie ruimtes zijn waar mensen anderen individueel kunnen laten kennismaken met een of andere alternatieve techniek, sessie, behandeling,...

    dit kan gaan van massage tot tarot... alles kan en mag,

    ieder is vrij om te delen en of te proeven van wat hij of zij wil,

    als alle mensen hun ding aanbieden kan ik dit een beetje in vorm gieten.
    om toch te zorgen dat sommige dingen elkaar vinden en beter passen bij elkaar...

    op dit moment ziet de dag er ongeveer zo uit :


    in de voormiddag en op de middag zweethut ceremonie in teken van de wind. (enkel op hieraan deel te nemen, gelieve op voorhand een mailtje te sturen,
    zodat we weten of we de grote of de kleine zweethut opzetten... kleine is 15 mensen, grote is 50)

    de grote zou wel eens een intense fijne beleving kunnen worden?

    de bedoeling ook dat deze zweethut met zachte hand geleid zal worden, toch dat iedereen ook sterk betrokken zal worden bij dit gebeuren door bij te dragen naar behoefte op gebied van zang, muziek,... bedoeling van als een geheel uit de zweethut te komen. als een samen-ademende familie.

    in de namiddag zullen mensen kunnen proeven van individuele sessies.


    Mensen die willen kunnen een info standje plaatsen om info te verspreiden over hun werking. wederom, alles en iedereen welkom.

    de enige afspraak is dat we werken via vrije bijdrage.

    rond 18.00 uur eten we samen. iedereen brengt iets mee om te delen en te drinken.

    mensen die iet willen opwarmen zullen dat kunnen doen op de bekkens...

    na het eten zullen er artiesten hun ding tonen.

    een open spiritueel podium.

    alles akoestisch.

    de keruna's komen reeds zingen!
    helende vrouwenstemmen!

    enkele solo gitaar-componist zangers

    aangezien het feest openbaar is en groter zal worden dan eerst gepland,... zal de sound healing vervangen worden door samen aan het vuur muziek maken.

    simpel en wel, breng jullie instrumenten mee, en ga jullie gang.

    dit zal mogelijk gebeuren
    bij zonsondergang aan het vuur.

    er zal ook een tafel staan waarop iedereen zijn of haar flyers leggen kan , kaartjes, brochures, info, boekjes, enz,...

    soort zoekt soort op het wind en klank feest...

    bij vragen of info

    moene33@hotmail.com


    blijven slapen kan in een tent op de wei.

    honden zijn welkom aan de leiband aub!! kip, koe en kalf zullen blij zijn ;)

    kinderen zeker ook welkom momenteel nog geen kinder activiteiten...

    iedereen welkom.

    met licht en liefde.

    aho

    reeds heel wat interessante artiesten komen hun ding tonen op wind en klank
    feest s'avonds... !!

    equinox the peacekeeper, singer song writers met  gitaar in aanslag,

    Jan Cannaerts en ook Wimde KERUNA's ! , DidgeWolf,
    Gerda met helende mandoline klanken, , wakkere rapper Koen Dalini,...
    ...onze hartjes zullen warm geraakt en geprikkeld worden.


    18-09-2010 om 22:28 geschreven door madre  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:NIEUWTJES


    Archief per week
  • 12/09-18/09 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 27/07-02/08 2009

    Een interessant adres?

    Je kan ons vinden op: www.terramadre.webs.com/
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Laatste commentaren

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs