Suske en Wiske #34: De duistere diamant. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Lambik vraagt Suske, Wiske en tante Sidonia mee op vakantie op een oude boerderij, De Ganzenhoeve. Jerom gaat niet mee, hij werkt op het ministerie. De eigenares van de boerderij is een jonge vrouw genaamd Alwina, die om onduidelijke redenen wordt gemeden door de lokale bevolking. Suske en Wiske vinden in het naburige moeras een zwarte diamant. Alwina vertelt de legende over een toren in het moeras, die later inderdaad door Lambik wordt gevonden. De zwarte diamant wordt verkocht aan baron Rijnkopers, die een presentatie voor de pers organiseert. Suske en Wiske worden daar beschuldigd van diefstal van de diamant, en vluchten met de teletijdmachine naar het verleden (omstreeks 1400).
In het verleden aangekomen neemt Wiske een foto met flits. Ze wordt op de brandstapel gezet, nadat ze door de Vierschaar is veroordeeld als heks. Ze wordt net op tijd gered doordat Lambik, tante Sidonia en Alwina ook op het marktplein aankomen. De jeep wordt aangevallen door de lokale drakendoder, maar de vrienden ontsnappen. Professor Barabas heeft armbanden uitgevonden, waarmee je weer naar het heden terug kan gaan als de teletijdmachine hapert.
Suske en Wiske #33: De geverniste zeerovers. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Lambik, die erg rijk is geworden, besteedt zijn tijd door geld op straat uit te delen. Hierdoor wordt hij zelfs in de krant genoemd. Hij heeft het afgebrande huis van tante Sidonia laten herbouwen en woont hier nu samen met Jerom. Anderzijds is Lambik ook een onuitstaanbare ijdele kwast geworden. Het blijkt dat het ware doel van zijn vrijgevigheid is om zelf in de spotlight te staan. Tante Sidonia zegt hem flink de waarheid. Jerom besluit om als schipper te gaan werken, omdat hij er genoeg van heeft om op kosten van Lambik te moeten leven. Lambik is Jerom een slag voor: hij koopt de Kibmal, het schip waarop Jerom wil aanmonsteren, onder voorwendsel dat hij geld gaat uitdelen aan de armen in Afrika. Lambik neemt Jerom in dienst als eerste stuurman. Wiske, Suske en Sidonia beseffen dat Lambik zich in de nesten werkt en besluiten mee te gaan als verstekelingen.
Als de vrienden zich willen verstoppen in een kist in de haven, redden Suske en Wiske een dronken zeeman uit het water met hulp van Lambiks talisman van Sholofly. De zeeman geeft hun als dank een kruik met vernis die wondere krachten zou bezitten. De zeeman heeft deze kruik ooit gekregen van een fakir. Ze vergeten de talisman terug te vragen, maar tante Sidonia besluit dat dit niet erg is.
Suske en Wiske #32: Het sprekende testament. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Als de vrienden na hun vorige avontuur terugkomen uit Japan, blijken hun woningen in een grote brand te zijn verwoest. Ze huren gezamenlijk een huisje. Jerom gaat werken in een zuivelfabriek waar hij melkflessen controleert. Lambik werkt op kantoor en samen met Jerom gaat hij modeltreintjes bouwen om aan de sleur te ontsnappen. Lambik wordt ontslagen en krijgt van zijn chef een geheimzinnige brief die hij is vergeten af te leveren mee. In de brief blijkt een spoel te zitten met een ingesproken tekst: een excentrieke miljonair die is gestorven zonder nakomelingen laat zijn hele vermogen na aan degene die erin slaagt om met een voertuig naar eigen keuze een rally te rijden waarbij tien levensgevaarlijke opdrachten dienen te worden uitgevoerd. Als Lambik overweegt of hij kan meedoen aan deze rally, om zo de erfenis te krijgen, twijfelt hij eerst. Wiske herinnert hem eraan dat hij de talisman van prinses Sholofly bezit, die ervoor zorgt dat de bezitter honderd jaar zal worden, ongeacht wat hem overkomt. Lambik kan de notaris nog net op tijd terugroepen nadat hij hem al had weggestuurd, zodat hij zich alsnog kan inschrijven voor de rally. De notaris waarschuwt hem dat hij de spoel goed moet verstoppen, want als iemand er kennis van neemt, mag deze net als Lambik aan de rally deelnemen.
Lambik bouwt de "Droomexpress", een grote trein met woonwagen, en hij gaat kijken bij een kasteel dat hij wil kopen als hij de erfenis heeft gewonnen. Bij het kasteel worden ze aangevallen door een wat oudere man, die met een speelgoedpistool op Lambik schiet. De man roept dat hij Davy Crockett (een populaire Amerikaanse volksheld) is en springt op een hobbelpaard. Zijn dochter Anne-Marie van Zwollem legt uit dat haar vader in de war is geraakt nadat hij zijn hele fortuin is kwijtgeraakt. Van Zwollem lijdt nu aan een speelgoedcomplex en een sterke vorm van infantilisme. Hij wordt naar een gesticht gebracht als hij niet van ophouden blijkt te weten.
Suske en Wiske #31: De mottenvanger. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Na een voorstelling bij Pats' Poppenspel horen de vrienden over het vergaan van de wereld, er is een projectiel afgeschoten vanaf een andere planeet. De Sterrenwacht van Ukkel heeft het projectiel gezien in het sterrenbeeld Saturnus.
De vrienden gaan de volgende dag op vakantie naar de Ardennen en zien s nachts een geheimzinnig figuur vlak bij hun kamp. Lambik hoort op de autoradio een bericht over een proefraket die door het Instituut voor Ruimte Onderzoek naar de maan is geschoten, en is neergekomen ergens in België. Na een achtervolging van de geheimzinnige figuur vinden de vrienden een raket en gaan naar binnen, ze merken niet dat de bosnimf ook instapt. Lambik zorgt ervoor dat de raket opstijgt en de bosnimf valt door een luik en wordt daar per toeval opgesloten. De bosnimf kan de zuurstofaanvoer stoppen, maar Lambik vindt gelukkig glazen helmen met cilinders met geperste lucht.
De vrienden landen op de maan. Wiske wil de achterkant van de maan bekijken, omdat die vanaf de aarde nooit zichtbaar is. Doordat de aantrekkingskracht veel minder sterk is dan op aarde kunnen de vrienden grote afstanden afleggen. De bosnimf vliegt dan met de raket weg en laat de vrienden achter op de maan.
Suske en Wiske #30: De stemmenrover. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
In Japan woont prinses Sholo-Fly in een middeleeuws rijk. Haar ouders zijn overleden. Ze krijgt adviezen van de sterrenwichelaar Komikio en mag van hem de troon pas bestijgen als het beeld van de goede geest Butagasaki[1] gesproken heeft. Het land is in chaos sinds Sholo-Fly's ouders dood zijn. Een geheimzinnige man in zwarte kimono maakt een toverdrankje om iemands stem te roven. Hij wil het beeld namelijk laten spreken. Hij doet het drankje in een pakje thee, dat in Europa terechtkomt en toevallig in het huis van tante Sidonia belandt.
Jerom en Lambik komen bij tante Sidonia op bezoek. Lambik drinkt als eerste van de thee, waarop zijn stem in een paar luchtbellen wordt gevangen en hem verlaat. Lambik is wanhopig en besluit na enkele dagen om stiekem af te reizen naar Japan, om daar zijn stem te gaan zoeken. Hij verdrinkt bijna als hij een jongetje wil redden. Daarop wordt hij zelf gered door een visser, die Lambik vertelt dat er in Japan nog een middeleeuws rijk bestaat. De vrienden vinden thuis een briefje dat door Lambik is achtergelaten.
Suske en Wiske #29: De snorrende snor. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Tante Sidonia ziet een geheimzinnige figuur rond haar huis sluipen. Ze vraagt Jerom en Lambik langs te komen. Wiske maakt een foto van de geheimzinnige man. Tante schrikt als ze de foto ziet; het is haar eigen vader, "de Snor", die ze niet meer heeft gezien nadat hij is vertrokken uit het tehuis voor oude lieden. Het tehuis wordt nu verbouwd en Wiskes grootvader moest dus ergens anders heen. Hij durfde het echter niet aan om gewoon bij zijn dochter Sidonia aan te bellen.
De Snor plaatst een windwijzer in de tuin. Tijdens een wandeling ziet hij ineens een "Dinges", dat lijkt te komen uit een ander zonnestelsel. Niemand gelooft de Snor, maar Lambik ontmoet de Dinges enige tijd later. Het blijkt een robot te zijn. De Dinges bezoekt het huis van Sidonia en is in het begin heel vriendelijk. Hij overlaadt iedereen met geschenken, de Snor krijgt bijvoorbeeld een bromstoel.
De Snor wordt opgepakt door de politie, die later in opdracht van het Ministerie van Landsverdediging op zoek gaat naar de Dinges. In het park ontmoeten Suske, Wiske en de Snor Gaby Snoek. Met haar kinderwagen ontkomen ze aan agent 17.
Suske en Wiske #28: De spokenjagers. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Jerom heeft tijdens een bezoek aan de dokter een deftige dame ontmoet, de barones Lamer de Rodeldal. Hij gaat nu als huisknecht voor haar werken. Jerom vindt dat hij genoeg heeft geleerd en wil nu zelf geld gaan verdienen. Wiske geeft hem Schanulleke mee.
Tante Sidonia hoort enkele dagen later van de melkboer dat het spookt op het kasteel Rodeldal. De postbode brengt het wasgoed en een brief van Jerom, die schrijft dat er geen ander personeel aanwezig is. Tante Sidonia besluit om middernacht eens te bellen en hoort een enorm gebrom, waarop Jerom vertelt dat dit elke nacht gebeurt. Dan wordt Jerom beschoten en dit blijkt door de barones te zijn gedaan; zij wil niet dat Jerom nog rondloopt als het donker is. De vrienden gaan naar Rodeldal maar krijgen onderweg een auto-ongeluk en belanden in een sloot.
Een landloper vertelt dat het spookt op het kasteel Rodeldal en als ze aanbellen blijkt hij de bel te hebben gesaboteerd. Als er schoten klinken stormen ze binnen, Jerom blijkt de landloper verslagen te hebben. De barones komt thuis en Jerom blijkt een galante butler te zijn, alhoewel hij zijn eigenaardigheden wel houdt. De vrienden blijven logeren op het kasteel, maar Jerom moet van de barones zorgen dat de vrienden hun kamer s nachts niet kunnen verlaten. Lambik valt per ongeluk uit het raam en de landloper wordt weer ontdekt maar kan opnieuw ontkomen. De vrienden worden in dienst genomen, tante Sidonia en Wiske moeten voor de kamers zorgen, Suske wordt tuinman en Lambik wordt kok en chef. Jerom is boos omdat hij eerder in dienst was en wil vertrekken, maar Lambik vraagt hem onder kleine dwang van de anderen of Jerom niet hun leider wil worden. Suske ziet Jerom praten met de landloper maar loopt tegen een hark. Jerom wil zijn vrienden niks vertellen en als de barones tijdens een ritje op haar paard opnieuw wordt aangevallen door de landloper besluit ze op reis te gaan. Suske wordt tot boswachter benoemd en krijgt een geweer, hij ziet hoe Jerom s nachts een lichtsignaal geeft aan de landloper maar raakt de man kwijt.
Suske en Wiske #27: De brullende berg. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Suske en Wiske logeren bij Lambik en Jerom thuis. In de krant lezen ze over een auto-ongeluk. Ze gaan naar het ziekenhuis waar de gewonde man hen vertelt dat er een zonderlinge massa uit de lucht kwam vallen. Op de terugweg zien de vrienden een bange man, Pauwels, die de donkere massa ook gezien heeft en wiens auto platgedrukt op de weg ligt. Hij vertelt dat hij samen met Sanders een berg in de Himalaya beklom en door de lokale bevolking werd gewaarschuwd voor de wraak van de berg. Suske, Wiske en co gaan naar professor Alpins, waar ze zien dat het dak van het huis is gehaald. Ze vinden de bewusteloze professor en brengen hem weer bij. Alpins licht hen in dat Sanders in het ziekenhuis ligt. Jerom ziet een vreemde massa in de tuin bewegen, waarop Pauwels en Lambik met geweer op onderzoek uitgaan. Inmiddels heeft Sanders pantserwagens ingezet en wordt de omgeving verkend. Jerom wordt ontvoerd door de vreemde massa en terneergeslagen gaan Lambik, Suske en Wiske naar tante Sidonia die hen echter inlicht dat Jerom bij haar is. Hij werd door de grote massa, een reus die Bhébé heet, naar haar gebracht. De reus praat echter achterstevoren. Via een uitvinding van professor Barabas, de gedachtenmelker, kan men vertalen wat de reus te vertellen heeft.
Suske en Wiske #25: De straatridder. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Tante Sidonia en Lambik vernemen dat Suske en Wiske s nachts vies over straat zwerven en tante Sidonia besluit de kinderen te schaduwen. Ze komt erachter dat Suske en Wiske het huisje van een arme man genaamd Barend opknappen. Als Barend de huur niet kan opbrengen, zal zijn huurbaas zijn viool in beslag nemen. Suske, Wiske en tante Sidonia besluiten uit barmhartigheid een geheel nieuw huis voor Barend te bouwen.
Lambik en Jerom helpen met de werkzaamheden, maar ze gedragen zich vreemd en Lambik noemt tante Sidonia zelfs Dulsinea. Meer vreemde gebeurtenissen volgen: dieren worden uit de dierentuin vrijgelaten en er zit een nijlpaard in het bad van tante Sidonia en een olifant in de woonkamer. Ook het huis van Lambik zit vol met dieren en Wiske vindt harnassen op zolder, maar Suske en tante Sidonia geloven haar niet. De volgende dag blijken de fundamenten al klaar te zijn door een helpende hand van de straatridder. Tante Sidonia gaat op onderzoek en komt op de woonwagen van Lambik en Jerom terecht. Ze ziet dat Lambik de straatridder is en Jerom tot schildknaap heeft benoemd. Lambik heeft het boek Don Quichot gelezen en hij wil nu de kippen van boer Klaas bevrijden, hetgeen tante Sidonia nog net kan voorkomen. Lambik en Jerom moeten voor de boze boeren vluchten.
Suske en Wiske #24: De kleppende klipper. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Lambik is niet bij de tv weg te krijgen en de vrienden komen dan maar naar zijn huis. Er zijn plotseling vage beelden van een zeventiende-eeuwse klipper met een kleppende klok, een piratenvlag en het geraamte van Jerom verschijnt. Lambik belt met de NIR en mijnheer Dinges vertelt dat ze de beelden niet kunnen verklaren. Jerom is bij professor Barabas en die reageert erg vreemd als Lambik hem belt, Jerom is niet bij de professor. Het zoontje van de nieuwe buren staat buiten en biedt Suske een sigaret aan, maar Suske weigert deze. Knul heeft gezien dat Jerom bij het huis van de vrienden is, en een agent zoekt hem en wil weten hoe zijn röntgenfotos op tv zijn beland. Jerom wordt in een auto getrokken Suske en Wiske gaan met de brommer op zoek, Knul wil niet helpen en maakt tante Sidonia belachelijk. Hij werpt Suske op de grond met een judogreep, Lambik rijdt Knul dan per ongeluk aan en de jongen wil geld. Lambik kan de jongen overbluffen en ze gaan op zoek naar Jerom. De vliegende brigade heeft de fabriekswijk omsingeld, de grijze wagen is bij de spoorbrug gezien. De wagen blijkt leeg te zijn en Lambik herkent de overgeschilderde wagen van professor Barabas.
Suske en Wiske #23: De ijzeren schelvis. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Tijdens een kampeertrip zijn Suske, Wiske en Lambik getuige van een auto-ongeluk. Ze helpen de inzittende, die over een kist in zijn auto praat. De kist wordt gestolen en de vrienden bellen tante Sidonia. Zij haalt de vrienden op en op de weg vinden ze de kist toevallig. De dokter komt langs en vertelt dat de gewonde nog een tijd bewusteloos zal blijven.
Dan ontdekken de vrienden een zeemeermin die in de koffer van de man zat. Als de man wakker wordt, zegt hij dat zijn dagboek nog in zijn auto zit. Jerom gaat naar de auto en vindt ook een kaart, maar merkt niet dat hij in de gaten wordt gehouden door de mannen die de koffer wilden stelen. Op het dagboek staat dat de man Jan van Dieperdale heet. Als Jerom thuiskomt wordt Jan net naar het ziekenhuis gebracht.
De vrienden lezen het dagboek, waarin staat dat Jan een zeemeermin heeft gevonden in de Golf van Thessaloniki. Hij redde haar van een octopus en noemde haar Nikki. Hij ging langs kermissen en kapitein Hanker en stuurman Rhoer willen Nikki ontvoeren als hij naar de kermis van Kommersbonten vertrekt. De vrienden beseffen dat ze die dag in aanraking kwamen met Jan van Dieperdale, en de ontvoering hebben voorkomen. Nikki vertelt dat ze over de stad op de zeebodem heeft gesproken tegen kapitein Hanker, hij wil haar gebruiken om de stad te vinden. De vrienden lezen over de stad Alanta, die afgezonken is naar de oesterbank waar de Parels van het Geluk verborgen zijn. Dan belt een werknemer van Sjam en Foeters, Internationale Financiering, en stelt voor de kaart of Nikki te geven in ruil voor geld voor een eigen expeditie naar de onderwaterstad. Ook krijgen de vrienden een bathyscaaf, die ze de IJzeren schelvis noemen en ze vragen professor Barabas te helpen met de inrichting ervan.
Suske en Wiske #22: De speelgoedzaaier. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Lambik blijft eten bij tante Sidonia en ontvangt een brief waarin hij wordt uitgenodigd om mee te doen aan de "Quiz der intelligente figuren" op tv. s Avonds kijken Suske, Wiske en tante Sidonia naar dit programma, waarin de vraag voorbijkomt wat de eerste woorden waren toen Pheidippides de marathon naar Athene liep om de overwinning van de Grieken op de Perzen te melden in het jaar 490 voor Christus. Lambik wint de quiz en maakt zo kennis met kolonel P. Histon en eerste minister D. Hikkop van Bazaria die besloten Lambik om hulp te vragen. Ze tonen hem een foto van de huidige koning van Bazaria, Oktave I, die behoorlijk op Lambik lijkt. Ze tonen een toeristische brochure van het land en vertellen Lambik dat de koning een rustkuur in het buitenland doet, het volk mag dit niet weten en daarom zoeken ze een dubbelganger van de koning. De mannen brengen Lambik thuis en Jerom wordt voorgesteld. s Avonds wordt Lambik middels een briefje gewaarschuwd niet naar Bazaria af te reizen, maar hij neemt dit niet serieus. Niemand merkt dat er een schaduw op het vliegtuig meereist en Lambik drinkt een slaapmiddel en verdwijnt, er is alleen een briefje getekend met De Schaduw achtergebleven in het vliegtuig. Jerom gaat op zoek naar Lambik en duikt met een motor naar beneden, hij vindt de slapende Lambik aan een parachute en brengt hem terug naar het vliegtuig. Lambik heeft niks gemerkt van de hele gebeurtenis omdat hij sliep en de vrienden landen veilig. De eerste minister zegt dat hij met de vrienden naar Bazaria zal gaan, Lambik moet iets later komen om de bevolking vanaf het balkon toe te zwaaien op de Nationale Feestdag.
Suske en Wiske #21: De circusbaron. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Lambik heeft een nieuwe auto gekocht en gaat met zijn vrienden een ritje maken. Als tante Sidonia het stuur neemt, eindigt het ritje in een koprol. Suske en Wiske gaan terug naar huis en ontdekken dat Jerom verdwenen is: ze vinden een flesje chloroform en een afscheidsbriefje waarin hij vertelt dat hij genoeg heeft van afwassen. Tante Sidonia vertelt dat Jerom helemaal niet kan schrijven en Wiske ontdekt dat er een film is gemaakt. De film wordt ontwikkeld en de vrienden zien hoe Jerom in een tapijt wordt gewikkeld. Politie en leger worden ingeschakeld en de wegenwacht waarschuwt Lambik: er is iets ontdekt op de autoweg Antwerpen Brussel. Een wegenwachter vertelt dat hij een rode sportwagen hielp en een vloerkleed in de kofferbak zag liggen, hij werd neergeslagen nadat hij de vrienden waarschuwde. De vrienden brengen de man naar een S.O.S.-post en vinden de verongelukte sportwagen. Ze volgen een man door de weilanden maar kunnen niet voorkomen dat hij met Jerom in een helikopter verdwijnt. Lambik gaat naar Pats' Poppenspel en de kinderen vragen hem om een truc voor hem te doen; een geheimzinnige man ziet dit en vraagt na de voorstelling of Lambik iets wil drinken. De man vertelt dat hij de baron van het circus is en wil graag dat Lambik als clown komt werken. Lambik tekent een voorlopig contract en gaat naar circus Fantasar. Hij wordt naar de wagen van de directeur gebracht en hoort dat hij de Onzichtbare wordt genoemd. Lambik belt tante Sidonia, maar zij is kwaad omdat hij niet langer helpt om Jerom te zoeken. Lambik herkent een handschoen die hij op de film van de ontvoering gezien heeft.
Lambik ontmoet de ringmeester en wordt naar een woonwagen gebracht; hij ziet een geheimzinnige zwarte wagen met een schoorsteen die de lucht in gaat. Lambik ziet dat de schoorsteen later weer zakt en gaat op onderzoek maar een tijger houdt hem tegen. Lambik ziet dat tijger Radja door een geheimzinnige man wordt opgesloten en wordt de chauffeur van de zwarte wagen. Lambik stopt met de wagen en wil kijken wat er in verborgen is; de directeur ontdekt dat de wagen stilstaat en waarschuwt helikopter X37. Radja wordt met een parachute neergelaten en voorkomt dat Lambik in de wagen komt. De ringmeester vertelt dat de inhoud van de wagen geheim moet blijven en Lambik moet in een andere auto rijden. Lambik heeft de helikopter herkend en denkt dat Jerom in de zwarte wagen is opgesloten. Hij waarschuwt zijn vrienden en vraagt wie de geheimzinnige directeur van het circus is. De ringmeester vertelt dat hij vroeger acrobaat was, maar na een ongeluk nu kreupel is en daarom mag niemand hem zien. De zwarte wagen wordt omschreven als een radiozender, waarbij de schoorsteen dienstdoet als antenne en hiermee contact wordt gehouden met andere circussen. Suske, Wiske en tante Sidonia komen bij het circus en Lambik meldt dat hij zich heeft vergist, maar dan spreekt Schanulleke. Het popje zegt dat de ringmeester niet te vertrouwen is en Suske ziet een man weglopen bij de wagen. Hij ziet dat het een buikspreker is en hij hoort dat de man wil vluchten, maar de man wordt neergeschoten in zijn wagen voordat hij kan vertellen wat er aan de hand is. Suske stormt naar buiten, maar de ringmeester vertelt dat de buikspreker 's ochtends al vertrokken is en de wagen helemaal leeg is. Hij ziet een bord in de menigte met stilte en besluit verder niks meer te zeggen. Suske vraagt of hij met tante Sidonia en Wiske in het circus kan komen werken en hij moet zich melden bij de directeur.
Suske en Wiske #20: De knokkersburcht. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Tante Sidonia gaat samen met Jerom, Suske en Wiske met de trein naar Oostende om Lambik af te halen van de veerboot van Dover. Hij heeft loten van de Zweepsteek meegebracht en Wiske wint in deze loterij de prachtige burcht the Knockerscastle in Schotland. Er komt een reporter langs en Jerom ziet een geheimzinnige spreekbuis in de kelder. Als Lambik gaat kijken, ziet hij alleen een enorme vlek. Die blijkt weer te zijn verdwenen als de anderen gaan kijken.
Er wordt een briefje achtergelaten door The Black Hand Clan (De Zwarte Hand Clan) waarin wordt gewaarschuwd niet naar de Knokkersburcht te gaan. Een briefje van The Clean Foot Clan (De Witte Voet Clan) belooft een parel als ze wel naar de burcht gaan. Er duikt een geheimzinnig persoon op bij het huis. Wiske ziet twee Schotten vechten en merkt dat ze Schanulleke hebben meegenomen.
Wiske en Jerom missen Schanulleke enorm en de vrienden besluiten naar Schotland te reizen. Professor Barabas duikt op met de ondergronder genaamd de Terranef. Tante Sidonia krijgt een schok door een bom en gaat niet mee. De Terranef duikt op bij een legerbasis in de Kempen en ze ontmoeten een wandelaar in de Noordzee. Als ze in Schotland aankomen worden ze aangevallen door Hooglanders. Bij de burcht aangekomen zien ze twee groepen vechten. Ze gaan naar een herberg, The Black Hand Inn, en ze ontmoeten Mac Truffel en zijn dochter Ellen. Ze horen dat de Black Hand Clan Wiske niet erkent als eigenaar van de burcht. Professor Barabas gaat terug naar huis, en de vrienden betrekken de burcht. Wiske hoort over een legende: er is een kistje in de burcht verborgen met daarin een toverformule. De clan die het kistje bezit is machtiger dan de andere clan.
Suske en Wiske #19: De tamtamklopper. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
De vrienden horen op de radio dat er in het luchtruim van Rotswana een vliegende koffieboon is gezien. Vliegtuigen van de militaire basis Paloeloekamp hebben fotos gemaakt en de boon is door hen neergeschoten. De vrienden ontdekken dat het Arthur was, die op weg was naar Nederland om Lambik op te zoeken. Lambik vertelt over zijn vader die dichter was. Onbegrepen door de mensen werd hij in een gesticht in Voorburg geplaatst, maar hij werd bevrijd en woont met één zoon − de broer van Lambik − in Rotswana. De vrienden merken dat ze worden afgeluisterd, maar de geheimzinnige ontsnapt en ze gaan met de gyronef op weg. Vitamitje wordt meegenomen en de vrienden zien dan de geheimzinnige, met de stijve boord, die ook aan boord blijkt te zijn.
Ze springen uit de gyronef als die wordt meegenomen door de Stijve Boord. In het bos horen de vrienden tamtam-boodschappen over een vliegende aap bij het mangrovebos. Dan ontdekken ze sprekende apen die iemand gevangen hebben en de persoon voor de krokodillen gooien. Ze redden hem en hij vertelt dat de Joerangetangs de Ju-Jubekes vervolgen. In het mangrovebos vinden de vrienden Jerom met een gewonde Arthur, maar die worden beide door een nijlpaard ingeslikt. Lambik hoort nog net dat zijn vader in een boomhut bij het dorp van de Ju-Jubekes woont. De vrienden moeten door het gebied van de Joerangetangs, en Lambik wordt meegenomen door Vitamitje. Vitamitje schrikt van een leeuw en vlucht. Lambik wordt door een olifant naar de boomhut van zijn vader gebracht.
Lambiks vader krijgt eten van de dorpelingen in ruil voor tamtamliederen, maar dan horen ze tamtamgeluiden. Tante Sidonia, Suske en Wiske zijn door de Joerangetangs gevangengenomen en bij Biebop gebracht. Hij vertelt de vrienden dat hij het geheime medicijn van de vader van Lambik wil hebben en sluit ze op bij een leeuw. Lambik vermomt zich als aap en helpt de vrienden ontsnappen. Terug in de boomhut vertelt de vader van Lambik dat de jeugd moderne tamtamliederen wil, hij wordt te oud. Hij had voor zijn oude dag iets in zijn bolhoed verstopt, maar die is hij nu kwijt. Dan zien ze de Stijve Boord bij de boomhut en ze verzorgen hem. Uit dank vertelt de Stijve Boord dat een Ju-Jubeke de bolhoed heeft en de vrienden gaan naar het dorp.
LEGO Jim Spaceborn: De onbekende planeet. (SC) (SBP) (1986)
Tekst & tekeningen: Frank Madsen.
Een ruimteschip is met haar bemanning op weg naar de thuisplaneet, als het plotseling via een zwart gat op een vreemde planeet terechtkomt, waar een aan grootheidswaan lijdende machtswellusteling een oorlog voert tegen robots, die ook gevoel hebben.
Dirk, het leven is een strijd waard. (HC) (Ballon) (2019)
Tekst: Luc Colemont, Mario Boon --- Tekeningen: Mario Boon.
Vijftig worden is tegenwoordig geen prestatie meer. Ook niet voor Dirk. Uit liefde voor zijn dochters en de eeuwige stad, Rome, overwint hij zijn vliegangst nog één keer. Toch duiken donkere wolken op wanneer bij terugkomst darmkanker vastgesteld wordt. Hij komt terecht in een rollercoaster van emoties, van diepe dalen tot nieuwe liefdes. In het Antieke Rome duurde het gemiddeld zes maanden om van iemand een gladiator te maken. Chemotherapie voor darmkanker duurt ongeveer even lang en dat is in dit verhaal geen toeval. Zowel Decius als Dirk ontdekken dat het leven een strijd waard is. Darmkanker is een ziekte waar nog steeds onvoldoende aandacht aan besteed wordt. Dr. Luc Colemont en zijn vzw Stop Darmkanker strijden onvermoeibaar om mensen te informeren over het belang van het vroegtijdig opsporen van darmkanker. Hoe meer informatie, hoe minder darmkanker. Kennis delen kan levens redden.
Suske en Wiske #10: De stierentemmer. (SC) (Standaard Uitgeverij) (2005)
Aangeboden bij de krant 'Het Nieuwsblad/Het Volk/De Gentenaar' in 2005.
Tekst & tekeningen: Willy Vandersteen.
Lambik voorkomt op de autoweg Breda-Antwerpen een overval, maar iedereen is al weg voordat hij kan zien wie het zijn. Hij heeft wel iemand "Santa Madolla" horen roepen in de auto die werd overvallen. Als hij het verhaal even later aan tante Sidonia vertelt, schrikt die hevig. Waarschijnlijk gaat het om haar nicht, Net de Anker, die met een Spaanse uitvinder is getrouwd. Sidonia heeft sinds de Spaanse Burgeroorlog niets meer van haar nicht vernomen.
Lambik geeft Sidonia een kaartje voor een optreden van de operazangeres Carmencita Falasol. Dit blijkt Net de Anker te zijn, maar tijdens het optreden wordt de kist van haar gestolen. Suske en Wiske volgen de dieven, en vinden in de doos een kindje. Tante Sidonia hoort het verhaal van haar nicht, die in de burgeroorlog haar man is kwijtgeraakt. Ze zingt voor de kost omdat ze voor Sprotje moet zorgen. Lambik laat per ongeluk de ontvoerders ontsnappen met Sprotje en Schanulleke.
De vrienden vinden nog wel een routekaart naar Andoulasië in Spanje en gaan met het vliegtuig op pad. Onderweg vallen Wiske en Lambik uit het vliegtuig. Ze worden door de politie gevonden en op verdenking van smokkelen opgesloten. Ze horen op de radio dat Suske en tante Sidonia het ongeluk ook hebben overleefd en in het ziekenhuis in Servela liggen. Lambik en Wiske worden vrijgelaten na het radiobericht en overnachten in een herberg. Daar komt s nachts een roversbende met Sprotje. Ze vertellen Wiske dat ze willen dat de vader van Sprotje zijn nieuwste uitvinding vernietigt. De rovers stelen en verkopen stieren die vervolgens worden ingezet voor stierengevechten, en de vader van Sprotje heeft een uitvinding gedaan waardoor er geen stieren meer hoeven dood te gaan. Wiske weet met Sprotje te ontsnappen en ze gaan naar de ruïne. Lambik verlost intussen een stier van een rotte kies. De stier is Lambik heel dankbaar.